2025-08-04 89 瀏覽
雞駅回訪多次今次去業運工業大廈個間有得Shabu Shabu,當然要試吓啦!**********雞駅一人火鍋餐🐮🌟推介🌟揀咗牛小排($108),牛小排比其他牛肩胛等較肥,但肉質較嫩,套餐仲有豚肉同其他牛肉可以揀另外包一個菜籃,有蟹棒、福袋、芝士腸、金菇等等…湯底揀咗花膠濃湯🍲,湯底濃稠,有2-3塊花膠,花膠彈牙,而且索哂湯底精華。**********藥膳黃酒花膠雞米線🐔($68)🌟推介🌟藥膳黃酒花膠雞米線湯頭濃郁,藥材的香氣慢慢滲出嚟,加上黃酒淡淡嘅酒香,飲落好順滑。雞肉鮮嫩,與湯底搭配得恰到好處。整體味道鮮美,滿足味蕾又能滋補身體,必定會再食!而且呢間雞駅有得煲住個米線食,完全唔驚啲湯會凍哂!**********金磚豆腐($42)🌟推介🌟每次都係必嗌!豆腐炸到外脆內嫩自己真係整唔到😅-宜家食滿$200就有代幣一個玩夾公仔機一次,夾到就有小食/9折,我今次就夾唔到啦⋯⋯你地去食就試吓玩啦!
雞駅
回訪多次

雞駅一人火鍋餐🐮

🌟推介🌟
另外包一個菜籃,有蟹棒、福袋、芝士腸、金菇等等…

**********
藥膳黃酒花膠雞米線🐔($68)

🌟推介🌟
而且呢間雞駅有得煲住個米線食,完全唔驚啲湯會凍哂!
**********
金磚豆腐($42)

每次都係必嗌!豆腐炸到外脆內嫩
自己真係整唔到😅

2025-08-02
餐廳:雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)地址:觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室觀塘駿業里有間幾出名嘅寶藏餐廳——雞駅花膠雞米線專門店,原來佢哋喺觀塘已經有3間分店,表面睇好似普通工廠餐廳,點知推門入去,一秒就穿越咗火鍋版米線嘅大門,食米線唔再咁單調🍜,喺呢度,米線同火鍋結合咗一齊,火花四濺🔥另一樣令人期待嘅喺每日三點後嘅扭蛋活動福利,扭蛋唔再喺小朋友嘅專利,大人都一樣玩得投入😜,只要消費每滿$200就可以扭蛋一次,有機會贏取九折優惠券或者免費小食🎊晚市七成客人都沉醉喺火鍋世界,個個坐低就開始打邊爐,皆因最平$88就食到。我叫咗雞駅牛肩胛一人火鍋餐($98),牛肩胛浸喺胡椒豬肚湯入面,好似去咗水療中心咁,啖啖牛肉羶香之中散發出豬肚嘅自信味道,配埋彈牙嘅上海麵(+$5)就更有飽肚感,加上長腳蟹棒、芝士竹輪、芝士腸、福袋、娃娃菜、粟米🌽、雲耳、金菇、蟲草花等配料,都咪話唔豐富👍另外叫咗個燒豬頸肉米線($56),米線轉咗做淮山麵(+$5),蕃茄湯令整體滋味大大提升,食落更加開胃🤤,豬頸肉即叫即燒,微脆帶嫩,不過如果另外碟上應該會再焦香好多,依家會有少少浸淋🤏雞駅呢間分店唔止喺一間食肆,更加喺一
餐廳:雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)
地址:觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室

