2025-02-04 1962 瀏覽
今日要去觀塘附近間文具店買啲野,買完嘢去附近搵間餐廳醫肚,聽朋友講東廣場有好多新開嘅餐廳,同老公去試下,咁啱我哋喺附近行街。今日天氣都幾凍想食啲暖笠笠既湯麵,見到呢間叫做雞駅花膠雞米線專門店,即刻去食下先。我叫左胡椒豬肚雞米粉🩷🩷🩷🩷🩷佢呢個本身係米線,但佢可以轉米粉。同埋佢個豬肚係好大牙爽脆,帶點胡椒味。佢啲雞肉好滑身雞味濃郁,而且有少少嚼口,唔會太韌。個米粉吸收個雞湯味好鮮甜,而且唔會俾個胡椒味搶曬。而且嗰個份量都好夠。👍🏻老公叫左個沙薑雞飯🩷🩷🩷🩷🩷佢個沙薑味好濃,雞都係好滑又嫩,個飯加左啲甜豉油配埋爽膽清甜既青瓜好夾👍🏻同埋佢配左一隻一開二既流心蛋好正🤩撈飯一流。小食叫左蜜糖雞翼🩷🩷🩷🩷同黑松露薯條🩷🩷🩷🩷🩷原本以為係烤雞翼原來係烤雞翼,有少少脆香,雞翼都好多汁。可能我本身中意食烤雞翼多啲。不如我覺得黑松露薯條個醬調教得好好食,又唔會太過漏,同埋甜甜地好過癮。加上嗰啲薯條炸得勁脆,因為我影完相之後再食都覺得好脆👍🏻好正。仲叫咗兩杯凍檸茶解下渴😂估唔到呢個東廣場真係好多好嘢食,平靚正真係好抵食兩個主菜加兩個小食同埋兩杯嘢飲都唔洗200蚊👍🏻下次再去食吓其他野食先。

我叫左胡椒豬肚雞米粉🩷🩷🩷🩷🩷

老公叫左個沙薑雞飯🩷🩷🩷🩷🩷

• 胡椒豬肚雞米粉
  • 沙薑雞飯
  • 黑松露薯條
5天前 0 瀏覽
之前食開駱駝漆嗰間分店,第一次嚟呢間分店藥膳黃酒花膠雞米線 $68黃白色湯底,感覺好濃郁,飲落有少少藥膳黃酒味,鮮甜滋補,雞件頗多,肉質都幾滑,花膠好淋,而米線係比較幼身的,好滑而且口感唔錯,連湯都飲得嘅米線,飲完都冇口渴😋麻藥蛋雞拌麵 $68拌入辣醬,好惹味,個人覺得唔算太辣,拌麵口感算彈牙,配上雞肉同溏心蛋,好快就成碗食曬。相對湯米線,呢個重口味啲~悍匪雞翼 $42外脆內裏肉質嫩滑,醃得好入味,再配上胡椒孜然粉,好香口同埋唔算油跟餐+$12就有杯凍柚子梳打,原來都幾好飲,好解渴
之前食開駱駝漆嗰間分店,第一次嚟呢間分店

藥膳黃酒花膠雞米線 $68

麻藥蛋雞拌麵 $68

悍匪雞翼 $42

跟餐+$12就有杯凍柚子梳打,原來都幾好飲,好解渴

2025-06-24 0 瀏覽
一向鍾情於花膠雞米線,除咗雞夠唔夠滑,對個湯都好有要求👍🏼終於試到呢間人氣小店!果然性價比超高~🐔 姬松茸竹笙花膠雞米線($78) 湯底超濃郁,而且唔油!滿滿膠質嘅花膠+嫩滑雞件,姬松茸同竹笙提鮮,飲完唔會口渴~米線吸盡精華,養顏之選💖 🌶️ 麻藥雞拌麵($68) 嗜辣必點!辣醬汁好惹味,辣得黎要追果種,雞肉份量足,拌麵彈牙有咬口~麻而不燥,食到停唔到口🔥 🍞 金磚豆腐 ($42)外脆內嫩!豆腐超滑溜,炸粉薄脆唔油膩 環境乾淨光猛,服務態度好好,姐姐知我拎住一大袋野依然俾個位我放袋🥹🥹超值得讚,下次一定會再encore

🐔 姬松茸竹笙花膠雞米線($78)

🌶️ 麻藥雞拌麵($68)

