2024-03-28 319 瀏覽
Horrible experience! Lunch today with a friend. Both mains were undercooked, lobster and trout. Tasted very bad. They remade the lobster for my friend, but looking at the second lobster, I did not even bother to ask for the trout. My crème brûlée was not fresh. Even worse, when the teas were served, without proper tea pots, the waiter just put the two cups of the tea on the table. We are puzzled, this was not the right way to serve the tea. Despite we checked with different waitor, nobody tried
Horrible experience!
Lunch today with a friend. Both mains were undercooked, lobster and trout. Tasted very bad. They remade the lobster for my friend, but looking at the second lobster, I did not even bother to ask for the trout. My crème brûlée was not fresh. Even worse, when the teas were served, without proper tea pots, the waiter just put the two cups of the tea on the table. We are puzzled, this was not the right way to serve the tea. Despite we checked with different waitor, nobody tried to fix this simple problems. This is a fine dinning place in HK, each set cost nearly 900hkd/set. But it is not fine at all, food is lousy, waiters are sloppy.
這次去了跑馬地聞名的《Amigo雅谷餐廳》,開業50多年,懷舊優雅古堡風格的法式fine dining餐廳,餐具擺位裝飾等都精緻十分講究,連侍應都穿著紳士燕尾禮服、戴白手套,在這裡過生日,充滿氣氛和儀式感自己一向不吃鴨肝,這裡的香煎法國鴨肝出奇地好吃,很有驚喜,第一次成功把鴨肝吃光光,大推介;龍蝦湯料也很足味道鮮甜,主菜點了焗澳洲龍蝦🦞配牛柳也很出色,龍蝦多肉而且爽甜,反而另一個主菜肉眼牛扒肉質一般,不推介《Amigo雅谷餐廳》📍跑馬地黃泥涌道79A號雅谷大廈地舖 #Amigo #雅谷餐廳 #跑馬地

《Amigo雅谷餐廳》
📍跑馬地黃泥涌道79A號雅谷大廈地舖
#Amigo #雅谷餐廳 #跑馬地
2024-01-26 1096 瀏覽
朋友推薦的,沒有想像中好,人均約千9(唔太值囉),衛生不太好,檯面竟然有怪毛,我地無影相,不過book左蛋糕有生日歌,都唔錯嘅~ 但總嘅來講,無下次!體驗一次勉強可以吧!
2023-12-26 1460 瀏覽
穿tuxedo 的茶餐廳伙記質素,放低食物完全黑面+不發一言食物同fine dine完全扯不上關係,是但去一個私人會所最平果間restaurant 或三星洒店自助早餐好d,serve 劣質table wine, 又唔offer 正常wine list 比客order環境毫無進步食老本,最嚴重係伙記𠄘認比張佢擺明知最差平時唔會比人坐的枱我,但目測有吉枱,如果唔係last min 求其搵地方食飯一定唔會黎, 千祈唔好來呀好心提醒你!
上網一打Amigo餐廳即刻彈出吾同介紹同報道,一落車就有人著好西裝既員工接待,幫手泊車,果然係高級餐廳。餐廳環境充滿西方藝術氣息,喺唔同嘅場上都會掛上名畫,好似去左一個小畫廊咁。野食方面一定係貴價,但就充滿左儀式感,我認為主菜同甜品最出色,其他不過不失。另外我預約係晚餐時段有現場Jazz樂隊演奏。
上網一打Amigo餐廳即刻彈出吾同介紹同報道,
一落車就有人著好西裝既員工接待,幫手泊車,果然係高級餐廳。

