2021-09-15 43 瀏覽
放假去咗深水埗搵女朋友食晏,佢揀定食乜餐廳,然後叫我去排定隊攞位。估唔到西九龍中心咁多嘢食,都竟然有餐廳咁高人氣要等位。閨家小店環境有少許迫,但店員們都好積極,盡力盡快咁安排客人入座,不過由於太多人,所以要到齊先入得,合理做法,明白嘅。女朋友話佢食過好幾次,仲同我推介幾款招牌菜,咁女朋友介意得,我就梗係要聽佢話啦。唔使有意見,做Yes Man就得。喺呢區食嘢真係好平,叫到成枱野食,每人都係$70~就有交易。🍚香煎蓮藕餅豬扒飯,$50女友話係首席招牌菜,果然豬扒同藕餅都唔差,豬扒薄身,但質感幾好,唔太淋或鞋,而且煎得幾香口,調味夠。藕餅係自家製,同超市買到嗰啲唔同。另外,豉油配飯食好有港式風味,配埋蔥油同雪菜食正到爆。🌶麻辣口水雞紫薯麵,$45麵同餸分開上,麵有三款口味,紫色係紫薯味,食落甜甜地。麵條好長,質感清爽,但浸太耐湯會發漲。口水雞辣度可以再強啲,雞件有四件,唔算多,而且骨位大,女友食開無骨嘅,所以唔太鍾意,但我就Ok。🐷香煎豬頸肉,$42豬頸肉好大碟,水準可媲美泰國舖嘅出品,但價錢就平一半,份量又Double。豬頸肉唔太肥,邊邊位煎到超香脆。女朋友之前冇食過,佢話呢個小食可列入

🍚香煎蓮藕餅豬扒飯,$50

🌶麻辣口水雞紫薯麵,$45

🐷香煎豬頸肉,$42
豬頸肉好大碟,水準可媲美泰國舖嘅出品,但價錢就平一半,份量又Double。豬頸肉唔太肥,邊邊位煎到超香脆。女朋友之前冇食過,佢話呢個小食可列入Encore之列。

老火湯:海底椰栗子煲豬展係星期三款式,跟飯餐送細盅,味道偏甜,但好足料,遠比茶餐廳味精例湯好飲。如果自己嚟食我會嗌盅大嘅,見字飲湯嘛!我自己住,根本好少機會飲屋企湯水。
2021-09-01
午餐
2021-09-12 37 瀏覽
朋友之前食過呢間好似話係冇味精嘅餐廳💛咁咁注重健康嘅我一定要來試吓啦,之前都有試過佢個外賣嘅飯,今次呢就試吓糖食啦,因為好似話佢嘅紫薯麵菠菜麵同埋甘筍麵都唔可以外賣,今次嘅可以糖食呢就過嚟試吓啦。咁我嘅朋友呢就叫咗豬完骨飯,一如以往地真係非常之好味,食到返唔到轉頭我呢就叫咗紫薯面,問吓佢有冇真係紫薯味佢話係真係用紫薯汁整㗎,真係非常之特別,佢仲溫馨提示我話要快啲食因為如果唔食呢就會好快發張就唔好食㗎啦,可能就係因為咁所以就冇外賣啦。另外我哋仲叫咗佢招牌嘅豬扒同埋馬蹄肉餅飯,朋友話好好食,我自己就係最鍾意豬完骨多少少啦,同埋啲湯都好好飲係冇味精㗎。
2021-09-10 30 瀏覽
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。閨家.零味精住家飯。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤我喜歡吃,特別是OT後,更想吃住家飯西九龍這家店——閨家是我其中一間最愛的住家飯堂主因:無味精LOR我尤其中意它的老火湯足料滋潤冇味精真心好正 就好像今晚的靚湯別以為青紅蘿蔔湯好簡單首先佢是老火的其次是肯定沒有湯溝水的再來是非常足料那種鮮味與濃香不是味精可以代替的  柱候牛筋腩飯是家人點的彈牙入味香噴噴而且汁香撈飯好好食非常引人,可以一口接一口  手刴香煎蓮藕餅飯我的最愛煎得香,肉味濃而且厚得來又多肉汁據說是叫即剁,所以肉餅特別鬆軟爽身難怪非常多客人點 涼拌海蜇手撕雞必食,因為爽口彈牙好適合這天氣吃!

