餐廳:阿木台灣麵地點:旺角豉油街菜式:台灣菜餐牌:午市套餐,下午茶餐,阿木牛肉麵,台式便當,阿木拌麵,老台灣腌菜,台灣小吃,蛋餅同飯。飲品有古早味,芝士岩鹽奶蓋,珍珠奶茶,冷泡茶,台灣紅茶,四季春青茶。落單用QR code。番茄牛肉牛筋麵(片切) $80大大碗番茄牛肉牛筋麵熱辣辣上枱。片切即係牛腱心肉質比例較多,一共有兩大件超厚身件,明顯係半筋半肉,牛味又濃,厚身啖啖肉,好味道。有好幾條牛筋,入口即化,滿滿骨膠原。麵條係白色拉麵,都有咬口,份量適中。伴有鹹菜同蔥花,可以叫多鹹菜同多蔥花。個湯甜甜地,味道好濃番茄味,真係見到新鮮番茄,配麵好夾,唔會油膩。滷牛筋 $62滷牛筋一客8條,滿嘴都比骨膠原張住,滷得好入味,微微辣。面頭灑上蔥花。芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 $20我叫左芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶,微甜同無冰,微甜係剛好甜度,帶微微茶味,加上面頭厚厚鹹香奶蓋真係好夾。轉外賣杯加$1。方便邊行邊飲。今餐食物飲品質素唔錯,而家搬左過隔離分店更大更舒適。
餐廳:阿木台灣麵
地點:旺角豉油街
菜式:台灣菜

番茄牛肉牛筋麵(片切) $80

滷牛筋 $62
滷牛筋

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 $20

今餐食物飲品質素唔錯,而家搬左過隔離分店更大更舒適。
2025-08-08
滷牛筋
芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶
4天前 0 瀏覽
蕃茄牛肉牛筋面牛肉牛筋燉的軟嫩鬆化,風味十足!另一大受歡迎的芝士肉鬆蛋餅,餡料足不在話下,每口也是酥鬆肉香,最優秀還是那餅皮,煙韌富蛋香,筋道十足。韮菜蚵仔煎蛋,金黃微焦的煎蛋,包裹著粒粒肥美的蚵仔與翠綠的韭菜,淋上阿木台灣麵特製的甜鹹醬汁,一口咬下韭菜蚵仔煎蛋,外酥內軟,海味在口中綻放!台灣一定唔少得飲料,芝士岩鹽四季春奶蓋味頗重,四季春茶好甜美,桂圓紅棗茶獨特的桂圓香氣、紅棗和枸杞甜完美配搭,令這個茶味道更為清潤,滋味更佳。
今日出街特別想食台灣野!所以去食阿木😻📌麻辣牛肉牛筋麵先嚐口濃郁的湯‼️重點有四大塊牛肉及牛筋!好足料呀😻牛肉仲要好厚‼️麵質QQ彈牙,喜歡吃辣的朋友必叫!📌韭菜蚵仔煎蛋必點🌟新鮮熱辣即煎!口感很Q彈!蠔仔飽滿完全不腥!好味到一塊接一塊吃完!📌家傳鹽酥肉略嫌肉質有點粗糙~都係鹽酥雞好味d📌黑糖珍珠奶茶我好耐冇飲啦!口感濃厚!珍珠很Q彈🧋📌芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶健康的烏龍茶加了一個不甜不膩的芝士奶蓋很夾
今日出街特別想食台灣野!所以去食阿木😻

