2022-03-30 393 瀏覽
真係好難食。。牛腩硬到你唔信腩肉肥到一舊油頂唔順。。。得返蔬菜係正常 肉類真係冇樣掂。。到底邊個話好食?史上最難食車仔麵佢可以上前三冇諗過差成咁,牛腩+12蚊 但一舊都食唔落腩肉+12 都係又肥又有肥豬肉味 去腥唔掂真係。。。食個車仔麵 結果D肉冇樣得只有冬菇蘿蔔係食得落。。一句 又貴又唔好食,呢個價 係完全唔值唔怪得而家冇咩人食 就算有,我諗都係好似我咁抱著嚟試一試既心態 結果係伏中伏好心咁難食 D人唔好亂咁講話好味啦!
真係好難食。。牛腩硬到你唔信
腩肉肥到一舊油頂唔順。。。
得返蔬菜係正常 肉類真係冇樣掂。。
到底邊個話好食?
史上最難食車仔麵佢可以上前三
冇諗過差成咁,牛腩+12蚊 但一舊都食唔落
腩肉+12 都係又肥又有肥豬肉味 去腥唔掂
真係。。。食個車仔麵 結果D肉冇樣得
只有冬菇蘿蔔係食得落。。
一句 又貴又唔好食,呢個價 係完全唔值
唔怪得而家冇咩人食 就算有,我諗都係好似
我咁抱著嚟試一試既心態 結果係伏中伏
好心咁難食 D人唔好亂咁講話好味啦!
2021-12-04 506 瀏覽
聯和墟都有好幾間車仔麵店,今次就試下呢間叫阿四車仔麵。姐姐都幾熱情招呼,而店內嘅環境都幾乾淨企理。我揀咗個三餸麵,有豬紅、仿鮑片、溏心蛋配油麵。豬紅切得比較細粒啲,不過夾起上嚟都冇散,都可以;仿鮑片OK唔靭;溏心蛋都正,仲有少少流心。油麵就正正常常,呢度嘅秘製沙嗲汁好濃味,唔錯。另外叫咗一碗南乳豬手,豬手都乾淨無毛,仲炆得好鬼腍同入味,唔錯。提提大家,呢度有辣辣菜脯可以自行添加,仲幾好食,夠爽脆。

提提大家,呢度有辣辣菜脯可以自行添加,仲幾好食,夠爽脆。

係聯和墟揾野食,上網見到呢間車仔麵咁多好評加上又有十大粉嶺好食推介,(魚蛋、魷魚、瑞士雞翼、豬皮…….推介…🤢)於是揀咗呢間食。…..。 賴嘢….賴晒嘢…真心未食過咁難食的車仔麵。仲要唔係平喎 入座時唔多人 幾枱人咁食評 麵 : 叫左粗麵,完全未煮熟,硬硬地….湯 : 少得可憐,都唔緊要,好彩係無咩特別(腩汁)餸 : 魚蛋(勁普通)、魷魚(街市買就咁煮,都幾硬下)、豬皮(….無特別)、瑞士雞翼(唔熱……牛腩(食到雪味唔淋)….其實啲餸都唔熱…所以增加左難食自問都間唔中會食車仔麵,但真係未食過咁難食。有時真係土唔知點解咁嘅嘢食都可以攞出黎賣,其怪有咁多好食評,完全談不上好食,或者我果日唔好彩。完服務態度都可以口味嘅嘢各有各,以上只是本人的體驗和口味。

食評
麵 : 叫左粗麵,完全未煮熟,硬硬地….
湯 : 少得可憐,都唔緊要,好彩係無咩特別(腩汁)

