每次吃午餐都見到這家店有很多人叫外賣,加上本人為米線愛好者,所以試試這家店的米線可不可以變成我的新飯堂1. 阿一真味豬扒酸辣/清湯米線第一次食這家店,當然要點招牌菜,雖然我不能吃辣,但為表誠意,我還是叫了微辣試試看🤣果然,對於譚仔十小辣都覺得不能接受的我,還是太看得起自己,辣到我眼淚狂流所以我第二天又試了清湯,不得不說,酸辣湯還是比清湯香的,尤其是酸辣湯的花生,可是十分香口,花生味非常濃郁,就算泡久了湯,入口還是脆的,真的是畫龍點睛之作👍🏻豬扒份量非常足,看圖就見到有三大塊豬扒,非常入味,一點都不韌,容易咬開,符合追求午餐平靚正的打工一族的要求必2. 凍檸茶檸檬茶其實只要檸檬入口不苦,茶底不要太淡,基本上是不會有問題的 但這家店竟然不能叫熱的,還要不能叫「走甜」,對我來說就不太能接受,不過對一般人應該沒什麼影響整體來說是個不錯的午餐飯堂,想不到吃什麼都找他應該就不會錯了❤️‍🔥
1. 阿一真味豬扒酸辣/清湯米線
平靚正的打工一族的要求必
2. 凍檸茶
2024-03-06 98 瀏覽
午餐想食啲開胃又濕嘅嘢。就諗到想食下一豬扒酸辣米線。因為好少過嚟筲箕灣對上一次食已經係幾年前。今日係觀音開庫嘅日子對面個天后廟排曬長龍。好彩間米線條隊無咁長午市要排隊排咗一陣間好快有得入去。環境你返集普通面店咁,坐得有啲逼。叫咗個招牌豬扒酸辣米線,45蚊。加個飲品可樂要9蚊都幾貴。豬扒有三舊都幾大塊,有少少肥膏食落好香口。個湯酸味味好開胃。個湯入面有好多酸菜夾埋啲米線一齊食好正。口淡淡嗰陣時食下呢碗嘢都幾舒服架~!

午市要排隊排咗一陣間好快有得入去。
2024-01-20 181 瀏覽
看見有不少好評,所以入內試下。可是,實在大失所望,太難吃了,很久未試過出街食飯食淨大半碟咁大嘥。不明白店舖為何這麼多顧客。豬扒乾巴巴,調味非常麻麻無咩味道。豬扒酸辣米線只有辣味毫無酸味。豬扒撈丁的豬扒無湯浸住仲更加乾,撈麵極難吃,吃不下去。不想浪費食物但真的吃不下了,貼錢買難受。很少寫差評,但這次真的忍唔住要寫,十個伏,完全不明白“著名”在哪。店員服務亦很一般,落單追飲品回應只係一兩隻字,講多句都嫌費事。
招牌豬扒撈丁
2024-01-20
2024-01-12 175 瀏覽
朋友介紹有間又嘢味又抵食嘅米線店,就係阿一豬扒,原來佢有幾間分店,我就揀咗筲箕灣呢間。筲箕灣分店位於出名美食多嘅東大街。舖頭啱啱裝修完,唔係好大,都擺放咗5張枱。朋友話最出名嘅係豬扒酸辣米線,但我見到佢有上海麵一於就嗌豬扒酸辣上海麵。碗麵份量都好多,表面有蔥、花生、自製酸辣菜。湯底酸酸地辣辣地真係好惹味。感覺到佢個湯係清湯,所以唔會太鹹,酸菜爽口又好食另外叫咗個麻辣魚皮小食,啲魚皮好鮮好爽脆,仲有好多青瓜半碟,唔怕冇菜食地址筲箕灣東大街30號地舖港鐵筲箕灣站B2出口步行約2分鐘

