5天前
一兩年前好鍾意食雞功房嘅下午茶。*雖然五六十蚊就可以喺附近茶餐廳食個飽足嘅下午茶,但心情好嘅時候會比多二十蚊去雞功房食「高級下午茶」。嗰時啲雞好靚,不同餐配靚仔/油飯/撈麵/湯麵,有湯,有飲品,食得好滿足。員工同老闆都好客氣。*隨着時間推移,雞功房好像開了分店,附近賣雞嘅食店亦越來越多,有一間跨區來上環開分店嘅都出名,無骨雞飯質量「有得fight」,有餐飲,仲平幾蚊,不過堂食環境和服務冇咁舒服。*隔咗段時間再返去雞功房食下午茶,冇加價喎。湯、飯、飲品、醬料都係以前咁好,但雞冇印象中咁靚,係好多雞胸加雞中翼嘅配搭。佢肉量係多,但賣相不及以前咁能夠引起食慾。今日遇到的職員和氣如初,可惜主角「雞」沒有激發到下次返嚟再食嘅衝動。.*我對雞功房仲有感情,遲早會返嚟,俾多一次機會佢,希望佢珍惜我哋呢啲下午茶時段嘅客人啦。