2020-11-03 346 瀏覽
這次和幾位朋友都元朗這間出名的雞煲店吃雞煲。我們叫了一個椰子雞,一個重慶麻辣雞煲。兩者比較,個人較喜歡椰子雞煲。湯汁香甜,有濃濃的椰子味,雞肉人嫩滑,配料方面有芹菜和馬蹄、紅蘿蔔等,令我10分滿足。另外麻辣雞煲很野味,雞肉很好吃,但醬汁較稠,不是我個人喜歡的。雞吃得差不多了,加上湯汁,就可以下不同的火鍋配料,牛肩肉脂肪分佈均勻,牛肉味很濃。響鈴也只能下兩三秒就要拿起來,還是脆脆的。我認為最好味的是鵝腸,它很爽脆,美味。
聽同事講呢間嘅雞煲喺元朗好出名,仲係黃店。於是喺重陽節假期前,一早打定電話訂位食煲。準時18:30前已到達門口,當時有一半已入席,大約仲有4張枱咋,所以做足準備係啱!呢到有好多款煲,除了基本雞煲之外,仲有椰子雞煲同胡椒豬肚雞。不過我最期待嘅係烤魚,雖然呢到唔係專食烤魚嘅小菜館,但呢到足足有5款選擇任君選擇!1️⃣水煮魚2️⃣酸菜魚3️⃣奇味烤魚4️⃣野生雜菌烤魚5️⃣泡椒烤魚其實訂位之前已經決定咗過嚟喺食烤魚煲,點知劃好單之後,一名疑似老闆娘嘅小姐話:今日冇魚返!而且做魚煲要整成45分鐘,太耐喇。我媽聽到已經即刻冇心機,黑晒面。最後落柯打改為:胡椒豬肚雞煲,另加手切牛、廣島蠔半打及響鈴。上菜喇!湯底胡椒味唔係好重,內有少少芹菜粟米草菇,雞同豬肚份量都足。即炸響鈴:唔多熱,唔似即炸食咗半個鐘,左催又催,廣島蠔同手切牛都未到。每次阿姐都話切緊切緊。等到燥咗,我又再同疑似老闆娘嘅人詐型。隔離枱遲過我地入座,但係我嗌白鱔片,佢地話冇。但我就見到啲白鱔片去咗佢張枱度囉!我碟手切牛追咗幾次,但係我有見到隔離枱又上得快過我囉。真係忟!廣島蠔:下水煮完之後,蠔個心仲係冰涷。睇嚟啲蠔都雪咗一陣,未解好涷!手切牛:雪花紋路好

1️⃣水煮魚
2️⃣酸菜魚
3️⃣奇味烤魚
4️⃣野生雜菌烤魚
5️⃣泡椒烤魚

即炸響鈴:唔多熱,唔似即炸

手切牛:雪花紋路好靚,厚薄適中

最後嗱嗱聲食完買單走,今晚消費$506/3人。最後疑似老闆娘嘅小姐收我齊頭五舊水,多謝晒!希望下次嚟嘅時候可以再食到烤魚。。。
2020-10-26
2020-10-26 253 瀏覽
天氣凍凍地~最啱就係食雞煲💁🏻‍♀️邊個話雞煲一定要食重慶 又或者辣味雞煲棧嘅椰子雞煲都好好味好有驚喜!識食梗係要👉🏻飲咗頭淡湯先好淥嘢食真係好清甜 好好味每人飲咗一碗 都仲未捨得淥嘢食今次叫咗一隻雞4個人食~食到今次仲食咗自家製響玲脆到唔洗3秒就斷開😚要眼明手快~~撈起先食到~~~仲重要係👉🏻「一碟芫荽呀!唔該!」
天氣凍凍地~最啱就係食雞煲💁🏻‍♀️

