3天前 0 瀏覽
這間陸記以往在工作的時候,應該在元朗另一個位置都有分店,到而家佢應該得返呢一間。不過10年之前又係食呢間,點解10年之後返到嚟元朗就係食呢間呢?😌因為元朗區內,即使經常說有很多新食店,但其實很多都經不起年月洗禮,因為它們都不是真材實料,例如都是拍照呃like那些咖啡店,或是曇花一現的日式店、米線湯麵等等。🥲反而原來,最經得起風雨 ,十年如一日,反而這間陸記桂林粉,還在紅色小巴站旁邊,屹立不倒。這次再食返個絕代雙豬粉,有豬頸肉四五片,另外仲有鍋燒肉三四片,鍋燒肉仍然是極為厚身,夠曬質感,外皮夠香脆,好像而家吃感覺肥美而香噴噴,沒有以往吃那麼肥膩和飽滯。😉豬頸肉三四大塊,肉質夠嫩,🤓嫩得來不算太過肥,味道相當可口,但是又不覺得太過油膩。這兒的調味料亦都有幾款,好像土瓜灣的阿妹小食,有一款類似尖椒的,帶少許辣味,如果不怕吃青椒那種味道都OK,挺為香辣,另外有款就是辣椒魚露,我覺得兩款都覺鮮美;另外還有辣椒油,辣得來夠香,不會一味死辣,不像潮州辣椒油那般,因此它的清湯雖然本身冇乜味,但是幾款醬油加加味,吃得相當快慰。這次吃亦都忘了,之後睇到其他人的相片才記得這間陸記桂林粉有水晶涼粉,其實早10

反而原來,最經得起風雨 ,十年如一日,反而這間
陸記桂林粉,還在紅色小巴站旁邊,屹立不倒。

這次再食返個

這兒的
調味料亦都有幾款,好像土瓜灣的阿妹小食,有一款類似尖椒的,
但是幾款醬油加加味,吃得相當快慰。

這次吃亦都忘了,之後睇到其他人的相片才記得這間
陸記桂林粉有水晶涼粉,其實早10年就已經有,好像而家去食辣嘢都會提供解辣的那些涼份一般。
今日入來元朗, 試下佢, 望下餐牌, 見到有下午茶餐, 唔想食豬肉, 粉有桂林米粉, 生麵, 河粉, 油麵同薯粉, 佢間野叫桂林米粉無理由食其他🤣, 叫左時菜冬菇豬潤桂林米粉, 配熱檸茶, 等左一陣先來飲品, 再等多左一陣米粉也來, 先飲啖湯, 好似有豬潤或豬肉煲過, 有d甜味, 好飲😍, 豬潤唔係好大塊, 其實有d碎, 不過佢唔係爽脆亦唔係好粉, 叫合格😅 冬菇係一片片, 都有d菇味, 都有好多生菜😋, 再看乜嘢叫桂林米粉, 原來係米線, 不過比一般外面食較粗, 好味好滑🤭, 以下午茶餐來計, 份量都算多😘👍 包熱飲$41, 其實算抵食🥰💞
2024-04-12
下午茶
2024-03-08 157 瀏覽
元朗「絕代雙豬粉」次次去元朗都必定要去食既雙豬粉😋去親都見到好多人大家唔想等既過最好避開lunch hour雙豬粉:豬頸肉+燒肉豬頸肉好大片,食落口啖啖肉,又唔會太油膩湯底係普通湯底,但肉都好夠味所以配埋一齊食味道剛剛好👍🏻燒肉皮燒到卜卜脆、好好味份量亦都好多係我食過嘅燒肉數一數二😋兩款肉加埋都有7-8舊、都算抵食而且呢間既米線亦都唔會太幼同太淋📍陸記正宗桂林米粉 (元朗)元朗又新街27-29號建威大廈2號地舖
元朗「絕代雙豬粉」
次次去元朗都必定要去食既雙豬粉😋
去親都見到好多人
大家唔想等既過最好避開lunch hour

