今次黎到筲箕灣嘅阿翁廚房,食到一頓好嘅上海菜,真係令人驚喜!開場先點了8隻小籠包,一口咬落去,哎呀,真係肉汁滿滿,完全封存咗個肉餡嘅鮮味,加上一滴鎮江醋,正到不得了😋!接住嘅生煎包,底脆面軟,啖啖肉感,雖然一滴油都有啲多,不過口感都算係掂。來咗阿翁廚房點可以錯過水晶肴肉呢?切片嘅肉質緊實之餘膠質滿分,豐富嘅肉感配搭清淡嘅醬料,簡直就係上海味嘅極致體現。而蟹子雲腿賽螃蟹,呢個係我覺得最驚喜嘅一道,蟹子與雲腿混合得恰到好處,每啖都滋味無窮。最後,嗌咗個豆沙窩餅作收,香脆嘅外皮包裹住甜滋滋嘅豆沙,咬落去話哂,真係滿足!整體嚟講,阿翁廚房嘅食物,不只味道正,分量足,仲超值,食咗都令人心滿意足👍。下次經過筲箕灣,一定會再黎光顧!🍲🥟🥢

2023-10-27 531 瀏覽
近排想清淡啲順便減下肥🤰🏻🤰🏻,係網上外賣平台見到呢間做緊優惠,仲有得食清淡減肥恩物—嫩雞煨麵,就叫左黎試下。食物黎到嘅時候有啲失望🥲🥲, 麵質好淋,淋到啲麵就黎碎咁。啲雞肉份量幾多🥹🥹,但係啲調味就好奇怪,食完仲好口渴。唯一比較欣賞嘅地方係佢比較多菜同菇,啱曬想食返多啲蔬菜嘅人😍😍。

外賣自取
2023-06-23 562 瀏覽
又用app叫左外賣,呢間阿翁第一次叫,又幾好食喎😋😋叫左個菜肉雲吞有12粒,勁大粒,每粒都好厚肉,滿足到我呢個食肉獸😃😃😃仲有五香牛展醃得幾入味,正!仲有菜葡係底,另外4隻粟米鍋貼同4隻原味鍋貼,都好足料🤤🤤🤤最後食埋小籠包,飽晒🤭🤭🤭
又用app叫左外賣,
呢間阿翁第一次叫,
又幾好食喎😋😋
叫左個菜肉雲吞有12粒,
勁大粒,
每粒都好厚肉,
滿足到我呢個食肉獸😃😃😃
仲有五香牛展醃得幾入味,正!
仲有菜葡係底,
另外4隻粟米鍋貼同4隻原味鍋貼,
都好足料🤤🤤🤤
最後食埋小籠包,
飽晒🤭🤭🤭
筲箕灣小巷阿翁廚房/江南特食料理點心/小食/湯麵/小菜/雞煲樣樣有📍阿翁廚房🧭筲箕灣愛民街30-50號鴻利大廈地下14A-16A號舖💰人均消費: HKD150如果你識路,筲箕灣愛民街有好幾間唔錯嘅小炒餐廳!#阿翁廚房 係其中一間抵食之選!⭐️阿翁上湯小籠包5隻 $40𝑿𝒊𝒂𝒐𝒍𝒐𝒏𝒈𝒃𝒂𝒐 5𝒑𝒄𝒔$40有5隻好平!皮少少厚但好都多湯夠熱⭐️鮮肉鍋貼4隻 $30𝑷𝒂𝒏-𝒅𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈𝒔鍋貼幾唔錯,皮薄夠香,蘸醋惹味🆗炸銀絲卷 $24𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑻𝒉𝒓𝒆𝒂𝒅 𝑩𝒖𝒏太耐無食!炸得幾靚,但裡面麵包唔多軟熟🆗雞絲粉皮 $50𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏𝒃𝒆𝒂𝒏 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒉𝒓𝒆𝒅𝒅𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝒊𝒏 𝑺𝒆𝒔𝒂𝒎𝒆 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆賣相唔錯但味道普通,雞絲冇咩味,麻醬唔夠仲有少少醋味⭐️上海回鍋肉 $62𝑫𝒐𝒖𝒃𝒍𝒆 𝑪𝒐𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌超下飯菜! 回鍋肉已經好惹味,包心菜都好爽好濃🆗黑醋排骨 $68𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑹𝒊𝒃 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑽𝒊𝒏𝒆𝒈𝒂𝒓少許失望,炸過龍,醋太多有啲酸🆗酸辣湯麵 $40𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑯𝒐𝒕 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒐𝒖𝒓 𝑺𝒐𝒖𝒑依個失望因為真係太酸
筲箕灣小巷阿翁廚房/江南特食料理