服務態度都可以

口味嘅嘢各有各,以上只是本人的體驗和口味。
2021-11-27 211 瀏覽
心血來潮想食車仔麵想OpenRice度搵到呢一間,叫咗三個餸豬大腸牛柏葉蘿蔔配米粉,蘿蔔硬到乜咁….牛柏葉好似橡筋咁…豬大腸都OK但係咁樣$47真係唔會再食囉,總括來講好難食唔值得牛柏葉係吞唔到
外賣自取
2021-09-27 437 瀏覽
早幾日同老公入咗粉嶺 初初諗住去買雞髀包點知冇開門🤦🏻‍♀️, 既然嚟到 行下睇下有乜嘢食 一句都鍾意食車仔麵嘅我,見到呢間 都幾多人食就行咗入去, 果然好多款式 但係我有選擇困難症😂 所以我都係叫佢嗰個招牌面穩陣呀 辣魷魚 辣魚蛋 豬皮 蘿蔔 豬大腸 雞翼尖 雞翼 鹵水蛋 豬紅 埋到黎仲加多 兩條菜㖭 仲唔係十全十美😂, 講番味道辣魚蛋彈牙 豬皮爽口,蘿蔔入味夠淋 , 豬大腸激讚 厚身入味彈牙 冇成串珠膏👍🏻 雞翼淋曬 入口即化 我最鍾意🤭 另外仲叫咗個炸蠔 估唔到車仔麵檔 整嘅 炸蠔 都咁好食 外邊脆到有聲, 裏邊有咬口又唔會腥👍🏻 係略嫌兩杯嘢飲 麻麻地 其他整體都唔錯👍🏻
2021-09-24 255 瀏覽
太座要去粉嶺買嘢,兩公婆順便拍吓拖行吓街,諗住買好出名嗰檔豬手外賣,行過同一條街見到呢間車仔麵都幾多人食,打個眼色就入咗去!店員態度非常之好,印象分已加!“招牌麵”有雞翼、辣魷魚、豬皮、豬大腸、滷水蛋、魚蛋、豬紅、蘿蔔同雞翼尖九樣餸,啱哂太座呢D選擇困難症嘅人,太座話味道冇10分,但8分都有,都幾好味喎!每次去新店車仔麵我都必點心中三寶~豬皮、豬紅、豬腸,只要呢三種食物好味,呢間車仔麵就一定好食,結果真係冇失望,豬腸夠大塊,食落彈牙但唔韌,豬紅夾落冇散,豬皮唔會過腍,附加一匙羹甜醬,我就再加羹菜脯,惹味!叫多兩款小食,“吉列蠔”上枱熱辣辣,炸得唔太油,有水準!“麻辣牛柏葉”啱哂太座呢個啫辣人,夠哂麻辣!至於飲品,對車仔麵檔嘅飲品就唔好有好高期望就啱喇!
三寶車仔麵
日式吉列蠔
麻辣牛柏葉
菜脯
三寶車仔麵
日式吉列蠔
  • 豬腸
2021-09-21 139 瀏覽
本人食車仔麵十分講究。但未去到食神那類批評。但有朋友住北區。今日去了探朋友過中秋節。經過一條街仔角落。見到一間感覺上幾好的車仔麵。問了朋友食左lunch未之後。衝入了舖內。招牌車仔麵。車仔麵最重要係湯底。再加上各式各類配料的獨特的味道。從而配料與配料發生微妙的化學作用。豬皮是我的最愛。它的爽脆更顯特別。和豬腸的爽利。都擁有其美的汁料。與麵身上混和更是美味相當。日式吉列蠔。有不少日式餐廳地方都會做吉列蠔。但今次異想不到的在一間車仔麵舖食到比日式餐廳更好食的煮法。他們好用心即叫即做的方式。食入口熱辣辣的鮮蠔味道。無與倫比。

招牌車仔麵。
車仔麵最重要係湯底。再加上各式各類配料的獨特的味道。
從而配料與配料發生微妙的化學作用。

日式吉列蠔。

2021-09-20 117 瀏覽
入粉嶺做嘢,做完唔知食啲乜好 行行吓就見阿四車仔麵!因為喺旺角食過ok,開埋分店所以應該唔差 所以入去食個快lunch大紅腸,滷水腩肉,炸豆腐,溏心蛋,魚皮餃油麵車仔麵除咗料要好食之外,湯底都幾重要 唔可以好清,又唔可以太濃搶哂餸既味。呢間車仔麵做得唔錯!適中得黎又有味道,餸既話我最推溏心蛋酒味超勁西生菜,豆卜,溏心蛋,牛腩 米粉通常米粉都係冇味既,但佢吸晒湯既味!令我非常意外地好食 牛腩鬆軟重牛味 豆卜都新鮮呢度仲有樽裝維他奶飲總結,粉嶺性價比高車仔麵!

