2012-08-01 69 瀏覽
因為外勤來到此地加上與C君約好的時間要改到8:30pm,就在這裡吃點東西吧。這裡不是第一次來,上次的印像很模糊,好像是點的紅薯粉吧,記憶中還是可以的。今天叫了一個牛肚酸辣粉($32)仍然是紅薯粉。酸辣粉上檯賣相可以,先喝一口湯,是沒有放湯骨的清水湯,淡淡的湯水配著淡淡的牛肚及其它配菜,紅薯粉煮得很軟;配了味粉、醬油及酸醋所滾的清水湯不酸也不辣。吃了大半碗粉覺得口寡寡的於是再叫一個香口點的「台灣香腸」,上檯的樣子還好但吃入口,全無肉味與我們在旺角街頭所吃過的完全不同,更不能同台灣所吃的過的相比。最後查看餐牌令我有點不明白,同樣的酸辣粉配一樣沒味道的牛肚與台灣香腸為何會有$5的差價呢?
牛肚酸辣粉,每樣味道欠一點
台灣香腸,沒有香腸味
酸辣粉系列的餐牌計價有點問題
2012-07-31
2012-04-02 30 瀏覽
由於這間餐廳, 附近有數個示威熱點, 已經係第二次同朋友黎呢度食由於黎到已經接近晚上9:30, 而佢係標示了10pm關門的, 所以我們一行大約8人都有位置全店只有大約廿多個座位, 因為坐位之間空位不太多, 店舖亦比較細, 相信午飯時間會很逼由於太肚餓的緣故, 我決定食飯, 不食麵這個是套餐的Menu $35-$45, 就有飯+飲品+小食想用少d 錢, 於是決定散叫一個飯咖哩薯仔嫩雞飯 $30飯的份量有少少唔夠, 咖哩味少少辣雞肉的確幾嫩口~~雞肉的份量跟飯的成正比, 所以都係有少少唔夠以西環的價錢黎講, $30一個飯, 算可以啦!
由於太肚餓的緣故, 我決定食飯, 不食麵
這個是套餐的Menu $35-$45, 就有飯+飲品+小食
想用少d 錢, 於是決定散叫一個飯
咖哩薯仔嫩雞飯 $30
飯的份量有少少唔夠, 咖哩味少少辣

以西環的價錢黎講, $30一個飯, 算可以啦!
2012-04-01
2011-11-20 6 瀏覽
同aeris lunch,近近地去左喱間食,成日搭叮叮都經過,不過就未入過去食~!叫左set ,一個飯+飲品+小食,喱d價都係咁,同aeris一樣都係叫左肉燥飯,肉燥唔算太多,味道較淡,不過份量都ok,整體普通~!炸帶子,急凍野,味道普通~!台式腸,味道反而ok點,少少甜~!綜合來講味道好普通,價錢算係咁~!
炸帶子,急凍野,味道普通~!
台式腸,味道反而ok點,少少甜~!
綜合來講味道好普通,價錢算係咁~!

午餐
2011-03-16 17 瀏覽
因為工作関係來到西環,見到有間特式餐廳,名字叫"阿佘台式湯麵'.試試先.可能係中午関係非常之禁多人.本嚟諗住是但食D野, 嘩 個餐牌中午都禁多野揀,唔似得D茶餐廳錦一味就A B C D E. "依"最驚喜竟然仲有我最愛的.........咖喱.......... 最後我叫左個海鮮咖喱飯餐..仲送多個特色小食又有野飲.......需然人多但8分鍾就有得食...哈哈 我初初抱住懷疑嘅態試第一口 '掂' 個咖喱汁 超 好食,D海鮮又做得好有心思.再加個小食"台灣腸".嘩............點解CWB無呢間野.如果有就好羅. 最我就叫多左一份套餐外賣.呢間店我一定會再嚟.
咖哩海鮮反套餐
最我就叫多左一份套餐外賣.呢間店我一定會再嚟.
2011-03-14
咖哩海鮮反套餐
  • 太多....寫唔晒
2011-03-05 15 瀏覽
平時返工放工都會經過呢間台灣野~ 一直都冇黎試, 直到今日星期六, 同同事去左試呢間台灣野~ 一直以黎, 食過咁多間台灣野, 都覺得係香港食台灣野都比較貴! 呢間阿佘, 真係令我喜出望外~同同事一行3人各叫左一個LUNCH SET, 28蚊係西環黎講有小食又有麵線又有野飲, 算抵架啦!值得推介既係肉燕餃, 真係好得~ 而鯊魚丸都幾好食! 珍珠奶茶同出面既差唔多, 好香香竽味又唔甜~雖然地方唔大, 但都算多位~ 出D野都算快, 唔洗等好耐就有得食!下次真係要再黎呢間野先得!

