2023-07-16 634 瀏覽
早前發現呢間太古既阿詩瑪雲南菜好好食,所以間唔使都會黎幫襯下。今日好彩見到老闆得閒傾左2句,先個原來佢地做埋今個月都唔做啦。 屹立左係太古廿幾年,無奈都要結業,好慘呀。 係香港好食既雲南菜真係買少見少。食過佢先知呢類特色菜唔係全清一色麻辣,都仲有好多道地既真正味道。希望可以好快會再開返啦,因為老闆真係好用心經營,亦拍到好好既大廚。其實之前試過佢既米線真係超正,同出面既真係冇得比,米線好嫩滑,肉味又夾,好味到連湯都可以飲晒。 老闆話佢地好多食材都會自己做,好似酸菜,豆腐,冰粉...等等。 係呢啲唔同既細節位同小食都咁用心做,就睇得出佢地對菜色既熱誠。今晚最高光既係黃金蝦球,櫻花蝦炒飯,金磚豆腐,菇菌雞煲,冰粉,滋芭,真係越食越多野,真係要再黎食多幾次先得啦。

2023-07-13
2023-05-16 857 瀏覽
太古城食嘢出名貴,上星期去完消防嘉年華,見到依家門面都正常,價錢好似合理,就入去食啦。舖頭好大好多張枱,四個人都要搭枱,呢個都唔係問題,由於佢哋人手不足,明明有位,又話未入得,入到想叫個嘢食,又冇人理,企晒起身終於有人嚟,以為佢幫我落單,點知等咗好耐都冇,隔離遲過我哋入嘅人客都已經啲嘢嚟齊晒,我哋仲未嚟,睇返 order , 原來入單時間,都唔係我哋叫嗰個時間🫣至於味道,當然同個價錢成正比, 60至80左右1個餐,

至於味道,當然同個價錢成正比, 60至80左右1個餐,
2023-05-11 527 瀏覽
香辣雞絲涼拌米線🍜 真心講句我本身好抗拒食涼拌米線,我一定一定唔會嗌🫣 今日男朋友嚟揾我食飯,我一如既往咁叫返我之前介紹過嘅口水雞,佢嗰醬微辣得嚟好嘢味🤓 真係好好味🤤 但原來原來嗰涼拌米線嗰醬係口水雞嘅醬,仲有雞絲🤓 簡直滿足晒我所有願望😂 因為自己唔太中意食飯,但佢嗰口水雞真係幾好飯,所以次次嚟都會叫口水雞飯🦥 不過由今日開始可以轉目標🎯 可以自己揀2餸($72)或者3餸($79)😎 雖然佢賣相比較普通,但呢嗰撈汁真係好正,同埋佢都夠大碗架🤤
2023-03-26 850 瀏覽
曾在2020年4月15日和11月15日為阿詩瑪寫過食評📄一次是劣評👎一次是為其平反的正評👍客觀的說,部分劣評不一定是攻擊性的,有些劣評是真心善意,希望食肆有所改善而能夠繼續幫襯的☺️2023年3月5日用OpenRice 外賣點餐🥡取餐時間沒有遲,很準時就出到餐,拿餐給我的女職員很有禮貌👍為這次食評提高了服務分數📈1. 銀杏馬蹄炒萵荀 - 吃到一半不對路,明顯是不夠新鮮,食材部份呈現黑色(請看圖片🖼️),再也無法吃下去😖2. 雲腿松茸炒飯 - 炒飯不錯,飯粒分明,但又不乾硬,少少咸香味道,份量不少,足夠兩人用👌如果是廚師覺得這樣也可以給客人食,有機會老闆是不知情的🤫是有點冤枉,但也責無旁貸😵‍💫真心喜歡阿詩瑪的菜式,可惜。。。又不知要隔多久才敢再幫襯了🤷🏻‍♀️

銀杏馬蹄炒萵荀🥗

雲腿松茸炒飯🍚

外賣自取
2023-03-10 744 瀏覽
這間餐廳是全香港為數不多有正宗過橋米線既鋪頭,雖然好想試,但索價一百以上,令人卻步。退而求其次,選擇了午巿套餐既兩餸小鍋米線(竹笙+腩肉),連一杯飲品,不過埋單連茶錢加一都大概$90了。講返米線,質感正常,竹笙煮得偏熟,幾乎溶爛,腩肉除了切片均勻,味道跟坊間米線店差不多,幸好酸辣湯味道很對胃口,酸得黎有種厚度,辣度適中。鋪頭除左米線,其實重主打小菜,其他食客一般都係叫餸食飯。總括,米線算係我中意嘅味道,但價錢係大概連鎖店嘅兩倍,性價比唔係好高。