大紅腸,滷水腩肉,炸豆腐,溏心蛋,魚皮餃油麵
酒味超勁

西生菜,豆卜,溏心蛋,牛腩 米粉

呢度仲有樽裝維他奶飲

總結,粉嶺性價比高車仔麵!
2021-09-11
2021-09-14 86 瀏覽
早幾日入粉嶺整d野🏞要食個快飯⏩咁岩俾我見到有車仔麵,就衝左入去啦🏃🏻‍♀️💨💨~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪招牌麵 ($60) 🍜唔洗諗,又乜都有,超方便💃🏻免費醬汁💁🏻‍♀️ 揀左腩汁🤎甜甜地麵底💁🏻‍♀️ 揀左河粉🤍幼身河粉夠滑身🧏🏻‍♀️配料有9️⃣款包括左(辣魚蛋 • 辣魷魚 • 豬皮 • 豬大腸 • 雞翼尖 • 白蘿蔔 • 滷水蛋 • 瑞士雞翼 • 豬紅)大部份配料都有幾粒 / 幾舊😎白蘿蔔🤍超大舊,最緊要係夠清甜又冇渣雞翼🐥都幾大隻,滷得夠入味🤎好多餸,男仔🏋️‍♂️食都一定夠晒飽🤰🏻.▪車仔麵 🍜▪我就揀左 💁🏻‍♀️見到有🌱素丸類,幾特別就嗌黎試下啦🤣▫️素牛丸 ($12) 🐃 : 有少少菇🍄,幾香▫️素魚蛋 ($12) 🐟 : 表面有少少甜甜地( 💁🏻‍♀️其實食落唔係好覺得係🌱素食,可以試下)▫️讚岐烏冬 ($12 +$3) : 表面滑身,食落彈牙🤓▫️麻辣醬🌶 : 第一眼👀見到心諗💭唔係掛🤨同枱面辣椒醬有咩分別🧐食落去真係有麻😏🥄再試埋枱面個辣醬,一個係🌶麻香味,一個係🌶辣香味👍🏻👍🏻.💰價錢💰🔸基本麵類$12 ,讚岐烏冬 / 出前一丁(+

早幾日入粉嶺整d野🏞
要食個快飯⏩
咁岩俾我見到有車仔麵,就衝左入去啦🏃🏻‍♀️💨💨
▪招牌麵 ($60) 🍜
唔洗諗,又乜都有,超方便💃🏻

免費醬汁💁🏻‍♀️ 揀左腩汁🤎甜甜地
麵底💁🏻‍♀️ 揀左河粉🤍幼身河粉夠滑身🧏🏻‍♀️
配料有9️⃣款包括左
大部份配料都有幾粒 / 幾舊😎
白蘿蔔🤍超大舊,最緊要係夠清甜又冇渣
白蘿蔔

雞翼🐥都幾大隻,滷得夠入味🤎
瑞士雞翼

好多餸,男仔🏋️‍♂️食都一定夠晒飽🤰🏻
豬大腸
辣魷魚

▪車仔麵 🍜▪
我就揀左 💁🏻‍♀️
見到有🌱素丸類,幾特別就嗌黎試下啦🤣

▫️素牛丸 ($12) 🐃 : 有少少菇🍄,幾香
素牛丸

▫️素魚蛋 ($12) 🐟 : 表面有少少甜甜地
素魚蛋

( 💁🏻‍♀️其實食落唔係好覺得係🌱素食,可以試下)
▫️讚岐烏冬 ($12 +$3) : 表面滑身,食落彈牙🤓
▫️麻辣醬🌶 : 第一眼👀見到心諗💭唔係掛🤨
同枱面辣椒醬有咩分別🧐
食落去真係有麻😏
🥄再試埋枱面個辣醬,
一個係🌶麻香味,一個係🌶辣香味👍🏻👍🏻
辣椒油
菜脯

💰價錢💰
🔸基本麵類$12 ,讚岐烏冬 / 出前一丁(+$3)
🔸配料方面 ($9 - $12)
🔸免費醬汁 (腩汁 • 咖喱汁 • 沙嗲醬 • 辣醬 • 麻辣醬)
🔺配料方面有幾款係素丸🌱
另外都會有豆製品 • 雞蛋🍳 • 多款唔同蔬菜可以揀🥦🥬
🔺除左粉麵類🍜,餐廳亦有小食供應🧆
( 炸物 • 素小食 • 地道小食 )
🔺店員超有禮貌,完全感覺到家既感覺🏠
嗌野食係自己畫紙仔📝
唔係用枱號,係用座位號碼💺🪑
店員可以準確🎯將你碗麵🍜送返去你個位到
🔺提供外賣自取