每人飲咗一碗 都仲未捨得淥嘢食

今次叫咗一隻雞4個人食~食到

今次仲食咗自家製響玲
脆到唔洗3秒就斷開😚
要眼明手快~~撈起先食到~~~
響玲

仲重要係👉🏻「一碟芫荽呀!唔該!」
  • 椰子雞煲
  • 響玲
2020-10-19 294 瀏覽
這家已經食過多次,真的不能不吃,會食上癮的!明明不喜歡吃完雞煲的氣味,但真的很喜歡這家雞煲啊!雞嫩滑,個人建議小辣便可以,否則會蓋過雞味!打邊爐必點的是即炸響玲...如要點小炒都要碰碰運氣啊!!環境尚算可以、 重點都是雞煲....好吃什麼也是值的..如果要食,記得提早book 位啊!
2020-10-02
2020-10-08 414 瀏覽
限聚令放寬左都未同過班朋友出去食飯,今次就一行四人去食呢間黃色雞煲啦😻位置就係朗屏西鐵站附近,十分方便易搵,雖然店舖空間有點逼,但係都無阻我食雞煲既興奮~今次叫左一個麻辣雞煲再加烤魚,一送到黎職員都好貼心咁幫你撈下,同你講要等幾耐,我地仲叫左個啲餸包括響鈴,職員仲高埋比我地知點浸舊響鈴先最好食!真係好nice呀🥰而個雞煲啲雞好嫩口 好入味,個汁真係好好好好正!另外個烤魚都好有風味,我平時唔鐘意食魚都覺得好好食,因為啲魚肉一啲都唔乾,再加埋叫既薯粉落去,超正!無得彈😱勁鐘意食呢到既薯粉呀😍
2020-09-15 655 瀏覽
限聚令時間終於放寛少少,唔駛買外賣,即刻去支持吓黃店!本人覺得位置比較偏遠少少,但不礙我支持黃店。訂咗枱,一去到就有位。係二樓。乾淨企理,員工有禮貌。全晚老細係二樓同食客傾計,仲逐枱問客人啲食物O唔OK。
限聚令時間終於放寛少少,唔駛買外賣,即刻去支持吓黃店!

本人覺得位置比較偏遠少少,但不礙我支持黃店。

訂咗枱,一去到就有位。係二樓。

乾淨企理,員工有禮貌。

全晚老細係二樓同食客傾計,仲逐枱問客人啲食物O唔OK。

2020-08-23 688 瀏覽
叫左個2 人餐外賣雞好足料又好味 返到屋企都仲係熱大個大膠兜裝左雞煲同火鍋料 火煱料好乾淨 唔係比爛野你通常打邊爐外賣菜都唔靚 但佢都好鬼靚仔唔會係求求其其咁好值得推介呢個雞煲外賣在家食到雞煲真係好幸福呀
叫左個2 人餐外賣

好值得推介呢個雞煲外賣

在家食到雞煲真係好幸福呀
外賣自取
2020-08-22 471 瀏覽
因為青衣有一班有心人組團,可以一試元朗國的雞煲棧。我哋2個人叫咗一個重慶雞煲餐(2人)非常足料,雞滑,洋蔥京蔥滿滿,十分惹味。芫荽另外pack 開2袋,仲好鬼新鮮!芫荽控表示完美!之後加咗熱水打邊爐,都仲好夠味,連雞湯都省返佢有跟邊爐配料,仲好大盆,本身預備咗d都即刻放返入雪櫃牛柏葉同魷魚好有誠意,蔬菜洗得好乾淨,主婦表示佩服!加咗半份響玲,不得了,勁好味,係自家制先可以咁新鮮,必食之選非常滿足的一晚!謝謝一班青衣年青人,安在家中嘆一餐!
因為青衣有一班有心人組團,可以一試元朗國的雞煲棧。
我哋2個人叫咗一個重慶雞煲餐(2人)

之後加咗熱水打邊爐,都仲好夠味,連雞湯都省返

佢有跟邊爐配料,仲好大盆,本身預備咗d都即刻放返入雪櫃
牛柏葉同魷魚好有誠意,蔬菜洗得好乾淨,主婦表示佩服!

非常滿足的一晚!謝謝一班青衣年青人,安在家中嘆一餐!
外賣自取
2020-08-22 370 瀏覽
第一次外賣雞煲,好正啊我同屋企人都食得辣,所以揀左大辣,之前食過出面啲雞煲叫大辣都唔覺得好辣,呢個真係好正,夠辣,不過加完湯之後淥啲菜有少少嗆,但都係好正,鍾意食辣嘅可以試下,好惹味我地揀左2人set,入面有兩款菜、金針菇、蟹柳、魷魚、豆腐、牛柏葉、蟹子丸、牛丸、魚皮餃、芝心丸,我地仲另外叫左一份肥牛同一份響鈴。所有食材都好新鮮好好味特別個響鈴,好脆,一夾落去都有卡卡聲好香好好味我地兩個人都食唔哂,食完啲雞都已經半飽🤣🤣啲肥牛食唔哂,唯有留起之後再食鍾意食辣一定要試下
第一次外賣雞煲,好正啊