雜感女生   好味日記

˚*。閨家.零味精住家飯。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

我喜歡吃,特別是OT後,更想吃住家飯

西九龍這家店——閨家

柱候牛筋腩飯

是家人點的

彈牙入味香噴噴

而且汁香撈飯好好食

非常引人,可以一口接一口

手刴香煎蓮藕餅飯

我的最愛

煎得香,肉味濃

而且厚得來又多肉汁

據說是叫即剁,所以肉餅特別鬆軟爽身

難怪非常多客人點

必食,因為爽口彈牙

好適合這天氣吃!
2021-09-10 51 瀏覽
平日下午到深水埗,便到西九龍中心歎下午茶。2點20分到要等位,朋友便先去厠所,兩三分鐘後有位,但店員話要人齊先可以入,比了下一位客人先入,我無奈等朋友回來,也只約兩三分鐘也有人走,可順利入座。環境較擠逼,服務快。食物水準高,甘筍手工麵夠爽,湯底甘筍味濃厚,蓮藕餅不錯,煎得甘香但不油膩,招牌豬扒味道好,我就覺得鹹咗少少,但朋友就話啱味道,我十分鍾意辣辣地嘅梅菜,不是很鹹,加埋落麵度十分配合,檸檬茶也不苦澀,份量足,價格合理。
今日去咗同男朋友食一間非常出名嘅小店💕❤️去到嘅時候已經有條少少嘅人龍 所以我都知佢係人氣爆燈嘅😎所以都知道有啲乜嘢招牌菜可以嗌😂由於男朋友話佢今日肚餓到飛起所以我哋嗌咗好多嘢食😂1 第一個係招牌豬扒飯,豬扒嘅份量非常多足足有整兩大塊❤️而且佢哋主打標榜冇落任何味精 ,純粹加咗秘製醬汁 🤓食落口豬扒入口即溶,油脂肥美 所以用嚟送白飯真係好正確選擇 而且佢旁邊仲放咗少少蔥油👍而且我個餐仲跟咗是日老火湯 -係合桃加五指毛桃,飲落去非常舒服 由於長期捱夜唔夠瞓 🥺完全係暖心窩心之選❤️2 男朋友要咗慢煮豬軟骨紫薯麵,開頭聽到紫薯麵我都覺得有啲卻步 ,不過上菜既時候都幾精美😀爽口彈牙而且紫薯味都幾突出 🤪豬軟骨大大嚿,而且煮得非常之林👍3 而且仲嗌左涼拌海蜇手撕雞 ,本身諗住用來做小食🙈點知原來分量都真係好大碟 ,絕對可以做一個小菜。海蜇爽口而且雞絲每條都有醬汁嘅支援🤪4 另外嗌左兩杯餐飲 ,好涼快❤️💕順帶一提餐廳嘅職員服務態度非常好 ,而且勁勤力協助每位顧客🥺🥺🥺
今日去咗同男朋友食一間非常出名嘅小店💕❤️
去到嘅時候已經有條少少嘅人龍 所以我都知佢係人氣爆燈嘅😎

