餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2019-06-01 55 瀏覽
其中一位朋友揀了這間店食西式fusion 齌,見openrice評價都唔錯,就嚟咗lee 度試下。一入到去lee間舖頭感覺相當適合同啲girls gathering ,因佢既装修配合咗紫同白色好浪漫好公主feel,同埋地方寬落,啱晒我哋lee 班OL朋友聚首一堂。之後我哋叫咗4款set dinner。一個set都非常豐富,有前菜、手卷、main course、甜品。咁講下前菜先,佢有一款係類似雞絲粉皮既前菜,用咗青瓜絲同豆絲代替咗雞絲,食落去和平時上海店舖一樣味道,仲有一種清新feeling,配撘得唔錯。而另外一款非常健康營養價值好高既紅菜頭蘋果香橙配合桃,酸酸地非常開胃,真係好適合而家繁忙又注重健康都市人。手卷方面我哋選擇咗牛油果芒果手卷,因這個手卷係冇飯喺入面,得牛油果、芒果同D雜菜係裡面,咬落去食緊salad咁,好正。湯方面我揀咗黑松露忌廉湯,黑松露既味好出,湯好creamy,非常欣賞。來到main course,我想推介係黑松露南瓜紫薯包闊條麵同牛肛菌忌廉燴扁意粉。首先講黑松露闊條麵佢入面包咗勁多南瓜同紫薯,啲食材係 high quality 南瓜同紫薯好甜好好味,值得推介,而牛肛菌忌廉燴意粉,因自己好鐘意食忌廉關係,我又覺得做得相當唔錯所以都推介lee道菜。甜品方面都好多選擇,我推薦夢幻泡芙同千層班戟俾大家。
還有請提醒大家可以預先book枱。
2019-05-29
  • 牛肛菌忌廉燴扁意粉
  • 黑松露南瓜紫薯包闊條麵
  • 麻醬沙薑豆絲粉皮
2019-05-30 67 瀏覽
最近食到肥哂 一於去食下素食清下腸胃啦我地叫左2個dinner set一叫完食物 就會有頭盤送上 3種都好開胃 令人想一食再食我地每人叫左中西湯各一 中係猴頭菇湯 無落肉都咁鮮甜 西係黑松露蘑菇湯手卷都叫左2款 我食既係芒果牛油果卷 牛油果好香 同芒果好夾男朋友既主菜係紅咖哩配飯同印度薄餅 咖哩好香 入面材料好足 有我最愛既泰式茄子 而我既主菜係牛肝菌雜菇意粉 呢個菜有齊我最愛既配搭甜品方面好出色 紫薯乳酪蛋糕酸酸甜甜 泡芙即叫即製 香脆又好味 食到好滿足呀!
最近食到肥哂 一於去食下素食清下腸胃啦

我地叫左2個dinner set

一叫完食物 就會有頭盤送上 3種都好開胃 令人想一食再食

2019-05-22 119 瀏覽
Monday all in green, 梗係食素啦~ 九龍區食素必定食呢間,真係極好食,想唔推介都唔得~呢晚食黑松露薯蓉焗大啡菇~ 香焗熱辣辣,食材新鮮,而且味道充滿層次感~ 一食落口,先有強烈嘅黑松露味,緊接芝士嘅濃香,然後有薯蓉嘅中和,再有大啡菇嘅飄逸香味,最後係淡淡嘅鮮茄味,真係好食到無得頂🤤🤤🤤👍🏻之後食泰式五彩生菜包,炒料豐富,有木耳、紅椒、青椒、沙葛等,調味帶微辣。被新鮮爽脆嘅生菜包住,一啖咬落去 😲 好好食呀~ 完全唔覺得係食緊素~ 如果你唔食素,怕食素會啖如無味,咁我可以話你100%錯~ 呢度嘅素菜必定令對食素有偏見嘅人刮目相看👀邊食邊飲藍碟花雪梨汁 😋食飽食甜品,要左紫薯乳酪蛋糕同杏汁紅豆糕。食前梗要擺靚D 😂 不單止味蕾享受,賞心悅目👀 連相機都話好食 😋📷 打卡成功❣️

