今日同閨蜜三人行完山後,她帶我到這裡食tea,補充一下體力我們點了:炸鯪魚球$45(6粒) - 即叫即炸,熱辣辣大大粒,鯪魚肉好飽滿,不會一味粉多,好好食牛肉腸及叉燒腸(各$25) - 拉布腸粉好嫩滑,牛肉及叉燒餡料份量好多,正宗皮薄多料,好好味爽滑魚皮$47 - 本人最喜歡食這款魚皮,但好少食店有售。所以私心一定要點魚皮口感爽脆,加上葱花薑絲及辣椒豉油,味道非常惹味,超好食炸網米蝦春卷(下午茶餐) - 熱辣辣的炸蝦春卷好香脆,不會太油膩,也是好食之選這間食店本人覺得真不錯下次會試下煲仔飯
今日同閨蜜三人行完山後,她帶我到這裡食tea,補充一下體力
我們點了:

魚皮口感爽脆,加上葱花薑絲及辣椒豉油,味道非常惹味,超好食

這間食店本人覺得真不錯
爽滑魚皮
2021-12-04
  • 爽滑魚皮
2021-10-30 776 瀏覽
大埔人冇可能唔識嘅陳漢記舖頭名寫住係粥粉麵專家入到去先知道最出名嘅其實係煲仔飯.當日7:00去到門口已經排緊隊店員好細心會預早出嚟同你落定單等你入咗之後唔駛等好耐就有煲仔飯食認真抵讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻.蟹粥 $55蟹粥來講價錢一啲都唔貴仲有原隻蟹喺入面肉質亦都鮮甜 有海水鹹香味🤤粥嘅份量亦都夠 唔會太稀或者太杰.白鱔滑雞煲仔飯 $87有四件白鱔 4件雞鱔嘅味道都滑 又有魚味 幾好煲仔飯都有飯焦
大埔人冇可能唔識嘅陳漢記

有四件白鱔 4件雞
鱔嘅味道都滑 又有魚味 幾好
煲仔飯都有飯焦
2021-10-20 708 瀏覽
秋風起緊係食臘味 今晚來咗哩間大埔代表再試試佢 之前都有食過一次真係麻麻地 冇飯焦啲飯好濕 同平時o係佐敦廟街代表兩回事 哩度未開始食有樣好 渣車都方便 附近有三個錶位圍住 未計泊街邊 同埋餐廳同事都會好好如有抄牌都會提醒客人 好喇入主題喇 今次同屋企人去一人一個煲仔飯share食 食得煲仔飯緊係要食啲野味野 三個重口味(公司.黃鱔.臘鴨咸魚)一個正常口味 (北菇滑雞)大家睇相就會知 仲叫咗個腐皮卷 今晚食就真係有返水準喇 四個飯都係有飯焦 啲飯岩岩好 可能一開始食咗最愛嘅臘鴨 所以再食黃鱔就冇咁惹味加上個人覺得蒜香遮哂黃鱔味道 (我真係食唔到個黃鱔有味道)公司唔駛講啦 啖啖惹味 北菇就啲雞有幾件鞋鞋地 腐皮卷即叫即炸差極有個譜 不過個人覺得叫唔叫都得😂😂總括來講 又真係做到大埔代表 不過都係有食煲仔飯通病啦 坐得唔係話好舒服 渣車嘅人真係可以去試試👍🏻
2021-10-18
  • 油鴨咸魚煲仔飯
  • 黃鱔煲仔飯
2021-10-15 626 瀏覽
有小小秋風起第一時間想起食煲仔飯,再凍啲,就要排隊先有得食。今次揀咗白鱔排骨煲仔飯。飯未到之前。食咗個前菜先。爽滑魚皮。可惜未夠爽脆。薑蔥加豉油撈埋,唔會太咸。跟住好快上煲仔飯,熱辣辣。淋上豉油焗兩分鐘,啱啱好。
白鱔排骨煲仔飯

爽滑魚皮
2021-10-14
白鱔排骨煲仔飯
呢一間相信係唔少大埔人一定識嘅餐廳🤣小編周不時都會特登慕名而黎食佢哋嘅煲仔飯!中意食飯焦嘅朋友絕對要黎試試佢👍🏻不過小編睇唔少食評先知,原來佢地唔單止出名煲仔飯,佢地嘅腸粉都好出名🤤下次一定要試吓![窩蛋牛肉煲仔飯 $53]佢地嘅牛肉撈飯食簡直一流👍🏻撈埋蛋撈埋飯一齊食簡直就係出色!手剁牛肉口感帶啲嚼勁,肉味都好鮮濃~[蒜蓉黃鱔煲仔飯 $67]每次黎親我地都會嗌佢地呢個黃鱔煲仔飯!佢地嘅黃鱔好滑好好食,唔會好多骨🤣好新鮮好有咬口👍🏻[滑雞臘味煲仔飯 $67]佢地嘅雞幾滑,不過可能有對比,所以就顯得呢個煲仔飯普通咗啲齋咗啲🤣總結嚟講呢一間煲仔飯真係相當唔錯,飯身粒粒分明,軟硬岩岩好,一出到嚟熱辣辣👍🏻🤣如果冬天黎食一定好正~

