2024-06-02 179 瀏覽
呢間大陸過江龍非常出名嘅潮州菜,終於登陸沙田啦!餐廳外面一直都好多人等位,我哋都等咗一陣先入到嚟~佢哋嘅午市都幾抵食㗎,二人餐一共八款嘢食,$198 就有交易!平均$100一個人都唔使呀!🈹🈹🈹潮鹵拼盤(例)🪿一個拼盤入面就有齊鵝片、掌翼、豆腐、廣章、糖心蛋,佢哋嘅滷水汁好好味,個汁甜甜地有少少藥材味,唔會話太濃郁,又醃得好入味!推介!🙌🏻🙌🏻達濠魚丸湯🥣一人一碗,入面有一隻蝦🦐、兩粒魚丸🍢同埋少少紫菜,清清地味道都唔錯!鷄汁普寧豆干🍢個人覺得佢哋嘅豆干,同平時食嗰啲有啲唔同,呢個質地比較軟一啲~香煎鯧魚(半條)🐟聽聞佢哋嘅主廚張聰憑呢個菜攞到香港潮菜銀獎,一場嚟到梗係要試吓!潮汕七樣菜🥬七款菜,超級大雜燴,啲菜幾新鮮好味!蠔仔泡粥🦪蠔仔粥入面嘅蠔仔隻隻都大大粒,味道鮮甜,份量都好足夠兩個人食㗎!鴨屎香☕️佢哋嘅鴨屎香茶橙字海拔1392米嘅’烏崠山‘ 有機茶,飲落香濃得來又解膩!椰汁仙草蜜🍨最後食埋個甜品作結就Perfect啦!🤎

潮鹵拼盤(例)🪿

達濠魚丸湯🥣

鷄汁普寧豆干🍢

香煎鯧魚(半條)🐟

潮汕七樣菜🥬
七款菜,超級大雜燴,啲菜幾新鮮好味!

蠔仔泡粥🦪

鴨屎香☕️

椰汁仙草蜜🍨
最後食埋個甜品作結就Perfect啦!🤎
2024-05-30 161 瀏覽
早前在經過沙田新城市廣場,無意中發現中最高那幾層原來多了很多食店,真的想不到這家主打潮汕菜的陳鵬鵬連平日也坐無虛席,除了有潮汕滷味,也有南澳蠔仔海鮮及各類泡飯,菜式豐富之餘,以食材質素及味道來說,價錢亦十分宜人!-說實在很喜歡這裡的金獎滷水拼盤鵝片、掌翼、豆腐、廣章和溏心蛋用料豐富,擺盤擺的美美的。餐廳用了獨創12味草本滷汁,每日都會新鮮製作, 鵝片入口咸香鮮嫩,肉汁濃郁。鵝肝入口滿滿滷水味香而唔鹹。掌翼也鹵得入味呢。-海鮮砂鍋粥呢煲粥有蝦、蜆、蠔等海鮮與有機大米一齊熬煮,多種食材吃起來口感濃郁又富鮮味!蠔仔新鮮的飽滿有彈性!比喜傳統蠔仔粥更加多層次呢!-愛吃原條魚肉的我超愛這裡的香煎鯧魚 鯧魚肉質細緻,魚皮煎得金黃香脆,最重要是肉厚又少刺,怕骨的也變得不怕,簡單煎香魚肉鮮嫩多汁。-除了飯麵及家常菜式外這裡的湯品也很有水準胡椒豬肚湯豬肚肉質滑滑的,酸菜蕃茄湯也開胃醒腦,食落乾淨冇異味!數十元能喝到這質素真的很棒! 認真說,以這價錢,免卻舟車勞頓之苦比北上吃飯吃名菜更方便省時呢~#陳鵬鵬潮汕菜館 #沙田新城市 #潮汕菜 #香港美食
說實在很喜歡這裡的金獎滷水拼盤
鵝片、掌翼、豆腐、廣章和溏心蛋用料豐富,擺盤擺的美美的。
餐廳用了獨創12味草本滷汁,每日都會新鮮製作,
鵝片入口咸香鮮嫩,肉汁濃郁。
鵝肝入口滿滿滷水味香而唔鹹。掌翼也鹵得入味呢。
海鮮砂鍋粥
比喜傳統蠔仔粥更加多層次呢!
愛吃原條魚肉的我超愛這裡的香煎鯧魚
鯧魚肉質細緻,魚皮煎得金黃香脆,
除了飯麵及家常菜式外
這裡的湯品也很有水準
胡椒豬肚湯豬肚肉質滑滑的,
酸菜蕃茄湯也開胃醒腦,食落乾淨冇異味!
數十元能喝到這質素真的很棒!
認真說,以這價錢,免卻舟車勞頓之苦
比北上吃飯吃名菜更方便省時呢~

