2023-11-25 0 瀏覽
見好多介紹話雄泰海南雞飯好食,於是同朋友入黎試下,果然無失望!雞既份量都多,大份兼抵食~性價比高lunch時間黎食都唔洗排好耐,亦都座無虛席入黎聯和墟必試~~~泰式海南雞飯個醬酸酸味味配埋海南雞👍🏼
lunch時間黎食都唔洗排好耐,亦都座無虛席
入黎聯和墟必試~~~

個醬酸酸味味配埋海南雞👍🏼

• 泰式海南雞飯
2023-11-23 0 瀏覽
難得入粉嶺,一定要去朝下聖😎未夠六點就去排隊,成功做到第一檯客,不過唔駛半個鐘已經客滿😂▪️ 泰式海南雞翼飯(7.5/10)💲50侍應話海南雞係每日一點就會賣曬,得返海南雞翼唯有照殺,去到七點連呢款都賣曬🥲出到黎係五隻翼加五隻槌,份量都幾多,肉質算嫩滑,CP值高🐔略嫌個飯係乾硬身,同埋無咩油香🥣隔離檯個小朋友話個汁先係精粹,原來係蒜味既酸辣汁,用黎撈飯係幾正😌▪️ 泰式脆豬飯(7/10)💲58個皮真係幾脆卜卜,肉位同肥膏比例均勻,但我呢份係比較薄切,厚返少少應該再正啲😳可惜個飯同樣乾硬,個汁亦太甜,好似唔多夾咁🫣▪️ 椰青奶昔(8/10)💲28好香濃既椰奶味,仲有唔少椰子肉碎,感覺幾清新,又唔會係死甜😍🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 泰式海南雞翼飯(7.5/10)💲50

泰式海南雞翼飯

▪️ 泰式脆豬飯(7/10)💲58

▪️ 椰青奶昔(8/10)💲28
椰青奶昔

🔎 整體評分(7.5/10)
泰式海南雞翼飯
椰青奶昔
2023-11-23 0 瀏覽
睇標題就知我一定唔係住附近啦😂!冇錯!我就係特登過海嚟食脆豬飯🍛⠀幾年前見到唔少人推介呢間泰國菜🇹🇭,話招牌係脆豬飯,當時見到賣相唔錯就過嚟試吓,果然冇令人失望,仲令我留低深刻印象👍🏻。今日再嚟係因為掛住個脆豬,於是收工趕過嚟粉嶺,好彩收舖前嚟到,亦都好彩仲有脆豬飯可以嗌,不過要等半個鐘😅。幸好我地有嗌蝦餅同泰式豬頸肉飯(仲有凍泰奶),可以醫住肚餓先😬。個人覺得醬汁酸酸甜甜好開胃,豬頸肉都唔錯大片有咬口,但係脆豬唔知係咪臨收舖嘅貨尾,一樣係脆嘅但咬到最尾有啲韌,對住山長水遠嚟到就有0.5%失望啦😥。⠀總括嚟講,推薦各位試吓招牌菜,不過最好避開peak hour,如果唔係有排排隊。

• 泰式脆豬飯
  • 泰式蝦餅
北區出名既餐廳唔多,由其粉嶺 講到粉嶺名店必定有佢 - 雄泰之前黎到都摸過幾門釘,今日晏畫黎到終於有開 有得食啦 晏畫有LUNCH SET 仲可以加小食,叫左海南雞飯+春卷+菊花茶菊花茶應該係自己煲,唔太甜 健康海南雞 雞都算比得多,又滑 個汁仲要較得好好響依區諗唔到食咩既話,依間一定係一個好好既選擇
北區出名既餐廳唔多,由其粉嶺
講到粉嶺名店必定有佢 - 雄泰

之前黎到都摸過幾門釘,今日晏畫黎到終於有開 有得食啦

晏畫有LUNCH SET 仲可以加小食,
叫左海南雞飯+春卷+菊花茶

菊花茶應該係自己煲,唔太甜 健康

海南雞 雞都算比得多,又滑 個汁仲要較得好好

響依區諗唔到食咩既話,依間一定係一個好好既選擇
  • 海南雞飯
之前摸過兩次門釘,第三次嚟終於成功😅😂果然係粉嶺區人氣餐廳,星期日去到見到人龍,排左大約15-20分鐘啦🤔都值得排嘅,食物質素好份量夠,價錢又唔算貴👍🏻1. 泰式海南雞飯 ($58)一上枱嘩左聲,好多雞呀,雞肉多過飯咁,有脾有胸🤓雞胸肉食落夠滑,同雞脾肉唔會爭好遠😋點埋個甜辣醬幾開胃🤗食完個飯一啲都唔口乾,最怕啲飯好多味精😅2. 泰式燒豬腩肉飯 ($58)豬腩肉半肥瘦好邪惡,但好好味😝個汁嫌佢甜左啲,好似點海南雞個汁夾啲😅呢個飯食食下有啲漏,可能啲🐷肉太肥,同埋一啲疏菜都無😅3. 泰式墨魚餅 ($32)呢個墨魚餅好普通😅唔推薦,似魚餅多,唔係好食到有墨魚🙈