另外我預約係晚餐時段有現場Jazz樂隊演奏。

2023-11-20 1983 瀏覽
星期六的中午嚟到,人唔算多,幾乎每枱都係慶祝緊。🏨環境:先講一到步見到餐廳嘅外觀,同平時嘅商場或酒店餐廳有好大分別,一座平房配著圓拱形嘅大門非常特別,好似離開了香港一樣,而餐廳裡是歐洲中古世紀嘅設計。服務: 服務貼心,侍應見我哋麵包食完也會主動問我哋仲要唔要。哩度嘅侍應平均年齡較大,襯托返餐廳歷史悠久嘅背景。食物:今次點咗一個lunch set , 一個lunch premium set . 後者價錢貴前者一倍,食材較高級。兩者勻奉送紅白酒。前者可選三/四道菜,後者則是四道菜。重點講premium set.🙂麵包籃麵包係暖暖的,脆脆的,法包外脆內軟,很喜歡,很好吃。牛油是玫瑰花形,很美。🙂香煎法國鮮鴨肝可能是因為鴨肝,不是鵝肝,感覺沒什麼味道,沒有鵝肝那種香味。🙂龍蝦湯啖啖龍蝦肉,侍應幫我加咗啲白蘭地,但感覺重手了一點😅。而且還是有點龍蝦那種「腥」味.🙂美國肉眼扒是整次體驗最好吃的。下次都會再想吃。煎得好香,也juicy,有牛肉嘅味道👍🏻👍🏻🙂香芒脆糖燉蛋去法國餐廳,不得不試嘅甜品,好味🙂藍莓忌廉芝士(lunch set )吃了不會感覺很甜漏,好味🙂朱古力脆皮雪糕球係餐廳最後奉送的甜品
星期六的中午嚟到,人唔算多,幾乎每枱都係慶祝緊。

重點講premium set.

🙂麵包籃

🙂香煎法國鮮鴨肝

🙂龍蝦湯

🙂美國肉眼扒

🙂香芒脆糖燉蛋
去法國餐廳,不得不試嘅甜品,好味

🙂藍莓忌廉芝士(lunch set )
吃了不會感覺很甜漏,好味

🙂朱古力脆皮雪糕球
係餐廳最後奉送的甜品。我覺得好好吃,很喜歡👍🏻👍🏻

🙂coffee/ tea
正常質素,沒特別。

🙂🙂拿破崙蛋糕
因為吃得太飽,吃唔落預先order了的拿破崙蛋糕,沒即場食,拿了回家才吃。我是一個怕吃太甜太多cream 的蛋糕, 所以覺得不錯。
生日
  • 牛扒
2023-10-12 2343 瀏覽
母親大人生日,又有藉口食餐好餐廳一個月前才開放訂位,訂位時會問你訂唔訂蛋糕,一定要訂,因為差唔多每一枱都有訂呢個蛋糕🤣另外訂枱時,餐廳會問你在座每位客人的名字,都因為每個客人都會收到一本有自己名字的memo pad👍餐廳裝修都幾復古和浪漫,侍應安排咗我們坐圓形的梳化位置,座位幾闊落,空間感幾好前菜,我們選了蟹餅和羊肚菌雞肉釀酥皮,蟹餅都幾足料,羊肚菌都幾多兩款餐湯我們都選了,牛肉清湯,淡淡牛肉味,鍾意濃味嘅朋友未必啱。龍蝦湯,有龍蝦肉,味道非常濃郁😋食主菜之前,侍應會送上雪芭,清清口腔的味道主菜,我們選了西冷和羊架,都是5成熟。羊架處理得幾好,唔會有臊味,牛扒都非常出色,餐廳亦都有提供薄荷醬和芥末上甜品之前,餐廳會送上蛋糕,每個女士都會有1支玫瑰花,樂隊亦會過來唱歌,估唔到中文歌都得,之後侍應會幫你影即影即有照片,滿滿的儀式感👍吹完蠟燭之後,侍應會非常貼心問你,蛋糕需要打包嗎?結果呢個蛋糕完美地成為我哋打風嘅食糧🤣甜品,有梳乎厘和酥皮梨包袱,2款甜品份量都不多,餐廳還送上朱古力雪糕球,為晚餐添上完美的句號呢間餐廳值得推薦,服務非常好,非常適合記念日或者特別日子慶祝🥰
母親大人生日,又有藉口食餐好

