2018-01-13 1093 瀏覽
如果你有睇上水美食推介一定唔少得呢間陳六記呢度嘅燒腩仔出哂名必點!!你見度每一舊都有好多層食落去真系無得頂肥瘦比例好match 😍😍😍😍個皮好脆 😋😋😋煲仔飯 小菜Ermm.....一般啦正正常常 無咩驚喜嘅囉
如果你有睇上水美食推介

煲仔飯 小菜
Ermm.....一般啦
正正常常 無咩驚喜嘅囉

2017-11-01 2300 瀏覽
大大話話都住咗喺上水十幾年,都唔知有間出名食炭燒燒肉嘅老式飯店喺咁近,今晚終於同屋企人一齊去試下。正面個招牌都好老式,另外白底紅字燈箱,離遠都見到!佢原來有幾個鋪位,今晚我地被安排入去巷仔另一邊,從巷仔行入去,有個炭火燒煲仔飯檔仔,別有風味!鋪頭入面都係傳統舊式飯店嘅裝修,好似睇電視果d咁!炭燒煲仔飯,即叫即煮,仲有好多唔同餸揀。我哋今晚就點咗呢個小菜套餐,每個套餐都有一份炭燒五層樓同老火靚湯,四款小菜再散叫咗三個小菜,一窩蠔仔粥同一個大煲仔飯,夠晒我哋大大細細9個人食。四款小菜可以喺42款入面任揀,選擇都算幾多!有咁多餸食,爸爸同叔叔緊係要啤啤佢啦!粟米紅蘿蔔合掌瓜煲豬骨傳統飯店嘅老火例湯,唔多唔少有dd師傅啦!不過飲落都幾清甜嘅~野山椒炒鵝腸上枱唔止香噴噴熱辣辣,仲火辣辣!原隻野山椒放入口咬鹹鹹辣辣,作為配料連鵝腸一齊炒,辣味十足!鵝腸爽口唔肥,食落去無咁漏,其他配料青椒洋蔥等亦炒得惹味,作為第一碟餸啱啱好可以送啤酒。金銀蛋浸白菜仔味道正常,份量好足金銀蛋勁多!炭燒五層樓五層樓層次分明,味道適中唔過鹹,皮脆肉香,果然名不虛傳~椒鹽鮮魷魷魚新鮮爽口彈牙,外面粉漿唔厚薄薄地,炸得鬆脆,

正面個招牌都好老式,另外白底紅字燈箱,離遠都見到!
鋪頭入面都係傳統舊式飯店嘅裝修,好似睇電視果d咁!
炭燒煲仔飯,即叫即煮,仲有好多唔同餸揀。

四款小菜可以喺42款入面任揀,選擇都算幾多!
有咁多餸食,爸爸同叔叔緊係要啤啤佢啦!
粟米紅蘿蔔合掌瓜煲豬骨
野山椒炒鵝腸
金銀蛋浸白菜仔
味道正常,份量好足金銀蛋勁多!
炭燒五層樓
五層樓層次分明,味道適中唔過鹹,皮脆肉香,果然名不虛傳~
椒鹽鮮魷
魷魚新鮮爽口彈牙,外面粉漿唔厚薄薄地,炸得鬆脆,好好味!
啫啫排骨煲
啫啫排骨煲喺大排檔好常有嘅家常菜,啫啫係形容個聲, 因為佢用煲上而且上菜時不斷發出啫啫咁嘅聲,所以d人就叫佢啫啫乜乜煲。通常除咗排骨,仲會放豬潤,連埋爆炒完d蔥頭、薑、蔥一齊放入煲。豬潤份量都幾多,下面排骨炒得好香,好惹味!
潮式粉腸豬肚煲
嘩!呢個潮式粉腸豬肚,粉腸豬肚入味又夠腍,好夠胡椒味!鹹酸菜又超正!不過呢個份量好似少緊d!
焗魚腸
而家已經好少飯店做呢d懷舊菜,其實我唔食架因為我怕鯹,所以魚腸我又點會食丫!不過屋企人就大讚好味又足料,只係話夾住潤果d會有d苦!
潮州蠔仔粥
蠔仔偏瘦,味道都係一般蠔仔粥咁樣,我覺得飯比較多咗d,如果湯再多d就會match 返!
雜錦煲仔飯
因為煲仔飯餸太多選擇,大家決定揀雜錦煲仔飯,煲仔飯熱辣辣送到,首先就緊係將豉油淋落去再焗多陣~一打開~又嘩!真係乜都有,蠟腸、潤腸、蠟肉、北菇雞、肉餅樣樣齊,份量仲好多!加上煲底嘅飯焦,超吸香!