1. 泰式海南雞飯 ($58)

2. 泰式燒豬腩肉飯 ($58)

3. 泰式墨魚餅 ($32)
呢個墨魚餅好普通😅唔推薦,似魚餅多,唔係好食到有墨魚🙈
2023-03-11
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 泰式海南雞飯
2023-10-02 279 瀏覽
今日去完沙頭角睇古跡,係粉嶺解散~朋友話想食D特色野,行左過來聯和墟,見好多網友都推介呢間泰菜,所以來試下了😎來到餐廳時係十二點九,所幸唔洗等位,可以直入~餐廳佈置幾舒服,牆上有壁畫,都有D小擺設😚坐低睇睇餐牌,諗唔到食乜😂但見好多網友推介🐷脆豬飯,ok,就試試佢😎朋友就叫左🐮牛肉船湯粉~🐷泰式脆豬飯 ($58)本身落單時staff話要等十五分鐘左右,點知好快就同船麵一齊出😎🐷脆豬新鮮炸起,卜卜脆😍🐷豬肉肥瘦度適中,食落好夠味~如果食多幾件覺得膩,都可以點佢個汁,酸酸甜甜少辣,幾好送飯😋食緊已經哇哇聲,好有驚喜,唔怪知網友會推介😂本身唔太肚餓,同埋天氣熱,所以叫左少飯~🐮牛肉船湯粉 ($55)一上枱,朋友已經覺得份量幾足~🐮牛丸、牛腩、牛柏葉舖滿金邊粉面~我試左少少,牛腩幾淋,有牛味😍湯底甜甜地,幾好飲😍☕️泰式奶茶 ($18)、🍋鹹檸七 ($18)星期一至五飲品可以加錢叫,但星期六日、公眾假期得散叫😢我自己飲🍋鹹檸七~上枱時係一杯冰底同一罐唔凍嘅七喜,自己倒落杯~鹹檸七一飲已經好夠鹹檸味,唔洗自己再篤👍同埋見到杯面好多檸檬粒😂最後兩位埋單 $149,價錢幾正常~🍴食物好有驚喜😍💁‍♀️服
今日去完沙頭角睇古跡,係粉嶺解散~

來到餐廳時係十二點九,所幸唔洗等位,可以直入~
餐廳佈置幾舒服,牆上有壁畫,都有D小擺設😚

坐低睇睇餐牌,諗唔到食乜😂
但見好多網友推介🐷脆豬飯,ok,就試試佢😎
朋友就叫左🐮牛肉船湯粉~
🐷泰式脆豬飯 ($58)
本身落單時staff話要等十五分鐘左右,
點知好快就同船麵一齊出😎

🐷脆豬新鮮炸起,卜卜脆😍
🐷豬肉肥瘦度適中,食落好夠味~
食緊已經哇哇聲,好有驚喜,唔怪知網友會推介😂

本身唔太肚餓,同埋天氣熱,所以叫左少飯~
泰式脆豬飯
🐮牛肉船湯粉 ($55)
一上枱,朋友已經覺得份量幾足~
🐮牛丸、牛腩、牛柏葉舖滿金邊粉面~
我試左少少,牛腩幾淋,有牛味😍
湯底甜甜地,幾好飲😍
牛肉船湯粉
☕️泰式奶茶 ($18)、🍋鹹檸七 ($18)
星期一至五飲品可以加錢叫,
但星期六日、公眾假期得散叫😢

我自己飲🍋鹹檸七~
上枱時係一杯冰底同一罐唔凍嘅七喜,自己倒落杯~
鹹檸七一飲已經好夠鹹檸味,唔洗自己再篤👍
同埋見到杯面好多檸檬粒😂
泰式奶茶、鹹檸七
最後兩位埋單 $149,價錢幾正常~
🍴食物好有驚喜😍
💁‍♀️服務正正常常,冇乜特別😂
由食緊期間,到埋完單出餐廳,一路都聽到有客問仲有冇🐔海南雞飯、🐷脆豬飯😳
有機會真係要再來😏
2023-10-01
$74.5 (午餐)
牛肉船湯粉
泰式奶茶、鹹檸七
2023-09-25 213 瀏覽
📍朋友推介粉嶺名物🙆🏻 呢間平民泰國菜係粉嶺相當有名 無論任何時間都幾乎座席~🧑‍🤝‍🧑👭幾鍾意餐廳雖然採用大排檔裝修 摺檯同圓櫈唔算坐得好舒服 但係相當整潔同乾淨 而且性價比高🙋🏻‍♀️ 定價較低又冇加一收費 值得試試!🌀 泰式酥炸豬腩肉飯本身都想試海南雞飯 但入座時已經聽到侍應話賣晒 (當日先2-3下午時段咋!🥲) 豬腩肉份量幾多 外層炸得微脆 面層有光澤 好香口好好食💁🏻‍♀️ 不過單食肉可能會有點膩 強烈建議沾上泰式酸甜魚露 有助減低油膩感🙈🌀 泰式豬頸肉飯朋友推薦! 豬頸肉軟腍又帶點爽彈口感 肉質輕易咬開 有淡淡既焦香味 配飯一齊食相當不錯!
📍