#陳鵬鵬潮汕菜館 #沙田新城市 #潮汕菜 #香港美食
全場樓面員工的服務表現都不错。尤其要特別一讚劉先生,態度很好,對我們的意見反映細心聆聽,並即時解決問題。食品方便,我們吃了鹵水鵝肉、鵝掌、鹹菜胡椒豬肚湯、煎䱽鱼、蚝仔粥,都值得推介。甜品: 紅豆沙,好吃; 蓮子綠豆爽的蓮子及綠豆較硬,唔夠綿,希望下次有所改進。
2024-05-27 193 瀏覽
今日黎到沙田既過江龍店勁多人係店外排隊等左大概一個鐘終於可以入座🥹叫左個雙人餐 以為野食唔多 但原來份量多 都飽到升天🤣🌟雙人餐$198工夫茶-鳳凰單叢🌟頭水紫菜魚丸湯可惜冇晒魚丸 只有牛丸但湯熱辣辣 減退咗可惜感🌟潮滷拼盤例- 滷水鵝、糖心蛋、滷水豆腐、鴨血滷水鵝啲肉好嫰滑 果然係招牌菜🤤🌟 香煎鯧魚半條煎到個皮好香口 食落特別惹味🌟雞汁普寧豆乾雞汁味道比較淡 但另外上可以隨意加雖然話就話係豆乾 但其實內裏仲有豆腐豆乾炸得香脆 送茶飲一流☺️🌟潮汕七樣菜係將七種蔬菜集合喺一齊再加上肉碎 清淡口味中和返之前嘅油膩主食🌟蠔仔泡粥餡料豐富 蠔仔大大隻亦多多粒泡粥感覺特別 唔係泡飯亦唔係湯飯清清地特出左蠔嘅鮮味🌟椰汁仙草同一般唔同嘅係仙草切粒上方便已入口 椰汁味較淡比較適合清淡口味人士
今日黎到沙田既過江龍店

🌟頭水紫菜魚丸湯
可惜冇晒魚丸 只有牛丸
但湯熱辣辣 減退咗可惜感

🌟潮滷拼盤例-
滷水鵝、糖心蛋、滷水豆腐、鴨血

滷水鵝啲肉好嫰滑 果然係招牌菜🤤

🌟椰汁仙草
同一般唔同嘅係仙草切粒上
方便已入口 椰汁味較淡
比較適合清淡口味人士
約咗朋友喺沙田碰頭,提前到咗到處逛逛,無意間竟然發現咗陳鵬鵬竟然開到嚟香港啦🤩而且點個二人套餐都唔貴!唔用再專登走翻去深圳😆👭🏻二人套餐🍖潮鹵拼盤(例)招牌鹵水梗唔可以錯過,一上嚟聞到香味就已經流口水🤤由5款組成,兼具醬香同甜味,一次過都試到鵝嘅精華😋啱好朋友系潮州人,教我點完醬油再點醋,果然好食,如果吃得辣嘅可以再點上辣醬🤣🍲蠔仔泡粥米粒飽滿有口感,超多蠔仔,基本每啖都可以食到🤩除咗蠔仔同酸菜,竟然仲加咗方魚碎,更有鮮味😋🐟香煎鯧魚半條外表煎到金黃,里面嘅肉仲保持鮮嫩🤩半條完全唔夠食,就系食要細啖d,畢竟有骨🤣🥬潮汕七樣菜第一次食,原嚟除咗好意頭之外,仲可以讓腸胃適應季節轉變🤣好奇數又真嘅有七種菜喺里面,煲出嚟嘅湯都幾清甜🥰🍞雞汁普寧炸豆幹雞汁另上嘅,一起倒進去或者食再點都得🤗有噍勁嘅豆幹吸收雞汁之後更加好食😉🫕達濠魚丸湯彈滑嘅魚丸內質飽滿,配上蝦同紫菜清淡而鮮美🤩🥥椰汁仙草蜜飯後甜品,幸福感滿滿🥰🍵鴨屎香(位)有4款茶可以揀,揀咗個唔會太濃,比較爽口😁服務好細心,因為朋友未到我先到咗,點完之後會咨詢,避免我朋友錯過最新鮮嘅味道😘入座後亦都送上咗小餅幹同迎客茶,小餅幹幾好吃,臨走時想

