餐廳: 阿甘蝦餐廳
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2020-10-19 2070 瀏覽
同男朋友上山頂拍拖慶祝,上網search山頂推薦既餐廳黎黎去去都係個幾間🤣一落車即刻衝去呢間醫肚,點知佢話我地無book位,要等起碼20分鐘...但明明我見到入面仲有大把位等左大約十五分鐘就比我地入去,staff建議我地食野先好除口罩。入到去好開揚,咁岩坐個位置可以睇風景當你Ready落單既時候就將呢塊板由STOP轉做RUN,佢地就會過黎serve你。Drink Menu - 成塊乒乓球拍🏓️咁🤣$199 - Forrest’s Seafood Feast 阿『甘』海鮮薈炸蝦🍤+ fish & chips + 海鮮球一堆炸物,基本上食落去都差唔多味😆$198 - Shrimp New Orleans 特色蒜香牛油辣汁扒大蝦配茉莉香飯呢個反而有驚喜,好多蝦,個汁送飯好正,忌廉辣汁,如果佢比多d汁會更好!塊包一凍左就硬哂唔好食,記得襯熱食呀!呢到定價唔算平,但味道質素OK,又有景色睇,拍拖慶祝黎講係一個唔錯既選擇

Drink Menu - 成塊乒乓球拍🏓️咁🤣

炸蝦🍤+ fish & chips + 海鮮球

一堆炸物,基本上食落去都差唔多味😆

$198 - Shrimp New Orleans
特色蒜香牛油辣汁扒大蝦配茉莉香飯

塊包一凍左就硬哂唔好食,記得襯熱食呀!

紀念日
2020-10-08 1570 瀏覽
又來HSBC的餐廳周,去年我都有吃過這間,因為景色太美,食物也不錯所以再來一次因為餐廳周的關係,$148包前菜,主食和甜品,超值訂位時希望坐window seat,店員沒令我失望,且全程都很有禮蕃茄湯就像一般店裡的羅宋湯,味道不錯蒜蓉包很香蒜蓉和牛油味,烤得香脆,好吃Shrimper's Heaven 另+$50包含4種口味和造法的蝦,重點是沒有殼有:炸椰子碎蝦,天婦羅蝦,炭燒蝦和普通炸蝦全部都剛炸起,熱辣辣很出色,蝦肉彈牙,特別是炭燒蝦有很香的炭燒味,正另外亦配有薯條,可是份量很大,我們吃不完Seafood Pasta 另+$30蕃茄海鮮意粉,有青口,蝦和蜆肉等,蕃茄味香濃,不錯,但仍是蝦料理出色一點Peach Tea+$30和Strawberries Lemonade+$30飲品一般,Strawberries Lemonade有點偏酸,我下次會試別的Tiramisu層次分明的Tiramisu,不錯,咖啡味再濃一點會更好Brownies這個更好吃,暖暖的Brownies很香朱古力味每款的份量都很大,而且味道不錯,加上美麗的景色,實在值得我一來再來

因為餐廳周的關係,$148包前菜,主食和甜品,超值

蕃茄湯
就像一般店裡的羅宋湯,味道不錯

蒜蓉包
很香蒜蓉和牛油味,烤得香脆,好吃

Shrimper's Heaven 另+$50
包含4種口味和造法的蝦,重點是沒有殼

有:炸椰子碎蝦,天婦羅蝦,炭燒蝦和普通炸蝦

另外亦配有薯條,可是份量很大,我們吃不完

Seafood Pasta 另+$30

Tiramisu
層次分明的Tiramisu,不錯,咖啡味再濃一點會更好

Brownies
這個更好吃,暖暖的Brownies很香朱古力味

• Shrimper's Heaven
2020-09-29 1711 瀏覽
bubba gump shrimp co.係美式餐廳, 成件事好美式lol 裝修又明顯, 格離痴住間紀念品店, 又有人扮的吉祥招牌公仔(?) 而又真係有人會買lol 雖然訂左位要九點先有, 不過睇到呢個景都值既!山頂真係幾靚, 附近的豪宅日日望呢個景應該冇哂感覺~ 間餐廳好無聊, 有塊真個三個醬最左邊個個超好味!有種泰式的感覺又mix左蛋黃醬,超好味個香蒜意粉, d粉好好味, 個包冇咩印象,lol 究竟我有冇食呢唔記得d蝦冇特別好多地方都整到又爽又實正的所以如果呢間野係食蝦出名的睇黎呢個gimmick要轉左佢~