我好耐冇飲啦!口感濃厚!珍珠很Q彈🧋

📌芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶
健康的烏龍茶加了一個不甜不膩的芝士奶蓋很夾

2025-08-26 0 瀏覽
同fd睇完電影去左食阿木台灣麵,大滿足!搬左鋪之後地方大左好坐左👍🏻紅燒牛肉牛筋麵🍜湯底濃郁,角切牛肉有好多舊,勁抵食!角切筋位比較多,口感較軟淋,夠入味,牛筋膠質滿滿好正!😋 滷牛腱🥩勁厚切!足足有5塊鋪滿個碟好癲!滷得夠透,比起角切,肉既比例高d,食落淡淡肉,加埋辣椒醬食更加惹味~韭菜蚵仔煎蛋🍳韭菜味好香,蚵仔鮮甜冇沙,煎蛋金黃香口,加埋孜然粉食好正!飲品方面,熱粒粒白桃汁幾有驚喜🍑,清甜又潤喉,金鑽鳳梨汁🍍,酸甜解膩,仙草滑溜

紅燒牛肉牛筋麵🍜
紅燒牛肉牛筋麵

滷牛腱🥩
滷牛腱

韭菜蚵仔煎蛋🍳
韭菜味好香,蚵仔鮮甜冇沙,煎蛋金黃香口,加埋孜然粉食好正!
韭菜蚵仔煎蛋

粒粒白桃汁
紅燒牛肉牛筋麵
滷牛腱
韭菜蚵仔煎蛋
粒粒白桃汁
2025-08-26 0 瀏覽
我記得好多年前 喺舊店食過當時等咗半個鐘以上 今次我係下午時間去食 唔算太多人紅燒牛肉麵 湯底濃郁 幾好食牛肉肉質勁腍 我鍾意嗰種食完都唔會黐牙牛筋都好好食 又係好腍😋和台灣吃到的 幾乎一樣仲可以加旁邊的秘製台式辣醬麵條軟硬適中 唔係咁多地方食到咁高質!韭菜蚵仔煎不嬲都好鍾意食蚵仔煎蛋呢個組合 我喺台灣都冇食過比平時的蚵仔煎更出色 份量又大份超級推介另外都非常推薦炸雞扒個人認為 食得太多鹽酥雞反而比較鍾意呢款炸雞牌完全係夜市風味飲品都係有心製作金鑽鳳梨四季春清甜的菠蘿果肉加上不太甜的四季春綠茶勁啱食牛肉麵配搭
我記得好多年前 喺舊店食過

食完都唔會黐牙
牛筋都好好食 又係好腍😋
和台灣吃到的 幾乎一樣
仲可以加旁邊的秘製台式辣醬

麵條軟硬適中 唔係咁多地方食到咁高質!

韭菜蚵仔煎

勁啱食牛肉麵配搭
  • 紅燒牛肉麵
  • 炸雞扒
  • 韭菜蚵仔煎蛋
如果大家去旺角想食個快閃lunch或者想嘆吓冷氣食個下午茶推介試吓呢間新開嘅阿木台灣麵分店😆之前去開荔枝角嗰間已經覺得唔錯呢間新開嘅就更加闊落舒服😌最鍾意食佢嘅牛肉麵~麻辣同蕃茄嘅湯底我都鍾意!半筋半肉有成四五舊,好足料又幾軟身麵質有口感夠飽肚但唔會食到頂胃鍾意食油麵或上海麵嘅應該都會鍾意另外嗌咗個超juicy嘅香口炸雞排炸皮唔會太厚,經過調味有種鹽酥雞嘅味道肉質完全唔鞋,食過幾次都冇中過伏!但我諗大部分女仔一個人未必食得晒呢個份量食晒嘅話感覺可以飽足一日🤣最後追加咗個台灣特色水蓮有少少葱油酥係面,味道比較清淡健康嘢飲嘅選擇都唔少,有熱有凍揀咗金鑽鳳梨汁同檸檬四季春青茶~呢個價錢,呢個味道同份量認真算係咁而且地方乾淨企理,啲位置空間比較闊落晏晝坐耐少少傾吓偈都幾嘆😆
如果大家去旺角想食個快閃lunch
或者想嘆吓冷氣食個下午茶
推介試吓呢間新開嘅阿木台灣麵分店😆
之前去開荔枝角嗰間已經覺得唔錯
呢間新開嘅就更加闊落舒服😌

