2019-07-22 2638 瀏覽
呢度係由泰國人做廚師,所以味道一定有保證咖,我最愛呢度既香辣肉碎炒飯,加多隻半熟煎蛋🍳,輕易k.o成碟飯海南雞,做到岩岩熟唔肉唔鞋,好滑,加埋秒製既海南雞汁,每次必叫辣椒膏炒蝦🍤,惹味之選,甜甜辣辣泰式通菜夠晒鑊氣,份量仲要好足今次試明爐魚,我地選擇左冬陰公湯底,大大條魚,等條魚一路滾一路等d湯既味入晒入條魚度,魚夠滑身,冬陰公湯底夠晒濃味,兩者夾埋好正另外會跟多碗冬陰公湯,可以乾水時再淋上魚度

辣椒膏炒蝦🍤,惹味之選,甜甜辣辣

泰式通菜
夠晒鑊氣,份量仲要好足

另外會跟多碗冬陰公湯,
可以乾水時再淋上魚度
2019-07-08 1138 瀏覽
以前我唔鐘意食泰國菜,經常性都係焗住陪朋友食,因為覺得好多菜式都一定有某種香料,而我害怕那種香料的味道,但我又唔肯定係咩香料😅我第一次嚟呢間食嗰時就覺得呢度都好多唔同種類嘅食物,而且有好多食物都冇我所害怕嘅香料😎我好鐘意食佢哋嘅炸蝦餅,燒豬頸肉,生菜包同埋鳳爪沙律😋😋每次約某幾個朋友食飯都一定會嚟呢度食😌有時lunch都會嚟食,而家lunch收早咗,所以少咗機會食,但夜晚收工會買外賣返屋企食😆😆呢間算係係西環食過幾間泰國菜最好嘅一間,不過當然口味人人都唔同😎
2019-03-18 1589 瀏覽
呢間嘢星期六日都幾爆,見到非常之多嘅學生。入到嚟老闆娘同埋入面啲廚師都係泰國人,感覺非常之地道同埋正宗。個人覺得佢嘅豬頸肉係必食,呢本上每枱都有嗌呢一碟餸,個魚就一般,串燒同埋酸辣鳳爪都好好食,海南雞飯都唔錯,啲雞好鮮嫩好滑,區內可話係最好食既泰菜
2019-03-16
2019-02-13 1167 瀏覽
香葉辣豬肉碎炒河粉($63)-呢個河粉嘅鹹味啱啱好,又唔會太辣,幾有泰色風味。泰式串燒(豬/雞)(半份)($73)-串燒嘅醬汁都唔錯,同以前食開好似有啲唔同。馬拉盞通菜($63)-推薦!
馬拉盞通菜($63)-推薦!
香葉辣豬肉碎炒河粉
泰式串燒(半份)
馬拉盞通菜
香葉辣豬肉碎炒河粉
泰式串燒(半份)
馬拉盞通菜
2019-02-07 992 瀏覽
過年前夕, 相約一班好友出嚟聚下舊, 有朋友提議來呢間泰國餐廳, 講真香港區我真係好少去,唔係朋友帶路真係搵唔到。海南雞真很滑,而且件件白肉, 細細件好有雞味, 就連青瓜都好新鮮。五成熟嘅牛柳,真係太正!加埋甜甜地嘅酸汁真係好好味!鹽燒鰂魚,成個造型冇得頂,上枱出曬煙,打開魚皮很香,熱辣辣而且肉質很嫩滑,加埋嘅秘製醬汁,正泰式生蝦加秘製嘅指天椒醬汁,真係十分醒胃,生蝦好大隻,而且清理得很乾淨。我食左咁多間泰國菜館,呢間我最喜歡

五成熟嘅牛柳,真係太正!
加埋甜甜地嘅酸汁真係好好味!

我食左咁多間泰國菜館,呢間我最喜歡

2018-12-10 791 瀏覽
這間係後巷嚟嘅神秘小店, 如果唔係朋友帶路,我來我真係唔敢入去, 好彩佢係熟客一早留咗枱, 我哋準時到步、準時入座!我哋一行七人點了兩份泰式生蝦,泰式生蝦味道辣辣的,蝦肉爽口新鮮,而且蝦腸嘅亦清理得好乾淨!炭燒牛柳五成熟,真係剛剛好,肉質呈粉紅色 ,未至於流出血水,入口軟綿,好有肉味!炭燒豬頸肉, 豬頸肉外層燒得炭香味,獨有嘅醬汁滲透豬頸肉,十分香口!泰式海鮮冬陰功湯, 湯底唔算特別辣,容易入口, 而且海帶蝦大大隻,好鮮味!