所以都知道有啲乜嘢招牌菜可以嗌😂
由於男朋友話佢今日肚餓到飛起
所以我哋嗌咗好多嘢食😂

4 另外嗌左兩杯餐飲 ,好涼快❤️💕

• 涼拌海蜇手撕雞
  • 招牌豬扒飯
今日去左li間粉紅閏家食飯, 要等位係常識, 而成個西九龍我1st choice都會係li間因為望入去個環境已經靚過其他餐廳好多😛(奄尖的). 價錢方面li度都非常貼地, 50蚊有飯+靚湯.🥢湯🥣有質素中湯, 唔係水汪汪 (唔覺意押韻左🤣)細細碗都有湯料食👍🏻.🥢咖哩豬扒飯中辣嘅剌激感都OK勁, 豬扒煎香過黎, 切好細細件方便一口食到, 人氣推介嘅咖哩豬扒非常鬆軟, 份量黎講直心抵食, 因為餸同飯都好滿足, 咖哩汁勁足料呢.🥢手剁香煎蓮藕餅好驚!!! 7點幾, 3款麵已經只剩低紫薯麵, 全因每日新鮮手工製作嘅手工麵限量供應, 大大碗麵帶微微紫薯香. 蓮藕餅好正, 粗條蓮藕絲勁有口感, 推介推介!!🥢涼拌海蜇手撕雞原本想食豬手可惜賣哂. Li碟手撕雞估唔到勁大碟, 鋪天蓋地嘅芝麻醬, 每啖都有嫩嫩嘅雞肉同海蜇, 38蚊勁抵食, 現場所見, 有後生, 又有銀髮族幫襯, 已經係平靚正嘅指標la.
湯🥣

有質素中湯, 唔係水汪汪
(唔覺意押韻左🤣)
細細碗都有湯料食👍🏻.

紫薯麵

2021-09-09
紫薯麵
  • 香煎蓮藕餅豬扒飯
  • 招牌豬扒飯
2021-09-07 30 瀏覽
舊時媽媽成日整煎肉餅,媽媽整加左蓮藕肉餅真係頂瓜瓜,肉餅配蓮藕好夾,成個肉餅口感提升,咬落去唔會得個林字,有爽口感。我發現呢間閨家 呢度有得食,仲唔錯。新鮮,有口感仲可以揀配多個餸(2餸飯咁)豬扒都唔錯 另外慢煮豬軟骨真係好食 好入味,肉唔散,林,勁開胃,真係想添飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻每個餐都跟是日足料湯水 另外加$12有油菜(本人感覺全走色會健康😌)/ $6有唐心蛋(否過到6點已售完)有添飯感覺真係好良好,價錢50-65 內好過食大型快歺店
舊時媽媽成日整煎肉餅,
媽媽整加左蓮藕肉餅真係頂瓜瓜,
我發現呢間閨家 呢度有得食,仲唔錯。
新鮮,有口感仲可以揀配多個餸
(2餸飯咁)
豬扒都唔錯

有添飯感覺真係好良好,價錢50-65 內
好過食大型快歺店
西九龍中心雖然唔算大型商場不過食肆眾多可謂競爭激烈可以生存落黎嘅或多或少都有佢嘅原因今日路過閨家完全被冇味精與見字飲湯吸引住今日有d熱固前菜叫咗個海蜇伴麻醬手撕雞海蜇爽度十足手撕雞雞肉一點都不柴而且本身有一點鹹香不是單靠那麻醬攞味很高分的一道前菜招牌豬排香茅味濃烈而且十分入味18塊一大塊性價比很足很適合配上白飯豬軟骨飯肉燉得好入味煮得很透軟綿綿的肉混入一口口軟骨的爽脆可惜自己覺得有一點點過甜但瑕不掩瑜大寧樂手羽就是檸檬雞翼飯比較家常的味道可以一試最後重點是湯每天都有唔同款式啱曬我d 怕悶鍾意飲湯又懶煲湯嘅人
西九龍中心雖然唔算大型商場