邊食邊飲藍碟花雪梨汁 😋

2019-05-20
  • 泰式五彩生菜包
  • 黑松露薯蓉焗大啡菇
2019-05-20 95 瀏覽
朋友有左bb,今次佢主動話想食素,所以我就上網搵一搵,見到雅.悠蔬食呢度都幾多好評,所以就即係打電話嚟Booking✌🏻上到見到餐廳已經有好多食客,估唔到平日都咁多人客,好彩預先打電話約咗👍我地叫左2個set dinner麻醬沙薑豆絲粉皮紅菜頭蘋果香橙伴合桃華都夫薯仔松子冰菜沙律蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷:第一次食冇飯嘅手卷,好清新😍香芒牛油果苜蓿芽手卷: 朋友話好香好想食多件茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯: 無肉都可以好好飲,材料燉到好似入口即溶咁👍🏻牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷: 一上枱已經聞到好香嘅牛肝菌味,朋友食完自己嘅千層麵之後都忍唔住要我分啲俾佢😆黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊麵:朋友話好滿足,入面有好多唔同嘅料,好有層次感😊紫薯乳酪蛋糕(一件):乳酪味好香濃,上枱嘅時候已經幫我哋切開左兩件,好貼心👍🏻夢幻泡芙(+$25):見到呢個係尖沙咀店限定,梗係要試啦😊雪糕好凍泡芙好脆,好夾!另外3個泡芙入面仲有吉士好好食🤤我哋一致認為呢$25係好值得加嘅❤香脆五穀杏仁牛乳(熱)+ HKD 15藍蝶花雪梨汁(凍)+ HKD 20

我地叫左2個set dinner

華都夫薯仔松子冰菜沙律

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷:第一次食冇飯嘅手卷,好清新😍
香芒牛油果苜蓿芽手卷: 朋友話好香好想食多件

香脆五穀杏仁牛乳(熱)+ HKD 15
藍蝶花雪梨汁(凍)+ HKD 20
  • 夢幻泡芙
  • 牛肝菌忌廉燴扁意粉伴香脆腐皮卷
2019-05-20 2225 瀏覽
去完旅行又係時候清一清腸胃啦,之前食過悠蔬食銅鑼灣分店,記得佢選擇多之餘,味道還很不錯。今日就同朋友去尖沙咀分店。基於選舉困難嘅關係,我們倆人決定叫Dinner Set,每人計埋加一$300有找,十分抵食!三款前菜都好好味又夠清新,用冰菜做沙律夠曬特別最鐘意食麻醬沙薑豆絲粉皮。苜蓿芽手卷好特別,爽脆清香,食完感覺好健康喔!茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯,睇到個名都知道呢個燉湯材料夠豐富啦!無肉素湯不油不膩,湯水入口充滿菇菌香氣及香甜味!今日特別想食D惹味啲嘅野,所以叫咗沙嗲猴菇豆卷串燒配墨西哥薄餅,賣相已經好吸引沙嗲味道香濃、有少少辣!將薄餅包著猴菇串燒食,口感豐富,好滿意的一道菜式!食到呢度其實已經有少少飽,但係仲有甜品喎!我哋仲叫咗一份尖沙咀分店限定嘅夢幻泡芙,同埋伯爵紅茶千層pancake!兩個份量一啲都唔少,朱古力泡芙外層脆卜卜、加埋雪糕同吉士一齊食,真係好邪惡但又好好味!

三款前菜都好好味又夠清新,用冰菜做沙律夠曬特別
最鐘意食麻醬沙薑豆絲粉皮。
苜蓿芽手卷好特別,爽脆清香,食完感覺好健康喔!