2021-09-12 49 瀏覽
我自己比較鍾意食粉面多過食飯,因為濕濕地易入口尤其係而家咁熱既天氣見到有間車仔面舖,門店同望入裡面都幾光猛又乾淨就入去食返個Lunch佢地除左提供車仔面之外,仲會有其他港式地道小食例如碗仔翅,炸燒賣,瑞士雞翼等等我就叫左個咖喱魚蛋, 瑞士雞翼加菜心既米粉佢地既米粉比較少見,類似新竹米粉,比普通平時食既米粉更加能吸收湯底既味道所以我幾鍾意呢款米粉,個咖喱魚蛋好香好彈牙,瑞士雞翼都煮得好入味佢地仲有提供辣菜甫,加埋入去更加正另外我仲叫左個碗仔翅,好足料!飲品我就會揀樽仔奶茶,又香又滑!性價比高呀
我自己比較鍾意食粉面多過食飯,因為濕濕地易入口
尤其係而家咁熱既天氣

見到有間車仔面舖,門店同望入裡面都幾光猛又乾淨
就入去食返個Lunch

佢地除左提供車仔面之外,仲會有其他港式地道小食
例如碗仔翅,炸燒賣,瑞士雞翼等等
我就叫左個咖喱魚蛋, 瑞士雞翼加菜心既米粉
佢地仲有提供辣菜甫,加埋入去更加正
另外我仲叫左個碗仔翅,好足料!

飲品我就會揀樽仔奶茶,又香又滑!
性價比高呀
2021-09-08 52 瀏覽
食過好多次呢間車仔麵,今日有frd入聯仔玩,我地teatime諗唔到食咩所以都係食車仔麵算🤣叫左一人一碗麵,坐得舒服,乾淨之餘,估唔到野食質素依然咁有水準!麵質:唔多地方有得叫通粉😲,有得叫既好多時都淋晒,但依度既通粉好彈牙,估唔到好襯我揀既麻辣汁!朋友叫左米粉,爽口有咬口,好唔錯👍🏻汁醬:佢個麻辣汁好唔錯,最重要係有任拎任食既辣菜脯🤭,炒得香口又夠惹味!餸:冬菇:又係意料之外好食,炆得夠淋夠入味,唔會死咸。豬紅:睇我張圖就知,口感一流,唔會一夾就散,同樣入味。牛腩:入味唔靭,而且唔痴牙,唔錯!腩肉:肥瘦適中,夠入味但唔會太肥膩。咖哩魷魚:入味有咬口,份量夠,抵食!整體黎講,坐得舒服而且食物質素好唔錯,有機會要再嗌佢個通粉😎!

餸:
冬菇:又係意料之外好食,炆得夠淋夠入味,唔會死咸。

豬紅:睇我張圖就知,口感一流,唔會一夾就散,同樣入味。

牛腩:入味唔靭,而且唔痴牙,唔錯!

腩肉:肥瘦適中,夠入味但唔會太肥膩。
咖哩魷魚:入味有咬口,份量夠,抵食!

2021-08-21
下午茶
唔中意食連鎖店,所以搵左一陣就揀咗依間車仔面。車仔麵送嘅選擇都好多,所以我都揀咗好多餸,兩個女仔做下午茶,又可以食多啲唔同款式嘅送菜,但又唔想食兩個面咁飽。唔好笑我,我揀咗好多餸食,有油面腩汁辣醬冬菇滷水腩肉辣魷魚雞腎糖心蛋滷水蛋豬大腸炸墨魚卷🤣🤣🤣🤣真係好似出奇蛋咁樣滿足晒我所有願望。😍😍😍🤤🤤🤤想講冬菇入味,辣魷魚又有口感,雞腎都好冧,糖心蛋超流心,豬大腸滷水炆得好入味,炸墨魚卷就好特別,平時街比較少食。叫埋一人一杯凍檸樂就gur哂🤣🤣咁樣食除翻開每人五十幾六十,好過食x仔連鎖🤣成日食好悶😌😌😌