👭🏻二人套餐
🍖潮鹵拼盤(例)

🍲蠔仔泡粥

🐟香煎鯧魚半條

🥬潮汕七樣菜

🍞雞汁普寧炸豆幹

🫕達濠魚丸湯
彈滑嘅魚丸內質飽滿,配上蝦同紫菜清淡而鮮美🤩

🥥椰汁仙草蜜
飯後甜品,幸福感滿滿🥰

🍵鴨屎香(位)
有4款茶可以揀,揀咗個唔會太濃,比較爽口😁

服務好細心,因為朋友未到我先到咗,點完之後會咨詢,避免我朋友錯過最新鮮嘅味道😘入座後亦都送上咗小餅幹同迎客茶,小餅幹幾好吃,臨走時想買都冇🤣系要吸引我第次再嚟食吧~

呢次有小朋友,所以冇點生醃,呢次試過出品都幾滿意,第次再嚟一試其他野😝
1. 坐左40分鐘 唔出聲都唔上餐前小食 又無壼茶比人2. 有左壼茶 又話無一枱一壼 食到後尾 比人收走左壼茶3. 食物偏油 茶杯偏細 叫你加茶又唔加茶4. 食完叫加茶 叫左4次 全部應左就算 唔同服務員 包括經理 答左你4次 都無人加 偏偏我見到佢加水比自己飲 反而唔加比個客 等左近10分鐘 唔大聲話佢 經理都唔過黎處理! 好差!5. 地方狹窄 又噪 大排檔環境質素 嘢食實屬一般 咁點解要專登出新地市等位食? 要同人逼! 仲要食到一肚氣!6. 再幫襯?不了!食潮州菜當然會叫老水拼盤, 老水鵝味道一般,師傅刀工唔得, 厚薄不均,仲要切唔斷, 幾件連在一起我唔係出去Canteen / 買2餸飯, 實在唔expect 要自己再處理啲食物偏油 胡淑豬肚湯 湯底紅色,,, 比較特別, 突破我的認知
1. 坐左40分鐘 唔出聲都唔上餐前小食
唔同服務員 包括經理 答左你4次 都無人加
偏偏我見到佢加水比自己飲
反而唔加比個客
等左近10分鐘
唔大聲話佢 經理都唔過黎處理! 好差!
5. 地方狹窄 又噪 大排檔環境質素 嘢食實屬一般
咁點解要專登出新地市等位食?
要同人逼!
仲要食到一肚氣!
6. 再幫襯?不了!

食潮州菜當然會叫老水拼盤, 老水鵝
味道一般,
師傅刀工唔得, 厚薄不均,仲要切唔斷, 幾件連在一起
啲食物偏油
胡淑豬肚湯 湯底紅色,,, 比較特別, 突破我的認知
2024-05-25 141 瀏覽
餐廳拎過中華滷鵝金獎,分店超過30間,而且價廉物美,性格比高🦢金獎潮滷拚盤($128)滷水時間恰到好處,滷水鵝既各部位肉質嫩滑入味,滷水香味濃郁,食落唔會滯。最正係溏心蛋嘅蛋黃熟度控制得啱啱好,流心嘅蛋黃配埋滷水嘅鹹香味道 🪿金獎鵝肝($98)鵝肝肥美,入口即溶,甜鹹嘅味道完美融合,更加突顯鵝肝嘅鮮味。 🐟香煎鯧魚($128)鯧魚肉質鮮嫩,煎至皮脆肉嫩,魚肉鮮味十足,簡單嘅烹調方法最能突顯鯧魚嘅鮮甜。 🥣海鮮砂鍋粥($98)粥底綿滑,米香濃郁。裡面既海鮮種類豐富,包括蝦、蠔同花蛤等等,鮮味十足。 🥥椰皇雞湯($68)雞肉嫩滑,雞味濃郁,燉煮時間恰到好處,肉質鮮嫩多汁。椰皇嘅甜味完全融入湯中,湯頭清甜滋補,飲落好舒服。

