2021-07-07 755 瀏覽
有車必做嘅事就係鹿頸早餐。試過平日下晝嚟多人到滿座,今次專登早起身嚟食真早餐。早到泊車唔使爭,轉角就係餐廳,隔離有廁所好方便。聽講呢間早餐正啲,所以都係食返呢間。個人比較鍾意薯餅,所以要咗精選早餐。即叫即整係要等5-10分鐘,所有嘢食都煎得香,絕對係餐廳水準,唔係一般大排檔。最重要嘅係有清新嘅自製蘋果醬搽多士,食完一定精神。雖然呢個位唔憂做,店員態度良好,上次漏咗散銀喺車話唔使比尾數,梗係跑返上車攞啦,君真啲好。
2021-02-03
Vacation 暫時沒可以了,Staycation 也因為酒店渡假屋住一晚的風險比較大,也不了。所以,一家人要出去走走,最好就是本地自鴐遊。這一次,我們又是為了走新隧道而來到鹿頸了。來到鹿頸,當然要坐低食下野才開心。這一次,就不是吃下午茶了,我們就選擇了《陳鳳記》食一個郊外的港式午餐。鹿頸村口的兩間餐廳,向來都是車友的集中地。是日也不例外,餐廳外泊滯了電單車。如果幸運,會遇見名牌跑車群組同 Harley-Davidson 群組,大家可邊吃邊欣賞他人的愛車。是日來,由於大家都打了一個算是豐富的早餐底,所以我們主打都是簡單的公仔麵餐。回想起小時候,同父親開車到郊外,在鄉村士多門前食碗餐蛋麵,算是一件樂事啊。所以,我們就有一個餐腸麵。看得出也吃得出,此《陳鳳記》用的是出前一丁麵底,配合了香煎過的午餐肉,同一條可愛的廚師腸。說真,這麵絕對是老少咸宜。我點的是一個英式腸蛋麵。有可愛的脆邊太陽蛋,有一條充滿鮮肉感的英式肉腸。食落,比起香腸更濃香惹味。牛腩麵,看起來是不錯的,但當日的牛腩就太硬了,老爸牙齒不好,最後我用我的英式腸蛋麵同他交換了。其實,這兒最 signature 的食物是一個似是有少

其實,這兒最 signature 的食物是一個似是有少少正宗的英式早餐 (All Day Breakfast)。這 All Day Breakfast,說是很正宗英國,一定不是,因為出現了美式的著餅,中式的冬菇,同香港式的烘底多士。英式腸、不脆的煙肉同茄汁豆就盡顯了英國的風格了。味道上一切都非常好,只是隻蛋煎得老了一點點而已。
而最令大家開心的,是店員推介我們必要用的鮮蘋果果醬。這是一個新鮮的蘋果肉醬,甜甜的塗在脆多士上一起吃,的確比起牛油加普通的果醬更美味可口。剩下的蘋果肉醬,更可以當水果容咁食,女兒十分之喜歡。
熱奶茶是一杯充滿港式風味的香滑奶茶。茶味香濃,奶味也濃郁,當然,入有有絲滑的感覺令我立即覺得這是一杯好茶。
熱茶好,凍奶茶同樣也是好。茶味濃郁已經是一個好飲的原因。加凍也就是另一個令我們飲得開心的原因。
凍朱古力,雖然只是用朱古力粉開出來的飲品,但店方用的份量,令甜味、奶香味同朱古力味都混合得很好。同行的兩個小朋友分享這一杯飲品,看見兩個都出現滿足的表情,證明到,這是一杯好的飲料。
郊外空氣好,大家都好安心地進食。此外,店方也有做好分隔,沒有說我在山卡啦做生意冇王管而鬆懈。再者,連公仔麵都煮得出色的鄉郊茶記,難怪這兒長期是車友的集合地點啦。因為方便泊車而且食物有水準。
2021-05-29 334 瀏覽
附近無乜特別選擇,陳鳳記都幾多人食,特別係電單車既人,有好多外國人士食,聽男友話佢個果醬好正,唔係一般貨色,因為佢唔係出面餐廳果啲預先包裝果醬,同埋都幾欣賞一間郊外既茶仔會用心做。我懶健康咁叫素食者All day breakfast,賣相普通,無沙律菜,不過以郊外而言,其實都算係咁,可以收貨,所有既食材,都完美展示到自己既原味道出黎,簡單,而的確最令我欣賞既的確係佢地既果醬,食落去感覺好天然,無加太多額外既甜,會食到桃既香甜味,加埋多士,好好食。
附近無乜特別選擇,陳鳳記都幾多人食,
特別係電單車既人,有好多外國人士食,
聽男友話佢個果醬好正,唔係一般貨色,
因為佢唔係出面餐廳果啲預先包裝果醬,
同埋都幾欣賞一間郊外既茶仔會用心做。