雙豬粉:豬頸肉+燒肉
絕代雙豬粉

豬頸肉好大片,食落口啖啖肉,又唔會太油膩
湯底係普通湯底,但肉都好夠味
所以配埋一齊食味道剛剛好👍🏻

燒肉皮燒到卜卜脆、好好味
份量亦都好多
係我食過嘅燒肉數一數二😋

兩款肉加埋都有7-8舊、都算抵食

而且呢間既米線亦都唔會太幼同太淋

📍陸記正宗桂林米粉 (元朗)
元朗又新街27-29號建威大廈2號地舖
2024-02-26 95 瀏覽
桂林米粉元朗人黎講算數一數二好食既,除左雙豬出名之外,我宵夜就鐘意食酸荀酸豆角米線。今次終於叫到成日斷貨既酸荀,首先酸荀聞落去真係有啲臭,請三思。但只要你鐘意食荀真係值得一試,因為淨酸荀米線真係比較少見。成日斷貨既酸荀
2024-02-18 119 瀏覽
絕代雙豬粉 $58鍋燒肉併豬頸肉粉😋 斜切片的鹵肉豬頸肉,啖啖肉入口夠即溶,唔會un👍秘制鍋燒肉粉 $58鍋燒肉類似燒肉,外皮燒得脆卜卜,入口索索聲香脆😋 肉肥瘦相間都不覺得肥膩👍湯底夠熱有微胡椒味,偏咸咗少少。 米線夠爽亦好滑口😋
絕代雙豬粉 $58

秘制鍋燒肉粉 $58

湯底夠熱有微胡椒味,偏咸咗少少。 米線夠爽亦好滑口😋

2024-02-18
嘩,陸記嘅米粉真係一絕!今日行過見熱鬧就入去試吓。撞正午飯時段,滿座!等唔刺激玩又攞唔到碗麵食喇😋。點單嗰陣,肚子已經好餓,就嗌咗兩款必試嘅好貨:獨家鹵水豬頸肉粉同秘制鍋燒肉。鹵水豬頸肉,啖啖肉,油而不膩,入口即溶,鮮嫩得嚟保持住嗰份肉質結實嘅滋味,好唔錯!👍秘制嘅鍋燒肉幾有驚喜,肉質靚,外皮脆卜卜嘅😗同時肉味又夠濃,兩款肉加埋嗰陣,味道層次豐富到爆煲!米粉彈牙得嚟唔會太腍,就算係最後一啖都猶如初嚐時鮮美。仲有,落啲醬辣椒,真係添色不少,辣得嚟唔會蓋過米粉本身嘅味道,又辣又香!啖啖肉,辣椒魚露醬味十足,真係令人再三回味,食得好滿足呀!🥣總括來講,呢間店食完之後好滿心,味道正,份量足,令人食指大動!係元朗地方,下次又會再嚟。
2023-12-21 223 瀏覽
今天去元朗又想食下陸記的雙豬,但一坐下見到鄰枱食客吃著肥美的紅燒東坡肉飯我也想試試。「紅燒東坡肉飯」這時段是下午茶時間,東坡肉飯比較細碗但肉塊也不了,紅燒肉有豉香,又充滿著香料的味道,肥而不膩,入口不是即溶那款,但感到肉質香滑肥美,很不錯。「時菜冬菇豬潤粉」冬菇是切薄片的,不太滑,有點兒靱。豬潤切小片小片的很爽口,時間啱啱好,米粉爽滑,個湯還滲透著醃豬潤的酒香。餐飲的奶茶也不錯,有茶香唔苦,但就唔夠滑。

今天去元朗又想食下陸記的雙豬,
但一坐下見到鄰枱食客吃著肥美的
紅燒東坡肉飯我也想試試。

「紅燒東坡肉飯」
這時段是下午茶時間,
東坡肉飯比較細碗但肉塊也不了,
紅燒肉有豉香,又充滿著香料的味道,
肥而不膩,入口不是即溶那款,
但感到肉質香滑肥美,很不錯。

「時菜冬菇豬潤粉」
冬菇是切薄片的,不太滑,有點兒靱。
豬潤切小片小片的很爽口,時間啱啱好,
米粉爽滑,個湯還滲透著醃豬潤的酒香。

餐飲的奶茶也不錯,有茶香唔苦,
但就唔夠滑。
2023-11-10 281 瀏覽
今天入元朗忽然下起大雨,行到又新街找地方坐坐順便午餐。陸記桂林米粉是一間熱鬧的小店,店員和顧客打成一片,應該有好多街坊生意。叫了一個絕代雙豬飯,其中一豬是燒肉,切成片狀,外皮香脆,肉是肥瘦相間,好味唔膩。另一豬是豬頸肉,斜片的肉入口更稔,好香口。這個套餐包含餐湯或甜品及餐飲,當我們猶豫要湯還是甜品,店員推介甜品,佢話試吓嗰涼粉,個白涼粉爽口好味,不錯的推介。蒜香雞扒粉,雞扒厚身入味而且煎得很香,很嫩滑還有肉汁。

