2021-09-21 464 瀏覽
經過商場見呢間食潮州菜為主,有得訂盤菜我影低Banner,到時有需要都可以參考,就係中秋節左右日子,我諗起呢間,星期日朝早我嘗試打電話問可唔可以即日晚上要,阿姐好好人,話幫我問師父,跟住居然OK,但我見盆菜只有三個價錢,冇一個價錢係啱我四人份量,所以我就多口問有冇300至900嘅中間價錢,佢就話冇,咁我突然間想不如要兩個細嘅,將兩個放埋一個盤,佢話可以,仲可以即日三點拎走,簡直係啱晒我哋突然間諗起就做嘅人好入味有一碗汁可以食食下添加花膠好林,仲好大塊有一碟羅漢齋及炸雲吞送我屋企人認為呢間盆菜仲好食過太興,價錢又合理$796四人份量,重點佢啲食材好入味⋯⋯
經過商場見呢間食潮州菜為主,有得訂盤菜
好入味
有一碗汁可以食食下添加
花膠好林,仲好大塊
有一碟羅漢齋及炸雲吞送

2021-09-19
2021-09-03 278 瀏覽
原本係買滷水嘅餐廳, 但因為滷水鵝貴,改左只賣燒味。去過幾次,頭三次叫燒味飯外賣覺得OK。一開始問佢哋有冇湯, 兩次去都話賣晒。一次係12:30pm 一次係1:30pm今次叫蠔仔泡飯,食到最後發理洗蠔仔既雜質。同第一個職員,講佢無視我哋。第二個強調佢哋有洗乾淨D蠔仔,話送返個湯俾我地。我問佢D湯唔係話賣哂?佢立刻話我個餐唔包湯佢係怯怯地咁再話咁換過其他食野俾你地?食到最後已經食飽哂,所以無要。有排都唔會想幫襯,唔老實既餐廳,衛生又差。
原本係買滷水嘅餐廳, 但因為滷水鵝貴,改左只賣燒味。

去過幾次,頭三次叫燒味飯外賣覺得OK。

佢係怯怯地咁再話咁換過其他食野俾你地?
食到最後已經食飽哂,所以無要。

有排都唔會想幫襯,唔老實既餐廳,衛生又差。
  蠔仔泡飯
2021-05-08 522 瀏覽
成日經過一直以黎都好想試下佢個水煮魚,終於搵日得閒去試~~ 個水煮魚嚟到發現係港式水煮魚嘅煮法,唔係正宗可以話冇咁辣冇咁香,一般一般,可以話完全唔辣,要不停加檯面上嘅辣椒油,但加咗又唔同味,重點係佢個辣椒油都唔辣魚肉係黑魚片,冇估錯應該係急凍個隻,好薄身~我雪櫃都有包😂😂入面嘅配料唔係話好多,有幾塊筍同幾條牙菜就無了, 連薯粉都冇~另外叫多咗個小食 麻醬筍我覺得切片應該會好食好多,佢切到勁大塊啲麻醬上唔到個筍身
成日經過一直以黎都好想試下佢個水煮魚,終於搵日得閒去試~~

另外叫多咗個小食
麻醬筍
我覺得切片應該會好食好多,佢切到勁大塊啲麻醬上唔到個筍身

2020-09-11 1113 瀏覽
一個靜雞雞既商場二樓,有幾間野食,其中一間係阿公,見佢無咩人咪入去食,當支持下小店囉。 點知一到12點半會爆場,而且限聚令都尾聲啦。午餐55蚊起,係同區來講算係貴啦,但依家可能大家都習慣左呢啲價位,所以見啲人都食得喜,即係食得幾開心甘,但我覺得就一般般啦。 話晒個廚房都係做小菜既,炒出來應該都要有返咁上下先見得下人架。飯就硬既,凍檸水叫做正常,碟牛就小菜甘啦,但份量偏小,55蚊俾多塊或者搵啲野伴下碟會好啲囉例湯可以唔飲,一碗有油既清水甘。

例湯可以唔飲,一碗有油既清水甘。

2020-07-08 981 瀏覽
偶爾經過得寶見到這餐廳 見到有潮洲菜相約與朋友一試先叫了燒味燒乳豬併叉燒一流!乳豬皮薄脆鬆化 絕對對得起化皮乳豬這名稱叉燒肥瘦適中 蜜味濃而不膩我打電話訂座時 接線員問我要不要預留凍食烏頭  就要一條我和朋友皆為好魚之人朋友覺得肉不夠實但我幾喜歡軟身的魚肉另外小食叫左涼拌苦瓜甘口清甜 不錯但不推介手撕雞  除非你想練牙力小菜叫左個粉絲蝦煲色香俱全 ......就是無味 .....百思不得其解拎左碟豉油淋完 都係無味  .........下次會再來但應該只會叫潮洲菜和燒味
偶爾經過得寶見到這餐廳 見到有潮洲菜相約與朋友一試

另外小食叫左涼拌苦瓜
甘口清甜 不錯
但不推介手撕雞  除非你想練牙力

小菜叫左個粉絲蝦煲
色香俱全 ......就是無味 .....
百思不得其解
拎左碟豉油
淋完 都係無味  .........