最鍾意食佢嘅牛肉麵~
麻辣同蕃茄嘅湯底我都鍾意!
半筋半肉有成四五舊,好足料又幾軟身
麵質有口感夠飽肚但唔會食到頂胃
鍾意食油麵或上海麵嘅應該都會鍾意
另外嗌咗個超juicy嘅香口炸雞
炸皮唔會太厚,經過調味有種鹽酥雞嘅味道
肉質完全唔鞋,食過幾次都冇中過伏!
但我諗大部分女仔一個人未必食得晒
呢個份量食晒嘅話感覺可以飽足一日🤣

最後追加咗個台灣特色水蓮
有少少葱油酥係面,味道比較清淡健康
嘢飲嘅選擇都唔少,有熱有凍
揀咗金鑽鳳梨汁同檸檬四季春青茶~
呢個價錢,呢個味道同份量認真算係咁
而且地方乾淨企理,啲位置空間比較闊落
晏晝坐耐少少傾吓偈都幾嘆😆
好耐無食台灣菜啦~原來呢到搬咗新舖地方大咗又舒服啲,梗係要約埋朋友嚟個台式美食之旅啦!😍 🍜 紅燒牛肉牛筋麵 呢碗真係實料到爆!牛肉同牛筋煮到超腍,入口滿滿牛肉香~湯底濃郁帶少少辣,超香口!麵條煙韌掛湯力一流,食到停唔到口 😋 加埋個溫泉蛋 🥚 蛋黃香濃又溫潤,配合湯底啱啱好,口感即刻升級! 🥩 滷牛筋 滷得夠入味~咬落啖啖軟腍又有少少嚼勁,灑上蔥花同微辣醬汁,香到飛起!😄 食完一條仲想再encore! 🍗 鹽酥雞 炸到金黃香脆,外脆內嫩,雞肉多汁~鹽酥粉嘅獨特香味一食就覺得好台灣feel,超級開胃! 🧋 芝士岩鹽奶蓋四季春青茶呢杯真係亮點!四季春清香撲鼻,配上厚厚嘅奶蓋,微鹹又奶香~飲落清爽唔會過甜,真係perfect match!🍵 🥤 黑糖珍珠奶茶 經典到不得了!珍珠Q彈有嚼頭,黑糖甜香同奶茶完美融合~飲完真係想再嚟多杯!😜 當然唔小得落佢嘅麻辣醬同雞粉啦,超正!

好耐無食台灣菜啦~原來呢到搬咗新舖

地方大咗又舒服啲,梗係要約埋朋友嚟個台式美食之旅啦!😍

🍜 紅燒牛肉牛筋麵

🥩 滷牛筋

🍗 鹽酥雞

🧋 芝士岩鹽奶蓋四季春青茶

🥤 黑糖珍珠奶茶

當然唔小得落佢嘅麻辣醬同雞粉啦,超正!
2025-08-24 0 瀏覽
去開旺角,就諗起阿木台灣麵,一向主打地道台灣口味,今次試左幾款人氣飲品同小食,並點左佢地最出名既主食。一去到,就算係下午茶時間都有唔少人。芝士肉鬆蛋餅外層煎得香脆,鹹香肉鬆同微微拉絲的芝士食落好夾,同係台灣食既早餐一樣味道韭菜蚵仔煎特色的多蛋蚵仔煎,份量十足且煎得色澤金黃,蚵仔新鮮無腥味,韭菜鮮香,蛋香突出,配埋特製醬汁,絕對食唔停口鹽酥雞便當鹽酥雞外層好薄好香脆,內裡肉質嫩滑。白飯上面有大量肥瘦適中嘅滷肉作陪,食埋三款酸爽配菜,好有台灣街頭的風味招牌紅燒牛肉牛筋麵湯底濃郁帶點微甜,牛肉肉質嫩滑,牛筋炆得入味且口感軟糯。手工麵條彈牙好掛湯,浸耐左都唔怕淋,加少少辣椒醬仲加添香辣層次凍金桔檸檬紅茶酸甜清新,入口帶少少檸檬同金桔果香,適合配搭較重口味的台菜凍金鑽鳳梨四季春突出既四季春綠茶的清香,再加上鳳梨果肉,夏天飲一啖特別解渴整體黎講,餐廳既食物都保留左台灣特色,掛住台灣食物既朋友仔一定要去試下!