我叫咗雞駅牛肩胛一人火鍋餐($98),
牛肩胛浸喺胡椒豬肚湯入面,好似去咗水療中心咁,

雞駅呢間分店唔止喺一間食肆,更加喺一個火鍋米線混合實驗室🧪,食完之後既滿足腸胃,更加拯救埋飢餓嘅靈魂😋
2025-07-10
10 分鐘 (堂食)
2025-06-02 1156 瀏覽
#MC帶你去觀塘.依間「雞駅」喺區內頗有名氣,放工或者週末去基本上都要排隊;難得佢再開分店,依間近牛頭角多啲,唔洗排咁耐隊!➖✨ 雞駅花膠雞米線專門店.餐廳主打雞湯米線,以三黃雞、豬筒骨、鯊魚軟骨及西施骨熬成雞湯底;店內採用木系裝潢設計,走日系簡約素色風格,座位寬敞舒適。➖🍽 [Shabu Shabu]雞駅一人火鍋餐|$88ᵤₚ.┌──────────────┐🔹🔸 湯底+主食+肉類+蔬菜盤🔸🔹└──────────────┘.晚市除咗一碗碗米線之外,仲有火鍋米線套餐!➖🥢 牛肩胛 配 招牌花膠濃湯|$98 ✨招牌菜式✨.牛肩胛油花細緻均勻,口感扎實肉味濃厚,搭配招牌花膠濃湯底,大花膠有2至3塊,口感爽滑彈牙,養生之選!➖🥢 花甲雞 配 胡椒豬肚湯|$98 ✨人氣之選✨.花甲有8大隻,鮮甜無沙;而黃油雞件已經預先汆燙,所以碌一碌熱返就食得,雞味濃郁,搭配胡椒豬肚湯底,充滿濃郁胡椒香,微微辛辣感,可以驅寒暖胃!➖🥢 蔬菜盤|🆓.每份火鍋奉送固定配料,包括長腳蟹棒、芝士竹輪、芝士腸、福袋、娃娃菜、粟米仔、雲耳、金菇、蟲草花,所以好滿足!➖⚠️ 服務費|Service Charge.全店沒有加

#MC帶你去觀塘

✨ 雞駅花膠雞米線專門店

🍽 [Shabu Shabu]雞駅一人火鍋餐|$88ᵤₚ

┌──────────────┐
🔹🔸 湯底+主食+肉類+蔬菜盤🔸🔹
└──────────────┘
晚市除咗一碗碗米線之外,仲有火鍋米線套餐!

🥢 牛肩胛 配 招牌花膠濃湯|$98 ✨招牌菜式✨

🥢 花甲雞 配 胡椒豬肚湯|$98 ✨人氣之選✨

蔬菜盤

🥢 蔬菜盤|🆓

⚠️ 服務費|Service Charge
全店沒有加一服務費。
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2025-06-02
蔬菜盤
  • 雞駅一人火鍋餐
2025-02-20 2293 瀏覽
呢間米線喺觀塘真係不得了,有成3間分店喺觀塘😳去左有啲隱蔽既工廈分店,都好多人食🍙就試下佢地主打既花膠雞湯米線係咪咁正先🐥藥膳黃酒花膠雞米線 $68枱面每個位都有個爐,唔怕食得慢凍哂🔥雞件都幾多幾大嚿🐓,而且肉質好juicy,雞胸位都完全唔會乾柴👍🏽花膠雞湯呈奶白色,有淡淡藥膳味,酒味岩岩好,加埋雲耳、蟲草花等配料,好味😋🫙胡椒花甲粉 $58一上枱就聞到好香胡椒味,天氣凍凍地食呢個最岩🥰辣辣哋有暖身效果☺️,花甲有8至9隻🥯,肥美無沙,配粉絲好夾,吸哂花甲啲鮮味同湯底胡椒味🔥都推薦一試啊😎🍳麻藥蛋 $28有4件,蛋黃熟度岩岩 好,呈橙黃色糖心😍食落甜甜地,正👍🏻🥢金磚豆腐 $42外皮夠香脆,裡面嫩滑,味有啲似椒鹽,仲有啲黑芝麻食落更加香口😗👦🏻推薦一試🤤overall:呢度除左米線,仲有火鍋食🫕一嚟好味😋店員服務亦好貼心,見我地食辣野食到流哂汗,主動幫我地開大啲冷氣🤣開得3間分店,證明食物質素有番咁上下,好多回頭客幫襯,推介