超級豐富!!
2017-10-18
2017-06-27 2124 瀏覽
此店已在上水五十多年,創店人陳堯先生人稱六叔幾經辛苦打下江山交到長子桂希手中經營。小弟於三至五年前常帶朋友去食飯,但食食下,就連朋友都唔想去,問返朋友為何,所有朋友意見出其地一致,食物只是一般。所以漸漸少去。言歸正傳,因為今天22/6/2017 17:00左右,揸車去到附近又肚餓咪入去叫碟燒肉飯食啦。於是放心大踏步走入去叫咗個碟(膄)燒肉雞飯,見到燒味枱頭係人稱(八妹)嘅股東之一,我都唔放心再行2步真接唔該前多謝後向八妹講多次係要膄燒肉唔該哂!我仲係帶住友善笑容,因為年紀大不宜食太肥唔健康。説時遅那時快碟膄燒肉雞飯已到,一睇見啲燒肉就唔想食,見到每舊都係只有三份一係膄,有三份二係肥白肉,雖然只係$48元碟飯,我作為食客都唔敢再同八妹爭議,只有自己好唔開心苦笑拎拎頭,點知俾八妹見到,以為佢會同我換走佢,原來佢係加多句(好膄咖啦!!)態度就............,引用華仔嗰句(今時今日咁嘅服務係唔夠㗎)永遠唔會再去食!
永遠唔會再去食!
2017-06-22
2017-06-21 1456 瀏覽
早幾日走去粉嶺食完「賣飛佛」嘅清湯豬手之後, 順道走去上水行吓幫助消化, 由於猛烈嘅太陽近日失咗蹤, 所以唔逛啲什麼大型商場, 改去石湖墟呢啲舊區行吓, 企圖發思古之幽情, 不過, 行嚟行去, 撞口撞面都係葯房呀, 化妝品店呀咁, 唉, 都係逛吓睇吓有咩好食仲好啦。見到陳六記呢間食店, 就記起openrice食評內有人話啲炭燒五層肉好味, 望吓隻表, 六點未夠, 未覺得肚餓, 但又想試吓, 見到餐牌嘅燒味碟頭飯, 除咗五層肉之外, 仲有咸雞, 於是叫碟雙併飯扣底作淺嘗。其實响呢個鐘數食燒味係有啲危, 因為未到晚飯時間, 啲燒味可能係出咗爐好耐, 會乾咗或凍咗, 我就試過响太子某間同樣用炭燒嘅燒臘店, 200蚊食咗碟又乾又凍嘅燒腩骨, 中哂伏。陳六記呢一碟雙併飯($48), 嗰幾件五層肉賣相唔錯, 咬落啲皮仍然脆, 啲肉醃得稍鹹, 尚可接受, 食得出有陣炭燒味道, 但因為唔係現宰新鮮豬肉, 混合唔到種香氣出嚟, 話雖如此, 但唔用凍肉用鮮肉, 起碼賣貴廿幾卅蚊, 咁就會少咗人會幫襯, 講返啲咸雞, 唔記得嗌走翼, 咁啱就係中咗, 但既來之, 則安之, 睇落嗰幾件雞翼啲皮無擺到乾哂, 啲肉

陳六記呢一碟雙併飯($48), 嗰幾件五層肉賣相唔錯, 咬落啲皮仍然脆, 啲肉醃得稍鹹, 尚可接受, 食得出有陣炭燒味道, 但因為唔係現宰新鮮豬肉, 混合唔到種香氣出嚟, 話雖如此, 但唔用凍肉用鮮肉, 起碼賣貴廿幾卅蚊, 咁就會少咗人會幫襯, 講返啲咸雞, 唔記得嗌走翼, 咁啱就係中咗, 但既來之, 則安之, 睇落嗰幾件雞翼啲皮無擺到乾哂, 啲肉咬落唔嚡又唔會太過冧, 仲帶點咸香, 真係大喜過望。