• 麻醬沙薑豆絲粉皮
  • 沙嗲猴菇豆卷串燒配墨西哥薄餅
  • 夢幻泡芙
2019-05-19 80 瀏覽
昨晚突然想食齋, 朋友推介我去了位於尖沙咀新派素食餐廳,入到餐廳內看見全用粉紫色及白色為主, 感覺好浪漫呀。食物方面:我和朋友每人點了套餐·前菜已非常豐富:麻醬沙薑豆粉皮~ 粉皮晶瑩通透,又夠滑。紅菜頭蘋果香橙拌合桃~ 好味又健康。 華都夫薯仔冰菜沙律~用了冰菜伴底夠新鮮。餐湯:黑松忌廉露蘑菇濃湯~ 餐湯濃得嚟又不會有傑撻撻感覺。芒果牛油果苜蓿芽手捲~生果新鮮配苜蓿菜,這個配搭好味又清新。主菜:紅咖哩野菜後頭菇配印度薄餅及珍珠糙飯~ 猴頭菇我以為淨係可以煲湯,原來仲可以煮咖哩, 咖哩汁滲入猴頭菇內,真係好味喎, 這套餐跟印度薄餅及飯,真的完美配搭。甜品:百爵紅茶千層班戟~ 紅茶味香濃,不會太甜好味,夢幻泡芙~ 這個甜品是我最愛,建議連同雪糕一齊食, 簡直停唔到口

食物方面:我和朋友每人點了套餐·

前菜已非常豐富:
麻醬沙薑豆粉皮~ 粉皮晶瑩通透,又夠滑。
紅菜頭蘋果香橙拌合桃~ 好味又健康。
華都夫薯仔冰菜沙律~用了冰菜伴底夠新鮮。

餐湯:黑松忌廉露蘑菇濃湯~ 餐湯濃得嚟又不會有傑撻撻感覺。

甜品:百爵紅茶千層班戟~ 紅茶味香濃,不會太甜好味,

• 青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯
又到相聚時候,今次到我揀餐廳,我一於嚟個大挑戰,找素食餐廳同這個愛肉好友相聚,上開飯一搵即見人氣高企、環境優雅嘅「雅 ‧悠蔬食」,一於訂定位·齊素食!😄喺尖沙咀地鐵見面後先告知好友今晚係素食主義,儘管佢有點猶豫但都奉陪到底⋯⋯哈哈哈!從金馬倫道出口直行一陣再過對面已到餐廳嘅大廈,一出𨋢即見以白紫色為主嘅佈置,環境彷似一間高級西餐廳。服務員態度親切有禮安排入座,枱距好寬敞,傾計聚餐一流,好友見到如此優雅環境+服務質素,先來第一個滿意。👍🏻食物和飲品嘅選擇及種類非常多,睇相都已相當吸引,令好友都揀到心大心細。我哋最後就選擇兩個豐富嘅Dinner set,有前菜、手卷、餐湯、甜品、加配飲品,而主菜又可以share食。<<< 前菜 >>>< 紅菜頭蘋果香橙伴合桃 >健康嘅紅菜頭配合爽口蘋果+合桃,充分發揮化學作用,超好味醒胃嘅一道前菜。< 麻醬沙薑豆絲粉皮 >惹味非常嘅麻醬遇上煙煙韌韌嘅粉皮,第二道前菜已令胃口大開啦!< 華都夫薯仔松子冰菜沙律 >配上松子冰菜的華都夫薯仔沙律,令原本簡簡單單的沙律變

<<< 前菜 >>>
< 紅菜頭蘋果香橙伴合桃 >

< 麻醬沙薑豆絲粉皮 >

< 華都夫薯仔松子冰菜沙律 >
配上松子冰菜的華都夫薯仔沙律,令原本簡簡單單的沙律變得不平凡,好好味呀。

<<< 手卷 >>>
<蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷> & <香芒牛油果苜蓿芽手卷>
手卷上枱時服務員附跟消毒濕紙巾,細心周到,值得一讚。兩款手卷都各俱特色,重點係手卷中的飯變成苜蓿芽,相當特別又配合,一個非常美味新配搭。

