2018-12-07 147 瀏覽
由媽媽年代一直飲到依家。。。每次生飛滋喉嚨痛都一定要飲返一支!其實佢係有好多功能嘅夜訓呀去骨火呀消熱解毒呀etc,不能盡錄,主要係唔記得咁多😅不過最肯肯定嘅係清熱氣!事源係。。。我上次生飛滋生到條脷都係,喉嚨痛到火燒咁,我就係靠連飲佢2日好返架!味道會唔會好難飲、好苦?非也非也!!!是甘甘甜甜咁嘅,老闆娘仲會落左少少鹽,加強清熱功能,所以其實我覺得個味道唔差架,有d似湯又有d似涼茶鹹、甜、甘,但唔苦,而且仲涼涼地添!絕對係依家呢個bbq季節必備之選

其實佢係有好多功能嘅
不過最肯肯定嘅係清熱氣!

味道會唔會好難飲、好苦?非也非也!!!
鹹、甜、甘,但唔苦,而且仲涼涼地添!

絕對係依家呢個bbq季節必備之選

外賣自取
2017-04-20 327 瀏覽
九龍城泰國菜選擇多。食完泰國嘢喉嚨鬼死咁唔舒服行行下見到有涼茶買。「陳仔葛菜水」清熱降火。買咗枝黎試下。一支$28 蚊。味道比較苦唔似旺角同灣仔都有分店嘅葛菜水。苦=真材實料?甜=溝咗好多嘢?仍是一個迷
九龍城泰國菜選擇多。食完泰國嘢喉嚨鬼死咁唔舒服

行行下見到有涼茶買。「陳仔葛菜水」清熱降火。
買咗枝黎試下。一支$28 蚊。味道比較苦
唔似旺角同灣仔都有分店嘅葛菜水。
苦=真材實料?甜=溝咗好多嘢?
仍是一個迷
2016-08-12 389 瀏覽
本來已生梗痱滋。。。但晚上無理,照食炸野,點知食完真係賴野!喉嚨即刻痛痛地😣。記得朋友介紹過,話附近有間葛菜米水,好出名。唔理三七二十一,即刻去搵。終於搵到啦,即刻叫碗搵黎飲。一定要加少少鹽吊吊味。9蚊雞一碗,算是好合理。甘甘地甜甜地,幾好飲!飲完即刻個喉嚨都舒服返d👍🏻

2016-08-09
2013-12-23 102 瀏覽
早前為親人辦完事,去了九龍城吃飯,飯後趁機在這邊入點貨。近日喉乾舌燥,路經此陳仔葛菜水,心想來一碗也不壞吧。這裡的葛菜水口味比較鹹,檯上的幼鹽也派不上用場,幸好還有一點點甘甜味。

2011-05-10 85 瀏覽
對這些涼茶鋪, 總有種難以解釋的情義結這家的葛菜水和我自己家裡煲的很相似:下了很多葛菜, 九肝菜, 味濃得有點甘, 即時感到喉嚨清潤了, 似乎很有效 去骨火, 正!!
對這些涼茶鋪, 總有種難以解釋的情義結
這家的葛菜水和我自己家裡煲的很相似:
下了很多葛菜, 九肝菜, 味濃得有點甘,
即時感到喉嚨清潤了, 似乎很有效
去骨火, 正!!
2011-05-08
2011-03-21 43 瀏覽
近來大家都在說如何才能活得健康,食得健康。健康食品自然應運而生,在電視上每個星期都有機會見到至少一個有關的廣告節目便可想而知了。然而,在悠久的中國歷史裏,對健康的追求也有一種特別的方式。健康飲品:涼茶便是其中的佼佼者。有時醫病,無事預防,更是它的左右銘。這個位於九龍城的涼茶舖已有幾十多年的歷史,它的葛菜水更是最著名的。最愛它的是其味道不苦,而且每次飲完之後都有解渴之效,真好!

2011-03-20
$7 (其他)
  • 葛菜水
2010-01-10 27 瀏覽
早年係機場返工,差不多每星期都會飲一次,搬左之後,除非有飯局,都好少再幫趁.反正約左朋友去粗菜館,之前食左碗豆腐花,一碗翅同車仔麵,個口有 d 乾,即刻飲返碗.同灣仔三不賣有點不同,三不賣羅漢果味比較重,側重味帶果甜的口感.陳仔相對比較甘,而且濃度更高,個人鐘情飲熱的,再加點鹽,有點咸味,呷一口生津解渴,相於我呢種成日出街食飯,仲要經常生"痱資"既人,真係幫助好多.最衰屋企附近無乜同類野飲,所以一有機會都唔會放過.p.s : 多花款唔代表好,三不賣同陳仔有辦你睇

最衰屋企附近無乜同類野飲,所以一有機會都唔會放過.

p.s : 多花款唔代表好,三不賣同陳仔有辦你睇
火o侯足
2009-10-01 17 瀏覽
一向都飲開呢間野嘅葛菜水,不過之前OR未有呢間店嘅地址,於是我次次都寫番落舊鋪度。今日一search見到有呢間嘢嘅地址喎,立即送佢第一個笑臉!照舊買咗一枝葛菜水。用玻璃樽裝住,好重!仲好熱添!大熱天時飲真係熱上熱,所以我都攞番屋企攤凍先飲!火候十足,味道濃,超降火。
照舊買咗一枝葛菜水。
用玻璃樽裝住,好重!
仲好熱添!大熱天時飲真係熱上熱,所以我都攞番屋企攤凍先飲!
火候十足,味道濃,超降火。
$18 (其他)