特別個響鈴,好脆,一夾落去都有卡卡聲
好香好好味

鍾意食辣一定要試下

重慶雞煲
外賣送餐
重慶雞煲
2020-08-22 230 瀏覽
重慶雞煲餐小辣,雞嫩惹味,食到我哋個個都舔舔脷😋😋😋連一向嘴刁嘅公公婆婆食咗都讚好好味,話好食過之前喺荃灣食嗰間雞煲好多。 組團外賣送貨,收到咁足料嘅重慶雞煲,超級開心,外賣裝得好好,要俾個讚俾店主👍🏼 。 另外我地仲加咗一份肥牛,靚牛抵食、好正又大份。 食完啲雞之後,再加雞湯落重慶雞煲度繼續打邊爐,湯底味道剛剛好... 🥰🥰🥰有啲團友叫椰子雞煲都話個湯底好正,我哋下次要試埋椰子雞煲先得!😋

2020-08-22 141 瀏覽
經飯飯到家送外賣叫咗二人餐送貨到青衣,初初諗住純粹支持下,冇諗過咁好味。我叫中辣,覺得啱啱好,成個煲充滿洋蔥、乾蔥、辣椒, 仲配埋新鮮芫茜另上,正!啲雞好入味,雖然叫半隻雞,但勁多肉。另加嘅魚皮同牛肉都推介!二人餐每樣嘢都可以試少少,款式好多,魚蛋、牛丸、蟹籽丸、芝士丸、魚皮餃、豆腐、金菇、生菜、娃娃菜,仲有最夾麻辣嘅水魷同牛栢葉。成個二人餐份量好足,兩個人食飽到郁唔到😂😂希望下次可以試埋椰子雞煲,咁就大人小朋友都啱食
希望下次可以試埋椰子雞煲,咁就大人小朋友都啱食
外賣送餐
2020-06-22 801 瀏覽
呢間餐廳真心要推薦,佢係一個街角度嘅,離巴士站都要行5分鐘左右餐廳店面唔算大,都係擺左7張枱左右我地一行5個人,叫左個秘制重慶雞煲要左小辣黎到食落唔算好辣,我食開譚仔十小辣都頂得順佢個雞煲完全係冇偷工減料,真係好多雞肉同埋配料一開頭可能味道唔算太濃,但愈食就愈惹味食到七七八八我地都有叫到其他配料去打邊爐值得一叫係佢地個手切肥牛,不過趕住食所以冇影到秘制重慶雞煲食食下雞煲,老闆走左過黎同我地講今日入左d蠔,問我地有冇興趣叫碟炸蠔由於我地全部都好中意食海鮮,所以都二話不說咁應承左等左大約15分鐘左右就上菜,黎到係熱辣辣d蠔就算炸完之後都仲係好大隻! 有手掌咁大!而且食落係炸得岩岩好,一d都唔老呢個我覺得真係一試難忘!炸廣島蠔另一個令我好難忘嘅就係佢地個椒鹽粟米!呢個食第一啖果時會覺得有d奇怪,又咸又甜咁但係愈食愈惹味!個粟米超甜,老闆話係佢地每日新鮮買嘅本地有機粟米黎,唔怪得咁好味椒鹽粟米其實我地仲食左好多,不過覺得呢幾個真係一定要試~
餐廳店面唔算大,都係擺左7張枱左右

我地一行5個人,叫左個秘制重慶雞煲要左小辣
黎到食落唔算好辣,我食開譚仔十小辣都頂得順

佢個雞煲完全係冇偷工減料,真係好多雞肉同埋配料
一開頭可能味道唔算太濃,但愈食就愈惹味

食到七七八八我地都有叫到其他配料去打邊爐
值得一叫係佢地個手切肥牛,不過趕住食所以冇影到

秘制重慶雞煲

由於我地全部都好中意食海鮮,所以都二話不說咁應承左
等左大約15分鐘左右就上菜,黎到係熱辣辣
d蠔就算炸完之後都仲係好大隻! 有手掌咁大!