今天入元朗忽然下起大雨,
行到又新街找地方坐坐順便午餐。
陸記桂林米粉是一間熱鬧的小店,
店員和顧客打成一片,
應該有好多街坊生意。

叫了一個絕代雙豬飯,
其中一豬是燒肉,切成片狀,
外皮香脆,肉是肥瘦相間,好味唔膩。
另一豬是豬頸肉,
斜片的肉入口更稔,好香口。

這個套餐包含餐湯或甜品及餐飲,
當我們猶豫要湯還是甜品
店員推介甜品,佢話試吓嗰涼粉,
個白涼粉爽口好味,不錯的推介。

蒜香雞扒粉,
雞扒厚身入味而且煎得很香,
很嫩滑還有肉汁。
2023-09-20 371 瀏覽
家鄉酸豆角粉:正常水準,米粉有咬口,湯底調味都適中唔會好辣加埋酸豆角會帶有少少酸味,整體唔錯。絕代雙豬飯(肉燥汁):非常推介,真係餐廳必食之選,滷水豬頸肉滷得好入味又淋片開一片片厚薄適中,燒肉真係做到皮脆肉嫩多汁,仲有種好似食緊扣肉但係脆皮既感覺,不過燒肉中層會有一層脂肪,怕肥既話就可能會驚,但對於唔怕肥既人黎講絕對係一大享受,一層既脂肪會令成片燒肉更加香口肉滑既感覺,肉燥汁方面可以話都係正常水準配上白飯一流。
家鄉酸豆角肉碎粉

家鄉酸豆角粉:

絕代雙豬飯(肉燥汁)

絕代雙豬飯(肉燥汁):

家鄉酸豆角肉碎粉
絕代雙豬飯(肉燥汁)
  • 絕代雙豬飯
2023-06-05 424 瀏覽
陸記正宗桂林米粉網址: https://s.openrice.com/QrbS0gmS000~dcgdTJ2du地址: 元朗又新街27-29號建威大廈2號地舖電話: 2479-8819=====================時菜三鮮湯飯 湯汁好清甜,啲時蔬生新新鮮,配啲啲肉片、豬膶同埋豬肚,味道更加豐富,好開胃!啲豬肉好嫩,肉片切得好薄,入口即溶;豬膶軟嫩有嚼勁;豬肚則帶有少少嚼勁,入口感覺非常有層次,食落好滋味!另外,啲生菜都好新鮮好爽口,令味道更加平衡。啲飯粒亦都煮得好剛好,唔會太軟太硬!
陸記正宗桂林米粉
地址: 元朗又新街27-29號建威大廈2號地舖
電話: 2479-8819
=====================
2023-05-30
外賣自取
時菜三鮮湯飯
【元朗區】【陸記正宗桂林米粉】今日講吓呢間喺元朗又新街嘅餐廳,講之前講少少背景,其實因為出國之前想買嘉頓雜餅送畀外國人家庭,所以走到去元朗嗰邊嘅「益街坊」舖頭打算買返兩盒。點知去到老細話賣晒,搞到我喺度一籌莫展,呆企喺條街度。買唔到要買嘅嘢,但係一場嚟到元朗咯,就求其食埋嘢先走啦,咁我又可以寫篇嘢吖嘛。行行吓見到之前食過嘅海南雞,又見到一堆餐廳,其中呢間標榜正宗桂林米粉嘅最吸引到我。咁我唔太肚餓,諗住就咁食碗嘢都幾好。見到佢哋嘅米粉套餐,仲有分唔同類別,我睇惹味粉嗰行,揀咗 $42 嘅「紅燒東坡肉粉」,飲「凍檸茶走甜」,價錢都幾抵因為我咁啱六點前入到去叫到嘢食,所以佢係計下午茶時段嘅價錢,都幾好彩,好似都平咗唔少喎。味道上桂林米粉比一般米綫順滑易入口,感覺對個胃好啲。而啲東坡肉都 okay,成碗嘢勁快食晒,所以諗住叫多樣小食食吓。咁就叫咗 $56 嘅「招牌雙豬」,即係淨食嘅「秘製鍋燒肉」拼「首創滷豬頸肉」,講到係招牌菜。一上菜就知出事,勁大碟好多肉,咬落燒肉度索索聲勁脆口,豬肉味又香。豬頸肉亦都好正,滑得嚟同啲汁又夾。呢碟嘢,可以話係畀到極大嘅驚喜我。仲要咁樣食到頂住個肚走,夾埋都只係