下次會再來
但應該只會叫潮洲菜和燒味
  • 化皮乳豬
  • 叉燒皇
  • 凍食烏頭
  • 涼伴苦瓜
2020-05-12 894 瀏覽
周末去九龍灣shopping 想搵間中菜餐廳 但周圍都好多人 盲鐘鐘搵到間岩食既餐廳 睇落似一般茶餐廳 但環境靜靜地食物質素又非常唔錯叫左個四寶滷水餐 滷水濃好惹味 有紅腸 腩肉 豬腸 豆腐 蛋  每一樣都好入味 送飯一流 同埋好大份  一個人食唔曬朋友叫左豉汁蒸黃花 蒸得岩岩好 新鮮 另外仲叫左個例湯 西洋菜湯 好得 好濃菜味又無味精 飲得出用左好多料 見到有反沙芋 下次會試埋 宜家唔係度度都食到了兩個人午餐埋單只係110 真係好抵食

滷水四寶

朋友叫左豉汁蒸黃花 蒸得岩岩好 新鮮

見到有反沙芋 下次會試埋 宜家唔係度度都食到了

兩個人午餐埋單只係110 真係好抵食
滷水四寶
2020-04-09 735 瀏覽
好耐冇出街食飯 睇完電影經過德寶商場見到有間潮州店 地方乾淨衛生員工都有帶口罩 可以放心食因為太肚餓既關系兩個人叫左一碗蠔仔粥 乳鴿 椒鹽鮮魷 仲有蠔餅 乳鴿好新鮮熱辣辣好好味 椒鹽鮮魷好脆 蠔餅好多料好正加埋蠔仔粥好足料真系好飽 四樣嘢竟然全部都食得晒 見到隔離枱有班食客叫左個黑椒牛仔骨煲好似好好味 下次決定一定要試 臨走再叫多一碗蠔仔粥加多兩隻乳鴿外賣呢度既員工好有禮貌今晚真係一試難忘,大滿足下星期屋企人生日決定會再黎呢度慶祝
好耐冇出街食飯 睇完電影經過德寶商場

見到隔離枱有班食客叫左個黑椒牛仔骨煲
好似好好味 下次決定一定要試

臨走再叫多一碗蠔仔粥加多兩隻乳鴿外賣

呢度既員工好有禮貌
今晚真係一試難忘,大滿足
下星期屋企人生日決定會再黎呢度慶祝
2020-03-07
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2020-03-17 640 瀏覽
之前成班同事收工搵嘢食!原來牛頭角德寶商場有間打冷嘢!見佢幾乾淨咪入去試下囉!入到去叫左幾個餸!乳鴿,椒鹽九肚魚,凍馬友,滷水拼盤,黃金蝦最後叫多個豪仔粥同碟菜成班吹一陣間!好快啲嘢就上菜!乳鴿我都食過好多間!呢間真系唔錯喎!佢炸得又夠吹卜卜 !肉又唔系硬掘掘!另外一樣好食嘅就系個凍馬友!個個同事都讚口不絕!魚味好鮮!唔會話有小小梅臭味果啲,點埋個醬汁食!真系唔錯最後一樣好食嘢一定系個豪仔粥!味道很重鮮味!又唔會話得果小小豪仔!真心呢個我覺得系最正嘅!梨到一定要點嘅菜囉仲有樣嘢值得一提嘅就系員工都好注重自己衛生!個個都帶足口罩!👍🏻
之前成班同事收工搵嘢食!原來牛頭角德寶商場有間打冷嘢!

值得一試既打冷(鵝片,墨魚)燒味一絕,特別係叉燒。 致愛蠔仔粥。 店內整潔乾淨,服務員殷勤有禮。 小店來說很不錯。家住得寶花園必選食物之一#最近派搓手液予長者,關懷市區,良心之選
值得一試既打冷(鵝片,墨魚)
燒味一絕,特別係叉燒。
致愛蠔仔粥。

店內整潔乾淨,服務員殷勤有禮。 小店來說很不錯。

家住得寶花園必選食物之一

#最近派搓手液予長者,關懷市區,良心之選
2020-02-18
外賣送餐
2019-08-19 894 瀏覽
九龍灣終於有潮州打冷啦!晚飯時間去唔算太多人,唔洗等位就有得入座。環境都幾好,座位好寬。有卡位同圓枱。兩個人簡簡單單帶咗兩個餸滷水鵝片同埋椒鹽鮮魷。滷水鵝片切得比較薄,口感會爭小小。至於味道就幾好,唔會太鹹。椒鹽鮮魷炸得好脆,幾香口,魷魚唔會好un 。下次再試下其他嘢先。
九龍灣終於有潮州打冷啦!
晚飯時間去唔算太多人,唔洗等位就有得入座。
環境都幾好,座位好寬。有卡位同圓枱。
兩個人簡簡單單帶咗兩個餸
滷水鵝片同埋椒鹽鮮魷。

