餐廳: 陶源酒家
資訊:

2015-03-30 4549 瀏覽
因為團購而買了乳豬券,所以黎呢度晚飯晚飯。奶豬團購價為198,另外再加了雜菜煲同蝦球遼參煲。期待的奶豬上場,奶豬比乳豬細,肉質嫩滑,皮亦做得香脆(其實一路食一路良心不安,咁就食左隻bb豬落肚,我同屋企人講以後唔準再食奶豬)跟住食遼參煲同雜菜煲,呢兩個菜都好食,唯一要講下就係成個酒樓都唔多人(唔多過10枱客),但我地個雜菜煲都要一個鐘先上枱,催經理去追下時佢竟然話人多係要耐少少!除左呢樣外其餘都不錯!
因為團購而買了乳豬券,所以黎呢度晚飯晚飯。
奶豬團購價為198,另外再加了雜菜煲同蝦球遼參煲。
奶豬全隻
期待的奶豬上場,奶豬比乳豬細,肉質嫩滑,皮亦做得香脆
雜菜煲

2015-03-29
團購
奶豬全隻
雜菜煲
2014-08-31 4686 瀏覽
估唔到星期六中午灣仔陶源幾乎可以用冷清嚟形容,可能附近冇乜大商場,少咗家庭客,午市只靠上班族同街坊支持… 食物質素ok又唔太貴。鮑魚燒賣粒鮑魚仔雖然擺明整色整水抬高售價,起碼食落有味仲有少少溏心,燒賣本身都幾大粒。壽包蓮蓉香滑,鹹蛋黃多油,但包唔夠鬆軟。七八十蚊個炒粉麵飯夠鑊氣份量亦足,當然配料份量只能將貨就價,食澱粉質為主。 呢度勝在地方大枱唔逼,係大有附近飲茶一個唔錯嘅地方。
壽包蓮蓉香滑,鹹蛋黃多油,但包唔夠鬆軟。
呢度勝在地方大枱唔逼,係大有附近飲茶一個唔錯嘅地方。
2014-08-17 3989 瀏覽
第一次陶源吃黃油蟹套餐、各菜式味道不錯、上菜快、服務好°$999買一位送一位。但從未見過,黃油蟹沒蟹油的,乾透之餘,D膏奇硬。經理解釋是蒸過龍,你們信嗎?再平再貴,但我真的不想在陶源再試黃蟹了。

再平再貴,但我真的不想在陶源再試黃蟹了。
奇硬膏黃油蟹
2014-08-17
2014-07-23 3639 瀏覽
陶源有團購燒乳豬($198)堂食, 選定地點灣仔的陶源, 但見到這裡的食評, 好壞参半, 有些擔心.當晚準時到達, 客人不是很多, 地方寛濶, 都坐得舒適 ; 服務員服務都不錯, 態度親切; 放下心頭大石~鴨舌海哲這個小食份量都多, 鴨舌爽又入味, 海哲都唔差, 爽口燒乳豬為了這個燒乳豬而來, 果然沒有令人失望~微熱的乳豬, 沒有太多的肥糕, 皮脆, 好味; 不過4人KO 1隻乳豬, 都幾膩象拔蚌 $700好耐無食~有刺身及過橋 2種食法刺身象拔蚌新鮮, 切得薄, 好味!可惜刺身豉油用上中國豉油.....咸咸咸 , 蓋過象拔蚌的鮮味過橋湯底超正, 用上金華火腿雞等材料煮成, 十分濃味用來過橋食象拔蚌, 另一番風味爸爸當湯飲, 飲左大半煲~加$80 用象拔蚌膽做泡飯唔知發生什麼事, 等左45分鐘, 追了無数次........終於送上湯底跟過橋用的差不多, 都好濃味, 而且材料豐富; 份量多, 每人食3碗都食唔梅菜肉粒蒸介蘭賣相不錯, 但介蘭数目少得可憐 ; 介蘭只用中間部份, 而且莖部弓批了少少, 所以沒有了我最怕的介蘭苦澀味. 加上梅菜一起食, 甜甜的, 味道真不錯這個做法唔錯, 下次