下次真係要再黎呢間野先得!
2011-03-05
  • 肉燕餃
2K
2010-12-07 23 瀏覽
7-12-2010記得早前見過飲食雜誌介紹呢間台式食店有套腸及 loon bia (咩嚟: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?shopid=6879&commentid=1955314) 供應, 幾有興趣, 趁是日有時間專程 lunch 嚟睇睇. 想食的「蠔仔卷」及 loon bia 阿姐都話 2:00pm 後先有供應 , 結果只叫了一碗米線, 再加 $10 變套餐, 所以亦多了小食及飲品.小食揀了沙爹肉燕餃: 似乎係從一兜湯內「畢」出肉燕餃, 再喺面頭淋少少「沙爹」汁 / 沙茶醬, 因為沙茶醬水汪汪的, 經「稀釋」過後味道亦淡了不少, 真係 燕皮較嚡身, 爽中帶實又好似有少少煙韌, 豬肉 + 魚肉 etc 造成? 餡料就有豬肉, 芹菜, 蔥 etc, 食落幾新鮮, 整體都 ok 的.主食係千層腸米線 (單點 $21): 湯底似係豬骨湯? 飲落帶少少蒜蓉味及唐芹的清香, 無 MSG 痕跡, 算不錯; 米線算 Q, 亦唔會愈浸愈腍, 都不錯; 而「千層腸」(又名「套腸」) 就睇得出係心機之作, 每件都有
沙爹肉燕餃
內窺
千層腸米線
心機之作, 不過其實有點苦澀...
豆漿不錯
食食吓原來都唔少人...

7-12-2010

主食係千層腸米線 (單點 $21): 湯底似係豬骨湯? 飲落帶少少蒜蓉味及唐芹的清香, 無 MSG 痕跡, 算不錯; 米線算 Q, 亦唔會愈浸愈腍, 都不錯; 而「千層腸」(又名「套腸」) 就睇得出係心機之作, 每件都有少少香滑的白色肥膏, 食落煙煙韌韌, 感覺質地有點似「百頁」
不過其實整體係有少少苦澀的, 可以更好. 配料就有蜜糖豆, 冬菜, 蒜蓉, 蔥花, 唐芹 etc., 不過既然係大配角, 唔講太多了.

飲品揀了熱豆漿: 夠晒熱, 唔會稀, 豆味 ok, 幾滑, 唔太甜, 作為「非豆品專門店」收貨有餘吧?

埋單 $31, 食物 ok, 可以一試.
2010-12-07
豆漿不錯
食食吓原來都唔少人...
2010-10-25 12 瀏覽
肉燥飯入面有D酸菜, 溝埋一齊好好食! 忍唔住叫多一個外賣比屋企人食, 老闆娘好似好開心咁,問我係唔係覺得好好味 haha牛展面都唔錯,不過唔算好特別, 合格有餘~春卷又係好正, 入面有D粉絲,肉碎,仲好似有D蠔碎添, 個阿姐話係店主自己親手包, 唔係拎貨,唔怪得之咁特別小店有誠意,唔係行貨之作,一定會再黎

牛展面都唔錯,不過唔算好特別, 合格有餘~

小店有誠意,唔係行貨之作,一定會再黎
2010-10-04
  • 肉燥飯
  • 春卷
反正家住西環,見過都有人介紹呢間店舖.....價錢唔貴.....去食下冇咩所謂..同女友一人叫左一個麵燕皮餃麵 及 千層腸麵...先講個燕皮餃.......應該係自家制的,內有馬蹄粒,但係.....d 餃係包唔實o既.....全部都唔埋口.....味道嘛.....嗯......可以講....同超市魚皮餃差唔多....咁個千層腸呢,手工菜式,應該係將一條腸一層一層咁塞滿左佢...但係問題又黎.....真係....un 到不行...同時間係....無味道.....可以話係同咬象膠差唔多.....另外個麵餐會送小食...我叫左個炸帶子.........超市急凍貨...總括來說.....幾普通....(可惜食唔到個潤餅....所以....應該仲有一次返去試多次o既機會)二人合計60元~ 算係咁啦....
同女友一人叫左一個麵
燕皮餃麵 及 千層腸麵...