一上菜就知出事,勁大碟好多肉,咬落燒肉度索索聲勁脆口,豬肉味又香。豬頸肉亦都好正,滑得嚟同啲汁又夾。呢碟嘢,可以話係畀到極大嘅驚喜我。仲要咁樣食到頂住個肚走,夾埋都只係 $98,一舊水都唔使,真心爽皮。。。

(地址:元朗又新街27-29號建威大廈2號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am元朗區 #元朗 #陸記正宗桂林米粉 #米線店 #陸記 #紅燒東坡肉粉 #凍檸茶走甜 #招牌雙豬 #秘製鍋燒肉 #首創滷豬頸肉 #1am0919 #1ambackup
  • 秘製鍋燒肉
  • 招牌雙豬
2023-05-03 372 瀏覽
幫襯咗好耐 近呢幾年水平逐漸下降 價錢調整上升 味道已經不及以前 肉燥不單止越來越少 衛生也越嚟越差 一打開個蓋 杯凍檸茶入面 又曱甴又蚊 🪰🪰🪰🪰🪰🪳🪳🪳🪳🪳

雙豬飯 凍檸茶
2023-05-01
2023-04-10 397 瀏覽
今次第一次食呢間桂林米粉🍜見平時好多人食 老字號黎👍🏻聽個名而為得米粉食 原來有飯Tim架 呢到個燒肉好有名不過本人唔係太好 無叫到黎試今次叫左🥢重慶麻辣薯粉 諗住叫小辣🌶️ $51 包熱飲叫左杯熱既奶茶☕️好飲 茶同奶岩岩好但佢得一種辣度 鍾意佢個麻辣🌶️夠麻好正 薯粉算淋 成碗食曬😋下次想試佢個麻辣雞絲粉🌟CP值:🌟🌟🌟👩🏻回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分:📸📸📸
今次第一次食呢間桂林米粉🍜

👩🏻回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分:📸📸📸
2023-04-09
2023-03-13 497 瀏覽
由我讀中學可以自己出街開始,經常同朋友一齊去食陸記,由以前2間店,得返呢間,味道都係無變,最令我印象深刻,就係鍋燒肉,不過今日我無食,轉左嗌蒜香雞扒粉。蒜香雞扒好濃味,而且蒜味好濃,煎到岩岩好放落湯,好食。粉~佢d 桂林米粉望落似米線,實則無米線既煙靭感,反而多左d 爽口既感覺。 湯底係清湯,拌有椰菜。老公食既係鍋燒肉飯,有d 肉燥汁撈飯,鍋燒肉真係堅正,塊片脆到對面都聽到😂,有層層肉同脂肪包住,好食👍而食飯可以揀要湯定涼粉,緊係涼粉啦,個口感煙韌,配埋花奶勁正。而身為粉麵怪既我。又好鐘意打開辣椒醬 同辣椒魚露。倒小小落粉度食😂青青綠綠個款係泡椒,都幾香。雖然唔係成日食,但佢都算係我由細食到大既老字號,充滿回憶既食店。
不過今日我無食,轉左嗌蒜香雞扒粉。

蒜香雞扒好濃味,而且蒜味好濃,煎到岩岩好放落湯,好食。

蒜香雞扒粉
涼粉
2023-03-13
蒜香雞扒粉
涼粉
  • 水晶涼粉
2023-02-28 355 瀏覽
閒日特意趕到元朗大橋街市勝仔記買餸,於是到附近老字號午餐。呢到最出名係絕代雙豬粉,即係燒肉配豬頸肉,原本以為係米粉,點知係米線,有d失望。上菜都算大碗,肉份量好多,4大塊豬頸肉及4大塊燒肉,女性一定食唔哂。可惜,豬頸肉好鞋口,唔算香更稱不上爽。燒肉相對較好,塊皮脆香。米線茶餐廳貨色,湯底咸,冇特色。環境方面,空間好細,座位好多,都幾迫,如果一家大細就食外賣仲好。結論:名過其實,不值一提。絕代雙豬粉加凍飲$61
閒日特意趕到元朗大橋街市勝仔記買餸,於是到附近老字號午餐。

可惜,豬頸肉好鞋口,唔算香更稱不上爽。
燒肉相對較好,塊皮脆香。

米線茶餐廳貨色,湯底咸,冇特色。

環境方面,空間好細,座位好多
,都幾迫,如果一家大細就食外賣仲好。

結論:名過其實,不值一提。

絕代雙豬粉加凍飲$61