🍞 金磚豆腐 ($42)
外脆內嫩!豆腐超滑溜,炸粉薄脆唔油膩

2025-06-24 0 瀏覽
姬松茸竹笙花膠雞米線 ($78) 湯底真材實料 ►睇到碗邊啲膠質未?花膠厚身,雞肉竟然用髀位夠嫩滑雞!竹笙吸飽湯汁超鮮甜,真材實料無味精,養生之選~ 麻藥雞拌麵 ($68) ►麻香後勁強,流心蛋黃邪惡度爆燈,食完成頭汗但超爽,雞肉又夠曬嫩滑~金磚豆腐 ($42) 外脆內嫩必點 ► 即叫即炸熱辣辣!脆皮薄到透光,咬落豆腐爆出!小食首選,記得趁熱食~呢間隱藏喺東廣場二樓嘅小店出奇地乾淨光猛✨ 原木色枱凳配暖黃燈光,開放式廚房見到師傅即叫即整!出菜速度超快,唔會因為人多就態度差

姬松茸竹笙花膠雞米線 ($78) 湯底真材實料

麻藥雞拌麵 ($68)

金磚豆腐 ($42) 外脆內嫩必點

2025-06-23
  • 麻藥蛋
過開嚟觀塘附近做嘢,本身諗住去人氣駱駝漆米線舖,但係超長龍,所以過咗嚟呢間度諗住簡單食。$5,60碗米線勁抵食,雖然啲雞唔算好滑,但係都好大份。最緊要係舖頭啲侍應超好人,明明係晏晝繁忙時間坐滿晒人,佢都會盡量搵位俾張凳你放個袋,跟住見啲食客有啲熱,仲拎埋個坐枱風扇仔出嚟,勁細心。離開附近做嘢或者喺附近做嘢,絕對推薦!

$5,60碗米線勁抵食,雖然啲雞唔算好滑,但係都好大份。

離開附近做嘢或者喺附近做嘢,絕對推薦!
米線控集合!食開譚仔既我今次去了一間滋補養生米線舖頭😍⚜️【姫松茸竹笙花膠雞米線】 $78湯底膠質滿滿!飲落有淡淡姫松茸香氣~順口又滋補🥰花膠厚身!竹笙脆爽!增加了口感層次👅特別要讚雞肉非常嫩滑🥳食得好滿足!👉🏻換購$18飲品🍸【 凍檸檬薏米水】薏米口感綿密😇飲落帶有檸檬清香🍋甜度適中!係祛濕養生首選啊👍🏻⚜️【日本芝士年糕】 $38年糕芝士味濃郁!搭配上煉奶 友人食得好開心🙂‍↕️⚜️【蒜蓉牛油醬薯條】 $32薯條炸到熱辣辣 脆卜卜🔥食到最尾都係脆的🤩邪惡又惹味!忍唔住不停咁食😝醬汁蒜香味濃郁!👉🏻飲品原價$18🍸 【 凍柚子蜜】韓國柚子醬調製而成~滋潤喉嚨又解膩😙📍雞駅花膠雞米線專門店觀塘成業街7號東廣場1樓116號舖#養生米線 #花膠雞湯 #平民美食 #香港美食 #香港必食 #觀塘美食 #觀塘 #遊客推薦 #香港打卡 #香港美食指南 #香港美食日記 #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #foodiehk #852food
米線控集合!食開譚仔既我今次去了一間滋補養生米線舖頭😍

👉🏻飲品原價$18🍸 【 凍柚子蜜】

韓國柚子醬調製而成~滋潤喉嚨又解膩😙

📍雞駅花膠雞米線專門店
觀塘成業街7號東廣場1樓116號舖

原來除咗駱駝漆,東廣場都有雞駅分店!位於東廣場foodcourt,位置一流,行到觀塘shopping或返工路經都超方便!環境簡單快捷,服務快手到不得了,點單即煮即食,忙碌一族嘅救星!仲有熱辣辣嘅米線,食落即刻補充能量!
ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ🍴 胡椒豬肚雞米線湯底濃郁嘅胡椒香氣暖胃又開胃,豬肚軟腍易咬無腥味,雞肉鮮嫩多汁同米線滑溜彈牙一齊入口,啖啖都充滿層次感,食完全身暖晒!🍴 花甲粉粉絲細滑掛湯,花甲鮮甜彈牙嘅口感一流,湯底清甜帶海鮮味同花甲嘅鮮味融合,輕盈又滿足,食落好似食緊海鮮大餐!