如果未食過炭燒嘅味道, 還是可以嚟試一試。
2017-05-20 1073 瀏覽
中午路过新安记,就和细佬系度食左个饭,点左烧肉饭同烧鸭切鸡双拼。烧肉皮不脆,重点有种怪味,烧鸭皮也不脆,而且淡而没味。感觉肉的选料不好,还差过街市的烧腊店。不会再来
2017-05-20
2017-05-17 889 瀏覽
好日都唔返大陸,今日路經上水就第一次幫襯食陳六記啦。呢度店舖細細,有3張檯左右,午飯時間黎都預左要搭檯架喇。我一條麻甩佬坐低就叫左碟燒肉油雞飯($48),送例湯一碗。碟飯好快就送到,賣相望落唔差、但食落偏鹹,燒肉塊皮都幾夠脆,應該去貨去得快吧。但無論係燒肉塊肉、油雞同碗例湯都真係幾鹹下,我飲左兩啖湯就放棄左喇。整體感覺一般,價錢唔算好平,食味偏鹹,不過,我會比多次機會佢,但只限買燒肉外賣加餸算了。
好日都唔返大陸,今日路經上水就第一次幫襯食陳六記啦。

呢度店舖細細,有3張檯左右,午飯時間黎都預左要搭檯架喇。

我一條麻甩佬坐低就叫左碟燒肉油雞飯($48),送例湯一碗。

2016-11-30 1749 瀏覽
氣溫突然急跌,又係做邊青的好日子~所以急CALL几個兄弟一齊赴湯蹈火!一個話要做邊青,一個話要食羊腩煲,一個話要靜靜地咁坐,唔好比人趕..咁我地唯有搵個三樣都有既地方啦~!去到呢間老字號,企門口的服務員姐姐問我地几多位,佢表示呢到可以滿足到我地三個願望由於時間尚早,唔洗等位就可以有個樓上雅坐,而且暫時只有我地一枱客人好舊的酒樓枱櫈,牆上貼滿仿手寫的菜名,古式古香的感覺,我地一面欣賞一面落單,服務員姐姐話我地可以一邊羊腩一邊做邊青,我地好快就點好菜,而好快就有食物上枱~先黎一客鎮店之寶5層燒腩肉,羊腩煲,白鱔片,鷄件,菜5層燒腩肉($70) – 服務員姐姐強烈推介的鎮店之寶,一眼望落去果然係同平時的有所不同,食入口感覺相當吸引,脆脆的皮加上嫩滑的肉,燒得啱啱好,一D都唔會覺得過火而太乾,而佢所講的5種質感就…可能要再用心感覺先可發現羊腩煲($250) – 我地滿心期待!一上枱就已經滾下滾下,一打開,一股羊氣衝出,吸了兩吸滿足左一下臭覺,一望好似好多料,滿滿的支竹放滿左成個煲,一搞再搞…湯水好浠,羊件數埋唔夠10小件,我地每人食唔到3件,再搞搞睇下有冇其他材料,就有几粒馬蹄及零星的蘿蔔定薯

咁我地唯有搵個三樣都有既地方啦~!

好舊的酒樓枱櫈,牆上貼滿仿手寫的菜名,古式古香的感覺,

我地好快就點好菜,而好快就有食物上枱~

先黎一客鎮店之寶5層燒腩肉,羊腩煲,白鱔片,鷄件,菜

羊腩煲($250) – 我地滿心期待!一上枱就已經滾下滾下,一打開,一股羊氣衝出,吸了兩吸滿足左一下臭覺,一望好似好多料,滿滿的支竹放滿左成個煲,一搞再搞…湯水好浠,羊件數埋唔夠10小件,我地每人食唔到3件,再搞搞睇下有冇其他材料,就有几粒馬蹄及零星的蘿蔔定薯仔…互望一下,感覺就係中伏了,夾一件試食,羊腩一D都唔夠羊味,而且好硬,好明顯係新煮的,唉…失望至極…

食左一陣羊,我地請服務員姐姐為我地加湯,佢就話加水就可以了,因為湯底已經好夠味…

但係我地覺得D湯一D都味都冇...OK…加左一轉水,

點下其他野食,睇完全張點菜紙,真係點唔落手,最想食的脆魭同海蝦居然冇…

其他的款式亦唔及一般的酒樓多,碟碟計,每碟$45….好不容易就揀几款大家都啱食的東西...