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 & 香芒牛油果苜蓿芽手卷

<<< 湯品 >>>
< 黑松露忌廉蘑菇濃湯 >
超級超級香濃蘑菇湯加上黑松露點綴,味道大大昇華,簡直令我倆飲到停不了口。

黑松露忌廉蘑菇濃湯

<<< 主食 >>>
< 紅燒砂鍋獅子頭 配 珍珠糙米飯 >
好友所選一款主菜,賣相與真實獅子頭一模一樣,入口除了口感相同外,更細味到素菜香,配上健康珍珠糙米飯,好友食到津津樂道。

紅燒砂鍋獅子頭

< 黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊麵 >
食材豐富、層次分明嘅焗千層闊麵,食出唔同口感之餘,更能發揮各自美味作用,每款素食與闊麵都配合非常,好好味。

黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊麵

<<< 飲品 >>>
<鹹柑橘蜜(熱)> & <紫貝天葵荔枝梳打>
鹹柑橘味道十足,加上蜜糖滋潤無比,一飲即舒緩喉嚨,醒神怡人。

微微紫貝天葵香加荔枝梳打,解渴可口,好好飲。
鹹柑橘蜜(熱) & 紫貝天葵荔枝梳打

<<< 甜品 >>>
<百爵紅茶千層班㦸> & <紫薯乳酪蛋糕>
兩款甜品作為今晚豐富晚餐嘅總結,千層班㦸層次十足,啖啖食出百爵紅茶香;紫薯乳酪蛋糕新奇好味。
百爵紅茶千層班㦸 & 紫薯乳酪蛋糕

今晚我這個挑戰非常成功,「雅 ‧悠蔬食」無論優雅餐廳環境、窩心細心服務質素、美味優質素食料理,令好友從此愛上素食、更令我倆從此愛上「雅 ‧悠蔬食」!
2019-05-15
蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷 & 香芒牛油果苜蓿芽手卷
黑松露忌廉蘑菇濃湯
紅燒砂鍋獅子頭
黑松露美國蘆筍南瓜紫薯鮮豆包焗千層闊麵
2019-05-16 96 瀏覽
今日,我和喜歡吃素食的媽媽到了尖沙咀這家素菜店吃素菜,環境不錯,而且最特別的是這間素菜店以紫色為主調,就像一間西餐廳一樣。首先,我們點了香芒牛油果苜蓿芽手卷,這手卷十分特別,因為有芒果及牛油果的香氣,感覺非常清新。然後,我們選了茶樹菇竹苼黃耳百合燉湯,由於是素的關係,感覺不油膩,值得一讚。主食方面,我們選了紅咖喱野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯,紅咖喱配上酥炸的印度薄餅,煙煙韌韌, 不錯!最後,選了杏汁椰香紅豆糕和香脆五穀杏仁牛乳,這杯牛乳是亮點!杏仁牛乳香氣四溢、加上五穀,口感十足!

穀,口感十足!
2019-05-15 85 瀏覽
下班時想獎勵一下自己,吃我一直期待的素菜餐廳,果然沒有令我失望!首先我點了套餐,麻醬沙薑豆絲粉皮,芝麻醬配上粉皮簡直是絕配。另外,紅菜頭蘋果香橙伴合桃,合桃十分鬆脆,華都夫薯仔松子冰菜沙律也十分不錯,以冰菜來做沙律很清新。在手卷方面,我選了蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷,感覺十分清新,很喜歡苜蓿芽的口感呢!在湯品方面,我選了茶樹菇竹笙黃耳百合燉湯,少了肉類的油膩,仍保留一份鮮甜的感覺。這就是素菜的魅力吧!在主食方面,我點了牛肝菌忌廉燴意粉伴香脆腐皮卷,牛肝菌及忌廉也非常濃郁!甜品及飲品方面,我點了杏汁椰香紅豆糕和檸檬蜂蜜薑茶,質素非常好,尤其甜品,淡淡紅豆香,正!下次要和男友來試試呢!

