2024-04-05 226 瀏覽
之前去石門見這間 陳根記 超多人等位,所以就有興趣吃吃看。因為是大排檔就約埋朋友一起去吃,那就可以多點幾個餸。晚上6點前入座的話不用等位,6點後便見到坐滿人,用餐時間會是90分鐘。有實體餐牌,但下單的話會是用QR Code,另外會有店員走過時說今日有什麼招牌菜!?先點了 WASABI 魷魚鬚 (HKD 116) 聽說是這間必吃之一。預想那個醬會是嗆鼻的,但吃落竟然是帶甜味,像有點微微WASABI味的千島醬那樣子。外層炸粉不是脆的,魷魚則幾軟嫩。香煎蠔餅 (HKD 106) 有脆卜卜的口感。蠔好像沒什麼味道,這個一般。椒鹽九肚魚 (HKD 106) 非常酥脆可口,吃的時候還是有熱度的。魚肉也很滑,再加上香口的蒜粒之類更為惹味。而且是真的有吃到椒鹽的調味。聽到店員一直說今天有 芥菜 就點了。很大的一棵,吃落沒有苦味,多嚼幾口還有少許甘甜的味道。油鹽水琵琶豆腐 (HKD 92) 琵琶豆腐看起來跟鯪魚球很像。其實就是魚肉再加上豆腐,口感軟軟的,老人家也能吃。粟米魚肚羹 (HKD 88) 加了胡椒粉會比較有味。
之前去石門見這間 陳根記 超多人等位,所以就有興趣吃吃看。
因為是大排檔就約埋朋友一起去吃,那就可以多點幾個餸。
預想那個醬會是嗆鼻的,但吃落竟然是帶甜味,
WASABI 魷魚鬚
香煎蠔餅 (HKD 106) 有脆卜卜的口感。
蠔好像沒什麼味道,這個一般。
香煎蠔餅

魚肉也很滑,再加上香口的蒜粒之類更為惹味。
而且是真的有吃到椒鹽的調味。
椒鹽九肚魚

聽到店員一直說今天有 芥菜 就點了。
很大的一棵,吃落沒有苦味,多嚼幾口還有少許甘甜的味道。

其實就是魚肉再加上豆腐,口感軟軟的,老人家也能吃。
油鹽水琵琶豆腐

粟米魚肚羹 (HKD 88) 加了胡椒粉會比較有味。
粟米魚肚羹
2024-04-01
椒鹽九肚魚
2024-04-03 0 瀏覽
陳根記搬左去石門既陳根記已經無以前咁多人,搬完之後食過一次覺得遜色左好多(不論氣氛定味道),事隔年幾再比多次機會佢試下!黃金頭抽雞呀姐好主動過黎推介,見無咩心水菜就叫埋。不過都唔錯,雞夠滑,浸得夠味亦有雞味。椒鹽魷魚鬚炸得夠透夠甩脆,無食到一舊舊粉,但偏鹹生炒骨叫黎比D後生仔送飯一流,夠火喉,惟唔夠啖啖肉,肉粒較細。豉油皇鵝腸失望,無咩味,好韌身,咬唔開。砵仔焗蠔失望X2,咬落散開,食落粉粉地,無左蠔身爽口肉質,大家食左兩啖都無勇力KO佢。馬拉盞炒通菜份量比想像多,正常發揮豉油皇炒麵炒得算係咁, 唔會太濕亦唔係乾曾曾,可以食到1-2碗。野食整體黎講都係一般,無驚喜,無難忘,無咩想特別再Encore。唔知我地係咪晚巿較早食(6點半左右),無咩人入座。雖然無咁好氣氛,但係可能少左野做反而D同事好好態度,又主動拎櫈比你放袋, 又主動跟單。呢樣係唯一令我受寵若驚既地方
陳根記