🦢金獎潮滷拚盤($128)

🪿金獎鵝肝($98)

🐟香煎鯧魚($128)

🥣海鮮砂鍋粥($98)

🥥椰皇雞湯($68)
雞肉嫩滑,雞味濃郁,燉煮時間恰到好處,肉質鮮嫩多汁。
椰皇嘅甜味完全融入湯中,湯頭清甜滋補,飲落好舒服。

沙田新城市廣場開左間食潮汕菜既新餐廳✨我同男朋友平時比較少食呢類型既菜~但見到網上討論度高,好似好受歡迎咁,都有興趣一試🤩我地平日6:30到餐廳,估唔到已經要拎飛等位,真係人氣高企❣️裡面環境新淨企理,光線充足👍🏻好好彩店員安排我地坐卡位,位置闊落,坐得好舒適🩵❥ 金獎潮鹵拼盤 $128係呢度既招牌菜‼️必試❤️有多款鵝既部位,包括鵝肉、鵝掌、鵝翼、鵝血,另外仲有豆腐、滷蛋~鵝肉好鮮嫩,滷水汁都調得岩岩好,夠香口入味🤩又唔會太咸!下次黎一定會再encore呢碟🤤❥ 金獎鵝肝 $98第一次食用滷水醃製既鵝肝😆鵝肝油脂甘香,味道濃郁,食落入口即溶🥰❥ 香煎鯧魚 $128鯧魚煎得好酥脆😍魚肉鮮嫩多汁,充滿魚油香味!送飯或者送粥食都唔錯🫶🏼❥ 南澳蠔仔烙 $98超推介✨✨上枱熱辣辣🔥蠔仔非常大粒飽滿,鮮味十足🤤蛋煎得香脆可口!好有風味既一道菜😋❥ 海鮮砂鍋粥 $98大大個鍋❤️二至四人食都可以~粥底味道鮮甜濃郁,口感綿滑,充滿鮮味~材料豐富,有唔少鮮蝦同蠔仔✨鮮蝦爽口彈牙,整體口感好滿足☺️❥ 鴨屎香(位) $20花香味濃,好清新💚澀感比較重,帶有回甘~好減油膩感,可以幫助消化✨
沙田新城市廣場開左間食潮汕菜既新餐廳✨
我同男朋友平時比較少食呢類型既菜~
但見到網上討論度高,好似好受歡迎咁,都有興趣一試🤩

裡面環境新淨企理,光線充足👍🏻
好好彩店員安排我地坐卡位,位置闊落,坐得好舒適🩵

❥ 金獎潮鹵拼盤 $128
係呢度既招牌菜‼️必試❤️
鵝肉好鮮嫩,滷水汁都調得岩岩好,夠香口入味🤩又唔會太咸!
下次黎一定會再encore呢碟🤤

❥ 金獎鵝肝 $98
第一次食用滷水醃製既鵝肝😆
鵝肝油脂甘香,味道濃郁,食落入口即溶🥰

❥ 香煎鯧魚 $128
鯧魚煎得好酥脆😍
魚肉鮮嫩多汁,充滿魚油香味!
送飯或者送粥食都唔錯🫶🏼

❥ 南澳蠔仔烙 $98
超推介✨✨上枱熱辣辣🔥
蠔仔非常大粒飽滿,鮮味十足🤤
蛋煎得香脆可口!
好有風味既一道菜😋

❥ 海鮮砂鍋粥 $98
大大個鍋❤️二至四人食都可以~
粥底味道鮮甜濃郁,口感綿滑,充滿鮮味~
材料豐富,有唔少鮮蝦同蠔仔✨
鮮蝦爽口彈牙,整體口感好滿足☺️

❥ 鴨屎香(位) $20
花香味濃,好清新💚
澀感比較重,帶有回甘~
好減油膩感,可以幫助消化✨
2024-05-16
2024-05-23 101 瀏覽
潮州菜嚟講,呢間好出名,內地有好多分店但係都要排長龍,估唔到嚟到香港都唔例外!已經係嚟食第二次,八點都仲要排隊。座位好闊落舒適,我最愛呢度嘅鹹肉糭😍($38)係潮汕風味,非常之鹹香,有肥豬肉鹹蛋黃同埋栗子餡,但係食落去一啲都唔油膩,食咗一啖已經食到停唔到落嚟!金獎潮滷拼盤($128)滷水鵝係必食!一次過可以試吓唔同嘅口味,有鵝肉,滷蛋,鵝掌翼等,好入味,好嫩滑,而且水準穩定,好好味🤤海鮮砂鍋粥($98)係用有機大米加入花甲,大蝦同埋蠔仔煮成,海鮮嘅精華滲入粥底,好鮮味😋香煎䱽魚($128)第一次食呢種煮法,食落去外脆內滑,有啲香口,會有少少骨,小心就可