韭菜蚵仔煎

鹽酥雞便當

招牌紅燒牛肉牛筋麵

凍金桔檸檬紅茶
酸甜清新,入口帶少少檸檬同金桔果香,適合配搭較重口味的台菜

凍金鑽鳳梨四季春
突出既四季春綠茶的清香,再加上鳳梨果肉,夏天飲一啖特別解渴

2025-08-21
2025-08-22 0 瀏覽
很喜歡台灣美食,阿木台灣麵是我頗喜愛的一間,別具台灣風味!紅燒牛肉麵配備濃郁的牛肉湯底,經長時間熬煮,味道醇厚,牛肉軟嫩,搭配彈牙麵條,讓人一口接一口。鹽酥雞外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,經過油炸後,再撒上香料增添獨特香氣。每一口都帶來絕妙的口感,十分香脆。韮菜蚵仔煎蛋將新鮮的韮菜與蚵仔混合,輕輕煎至金黃酥脆,表面覆蓋一層滑嫩的蛋液,每一口都散發海鮮的鮮美與韮菜的清香,讓人回味無窮。芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶,香濃的炭燒烏龍茶與滑順的芝士奶蓋結合,帶來全新的口感體驗。奶蓋上灑上岩鹽,增添一絲鹹味,與茶的香氣相得益彰。金鑽鳳梨汁飲用時,清涼的口感和甜美的鳳梨風味交織在一起,令人瞬間感到清新提神。阿木台灣麵 (旺角)地址:旺角豉油街104號地舖
很喜歡台灣美食,阿木台灣麵是我頗喜愛的一間,別具台灣風味!

阿木台灣麵 (旺角)
地址:旺角豉油街104號地舖
阿木台灣麵個朵咁響就緊係一早聽過,估唔到臨近九點先幫襯旺角店,依然人頭湧湧‼️ 唔洗驚玩得夜會無野食😋【紅燒牛肉麵】💰78必食推介‼️ 滷水牛腱勁大嚿,一共有四件,口感軟嫩入味;湯底呈深紅色富有八角味道,配上大量蔥花同酸菜味道更加和諧💕【芝士肉鬆蛋餅】💰49應該得香港嘅台式餐廳先會全日供應早餐蛋餅😂 芝士肉鬆份量足料,口感Q彈!【醬油水蓮】💰46台灣熱料經典之一‼️ 水蓮口感清淡爽脆,配搭醬油熱炒後帶出鮮甜味道👅