🐥藥膳黃酒花膠雞米線 $68

🫙胡椒花甲粉 $58

🍳麻藥蛋 $28
有4件,蛋黃熟度岩岩 好,呈橙黃色糖心😍食落甜甜地,正👍🏻

🥢金磚豆腐 $42

overall:
2025-02-15
午餐
觀塘有間隱世雞湯米線,日日大排長龍,簡單雞湯變出多款選擇,服務快手又主動,重點係價錢抵食,打工仔lunch首選! .🌟花膠雞煲翅配飯 真材實料!湯底金黃濃郁,膠質黏唇但唔膩口,最驚喜係食到爽脆彈牙嘅真魚翅,一絲絲好分明。嫩雞吸晒湯汁,撈飯簡直無得輸,鮮味層次豐富又冇腥鹹味,食完成個飽晒! .🌟藥膳黃酒花膠雞米線 湯底藥香好出,花膠軟糯又掛汁。雞肉份量十足,嫩滑多肉唔嚡口,米線爽滑索盡湯精,每啖都係滋補享受! .📍地點:觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室
🌟花膠雞煲翅配飯
🌟藥膳黃酒花膠雞米線
📍地點:觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室
5天前 0 瀏覽
💛呢度晚餐時間就有雞駅一人火鍋餐簡單嚟講就係有個火鍋湯,跟住又唔同嘅牛肉 同埋配料😗我揀咗呢度嘅名物⭐️花膠濃湯,黃色湯底濃郁滋補,花膠嘅膠質融入湯中,感覺好養顏! 🌟肉類我選左🥩牛肩胛,肉質嫩滑帶油花,涮完吸滿湯汁好正~ 😌😌另外仲有長腳蟹棒、芝士竹輪、芝士腸、福袋、娃娃菜、粟米仔、雲耳、金菇、蟲草花🥦🦀長腳蟹棒同🥯🧀芝士竹輪增加鮮味,芝士腸同福袋係邪惡之選!娃娃菜、雲耳等蔬菜平衡返,蟲草花仲帶點養生feel主菜叫咗米線🍜烚返冧佢,可以吸晒湯底嘅精華唔夠湯 仲可以慢慢加雞湯💛💛小食叫咗香草雞翼 有四大隻炸雞翼配香草牛油醬,又真係好香🐣金磚豆腐一粒粒軟腍腍,係開胃嘅小食另外再嗌咗杯凍檸茶同熱檸水🍋
💛呢度晚餐時間就有雞駅一人火鍋
簡單嚟講就係有個火鍋湯,跟住又唔同嘅牛肉 同埋配料😗

主菜叫咗米線🍜烚返冧佢,可以吸晒湯底嘅精華

唔夠湯 仲可以慢慢加雞湯💛💛

小食叫咗香草雞翼 有四大隻炸雞翼配香草牛油醬,又真係好香🐣

金磚豆腐一粒粒軟腍腍,係開胃嘅小食

另外再嗌咗杯凍檸茶同熱檸水🍋
一向都係雞駅花膠雞米線fans,今日落雨第一次去業運呢間,原來新分店仲將米線與火鍋創意結合,一人前米線火鍋,配上日系簡約風裝潢,$100有找,絕對是打工仔的平價但豐盛之選! 椰子湯牛肩胛一人火鍋餐湯底一上桌已飄散濃郁椰香,入口清甜自然,飲完不口乾,配料堆滿整鍋:嫩滑牛肩胛、長腳蟹棒、竹輪、吸湯福袋,搭配娃娃菜、蟲草花等健康食材,最驚喜是 米粉吸盡湯汁 ,每一啖都鮮味爆發! 姫松茸竹笙花膠雞米線鎮店之寶非虛名!湯底熬出膠質,花膠厚身軟糯,雞肉嫩滑不柴,竹笙和姫松茸增添菌香層次,性價比完勝連鎖店。 環境服務木系桌椅+寬敞間距,每桌內嵌 迷你電磁爐 ,火鍋控米線同步滾起,姐姐都好好,放工時間店入面無咁繁忙,會叫主動我哋坐鬆動啲,想放工好好食餐飯,呢間分店係首選