🍴 蜜糖雞翼雞翼皮脆肉嫩,蜜糖醬甜中帶香烤到焦香撲鼻,咬落去肉汁同蜜糖嘅濃郁味爆發,外脆內軟超級送飯!
🍴 凍檸檬薏米水凍檸檬嘅酸爽同薏米嘅清香完美搭,冰涼舒爽解渴,底部嘅薏米有嚼勁同檸檬片增添清新感,飲落健康又養生!

🍴 凍柚子梳打冰涼嘅柚子味酸甜清新,飲落好似夏日清風咁舒爽,解膩又提神,仲有微微嘅果香回甘!

ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ
🍴 胡椒豬肚雞米線

🍴 花甲粉

🍴 蜜糖雞翼

🍴 凍檸檬薏米水

🍴 凍柚子梳打
用餐優惠
試食活動
觀塘東廣場喺馬會隔離行前少少一上電梯就見到個小型美食廣場原來呢度開咗一堆米線舖最吸引我嘅依然係雞駅嘅雞湯米線中間位置係先到先得任坐嘅~相信晏晝時段呢度都應該係爆晒場今次揀咗藥膳黃酒花膠雞米線雞依然係嫩滑唔過熟又夠juicy米線依然係做到有口感唔軟身夠實在個湯加咗少少黃酒反而有層次過招牌雞湯加上個藥膳唔會太濃,唔會有過多藥材味朋友想食辣就嗌咗水煮魚米線揀小辣就唔太辣,個味道都算係溫和嘅望就好紅好多油但撈埋佢又唔覺太麻啲魚都滑溜唔腥幾好食嘅~另外叫多咗悍匪雞翼同金磚豆腐啱啱炸起夠晒熱~唯一美中不足嘅係嘢食個份量有啲少,兩個人食到連湯到飲埋嘢飲每次必嗌凍檸檬薏米水!!我自己就幾鍾意呢度嘅嘢飲唔多冰就算擺耐咗都唔會溝啖晒嘛~
觀塘東廣場喺馬會隔離行前少少
一上電梯就見到個小型美食廣場
原來呢度開咗一堆米線舖
最吸引我嘅依然係雞駅嘅雞湯米線
中間位置係先到先得任坐嘅~
相信晏晝時段呢度都應該係爆晒場

今次揀咗藥膳黃酒花膠雞米線
雞依然係嫩滑唔過熟又夠juicy
米線依然係做到有口感唔軟身夠實在
個湯加咗少少黃酒反而有層次過招牌雞湯
加上個藥膳唔會太濃,唔會有過多藥材味
朋友想食辣就嗌咗水煮魚米線
揀小辣就唔太辣,個味道都算係溫和嘅
望就好紅好多油但撈埋佢又唔覺太麻
啲魚都滑溜唔腥幾好食嘅~

另外叫多咗悍匪雞翼同金磚豆腐
啱啱炸起夠晒熱~唯一美中不足嘅係
嘢食個份量有啲少,兩個人食到連湯到飲埋
嘢飲每次必嗌凍檸檬薏米水!!
我自己就幾鍾意呢度嘅嘢飲唔多冰
就算擺耐咗都唔會溝啖晒嘛~
甚少到東廣場樓上層覓食,竟然讓我吃到一間平靚正的花膠雞米線!🍄姬松茸竹笙花膠雞米線 $78姬松茸與竹笙增添菌香與層次,湯底清醇中帶鮮。花膠雖非碩大厚實,但口感爽滑,膠質豐潤!雞件中脂少肉嫩,入味鮮美。米線份量適中,佐以清雞湯底,滋味無比😋💛藥膳黃酒花膠雞米粉 $68同樣養生的藥膳黃酒湯底泛著淡淡藥膳香氣,帶有紅棗、杞子、蟲草花等,風味較姬松茸湯底更濃郁,湯底香濃到我竟然把湯完全喝清光!花膠和雞件同樣保持水準:前者夠膠質,後者阿嫩滑;另外建議轉米粉,比米線更掛湯更入味,絕對值得一試😍
🍄姬松茸竹笙花膠雞米線 $78

💛藥膳黃酒花膠雞米粉 $68

2025-06-14
10 分鐘 (堂食)
  • 藥膳黃酒花膠雞米粉
2025-06-20 180 瀏覽
跟同事近近地食飯,大家都想食下湯類嘅食物,到左觀塘東廣場1樓搵食,見呢間雞駅花膠雞米線專門店幾吸引,就進入搵食囉。招牌花膠雞米線🍜,首先飲左啖金黃透亮嘅頭啖湯先,味道鮮湯熱度夠,花膠膠質豐盈煮得夠淋,加$10轉髀位啖啖肉好抵食,米線滑滑的又唔油。貴妃雞濃湯擔擔麵,都轉了嫩滑可口的髀位,擔擔麵帶些辣令人食得更開胃。小食的麻藥蛋,流心蛋有蛋香味,推薦嘅小食!飲品的凍檸茶同埋凍柚子梳打,即時清爽晒☺️

小食的麻藥蛋,流心蛋有蛋香味,推薦嘅小食!