$40有5隻好平!皮少少厚但好都多湯夠熱
阿翁上湯小籠包5隻

⭐️鮮肉鍋貼4隻 $30
𝑷𝒂𝒏-𝒅𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑫𝒖𝒎𝒑𝒍𝒊𝒏𝒈𝒔
鍋貼幾唔錯,皮薄夠香,蘸醋惹味
鮮肉鍋貼4隻

🆗炸銀絲卷 $24
𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑻𝒉𝒓𝒆𝒂𝒅 𝑩𝒖𝒏
太耐無食!炸得幾靚,但裡面麵包唔多軟熟
炸銀絲卷

🆗雞絲粉皮 $50
賣相唔錯但味道普通,雞絲冇咩味,麻醬唔夠仲有少少醋味

⭐️上海回鍋肉 $62
𝑫𝒐𝒖𝒃𝒍𝒆 𝑪𝒐𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌
超下飯菜! 回鍋肉已經好惹味,包心菜都好爽好濃
上海回鍋肉

🆗黑醋排骨 $68
𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑹𝒊𝒃 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑽𝒊𝒏𝒆𝒈𝒂𝒓
少許失望,炸過龍,醋太多有啲酸
黑醋排骨

🆗酸辣湯麵 $40
依個失望因為真係太酸,但$40就算😂
酸辣湯麵

🆗川辣口水雞$70
𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝒊𝒏 𝑪𝒉𝒊𝒍𝒊 𝑶𝒊𝒍
似麻醬雞多過口水雞
川辣口水雞

唔算係好好味但真心平!

#MFJ筲箕灣 #MFJ中菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog ##chinesefood #chinesecuisine
#相機食先 #筲箕灣美食 #中菜
2023-03-08
$150 (宵夜)
阿翁上湯小籠包5隻
鮮肉鍋貼4隻
炸銀絲卷
上海回鍋肉
2022-09-10 1973 瀏覽
這家上海菜在我公司步行去約10分鐘,它在一個小巷內,普通人跟本不會經過。我喜歡這邊任何時候也能找到位置,而且不會太嘈雜。這邊的食物價錢便宜,份量很多而且好吃。我認為這家的擔擔麵應該有全港頭五本人通常吃擔擔麵+抄手+檸檬茶午餐的份量真的很多,才賣50元左右上海粗炒也好吃。有讚也有彈,這邊的小籠包皮太厚本人不太喜歡。豆漿很常煮到有一股燶味,本人不會點豆漿就是了我對這家店真的又愛又恨,因為店員的態度其實有某一位不是太好。總括而言,不論價錢,味道我也很建議嘗試。這家店我邀請過好幾位朋友來吃過也讚好,
我喜歡這邊任何時候也能找到位置,而且不會太嘈雜。