鴨舌海哲
這個小食份量都多, 鴨舌爽又入味, 海哲都唔差, 爽口
燒乳豬
為了這個燒乳豬而來, 果然沒有令人失望~
象拔蚌 $700
好耐無食~
刺身及過橋 2種食法
刺身
象拔蚌新鮮, 切得薄, 好味!
過橋
湯底超正, 用上金華火腿雞等材料煮成, 十分濃味
用來過橋食象拔蚌, 另一番風味
爸爸當湯飲, 飲左大半煲~

加$80 用象拔蚌膽做泡飯
梅菜肉粒蒸介蘭
這個做法唔錯, 下次在家試下做~
脆皮咕嚕肉
每間酒家都有這個菜, 但要煮得好味就真係唔易。 這裡的菠蘿咕嚕肉 醬汁的甜酸比例OK; 而豬肉就好嫩、沒有根,亦的炸粉唔覺好厚,味道幾好!
榛子拿破倫
賣團購送的, 細細件, 一啖搞定~
味道不太甜, ok
水果
有3款, 唔錯
今晚食物都不錯, 服務都貼心, 只是泡飯追得太辛苦扣少少分~
可惜陶源出名食鮑參翅肚,因此餐牌選擇不多, 只有幾款家常菜; 如果唔係有團購, 真係好難吸引我來
2014-07-19
團購
2014-05-30 3082 瀏覽
一行五人,去左呢到飲茶腸粉超滑,大碟,豉油鮮甜蘿蔔糕-外脆,夠熱,內料多,配辣醬一絕蝦餃,皮薄,蝦大隻,好爽奶王包--流沙超香,重蛋黃及奶味牛肚-份量ok,好淋,好入味扣分原因,服務超差
2014-05-30
2013-12-08 3012 瀏覽
前陣子因為功課忙的關係,已經有約兩個月沒有見嫲嫲,連中菜飲茶也很久沒有試過了…是日剛好正式完sem,晚上跟嫲嫲到陶源賀壽。點了一個套餐,水準可以接受。一共有八道主菜,菜式如下:1.即燒原隻奶豬- 傳統套餐頭盤,外皮脆都幾肥。2.米蘭焗釀鮑魚- 一人一隻,鮑魚不太濃,但都是蠻有趣的一道菜式。3.上湯美國龍蝦- 其實味道可以,但龍蝦肉太少,幾乎全部都是吃殼…4.黑松露炸子雞- 因為不太好雞,所以都很難下評語,不過相信黑松露只是噱頭LOL5. 京蔥生爆南美遼蔘- 味道麻麻。6.腿蓉竹笙鴛鴦蔬- 豆苗和茹都可以。7.生拆蟹肉花膠生翅- 略嫌太咸。8.清蒸沙巴金花尾- 蒸得蠻好吃,差不多是今晚再愛。香芋臘味粒炒飯-雖然蠻油,但意外地香口,幾好味。因為嫲嫲生日的關係,所以另外點了壽包,只有大壽包而已,包不夠鬆軟,size太大。另外還附有歐陸美點,是類似芒果的mousse,雖然正式名字不清楚,不過還不錯(好像有點重點錯XD)。今餐不算便宜,水準一般,不過只要嫲嫲開心,有地方可以一家人齊齊整整坐下來吃頓晚飯已經很足夠了。