總括來說.....幾普通....

二人合計60元~ 算係咁啦....
2010-10-02
5 分鐘 (堂食)
剛從台北回來,吃了不少東西,只是行程有點急,加上有不少是飽肚之物,眼闊肚窄也錯過不少,幸好近年香港興起台吃熱潮,繼早輪一窩蜂的珍珠奶茶店後,不少小吃店也陸續登陸,看了蔡瀾先生介紹了這一間位於西環的「阿佘」,作為一個見多識多的前輩,總有一點的信心。找到此店的位置,位於德輔道西的二百四十餘號單數號段,屬家庭式小店格局,據知老闆其實祖藉福建廈門一帶,倒是兩岸距離也近,食物上也算互有淵源。坐下後二話不說要潤餅卷,回應卻是二時後才供應,看來是需要時間預備材料的緣故,但一場來到,沒理由白行一躺,也點了一碗三寶丸和一碗海鮮麵線先作「探路」。先來的三寶丸湯,上有大量紫菜,並灑上蔥花和冬菜等,清淡而不會出現味精的燥感,內有鯊魚丸、貢丸和牛丸,除牛丸之外,其餘兩丸也釀有肉碎,一吃之下立時爆出汁漿,況如電影「食神」的畫面,以彈牙的鯊魚丸鮮味最佳,其貢丸不是試過最彈牙的,但鮮味也足,至於福建式的牛丸,則已爽口為主。再來的海鮮麵線,一看之下發覺不太對題,從白色的色澤來看,用的似是「米」線居多,也沒有稠狀的芡汁,既來之則安之,倒是吃出另一番味道。加了「蚵仔」的 湯底嚐出鮮味,更察覺加了若干藥材,至於白色的「麵線」

再來的海鮮麵線,一看之下發覺不太對題,從白色的色澤來看,用的似是「米」線居多,也沒有稠狀的芡汁,既來之則安之,倒是吃出另一番味道。加了「蚵仔」的 湯底嚐出鮮味,更察覺加了若干藥材,至於白色的「麵線」也算滑溜爽身,配料除了蚵仔之外,亦有鮮蝦和魷魚等,半信半疑下,總覺得和寶島的風味有點偏差,論味道則確是不錯。

這兩味也算滿意,原本想埋單離開,只是吃不到心頭好,實在有所不甘,決定兩個小時後在此重賽,反正待假之身,有的是時間。

二時後再坐下後,問明有潤餅卷供應後,也點了炸芋棗和燕肉餃等,原來這裡也有珍珠奶茶供應,原味喝得不少,改點了一個鮮芋味的珍珠奶茶,不喝猶自可,一嚐後竟發現...........好味得無話可說,奶茶底下的芋味甚為香濃,加上甚為滑溜,珍珠粒也很「Q」,喝後消了不少暑氣,比那些專門店茶坊更加滿意。

炸芋棗熱燙香口,雖然上桌油了一點,幸好用上菜片墊底,也索了多出的油份,香脆的金黃色外層,配上香滑的芋蓉,甜度適中之下,我這「非甜魔」也吃得甚為滿意。傳統的燕肉餃是用打成膠狀的豬肉加上蕃薯粉作外皮的,這裡的形相上是對題的,可惜外皮煙韌度甚有不足,湯底也鹹了一點,內餡有攪肉和荸薺等,和以往吃過的比較,只屬合格的水平。