2024-05-22 119 瀏覽
呢間野叫飛,工作人員係狂禁號碼,又唔睇邊個號碼先同後就求其比左枱比後面號碼,仲要下一張係要等勁耐先有,只係求其講句唔好意思就算,啲工作人員比人嘅感覺係唔覺得自己做錯,服務態度係好差若果唔係想試下新食肆都唔會去幫襯,冇下次

若果唔係想試下新食肆都唔會去幫襯,冇下次
2024-05-22
1K
2024-05-22 134 瀏覽
陳鵬鵬係外地長期滿座,竟然而家開到黎香港🫢香港店舖位置都坐得舒服,而且人流不斷,店員服飾最令我深刻印象一定係頂帽,好有特色,食物味道正常,但係上菜嘅速度真係要改善下!!!!坐低會免費送杏仁曲奇🍪有啲似內地,呢樣幾好👍我地叫左個2人餐,超抵食~200有找食到勁多野,真係有啲估唔到😍—工夫茶|一鳳凰單叢佢用左茶包放杯,佢枱面放咗一壺熱水,比起平日一壺茶既茶包咁濃郁,茶味可以更香潮滷拼盤例鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋一次過試齊鹵鵝精華,每一樣都好食,重點係套餐份量唔少,價錢超合理佢甄選基地專供澄海獅頭鵝,十幾種草本鹵汁滷製,每日五次新鮮出爐,絕不過夜,絕無味精 仲要散叫可以叫上庄/下庄,雖然我唔係好知有咩分別,但係第一次見鵝係可以咁簡要上定下選用優質鷄蛋,安全美味雞蛋蛋黃唔會過熟,蛋味都香鵝翼肉質緊實,越食越香頭水紫菜魚丸湯2位精選頭水紫菜,比一般紫菜更鮮甜,與魚丸同鮮蝦一起煮,滿滿鮮甜滋味有西芹 ,紫菜,鮮蝦,魚丸,飲落清甜本季精選香煎鯧魚半條榮獲香港潮州菜大賽銀獎,鯧魚經過特殊處理再煎香,金香鮮美半條份量都唔少,食落香脆雞汁普寧豆干想食,但佢賣曬轉左蝦餅比我🥲🥲香脆,加佢醬汁更香潮汕傳
陳鵬鵬係外地長期滿座,竟然而家開到黎香港🫢
坐低會免費送杏仁曲奇🍪
有啲似內地,呢樣幾好👍
—工夫茶|一
鳳凰單叢
潮滷拼盤例
鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋
選用優質鷄蛋,安全美味
雞蛋蛋黃唔會過熟,蛋味都香
鵝翼肉質緊實,越食越香
頭水紫菜魚丸湯2位
有西芹 ,紫菜,鮮蝦,魚丸,飲落清甜
本季精選

香煎鯧魚半條
榮獲香港潮州菜大賽銀獎,鯧魚經過特殊處理再煎香,金香鮮美
半條份量都唔少,食落香脆
雞汁普寧豆干
想食,但佢賣曬轉左蝦餅比我🥲🥲
香脆,加佢醬汁更香
潮汕傳統,一次食完七種蔬菜,健康好意頭
我估唔到啲菜幾嫩幾好食
一主食
蠔仔泡粥
蠔仔加上方魚碎,食落香胡椒味,蠔仔都多而且解甜,幾出色
甜品
椰汁仙草蜜2位
做飯後甜品幾好,又唔會太甜
2024-05-21 92 瀏覽
最近沙田新開左間潮汕菜,同屋企人即刻去趁下熱鬧試下~叫左個鵝肝同滷水拼盤做前菜。鵝肝粉粉綿綿,入口即化。相對西式鵝肝嚟講,個人認為呢到嘅鵝肝騷味更少,相對易入口。滷水拼盤有鵝片、掌翼、豆腐、廣章同溏心蛋。咩都有少少,可以咩都試吓。食材用咗12種草本滷湯每日新鮮現滷,難怪咁香咁入味。香煎鯧魚幾有驚喜。香煎令到魚油味道出哂嚟,而且令魚肉質感同鮮味更為特出。南澳蠔仔烙好大一盤!蠔仔粒粒肥美。外層酥酥脆脆,加入木薯粉令到口感更為煙靭獨特。海鮮砂鍋粥有蝦、蜆、蠔水等海鮮同有機大米一齊熬煮,超鮮味。米粒軟糯,配埋滷水拼盤食好有潮汕味道。