2018-10-29 894 瀏覽
香港大學B1出口附近既一條巷仔正常係點都唔會行入黎但呢間野真係套好食係可以入去排為左食一食個金邊粉繁忙時間一定要排隊如果想唔排隊既可能要下午茶/9點幾10點既時間黎.1️⃣泰式炒金邊粉HKD$60佢唔辣既 但勁足料花生 豆腐乾 青檸記得要落青檸 落完好食勁多重點係炒完唔會覺得好油每次黎食都keep到 又一樣咁足料.2️⃣沙嗲串燒雞/豬HKD$78雞好嫩滑 但豬有小小韌大份唔會好乾 沙嗲醬好食.3️⃣青咖哩牛肉飯HKD$68牛肉吾韌 咖哩好香 唔太辣 泰國風味十足.4️⃣馬拉盞魷魚炒芥蘭HKD$78魷魚爽口新鮮 芥蘭新鮮唔油唔肥 香口平!靚!正!的餐廳
香港大學B1出口附近既一條巷仔

芥蘭新鮮
唔油唔肥 香口

平!靚!正!的餐廳
2018-10-24 495 瀏覽
係學校附近既一條巷仔入面,仲有間泰國菜一直未試🙈細間店鋪二十個位左右,午餐時間總係排到出門口,今次兩點幾去好彩直入,但之後都全店滿座🤪👁‍🗨 青咖喱飯(雞)(7.5/10)💲53呢個青咖喱屬於微辣,帶有陣陣椰奶既香味,入面有豆同埋茄子添😍個碗雖然唔係好大,但唔好睇少雞既份量,特別要讚係啲雞整得好嫩滑,撈飯夠曬惹味👁‍🗨 泰式海南雞飯(6.5/10)💲53呢度既青咖喱雞已經好嫩滑,估唔到海南雞質感係再高一班,可以用非常嫩滑黎形容🐥雞皮帶點油香,稍欠爽口度,敗筆位在於雞味欠奉,而且個飯雖則係黃色,但無咩光澤,亦都無咩調味,唔太係油飯咁🍚🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨 青咖喱飯(雞)(7.5/10)💲53
青咖喱飯(雞)

👁‍🗨 泰式海南雞飯(6.5/10)💲53

泰式海南雞飯

🔛 整體評分(7/10)
青咖喱飯(雞)
2018-07-05 762 瀏覽
難得同honey一齊出街撐枱腳。餐廳位置比較偏僻,創業商場對面,再入內街,位置並不明顯。差唔多九點黎到,仲要等左一陣先有位,都幾多人食喎。坐低後叫左個冬陰功湯,豬肉生菜包和海南雞飯。份量好夠,可惜食唔到生蝦刺身, 侍應話下次可以打電話去訂左先。食完都係二佰幾蚊,算係抵食又好味。下次會再黎過~冬陰公 - 蝦大隻又爽口,湯的味道好正宗。豬肉生菜包 - 正正常常海南雞飯 - 雞好滑,油飯淡味左少少,醬汁酸辣度適中。
難得同honey一齊出街撐枱腳。
餐廳位置比較偏僻,創業商場對面,再入內街,位置並不明顯。
差唔多九點黎到,仲要等左一陣先有位,都幾多人食喎。
坐低後叫左個冬陰功湯,豬肉生菜包和海南雞飯。份量好夠,可惜食唔到生蝦刺身侍應話下次可以打電話去訂左先。
食完都係二佰幾蚊,算係抵食又好味。下次會再黎過~

冬陰公 - 蝦大隻又爽口,湯的味道好正宗。
冬陰功湯

豬肉生菜包 - 正正常常

海南雞飯 - 雞好滑,油飯淡味左少少,醬汁酸辣度適中。

冬陰功湯
2018-05-25 600 瀏覽
呢間位於香港大學附近嘅泰國菜,算係呢個區比較好食嘅一間,所以以前讀書嘅時候都經常嚟。以前比較常叫嘅會係青咖喱,黃咖喱,香葉炒飯,同埋泰式炒河等等。今日因為想食清淡少少嘅關係,(但係仍然好想食辣),叫咗個冬陰公海鮮湯河($48),唔使加錢可以轉金邊粉,可以包一杯凍飲。好可惜個冬陰公湯有少少失望,酸辣味都有可惜鮮味欠奉。可以見到辣椒草菇魷魚青口蝦等等嘅配料都好夠,可惜湯唔夠濃,稍為有少少失色。似乎呢度嘅咖喱同埋炒粉麵飯比較出色,至於冬陰公湯就未必會再叫啦。