食主菜之前,侍應會送上雪芭,清清口腔的味道

2023-10-07
2023-10-03 1693 瀏覽
下年生日都好似就快嚟,但仲未歌頌男朋友請嘅生日飯🤪之前淨係試過喺amigo食lunch,今次食dinner更加覺得食物質素高、服務貼心同好有feel😚全部都好足料同好食,細緻位連牛油都整成玫瑰花形狀、餐具同銀器擺設都好講究🌹牛扒燒得好靚,感覺好似細個睇小魔女doremi食嘅牛扒🤣waiters服務真係非常好,會細心同我哋介紹餐廳同食物,主動收拾好餐枱先幫我哋睇生日相,又會問我哋需唔需要添麵包同牛油👍🏻呢度嘅拿破崙蛋糕真係好好食,口感鬆脆唔會太甜,cream好香奶味🥰之前食過一件已經覺得好正,超多謝男朋友專登訂成個🥹即使menu dessert無拿破侖蛋糕揀,但可以同waiter講,佢哋會幫你轉‼️餐廳氣氛無得輸,有樂師會逐枱唱歌,雖然我覺得比人圍住唱歌好尷尬🥶,但我好enjoy聽佢哋係隔離枱唱歌,咁樣食野好有情調🤣

2023-09-30 1465 瀏覽
食物:不錯,由面包開始熱辣辣好軟熟,tasting menu頭盤揀左羊肚菌雞肉酥皮批,醬汁入晒羊肚菌好好味,另外牛扒都高質impressive! 甜品方面感受到好有心思!欣賞佢最後送嘅朱古力波波入面有雪糕,加埋用乾冰上,用amigo Logo嘅籤,儀式感滿滿!overall 食物會比3.7/5-服務:100分!一餐飯有2-3 staffs serve, 洗手間都有服務員。由落的士果下已經開門迎接,一入門口就估到我係邊個booking, 一坐低就見到印有我個姓仲要係燙金既memo pack souvenir~ 已經加晒分,湯同mains都係table side served, 重頭戲唱歌環節除左兩位吉他手竟然仲有大提琴~~唱得好好聽,最後仲送左一支amigo logo套住既玫瑰同即影即有with賀卡,好滿足❤️-環境:餐廳室外室內設計都好vintage, 而且本來就已經有差唔多50年歷史既老店,走過半世紀,加上live music 懷舊感+浪漫to the max! 4/5-價錢:tasting menu $1480 + 10%per head, 4道菜,紀念日生日同另一半慶祝都值得既

2023-09-29 1508 瀏覽
想試好耐;今日睇完YouTube終於扚起心肝落黎試下!嘗試打電話落問下有冇位;點知話有位所以即刻落去試一下!一入到門口已經被獨特嘅裝修吸引;加上服務員嘅超有禮貌嘅態度;真係已經好滿意!麵包又熱又新鮮;真係超好味!頭盤嘅沙律菜;好新鮮同埋係非一般嘅材料;絕對係合格有餘!周打魚湯鬧鐘材料十足;蜆肉好新鮮😛我哋order左一個蒜蝦;同一份牛扒;十分美味😋⋯⋯蒜蝦好新鮮;牛扒亦是上佳之作⋯⋯最後既甜品亦很美味;值得一提4個course 包wine and drinks;所以其實CP值都是十分高!我一定會推介比朋友!
麵包又熱又新鮮;真係超好味!
頭盤嘅沙律菜;好新鮮同埋係非一般嘅材料;絕對係合格有餘!
周打魚湯鬧鐘材料十足;蜆肉好新鮮😛
我哋order左一個蒜蝦;同一份牛扒;
十分美味😋⋯⋯蒜蝦好新鮮;牛扒亦是上佳之作⋯⋯