地址筲箕灣東大街30號地舖
港鐵筲箕灣站B2出口步行約2分鐘
酸辣豬扒上海麵
麻辣魚皮拌青瓜
2024-01-11
酸辣豬扒上海麵
麻辣魚皮拌青瓜
2023-10-07 498 瀏覽
🎈 建議場合:#即興食飯 👤 建議人數:1-2人(最多可容納4人檯)💸 人均消費:<$50【1個人食咗啲咩?】阿一豬扒酸辣米線⭐「好可惜 已經完全失曬準」我又細細個個陣已經好鍾意食阿一,當年佢啲豬扒鬆軟可口,調味料好惹味、好入味,對我黎講真係全港最好味嘅豬扒!個湯底充滿蘿蔔清甜嘅味道,配上開胃嘅酸菜,辣辣地好過癮。一碗麵嘅份量都好大,食到個肚好撐都係先唔洗$40埋單。咁當然依家通脹加價都好合理,但係食物嘅水準已經完全無曬。近尼一兩年食嘅阿一豬扒乾到無人有,真係好難食,連以前嘅味道都無埋,所以我決定唔再去食。到最近,我想俾多次機會阿一,睇下野食嘅水準有無皓好番啲,結果4塊豬扒入面得一塊係好似之前咁,其他都係乾噌噌、又硬。依家湯底亦唔再送蘿蔔,亦無蘿蔔味。如果有機會,我真係好想可以再食到阿一豬扒酸辣米線以前嘅味道,但係依家真係太難食啦,真係好可惜,而我應該都唔會再去食了。📍 *阿一豬扒酸辣米線筲箕灣筲箕灣東大街30號地舖 (港鐵筲箕灣站B2出口 約2分鐘路程)
🎈 建議場合:#即興食飯
👤 建議人數:1-2人(最多可容納4人檯)
💸 人均消費:<$50

【1個人食咗啲咩?】

阿一豬扒酸辣米線

⭐「好可惜 已經完全失曬準」

📍 *阿一豬扒酸辣米線
2023-07-15 647 瀏覽
👉🏼酸辣豬扒拼魚腩米線👉🏼酸辣豬扒拼雲吞米線豬扒一般俾2塊如果細塊嘅話會俾3塊分量超超超足魚腩有2件2大粒雲吞滑嘟嘟但味道今次就退步咗🥲冇酸冇辣味仲以為叫咗清湯米線過淋以前食嘅彈牙感唔見咗🙈味道:🌕🌕🌗🌑🌑CP:🌕🌕🌗🌑🌑--------------------
👉🏼酸辣豬扒拼魚腩米線

味道:🌕🌕🌗🌑🌑
CP:🌕🌕🌗🌑🌑
--------------------
2023-04-12 735 瀏覽
好耐冇食過呢間出名嘅豬扒酸辣米線啦🤣 今次咁啱嚟到東大街,一定要黎食返碗先🍜 佢嘅豬扒真係整得超好食,大大塊啖啖肉👍 再配埋調味啱啱好嘅酸辣湯底,簡直冇得頂😋
  • 酸辣豬扒米線
2023-03-29 469 瀏覽
Havent visited for awhile, and I was craving for mixian🤤 I ended up deciding to go A One🤩! We ordered the turnip and dumplings noodle in spicy and pickles soup and famous pork chop noodle in regular soup.Sponge like turnip absorbed all the soup that every bite was a mouthwatering taste🤩 Generous amount and big size turnip pieces not only just act as a vegetable role but giving an unique texture. Noodle was chewy and all coated with soup. Dumpling wrapping was thin that it's see through the stuff

Sponge like turnip absorbed all the soup that every bite was a mouthwatering taste🤩 Generous amount and big size turnip pieces not only just act as a vegetable role but giving an unique texture. Noodle was chewy and all coated with soup. Dumpling wrapping was thin that it's see through the stuffing. Good amount of chinese chives gave a pungent flavour which I love! 🤩 The only flaw I would say was finding a tiny pork bone in one of the dumplings. Stay cautious in bites😅

Pork chop was tender and juicy! It served 4 big pieces with turnips. Very satisfying! Noodle was again chewy. Not bad!