這邊的食物價錢便宜,份量很多而且好吃。
我認為這家的擔擔麵應該有全港頭五

本人通常吃擔擔麵+抄手+檸檬茶

午餐的份量真的很多,才賣50元左右
上海粗炒也好吃。

有讚也有彈,這邊的小籠包皮太厚
本人不太喜歡。
豆漿很常煮到有一股燶味,本人不會點豆漿就是了

總括而言,不論價錢,味道我也很建議嘗試。
這家店我邀請過好幾位朋友來吃過也讚好,
2022-09-07
2021-09-10 3407 瀏覽
經典上海菜 小店風格但廚師手工出色菜式如下 酸辣湯 紅燒肉 紅燒獅子球 炒年糕粒 上湯小籠包酸辣湯香辣帶酸,食到腐皮木耳絲脆脆嫩嫩開胃前菜湯品紅燒獅子頭 大大件燉到入曬味,濃油赤醬帶點濃重味道 咬開好似漢堡咁鬆軟有肉汁紅燒肉,肥瘦五花切成相等尺寸用醬汁去炆到熟,入曬之餘入口肥油甘香鮮嫩好味道炒年糕有辣椒食落微辣令平凡既蠔油味多添一種刺激味道 年糕口感煙韌 一口連花生果仁一起食口感更豐上湯小籠包 皮略厚但因為包住超多湯汁,鮮甜肉甘香  阿翁上海菜筲箕灣愛民街30-50號鴻利大廈地下14A-16A號舖消費$500評分7/10
經典上海菜 小店風格但廚師手工出色
菜式如下 酸辣湯 紅燒肉 紅燒獅子球 炒年糕粒 上湯小籠包
酸辣湯香辣帶酸,食到腐皮木耳絲脆脆嫩嫩開胃前菜湯品
炒年糕有辣椒食落微辣令平凡既蠔油味多添一種刺激味道
年糕口感煙韌 一口連花生果仁一起食口感更豐
上湯小籠包 皮略厚但因為包住超多湯汁,鮮甜肉甘香

阿翁上海菜
筲箕灣愛民街30-50號鴻利大廈地下14A-16A號舖
消費$500
評分7/10
2021-09-09 797 瀏覽
食上海菜,呢間都幾好架!位置就難搵D,好聽叫隱世上海菜添!不過呢D小店先有人情味,一入黎就好客氣問想食D乜又茶水埋位親自招呼小籠包係呢度既招牌之作 個外皮唔會太厚身,薄薄一層包住肉汁餡料,性價比又高小籠包即點即蒸,上菜時仲出緊煙,味道豐富肉汁鮮甜炒麵有椰菜同肉絲,用豉油炒過特別香又有獲氣上海獅子頭即係大肉丸 醬汁香又濃,燉到好入味,伴以小堂菜一齊食味道出色蔥爆肉片仲要用鐵板上,保持溫度食到尾都係熱既,蔥香滿載,肉片夠嫩滑阿翁厨房筲箕灣爱民街30-50号鸿利大厦地下14A-16A号舖平均消費$200評分7/10
食上海菜,呢間都幾好架!位置就難搵D,好聽叫隱世上海菜添!
小籠包即點即蒸,上菜時仲出緊煙,味道豐富肉汁鮮甜
炒麵有椰菜同肉絲,用豉油炒過特別香又有獲氣

阿翁厨房
筲箕灣爱民街30-50号鸿利大厦地下14A-16A号舖
平均消費$200
評分7/10
2021-05-03 2507 瀏覽
店舗位置有點隱蔽,可能就連區內的街坊們也未必知道,要走進小巷內才能找得到;老實說,店內環境不算光鮮,甚至可以稱得上簡陋,但是老闆娘很親切,會親自落單及招呼客人。上海小籠包 - 皮厚度適中,肉汁夠鮮味,性價比很高!上海湯麵 - 湯底是熬製過的,麵條有咬口,不會過腍。酸辣湯 - 足料,味濃!飲完覺得很開胃高力豆沙 - 現在比較少見,所以要試試,即點即炸,高力豆沙面有糖霜,蛋白墨度高,質感綿綿的,豆沙甜度剛剛好,不會過甜。

上海小籠包 - 皮厚度適中,肉汁夠鮮味,性價比很高!