我一定會推介比朋友!
2023-09-27 6360 瀏覽
座落在跑馬地馬場旁邊,以金太陽的招牌笑臉見證著馬照跑的歲月的AMIGO(雅谷餐廳),可算是香港歷史悠久的西餐廳當中的佼佼者,是老饕享受美食的天地。一入大門,己感受得到強烈的古典歐陸味道,餐廳瀰漫著中世紀古堡格調,處處皆是名畫、雕塑,還有一具古代武士盔甲,而侍應都穿著燕尾禮服、戴著白手套,很紳士,猶如古堡裡的貴族。樓下是酒吧,可讓食客一邊飲餐前酒,一邊等齊其他人才到樓上用餐。餐廳由內至外都散發著雍容華貴的氛圍。這天的頭盆有兩款:意式布拉塔芝士蘆筍無花果沙律或羊肚菌雞肉釀酥皮,我們兩人各點一款。羊肚菌雞肉釀酥皮的做法是以切碎的雞肉、及原粒羊肚菌放在酥皮裡焗,雞肉的鹹香與羊肚菌的鮮味很配襯,層層疊的酥皮裡的牛油更起了畫龍點睛的作用,最後別要忽略美麗的伴菜,確是做得精緻可口。意式布拉塔芝士蘆筍無花果沙律的賣相叫人食慾大增,不同顏色的食材堆砌在一起,蘆筍、無花果、羅馬生菜等,被梟梟輕煙圍繞著。布拉塔芝士十分實在,幸好配了意大利陳醋,清爽開胃。在龍蝦湯與百里香牛肉清湯配雲吞之間,我們都選了龍蝦湯。侍應非常傳統地推著餐車出來,穿著「踢死兔」的侍應,溫文有禮地在我們面前把湯再煮熱才奉客,加入數滴干邑,