而且食落係炸得岩岩好,一d都唔老

呢個我覺得真係一試難忘!
炸廣島蠔

另一個令我好難忘嘅就係佢地個椒鹽粟米!
呢個食第一啖果時會覺得有d奇怪,又咸又甜咁

但係愈食愈惹味!

椒鹽粟米

其實我地仲食左好多,不過覺得呢幾個真係一定要試~
2020-06-12 572 瀏覽
首先我同朋友係飲得之人 我地大概六點坐低左 叫左半衹鷄同酥炸牛坑腩 侍應話牛坑腩要等半個鐘 我話都叫左五支啤酒冇問題 點知上菜時間成個半鐘 都唔緊要有嘅係時間 我地前後再叫多三支啤酒一共八支 景然老板娘出逐客令 搞到非常尷尬 其實我朋友話唔好幫襯尼間 我話黃色經濟幫襯下喇 點知一肚氣 總結我覺得係打黃店招牌做生意 小心
2020-06-05 609 瀏覽
假日食18:30 唔使等位直接入得但坐底諗緊食咩就一直有客入黎, 好快就打爆個場, 走個陣仲好多人等位啊~天氣咁熱當然要叫啤酒有醇滑嘉士伯, 夠滑又易入口, 好MATCH食雞煲! 個杯都係雪凍左上叫左半隻 秘制重慶雞煲 (小辣) $168 / 酸菜魚 (魽魚-小辣) $238  *今次朋友唔係好食得辣,下次想試下大辣叫左十幾款配料, 個魚腐好特別, 係其他火鍋店未食過,好好食手打墨丸 ($88) 好彈又鮮味, 三拼餃(韮菜/雲X/水餃) ($58)都係皮薄餡靚 反而即炸芝士響鈴($58) 雖然入面芝士半流心狀態而且新鮮但有點失望係芝士太小另外,滑牛肉片($68) 都係普普通通秘制重慶雞煲好好食醬汁好濃而且相當惹味, 雞件都好新鮮, 而且豪氣比左好多芫茜  (但本人唔喜歡,交比朋友們K.O)除左芫茜,仲有好鐘意食既洋蔥係入面員工好好服務, 間唔中就過黎攪拌, 唔怕痴底,好快已經食哂D雞就加湯打邊爐但個酸菜魚等左差不多45分鐘先到... 入面有芽菜,蓮藕片,白蘿蔔(芫茜都係滿滿的),如果有埋薯粉或者火鍋寬粉就好!個湯咸左小小,可能係因為D酸菜,要叫多幾round野飲 ( 咧度冇水提供,要飲
假日食18:30 唔使等位直接入得
天氣咁熱當然要叫啤酒

反而即炸芝士響鈴($58) 雖然入面芝士半流心狀態而且新鮮
但有點失望係芝士太小
另外,滑牛肉片($68) 都係普普通通
秘制重慶雞煲好好食
(但本人唔喜歡,交比朋友們K.O)
除左芫茜,仲有好鐘意食既洋蔥係入面

個湯咸左小小,可能係因為D酸菜,要叫多幾round野飲 ( 咧度冇水提供,要飲水係要比錢買支裝水)
但條魚好大條下,係煎過先再放湯,而且都好鮮好滑

*特別一提: 店入面好多文宣
2020-05-23
  • 手打墨丸
  • 魚腐
2020-05-31 511 瀏覽
忠實粉絲既我,食左N咁多次雞煲,今時今日先寫食評真係太遲喇🤣🤣次次都要等位,今次終於唔洗等,唔洗等到夜深😹今次叫左個秘制重慶雞煲中辣,配料超級多,重點係芫荽,令到成煲雞煲味好香,芫荽加埋個雞煲汁味,真係好香好好食!今次雞肉唔算太滑,不過都冇減分!今次得2個人叫得唔夠多🤣只係叫左半隻雞再叫左頂級手切牛肉仲有即炸響鈴,手切肥牛好新鮮既肉,有小小溶既感覺,響鈴即炸真係好好脆,超級正👍🏻👍🏻👍🏻
次次都要等位,今次終於唔洗等,唔洗等到夜深😹
半隻雞再叫左頂級手切牛肉仲有即炸響鈴,
2020-05-29
  • 即炸響鈴