白鱔片($110) – 話係海鮮價,問左服務員姐姐先話一碟百一,我地都一試啦~上到黎質量相當唔錯,大約有10片,食入口感覺新鮮爽口有魚味~呢個價錢尚可吧~

鷄件($45) – 特純鷄件, 葱都冇條,冇調味…應該話冇咩味,就連鷄都食唔出

火鍋丸(每碟$45) – 芝士丸同貢丸,每碟9粒,就係一般的街巿貨,本來都冇咩要求了,就係貴左少少

豆卜(每碟$45) – 呢碟真係貴到不得了, 街巿貨色的豆卜,就係收我地$45/十粒,真係嚇了我地一跳,為保持我地的高雅,唯有互望了一下…….

菜(每碟$45) – 油麥菜同生菜,各$45,份量算係合理,而且新鮮冇爛葉…

期間我地再叫服務員姐姐幫我地加湯,今次服務員建議我地可加普洱茶做湯,我地都覺得奇怪,但服務員再三建議,話咁先有風味,咁我地都識一下啦~唉…..結果真係不想再提,之後再叫佢加多一次湯,佢先不太甘願地在樓下的廚房取了一碗湯給我們…即使加了湯,都沒甚麼羊味..

傾下講下時間好快過~由我地一枱人到滿坐又變返只得我地一枱人,

可能客人唔多,服務員姐姐就似是我們專用的,

我地一邊傾都唔會過黎打擾(其實佢都唔想黎埋我地),好令我地可以傾得痛快!!,

店舖洗手間設備唔係咁令人滿意~要經過廚房重地,所以迫迫細細濕濕窄窄…所以可以的話都係忍耐一下,搵另一個更好的解手吧~!

總括黎講...真係唔好咁易相信''招牌同馳名''呢D說話,真心希望佢地他日可以有進步!!
2016-11-26
2016-04-08 2761 瀏覽
一直以為陳六記的燒腩,外皮香脆、肥瘦均勻,怎料到現實自己吃陳六記的 燒肉,竟然有部份瘦得可憐。 外表看起來四四方方,頗為討好,最衰新鮮買回來的時候沒有即時先吃一件,放了幾小時後才吃。底部較瘦部分,入口有點兒鞋口,雖然表面的外皮烤一烤之後仍然爽脆,但肥瘦相間的肉好像沒有之前所講五層那麽豐厚、那麼吸引,而且底下有一層很瘦很瘦的肉,難稱美味。 叉燒就更加差強人意,沒有什麼肉汁,不是肥瘦相間,非常之瘦的叉燒,根本就與快餐店/酒樓的叉燒飯沒有什麼分別;寧可吃肥叉,然後自己將過肥部分挑走,可能效果更佳。估計可能在現場吃燒腩仔嘅效果應該會更佳。
一直以為陳六記的

外表看起來四四方方,頗為討好
,最衰新鮮買回來的時候沒有即時先吃一件
,放了幾小時後才吃。底部較瘦部分,入口有點兒鞋口
,雖然表面的外皮烤一烤之後仍然爽脆
,但肥瘦相間的肉好像沒有之前所講五層那麽豐厚
、那麼吸引,而且底下有一層很瘦很瘦的肉,難稱美味