飲品的凍檸茶同埋凍柚子梳打,即時清爽晒☺️
2025-06-20
✨ 超人氣~觀塘一共有三間分店‼️✨ 超足料!平民價養顏滋補花膠雞🐔————————————————————🌟 招牌花膠雞米線---招牌必點!花膠雞份量好足🤩雞肉好嫩,仲有雞脾啖啖肉~湯底可以叫麻辣湯小辣,雞湯更惹味😋————————————————————🌟 蜜糖雞翼芝士竹輪米線---蜜糖雞翼炸得好香脆!超好食👍🏻沾滿蜜糖真係特別正特別香~配埋芝士竹輪米線,夠豐富夠滿足🥰————————————————————🌟 黑松露醬薯條---小食我好推薦點呢款!好脆口😗份量好多,點埋黑松露醬食好香口😁————————————————————🌟 麻藥蛋---呢個係另一款我推薦嘅小食!麻油味好香濃,係好開胃嘅溏心蛋🤤————————————————————🌟 凍檸茶🌟 凍柚子梳打---跟餐配埋兩杯飲品,真係好抵食!
✨ 超人氣~觀塘一共有三間分店‼️
✨ 超足料!平民價養顏滋補花膠雞🐔
🌟 招牌花膠雞米線
招牌必點!花膠雞份量好足🤩
雞肉好嫩,仲有雞脾啖啖肉~
湯底可以叫麻辣湯小辣,雞湯更惹味😋
🌟 蜜糖雞翼芝士竹輪米線
蜜糖雞翼炸得好香脆!超好食👍🏻
沾滿蜜糖真係特別正特別香~
配埋芝士竹輪米線,夠豐富夠滿足🥰
🌟 黑松露醬薯條
小食我好推薦點呢款!好脆口😗
份量好多,點埋黑松露醬食好香口😁
🌟 麻藥蛋
---
呢個係另一款我推薦嘅小食!
麻油味好香濃,係好開胃嘅溏心蛋🤤
🌟 凍檸茶
🌟 凍柚子梳打
---
跟餐配埋兩杯飲品,真係好抵食!
2025-06-19
午餐
  • 麻藥蛋
姫松茸竹笙花膠雞米線 $78姬松茸咬落爽脆帶嚼勁,散發淡淡木質香氣;竹笙吸滿湯汁,滑溜鮮甜!主角花膠足三大塊,厚身軟糯又彈牙,膠質豐盈卻不膩喉。雞湯以老火慢熬,金黃透亮,醇厚中帶甘香,米線吸盡精華,順滑滿足~貴妃雞濃湯米線 $52湯頭呈奶金色,雞味鮮明濃郁,入口綿滑帶膠質,喝完喉頭回甘。貴妃雞件經慢煮處理,皮爽肉嫩,連雞胸都保持濕潤不柴!米線掛湯力佳,嗦入口盡是雞湯精華,簡單卻見功夫。 日本芝士年糕 $38金黃脆皮包裹軟糯年糕,一咬開芝士半溶流心,拉絲效果誘人。鹹香芝士與微甜年糕平衡得宜,外脆內軟既雙重口感,趁熱食更滋味。 明太子醬薯條 $32薯條炸得金黃酥脆,點上明太子醬,微辣鹹鮮,惹味又過癮
姫松茸竹笙花膠雞米線 $78