下次要和男友來試試呢!
2019-05-13 62 瀏覽
今日約左個舊朋友晚飯,因為佢係食素的,就叫佢提議間食素的餐廳~平時好少食素的我,冇諗過原來食素都可以咁好味!晚餐可以揀dinner set 或者單點.見佢set嘅食物都幾啱心水,我哋就決定每人一個set~先來三種唔同嘅前菜,個麻醬豆絲粉皮都幾有驚喜!豆絲嘅口感及味道都同雞絲十分相似~醬汁惹味!其餘嘅前菜都以新鮮水果為主,十分健康蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷及香芒牛油果苜蓿芽手卷,苜蓿芽代替的傳統的米飯,感覺更清新,食完唔會即刻飽晒~餐湯有黑松露蘑菇忌廉濃湯及茶樹菇竹笙黃耳百合湯,我地兩款都叫左share飲,中湯材料十分豐富,亦都十分入味,做得很出色!主食方面我揀咗風乾茄子金不換野菜松子意大利飯,意式茄汁令意大利飯十分清新,配上台式風味的鹽酥白靈菇,令味道更加豐富。朋友揀嘅紅咖喱野菜猴頭菇,估唔到佢哋做嘅咖喱都十分美味!配上印式薄餅,非常好吃😋甜品我哋揀咗紫薯乳酪蛋糕及伯爵紅茶千層班cake,味道不過不失~

2019-05-06
  • 前菜
  • 青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯
2019-05-12 68 瀏覽
今晚即興去咗Leisurely Veggie (雅 ‧悠蔬食),但好full呀!!🥺 建議book咗枱先嚟,如果唔係就好似我咁等咗半個鐘🤫🤫 等一陣都唔緊要嘅,最緊要合我口味👀 食物質素真係令我喜出望外😍 綠色嘅飯係菠菜合桃忌廉燴意大利飯,一上枱已經聞到好香,菠菜同啲意大利飯完全融合,每一啖都會有好濃嘅忌廉波菜味,素食原來可以都咁好味,碟飯好快就被KO♨️~~甜品我叫咗香橙熱情果千層班戟,橙同熱情果不嬲都係酸酸地,所以成個甜品酸酸甜甜好開胃呀!!😋😋

2019-05-11 57 瀏覽
第一次食素,但係我哋遲到佢都留俾我地,幾好食完全唔係想像中咁嘅素食我依啲咁嘅食肉獸都接受到,啱啱撞正母親節仲有禮物收不過對方唔係母親呢個係笑點服務唔錯,係一家會願意再幫襯嘅餐廳
2019-05-11
2019-05-07 125 瀏覽
朋友一直好評介紹,一入到門口,見到粉紫色加白色的傢具擺設已經令我對素食餐廳有一種另類的嶄新感覺午餐時間就算全廳滿座,空間感也很充夠啊!係尖沙咀黎講,素食套餐的價錢真是一個好選擇!我們都叫了南瓜濃湯,因為有蘋果,所以好清甜,南瓜蓉與忌廉打至滑滑滑的,大讚。選擇多樣化,又有飯粉麵,仲有墨西哥卷餅,連點心都有,真係照顧曬大眾的需要和口味!湯面的份量不少,還選用了新鮮的雜菇!湯底清甜!點心拼盤也滿有驚喜的,每件都新鮮蒸炸的!熱辣辣的🥰葡汁焗飯更是超好吃啊!朋友都大讚下次要再光臨😂
朋友一直好評介紹,一入到門口,見到粉紫色加白色的傢具擺設
已經令我對素食餐廳有一種另類的嶄新感覺
午餐時間就算全廳滿座,空間感也很充夠啊!

係尖沙咀黎講,素食套餐的價錢真是一個好選擇!