估計可能在現場吃燒腩仔嘅效果應該會更佳。
2016-03-22 2058 瀏覽
是日打風,原先在家中想好好清理食評,誰不知損友來電臨時約食飯,拉隊上上水街市食燒鵝,點知因為8號風球所以無開。左諗右諗,反正已經出門,點都要醫肚,走去陳六記踫運氣,果然有開。雖然是打風日子,店內依然多人。蒜茸炒通菜用的是水通菜,體形較大,亦都比較爽口,加上夠鑊氣,好味。豉椒鵝腸用的是新鮮貨,所以份量一定少,佔了大半碟都是青椒跟洋蔥,幾香口,入口脂肪位豐腴甘香,即時要來一杯啤酒下菜。煎蠔餅當然及不上潮州店的出色,蠔的份量少,而且太乾身,不大欣賞,夾了兩箸便放棄。小炒皇飲啤酒最好是來一碟小炒皇,餡料都是蝦乾、甜椒、蝦仁、青椒及土魷之類香口貨,再在上面放上大量腰果,一邊吃一邊聊天,而店外是橫風橫雨,情景幾有風味。欖角蒸鯇魚魚肉蒸得恰到好處,幾滑溜。一杯啤酒幾碟菜,足足消磨了一個晚上。
雖然是打風日子,店內依然多人。
蒜茸炒通菜
用的是水通菜,體形較大,亦都比較爽口,加上夠鑊氣,好味。
豉椒鵝腸
煎蠔餅當然及不上潮州店
的出色,蠔的份量少,而且太乾身,不大欣賞,夾了兩箸便放棄。
小炒皇
欖角蒸鯇魚
魚肉蒸得恰到好處,幾滑溜。
一杯啤酒幾碟菜,足足消磨了一個晚上。
2016-02-05 1769 瀏覽
一行六人食晚飯,叫小菜,去到正門店無位,店員指示我哋經後巷行去後面房間嘅大枱!裝修簡陋,座位幾迫!我哋打算叫自選套餐,大肚店員提供意見解決我哋嘅疑問!因為爆場,食物要耐心等待! 例湯:夠熱,材料夠,瓜湯清熱!不過味道唔夠清甜,明有味精幫手! 五層樓燒肉:最出名嘅,皮脆肉嫩,連軟骨都好味!加埋黃芥辣仲好味! 鹹蛋蒸肉餅:肉餅較實,雖然有肉汁,唔夠鬆,鹹蛋唔鹹香,無乜味!豉油唔過鹹! 梅菜蒸鯇魚:叫剁椒蒸魚頭,來錯呢個照食,梅菜無味,魚肉較實,豉油太浠!吊唔到味!唔好味! 香菠咕嚕肉:咕嚕肉淋咗,汁醬無味,酸味唔突出!配菜爽口! 咖哩牛筋腩煲:呢個最差,咖哩汁睇落好濃,但一啲味都無,牛腩炆得好淋,但應該同咖哩分開煮,所以無味! 瑤柱蒸玉子豆腐,菜心爽脆,玉子豆腐滑但無味,因為汁無味! 粉絲蝦米雜菜煲:蔬菜種類多,不過湯汁好淡,帶唔出蔬菜甜味! 粥:夠大碗但唔夠熱!講真食完幾失望,除了燒肉其他小菜都唔好味!加上廚房都幾亂,出菜慢兼煮錯菜,大肚店員好親切,又會提供意見!

例湯
鹹蛋蒸肉餅
梅菜蒸鯇魚
咕嚕肉
香菠咕嚕肉:咕嚕肉淋咗,汁醬無味,酸味唔突出!配菜爽口!
咖哩牛筋腩
瑤柱蒸玉子豆腐,菜心爽脆,玉子豆腐滑但無味,因為汁無味!
粉絲蝦米雜菜煲:蔬菜種類多,不過湯汁好淡,帶唔出蔬菜甜味!
粥:夠大碗但唔夠熱!

2016-02-01
有朋至遠方來,希望食特別野?咁先黎試陳六記招牌碳燒五層樓燒肉啦!難得北上黎到我地盤,當然由我搵定位先,飯市食客甚多,唔想坐路邊、唔想搭枱,等左十分鐘終於有位喇,但只得張大枱囉。坐低無耐,朋友們都未到已經有個大陸婆帶住香港佬搭多件 BB 搭枱,好吵耳啊!好采有野食時都靜左落黎啫。雪耳冬菇豬骨湯,燒味店既例湯一向無得輸,大量下欄豬骨豬肉掉去餚湯,味精都慳返,好飲例湯堅美味,冬菇滑彈、雪耳嫩滑,成窩清晒一滴不漏。碳燒五層樓燒肉例牌,除左第一次既時候有驚嘆既感覺外,之後翻卓過幾次,越食越覺得平庸乏味,不過佢既賣相及傳說又真係好吸引既,但試多幾次後會覺得不外如是,而且我又喜歡四圍走四圍試,食過更好味既燒肉呢。都唔難食既,大路皮脆肉嫩,咸香合格,但比上次差左少少,硬係覺得欠缺左鮮味囉,味道好陰沉,無咩活力!真係每食一次就差一次,硬係覺得隔夜唔新鮮,硬係覺得翻燒,層皮好假又好硬,係就係做到五層,賣相都一流,但點解無豬肉鮮甜味架呢?肉汁欠棒,味道死實,食完一舊已經唔想食第二舊,失望。蒜子大鱔煲,好好味,居然有驚喜!當唔知食咩既時候一枱起頭就望到大鱔煲,係您喇!鱔轆肉質結實,爽滑係極新鮮既證明,燒肉跟麵