我懶健康咁叫素食者All day breakfast,
賣相普通,無沙律菜,不過以郊外而言,
其實都算係咁,可以收貨,所有既食材,
都完美展示到自己既原味道出黎,簡單,
而的確最令我欣賞既的確係佢地既果醬,
食落去感覺好天然,無加太多額外既甜,
會食到桃既香甜味,加埋多士,好好食。

2021-03-28
早餐
2021-04-04 383 瀏覽
難得第一次假期咁早起身去食個靚早餐 估唔到個樣係士多但係有all day breakfast 食 佢有室內同室外位,大部分都係一早揸車過黎食早餐既人, 有啲仲可以泊電單車係隔離添講番份早餐,佢有西式早餐又有麵食,想要輕食都可以揀食三文治我就揀左幾果西式breakfast 份量對我黎講岩岩好 仲可以揀太陽蛋/熟蛋/炒蛋 每份早餐亦配有自家製果醬店員全部都好nice 我地食左一陣俾人趕車店員即刻好好人話我地知去邊度泊車,仲幫我地蓋住野食 添 有煎雙蛋,煙肉,茄汁豆,脆卜卜薯餅,西式腸,菇就略細,我想像中係磨菇黎既多士都有兩塊,仲可以配自家製果醬添
難得第一次假期咁早起身去食個靚早餐
講番份早餐,佢有西式早餐又有麵食,想要輕食都可以揀食三文治
我就揀左幾果西式breakfast
份量對我黎講岩岩好
仲可以揀太陽蛋/熟蛋/炒蛋
每份早餐亦配有自家製果醬
店員全部都好nice
我地食左一陣俾人趕車
店員即刻好好人話我地知去邊度泊車,仲幫我地蓋住野食 添
多士都有兩塊,仲可以配自家製果醬添
2021-03-29 262 瀏覽
〰️B3精選早餐 呢個all day breakfast 包兩隻蛋、焗豆、英式腸仔、煙肉、薯餅、多士同蘑菇 🍄焗豆食落有啲凍🥲蛋都唔夠滑英式腸仔食落有黑椒味😍如果可以比多幾條就好啦🤩🤩聽聞佢哋個果醬係自家製~不過因為我唔太好蘋果😖所以就無試😂其實我就覺得整體一般不過好多人喺呢度食飽飽之後就去行鹿頸🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️
〰️B3精選早餐

焗豆食落有啲凍🥲
蛋都唔夠滑
英式腸仔食落有黑椒味😍
如果可以比多幾條就好啦🤩🤩
聽聞佢哋個果醬係自家製~
不過因為我唔太好蘋果😖
所以就無試😂
其實我就覺得整體一般
不過好多人喺呢度食飽飽之後就去行鹿頸🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️
2021-03-26 185 瀏覽
有揸車既朋友都推介入黎鹿頸🦒一定要食陳鳳記🍞🥓估唔到又真係抵食夾大件🥚呢個All day breakfast $60唔洗🤑份量好充足 太陽蛋煎得靚之餘🍳個多士上枱既時候竟然係熱既🍞仲有陳鳳記特製嘅蘋果多士醬🍎我平時都係鍾意茶牛油🧈但今次食完個蘋果醬之後🍏真係一試難忘 最重要係可以訓到自然醒之後揸車入黎係郊外環境底下食 心曠神怡食完飽仲可以周圍去行下 影下相但要留意嘅係私家車車位有限大概得10個如果冇位嘅最好等下位因為差人🐶成日落黎抄牌
有揸車既朋友都推介入黎鹿頸🦒
私家車車位有限大概得10個
如果冇位嘅最好等下位
因為差人🐶成日落黎抄牌
All  day  breakfast
第一次食港式既早餐!(原諒我食左小小先影)真係有意外驚喜♥️♥️♥️♥️份量多仲要好好食🤪完全可以同英式早餐比啊💗💗想講一個女仔一定食唔唒!(要留意下👆🏻)男仔都未必食得唒(如果細食)如果真去郊區抖下氣行下不防去依間試下 包有驚喜當然揸車會更方便都好多人特登揸車入黎食食完仲可以行下山不過都要等下位既 但唔洗等好耐都比較多位價錢都比較合理但係就唔算平因為食物大份所以我覺得都OK總之一句講晒就好值得食👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
第一次食港式既早餐!(原諒我食左小小先影)