貴妃雞濃湯米線 $52

日本芝士年糕 $38

明太子醬薯條 $32
薯條炸得金黃酥脆,點上明太子醬,微辣鹹鮮,惹味又過癮
➲ 觀塘 雞駅花膠雞米線專門店➳ 胡椒豬肚雞米線ᴘᴇᴘᴘᴇʀ ᴘɪɢ sᴛᴏᴍᴀᴄʜ ᴀɴᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ɴᴏᴏᴅʟᴇ 湯底以豬肚+雞骨熬製,湯頭浮現金黃雞油,入口辛辣暖流,豬肚膠質甘甜,尾韻藥膳回甘!豬肚厚切爽脆不韌,嚴選去骨雞髀肉,嫩滑度完勝胸位。➳ 手拍青瓜ᴄʜɪʟʟᴇᴅ ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ ᴛᴏssᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ᴍɪɴᴄᴇᴅ ɢᴀʀʟɪᴄ 青瓜徹底去皮拍裂,冰鎮後孔隙吸盡蒜泥、豆瓣醬、麻油調汁。鹹香醒胃不嗆喉,麻油畫龍點睛。➳ 金磚豆腐ᴅᴇᴇᴘ-ғʀɪᴇᴅ ʙᴇᴀɴᴄᴜʀᴅ ᴡɪᴛʜ sᴀʟᴛ & ᴘᴇᴘᴘᴇʀ脆嫩二重奏,即叫即炸需時。現製豆腐裹超薄炸衣,二次油炸鎖住豆香。外殼酥脆,內裡嫩如豆花,撒上椒鹽粉,上菜時熱氣蒸騰,實測放涼10分鐘仍然酥脆。➳ 胡椒孜然悍匪雞翼ᴅᴇᴇᴘ-ғʀɪᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢ ᴡɪᴛʜ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ & ᴄᴜᴍɪɴ ᴘᴏᴡᴅᴇʀ雞翼先滷後炸,鎖汁率達90% ,外皮澆蜜糖撒新疆孜然粒+黑白胡椒碎。撕開脆皮肉汁洶湧,孜然香氣直衝鼻腔。➳ 凍檸檬薏米水ɪᴄᴇᴅ ʟᴇᴍᴏɴ ʙᴀʀʟᴇʏ ᴡᴀᴛᴇʀ祛濕神器,薏米熬至開花,杯底沉澱綿密薏仁沙,

➲ 觀塘 雞駅花膠雞米線專門店

➳ 胡椒豬肚雞米線

➳ 手拍青瓜

➳ 金磚豆腐

➳ 胡椒孜然悍匪雞翼

➳ 凍檸檬薏米水
ɪᴄᴇᴅ ʟᴇᴍᴏɴ ʙᴀʀʟᴇʏ ᴡᴀᴛᴇʀ
祛濕神器,薏米熬至開花,杯底沉澱綿密薏仁沙,搭配現榨檸檬汁和冰糖。甜度克制無添加,飲完喉嚨零黏膩,搭配濃湯必點。

@rooster_torieki
觀塘成業街7號東廣場1樓116號舖

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #觀塘美食 #雞駅 #花膠雞 #土匪雞翼 #豆腐 #米線 #養生
2025-06-07 266 瀏覽
🍴位於觀塘既雞駅係一間港式餐廳🍶。餐廳既裝修好簡約。食物方面,今次我地試左幾款餐廳既招牌菜:花膠雞煲翅配飯($98),蔥油雞飯($48),椒鹽粟米($38),蟹肉忌廉薯餅($38),麻藥蛋($28),凍柚子梳打($12跟餐),整體質素普遍都好出色,而我地最中意既食物係佢地既花膠雞煲翅,真材實料(大大舊花膠同一疏疏魚翅配搭住濃郁嘅雞湯,係一啖接一啖完全停唔到口。返觀塘嘅你一定要嚟試吓呀😋💰$100 for one (lunch)📍HKG雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)觀塘成業街7號東廣場1樓116號舖
🍴

💰$100 for one (lunch)

📍HKG
雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)

2025-06-07 264 瀏覽
每逢去到星期六,就唔想再入廚房煮嘢食,今日一於就出街食。呢間專門食花膠雞嘅米線好受歡迎,仲要開埋分店。椰子雞米線湯底好清甜,散發出陣陣椰子香味,雞肉嫩滑,同椰子個味好夾!而米線彈牙有口感,整體不錯。胡椒豬肚雞米線不嬲都好鍾意胡椒豬肚嗰個辣辣地嘅胡椒味,所以今次就揀咗呢個胡椒豬肚雞米線。豬肚軟腍易咬,而且唔係亂咁斬頭斬尾嘅雞肉,仲有雞翼食,真係好開心。金磚豆腐豆腐金黃酥脆,外脆內嫩,帶點微辣,味道豐富。

椰子雞米線

胡椒豬肚雞米線

金磚豆腐
豆腐金黃酥脆,外脆內嫩,帶點微辣,味道豐富。
  • 胡椒豬肚雞米線
  • 椰子雞米線