蒜子大鱔煲,好好味,居然有驚喜!當唔知食咩既時候一枱起頭就望到大鱔煲,係您喇!鱔轆肉質結實,爽滑係極新鮮既證明,燒肉跟麵醬既咸香已完全浸入鱔肉每個細胞,香甜惹味,而且肉汁豐富,令到肉質更滑,滿分!燒肉、冬菇、竹筍、腐竹都十分美味。

西蘭花雙魷,都唔差,滿意!西蘭花超級爽甜又夠熱,唔會生都似沙律、唔會腍到似漿糊。乾魷嘋濃帶鮮、鮮魷爽滑帶甜,無投訴!囃囃囃、囃囃囃,無晒!添少少蝦醬點綴更有風味。

清湯蘿蔔牛腩煲,點解會係咸菜胡椒湯呢?仲要微暖唔夠熱。而且味道完全唔夾,牛腩帶強羶味,大大舊又非常結實,麻麻地。蘿蔔無味,勁搞笑。

椒鹽鵝腸,從未試過,令我諗起十幾年前係深圳食既椒鹽沙蟲,外觀有幾分相似。炸粉太多,炸到乾硬又唔多食到鵝腸,欠了蒜蓉、辣椒既香口惹味呢,一試無妨,椒鹽沙蟲更好味。

燻蹄油雞髀飯,燻蹄大部份都係皮而瘦肉少,浸醋食都唔錯,撈埋飯食好美味醒胃。油雞豉油味清香帶微甜,不過咸又不嗆,滿意。雞肉質地較硬實,皮薄滑溜,合格。燒味豉油、蔥油、雞肉、燻蹄撈埋飯一齊食都算好食,起碼比燒肉好,雖然每樣食材其貌不揚、質數平平,但團結一致都能發揮所長,好食。

陳太本來 order 燒鴨叉燒飯,點知侍應阿姐落錯單比左燒肉叉燒,當然要求換啦!已經有碟燒肉,唔洗再燒肉喇。點知阿姐嘴妙妙唔想換,仲話雖然有碟燒肉啫,碟飯都係多幾舊之麻。我地都話要換咯,人家要既係燒鴨唔係燒肉呀!講咁多咁又係要攞返去換,浪費時間!

雪耳冬菇豬骨湯
雪耳冬菇豬骨湯
蒜子大鱔煲
燻蹄油雞髀飯
2015-12-01 873 瀏覽
燒肉切雞雙併例牌,中伏喇!切雞全部都係雞翼囉,仲醃得太咸添!肉質硬實實,欠彈性欠鮮味,完全唔似自家製!燒肉又肥又咸又硬,死實既質感、死屍既味道,毫無生氣。同上次既五層樓差天共地,完全兩樣野黎架!以後叫半隻雞、一碟五層樓,哼!浪費左我個寶貴 quota!避風塘炒海中蝦,HKD120 有十幾隻咁多,隻隻炸得香脆,連殼食卜卜脆,微辣惹味。游水蝦蝦肉又鮮又彈、帶香帶甜,夠新鮮點會唔好食!游水生魚兩食,質幾重生魚大大條,即叫即劏游水生魚,起球炒韮菜花、頭骨腩滾芥菜豆腐湯,只需 HKD110乍!生魚球腍得黎有咬口,滑溜多汁,鮮味震撼,好明顯有做開 gym。最衰係韮菜花有渣囉,而且炒老左,味道合格。生魚頭骨腩滾芥菜豆腐湯,滾湯既頭骨腩肉質堅彈堅嫩,點一點生抽,每吋都比我啜得乾乾淨淨。魚菜湯好好飲,不腥不嗅,估你唔到,有驚喜。游水生魚兩食同避風塘炒中蝦非常抵食,價錢合理又好味,推介!

游水生魚兩食同避風塘炒中蝦非常抵食,價錢合理又好味,推介!