真係有意外驚喜♥️♥️♥️♥️
份量多仲要好好食🤪
完全可以同英式早餐比啊💗💗
想講一個女仔一定食唔唒!

(要留意下👆🏻)

男仔都未必食得唒(如果細食)

如果真去郊區抖下氣

但係就唔算平

因為食物大份所以我覺得都OK

總之一句講晒就好值得食👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
2021-01-27 501 瀏覽
周日破曉,驅車百里,奔進流水響,欣賞紅葉美景。離開山區,意猶未盡,繼向山林更深處邁進,前往沙頭角方向十分鐘車程的鹿頸鳳坑暢遊。途中經過陳鳳記大灣,感覺環境舒服寫意,座位就在馬路瀝青柏油路上,可靜心觀賞來往穿梭不絕車輛,即時駛進泊車處停車。留意一下,好人長期駐足,不要直接泊在主路。內裡簡樸懷舊,餐廳外邊泊滿了電單車,車手們聯群結隊談天說地,好不熱鬧。帆布、鐵皮、吊扇、沙灘椅的陳設,充滿了鄉村茶座味道。限聚令下二人一小桌,選了馬路上的座位,視線廣闊,能望見自然光下的遠方馬路。餐牌簡單,只提供非明火煮食的類別,估計沒申請大牌,只是小食牌照的小餐館。早餐All Day Breakfast有五款,要仔細逐一細看餐牌才找到當中分別,麵款都是一些簡單一餸出前一丁麵。【All Day Breakfast】不要問我點了那款,因為連侍應自己都混亂了。將旁桌的拿給我們,他們也吃了我們的。這要建議店家不要將套餐分得那麼仔細了,有時候不讓客人選擇反而更佳,可以收取更高報酬,在食材損耗上也更易控制。食物不要期望過豐,都是港式做法。煙肉兩塊,太陽蛋兩隻,廚師腸一條,均是放於扒爐上煎制。然後,在焗爐上取出開四分一邊的

【All Day Breakfast】

食物不要期望過豐,都是港式做法。煙肉兩塊,太陽蛋兩隻,廚師腸一條,均是放於扒爐上煎制。然後,在焗爐上取出開四分一邊的蕃茄及冬菇,盛一匙罐頭茄汁豆,夾一塊多士即成。侍應自己也是說「最好味係個蘋果醬!」。

陳鳳記不是吃美食的地方,也不是氣宇萬千的高貴地方。來這兒不是求殷勤服務態度,只為一份悠閒自得,欣賞大自然陽光綠樹,讓心靈沉澱之地。
2020-12-31 329 瀏覽
琴日又去左鹿頸行下,行之前一定要食返個豐富早餐先有力行。每次黎我多數都食all day breakfast,因為我鍾意食佢個自家制果醬。✨B1 早餐炒蛋,多士,香腸,火腿,磨菇,焗豆,蕃茄🏠 陳鳳記茶座📍 粉嶺沙頭角鹿頸路-----#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #hkeats #hkfinedining
琴日又去左鹿頸行下,行之前一定要食返個豐富早餐先有力行。

✨B1 早餐
炒蛋,多士,香腸,火腿,磨菇,焗豆,蕃茄

🏠 陳鳳記茶座
📍 粉嶺沙頭角鹿頸路

-----

2020-12-25 127 瀏覽
今日去鹿頸郊遊, 出發前先食個All day breakfast。食物質素普普通通,最特別係個自家制果醬,味道清淡唔太甜啱哂我。望住個咁靚景色嘆早餐,別有一番風味。✨B3 早餐太陽蛋,多士,英式香腸,煙肉,薯餅,磨菇,焗豆✨VB 早餐太陽蛋,多士,青瓜,蕃茄,薯餅,磨菇,焗豆.🏠 陳鳳記茶座📍 粉嶺沙頭角鹿頸路-----#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #hkeats #hkfinedining#pinic #fanling #niceview #relax