椰子湯牛肩胛一人火鍋

姫松茸竹笙花膠雞米線

環境服務

2025-08-04
  • 姫松茸竹笙花膠雞米線
📍#雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘) 觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室 ♡人均消費: $203 @ 2 ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ ✨#雞駅一人火鍋餐|牛小排|椰子湯💰$112 火鍋餐好好味,牛小排咬落去肉質鮮嫩 冇咩筋。椰子湯底帶有一陣淡淡的椰香,飲落去清甜,仲有啲香滑感,配上其他食材,例如蟹棒同芝士腸,一人火鍋真係啱晒!✨#招牌花膠雞米線|轉雞髀💰$91 招牌花膠雞米線就更好味,米線煮到剛剛好,唔會太軟爛,吸收咗湯底嘅味道。花膠就帶有一種Q彈的口感,咬落去有啲嚼勁,而轉雞髀肉質鮮嫩,汁多味濃,搭配上香滑的湯底,好食!
📍#雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)
觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室

♡人均消費: $203 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#雞駅一人火鍋餐|牛小排|椰子湯💰$112

✨#招牌花膠雞米線|轉雞髀💰$91

2025-08-05 0 瀏覽
養生雞料理☺️平民價錢,滋補又美味上次同閨蜜去咗東廣場嗰間雞駅食花膠米線,之後我哋發現原來有另外一間分店竟然有花膠Shabu Shabu, 作為要靚嘅我哋,梗係又要去朝聖吓啦😋我哋每人嗌咗一個「雞駅一人火鍋餐」每一個火鍋餐已經包含咗一盤「固定配料」,包括有長腳蟹棒、芝士竹輪、芝士腸、福袋、娃娃菜、粟米仔、雲耳、金菇、蟲草花湯底都有唔同選擇,我哋揀咗姬松茸花膠湯&花膠濃湯兩款湯底都各有特色入邊有真花膠,都好足料👍🏻花甲雞 $98 (必食)花甲超新鮮,上枱仍然口擘擘,整熟佢之後超鮮甜👍🏻 雞頸肥瘦適中,啖啖肉美國靚肥牛 $88肥牛油花分佈均勻,肉質鮮嫩入口即化👍🏻輕輕一烚,牛香混合咗花膠湯底,提升晒塊肥牛嘅層次👍🏻如果一個人嚟打邊爐都好正😋有菜又有肉,唔使$100就搞掂一餐,真心值得再encore 餐廳同推出咗Lucky Draw 同大家玩,只要每台消費滿 HK$200,就有一個金幣可以夾公仔,有機會會獲得九折券一張,下次使用
養生雞料理☺️平民價錢,滋補又美味

我哋每人嗌咗一個「雞駅一人火鍋餐」
湯底都有唔同選擇,我哋揀咗姬松茸花膠湯&花膠濃湯

兩款湯底都各有特色
入邊有真花膠,都好足料👍🏻

花甲雞 $98 (必食)