燒肉切雞雙併例牌
生魚頭骨腩滾芥菜豆腐湯
  • 生魚兩食
  • 椒鹽中蝦
2015-11-29 828 瀏覽
係上水捐窿捐隙搵好野食終於搵到間滿意既飯店喇!多款菜式選擇,有燒味、廣東小炒、川菜、潮菜、家常小菜、游水海鮮、等等!又多個搵食地方喇!普通燒味飯店格局,有樓上雅座、後巷位供食客選擇。空氣尚算流通,衛生都免強達接受程度。豬骨冬菇菜乾湯,例湯無味精好好飲。湯底夠晒熱,菜乾咸咸地,豬肉味濃郁,食落軟棉,連渣都無剩。雪耳豬骨湯,湯汁濃郁到離奇!超級好飲既非一般例湯,燒味飯店既例湯一向有保證,因有大量下欄豬骨豬肉,掉晒落湯度餚,湯汁唔濃肉味都難啦。雪耳菊花咁大朵,有隻碗咁大,夾住咬好似食緊包一樣,勁搞笑!雪耳爽口,部份膠質已溶係湯汁之中,使到湯汁黏黏膠膠的,大愛!五層樓燒肉例牌,上網睇到係招牌菜所以慕名而來,專程黎一探虛實。索一索五層樓燒肉,烤豬肉香味濃厚,令人垂涎欲滴。五層不同既質感清晰可見,揀舊最靚既點少少芥辣掉入口,堅係絕頂高質噃,一咬皮脆肉嫩!香口非常又唔會油膩!頂層脆卜卜化皮,蓋著薄薄油香脂肪,之後半肥瘦爽口豬肉,再黎係肉汁澎湃既瘦肉,壓軸係重咸香結實豬肉。分開食會平平無奇,但成舊食混和所有質感同味道,神奇既化學作用,非常好食!添上芥辣微辛帶甜,去一去膩滯感覺,啖啖肉,爽乎!五層樓燒肉

五層樓燒肉例牌,尊登行多幾條街黎食招牌五層樓燒肉,都值既!層次分明、五種質感與味道,肉香味濃有軟棉有滑溜有咬口,鬆化脆卜卜燒肉皮,加埋芥辣更醒神。如果有食神照住可以撞到剛剛出爐熱辣辣燒肉,就真係不得了!

野椒炒鵝腸,見到個名好有趣咪試試囉。我諗野椒意思係嗰啲青色辣椒仔,原條炒辣味完全唔出,鵝腸只食到甜甜豉椒味。鵝腸質地非常腍劈劈,完全唔爽口,怪怪的!

刴椒蒸排骨,酸酸辣辣好開胃,雖然只係現成剁椒醬,微辣帶咸香撈飯一定好好食,但食晒碟排骨個咸魚叉燒炒飯都未到啊。排骨半肥瘦,質地舊舊軟腍有咬口,部份仲有軟骨脆卜卜呢。

咸魚叉燒炒飯,第一味燒肉上枱已即刻追加碟咸魚叉燒燒飯,但等到三個餸差不多食晒先到囉!炒得有點濕又有點油,唔夠乾爽喎,所以鑊氣有點削,黏住飯既油似係浸咸魚既油囉!味道就真係唔錯,好香口!飯都炒到一粒粒好飽滿又好嚥韌!

油雞髀叉燒飯,上次食切雞中左伏,無雞味只有咸味,又硬又乾,今次試試油雞先,好好多!可能雞肉被豉油焗過,所以較切雞軟滑,不過質地依然實淨,肉汁欠棒,豉油味略咸,整體合格。叉燒都係好平庸,唔難食,有點乾硬,入得口。白飯算滿意,撈上甜豉油添點蔥油,加舊叉燒或雞肉,大大啖啪入口,感覺良好,都唔錯既。

食咁多野,阿姐聽到都呆一呆,哈哈。美國捱完返到黎都成個月,但仲未停到口添,日日 keep 住密密食!係美國無啖好食囉!