2021-09-05 41 瀏覽
首先係車仔面有好多選擇,我揀左依間係因為佢除咗有好多傳統嘅車仔麵餸之外,佢嘅小食都好好食,真係可以一試☺️☺️☺️☺️佢有自製菜甫食,亦都係有少少辣嘅,為一碗車仔麵增添不少風味。如果鍾意食辣嘅朋友可以試吓加菜甫。叫咗稻庭烏冬作為面底,雖然稻庭烏冬要加$3 ,但係佢嘅質素就真係唔錯,因為平時嘅粗面幼面我都唔係咁鍾意食,淨係鍾意食有咬口嘅烏冬。至於餸方面,我就叫咗墨魚丸,牛筋丸,菜心,同一碟瑞士雞翼。湯底就叫咗腩汁加麻辣,我真係覺得個麻辣幾好食,如果怕辣嘅就千祈唔好落晒全部麻辣汁!墨魚丸同牛筋丸都冇單後,而且每一款都好大粒,每樣又有三粒,份量都幾好。菜心就正正常常啦。瑞士雞翼又可以介紹因為佢嘅瑞士汁整得唔錯,之前食過深水埗一間好出名嘅車仔麵,佢嘅瑞士雞翼都好出名,不過近年佢嘅雞翼質素就麻麻,所以依間食瑞士雞翼又有喜出望外嘅感覺。佢嘅汁香,唔會太鹹,瑞士雞翼亦都入味。最後飲杯凍檸樂就結束了

佢有自製菜甫食,

最後飲杯凍檸樂就結束了
2021-08-25 49 瀏覽
晏晝同老豆嚟食碗車仔麵,其實同區都仲有第二間車仔麵,不過呢個乾淨企理,坐得舒服啲老豆叫咗大腸、豬皮、蘿蔔油麵 +沙嗲醬, 佢話大腸略咸,不過勝在呢間啲餸份量多我叫咗雞翼魚腐米粉 +麻辣醬,雞翼好大隻,滷水味剛好,魚腐亦有三舊,最特別係佢嘅米粉,半透明嘅,口感同食開嗰啲都有啲唔同另外叫咗麻辣牛栢葉,牛栢葉爽口嘅,但調味就真係好淡見佢做緊優惠,午市買滿$38就送野飲,都幾抵最後!重點係啲辣菜脯嚟咁多次都係咁好食😋食咗好多🙊🙊🙊

另外叫咗麻辣牛栢葉,牛栢葉爽口嘅,但調味就真係好淡

見佢做緊優惠,午市買滿$38就送野飲,都幾抵

最後!重點係啲辣菜脯嚟咁多次都係咁好食😋食咗好多🙊🙊🙊
2021-08-24 45 瀏覽
已經好耐冇食過車仔麵🤣今日瞓醒都晏晝一點幾,同屋企人一齊出去聯和墟搵嘢食🙌之前一直都想食呢一間「阿四車仔麵」星期一至五仲有下午茶優惠🙌$35蚊包一個面底配三款$10以下嘅餸再送飲品🥤都幾抵食😉1️⃣油麵配蘿蔔,豆卜,豬大腸及雞翼+香辣麻辣汁2️⃣油麵配豬紅,豬皮及牛腩+牛腩汁3️⃣幼麵配豬紅,蘿蔔,豬大腸及冬菇+牛腩汁餸菜🔸蘿蔔好清甜😍冬菇炆到夠淋❤️🔸平時食嘅豬紅一般都比較實😐不過呢度既豬 紅食落口感好滑👍唔錯🔸我最欣賞豬大腸🐷炆到超入味又唔Un🤤🔸雞翼夠入味🤗皮夠爽唔會過淋🥰🥰🔸豬皮每啖都慘出香濃咖喱味😍🔸牛腩🐂入味但偏瘦,如果跟返啲肥肉應該仲正😋另外好欣賞呢度可以任食辣菜鋪❤️🤤飲品咸檸梳打以鮮檸檬🍋冰底加罐裝咸檸梳打🥰飲落唔會好甜🤗夠冰涼爽快👍凍咖啡及凍檸茶跟茶餐廳沒太大分別🤣

1️⃣油麵配蘿蔔,豆卜,豬大腸及雞翼+香辣麻辣汁

2️⃣油麵配豬紅,豬皮及牛腩+牛腩汁

3️⃣幼麵配豬紅,蘿蔔,豬大腸及冬菇+牛腩汁

餸菜
🔸蘿蔔好清甜😍冬菇炆到夠淋❤️
🔸我最欣賞豬大腸🐷炆到超入味又唔Un🤤
🔸雞翼夠入味🤗皮夠爽唔會過淋🥰🥰
🔸豬皮每啖都慘出香濃咖喱味😍
🔸牛腩🐂入味但偏瘦,如果跟返啲肥肉應該仲正😋

另外好欣賞呢度可以任食辣菜鋪❤️🤤

飲品