美國靚肥牛 $88

2025-08-04 0 瀏覽
呢間嘅花膠雞米線之前已經試過,覺得好足料✨ 一路都想再食,今日終於經過再試😆 發現原來而家有shabu shabu😳 即刻試下✨🔸 Shabu Shabu - 牛小排 ($108)可以揀自己鍾意嘅組合🥰 揀咗招牌嘅花膠濃湯 + 米線 + 牛小排🐮 仲有個set本身包咗嘅配料(長腳蟹棒、芝士竹輪、芝士腸、蟹子福袋、娃娃菜、粟米仔、雲耳、金菇、蟲草花),係超豐富😳😍❤️ 牛肉唔肥膩,仲有養生嘅花膠湯,好健康🌟🔸 姫松茸竹笙花膠雞米線 ($78)雞肉份量好多 而且雞肉好嫩滑✨ 花膠都係大大片❤️ 米線偏向有咬口嗰種👍🏻 整體都好抵食😍仲可以+$4配熱飲,+$8配凍飲🌟個人覺得shabu shabu可以揀自己鍾意嘅肉類同湯底,享受熱辣辣嘅火鍋,真係幾開心🍲💕 重點係價錢完全唔貴✨🤩

🔸 Shabu Shabu - 牛小排 ($108)

🔸 姫松茸竹笙花膠雞米線 ($78)

仲可以+$4配熱飲,+$8配凍飲🌟

2025-08-04 0 瀏覽
呢間餐廳有多款雞湯米線,我地叫左一份花膠雞米線配牛小排打邊爐餐,打邊爐餐仲配有日式福袋,芝士獅子狗,芝士腸,各款菜類既蔬菜盤好豐富,湯底職員仲會幫手加湯,下面仲有個爐可以方便加熱。牛小排都幾多片唔鞋口,肉味算幾濃又唔太肥,湯底好濃郁配埋米線真係好夾,花膠入味。另外叫左一碗魚翅撈飯,哈哈,呢度真係連魚翅都有得食,有兩塊,入面仲配左雞肉,雞肉嫩滑,鐘意食雞既朋友可以黎呢度食下,佢d肉唔會好鞋同韌,雞湯撈飯食都唔錯。

2025-08-04 0 瀏覽
觀塘搵食的話 「雞駅」係必食👍🏻 Lunch多數要排隊 ⭐️今次試下夜晚去駿業里分店 早食果然有位🙌🏻 呢間分店仲可以揀米線湯底打邊爐🍲 開心❤️ 呢度地方相對其他分店闊落👍🏻 光猛整潔👍🏻 🍲Shabu Shabu🩷 💁🏼‍♀️揀咗椰子湯底 配飯 主食係牛小排🤤 💁🏼‍♀️固定配料有 蟹棒 芝士竹輪 芝士腸 福袋 娃娃菜 粟米仔 雲耳 金針菇 蟲草花 相當豐富👏🏻 非常抵食👍🏻 👏🏻椰子湯 滿滿椰香 味道濃郁 愈煮愈濃 令人回味🫶🏻 牛小排口感鮮嫩 配料豐富 而且新鮮有質素 💁🏻‍♀️仲叫咗兩個小食 🍟黑松露醬炸薯條 濃稠黑松露醬 配幼身脆炸薯條 每一條都沾滿醬料 食落份外滿足 🐓悍匪雞翼 皮脆 肉質嫩滑有汁 加埋孜然粉 非常惹味可口 💁🏼‍♀️加埋杯檸檬薏米水 清熱解暑 健脾開胃

🍲Shabu Shabu🩷

清熱解暑 健脾開胃
  • 雞駅一人火鍋餐
  • 黑松露醬薯條
  • 悍匪雞翼
餐廳位於觀塘工廈,簡約木系裝潢、暖黃燈光,意外地舒適乾淨。餐廳主打一系列花膠濃雞湯米線,但見到有火鍋套餐,一於試下。🌟姬松茸花膠湯湯色金黃, 撈起有兩三片厚身花膠與姬松茸,膠質黏唇!菌香醇厚帶雞湯甜味,真係超級驚艷。🌟藥膳黃酒花膠湯當歸、黨參、紅棗香氣撲鼻,中藥材溫潤回甘,超級滋補。🐤花甲雞花甲肥美無沙,一煮即開口;雞髀肉嫩滑彈牙,皮薄脂肪少,啖啖肉。🥩牛肩胛雪花紋理細密,輕涮5秒就食得,肉味濃郁。呢個價錢黎講性價比一流。 🥬火鍋都配有蔬菜籃 長腳蟹棒,芝士竹輪,福袋吸飽湯汁好鮮味。底層娃娃菜,生菜新鮮爽脆。🌟在工廈尋寶價錢,吃到酒店級滋補湯底。花膠湯底都係真材實料,成鍋都飲晒!