雖然訂左位要九點先有, 不過睇到呢個景都值既!
山頂真係幾靚, 附近的豪宅日日望呢個景應該冇哂感覺~
間餐廳好無聊, 有塊真

個三個醬最左邊個個超好味!
有種泰式的感覺又mix左蛋黃醬,超好味

d蝦冇特別好多地方都整到又爽又實正的
所以如果呢間野係食蝦出名的睇黎呢個gimmick要轉左佢~
2020-09-28 1452 瀏覽
疫情關係山頂無哂遊客,就算係本地客都唔算多,我係星期日去,預先係klook買咗個set menu,每位$288見到當日餐廳其實都有人龍要等位,但係場地夠大都好快入得哂。講返個set,價錢幾吸引,包餐湯餐包、兩個main dish、甜品、同埋一杯lemonade食物質素都唔錯。但係最重要係環境優美,望到好靚嘅維港夜境
見到當日餐廳其實都有人龍要等位,但係場地夠大都好快入得哂。
食物質素都唔錯。但係最重要係環境優美,望到好靚嘅維港夜境

Seafood  feast
Baby  rib
Brownie
Seafood  feast
Baby  rib
2020-09-06 2358 瀏覽
山頂餐廳消費高? 又唔係喎!#我同亞甘有個約會例如呢間 #山頂亞甘蝦餐廳 Bubba Gump Shrimp Co.價錢真係唔係貴,但衰在服務差🤦🏼‍♀️叫左四樣嘢加四杯飲品,埋單人均$260,有靚景照,性價比都算高。芒果蝦沙律味道唔錯,蔬菜🥬夠新鮮。雜錦炸物頭盤🍤🦑🐔都唔錯,白汁焗菠菜好好咪😋煎魚🐟配薯蓉個汁咸左啲,舊魚都算滑。青口就麻麻地新鮮,overall 可以接受。但waitress就認真好唔耐煩,又漏單,全程黑口黑面👩🏿‍🦳。遊客勝地,但而家冇遊客啦⋯⋯做生意唔容易,就算逆境都要保持笑容咁過啦!#localtravel #localcustomers #smilehongkong #😊
山頂餐廳消費高? 又唔係喎!
#我同亞甘有個約會
價錢真係唔係貴,但衰在服務差🤦🏼‍♀️

芒果蝦沙律味道唔錯,蔬菜🥬夠新鮮。
雜錦炸物頭盤🍤🦑🐔都唔錯,白汁焗菠菜好好咪😋
煎魚🐟配薯蓉個汁咸左啲,舊魚都算滑。
青口就麻麻地新鮮,overall 可以接受。
遊客勝地,但而家冇遊客啦⋯⋯
做生意唔容易,就算逆境都要保持笑容咁過啦!
mussels
fried  shrimp
shrimp  mango  salad
fried  shrimp
shrimp  mango  salad
2020-08-09 1798 瀏覽
Very disappointed on the food. The shrimps are not fresh. The burger only has a small piece of tomato and a few onions with very dry chicken breast, hard to chew. The ribs are super dam dry. No comments on service given the pandemic makes everyone mad.
2020-08-09
2020-07-03 2103 瀏覽
餐廳富有特色的裝修,盡顯外國情調。來到這裡仿佛置身在歐美國家的音樂酒吧餐廳,加上可以俯瞰窗外維港的景色,確實很有賣點。我們提早一天訂位,可以有窗邊的位置,因為是幫朋友慶祝生日。餐廳的菜式主要是以蝦為主題,但是價錢可以說是中規中矩,也比較大眾化。菜式的賣相上面來講是中等偏上的,所以還是對得起這個價錢。個人比較喜歡它的沙律和意粉。最驚喜的是來這裡過生日,餐廳很會搞氣氛,當侍應把蛋糕拿上來的時候,他故意打爛了那個蛋糕盒,我們都嚇得說不了話,最後服務員從後面把蛋糕給我們拿上來,所以給我們很大很大的驚喜。然後餐廳的服務員排成一排給我們唱生日歌,整個餐廳都為好像在為我們慶祝,非常非常有氣氛。6個人每個人再加一杯飲品,買單總共不到2000塊錢,真心點讚。

2020-06-16 2168 瀏覽
最近疫情下無哂遊客,決定去山頂走一轉,結果一如所料,人流十分疏落,多數都是家長帶著小朋友。其實呢間餐廳已經食過幾次,所以今次都係叫返之前覺得好食既菜色。無論第一次還是第N次嚟都會再叫呢個最出名既桶蝦呀,唔知係咪因為用啤酒灼過既關係,蝦肉比起平時食開既都會較為彈牙,同食落好鮮味。而且有得揀蒜味或者辣味,個人比較鍾意食辣,因為比較香口之餘仲好開胃。第二樣必食推介! 魚柳配忌廉汁簡直perfect match,仲有薯蓉做 side dishes,個薯蓉佢應該加左一啲特別既香料,食落同平時既好唔同。話事話食完呢個都幾飽肚下。原本個名唔多記得,姑且叫佢做chicken burger。之前無試過係度食Burger,而佢既雞扒乾身得嚟又唔會太過鞋身,配返個千島醬同蕃茄蔬菜,總括來講都不過不失。沙律係加$55 算幾大碟酒味唔算濃,但飲落有啲似藥水味呢個入口幾似fruit punch,味道唔錯。