2018-04-14 546 瀏覽
阿Phit是一家泰國餐廳,它的泰式炒金邊粉和海南雞飯最為好吃。海南雞飯的雞很滑,而且飯是黃姜汁的,而泰式金邊粉則是配有非常多的材料,包括魚餅、大蝦、花生還有芽菜等不同的材料,熱騰騰非常好食! 這家餐廳排隊的人很多,建議夜晚才來吃。還有星期三這家餐廳不會開放,所以建議你們在星期三以外的日子到訪,以免白行一趟。
2018-03-11 686 瀏覽
是日選舉 今日同叮叮食個午飯 由於時間限制得1HR所以就試左lunch set menu既金邊粉同埋都快上菜既生菜包包因為地點附近多住宅 且鄰近大學所以午飯市都坐無虛席 12點坐低一陣都爆滿 都有唔少人叫外賣生菜包包(4/5)熱門傳統菜式 刀功好 食落各樣配料都大小一樣 口感滿足(不過係有啲辣姐)但本人唔係好食得辣泰式炒金邊粉(4.5/5)又一必吃泰國野 花生碎粒 豆腐乾唔係度度有韭菜芽菜各配料都搭配得宜午市餐有跟野飲 所以都好抵吃 不妨一試同埋都見到好多人叫海南雞飯 冬蔭公湯下次有機會都想同叮叮試其他美食係咪呀哈姆太郎
是日選舉 今日同叮叮食個午飯
由於時間限制得1HR

所以就試左lunch set menu既金邊粉
同埋都快上菜既生菜包包

因為地點附近多住宅 且鄰近大學
所以午飯市都坐無虛席
12點坐低一陣都爆滿 都有唔少人叫外賣

生菜包包(4/5)
熱門傳統菜式 刀功好 食落各樣配料都大小一樣 口感滿足

(不過係有啲辣姐)但本人唔係好食得辣

泰式炒金邊粉(4.5/5)
又一必吃泰國野 花生碎粒 豆腐乾唔係度度有

生菜包包
2018-03-11
生菜包包
2018-02-12 562 瀏覽
好味啲雞好新鮮, 午餐嘅話好鍾意冬蔭功湯海南雞飯同埋香辣肉碎飯,不過通常都幾full下可能要等另外如果係泰國菜嚟講都覺得好正宗生菜包味道啱啱好,不過怕辣嘅就要記得嗌定小辣啦間鋪個位有啲偏僻同埋出面有啲污糟嘅感覺, 可能有啲難搵 係係創業對面德麗轉角入去
好味
另外如果係泰國菜嚟講都覺得好正宗
生菜包味道啱啱好,不過怕辣嘅就要記得嗌定小辣啦
2018-02-08 427 瀏覽
間餐廳係一條小巷入面,係朋友介紹我先知有呢間餐廳,真係幾隱世~ 佢1130先開店,但未開店已經有人係外面等!建議大家晏晝去食,因為午市$50包野飲,但係晚市貴d仲要唔包野飲,所以晏晝抵好多!!!食過海南雞飯同黃咖喱飯,個人覺得海南雞飯個汁唔太岩口味,所以唔會落個汁~ d 雞好嫩滑,飯嘅份量多,不妨試吓!黃咖喱飯唔辣,如果想食辣可以嗌青咖喱飯,好中意黃咖喱甜甜地~(差唔多每次去都嗌呢個飯xdxd) 試過黃咖喱雜菜粉,不過佢用好傑嘅汁做湯底,個人覺得太膩

試過黃咖喱雜菜粉,不過佢用好傑嘅汁做湯底,個人覺得太膩
2018-01-08 648 瀏覽
好耐之前由同學介紹,呢間位於石塘咀嘅隱世泰菜小館係同學同家人嘅飯堂!經佢介紹後,後來已成為我同家人嘅飯堂🤣今日星期日,夜晚想媽媽休息一下唔好煮飯,又唔想走黎走去,所以就買左阿Phit嘅外賣😋今次買左炸蝦丸、炒雞河同埋海南雞。炸蝦丸非常彈牙,每次叫都係即炸,都好大粒下!好好味😍炒雞河,非常夠鑊氣,有好多雞肉,唔會過鹹。好好味但略較為油膩😅海南雞,一向都係阿Phit嘅鎮店菜之一,雞好滑,好入味!去左骨啱哂我🤣以前有雞腎伴碟架,而家無送好可惜,因為小館整嘅雞腎一樣咁好味😋

炸蝦丸非常彈牙,每次叫都係即炸,都好大粒下!好好味😍

2018-01-07
外賣自取