豬骨冬菇菜乾湯
雪耳豬骨湯
野椒炒鵝腸
刴椒蒸排骨
咸魚叉燒炒飯
油雞髀叉燒飯
雪耳豬骨湯,五層樓燒肉例牌,油雞髀叉燒飯
2014-03-24
豬骨冬菇菜乾湯
雪耳豬骨湯
刴椒蒸排骨
2015-09-29 1194 瀏覽
難得來到上水的一天,一早打算到「廣成冰室」吃杯古法懷舊紅豆冰,誰不知人算不如天算,「廣成冰室」竟然因為公眾假期的關係,沒有開門營業,讓自己吃了一頓閉門羹。幸好,自己早有兩手準備,既然「廣成冰室」沒有開門,那便轉移陣地,到另一間就在附近,自己同樣慕名已久,早想拜會的名店「陳六記飯店」,一試它的馳名「炭燒五層樓」燒腩。店子一派舊式老店格局,在裡面吃飯的多是上水本地的街坊街里,牆上一張張粉紅粉綠粉黃的彩紙上,寫滿各式各樣的小菜名字,款式十分之多,午餐也有不少選擇,絕對能滿足每位客人的需要。但我當然不是吃這些。叫來一碟「炭燒五層樓」例牌($68),加多碟「蜆芥炸鯪魚球」($70)和一粥一飯,便成了這天中午兩夫妻的美味午餐。「炭燒五層樓」無疑是好的,脆皮、肥肉、瘦肉橫橫相間,層次分明,味道適中,不太鹹,也不太淡,把燒腩一下子放進嘴巴裡,脆皮、肥肉、瘦肉在嘴裡合而為一,確是不差,是甚有水準的高質燒肉。「蜆芥炸鯪魚球」是父親昔日的最愛,他雖已去逝多年,我仍有印象。這兒的炸鯪魚球也有水準,炸得外脆內軟,熱得燙嘴,既香口,又惹味,蘸點蜆芥醬吃,令人胃口大開。雖然這兒的蜆芥醬調得稀了些,但味道仍然香濃,與

蜆芥炸鯪魚球」是父親昔日的最愛,他雖已去逝多年,我仍有印象。這兒的炸鯪魚球也有水準,炸得外脆內軟,熱得燙嘴,既香口,又惹味,蘸點蜆芥醬吃,令人胃口大開。雖然這兒的蜆芥醬調得稀了些,但味道仍然香濃,與炸鯪魚球仍是天作之合的佳配。
簡單的午餐,既嚐到馳名的「炭燒五層樓」,又吃到惹味的「蜆芥炸鯪魚球」,此行雖然吃不到「廣成冰室」的紅豆冰,也算得上是失之東隅,收之桑榆吧!
  • 蜆芥炸鯪魚球
今次完全係為左呢碟 " 五層燒肉 "慕名而去電視台 , road show , 飲食男女都報道過<陳六記>究竟一間裝潢環境一d都唔起眼既上水老店點解可以吸引咁多媒體去報道呢?吸引左我好奇心黎到一定要試下佢既皇牌主打五層燒肉皮脆 !因為脂肪分佈均勻 , 肉質夠鬆豬肉味濃仲好香炭燒既味道依個不得了鮮甜無比( 應該要預早打電話訂 )鮮竹金菇娃娃菜煮龍躉湯頭鮮甜可能龍躉皮既脂肪較多煮出黎既湯非常濃厚無半點腥味仲帶小小胡椒香吊味魚肉新鮮 娃娃菜金菇吸晒鮮甜既魚湯好好味薑蔥桶蠔"炸炸"聲煲仔上蒸元貝元貝新鮮(海鮮新鮮真係好緊要)大大隻元貝蒸既時間啱啱好加埋d蒜蓉粉絲一齊食 , 正睇下幾厚肉 ! 蒜香骨 小炒王夠鑊氣 大排檔最夠既一定係鑊氣鐘意飲啤酒既話送啤酒一定好正 椒鹽鮮魷正而見份量大到呢 斑球煮雜菜依個應該唔係用鮮魚所以普普通通啦當晚去既時候滿座9成陳六記咁樸實既環境經營左幾十年都可以吸引到咁多食客應該全靠佢食物質素一直保持

今次完全係為左呢碟 " 五層燒肉 "

慕名而去

究竟一間裝潢環境一d都唔起眼既上水老店

點解可以吸引咁多媒體去報道呢?

吸引左我好奇心
黎到一定要試下佢既皇牌主打

五層燒肉

皮脆 !

因為脂肪分佈均勻 , 肉質夠鬆

豬肉味濃

仲好香炭燒既味道
依個不得了

鮮甜無比

( 應該要預早打電話訂 )

鮮竹金菇娃娃菜煮龍躉

好好味
薑蔥桶蠔

"炸炸"聲煲仔上
蒸元貝

元貝新鮮(海鮮新鮮真係好緊要)
大大隻元貝

蒸既時間啱啱好

加埋d蒜蓉粉絲一齊食 , 正
睇下幾厚肉 !