黃金頭抽雞

椒鹽魷魚鬚
炸得夠透夠甩脆,無食到一舊舊粉,但偏鹹

生炒骨
叫黎比D後生仔送飯一流,夠火喉,惟唔夠啖啖肉,肉粒較細。

豉油皇鵝腸
失望,無咩味,好韌身,咬唔開。

砵仔焗蠔

馬拉盞炒通菜
份量比想像多,正常發揮

豉油皇炒麵
炒得算係咁, 唔會太濕亦唔係乾曾曾,可以食到1-2碗。

2024-03-18 458 瀏覽
今日嚟到陳根記晚餐,晚上7:00已經全場爆滿,座無虛席,呢度好多款餸菜選擇,真係眼花撩亂,我哋選擇咗三碟餸⋯豉汁蒸白鱔;好大碟,白鱔彈牙,吸晒豉汁嘅味道,好好味,豉汁配合白飯,絕配!炸蠔餅;炸得好脆口,粒粒蠔仔size適中,再配上魚露,增加風味~黑椒洋蔥牛仔骨;洋蔥、青椒、紅椒、再加埋牛仔骨顏色好豐富,賣相已經好好,非常夠鑊氣,好惹味~整體性價比高,其實陳根記呢間,我哋已經去過好幾次,食極都唔厭,哈!
豉汁蒸白鱔;
炸蠔餅;
炸得好脆口,粒粒蠔仔size適中,再配上魚露,增加風味~
黑椒洋蔥牛仔骨;

2024-02-29 637 瀏覽
呢兩年出左名諗住試一試佢,點知原來得個名,但真係好多人慕名而來,座無虛席。我同先生叫咗四樣嘢,分別係海蜇手撕雞,炸乳鴿,椒鹽魷魚同埋沙嗲牛肉粉絲煲…海蜇手撕雞同埋炸乳鴿都正正常常冇咩特別,椒鹽魷魚係冇落味的,要自己點鹽或者喼汁,沙嗲牛肉粉絲煲八十幾蚊但勁細碟,得兩啖粉絲,真係性價比極低!由於食物賣相唔吸引所以我地冇影低食物相。另外,叫左支蜜糖薏米檸檬水,$15支但勁細支,飲兩啖就冇晒!原來仲要收服務費,埋單都差唔多五百…唔好食又食唔飽,真係中伏了!可一不可再!
2024-02-29 540 瀏覽
咁岩喱幾日凍左,除左打邊爐,大排檔都係個好選擇,今次係網上拎定飛,夾好時間過去都好快有枱,點了以下食物:1. 粟米魚肚羹:以4人計每人都可以飲到兩碗,粟米搞碎左,所以湯味幾香濃,魚肚就一粒粒。2. 金湯酸菜魚:個湯唔似酸菜魚,只係魚湯米線湯,又唔夠酸,魚片份量可接受,整體一般。3. XO醬炒花枝片:有韭黃、青椒絲一齊炒,花枝片量多,好惹味。4. 豉汁蒸排骨陳村粉:正宗陳村粉,絕不是採用腸粉,豉汁蒸排骨冇乜特別,如果醬汁多少少會更好。5. 椒盬豆腐:即炸大大粒,炸出黎唔散,份量幾多,放落口熱辣辣好正。6. 馬拉盞炒通菜:最佳配搭,夠鑊氣 & 惹味。7. (必試)甜品:芒果一口脆、榴槤忘反奶露、榴槤焦糖燉蛋。姐姐態度親切有禮,又提我地記得食甜品,讚讚讚!!

6. 馬拉盞炒通菜:最佳配搭,夠鑊氣 & 惹味。

姐姐態度親切有禮,又提我地記得食甜品,讚讚讚!!

2024-02-25
生日
2024-02-15 582 瀏覽
服務態度差,價錢又貴,但味道只係一般大排檔級數。 晚市太多人排隊,唔認為值得咁多人排隊。(聽講已淪為網紅店)溫馨提示:1. 店內QR code落單2. 入座起計90分鐘交枱3. 收現金、八達通、微信,唔收卡4. 無得book枱,只有walk in 拎飛/app拎飛
服務態度差,價錢又貴,但味道只係一般大排檔級數。

晚市太多人排隊,唔認為值得咁多人排隊。(聽講已淪為網紅店)

溫馨提示:
1. 店內QR code落單
2. 入座起計90分鐘交枱
3. 收現金、八達通、微信,唔收卡
4. 無得book枱,只有walk in 拎飛/app拎飛
2024-02-14
2024-02-07 532 瀏覽
開左幾年先知佢搬左黎石門,凍冰冰食先爽,假日都好快有枱,點了以下食物:1. 根記水煮魚:夠辣夠麻幾好食,魚片多辣椒都好多,唔食得辣都會越辣越想食。2. 香煎腐皮卷:香脆得黎又唔會成口油,食落個皮有聲,好食過出面齋舖,凍左就唔好食。3. 潮洲蠔餅:個粉漿幾靚,炸出黎唔會成口粉,惹味好食。4. 椒鹽九肚魚:雖然炸得比較乾,都唔難食,只係冇咁好食,份量都幾多有10幾條。5. 甜品- 榴槤派對:絕對係另一個亮點,推薦榴槤味道甜品,正到不得了。姐姐態度好nice,冇咁忙會主動埋黎問下意見,又提我地記得食甜品~So cute!! 會keep 住過黎食!!