Every noodle topped with peanut and chives. Different spiciness can be requested! Staff were efficient. Despite quite annoyed by sitting beside the dishes cleaning area😅 which was my own issue. All in all, I will come back at some point!
2023-03-29
2022-10-09 1290 瀏覽
經過這間小店進來,點了鮮蠔仔泡飯,蕃茄先牛肉泡飯和鮮牛肉米線。必定要大贊鮮蠔仔湯泡飯包飯,非常大碗而且鮮蠔份量也非常之多,十分抵讚而且價格非常抵食而且價格非常抵食,下次必成再來光顧
鮮蠔仔湯泡飯包飯,非常大碗而且鮮蠔份量也非常之多,十分抵讚
而且價格非常抵食而且價格非常抵食,下次必成再來光顧
2022-10-08
2022-10-06 817 瀏覽
呢間我食過好幾次啦,韮菜餃同豬扒都幾好食。酸辣湯底惹味,食完無話太口渴咁。值得一讚嘅係佢服務幾人性化,可能我食得比較淡啦,有次問侍應拎左杯水打算溝淡。侍應見我倒水就立刻叫停我,係廚房拎左碗無落鹽嘅湯出黎俾我溝落去。頓時覺得呢間鋪服務真係唔錯!而且佢啲米線唔算貴,啲餸都幾多,性價比高,所以都會keep住幫襯~
呢間我食過好幾次啦,
韮菜餃同豬扒都幾好食。酸辣湯底惹味
,食完無話太口渴咁。

值得一讚嘅係佢服務幾人性化
,可能我食得比較淡啦,有次問侍應拎左杯水打算溝淡。

佢嘅豬扒雖然有啲咸,但炸得算ok,唔會乾到柴。撈丁亦ok彈牙。但湯底極重口味,咸到冇一次食得晒一碗。(我食過三次,每次都因為想食炸豬扒而以身犯險)而最頂唔順嘅係佢一男一女員工,你想order時佢哋叫極都唔應人,一係望住個廚房發吽豆唔知做乜,一係分花生,總之唔會理你。到佢要你落單時就狂摧你,落單期間又唔諗得,諗多少少慢少少都啐啐聲,甚至行開咗,咁你就要等下次機會先有得落單了。落完單又試過即時唔記得再問。佢問你嘢你聽唔到佢又會皺眉就會啐,以再差啲嘅語氣再問。你問我點解有第二次第三次?對,我犯賤⋯⋯

你問我點解有第二次第三次?
對,我犯賤⋯⋯
2022-09-29
2022-09-23 516 瀏覽
一個人食一個午餐,經過筲箕灣東大街都知道有好多嘢食,但係好多粉面門口都大排長龍,下一豬扒米線,雖然有人等,但係前面都係得三四個人排隊。果然多一個人即刻入咗唔使等。叫咗酸辣豬扒米線 加凍檸茶$52米線質地同一般連鎖店唔一樣,比較大牙同埋爽口,豬扒其實都幾有heart ,因為係炸過的豬扒,酸辣未到處理得好平均,唔會話太辣亦都唔會話太酸,恰到好處非常平衡。已經習慣唔飲甜野好耐,所以飲開都係凍檸茶走甜,佢哋冇凍檸茶走甜只可以叫凍檸茶少甜。但係嚟到嘅時候一啲都唔少🥲午餐時間其實都坐滿人完全冇空位