湯面的份量不少,還選用了新鮮的雜菇!湯底清甜!
點心拼盤也滿有驚喜的,每件都新鮮蒸炸的!熱辣辣的🥰

葡汁焗飯更是超好吃啊!朋友都大讚下次要再光臨😂
2019-05-06 81 瀏覽
最近朋友們都不約而同走健康飲食路線,聚餐朋友提議吃素食,難得一試新菜式。這家餐廳內裝修以紫色調為主,富有浪漫的公主風格。椅子都很可愛。餐牌如下: 我們選擇了晚巿套餐。有湯、前菜、主食,甜點等,十分豐富。前菜泰式鮮果沙拉、日本南瓜莓乾雪泥、涼拌杞子百合合桃黑目耳。十分喜歡南瓜泥前菜,加入了藜麥增加了不少口感且十分健康。松茸竹笙黃耳百合燉湯雖然是素菜的湯水,可是味道十足,不會感覺太清淡,而且素菇菌的養分也很不錯。蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷香芒牛油果苜蓿芽手卷很少食苜蓿芽,原來苜蓿芽是super food 十分有營養的食物。作為前菜沒有米飯的素手卷清新感十足,而且外層的紫菜加上苜蓿芽十分香脆,加入醬汁更加滋味。紅咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯沒想到沒有肉食也有如此誘人的鮮味,紅咖喱香辣兼備,不會太嗆喉,薄餅及糙米飯十分搭。牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面千層面即叫即焗,十分熱辣辣香噴噴。表面的芝士作為芝士迷的我絕對要大喊岀來。鮮豆包令千層面增加了不少口感。甜品焦糖海鹽榛子千層班㦸沒想到素菜也有精緻的甜點,是少女們最愛的千層蛋糕,雖然不比專門店的質素,但也是十分順滑入口,值得一試。檸香乳酪蛋糕乳酪

這家餐廳內裝修以紫色調為主,富有浪漫的公主風格。

椅子都很可愛。

餐牌如下:

我們選擇了晚巿套餐。
有湯、前菜、主食,甜點等,十分豐富。

前菜
泰式鮮果沙拉、日本南瓜莓乾雪泥、涼拌杞子百合合桃黑目耳。
十分喜歡南瓜泥前菜,加入了藜麥增加了不少口感且十分健康。

松茸竹笙黃耳百合燉湯

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
香芒牛油果苜蓿芽手卷

紅咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯

牛油果鮮豆包雙薯藜麥焗千層面

甜品

焦糖海鹽榛子千層班㦸

檸香乳酪蛋糕

乳酪蛋糕質地入口細滑,味道不會太甜,作為飯後甜品很不錯。
2019-05-03 86 瀏覽
上司話今日想清清地,就諗到不如試吓食素。搵搵吓就搵到呢間,金馬倫道近尖東ge餐廳。上到去比相片感覺更少女 剛巧上司今天穿了一件淺紫色恤衫,同店內完全溶入店內所有lunch set均100以內,包沙律,湯訓,主菜,飲品。特別推薦這杯特飲,跟set+10蚊碟豆花雪梨汁起級清甜美味!!!推介主菜叫了和風淮山香茹烏冬份量超大碟!!!第一口滿滿的日式醬油,夠晒野味。沙律亦是有心之作,醬汁酸酸甜甜 ,最上有排便恩物藜麥。湯亦有中西選擇食完超級滿足,完全唔似無食過肉
上司話今日想清清地,就諗到不如試吓食素。
搵搵吓就搵到呢間,金馬倫道近尖東ge餐廳。

上到去比相片感覺更少女
剛巧上司今天穿了一件淺紫色恤衫,同店內完全溶入

特別推薦這杯特飲,跟set+10蚊

起級清甜美味!!!推介

主菜叫了和風淮山香茹烏冬

份量超大碟!!!第一口滿滿的日式醬油,夠晒野味。

沙律亦是有心之作,醬汁酸酸甜甜 ,最上有排便恩物藜麥。

湯亦有中西選擇

食完超級滿足,完全唔似無食過肉
2019-04-29