2025-08-07
收工餓到癲,衝咗去鰂魚涌「隨心華人喇沙海南雞」醫肚。本來諗住食招牌海南雞飯,點知俾其他菜式搶晒鏡!忍唔住要同大家狂推三樣食推介~1. 雞絲青木瓜沙律:酸辣風暴醒胃爆燈第一啖就「嘩!」出聲!青木瓜絲切到透光咁幼,爽脆到似喺口裡面跳舞。雞絲嫩滑唔鞋口,最正係佢個自家調酸辣汁——魚露鹹香+青檸酸+指天椒辣勁,仲有啲脆花生同蝦米吊味,層次多到數唔清!熱辣辣天氣食一啖,成個人即刻醒神,仲開胃到想encore多碗!2. 串燒:馬來炭香邪惡到犯規叫咗豬牛雞三拼,上枱仲「滋滋聲」噴緊煙!表面燒到微焦,咬落去肉汁多到瀉,重點係個秘製馬來醬——甜得嚟帶啲沙嗲香料味,仲有炭火香攻鼻!最驚喜係雞軟骨串,脆卜卜+蜜糖脆殼,食到「咔嚓」聲停唔到手!記得趁熱食,凍咗會打折扣㗎~3. 油飯:雞油香暴擊靈魂估唔到連碗飯都係戲肉!飯粒分明到粒粒識「翻身」,雞油+斑蘭葉+香茅嘅香氣直衝天靈蓋🍚!唔會油淋淋亦唔乾硬,淡淡金黃色睇見都流口水。夾埋海南雞嘅薑蓉一齊食,啖飯油潤甘香,齋食飯我都得!沙律+串燒+油飯 = 完美三角組合海南雞反而變咗配角(當然都係嫩滑嘅),但個雞絲沙律真係必食到震,串燒同油飯就係邪惡快樂源泉!
1. 雞絲青木瓜沙律:酸辣風暴醒胃爆燈
2. 串燒:馬來炭香邪惡到犯規