啤酒灼鮮蝦桶

話事話食完呢個都幾飽肚下。
Cheese burger

Caesar Salad

沙律係加$55 算幾大碟

Strawberry Basil Smash

酒味唔算濃,但飲落有啲似藥水味

FIZZY FUN

呢個入口幾似fruit punch,味道唔錯。
啤酒灼鮮蝦桶
Cheese burger
Caesar Salad
FIZZY FUN
  • Jenny's catch with loster butter sauce,
2020-06-07 1722 瀏覽
呢間以"阿甘正傳" 為主題既餐廳由細聽到大,咁難得黎到山頂梗係要試下佢啦❗▫️$338 炭燒美國西冷牛扒配鮮烤香草牛油蝦串🥩牛扒正常、牛油蝦串好香❗配菜仲有炸洋蔥圈同薯蓉🥔 份量吾細喔❗▫️$172 香草牛油白酒煮青口🦪青口索晒牛油白酒既香,好食呀‼️▫️$160 啤酒灼鮮蝦桶🦐一款係蒜味、另一款有好小既辣味❗蝦用兩個桶裝上,可以直接倒出黎就咁食🥡 🦐細細隻,但味道好鮮甜👅 剝下剝下其實都幾滋味,好快食晒‼️▫️餐廳每張枱都放左一紅一藍既牌,紅色寫住「Stop Forrest Stop🔴"」、藍色寫住「Run Forrest Run🔵」。只要將牌反到紅色,侍應就會過黎幫你啦❗餐廳仲有好多菜式都係以蝦為主,下次再有機會黎山頂可以試下👅
$338 炭燒美國西冷牛扒配鮮烤香草牛油蝦串🥩

$172 香草牛油白酒煮青口🦪
青口索晒牛油白酒既香,好食呀‼️

$160 啤酒灼鮮蝦桶🦐

▫️

餐廳仲有好多菜式都係以蝦為主,下次再有機會黎山頂可以試下👅
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🦐 Feast @ Bubba Gump Shrimp Co. 🌟 阿甘蝦餐廳 《👽食神大媽生日食唔停系列》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Shrimper’s Net CatchShrimp New OrleansLT. Dan’s Surf & Turf- Dɪxɪᴇ Sᴛʏʟᴇ Bᴀʙʏ Bᴀᴄᴋ Rɪʙs & Gʀɪʟʟᴇᴅ Sʜʀɪᴍᴘs.作為電影「阿甘正傳」的主題餐廳,主打吃各式各樣烹調方式的蝦,香港這家分店的景觀是沒得說,居高臨下看無風景,真是無敵贊!👍.食物方面,一句到底,蝦是主打,也是唯一推薦。每一道基本上都是非常惹味!😋 .特意嘗試了豬排骨,可是一大股肉雪藏舊了那股腥味,調味也不怎麼特別好吃。這裡果然是主打吃蝦的。.🌟 記得哦,這裡叫服務員,是把桌面上的牌子翻到紅色寫著「RUN FORREST STOP」那邊。其餘時間就保持藍色「RUN FORREST RUN」的一面就可以。.👽 大媽今個月生日大快樂,好開心呀,可以連續成個月不停食食食 😬😋✌️ 多謝❤️大媽嘅每一位 🥳.📍 山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號鋪☎️
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

2020-05-26 1238 瀏覽
難得在平日與老公一同放假,便來個輕鬆山頂遊...前一天隨意地選擇了位於凌霄閣的一間美式餐廳品嚐美食之餘又能飽覽香港景色...也許是平日人流較少*加上網上預約,服務員安排了窗邊座位...令我倆可以慢嘆景色當天叫了3款菜式*「阿甘蝦餐廳」嘛!當然少不了是蝦及海鮮,還有餐牌上吸晴的豬肋骨。...整體來說*景色靚味道正~~~放假談心一流!!!
...整體來說*景色靚味道正~~~放假談心一流!!!
香草牛油白酒煮青口
美式秘製豬仔骨配燒烤串
辣茄汁海鮮意大利麵
2020-05-22
香草牛油白酒煮青口
美式秘製豬仔骨配燒烤串
辣茄汁海鮮意大利麵
2020-05-24 931 瀏覽
風景依然不錯,但比起2017黎幫襯果次,大失水準,令人失望。1、洋蔥圈,凍同淋。2、魷魚圈,凍同淋。3、辣雞柳,太鹹且太乾身。4、炸海鮮球,餡料凍,令我同老公一度懷疑熟唔熟?5、總體來說,係食風景嘅一晚,食物就不要抱太大期望
1、洋蔥圈,凍同淋。
2、魷魚圈,凍同淋。
3、辣雞柳,太鹹且太乾身。
4、炸海鮮球,餡料凍,令我同老公一度懷疑熟唔熟?
5、總體來說,係食風景嘅一晚,食物就不要抱太大期望