椒鹽鮮魷炸得好脆,幾香口,魷魚唔會好un 。
下次再試下其他嘢先。
2019-06-02 847 瀏覽
新店在商場 門面光猛這店的老闆之前開魚蛋粉麵 (地舖)麻辣超香超好吃我當那家店是飯堂了 仲有位親切阿姐認得我執笠果半個月我幾乎日日去食超不捨 T_T新店有燒味有打冷最重要阿姐有坐陣 今次先試燒味白切雞 雞有雞味 夠滑乳豬皮脆 肥燒肉就唔脆了鹹蛋有油~ juicy 唔乾鴨肉入味 但有d 位咬唔開偏肥 還好冇鴨羶味叉燒略肥 味道還可以 略鹹整體乾淨企理 都算係咁了
新店在商場 門面光猛
這店的老闆之前開魚蛋粉麵 (地舖)
麻辣超香超好吃

偏肥 還好冇鴨羶味
叉燒略肥 味道還可以 略鹹

整體乾淨企理 都算係咁了
2019-06-01 839 瀏覽
前幾天朋友約食晚飯,去咗呢間阿公食,估唔到啲食物咁出色,朋友之前以私房菜形式訂咗啲其他菜式及燉湯,正到無朋友,每樣食品都係用心 制作,連做型都有埋,睇都覺得正,食落就知連選材都很用心,價錢又合理,但如果有埋房就更加好,地點尚算方便,出九龍灣地鐵站行約5分鐘就到,泊車亦很方便附近有停車場,但沒有消費泊車有點美中不足,下次會約多啲人會再次幫襯,重有好多照牌嘢未試,聽講話啲义燒好正,下次一定要試下,整體感覺非常好,值得推介。
2019-05-07 567 瀏覽
同fridnds飯局,有滷水拼盤又有燒臘...極力推介叉燒好正好正,椒鹽白飯魚送啤酒一流,諗住影相俾老婆交差,轉個頭啲friend差唔多食晒聯想都冇機會影都冇機會影。店面舒服乾淨,仲有傳統潮汕甜品,今個星期六會同老婆再嚟試。
2019-05-07
5 分鐘 (堂食)
2019-05-07 577 瀏覽
估你唔到之潮州菜👍朋友介紹,一行4人,去試呢間新開潮州菜/燒味,地點在九龍灣。我們點了,义燒、凍魚、蠔烙、普寧炸豆腐、椒鹽九肚魚、蠔仔肉碎粥。個椒鹽九肚魚,師傅已去骨,啖啖肉,忘記拍照已食完了😭😭😭。义燒,肥瘦適中,入味夠淋,中上。凍魚,新鮮,正!之後,再叫了反沙芋及綠豆爽,反沙芋非常難做得好,這裏做到了。如果有潮州茶提供就非常好了。真係估唔到,在這𥚃有這樣質素的食店,請保持水準。
估你唔到之潮州菜👍

如果有潮州茶提供就非常好了。

真係估唔到,在這𥚃有這樣質素的食店,請保持水準。
馬友
普寧炸豆腐
反沙芋及綠豆爽
义燒
2019-05-03
30 分鐘 (堂食)
馬友
普寧炸豆腐
反沙芋及綠豆爽
义燒
  • 义燒、凍魚、蠔烙、普寧炸豆腐、椒鹽九肚魚
2019-05-06 427 瀏覽
好似附近冇咩潮州野,見佢地方都好企理,入去一試! 我地5個人,都可以叫多D野食下我地叫左九菜豬紅、老水拼盤、胡椒豬肚湯、蠔餅、炒蜆、椒鹽白飯魚、豬手、蠔仔粥九菜豬紅,佢係沙嗲,好驚好怪,但結果都幾好味,只係個豬紅,質地一般老水拼盤,佢有紅腸、豆腐、墨魚、豬腩肉,份量幾多,味道都唔錯胡椒豬肚湯,我覺得一般,雖然超足料,但佢個胡椒味太太重,蓋過晒其他味道,唔係好食到其他味蠔餅,幾好,唔算太油之餘D蠔都大同好味炒蜆,蜆肉唔多,而且我地揀左老乾媽炒,揀錯....呢個味道係麻麻椒鹽白飯魚,炸得鬆脆可口,香口豬手,個味道估唔到地好

蠔餅,幾好,唔算太油之餘D蠔都大同好味

椒鹽白飯魚,炸得鬆脆可口,香口

豬手,個味道估唔到地好
2019-03-31