鋪頭除左米線,其實重主打小菜,其他食客一般都係叫餸食飯。

2023-03-01 701 瀏覽
同事連續三日都食阿詩瑪😂 我日日聽佢講搞到我都想試下佢有乜咁特別🤭 同事一如既往咁食佢嘅金牌小鍋米線😂 偷食咗少少,又無乜特別,但令我驚喜嘅絕對係佢嘅金牌口水雞🤤 聽落可能誇張咗,但呢間係我食過最好食嘅口水雞,雞嫩之餘,仲有嗰醬汁調校得啱啱好🤤 同埋自己本身唔係好食得辣,佢做到嗰種味,但我又唔覺得辣‼️佢令原本唔中意食飯嘅我成功食咗一碗飯🤭🤭 真係好有驚喜😚佢啲小食就不過不失,如果lunch time 12:45前埋單有9折,姐係免加一,正常一個餐$88,加$3茶錢,有主菜、小食及飲品,計返$100/一個人,如果用呢個口水雞嘅質素我願意俾🤭🤭
2023-02-28 439 瀏覽
今晚朋友提意食特色啲既民族菜,就黎左阿詩瑪食雲南菜。 原來係香港搵到啱食啲既雲南菜都唔易,呢間真係食得過。坐底店員都好好招呼,仲介紹我地食左個小食拼盤,水煮魚,同黃金水晶蝦酥。 仲有好幾機都係好少有地方食到既餸。小食拼盤都好足料又新鮮,一邊傾計真係一邊食唔停。 釀茄子好鮮嫩,炸蓮藕都好正。 最驚喜係黃金水昌晶蝦酥,好鬆脆,蝦又大隻又彈牙,而且鍋巴又非常吸引,佢炸物得黎又唔油利,食落唔會有罪惡感。松茸鮮雞珍菌天鍋又係好鮮味,雞好嫩滑,飲完特別暖身。水煮魚果然夠野味,辣度啱啱好,而且佢既魚滑得黎仲要冇骨。 黎呢度食辣真係冇錯。鍋巴手卷,同南乳雞翼都係招牌特色菜。 本來以為都係普通野,點知又真係做得幾精。 可以話佢地既雲南菜好有本身民族特色風味,但又可以就返啱香港人既口味。而最開心就係可以食呢個美味既玫瑰冰粉。 佢同一般甜品唔同,本身冰粉都係健康又美顏既食物,加上好少地方有得食,真係不能錯過。

松茸鮮雞珍菌天鍋又係好鮮味,雞好嫩滑,飲完特別暖身。

鍋巴手卷,同南乳雞翼都係招牌特色菜。

2023-02-28
  • 水煮魚
  • 黃金水晶蝦酥
  • 玫瑰冰粉
2023-01-06 764 瀏覽
咁啱今日嚟搵朋友食飯,佢話有一間米線好好食,咁就嚟試下但呢間野真係好隱蔽,我行嚟行去,搵左勁耐我黎搵到個門口,仲要向住廁所方向,推門再轉先搵到,要係後門入,前門係唔比人入😅😅我就叫左個撈米線,配韮菜餃加豬紅豬紅係偏實有啲鞋但勝在都幾多,餃子就普通,批發,不過不失撈米線就有啲失望,冇乜味,唔辣唔鹹唔酸,好淡朋友話個素鵝同小鍋米線好食,可惜素鵝賣哂,咁可能係我叫錯左啦,下次再嚟試下朋友食糖醋里脊肉,呢個反而唔錯,冧冧地,肥瘦適中,下次可再食
咁啱今日嚟搵朋友食飯,佢話有一間米線好好食,咁就嚟試下
我就叫左個撈米線,配韮菜餃加豬紅
豬紅係偏實有啲鞋但勝在都幾多,餃子就普通,批發,不過不失
撈米線就有啲失望,冇乜味,唔辣唔鹹唔酸,好淡

2022-12-26 544 瀏覽
超級推薦這一家的酸菜魚真的讓人一吃難忘酸辣度剛剛好,而且湯有點酸甜酸甜😆😆魚片很多,不過不是每一次都是沒有魚腥味,偶爾還是會有,不過勝在湯底搭夠除了配菜有芽菜外還有薯粉耶,再配上一碗白飯真的超飽而且我覺得它家的茶也好喝,飯後一杯茶真的幫助消化🎈🎈記得還有一杯免費的飲品,奶茶是首推還可以價錢換特飲這樣吃一吃價格真的不貴,還有下午茶,更優惠,如果在附近上班我這裡簡直是飯堂吧。他家的小菜也很好吃
超級推薦
這一家的酸菜魚真的讓人一吃難忘