1.即燒原隻奶豬- 傳統套餐頭盤,外皮脆都幾肥。
5. 京蔥生爆南美遼蔘- 味道麻麻。
6.腿蓉竹笙鴛鴦蔬- 豆苗和茹都可以。
7.生拆蟹肉花膠生翅- 略嫌太咸。
8.清蒸沙巴金花尾- 蒸得蠻好吃,差不多是今晚再愛。
香芋臘味粒炒飯-雖然蠻油,但意外地香口,幾好味。
題外話/補充資料: 這裡的侍應嬸嬸蠻好笑容^^
2013-12-07
2013-10-08 2288 瀏覽
週日與友暢叙, 來個一盅兩件, 選擇到這所茶樓午膳。名人飯堂佔地兩層, 而且樓面很大, 天花掛著大吊燈, 有點氣派盡顯的感覺。早聞此乃有名的鮑魚專門店, 點心當然少不了鮑汁鳳爪及鮑魚燒賣。前者鮑汁味甚濃, 極有水準; 然而後者則只是一隻鮑魚仔放在一粒燒賣上, 沒有甚麼特色可言囉。~_~冰燒三層肉皮脆肉爽, 很是不錯!! 但拍青瓜海蜤不夠麻味, 有點過酸…蝦餃和腸粉比較失色: 兩者的皮都略嫌太厚; 蝦餃餡肉尚算爽口; 惟那碟安格斯牛柳腸粉真的可以用平平無奇去形容, 即使是一般的牛肉腸也有香茜、馬碲等亦欠奉! ╮_╭炸物有趣的是都是用長形碟子上的, 食味不差, 夠熱夠脆~~~還需一提的是上菜速度頗慢, 吃完等很久才上另一款食物; 而且室內冷氣不足, 待走了部份茶客才有點涼意, 期望在這些方面有所改善, 客人用餐時便更為滿意!
午餐
2013-06-25 1801 瀏覽
端午節大夥兒應節, 在這裡享受豐富晚餐, 要了一個買一送一套餐, 頗为超值.1.  嬈肉+腐皮卷, 燒肉皮脆, 肉汁豐富, 腐皮卷內有多種素菜, 口感層次非常好.2.  紅嬈翅, 大大塊的魚翅, 好有滿足感, 面上加了黑松露碎, 同魚翅並不配合.3.  蝦球蒸疍白, 蝦球新鮮爽口, 蒸疍白比較"老", 如時間控制得好就完美了.4.  鮑魚扣鵝掌, 鮑魚味鮮甜, 個鮑魚计亦非常濃, 鵝掌亦炆得夠火喉, 不錯.5.  乳鴿, 鸽本身比較細小, 咬落並沒有肉, 失望.6.  螺片魚湯浸菜, 螺片薄薄, 容易入口, 非常鮮甜, 魚湯味濃, 幾乎全部渴光.7.  最後是甜品葛仙米杏仁茶, 聽聞葛仙米是非常珍貴而營養偭值高的一種海澡類, 但本人覺得与杏仁茶並不匹配.整体是不錯的套餐.
5.  乳鴿, 鸽本身比較細小, 咬落並沒有肉, 失望.

整体是不錯的套餐.
2013-06-22
2013-06-23 1448 瀏覽
家庭聚餐,開飯於灣仔陶源酒家。因手執優惠卷一張,可用$284一位的價錢享用一份黑松露南非鮑魚餐。是晚菜式如下:滬江素鵝拼冰鎮三層肉:素鵝酥香脆口,三層肉外脆內軟富肉香。黑松露高湯金勾翅:黑松露香氣淡薄,金勾翅質素一般喇,份量足,高湯湯底質感過杰,用上清雞湯會更理想。古法扣南非五頭鮑魚伴玉掌:鮑魚較腍度對辦,鮑香亦合預期。鵝掌炆得夠腍夠入味,蠔油鮑油水準上佳。魚子醬蛋白蝦球:賣相不俗,魚子醬食味不突出,蝦球無乜味,蛋白質感白滑,味道不錯。秘製小欖乳鴿:雖乳鴿外皮淋汁後不再脆,但整體食味仍算不錯。相對平日吃的乳鴿,這隻乳鴿略為瘦削,鴿肉不多。響螺盞泡田園蔬:響螺片口感稍稍韌了少許。田園蔬用上皇帝菜,食味較突出及獨特,當然此款菜又不是人人喜歡。貢品葛仙米杏仁茶:未吃過的葛仙米,屬海藻類食材,聽聞頗有益,質感有點似較硬身的雪蛤膏。杏仁茶杏香滑度中等,風頭亮點還是被少吃的葛仙米蓋過。相較以往水準,食物質素看似有所提升。服務方面,還是有不少進步空間,店員還是有點hard-sell!