窩蛋牛肉煲仔飯

[滑雞臘味煲仔飯 $67]

窩蛋牛肉煲仔飯
蒜蓉黃鱔煲仔飯
2021-08-29 602 瀏覽
反正打算練下開車和泊車的技巧,千里迢迢開車去陳漢記,因為掛住佢啲腸粉。的確蝦米腸和叉燒豬潤腸是我的至愛,皮薄餡靚,晶瑩通透,豉油味道剛剛好!另外有點想吃鵝腸,又怕吃不完一碟白灼鵝腸,於是點了鵝腸魚蛋粉 🌝爽脆清甜!
反正打算練下開車和泊車的技巧,
千里迢迢開車去陳漢記,
因為掛住佢啲腸粉。

的確蝦米腸和叉燒豬潤腸是我的至愛,
皮薄餡靚,晶瑩通透,豉油味道剛剛好!

另外有點想吃鵝腸,
又怕吃不完一碟白灼鵝腸,
於是點了鵝腸魚蛋粉 🌝
爽脆清甜!
  • 叉燒腸粉
  • 白灼鵝腸
2021-08-02 715 瀏覽
大埔都好多好嘢食今日我就嚟試下呢間陳漢記 ,我朋友話呢間夜晚嘅打冷好好味, 但我係中午過嚟試試呢個牛腩河粉 普通囉 牛腩唔係好林同埋個醬汁唔濃喎, 我覺得食面最重要就係個辣椒醬,個辣椒醬都冇驚喜生滾粥 就水準唔錯最出名嘅就係個腸粉因為個 腸粉 皮係好薄, 同埋好滑 幾好味架潤腸腸粉💡 呢度最方便就係有揸車嘅朋友啦因為門口可以泊車

生滾粥 就水準唔錯

💡 呢度最方便就係有揸車嘅朋友啦因為門口可以泊車
2021-07-27 468 瀏覽
今日大埔落大雨,兩人就順路入去避雨食個下午茶,牛什粉加凍檸茶只是$54,另加及弟粥加叉燒腸$50,牛什粉,湯底鮮味有牛骨湯香味,個人覺得金錢肚非常軟硬適中,真的是兒時味道,叉燒腸粉皮又薄餡料又多,及第粥內嘅豬潤更好味,本人下次到大埔必定要再試其他食品。讚
牛什米線
及弟粥和叉燒腸粉
牛什米線
及弟粥和叉燒腸粉
2021-07-22 399 瀏覽
今晚想去食潮州嘢,但去開個間得門口露天坐位,而家晚上氣溫都成30度,冇謂食得咁辛苦,所以改左去陳漢記食煲仔飯,第一次黎呢間食,我地三個人叫左個黃鱔肉片煲仔飯加條潤腸,蝦米腸粉,义燒腸粉 ,油菜,白灼魷魚。煲仔飯真係好出色,料多,黃鱔又多,即做有飯焦香。腸粉皮薄料多,份量不太大。白灼魷魚ok啦, 啲豉油好好味。總括黎講食物好味,只係舊式餐廳坐得不太舒適。服務沒有什麼要求,員工不會黑面。門口不斷有客等位。
2021-07-19 384 瀏覽
⭐️陳漢記⭐️📍:大埔運頭街91B地下⏰:11:00am-4:00am(唔係疫情既時候)💰:人均$100⭕️: 現金💰💰💰💰👉🏻公司臘味煲仔飯⭐️十級推薦💰53👉🏻炸鯪魚球 💰85👉🏻窩蛋免牛煲仔飯 💰53 👉🏻白鱔排骨煲仔飯 💰82🌜雞蛋+9 咸蛋+9 臘腸+9 潤腸+9 🌜外賣連煲+23🌟公司臘味煲仔飯超級好食🤤甜豉油攪埋一齊 再加啖啖都係臘味 正到暈低 👧🏻🍼次次去親都食呢個 再加咸蛋 必須!停唔到口 會叫一個自己現場食 再買一個番去比屋企人食😊🌟呢個價錢黎講 我都覺得值得食既🤤因為CP值都比較高 料好足 份量都好岩我唔係雞仔胃又唔係好大食既 係講緊我食既個個公司臘味煲仔飯!!友人話佢個個白鱔排骨煲仔飯麻麻 無特別😟🌟煲仔飯係6點後先供應!!!冬天去食一流 每次冬天一定要會食一次🙌🏻每次都要排隊 半小時以上的 坐下來又要等煲仔飯黎🥺 因為用炭火煮 見到佢好似得6-7個烹煮既位子 好漫長既等待 無時間千奇唔好過去食 外賣啦 外賣都要提早半個鐘落單 食住等 對面有停車場 🅿️ 揸車會比較方便 因為如果唔係熟大埔既 都要行一陣先搵我 本人就係例子 🥺 不過👧🏻🍼試過外賣番屋企食 可能凍左 真係無
⭐️陳漢記⭐️
📍:大埔運頭街91B地下
⏰:11:00am-4:00am(唔係疫情既時候)
💰:人均$100
⭕️: 現金💰💰💰💰