酸辣度剛剛好,而且湯有點酸甜酸甜😆😆
魚片很多,不過不是每一次都是沒有魚腥味
,偶爾還是會有,不過勝在湯底搭夠
除了配菜有芽菜外還有薯粉耶,再配上一碗白飯真的超飽
而且我覺得它家的茶也好喝,飯後一杯茶真的幫助消化🎈🎈
記得還有一杯免費的飲品,奶茶是首推
還可以價錢換特飲
他家的小菜也很好吃
酸菜魚
2022-12-01
酸菜魚
2022-12-24 482 瀏覽
朋友生日,佢住東區,就想搵間近近地嘅餐廳幫佢慶祝。東區好食嘅餐廳我認識嘅唔多,但係阿詩瑪壹菌絕對係其中一間我會推介嘅餐廳。因為人少少可以叫嘅嘢食唔多,一個拼盤就可以包羅萬有。我哋叫咗個五福民族拼盤,包括白玉青瓜卷、宮廷醬茄子、燈影藕片、山珍腐皮卷、油雞樅蟹籽拌海蜇五個小食,每個味道完全唔同,完全冇重複,但係個個都精彩。我最鍾意食嘅係燈影藕片,佢可以將蓮藕切到咁薄嘅薄片,再加埋醬汁糖漿,香脆可口。主食係雲南野生菌鍋,我最鍾意食菇,呢個菌鍋完全吸收左雞湯嘅鮮味,除咗菇同雞食晒之外,個湯都係飲晒,最後飽到攬住個肚埋單。

2022-12-08 548 瀏覽
店名:阿詩瑪,門面好有民族特色!美麗的雲南姑娘~淒美的愛情故事!傳說中的阿詩瑪已經化身在雲南的石林中~我細個時睇過內地啲‘阿詩瑪’歌舞劇,人靚歌美,哈尼民族啲經典故事,久久流傳……今日,初次淺嚐,唔知呢度啲 ‘阿詩瑪’ 味道會唔會也能讓人流連忘返? 午餐時間,以套餐為主,價格還算適中👇🏿我哋一行3人,試食如下:1)雲南過橋米線 :HKD88.- 冇嘢飲(午餐價)’過橋米線‘ 啲特色係:上菜時,將各種易熟的食材(包括薄切的肉片魚片等等)及煮熟的米線,分碟擺放,配一碗滾熱的高湯,由食客餐前,自行將食材落入滾熱啲高湯中,燙熟食用。 今日,上菜的阿姐好熱情,推車到檯邊,問都冇問,就直接向湯碗中撥入食材……好彩我制止得住,同阿姐講:我哋自己來!(但圖中9宮格第二格d肉片已經被阿姐撥入湯碗,我都沒睇清楚落入d係咩肉😅…)整體來講,食材中有一隻蝦,好有彈性,幾片雞肉和豬肉,湯底還有兩片鹹火腿,整個湯像雞湯,油亦鮮,適合浸泡食材。呢一大碗過橋米線食落肯定飽!味道也ok! 80/100分2)米飯午餐套餐: 自選主菜+小菜+湯+米飯 HKD88.-/套 我哋撿咗:- 滇池酸菜魚(主菜)配
店名:阿詩瑪,門面好有民族特色!

午餐時間,以套餐為主,價格還算適中👇🏿

我哋一行3人,試食如下:

1)雲南過橋米線 :HKD88.- 冇嘢飲(午餐價)

呢一大碗過橋米線食落肯定飽!味道也ok! 80/100分
雲南過橋米線

2)米飯午餐套餐:
自選主菜+小菜+湯+米飯 HKD88.-/套
我哋撿咗:
- 滇池酸菜魚(主菜)配
- 麻辣豬肚(小菜)
- 足料老火湯
- 米飯

據說,食者比分60/100 😅😅😅👇🏿👇🏿👇🏿
米飯+酸菜魚/麻辣豬肚/老火湯

滇池酸菜魚  套餐主菜

麻辣豬肚(餐配小菜)

足料老火湯(餐配)

3)金牌小鍋米線 +飲品:HKD85.- (3餸)
我哋撿咗:
- 雲南石平腐皮 4/5 (與普通腐皮無異)
- 麻辣肥腸 3/5 (軟爛,唔辣,內涵多)
- 鮮菌 3/5 (唔知鮮從何來)
- 原味奶茶

其實,同譚x,南x的小鍋米線類似,呢度啲特色應該係菌,雲南特產!自選食材肯定要有 菌🤩,湯入面好似有筍乾,但好硬淨,似長方形d塑膠皮,牙齒唔好冇試😝

原味奶茶睇落好似唔錯,冇試,No comment.
金牌小鍋米線  (3餸)配冷熱飲品
凍奶茶  (餐配)

最唔抵食的: 山珍氣鍋雞燉湯 HKD98.-👇🏿👇🏿
氣鍋係細細隻,阿姐隨手放上餐檯時,食客們以為係普通的例湯,阿姐仲順手拎走埋小氣鍋d鍋蓋。
小小啲氣鍋連一個細匙羹勺都擺唔入,好難handle呢個鍋!
入邊有蘑菇,雞肉,豬肉粒…點都好啦,都係唔抵100蚊囉!