最近沙田新開左間潮汕菜,同屋企人即刻去趁下熱鬧試下~

-陳鵬鵬潮汕菜館-📍沙田.經過沙田新城市廣場7樓,見到有間新開嘅潮汕菜餐廳,望見櫥窗嘅食品展示都好似好吸引,於是就決定喺度晚餐。.原來呢間喺國內都好出名,價錢唔貴而且選擇好多。.點完茶後侍應會送上呢個小食,係黑糖味好重嘅脆餅,咬落中間係空心嘅,十分有趣。.蜜蘭香茶葉的選擇都有6種,其中鴨屎香、蜜蘭香和通天香比較少聽到。選擇了蜜蘭香,係青茶的一種,顏色較淡,而飲落很輕盈清甜。.金獎潮鹵拼盤 ($128)用咗秘製嘅草本老湯去炮製嘅拼盤,新鮮現製,入味之餘味道又好有層次。份量好多,有鵝片、掌翼、廣章、豆腐和糖心蛋。廣章比較特別,係潮汕特式豬肉條,食落有點似扎肉和貢丸之間。.香煎鯧魚 ($128)份量都唔少,而且好細心地切成小塊,將鯧魚嘅魚皮煎至乾脆金黃,食落肉質嫩滑。而且冇乜細骨,連不太識食魚嘅朋友都大讚。.南澳蠔仔烙($98)好欣賞佢哋用左2層碟去上菜,令蠔烙唔會因為放耐左而被油浸返軟身。食落同一般嘅蠔烙有些少分別,呢款食落更軟糯,而且蠔仔都好大粒新鮮,加埋胡椒粉提味,非常滿足。.潮汕七樣菜($68)點咗呢款比較清淡嘅潮汕七樣菜,七種唔同嘅蔬菜加埋肉碎煮成,湯頭清甜不油膩。.海鮮砂鍋粥($
-陳鵬鵬潮汕菜館-
📍沙田
原來呢間喺國內都好出名,價錢唔貴而且選擇好多。
蜜蘭香
金獎潮鹵拼盤 ($128)
廣章比較特別,係潮汕特式豬肉條,食落有點似扎肉和貢丸之間。
香煎鯧魚 ($128)
南澳蠔仔烙($98)
潮汕七樣菜($68)
海鮮砂鍋粥($98)
用砂鍋煮煮成嘅粥,口感特別滑身。有各式各樣嘅海鮮,如海蝦、蜆和蠔仔等,令到粥底更加清甜。
2024-05-18 127 瀏覽
最近沙田新城市廣場新開左一間潮州菜嘅餐廳,呢間聽聞係大陸都好出名,沙田呢間係香港第一間分店,無論Lunch定Dinner都好多人排隊🔥今次同屋企人一齊嚟試吓係咪咁出名☺️.味道:🌕🌕🌕🌕🌗人均消費:$200鴨屎香茶 $10/位潮州人最愛飲茶,呢間淨係茶均種都有5-6款,鐘意飲茶就啱晒☺️達濠魚丸湯 $48呢個湯好足料!有蝦、2粒魚丸同紫菜,飲落味道清清地,有種屋企煲紫菜湯嘅味道🥰蝦肉同魚丸都好彈牙,唔錯☺️金獎潮鹵拼盤 $128呢個拼盤份量都唔少,有鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋😋鵝肉同豆腐都滷得好入味👍🏻2-4人Share都夠晒食☺️香煎鯧魚 $128呢個菜係獲得香港潮州菜銀獎,好似會好好食咁😋但講真條魚係煎得好外脆肉嫩,真係幾好食👍🏻而且鯧魚會切件煎,唔洗驚有骨或者唔識食☺️雞汁普寧炸豆幹 $68潮州豆腐一向都好出名,呢個豆腐加左雞汁真係令到個豆腐昇華左🤩豆腐豆味好香,炸到外脆內軟,真係好好食🤤潮汕七樣菜 $68食左咁多肉,食番個菜Balance番☺️呢款可以叫雜菜煲,因為會有7款時菜☺️蠔仔泡粥 $98潮州粥可以話係潮州菜嘅重點,估唔到蠔仔有超多👍🏻食落唔會好咸,係介乎湯飯同粥之間☺️呢個可以再
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