【紅燒牛肉麵】💰78

【芝士肉鬆蛋餅】💰49

【醬油水蓮】💰46
醬油水蓮
醬油水蓮
OMG!旺角發現神級台灣麵!🇹🇼 阿木台灣麵🍜✨**突然想食台灣嘢,係旺角發現呢間阿木台灣麵!!叫左份招牌蕃茄牛肉麵,OMG!個湯底濃郁到呢,有蕃茄嘅鮮甜,又唔會好膩,真係飲到一滴不剩㗎!啲牛肉又炆到勁冧勁入味,一咬落去就散開晒,麵條又彈牙,食到我心心眼!😍 呢個真係必叫!小食方面,我哋叫咗個韭菜蚵仔煎蛋,嘩!啲蚵仔粒粒都肥嘟嘟,勁鮮甜!配埋香煎嘅韭菜蛋,點少少甜辣醬,真係食到我忍唔住嘩嘩聲!個份量仲大過台灣食到嘅,冇呃你!😋 仲有邪惡到爆嘅芝士肉鬆蛋餅,個蛋餅皮薄餡多,入面啲芝士拉絲拉到勁長,加埋勁多肉鬆,鹹鹹甜甜咁,真係食到停唔到口㗎!完全係邪惡嘅美味!飲品梗係要飲台灣最出名的珍珠奶茶,茶味夠晒濃,珍珠又煙韌,甜度又啱啱好,真係我近期飲過最好飲嘅珍奶!💯 如果想清爽啲,粒粒白桃四季春都好正,清香得嚟又有白桃肉,解渴一流,好啱呢個天氣!阿木台灣麵真係一間CP值超高嘅台式小店!環境雖然唔係話好大好華麗,但勝在嘢食真係勁有水準,味道又地道,價錢又唔貴,真係冇得輸!岩晒想食正宗台式嘢,或者想回味台灣味道嘅你😎
OMG!旺角發現神級台灣麵!🇹🇼
阿木台灣麵🍜✨**

突然想食台灣嘢,係旺角發現呢間阿木台灣麵!!

2025-08-20 0 瀏覽
阿木台灣麵在旺角算是赫赫有名,回訪率可以說是百份百,之前旺角生意很好,更在荔枝角開設分店,老客人依舊死忠追隨,除了紅燒牛肉牛筋麵、小食、飲品等人氣食品,阿木台灣麵最近還推出韭菜蚵仔煎蛋,真的是強到一個極致。紅燒牛肉牛筋麵走濃香路線,湯頭有一點中藥香,加上熬煮的牛肉甜味,喝上來順口不膩,吃完也不會覺得口乾舌燥。紅燒牛肉煮得頗入味,帶筋帶肉,是那種咬下去會慢慢化開的軟嫩感,肉量給得多,真的讚。牛筋超大的一條,燉煮到輕輕一咬就能體會到豐盈膠質的嫩口程度,色香味俱全,讓人食指大動。手工關廟粗麵嚼起來頗有彈勁,不會過於軟爛,吸湯力不錯,夾起來帶些湯汁一起入口,蠻有一體感,久泡亦沒有爛掉。說到台灣夜市的靈魂小食,韭菜蚵仔煎蛋絕對榜上有名,金黃微焦的煎蛋,包裹著粒粒肥美的蚵仔與翠綠的韭菜,淋上阿木台灣麵特製的甜鹹醬汁,一口咬下韭菜蚵仔煎蛋,韭菜蚵仔煎蛋外酥內軟,鮮甜海味瞬間在口中綻放。有鑑於阿木台灣麵的炸物太好吃了,我看到餐牌上有台式炸肥腸,就嚷著要點來吃看看,台式炸肥腸看起來雖然簡單,但是越吃越香,台式炸肥腸事前的處理非常仔細,把肥腸肥油逼出,嚐起來絲毫不油膩,外層脆脆,內層彈彈,我默默地吃光。熱

熱珍珠奶茶的茶味濃濃,混入牛奶後,熱珍珠奶茶變得細膩,絲滑好入喉,茶香回韻無窮,嘴中充滿紅茶的香氣,熱奶茶加上珍珠,甜美於嘴巴釋放,姨姨大愛,推薦喜歡喝熱珍珠奶茶的來阿木台灣麵時喝。