酸辣豬扒米線

叫咗酸辣豬扒米線 加凍檸茶$52

午餐時間其實都坐滿人完全冇空位
2022-09-23
酸辣豬扒米線
2022-07-27 736 瀏覽
📍#阿一豬扒酸辣米線#MFJ筲箕灣 #MFJ中菜 #MFJ港式人均消費: HKD107 阿一豬扒在東大街開業已久,小時候吃過一次,不懂品嚐酸辣🤣 人大了口味變了,心血來潮想再試一次!💯阿一豬扒酸辣米線🍜$52米線上鋪滿各式各樣的配料,香蔥榨菜花生每樣都有!把清湯加入米線,那種酸辣感覺真的很爽!酸得來十分開胃,配料配搭超級出色、和米線極配,真的連湯都喝清!豬扒一共有三件,聽說他是手打豬扒, 豬扒葉得非常入味,味道偏濃,但加上酸辣湯想不到這麼好味!⭐️上湯韭菜餃🥟$35我非常喜歡吃韭菜餃, $35有六隻,也算大隻,不過看起來就不算很飽滿!初時沒什麼期望,因為覺得韭菜不太多,誰不知咬下去,發現調味調得非常的好,香濃惹味!吃一隻加一口清湯,美味!今次終於明白為什麼大家都說必食阿一豬扒米線!一個人食光一碗米線到一碗韭菜餃,飽到飛天,真心好味✅#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #ch

📍#阿一豬扒酸辣米線

#MFJ筲箕灣 #MFJ中菜 #MFJ港式

人均消費: HKD107

💯阿一豬扒酸辣米線🍜$52

⭐️上湯韭菜餃🥟$35

上湯韭菜餃

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #mixian #相機食先 #筲箕灣美食 #中菜 #米線
2022-07-17
30 分鐘 (外賣送餐)
2022-06-21 530 瀏覽
好多年前,成日lunch排隊食阿一,印象中係最好食既真酸辣米線,真係好夠味,又酸又未去死辣🤤諗住好耐無食,同男朋友過下癮,結果大失望🤦🏽‍♀️,今次食完真係以後say no啦。一上菜,五成清湯,五成紅紅地橙橙地?香就香,但心諗,奇怪🤔好似唔係咁架?!🤔愈食愈淡味,酸又唔夠酸👎,辣又唔夠辣👎,同呀姐講,呀姐話:「比辣油你,自己加辣」,咁都算,咁唔夠酸點算,:「要唔要比醋你自己加?」。。。。。😑下???難道我味覺有問題??好似加呢啲醬唔係同一回事??突然,執緊外賣單既姐姐加左一匙 特製酸菜醬 比我,簡直係畫龍點睛,即刻肥姐上身,今次真係夠味啦🤤,話口未完,後面個幾枱都舉手話要加。。。。。。好彩今次有外賣姐姐幫我,如果唔係,我真係加辣油同醋。。。。😭😭😭

2022-06-12 436 瀏覽
上星期行完山,落咗去筲箕灣揾嘢食,去到筲箕灣,第一時間走去東大街逛吓,成條街都好多人,至出名果幾間排晒長龍,唯有走去間冇咁多人排隊嘅「阿一豬扒酸菜米線」未入去,有店員已經叫我哋order定食物,睇完餐牌之後,點咗幾樣嘢食,其中包括有「生牛肉酸辣米線」,一碗生菜,而當時有個行山腳話呢度「招牌豬扒」好出名,好多人嚟到,都會叫嚟試吓,所以我單點了一份,點知落單嘅哥哥話單點一份好貴喎,然後望住我,跟著問我有冇睇餐牌,我梗係有睇餐牌先識點餐啦哥哥。。到份生牛肉米線嚟到,啲生牛肉完全冇味,個湯又淡,真係食唔到落去。相反個豬扒又真係有驚喜,肉質鮮嫩,又食唔到梳打粉味,呢個價錢真係扺食!最後剩係食哂豬扒,啲牛同米線冇再掂過
上星期行完山,落咗去筲箕灣揾嘢食,
去到筲箕灣,第一時間走去東大街逛吓,
成條街都好多人,至出名果幾間排晒長龍,
唯有走去間冇咁多人排隊嘅「阿一豬扒酸菜米線」
未入去,有店員已經叫我哋order定食物,

睇完餐牌之後,點咗幾樣嘢食,
其中包括有「生牛肉酸辣米線」,
一碗生菜,而當時有個行山腳話呢度
點知落單嘅哥哥話單點一份好貴喎,

最後剩係食哂豬扒,啲牛同米線冇再掂過