3. 潮洲蠔餅:個粉漿幾靚,炸出黎唔會成口粉,惹味好食。

2024-01-27
團年飯
算是十几年前在大学的时候就常去火炭的老版陈根记吃,这次特地到石门来吃这家店,两个人吃了530,也不算很便宜的大排档了 味道也远不如以前。但是结账的时候,收银说只能现金或者八达通结账,我的八达通是自动连接信用卡增值的,结余是200块钱,刚好一笔过不够。于是我很礼貌地询问收银的大妈说可不可以分开两笔八达通结账,一笔收200,另外一笔收剩下的钱,然后收银的大妈立刻马上阴阳怪气地说“我未学识点分开给钱”,我怕她没听懂我的意思,于是又仔细地和旁边站着的另外一个服务员解释我的八达通是自动增值的,你们先刷一笔,另外一笔马上自动到账,再刷一次就够了。结果收银的大妈又在那里阴阳怪气地说“我未学过,唔识点分开给,只可以现金加八达通”。最后其实也是可以支付宝或者微信结账的,我最后用了微信结账。我直接生气了,问“是不是现在说我赖账?什么态度?用这个态度对客人,难怪生意越来越不好”但是极其不推荐来这家店,也希望这家店越做越倒闭,不值得为我的大学情怀埋单,花了五百多在这里受气,如果这家店的这个收银大妈一直在这家店的话,祝你们生意越来越差,毕竟我在香港十几年也没见过这么恶心的收银,甚至到最后还在那里狡辩,“我说的是
但是极其不推荐来这家店,也希望这家店越做越倒闭,不值得为我的大学情怀埋单,花了五百多在这里受气,如果这家店的这个收银大妈一直在这家店的话,祝你们生意越来越差,毕竟我在香港十几年也没见过这么恶心的收银,甚至到最后还在那里狡辩,“我说的是机器没学会”。
千万不要来,来了就是受气的。
Intro: 最近喺石門上完堂,有同事就建議去陳根記食午飯,而陳根記係好出名嘅大牌檔;呢到嘅午市種類多,又有炒飯炒麵食,埋單都係60蚊內,仲包杯野飲,不過最後就覺得麻麻地~___________________🍽 豉椒排骨炒河💰 52 (配凍檸茶)⭐️6.5/10✍🏻 廚師落左好多洋蔥青椒同紅椒去炒,排骨數量正常,但河粉嘅份量可以更多;✍🏻 排骨嘅肉同骨嘅比例大約4:6,算係多肉,不過就無咁新鮮,肉質唔硬容易咬開;✍🏻 不過落得太多豉椒汁去炒,令到河粉太鹹,而口感更油膩;✍🏻 河粉唔爽口,整體平平無奇,普通茶記嘅質素;✍🏻 呢到嘅凍/熱飲多數都係膠樽裝,但檸檬茶冇檸檬嘅觀感就無咁好。___________________🏠 陳根記📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下5號舖⭐️ 7/10___________________
Intro:
🍽 豉椒排骨炒河
💰 52 (配凍檸茶)⭐️6.5/10
✍🏻 不過落得太多豉椒汁去炒,令到河粉太鹹,而口感更油膩;
✍🏻 河粉唔爽口,整體平平無奇,普通茶記嘅質素;
🏠 陳根記
📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下5號舖
⭐️ 7/10
2024-01-06 669 瀏覽
聽講好吃,特意前來試試。唔建議慕名而來。唔建議慕名而來。唔建議慕名而來。重要的事說三遍。食物一般般。三個菜,白灼黃沙蜆沒咩好講,都白灼了。蠔仔煎蛋,一般。出面平平地都吃到的味道。麻婆豆腐,唔麻唔辣,鹹中有點甜,符合唔吃辣的朋友的口味。330吃完感覺好一般。中規中矩,沒唔好吃,都沒難吃。
聽講好吃,特意前來試試。
唔建議慕名而來。唔建議慕名而來。
唔建議慕名而來。
重要的事說三遍。
食物一般般。
三個菜,白灼黃沙蜆沒咩好講,都白灼了。
蠔仔煎蛋,一般。出面平平地都吃到的味道。
麻婆豆腐,唔麻唔辣,鹹中有點甜,符合唔吃辣的朋友的口味。
330吃完感覺好一般。
中規中矩,沒唔好吃,都沒難吃。
2024-01-06
2023-12-18 724 瀏覽
第一次去呢間鋪食,以前大排檔個邊食過,昨晚約6時左右去到陳根記,我哋大約12人,已經到了10個人,問攞枱,門口姐仔態度差好粗魯,一定要齊人先比枱,同佢講有兩人在途中都唔比,如到時到齊咗無枱咪攞飛囉,唔夠5分鐘人齊,比咗3張細圓枱拼合,目測1張細枱只能坐3人,就算3張細枱拼點坐12人呀!後來同個姐仔講先換張大小小嘅2張圓枱拼,如果有枱點解唔早比呢?希望個位姐仔以後安排及態度好啲,如果生意好姐仔做得辛苦咪唔好做囉,我哋嚟享受食飯嘅,唔系受氣,而且找數時要比加一架,希望可以改善吓安排位嘅人的態度。
2023-12-18 540 瀏覽
好鍾意食呢間餐廳,以前有大排檔食到而家🤗🤗每次去到必點沙拉骨,份量十足,仲有啖啖肉,配埋沙律醬,好正啊,越食越開胃😋仲有佢哋嘅乳鴿,皮脆肉嫩,啖啖肉,真係好滿足!會再嚟幫襯
2023-12-17 474 瀏覽
平日好少食到大排檔風味,今日朋友介紹我去食陳根記,佢讚不絕口,又話好難揾位,我地大约8點半去到,好彩等左無幾耐就有位。入到去好多人食緊,坐位擺得好近,餐牌有好多選擇,我地揀了一陣,2個人叫了3碟餸。清炒菜心好大碟,但比較油,又比較淋,麻麻地,下次不會再叫。白飯魚煎蛋不錯,好咬口,有蛋味,白飯魚多,夠大碟。鹽水硯,硯好多,新鲜,硯好大粒,有咬口,好食。我地食完之後倾左好耐,侍應無催我地走,可以慢慢食,慢慢倾,是朋友聚腳的好地方。