上海湯麵 - 湯底是熬製過的,麵條有咬口,不會過腍。

酸辣湯 - 足料,味濃!飲完覺得很開胃

高力豆沙
2021-04-05 2031 瀏覽
復活節假期,旺區特別多人,所以不走太遠,同女朋友於本區搵食。突然之間好想食上海菜,用 openrice 搵吓有冇上海菜食就搵到呢間叫阿翁廚房,真係住喺附近咁耐都唔知有呢間舖頭,就一於試吓。原來呢間阿翁廚房喺一條斜路上一條不起眼的橫街,街口望入去完全唔會覺得入面會有食店,到了店門外猶豫了一會,因店舖簡陋又黑沉沉,內𥚃又無乜客,坐低後店員用半普通話半廣東話來招呼,真的不能給予信心。真係好耐冇食上海菜,我同女朋友點左好多野食,幸好最後都食得晒。以下是所點的食品短評:🥢送的例湯🥢可以不飲也可以不提,例中之例😞🥢酸辣湯🥢味道不錯,夠酸夠辣又夠料👍🏻🥢水晶肴肉🥢味道正宗,可比美著名食店👍🏻🥢上海炒年糕🥢味道都唔錯,配料亦算足👌🏻🥢酥炸豬扒🥢比正常上海食店差了少許,不夠酥脆,味道普通👎🥢擔擔麵🥢湯底夠濃夠味,麵質亦可,肉碎也足夠👍🏻🥢上海熏魚🥢差!魚不夠乾身,不夠甜又不夠酸,係食過最差嘅熏魚👎🥢小籠包🥢比一般嘅小籠包大,內裏的肉亦都實在,湯亦多又夠鮮甜,但係.....為何包皮會做得咁厚呢,厚到難以接受,成個小籠包就係敗在包皮道👎🥢紅油炒手🥢辣椒油不太辣但夠味,雲吞內的肉又實在,原來都不錯,但係為何雲

以下是所點的食品短評:
🥢送的例湯🥢可以不飲也可以不提,例中之例😞
🥢酸辣湯🥢味道不錯,夠酸夠辣又夠料👍🏻
🥢水晶肴肉🥢味道正宗,可比美著名食店👍🏻
🥢上海炒年糕🥢味道都唔錯,配料亦算足👌🏻
🥢酥炸豬扒🥢比正常上海食店差了少許,不夠酥脆,味道普通👎
🥢擔擔麵🥢湯底夠濃夠味,麵質亦可,肉碎也足夠👍🏻
🥢紅油炒手🥢辣椒油不太辣但夠味,雲吞內的肉又實在,原來都不錯,但係為何雲吞皮會咁厚呢?仲要將雲吞皮卷埋一舊😞又係敗在雲吞皮👎
🥢火鴨絲春卷🥢原本無乜期望卻反而好,足料皮脆👍🏻啖啖有火鴨絲味道👍🏻

食咗咁多嘢,先記得身上只有幾佰蚊,驚唔夠錢俾,埋單時都係$288,又真係幾扺食。
2020-08-22 3374 瀏覽
朋友介紹話抵食,梗係要試吓!小籠包,煎餃子,酸辣湯呢啲梗係必試架喇,首先講小籠包,皮簿有肉汁你估講咁易?仲食到啲皮煙煙韌韌!!!呢間比連鎖店好食幾百倍!!!煎餃子香脆又5會硬平時食小籠包,煎餃子呢啲好多時都會有肥膩,好'漏'嘅感覺,呢間又5會,我仲食得落其他野佢嘅酸辣湯夠酸又夠辣,我最中意佢無用豬肚整,個稀杰程度啱晒我口味炸豬扒鬆軟酥脆又5乾,跟個醬汁都幾特別又好味本來無期望,點知咁嘅價錢有呢啲水準,真心有驚喜另外佢出面環境都幾好,如果冬天坐出面食都應該好feel見前面有負皮話態度5好,5知係咪疫情關係,我去到得我2個人一枱,又無乜野喎下次試完其他野再推薦
朋友介紹話抵食,梗係要試吓!
小籠包,煎餃子,酸辣湯呢啲梗係必試架喇,