花樣牛油
Chicken Vol-au-vent with Morels
Burrta & Asparagus Salad ◇ Figs ◇ Aged Balsamic
在龍蝦湯與百里香牛肉清湯配雲吞之間,我們都選了龍蝦湯。侍應非常傳統地推著餐車出來,穿著「踢死兔」的侍應,溫文有禮地在我們面前把湯再煮熱才奉客,加入數滴干邑,即時提升香度,感覺特別的高級。以蝦殼熬成的龍蝦湯,既名貴又有特色,因為在我們的餐枱旁加熱,熱度令致湯的味道加倍濃厚,入口有少少槳力,醇香濃厚,帶著一絲醉意,是個一等一的龍蝦湯!
Lobster Bisque
芝士蘑菇焗龍蝦及戴安娜牛柳,整整半隻芝士蘑菇釀焗龍蝦,龍蝦肉一早已拆肉,鮮味彈牙,加上爽口的蘑菇,再鋪上特調的芝士醬,「芝」味無窮!燒牛柳火候控制得好,約三成熟,肉質幼嫩,啖著附送的白餐酒,配合得天衣無縫!
Lobster Thermidor ◇ Steak Diane
紐西蘭羊扒配迷迭香羊燒汁,份量好足夠,足有三大塊扒,感覺就是重份量。羊肉,當然有羊肉應有的羶香,加了薄荷汁可把部份的羶味蓋走。肉質方面,難得的是煎至剛熟,口感細膩,保持油分,既腍且香。
Charcoal Grilled Lamb Chops ◇ Rosemary Sauce
Side Greens
脆糖朱古力咖啡燉蛋,雖然跟一般吃過的焦糖燉蛋沒有分別,但這個加了咖啡的味道,令這一個燉蛋多了一份層次,甘甘甜甜,既簡單又有創意。
Glazed Mocha Creme Brulee
芒果香草奶凍及鮮芒果粒,我們欣賞的,是下層的香草奶凍,輕輕地甜,輕輕地帶著香草奶香,鮮芒果粒酸酸甜甜,是一種美好的感覺。
Mango & Vanilla Panna Cotta ◇ Fresh Mango Cubes
最後,就是朱古力波,是餐後贈送的,又脆又厚的朱古力外層,而包著的內心是一團雪糕,冰冰凍凍地吃一口,配上一口茶或咖啡,實在完美!
Ice Cream
偶爾吃頓優質午餐,感受一下貴族的感覺, Amigo依然是一個優雅高尚的餐飲選擇。
花樣牛油
Lobster Bisque
Side Greens
Glazed Mocha Creme Brulee
Ice Cream
  • IceCream
  • Mango&VanillaPannaCotta◇FreshMangoCubes
  • GlazedMochaCremeBrulee
  • SideGreens
  • CharcoalGrilledLambChops◇RosemarySauce
  • LobsterThermidor◇SteakDiane
2023-09-07 3017 瀏覽
在Amigo餐廳永遠都感受到尊貴的服務質素。前日同太太去Lunch😋,天氣有少少微雨,揸車🚗—到達餐廳門口,已經見到有兩位叔叔拎住雨傘☂️迎接🤗之後進入餐廳坐在沙發位置,非常舒適。食物質素極高水準👍🏻特別欣賞芒果蝦沙律,滿足可以打卡的心態🤪蠔湯好大隻蠔,見到其他客人牛扒非常吸引。服務、食物非常好+加上印有我名字的紀念品送🎁,實在完美—餐🥰以後好多紀念日子,都必定首選這間有歷史價值的Amigo餐廳🍴
2023-09-05
紀念日
  • 牛扒
  • 拿破崙蛋糕
  • 美國鮮蜆肉周打湯
2023-08-31 3149 瀏覽
古堡歐洲設計,環境古典舒適,座位寬敞,浪漫場所。適合情侶及朋友相聚。更有代客泊車服務。午餐有400幾蚊同埋八百幾蚊嘅選擇,我哋選擇咗兩個四百幾蚊及一個八百幾蚊。我哋覺得四百幾蚊嘅選擇性價比更高。侍應態度極好,唔會要你一定要叫貴餐,仲會提醒你可以散叫,不過我哋為咗方便,就叫set。四百幾蚊嘅午餐,其實唔算貴,因為環境及服務超值,又食到好飽,侍應不斷問夠唔夠食,其實份量都好足夠好多。食物味道都好味,一定遠超「椰x閣」水準,但唔算有驚喜,算係高級餐廳水平啦。為咗環境及服務,都會再去嘅。

更有代客泊車服務。
為咗環境及服務,都會再去嘅。
法包
牛扒
朱古力蛋糕
  • 甜品
2023-08-18 2489 瀏覽
同女朋友慶祝拍拖一週年,我同女朋友都係第一次食amigo ,早一個月訂枱,最後都安排左梳化位,非常感謝。7點準時到達,侍應帶位後隨即會問你飲still water 或 sparkling water 有一個細節位做得好好 ,一位叫Raymond 既侍應會留意客人係咪settle 好先會比menu你慢慢睇,唔會就咁放低就走左,呢個位係非常加分。食物都對得住個價錢,未去到好驚喜,去呢啲老牌餐廳,要好好欣賞餐廳環境,同享受一流服務,最後餐廳會幫你影一張即影即有,好好讓你記住當日食飯的過程。再次多謝Raymond 幫我地影左好多靚相,希望下一次黎都會見到佢!
2023-08-17
紀念日
  • 羊架
  • 香煎法國鮮鵝肝
2023-08-06 2139 瀏覽
今天第一次同媽咪,太太和兒女去Amigo吃午餐,因媽咪要坐輪椅,總經理特別安排一張枱在地下,好清静舒服(有VIP感覺),用膳間有專人serve, 服務懇勤细心,值得一讚,我覺得服務質素比五星酒店還要好,食物不錯,值得推介。
,用膳間有專人serve, 服務懇勤细心,值得一讚
,我覺得服務質素比五星酒店還要好,食物不錯
,值得推介。