清炒菜心好大碟,但比較油,又比較淋,麻麻地,下次不會再叫。
白飯魚煎蛋不錯,好咬口,有蛋味,白飯魚多,夠大碟。
鹽水硯,硯好多,新鲜,硯好大粒,有咬口,好食。

2023-12-08 641 瀏覽
wasabi手撕雞這個好像是必點的菜式 但wasabi味道不算太濃烈都幾好食嘅 但如果wasabi可以再濃d 就更加好了 依家係完全唔會令人有驚喜嘅感覺·蠔仔餅好普通 正正常常·白椒鹽九肚魚普通炸物·乳鴿不算是很大隻那種 肉質還算可以·(唔記得佢叫咩名😂)唔知咩炒鴨舌嘅嘢 份量都係幾多·名字好似是金湯什麼魚肉丸的 魚肉的肉質不彈牙個湯的味道就是近似酸菜口味 幾好飲嘅·豉椒蒸鱔魚偏細小不是那種厚實的魚質不會有豐富口感 味道正正常常·芒果一口脆好好食🤤外脆內軟 味蕾的一大享受
wasabi手撕雞

芒果一口脆

好好食🤤
外脆內軟 味蕾的一大享受
2023-11-25 533 瀏覽
沙田人對陳根記絕對有情意結。佢搬到石門後,我今日先第一次食。頭抽豉油雞好入味、雞好滑,我覺得keep到以前喺禾輋嘅水準。避風塘雞翼,啲雞翼略嫌乾身、細隻,但蒜底好正,打包返屋企繼續用。價錢係貴嘅,冇計啦人哋出咗名嘛...不過點到唔係以前冬菇亭嘅感覺,香港應該保育大排檔...
沙田人對陳根記絕對有情意結。
佢搬到石門後,我今日先第一次食。
價錢係貴嘅,冇計啦人哋出咗名嘛...
不過點到唔係以前冬菇亭嘅感覺,香港應該保育大排檔...
避風塘雞翼
避風塘雞翼