望住個咁靚景色嘆早餐,別有一番風味。

✨B3 早餐
太陽蛋,多士,英式香腸,煙肉,薯餅,磨菇,焗豆

✨VB 早餐
太陽蛋,多士,青瓜,蕃茄,薯餅,磨菇,焗豆
🏠 陳鳳記茶座
📍 粉嶺沙頭角鹿頸路

-----

2020-12-17 259 瀏覽
WFH 開車去鹿頸同愛人食個 All day breakfast.今日周四,冇咩人,靜局。天氣10令度,先坐左入面,見冇咩車/人,唔算凍,改坐返出面,好有feel全日早餐有幾種$57-97。$57 & $67 各一。$67 冇蕃茄,多個薯餅,人腸仔係英國肉腸。點睛係個多士醬,自製鳳梨咖央醬,真好味雙蛋可選炒,太陽,荷包。叫左個太陽燶邊,變左燶底 都係炒蛋滑又香奶茶好過咖啡(粉開嘅)留意翻:d亞姐服務好好👍🏻👍🏻 試過隔離就有比較嘛....

全日早餐有幾種$57-97。$57 & $67 各一。
$67 冇蕃茄,多個薯餅,人腸仔係英國肉腸。
全日早餐B3

點睛係個多士醬,自製鳳梨咖央醬,真好味

雙蛋可選炒,太陽,荷包。叫左個太陽燶邊,變左燶底
都係炒蛋
滑又香

奶茶好過咖啡(粉開嘅)

留意翻:d亞姐服務好好👍🏻👍🏻 試過隔離就有比較嘛....

全日早餐B3
  • 全日早餐 All day breakfast
2020-09-13 695 瀏覽
有車,又有時間的話,而又想去下新地方,入嚟食這間正常平價all day breakfast也是選擇之一!佢是平民的all day breakfast , 麵包只是白包,平實,又可以選擇份量,加多或減少材料,價錢就有不同的。不過不要期望像出面$100-160的all day breakfast,會有細緻材料,像會轉特色麵包丶條腸好鬼西式丶西莎律菜等,它只是平實的早餐。另外試埋法式壓榨咖啡(即時用咖啡粉浸完,用盛器隔渣嘅咖啡),味道可以。
All  day  breakfast
2020-07-31 586 瀏覽
黎鹿項都有幾次了, 但無一次喺度食野。OPENRICE顯示的地圖錯的, 陳鳳記是在BB隔離, 以前有個小巴站對住, 但應該搬了位。記得有次行完山等小巴攰到坐在地, 而家舒舒服服食野睇返果個位, 幾得意。今次係下午黎食late lunch然後輕鬆沿趕行下, 假日的寫意。朋友叫了豬扒麵, 豬扒夠多夠淋。兩杯飲品大大杯, 凍檸茶同凍奶茶, 夠濃郁。我叫左個素的all day breakfast, 有薯餅、菇、蕃茄、青瓜、茄汁豆, 煎蛋, 多士, 多士仲配左個自家製果醬, 好有誠意, 亦都夠飽, 新鮮整, 食得開心。
黎鹿項都有幾次了, 但無一次喺度食野。

朋友叫了豬扒麵, 豬扒夠多夠淋。

兩杯飲品大大杯, 凍檸茶同凍奶茶, 夠濃郁。

2020-06-08 570 瀏覽
午餐食下懷舊茶座都唔錯。呢度港式食物都整到好高水準,家人大讚炆牛腩超軟嫩入味,豬腩肉又落左酸菜,雞又係走地雞,仲有呢個小食拼盤,係有蝦多士!黎鹿頸行山可以一試。
2020-06-06
2020-04-27 590 瀏覽
今日同朋友們揸車入鹿頸,最後去左陳鳳記食晏。呢度無論揸私家車或者電單車,都係遊車河既好地方。因為餐廳門外可以泊車。食物都唔錯👍🏻值得推介既餐廳。老闆娘又好好人😊服務態度好好👍🏻
2020-04-26