滬江素鵝拼冰鎮三層肉:素鵝酥香脆口,三層肉外脆內軟富肉香。
滬江素鵝拼冰鎮三層肉
黑松露高湯金勾翅
古法扣南非五頭鮑魚伴玉掌
魚子醬蛋白蝦球
秘製小欖乳鴿
響螺盞泡田園蔬
貢品葛仙米杏仁茶

[22/6/2013; Sat]

題外話/補充資料: 晚上六時半後於譚臣道有免費代客泊車服務。
2013-06-22
其他
滬江素鵝拼冰鎮三層肉
古法扣南非五頭鮑魚伴玉掌
2012-10-04 1119 瀏覽
我們12人去吃 晚飯,不知道哪里去了,所以才选 陶源酒家,因靠近海边,在湾仔旁边,晚飯后可去看10/1烟花。 給我們寫了一個菜單。有龍蝦,炒螺片, 售價為3600,沒有魚翅或其他特别贵的东西, 都是鸡,素菜 。有老有小,不想再转其他酒楼。 取消了龍蝦,改为炒菜心, 就變成2960。最后,大失望 : 1)很长很长的名字,有鱼和翅2个字,最后是一个蘸粉焖的大鱼鳍,而魚沒有味道,顯然是放在冰箱已久,肉質是死实的。2)炒海螺片, 也是很多漿粉, 难吃;3)炸子雞, 皮是不脆的, 里面是半熟的,有多于1/3的雞骨还是有血的。4)此外,他們很热心的推销汽水, 餐前小吃。6:45, 没有一个客人, 7:30, 才有20%满,你可猜陶源酒家的受欢迎程度。 最后,我們需要支付3700 (包括4老3小),我想就算这顿饭是免费的, 我也不要来,浪费我的时间。

2012-10-01
2012-09-06 724 瀏覽
午市吃點心午膳,發覺各方面水準皆差了很多。舉手頗耐無人理,結賬也需很多時間。加上價錢不平,食物質素下降,應有一陣子不再光顧。蝦餃:賣相對辦,餃皮厚薄恰宜,蝦肉餡料味道不俗。瑶柱菜苗水晶餃:水晶皮夠通透,但同時一夾即散,味道一般。炸兩:外皮不滑,炸兩香脆度還算過得去。鮑魚雞粒酥:酥底很實很硬,食不出有鮑魚喎!豬頸肉:香度口感皆不夠水準。奶皇包:不流心,味淡。小籠包:無湯汁,no good。芒果布甸:口感偏軟,正常口味。

蝦餃:賣相對辦,餃皮厚薄恰宜,蝦肉餡料味道不俗。
瑶柱菜苗水晶餃:水晶皮夠通透,但同時一夾即散,味道一般。
炸兩:外皮不滑,炸兩香脆度還算過得去。
鮑魚雞粒酥:酥底很實很硬,食不出有鮑魚喎!
豬頸肉:香度口感皆不夠水準。
奶皇包:不流心,味淡。
小籠包:無湯汁,no good。
芒果布甸:口感偏軟,正常口味。