煎餃子香脆又5會硬

佢嘅酸辣湯夠酸又夠辣,我最中意佢無用豬肚整
,個稀杰程度啱晒我口味

炸豬扒鬆軟酥脆又5乾,跟個醬汁都幾特別又好味

本來無期望,點知咁嘅價錢有呢啲水準,真心有驚喜
另外佢出面環境都幾好,如果冬天坐出面食都應該好feel

下次試完其他野再推薦

2020-04-26 2537 瀏覽
經Apps 叫外賣午餐,叫了兩個客飯加一個湯麵,先講糖醋骨菜飯,味道完全同我食開的糖醋骨唔同,好像生炒骨咁,之後個獅子頭菜飯就普通,但啲菜飯就好咸,個雪菜肉絲湯麵餸少好像食淨麵咁,啲蔥仲多過雪菜,最後三個餐跟熱豆漿,啲豆漿完全變味,有陣陣異味發出!
2020-04-26
紀念日
用餐優惠
試食活動
2020-04-02 2007 瀏覽
水煮班塊😅😅😅睇個標題都知道中伏🤮首先用app訂左送餐到家,所有汁都漏到啲盒周圍都沾滿,第一次送餐包裝差成這😫點了兩個客飯,一個賽螃蟹菜飯,一個水煮魚菜飯,送老火例湯兩個一份小籠包,一份雞絲粉皮賽螃蟹都ok啲菜飯就非常唔均勻,好多一嚿嚿😅水煮魚,事實上真係無錯真係有魚,不過就無諗過係煮栗米班塊既魚塊,而睇落好明顯就係辣椒油浸魚塊味道就係辣椒油味🤮底部還有很多配菜,薯粉和菜不過食咁多水煮魚,這真是😫😫😫就算平價水煮魚都未見過人用咁既魚,最大問題,連味道都差爆小籠包,超市買返嚟蒸比較好食雞絲粉皮同例湯最正常😂如果真是要call app送餐,真係要考慮清楚喇
水煮班塊😅😅😅

睇個標題都知道中伏🤮

一份小籠包,一份雞絲粉皮

賽螃蟹都ok

啲菜飯就非常唔均勻,好多一嚿嚿😅

味道就係辣椒油味🤮

底部還有很多配菜,薯粉和菜

不過食咁多水煮魚,這真是😫😫😫

就算平價水煮魚都未見過人用咁既魚,最大問題,連味道都差爆

小籠包,超市買返嚟蒸比較好食

雞絲粉皮同例湯最正常😂

如果真是要call app送餐,真係要考慮清楚喇

2019-12-15 2567 瀏覽
食物評分 (5⭐️最高):雞絲粉皮 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️肴肉 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️三鮮湯年糕 $50 ⭐️⭐️⭐️⭐️小籠包 5隻 $38, 8隻 $58 ⭐️⭐️⭐️⭐️竹笙火腿雲吞雞 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️雪菜毛豆百葉 $58 ⭐️⭐️⭐️串燒 $18 ⭐️⭐️⭐️雞絲粉皮 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️全晚最好味我選這一碟,麻醬夠夠又夠味,全碟也量多,粉皮亦好味,好快便清碟💖😋肴肉 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️這碟肴肉有應有的水準,好多件,這個價錢有這個水準就好抵。三鮮湯年糕 $50 ⭐️⭐️⭐️⭐️小籠包 5隻 $38, 8隻 $58 ⭐️⭐️⭐️⭐️這小籠包的皮不太熟,店員解釋是為保包子內的湯汁,這個解釋我覺得未夠說服力,很多其他上海餐廳都沒有這個問題,亦肉汁十足,所以我不太接受這個解釋。味道還是不錯的,所以這個解釋令我感覺上有點扣少少分。竹笙火腿雲吞雞 $98 ⭐️⭐️⭐️⭐️好大煲,料多。雪菜毛豆百葉 $58 ⭐️⭐️⭐️串燒 $18 ⭐️⭐️⭐️串燒好受歡迎,我個人麻麻地,我們叫了不同串燒,有雞、牛、羊、蝦等,對我來說都是一般,我不會再叫。餐牌好多選擇,好易有選擇困難症😅總體而言,很不錯,價錢實惠,選擇多。
食物評分 (5⭐️最高):
串燒 $18 ⭐️⭐️⭐️