🌀 泰式酥炸豬腩肉飯

🌀 泰式豬頸肉飯
2023-09-14 271 瀏覽
因為YouTuber推介所以去試試. 首先是服務,剛坐下就告訴我們海南雞飯已經賣完.但是之後見到有些客人點海南雞飯,不知是否因為我們是新客,所以招牌菜只留給熟客. 再講食物,味道更像泰國住家飯味道,冬陰功湯偏甜,微辣,味道更像是coconut children soup. 炒通菜無馬拉盞味,蒜蓉味較重. 脆皮豬腩正常,整體份量正常, 沒有YouTuber講得大份.因為脆皮腩較難整,所以需等20分鐘. 價格也沒有很便宜.總之不回再去.
2023-09-13
2023-09-10 250 瀏覽
夜晚6點幾已經要排隊,有一對食客入左去一陣冇人招呼最後唯有走人,真係慘😢入座後原來已經冇海南雞,叫左個肉碎飯,普通但都算大份,幾咸,可能唯一優點係唔貴。香港係街食野通常都唔係咩享受。

香港係街食野通常都唔係咩享受。

2023-08-27
15 分鐘 (堂食)
今次想推薦聯和墟呢間平民泰菜,店舖裝修地道,大牌檔式圓枱圓凳,整體幾乾淨企理,平日嚟都坐滿客人整體嚟講,份量多,味道好,價錢對比出面食泰菜嚟講真係好抵,性價比高,值五星🌟_➤泰式海南雞飯🐓🍛$58呢個係店嘅招牌菜,大大碟,成堆起哂骨嘅海南雞鋪滿油飯上面,有兩層,賣相好吸引,食落都好方便。雞皮有油香,肉質嫩滑,啖啖肉,唔會太肥,附泰式酸辣醬,不過唔洗點醬都夠晒味,推薦➤泰式豬頸肉飯🐷🍛$60對比起出面又貴又少嘅泰菜,呢度啲豬頸肉有成十幾塊,而且唔止量多,質素都好好,切得都厚身,食落外脆內軟又爽彈,仲帶有燒香味,配埋甜酸醬,真係好開胃惹味,餸飯一流➤泰式炒通菜🥬$48味道正落,分量正常,炒得都幾惹味,微辣,而且通菜唔會煮到淋哂➤泰式墨魚餅🦑$32有五件,普通正常,新鮮炸起熱辣辣,表面微脆,口感彈牙結實,配酸甜醬_🍽味道指數:★★★★★📷環境指數:★★★★☆🛎服務指數:★★★★☆💰抵食指數:★★★★★😋推薦指數:★★★★★📍雄泰粉嶺和泰街21號地舖

_

泰式豬頸肉飯
泰式炒通菜
泰式墨魚餅
2023-07-18 460 瀏覽
本人於7月12日下午約16:00左右打電話去問有無得叫外賣,點知負責聽電話既嗰位員工態度超級惡劣。可能係因為佢地落緊場,我阻住佢地休息啦,但都唔應該咁差態度,其實答一句話「而家未有得order 外賣」好簡單啫,唔需要「無」,仲要語氣好差,點解啲態度要咁差呢,本身都覺得呢間嘢都幾好食,堂食服務都可以 ,但係經過今次不快經歷之後,以後唔想去了。。。