山珍氣鍋雞燉湯

最後買單HKD405.- /3人,咁個環境,午餐都算抵食!

2022-12-07
雲南過橋米線
米飯+酸菜魚/麻辣豬肚/老火湯
滇池酸菜魚  套餐主菜
麻辣豬肚(餐配小菜)
足料老火湯(餐配)
金牌小鍋米線  (3餸)配冷熱飲品
凍奶茶  (餐配)
2022-11-26 510 瀏覽
因為太耐冇去食,唔肯定星期六多唔多人,所以早一晚喺app book位,星期六同媽媽去食番個lunch後尾發覺,真係book位會好啲,一入去坐低冇耐,就不停有人入座。講番食物先,原本想食過橋米線,不過媽媽想食其他菜式,唯有下次至食過橋米線嚕呢次午餐叫咗4樣菜式,首先係涼拌茄子同貓耳朵,涼拌菜式而言,算係ok,茄子幾多汁,又唔怕太軟身,好味!不過貓耳朵呢,就可以濃味番少少。另外叫咗個海鮮炒飯同羊肚菌黃耳燴素千層。個炒飯呢,材料足,份量多,但炒飯而言就略為唔夠鑊氣,但味道係好嘅~而羊肚菌黃耳燴素千層呢,味道好好,我比較鍾意呢味菜式,味道清新,菇菌類好多,仲有萵筍等食材,外面又有腐皮包住,好味!廚房出餐快,侍應們送餐又快,服務又好,態度親切,所以覺得呢次午餐都食得幾開心。

2022-11-26
  • 羊肚菌黃耳燴素千層
2022-11-16 361 瀏覽
D野食又油又甜,一係冇味,四佰幾二人餐,除咗個湯叫做入得口,其他不知所謂。🙃蟹子土豆絲-冇味🫣🫣🫣唔知咩茄子-又咸又甜又油(唔知想點)🫣🫣🫣夫妻肺片-冇味(連辣味都冇,得d油浸住)🫣🫣🫣紅燒肉 - 太甜,個汁好似水咁,夠肉又肥,簡直垃圾🤬🤬🤬🤬🤬松茸雞湯-全晚最正常氣鍋雞 - 冇對比冇傷害,但早兩日先去深水埗食完某小店,再食哩間,真心完全比下去🫣🫣🫣糖水- 雪蓮子桃膠湯水 (都係以難食結尾)總結:一定唔會再去~完🙃🙃🙃🙃🙃

蟹子土豆絲-冇味🫣🫣🫣
唔知咩茄子-又咸又甜又油(唔知想點)🫣🫣🫣
夫妻肺片-冇味(連辣味都冇,得d油浸住)🫣🫣🫣
松茸雞湯-全晚最正常
糖水- 雪蓮子桃膠湯水 (都係以難食結尾)

總結:一定唔會再去~完🙃🙃🙃🙃🙃
2022-11-16
2022-08-19 1169 瀏覽
今天不想外出晚餐,便走到這裏看看有什麼合意的食物。還沒到晚餐時間,可訂購下午茶。下午茶套餐選擇頗多,還免費送一杯熱飲,那就决定在這裏買外賣回家。最終選了金牌小窩米綫,加了一份肥牛和水蜜桃綠茶。要等待約十五分鐘,付款取票後到商場逛逛消磨時間。拿到外賣食品。湯和米綫分開裝上,那就不怕米綫浸泡在湯內太久已變得糊了。金牌小窩米綫的湯底,酸酸辣辣的,香麻味道頗濃。肥牛份量也不算少,米綫配上香麻酸辣的海底惹味。水蜜桃綠茶味道較甜。
今天不想外出晚餐,便走到這裏看看有什麼合意的食物。

拿到外賣食品。

湯和米綫分開裝上,那就不怕米綫浸泡在湯內太久已變得糊了。

金牌小窩米綫

金牌小窩米綫的湯底,酸酸辣辣的,香麻味道頗濃。

肥牛份量也不算少,米綫配上香麻酸辣的海底惹味。

水蜜桃綠茶味道較甜。

15 分鐘 (外賣自取)
2022-06-18 1540 瀏覽
呢間比較似係茶餐廳川菜,同雲南菜差別好大,基本上見唔到係雲南餐廳隨處可見嘅菠蘿飯、烤魚、涼粉。如果只係食米線OK,但晚餐好勉強。兩個人買單800蚊,不如食商場樓上任何一間連鎖餐廳好過。唯一滿意係佢提供嘅綠茶,有糯米香味。