Run  Across  Amer  Sample  H.K.
BBQ  cheese burger
2020-05-23
好耐都無上過泥山頂,趁呢日係平日會少d遊客,就同男朋友上泥拍下拖~行到咁上下,有啲肚餓就入左阿甘蝦餐廳,可能真係冇乜人嘅關係,服務員安排左我哋坐窗口位,可以望住個view😍正正❤️之後我地叫左個2 人套餐嘅lunch set。可能太耐冇食,都好期待一開始上有碟沙律,唔記得咗影😂 另外雖然ribs 相比起前幾年係細塊咗嘅,但都唔錯~ 😋最得我歡心既係 fish and chips 炸到啱啱好,好新鮮嘅魚肉真係食到人唔停口😂😂😂最後上既甜品係我最鍾意既肉桂蛋糕加雲呢拿雪糕!😆😆都幾好味☺️大致上都滿意~🥰🥰

Lunch  set

一開始上有碟沙律,唔記得咗影😂

另外雖然ribs 相比起前幾年係細塊咗嘅,但都唔錯~ 😋
最得我歡心既係 fish and chips
炸到啱啱好,好新鮮嘅魚肉
真係食到人唔停口😂😂😂

大致上都滿意~🥰🥰
Lunch  set
2020-05-19 679 瀏覽
今日同女朋友一齊攞咗假,見天氣幾好,所以就決定上去山頂行吓,食個午餐。山頂選擇唔多,淨係記得之前同同事嚟過阿甘蝦食晚飯,個景望出去應該幾正,但上次勁大霧國王的新意咁。今次日頭上去就好好多,風和日麗,個景正呀。我哋叫咗三樣嘢食,全部味道都普普通通,價錢其實喺山頂來説,唔算貴。食物純粹係西餐,無咩特別,真心食完都無乜邊樣推介。阿甘美國拼盤($198),食物種類都幾多,包括墨西哥脆片、炸蝦、炸魷魚、辣雞塊等。賣相同份量都唔錯。焗鮮蝦芝士通粉($88),係呢個純粹因為女朋友想食芝士,芝士來講唔夠惹味。最後就係阿甘凍蝦杯($98),蝦肉有8隻,唔算大隻,鮮味一般,係個house sauce辣辣地幾過癮。結論就係佢係一間適合打卡嘅遊客餐廳,環境真心靚嘅,但如果想食美食,就可能稍移玉步,落返山再搵搵咯😜。

2020-05-17 601 瀏覽
我係阿甘fans好耐冇寫食評,不過今次真係要為佢抱不平環境好不在話下,周圍見到阿甘嘅痕跡真係好感動「run Forrest run」見到呢個牌嘅時候你會耳邊有把天真的女孩聲嗎?😢😢這個是叫漢堡加$48的凱撒沙律我先生芝士敏感但我最愛芝士我減肥要少醬但先生最愛醬叫佢地on side ,完全無黑面,好配合個菜好新鮮,脆卜卜💛菇🍄burger 有黑豆,印度風,麵包勁好食呢個午餐好勁😂炸軟殼蟹炸魚炸蝦樣樣都好味,夠熱,唔厚皮,新鮮可口仲有個燒烤蝦,加58蚊換購的燒烤蝦就比較失色,正常無驚喜如果要比就比個飲品勁人工味的糖水下次叫暖水得啦健康d兩個人飽到上心口對住靚景配上好天氣加上阿甘效應呢餐我比100分
我係阿甘fans
好耐冇寫食評,不過今次真係要為佢抱不平

環境好不在話下,周圍見到阿甘嘅痕跡
真係好感動

這個是叫漢堡加$48的凱撒沙律
我先生芝士敏感
但我最愛芝士
我減肥要少醬
但先生最愛醬
叫佢地on side ,完全無黑面,好配合
個菜好新鮮,脆卜卜💛

菇🍄burger 有黑豆,印度風,
麵包勁好食

呢個午餐好勁😂炸軟殼蟹炸魚炸蝦
樣樣都好味,夠熱,唔厚皮,新鮮可口
仲有個燒烤蝦,加58蚊換購的
燒烤蝦就比較失色,正常無驚喜

如果要比
就比個飲品