最後期待的潤餅卷上場,十八元換來兩條的份量,屬福建薄餅的改版,餅皮下包著豐盛的餡料,分別有高麗菜、甘筍絲、豬肉粒、豆腐乾和花生碎等,味道屬清淡口味,但又甚為豐富,在煙韌的餅皮下,同時亦呈現清爽的口感........為了這潤餅卷,總算不枉此行,總算彌補在夜市找不著(吃不上?)的遺憾。

印象甚為不錯,取價也十分相宜,扣除在機票住宿的差價,和小吃夜市的貴不了幾多,只是來到香港後,有些食物也有所改變,例如烤香腸變了炸香腸等...........還是原本風味最佳。見下午茶的人客不多不少,還望下次再來試它們的飯麵時,還可見到它的存在。

這裡的丸子和在台灣吃的不遑多讓
味道不俗,但和當地風味有所差異
外皮煙韌度大有改進空間
內餡還算不俗
香口之物
芋蓉香滑而甜度適中,好吃 !
味道香滑得很,如果甜度減持一點,更加完美
味道香滑得很,如果甜度減持一點,更加完美
表面有大量泡沫,入口甚滑
外皮煙韌,包著的內餡則清甜爽口
味道不俗而營養甚佳,一改台式小吃的重油香口印象
我諗尼個餐廳我身為學生都比得起錢去錢,相信大家吾洗擔心價錢..阿佘尼間野就係我屋企附近約步行5-10分鍾路程啦..係佢開張無耐既時間去食..選擇都好少...身為台式既舖,珍珠奶茶都無一杯賣..所以對尼間野都大打折扣...但係幾日去過...間野吾單止出左珍珠奶茶,仲有茫果綠茶,,仲有幾種但係未試所以吾係好記得..果度d珍珠就曬軟但吾會痴牙..特飲最大問題就係份量太少,,可能我覺得好飲所以麵未到就飲左1/3...um,,我食過有千層腸麵啦,沙嗲牛肉麵啦ect..問過果度有位妹妹仔..尼d咩麵黎..如來係擔擔麵,尼度麵我係上環住咁耐都好少可食到,通常都係食簡水呀,河粉呀,米線呀..另外最特別都係薯粉,.真係無幾可食得到...d酸辣粉真係辣得好過引,,如果食吾到辣既朋友,,記得叫少辣呀!!另外要推介下2種小食..就係潤餅卷,竽棗..潤餅卷一個卷入面有十幾種材料..花生呀,豆腐呀,紅羅白ect.竽棗對於仲意甜野既朋友就一定要試呀..相信我無介紹錯既.

2010-06-20
  • 海鮮雜燴湯麵
  • 沙嗲牛肉麵
  • 滷肉飯
  • 潤餅卷
  • 竽棗
久違了的西營盤...有很多新食店, 看見這裡很像也不錯, 就入去了!要了兩個set, set包小食及drink - 牛肉麵:set本身沒有牛肉麵, 加$轉set, 都抵呀, 牛肉好味, 入味及不韌! 麵"林"了少少, 可能等了一會才吃吧! - 魯骨麵:朋友說味道一般, 太多肉了- 台灣腸:好味, 香口- 魯豆腐:普通啦, 沒有什麼特別(但等了很久)overall 每人三十多元, 味道也不錯, 算是好了, 而且這裡的choices也真的幾台灣有機會想吃肉燥飯~p.s. 相片其他食物是當晚在附近的台灣小食店買的, 因為與台灣有關所以一起拍照 (朋友提議)

要了兩個set, set包小食及drink

- 魯骨麵:朋友說味道一般, 太多肉了
- 台灣腸:好味, 香口
- 魯豆腐:普通啦, 沒有什麼特別(但等了很久)