芝士岩鹽奶蓋四季春看似違和的組合,卻碰撞出意想不到的滋味,四季春在口腔清爽的觸感,加入鹹鹹的芝士岩鹽奶蓋,可以感受到芝士岩鹽奶蓋的細緻及濃郁,鹹香帶點微甜,兩者在口裡交融變成鮮奶茶,滑順感令人眼睛一亮。
2025-08-19 0 瀏覽
行過旺角豉油街,無意中撞到呢間台灣風味十足嘅小店,裝修簡潔乾淨,真係好有台灣街頭感覺。今次我哋試咗幾款人氣餐點,全部都好有驚喜~😋🍚 肉燥飯套餐 + 古早炸雞排 肉燥飯香氣撲鼻,醬汁濃郁但唔會太鹹,撈飯一流。雞排就真係邪惡代表,外皮炸到脆卜卜,咬落仲有肉汁滲出,口感豐富,食完嘴邊都油油地但好開心~😈🍗 配菜細細碟,好似屋企媽媽整俾你咁貼心。🥚 肉鬆芝士蛋卷 蛋卷煎到微焦,外脆內嫩,肉鬆鹹香同芝士乳香夾埋一齊,層次感好足。芝士仲有少少拉絲效果,食落口感好滑,真係一啖接一啖~🧀🐷🍜 酸菜牛肉新竹米粉 湯底酸香微辣,飲落暖笠笠。牛肉厚切唔韌,滷得入味,米粉煙韌有咬口,唔會一夾就斷,食落好有台灣地道感~🥢🐮呢間小店真係台味爆棚,食物水準高,價錢合理,坐得舒服,啱晒同朋友慢慢歎。食完雖然有啲罪惡感,但心情好咗唔少~下次一定要再嚟試其他款式~🧡

🍚 肉燥飯套餐 + 古早炸雞

🥚 肉鬆芝士蛋卷

🍜 酸菜牛肉新竹米粉

2025-08-17 0 瀏覽
這家台灣菜簡直是我的最愛了,定期來吃的一家店!地理位置也很方便,就在旺角和油麻地中間!主食一定是要點紅燒牛肉牛筋麵,這個牛肉湯好濃郁,牛肉香味突出,麵條也很筋道,這家的辣椒醬也好好吃,可以加一點吃!我自己是加大辣椒,好香~牛肉煮得很滑嫩,一點都不怕柴。牛筋也是好嫩,膠原蛋白滿滿的😊加了一個炸雞排,新鮮炸出來的,好香,是古早味的炸法!鹽酥粉可以多撒點!而且雞肉也是滑嫩,外脆內軟,而且份量其實很大,誠意滿滿的,好好吃!黑糖珍珠奶茶必點一個,喜歡喝台灣奶茶的要試試,我直接來了一個全糖的,很好喝👍非常推薦
2025-08-13
  • 紅燒牛肉牛筋麵
經過旺角見到呢間餐廳獲獎無數🏆🎖️,一睇之下原來靚靚老闆娘係位嫁到泥香港嘅台灣人,家族係台灣經營餐廳多年,到旺角鬧市開台灣菜都親自打理,對食材質素及處理方式好講究。誓要將台灣菜原汁原味帶到泥香港。價錢又親民,份量勁多,CP值爆棚!📌芝士肉鬆蛋餅多芝士🧀🥚🌮蛋香同蔥味濃郁,內裡芝士同肉鬆塞滿滿,肉鬆香口唔乾,配搭鹹香嘅芝士拉絲,富有台味📌炸雞排便當🐔🍱一塊巨型雞排,皮脆肉嫩,咬落去好Juicy!記得要加D阿木嘅鹽酥雞粉,夜市風味即刻爆棚!便當仲有肉燥飯,飯用咗台梗九號米,粒粒分明又煙韌,肉燥肥瘦均衡入味!仲有三款台灣醃菜,今日係醃小黃瓜、菜脯同紅豆絲,酸酸甜甜又解膩,味道層次豐富!📌凍芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶🧊🧀🍼🍵加咗珍珠Q彈得嚟又有嚼勁,奶蓋濃郁同炭燒茶嘅香氣match,飲落去清新又唔膩,仲可以即場買茶包返去自己泡

📌芝士肉鬆蛋餅多芝士🧀🥚🌮

📌炸雞排便當🐔🍱