[6/9/2012; Thu]
2012-09-06
2012-02-15 467 瀏覽
情人佳節,絕大部份人都認為西餐/扒房....CANDLE DINNER + Romantic songs 先夠浪漫應節!但唔知大家會唔會都有以下同感...去到餐廳原來過百PAIR情侶陪你一齊慶祝!地方迫+嘈!由於餐廳太忙所以經常出現miss order.service唔夠完善!食品都係千篇一律...而且質素一般!以上都可能出現係平民至中價餐廳!不過高消費餐廳都不外如是.除左環境.服務好小小!原本高消費.....可能會變成其高消費餐廳!而且仲要早十日八日Reserve table!今年.我就帶女朋友試試出名食鮑蔘翅肚既陶源酒家!最初都只係打算唔洗同人迫,食中餐新鮮D!而且食物質素有保證!誰不知喜出望外,所以真係要推介一下!一入門口.服務員都面帶笑容招待入座!仲主動有我地坐Window side !餐前小菜+果汁 即時送上 !原來中菜廳都一樣有CANDLE DINNER + Romantic songs ....仲Dim 暗左D燈!都幾浪漫架!因為客人主要一pair pair...空間感又夠大!除左情人節餐,MENU上既食品都照做!有別一般餐廳!趁火打劫既銷售模式!不過見套餐真係幾底食.有
但唔知大家會唔會都有以下同感...
去到餐廳原來過百PAIR情侶陪你一齊慶祝!地方迫+嘈!
食品都係千篇一律...而且質素一般!
以上都可能出現係平民至中價餐廳!
不過高消費餐廳都不外如是.除左環境.服務好小小!
原本高消費.....可能會變成其高消費餐廳!
而且仲要早十日八日Reserve table!
今年.我就帶女朋友試試出名食鮑蔘翅肚既陶源酒家!
誰不知喜出望外,所以真係要推介一下!

餐前小菜+果汁 即時送上 !
不過見套餐真係幾底食.有鮑魚&魚翅都係$488/位.平時食都唔上咁既價錢!
又岩口味.所以都點左位餐!我就Upgrade試下隻吉品鮑!$698/位
龍蝦田園沙拉
份量多.真係有大大粒龍蝦肉!一D都唔馬虎!
紅燒魚翅!
上枱既時候.仲有火慶住!確保溫度夠熱!細心!
蠔王吉品鮑魚伴鵝掌!蚊得夠林夠入味!
上台前仲係你面前用瓦煲煮一煮!夠專業!不愧為鮑魚專門店!
美極煎金蠔
香口! 不過不失啦!可能都已經飽飽地
比翼兩如心!其實係雞亦襄糯米
賣相唔錯~!口感都OK!細細隻岩晒!太大可能會太濟!
火龍藏雜錦
係素黎既!加左火龍果炒!清清地!女朋友超贊!

最後仲有心型士多啤梨凍+生果拼盤!
食到飽一飽!而且上菜速度岩岩好!
題外話/補充資料: 今次情人節DINNER真係物超所值!底贊 期待有新優惠! 咪以為鮑魚專門店一定貴,其實價錢都係好中價,同一般中菜酒家差不多 宣傳多D.可能仲多人幫襯!
2012-02-14
慶祝紀念
情人節
龍蝦田園沙拉
  • 蠔王吉品鮑魚伴鵝掌
  • 火龍藏雜錦
(非會員)
2011-02-19 271 瀏覽
慕名而到陶源晚膳慶祝老爹壽辰,可惜極為失望。乳豬 --- 過份肥大,侍應即場用剪刀剪成每件約3x10cm,每件體積之大,就連我這後生的吃來也有點困難,更何況是其餘半數老人家們? 放到嘴邊時陣陣焦味送鼻。再入口腔,舌頭即發出警告信號,極鹹之至!天麻魚骨湯, 古法煎魚, 菜苗, 腐皮卷, 牛柳粒 --- 又是鹹, 鹹, 鹹!炸子雞 --- 又乾, 無雞味, 嗅油益!壽包大大的, 中間有蓮蓉及蛋黃, 可是蛋黃沒有香味, 品質一般.其他都別提了.全晚唯一稍為ok的是紅豆莎, 唉!只此一次, 絕不推介.
慕名而到陶源晚膳慶祝老爹壽辰,可惜極為失望。

炸子雞 --- 又乾, 無雞味, 嗅油益!

其他都別提了.

全晚唯一稍為ok的是紅豆莎, 唉!

只此一次, 絕不推介.