外賣自取
2023-07-02 650 瀏覽
泰式脆豬飯 $58 推⭕️次次黎都嗌呢個飯 係一個燒到好脆嘅燒肉 個汁甜甜地 係一個燒到好脆嘅燒肉 送飯好好送 脆豬就睇彩數 有時會細夠d🤣 一疊大約有1x夠 半肥瘦 咬落去有啲豬油 正正!船河 必食 牛船金邊粉 $55 推推⭕️呢個次次黎都嗌!一碗裏面有牛柏葉牛丸同埋牛腩 一次滿足晒 牛柏葉好新鮮細細舊 完全唔會咬唔開 牛丸唔係普通街市嗰啲 係多汁同埋有啲膠質喺裏面 !牛腩都幾多舊 好入味個湯係平時嗰啲偏鹹 金邊粉好掛湯 浸耐啲唔會淋左雞卷$30 ⛔️一疊大約有五六舊 炸得都幾脆 咬落去 有啲紅蘿蔔雞肉碎 配埋泰式辣醬好夾 ! 冬陰功湯 蝦 $65❌呢個唔推介 太鹹 佢果嗰啲冰鮮嘅蝦肉 有少少假 香料味唔重 偏向係椰奶味!
泰式脆豬飯 $58 推⭕️
次次黎都嗌呢個飯
係一個燒到好脆嘅燒肉 個汁甜甜地
係一個燒到好脆嘅燒肉
送飯好好送
脆豬就睇彩數 有時會細夠d🤣
一疊大約有1x夠
半肥瘦 咬落去有啲豬油 正正!

船河 必食 牛船金邊粉 $55 推推⭕️
呢個次次黎都嗌!
一碗裏面有牛柏葉牛丸同埋牛腩
一次滿足晒 牛柏葉好新鮮細細舊
完全唔會咬唔開
牛丸唔係普通街市嗰啲
係多汁同埋有啲膠質喺裏面 !
牛腩都幾多舊 好入味
個湯係平時嗰啲偏鹹
金邊粉好掛湯 浸耐啲唔會淋左

雞卷$30 ⛔️
一疊大約有五六舊
炸得都幾脆 咬落去
有啲紅蘿蔔雞肉碎 配埋泰式辣醬好夾 !

冬陰功湯 蝦 $65❌
呢個唔推介 太鹹
佢果嗰啲冰鮮嘅蝦肉 有少少假 香料味唔重
偏向係椰奶味!

2023-05-15 1199 瀏覽
最近去左喺聯和墟嘅雄泰泰國菜餐廳試下佢地既菜式。不過,呢間餐廳長期需要等位,要有心理準備。佢哋菜式種類好豐富,由小食、主食、飲品到甜品都有。晚餐本身想食海南雞飯,但通常賣哂,只有海南雞翼飯,好彩味道都唔錯。不過,最出色嘅係佢哋嘅燒豬飯。豬皮好脆,而肉質又唔老,令人意外地好食。題外話,因為真係太多人幫襯,場內侍應都係極忙,要落單要有耐性,人係得兩三個,催都係無用,同埋諗定多幾個後備選項,因為我見晚餐時間好多野都忽然賣哂要再揀過,早d諗定早d落到單。

佢哋菜式種類好豐富,由小食、主食、飲品到甜品都有。

2023-05-13 788 瀏覽
外賣海南雞飯,大大份,鋪滿左個大盒,傻了眼!脆豬飯好似燒肉咁,夠脆唔乾!再黎堂食青咖喱雞同牛船河,一樣好食!繼續encore!預左星期六lunch要排隊,同埋都要等一陣先野食到。
外賣海南雞飯,大大份,鋪滿左個大盒,傻了眼!
脆豬飯好似燒肉咁,夠脆唔乾!
再黎堂食青咖喱雞同牛船河,一樣好食!
繼續encore!
預左星期六lunch要排隊,同埋都要等一陣先野食到。
如標題,呢間可謂心目中排名數一數二嘅泰國嘢🇹🇭雖然位置偏遠,但真係好好味,絕對唔會白行一趟😋除咗嘢食高質之外,價錢都相當親民~假日開12點,唔夠10分鐘已經full晒,遲一步黎就要等多round🙈眼見店員忙到踢晒腳,話請唔到人,可想而知呢間泰菜喺粉嶺有唔少街坊熟客捧場,街外人都會專程嚟食🤣🤣海南雞翼飯 $50遲咗一步🥹叫唔到海南雞,好彩有最後一份雞翼,肉質好滑好滑,通常好快賣晒,一坐低就要嗌返隻打包攞走😂雞翼都好多肉,而且份量一啲都唔兒戲👍🏻牛肉船湯粉 $55成碗都好味,滿足到我呢個湯粉狂魔,係可以飲晒嘅湯底。泰式脆豬飯 $58必須推薦脆豬,多重口感,肉質鮮嫩,係會令人一試難忘嘅豬肉。雖然肥膩咗啲,但好值得一食。泰式魚餅 $30呢個相對地普通,因為其他太出色,被比下去。呢間係一定會encore嘅餐廳,有機會想試晒menu所有野🥳

除咗嘢食高質之外,價錢都相當親民~

海南雞翼飯 $50

牛肉船湯粉 $55
成碗都好味,滿足到我呢個湯粉狂魔,係可以飲晒嘅湯底。

泰式脆豬飯 $58

泰式魚餅 $30
呢個相對地普通,因為其他太出色,被比下去。

海南雞翼飯
牛船湯粉