餐廳位於觀塘工廈,簡約木系裝潢、暖黃燈光,意外地舒適乾淨。

餐廳主打一系列花膠濃雞湯米線,但見到有火鍋套餐,一於試下。

🌟姬松茸花膠湯

🌟藥膳黃酒花膠湯
當歸、黨參、紅棗香氣撲鼻,中藥材溫潤回甘,超級滋補。

🐤花甲雞

🥩牛肩胛

🥬火鍋都配有蔬菜籃

2025-08-02
2025-08-03 0 瀏覽
今日黑雨,我約好友去位於香港觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室的<雞駅花膠雞米線專門店>食花膠雞米線做午餐,餐廳主打湯底不加味精,環境舒適,坐得舒服。我哋點咗:🥢招牌花膠雞米線$68,配熱檸檬茶$4雞湯底鮮甜,雞肉鮮嫩,花膠軟淋,黑木耳爽口,米線幼滑好食。🥢姬松茸竹笙花膠雞米線$78,配熱檸檬茶$4湯底雞味香濃,竹笙好食,花膠軟淋,雞肉鮮嫩,姬松茸清香;米線軟淋好食。🥢椰子花甲粉58椰子味香濃,花甲飽滿好味,粉絲幼滑美味。

我哋點咗:
🥢招牌花膠雞米線$68,配熱檸檬茶$4
雞湯底鮮甜,雞肉鮮嫩,花膠軟淋,黑木耳爽口,米線幼滑好食。

🥢姬松茸竹笙花膠雞米線$78,配熱檸檬茶$4

🥢椰子花甲粉58
椰子味香濃,花甲飽滿好味,粉絲幼滑美味。
  • 椰子花甲粉
  • 招牌花膠雞米線
  • 姬松茸竹笙花膠雞米線
2025-07-29 0 瀏覽
呢間米線喺觀塘好出名, 有成3間分店, 今日黎左佢地新開左幾個月嘅新店試下有無保持到水準。  店內裝潢走日系簡約木系風,環境舒適座位寬敞。藥膳黃酒花膠雞米線 轉左做飯每個位都有個爐可以全程滾著熱湯享用,我加左錢轉做脾 , 好大嚿雞脾 更重要係好嫩又好juicy完全唔會乾柴, 花膠雞湯呈奶白色配埋藥膳味勁香,有配料雲耳、蟲草花。 最后我飲曬D湯。 花膠雞湯底確實出色,濃郁鮮甜無添加,飲後也不會口渴燒豬頸肉米線豬頸肉好爽脆, 個雞湯一樣係飲曬 !悍匪雞翼 (胡椒孜然)雞翼外脆內軟,非常入味,微辣個孜然味勁惹味 好食. 金磚豆腐 呢個豆腐真係超出色. 係一定要叫, 非食不可. 外皮香脆, 內裡嫩滑,少少調味唔會太咸,  呢個豆腐真係完勝好多大排檔.  超高質. 雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)地址:觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室#雞駅#觀塘#觀塘美食#花膠雞湯米線#hkfoodie #hkig
店內裝潢走日系簡約木系風,環境舒適座位寬敞。
藥膳黃酒花膠雞米線 轉左做飯

燒豬頸肉米線
豬頸肉好爽脆, 個雞湯一樣係飲曬 !

悍匪雞翼 (胡椒孜然)
雞翼外脆內軟,非常入味,微辣個孜然味勁惹味 好食.
金磚豆腐

雞駅花膠雞米線專門店 (觀塘)
地址:觀塘駿業里10號業運工業大廈1樓A室

2025-07-23