2010-04-01 736 瀏覽
三月下旬臨起飛的一刻,想起一間在市區消聲匿跡的老牌湯水店,今天卻活在禁區內,似從前的漢堡王。來喝碗熱湯暖胃,要了雙薏燉草鴨湯,$98的燉湯就算在機場來說,亦絕對無收平,可幸湯喝起來夠熱,而紫砂壺內的材料也真不少,湯底濃郁夠味有「餘」,除瘦肉及鴨的肉味外,還有行重的藥材味,味濃非壞事,然而太重手卻變得濁,碼料不少,真的可以吃個半飽。在大玻璃窗看著大鳥升降,很久未試過如此休閒的一刻,瞌著眼想想幾天的越地之旅,越國民食故事,不日於網誌 http://foodxfile.blogspot.com 推出。
三月下旬

濁了一點。
2010-02-28 363 瀏覽
阿二靓汤..很有名的餐厅啊..呵呵..上次来香港机场时还没有开业..这次来的时候就已经开业了哦..既然开业了自然也要尝一尝哦..先在门口翻看了下菜单..菜价还能承受..虽然是在候机厅圈起来的一个区域..但是环境还不错..做了隔断..靠近窗边的位置可以透过大的玻璃窗看见外面的风景..虽然那天下着小雨..但感觉也很不错..偶们选择了隔断边的沙发座也很舒服..虽然菜价能承受..但是也承受不了鲍参翅肚的价位..呃..还是以吃点心为主吧..其实点心的价格也不便宜只是略微能接受..茶位费9港币一个人..要了香片..茶味很浓..还行..餐前小菜送了自家做的XO酱..开始以为是免费的..后来看账单才发现15港币一份的..呃..不过XO酱的味道很好..所以偶纠结了半天要不要买一瓶呢..店里有瓶装的出售..桌子上还有年糕礼盒的宣传..看着也蛮诱人的..平菇烧牛柳..78港币..看着菜单上的牛柳就忽然的很想吃..呃..想吃就吃..不是说想吃的东西就是身体缺少的东西嘛..嘿嘿..黑椒味很浓..牛柳很嫩..很好吃..平菇也很入味..都很好吃..豉汁蒸排骨..排骨味道不错..小小块蛮入味..不过有肥有瘦的..就挑

茶位费9港币一个人..要了香片..茶味很浓..还行..

豉汁蒸排骨..排骨味道不错..小小块蛮入味..不过有肥有瘦的..就挑了两块略瘦的吃..嗯..好吃.

虾饺..一笼4个..虾饺个头一般..皮薄薄的..里面的虾仁馅都能透出来..味道还行..话说虾饺不是很难吃偶都蛮喜欢的..嘿嘿.

生煎包..一份3个..皮煎的金黄金黄的很诱人哦..咬起来很酥脆..里面的馅料里还包括了很多肉汤汁..有些油但是很好吃哦..就是小心表被烫到嘴了..嘿嘿..加上点醋解腻更好吃哦..这里的生煎包真的很好吃哦..

春卷..一份3个..都已经切好了..方便吃的时候夹..里面满满的馅料..味道还不错..

要了一碗米饭12港币..虽然米饭不错..但是价格还是有些接受不了.

买单时可以刷卡..但是不接受银联..只接受VISA.
生煎包
春卷
平菇烧牛柳
生煎包
春卷
平菇烧牛柳
1K
2009-11-20 175 瀏覽
上機前食少少野, 今次唔食漢堡王, 而o黎左阿二, 都係因為朋友想飲個中式湯才上機!但我們又不是去歐洲流浪一年, 係去台灣5日咋!叫左幾個小菜, 當然仲有個中湯, 有瘦肉及少許翅的;小菜其實好一般, d 豆都炒得幾油.個湯真係好飲, 如果真係冇落味精, 真係好正架喇.服務很好.但最後我都係走了去bk 食了個 whopper!!!!
但我們又不是去歐洲流浪一年, 係去台灣5日咋!

叫左幾個小菜, 當然仲有個中湯, 有瘦肉及少許翅的;
小菜其實好一般, d 豆都炒得幾油.

個湯真係好飲, 如果真係冇落味精, 真係好正架喇.

服務很好.

但最後我都係走了去bk 食了個 whopper!!!!
幾油, ok 喇.
好飲, 足料!
2009-02-16 129 瀏覽
準備飛之前食點心!我最鍾意食點心,不得不評論一下。點了小籠包,桂花糕,蝦蛟,叉燒酥。首先蝦蛟都好味的,小籠包一般,當然唔駛諗佢有汁0係包身入面啦!叉燒酥...........好唔掂!真係想捱義氣食埋佢都唔得,酥皮又厚又唔脆又油,料又少,好唔掂。桂花糕又出奇地好味!有料又軟身,唔會一味落好多魚膠粉既感覺!仲有食其他野的,但已唔記得係乜,印象好模糊,但呢度有一樣野好!就係XO醬!真係好有料既感覺!所有野點左佢既招牌XO醬都生色不少!但我覺得價錢唔平,我諗下次都唔會再去。
  • 桂花糕
係機場禁區想坐低飲杯茶,吹下水,food court人頭湧湧,wildfire食西餐偶而為之就可以,所以呢度算係一個唔錯既選擇,套餐例湯日日不同,而用料亦足,炒粉麵中,以為肉絲炒麵及乾炒牛河最合心意,個人非常怕清碟後,碟底d油可以炒多碟菜,但此店基本能做到乾身,但鑊氣卻不及大排檔般充實,魚與熊掌不可兼得,至於點心選擇不多,亦偶有失準出現(變酸),要求不高,是值得一試.
2005-05-07 24 瀏覽
果陣係機場做野, 好多同事都帶飯返工, 一來機場食野貴, 二來日日都係果幾間食店, 係人都悶-_-''但係如果我要返下午班, 我就會約埋一班同事唔帶飯, 齊齊係lee 度食飯, 事關lee 間餐廳下午二點後有特價嘛. 仲有lee 間餐廳D 野多數係即叫即炒, 好好味^_^我最鐘意係叉燒酥同帶子蒸腸粉, 我食過咁多間酒樓D 叉燒酥, 無一間整得咁好食, D 皮完全係鬆化, 面頭有DD 蜜糖, 一碟三件, 我一個人都可以食2 碟, 無作大ga, 而帶子蒸腸粉, 100% SURE 即叫即蒸, 一條腸粉有4粒帶子, 清清地, 好鮮味. 食得多叉燒腸, 牛肉腸, 試下個帶子腸, 一定令你驚喜^_^
2004-12-20 16 瀏覽
不知是新開張定平時不在這邊入閘﹐見到有阿二靚湯﹐落地玻璃﹐可以看到大大片的停機坪﹐加上時間很早﹐幾乎沒有人﹐於是便來飲杯茶。叫左﹕鳳爪、燒賣、腸粉、糯米卷﹐全部大路野﹔叫了後才擔心會很久﹐誤了上機﹐但我們的擔心是多余的﹐點心五分鐘就到。但一如所料﹐點心不很熱﹐只是暖的﹐可能也是為了照顧趕上機的人吧﹗點心除了不太夠熱外﹐味道和整法超乎水準﹐意料之外。埋單時發覺不貴﹐都只吃了100元多﹐真係比入閘前餐廳的早餐好十萬八千倍。以後有機會都會再來。

點心除了不太夠熱外﹐味道和整法超乎水準﹐意料之外。