雞絲粉皮 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

肴肉

肴肉 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️

這碟肴肉有應有的水準,好多件,這個價錢有這個水準就好抵。

咸肉湯年糕

雪菜毛豆百葉 $58 ⭐️⭐️⭐️

串燒
串燒

串燒 $18 ⭐️⭐️⭐️

餐牌好多選擇,好易有選擇困難症😅

總體而言,很不錯,價錢實惠,選擇多。

2019-10-26
肴肉
咸肉湯年糕
小籠包8隻
竹笙火腿雲吞雞
2019-07-08 3248 瀏覽
跟朋友去了昂坪360後出港島找吃的,因為大家都住在港島。點了1. 干菜紅燒肉配饅頭紅燒肉編鹹,但配饅頭吃就剛剛好。後來加點了一碗白飯配它吃。2. 咸肉炒秋葵點的唯一的一個菜,秋葵不是所有人都接受的了,但剛好我們3個都吃。3. 小籠包皮有點厚,但肉汁挺多的。4. 回鍋肉炒年糕我挺喜歡吃年糕的,配回鍋肉炒,很入味。這家餐廳的菜都很濃味,愛好清淡點的朋友不太適合來。Ps加點的白飯,啤酒也再三問侍應才到,另外也聽到鄰坐的客人點的火鍋配料也是遲遲沒有到,人手明顯不足。
跟朋友去了昂坪360後出港島找吃的,因為大家都住在港島。

點了1. 干菜紅燒肉配饅頭
紅燒肉編鹹,但配饅頭吃就剛剛好。後來加點了一碗白飯配它吃。

2. 咸肉炒秋葵

3. 小籠包
皮有點厚,但肉汁挺多的。

4. 回鍋肉炒年糕
我挺喜歡吃年糕的,配回鍋肉炒,很入味。

這家餐廳的菜都很濃味,愛好清淡點的朋友不太適合來。

干菜紅燒肉配饅頭
咸菜炒秋葵
回鍋肉炒年糕
2019-06-23 1816 瀏覽
#阿翁廚房下午茶時段 ⬇上海炒年糕 + 飲品 ($36)小籠包(4隻)+ 擔擔麵餐 ($50)-中文 :下午茶時段食物價錢算平食物亦有質素上海炒年糕有鑊氣份量足夠小籠包湯汁很多 不俗擔擔麵少少辣但份量超多十分抵食-English : (May contain grammatical mistakes 🙇🏻‍♂)I went there in the afternoon tea period. The price is quite cheap when compared to other restaurants selling similar food. The quality of food is high considering the price isn’t too high. The rice cake’s well cooked and the portion is more than enough. Xiao long bao are good as well since they are really juicy. The dan dan noodles’ portion
#阿翁廚房
下午茶時段 ⬇
上海炒年糕 + 飲品 ($36)
小籠包(4隻)+ 擔擔麵餐 ($50)
中文 :
小籠包湯汁很多 不俗
擔擔麵少少辣
但份量超多
十分抵食
I went there in the afternoon tea period. The price is quite cheap when compared to other restaurants selling similar food. The quality of food is high considering the price isn’t too high. The rice cake’s well cooked and the portion is more than enough. Xiao long bao are good as well since they are really juicy. The dan dan noodles’ portion is super big and tastes good, albeit being a bit spicy.
味道/Taste: 8/10
抵食/Value of money: 9/10