2011-02-18
慶祝紀念
生日
2010-10-18 504 瀏覽
今日黎飲茶,星期日呢度靜靜地,呢間係鮑魚專門店,咁梗係要食它的鮑魚系列點心啦.我們點了蝦餃,鮑魚燒賣,鮑汁叉燒包,鮑汁鳳爪,羅白絲酥餅.蝦餃,蝦餃皮很薄,蝦亦幾爽口.不過有點油膩,隻餃有油滴出黎的,可作改善.鮑魚燒賣,呢度一碟有六隻,有花生薦底,花生都炆得淋晒入味,呢度d鮑汁濃淡適宜,幾香的鮑魚味,鳳爪夠淋,幾好味道!可以encore!羅白絲酥餅,除了利苑之外,呢度都算做得好味道,個酥餅炸得非常香脆,面頭的酥皮都好鬆化,內裡的羅白絲又香軟好味.吳錯唔錯.呢度飲茶,每人都要約$120, 相比之下,都係去紫玉蘭抵d.

鮑魚燒賣,
鮑汁鳳爪
[每粒上面有一片鮑魚,個賣相okay.食落d肉都吳算太肥膩,算吳錯,不過那片鮑魚就無乜味喇!

鮑汁叉燒包,呢個包熱辣辣,幾好味,叉燒吳算肥,個包亦夠鬆軟,吳錯!

鮑汁鳳爪,

鮑汁鳳爪
2010-09-11 377 瀏覽
到了灣仔的陶源喝早茶,在幾枱阿婆之間坐下,叫了點心幾個包括:鮑魚燒賣、流沙飽、水晶餃、煎腸粉和手拍青瓜拼海蜇。水晶餃一籠三隻,餃皮是名符其實的半透明,隱約看見裏面的冬菇、'久菜'、蝦米和肉條等等;咬下去饀料口感豐富,餃皮非常薄和不會黏口,吃下去有清新的感覺。手拍青瓜和海蜇份量十足,海蜇切得粗粗的,咬下去很彈牙,青瓜以辣油和蒜蓉調味,味道不錯。流沙飽自然不能與無敵的新興食家相比,不過也算不錯的:至少飽身軟淰但不會只是空氣,而流沙饀雖然不流,但也不會瓊住;有一點顆粒的感覺,不會太甜和太漏,比起外面的所謂死實實流沙飽強多了。鮑魚燒賣賣相不錯,黃黃的燒賣上放著深紅色的鮑魚片;燒賣皮很薄,豬肉餡不會只是肥豬肉的油淋淋,鮑魚自然不是真鮑,但很入味和嚼感十足,整體來說是好吃的,令人吃不停手。煎腸粉賣相和我預期的不同,像一塊塊的煎餅多於一條條的腸粉。夾起來才發現原來是底面不一的,底煎得極香脆,而面則只是像平常腸粉般軟淰;點些豉油、甜醬和麻醬一起吃,口感和味道都很豐富,先是蒸腸粉皮的幼滑,後是煎腸粉的香脆,又甜又咸的十分不錯。吃過點心,再追加一客桂花紅豆糕。因為部長的小錯誤,我們白花了十多分鐘等一客只是

吃過點心,再追加一客桂花紅豆糕。因為部長的小錯誤,我們白花了十多分鐘等一客只是需要從雪櫃命拿來切的甜品
不過算了,三小件糕點賣相漂亮,半透明的有一點點桂花和紅豆在裏面,像一件件水晶;吃來有大菜糕的實淨質感,隱約有桂花的香和甜,再咬下去是粒粒紅豆,蓉蓉的和上面的清爽口感很不同。整體來說它不會太甜,紅豆和桂花的味道也頗夾,是不錯的夏日甜品

在陶源飲茶不算便宜,光是茶錢和加一已是四十多元;不過食物質素是和價錢成正比的,例如點心賣相和味道都較阿豬阿狗茶樓精緻;員工不會趕我們走,又不用撘枱,可以舒服地坐一段時間,是茶樓版的starbucks。
水晶餃
手拍青瓜海蜇