有機會想吃肉燥飯~

2010-06-02
  • 台灣腸
  • 牛肉麵
2010-06-02 9 瀏覽
聽食友說這裡不錯,是日午飯時間不太想到吃什麼,就決定來這裡吃吃看。從HKU來到其實也有一段距離的,幸好是日天氣不熱,行過來也不算太辛苦。位置正正於警署斜對面,明星過少少,也不太難找。是日大概12:45來到,餐廳也有半滿,不過這裡位置空間不算很大倒是真的,午飯時間keep住有不少客人進出外賣,看來這裡也頗受歡迎呢。有一些粉麵飯套餐選擇,跟小食和飲品。另外不選套餐選其他食物也可以,反正加$10一樣變成套餐。飯麵也有數款選擇,最後從多款中選擇了肉燕餃米線,小食也有5-6款選擇,算五花八門呢,最後想吃得清點就選擇了滷豆腐,飲品加$3要了珍珠奶茶。等了大概 5 分鐘多點就有得吃了,先來米線,乍看覺得頗大碗呢,而且非常多料,一碗內竟有七隻肉燕餃.... 太多了吧,雖然它不是很大隻啦。湯底是一般的清湯底,肉燕餃皮很薄,豬肉份量頗多,不過它是淡淡的肉味,並不是很濃的那種,感覺像沒下什麼調味料似的,但又不會淡到完全吃不下,也算不錯。除肉燕餃,還有芽菜,紫菜和蘿蔔,蘿蔔沒有渣,幾爽口,吃到點點的清甜味。滷豆腐起初以為會是細細碟的,來到份量也不靠太少呢。切成薄薄的一片片,吃下去滷水味幾濃,再帶很微的辣味,食

滷豆腐起初以為會是細細碟的,來到份量也不靠太少呢。切成薄薄的一片片,吃下去滷水味幾濃,再帶很微的辣味,食落幾惹味。邊位幾脆,也有幾香豆腐味,唔錯喎~~~ 最後珍珠奶茶偏甜,奶味重茶味一般,珍珠較細粒同埋唔夠煙靱,但都好飲過幾多地方,起碼唔會太淡or勁甜先。

吃畢結帳 $ 31,下次想來吃千層腸呀~~~~=)
有成七隻餃咁多
珍珠奶茶
滷豆腐
有成七隻餃咁多
滷豆腐
2010-05-12 6 瀏覽
對比起高街,西營盤真係無乜新意今日本來可能會去明星,好彩中途見到呢間餐廳身為嗜食者o既我當然唔會放棄呢個機會叫o左肉碎飯,前菜台灣腸仔/日本炸帶子老實說,前菜比主菜精彩我諗我下次o黎會剩係叫前菜,哈哈~最後加錢配杯特飲都唔錯當然另外加分係佢播倉木麻衣o既歌
對比起高街,西營盤真係無乜新意
今日本來可能會去明星,好彩中途見到呢間餐廳
身為嗜食者o既我當然唔會放棄呢個機會
叫o左肉碎飯,前菜台灣腸仔/日本炸帶子
老實說,前菜比主菜精彩
我諗我下次o黎會剩係叫前菜,哈哈~
最後加錢配杯特飲都唔錯
當然另外加分係佢播倉木麻衣o既歌
2010-05-12
$33.5 (晚餐)
  • 日式炸帶子,台灣腸仔
2010-04-21 41 瀏覽
今日唔想喺中環同人迫,踱步去西環覓食。行到過咗正街,見有間台式麵店,正在門口細看有乜嘢好食之際,裏面嘅店員拉開倘門,邀我內進。今年初曾往台灣一遊,對佢嘅魯肉飯念念不忘,見菜牌有好多特色食品,例如潤餅卷、脆皮芋棗、台灣腸、蠔仔卷等等,心大心細,唔知叫乜好,過既然呢度叫台式麵店,無理由唔食麵,於是就點咗個千層腸麵 ($21).環顧四周,中午時份食客算多,只有兩、三枱,坐得比較鬆動,唔會好似喺中環咁手踭撞手踭,食慢啲都唯恐被店員怒目而視。店員放下碗麵,先飲啖湯,咸咸地,相信落咗小小味精,但唔算重手。麵質算上乘,但亦無煮得過淋;啲千層腸外形似短身蛋卷,味道像豬什湯內嘅豬粉腸,而且一點異味都無,配料仲有生菜、蘿蔔、葱粒和芹菜。成碗麵最聰明嘅地方係落咗芹菜,因為啲芹菜好香、好爽口,夾埋啲麵食,感覺良好。其間有路人在門外跓足觀看菜牌,女店員都勤快地請佢地入嚟食飯,結賬時店員都有說多謝,慢慢行,算錯的了。

千層腸麵 ($21).

牆上調味架
辣椒油