👉🏻公司臘味煲仔飯⭐️十級推薦💰53
👉🏻炸鯪魚球 💰85
👉🏻窩蛋免牛煲仔飯 💰53
👉🏻白鱔排骨煲仔飯 💰82
🌜雞蛋+9 咸蛋+9 臘腸+9 潤腸+9
🌜外賣連煲+23

🌟煲仔飯係6點後先供應!!!冬天去食一流 每次冬天一定要會食一次🙌🏻每次都要排隊 半小時以上的 坐下來又要等煲仔飯黎🥺 因為用炭火煮 見到佢好似得6-7個烹煮既位子 好漫長既等待 無時間千奇唔好過去食 外賣啦 外賣都要提早半個鐘落單 食住等 對面有停車場 🅿️ 揸車會比較方便 因為如果唔係熟大埔既 都要行一陣先搵我 本人就係例子 🥺 不過👧🏻🍼試過外賣番屋企食 可能凍左 真係無現場熱辣辣咁好食
2019-11-24
  • 公司臘味煲仔飯
2021-07-07 568 瀏覽
特登安排大埔兩日遊,其中一站就係試陳漢記的煲仔飯和腸粉點了兩款煲仔飯,一款是公司臘味飯,主要材料是臘腸和潤腸,切碎一粒粒令整體口感很豐富,好香的臘味風味,帶有酒香,不錯,但不會令人非常深刻第二款試了黃鱔田雞飯,份量十足,黃鱔爽口,田雞嫩滑,幾好味,唯獨是和公司臘味飯一樣,沒有飯香,飯有點過濕,所以都沒有飯焦,煲仔飯好吃的其中一個重點就是飯香,正如小炒重點在於鑊氣一樣,難怪評分都不太高反而腸粉好有驚喜,又薄又滑,點了豬潤腸,豬潤都爽滑,份量都多,幾好食,推介
特登安排大埔兩日遊,其中一站就係試陳漢記的煲仔飯和腸粉

2021-06-17 348 瀏覽
🍽 鹹魚肉餅煲仔飯💰 HK$53 (dinner)Winter came and claypot rice is defo one of the choices on winter season!❄️❄️With many people queuing outside, we’re so excited!! There are quite a lot of choices. You need to add the sweet soy sauce which gave a good flavour to serve with the rice!
🍽 鹹魚肉餅煲仔飯
💰 HK$53 (dinner)

朋友介紹話好出名系大埔就試吓啦!好彩冷氣夠⋯服務態度好!感覺很好!乾淨企理!就叫個及第粥睇吓先😅不外如是⋯加個蝦米腸係話嘅但係都係普通嘢呢個套餐$50⋯⋯好多地方食到有餘唔使刻意去試⋯講完!
朋友介紹話好出名系大埔就試吓啦!
好彩冷氣夠⋯服務態度好!感覺很好!
乾淨企理!
就叫個及第粥睇吓先😅
不外如是⋯
加個蝦米腸係話嘅但係都係普通嘢
呢個套餐$50⋯⋯
好多地方食到有餘
唔使刻意去試⋯講完!
2021-05-15
2021-04-22 697 瀏覽
日期:2021/4/3排隊時間: 10分鐘豬膶腸+鮮蝦腸+2支可樂:$71腸粉係皮薄,但得個薄字,亦可能太薄,感覺好似太溶,亦沒有米香。腸粉餡料:豬潤份量都幾多,$22 算抵食; 鮮蝦,就正常,一條兩隻蝦,感覺一般,唔算特別新鮮在附近&如果排隊的人不多,可以一試,但唔需要特登去大埔為了試它。
日期:2021/4/3
排隊時間: 10分鐘
豬膶腸+鮮蝦腸+2支可樂:$71
腸粉餡料:豬潤份量都幾多,$22 算抵食;
鮮蝦,就正常,一條兩隻蝦,感覺一般,唔算特別新鮮
2021-03-29 704 瀏覽
大埔❣️香噴噴名物今次要同大家介紹下哩間大埔名物😌香噴噴既煲仔飯!襯住前幾日涼涼地快啲去食返次陳漢記既煲仔飯,雖然次次去到都要等位,但其實個侍應哥哥都好識做咁幫大家落晒order等你一入去嘅時候就可以差唔多有煲仔飯食啦🤤📍白鱔煲仔飯鍾意食鱔嘅朋友仔一定要試呢個白鱔煲仔飯,每一舊鱔都好厚肉,完全唔係hea貨,加啲秘製煲仔飯豉油已經好鮮味!👍🏻📍臘味煲仔飯半條臘腸,半條潤腸再加幾舊臘肉🤤陣味香到呢...加埋煲仔飯豉油焗一焗乾身啲先食!正🥰鍾意食飯焦既朋友一定會好似我咁一去大埔就幫襯!因為有時好驚食到啲焗極都唔乾身既煲仔飯🤭咁會完全失去左煲仔飯既精粹😌好食指數:9/10陳漢記大埔運頭街91B地下
大埔❣️香噴噴名物

📍白鱔煲仔飯