香煎鯧魚 $128

雞汁普寧炸豆幹 $68
潮汕七樣菜 $68

蠔仔泡粥 $98
潮州粥可以話係潮州菜嘅重點,估唔到蠔仔有超多👍🏻食落唔會好咸,係介乎湯飯同粥之間☺️呢個可以再叫😋

椰汁仙草蜜 $20
甜品就正正常常☺️
  • 潮汕七樣菜
  • 金獎潮滷拼盤
  • 椰汁仙草蜜
  • 香煎鯧魚
🆕沙田新城市近期開咗幾間內地「過江龍」餐廳7️⃣樓美食區更引入深圳著名滷鵝頭店-陳鵬鵬🌟主打金牌鵝肝及新派潮州菜式🔆剛開業期間光顧過一次當時好抵食, 做緊5-7折優惠🈹😌相隔1個月再食, 今次食午市免加一😙店員服務依舊良好👍🏻🔸金獎潮滷拼盤(例) $188 7/10餐廳獨創12味草本滷湯, 每日新鮮現滷👨🏻‍🍳👌🏻份量足夠3-4人食☑️鵝肉, 鵝掌, 鵝翼, 滷水豆腐, 溏心蛋🥚🔸肥美下莊鵝片🪿(例) $150 7.5/10鵝片肉嫩, 唔韌, 啖啖肉🥰🔸胡椒豬肚湯 🥣$128 7/10🐷豬肚爽脆, 湯中加入番茄🍅和酸菜中和味道飲落胡椒味都幾重😲, 十分驅寒🔸香煎鯧魚🐟 $128 7/10 一碟8塊, 外皮煎得金黃香脆🤩肉質嫩滑, 充滿魚油香味🤤🔸家鄉炒粿條 $78 7/10🔸牛肉炒粿條 $98 6.5/10🛎️即叫即炒粿條口感Q彈🥢🐮牛肉醃得有點兒過咸🥴加入雞蛋, 菜甫, 青菜粒等炒勻一道簡單又美味的主食🥰~🔸潮汕七樣菜🥬 $68 5/10煲中集齊7款當造菜🥬☑️白菜, 椰菜, 娃娃菜, 小棠菜, 芫荽, 韭菜, 菜心🤔煮得偏淋些, 更加入豬肉碎, 增添香味🔸菊花茶🫖(壺) $36
🆕沙田新城市近期開咗幾間內地「過江龍」餐廳

店員服務依舊良好👍🏻

🔸金獎潮滷拼盤(例) $188 7/10
餐廳獨創12味草本滷湯, 每日新鮮現滷👨🏻‍🍳
👌🏻份量足夠3-4人食
☑️鵝肉, 鵝掌, 鵝翼, 滷水豆腐, 溏心蛋🥚

🔸肥美下莊鵝片🪿(例) $150 7.5/10
鵝片肉嫩, 唔韌, 啖啖肉🥰

🔸胡椒豬肚湯 🥣$128 7/10
🐷豬肚爽脆, 湯中加入番茄🍅和酸菜中和味道
飲落胡椒味都幾重😲, 十分驅寒

🔸香煎鯧魚🐟 $128 7/10
一碟8塊, 外皮煎得金黃香脆🤩
肉質嫩滑, 充滿魚油香味🤤

🔸家鄉炒粿條 $78 7/10
🔸牛肉炒粿條 $98 6.5/10
🛎️即叫即炒
粿條口感Q彈🥢
🐮牛肉醃得有點兒過咸🥴
加入雞蛋, 菜甫, 青菜粒等炒勻
一道簡單又美味的主食🥰~

🔸潮汕七樣菜🥬 $68 5/10
煲中集齊7款當造菜🥬
🤔煮得偏淋些, 更加入豬肉碎, 增添香味

🔸菊花茶🫖(壺) $36
壺的容量較細, 斟3杯已經要再Fill水🙈