最後重點是湯
每天都有唔同款式
啱曬我d 怕悶鍾意飲湯又懶煲湯嘅人
2021-09-07 31 瀏覽
前幾日去開深水埗,見到呢間餐廳大排長龍,望下餐牌見到價錢又幾抵,就同朋友一齊入去食lunch啦。咖喱魚柳飯 $48有得揀辣度,我地揀左小辣。食落唔係好辣,但咖哩好香濃,椰香十足,好正。魚柳嫩滑,份量都多。老火湯(小)$0四十幾蚊嘅咖哩飯仲送埋個老火湯,抵。老火湯飲得出唔係味精湯,好足料,正。慢煮豬軟骨紫薯麵 $46呢個豬軟骨真係好出色!煮得好軟淋好入味,有入口即化嘅感覺。紫薯麵嘅顏色好靚,好大碗,就算男仔都會夠食。麵質彈牙。凍檸茶 $7加配凍飲只需$7。生菜 $12用$12加配左碟生菜走蠔油,健康啲。涼拌海蜇手撕雞 $38好大份,$38有咁多雞同埋咁多海蜇係出乎意料。落左好多芝麻醬,如果鍾意芝麻醬嘅朋友一定會好鍾意呢個。好抵食。

咖喱魚柳飯 $48

老火湯(小)$0

慢煮豬軟骨紫薯麵 $46

凍檸茶 $7
加配凍飲只需$7。

生菜 $12
用$12加配左碟生菜走蠔油,健康啲。

涼拌海蜇手撕雞 $38

2021-09-04
午餐
2021-09-05 31 瀏覽
又係煩惱食乜好,記得次次行過呢間都好多人,同埋佢地無味精。。所以決定今日專登去試一試去到都幾多人,都有d嘢賣晒好生意排隊排左5,6分鐘就入得不過d位就比較狹窄小小,不過唔緊要啦,都係快食姐。。叫咗個豬扒煎鹹魚肉餅飯+豬軟骨飯+菜心兩個飯都有湯送 好快就上個湯先,一飲又幾好味wor!清甜無味精之後就到兩個飯啦~~豬扒好林好入味,煎鹹魚肉餅味道啱啱好唔會太咸 我豬軟骨紅都係好入味好林,林到入口即溶咁滯 好正!好有歸家ge感覺 唔怪得咁多人食

去到都幾多人,都有d嘢賣晒
好生意

排隊排左5,6分鐘就入得
不過d位就比較狹窄小小,不過唔緊要啦,都係快食姐。。
叫咗個豬扒煎鹹魚肉餅飯+豬軟骨飯+菜心
兩個飯都有湯送
好快就上個湯先,一飲又幾好味wor!清甜無味精
我豬軟骨紅都係好入味好林,林到入口即溶咁滯
好正!好有歸家ge感覺
唔怪得咁多人食

2021-09-05 32 瀏覽
掛住屋企嘅靚湯,於是黎咗位於啖老火湯。叫咗個香煎蓮藕餅豬扒飯,套餐本身包咁一盅細湯。朋友就叫咗麻辣口水雞紫薯麵,當然唔少得加咗個大湯。豬扒非常入味,亦都唔韌,好易就可以咬開,蓮藕餅煎得香口,而且入口非常有口感。口水雞夠香夠辣,而紫薯麵帶甜就岩岩好可以中和返辣味。紫色嘅麵非常仙氣,打卡一流。今日嘅老火湯係蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨,降火潤肺。鋪頭堅持無味精熬煮4小時,出黎嘅湯香濃清甜,十分滋潤,係家嘅味道。加錢轉配嘅凍檸蜜。。。閨•家 (西九龍中心)深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號舖。。
掛住屋企嘅靚湯,於是黎咗位於啖老火湯。

加錢轉配嘅凍檸蜜。

閨•家 (西九龍中心)
深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號舖

2021-08-31 825 瀏覽
#閨家 💛今次講嘅係位於深水埗西九龍中心3樓嘅黃店閨家💛標榜無味精嘅餐廳👅店舖裝修好靚💗仲要係少女心嘅粉紅色💓好乾淨 俾人一種好整潔好舒服嘅感覺😌 店員態度好好🤤🤤所以呢間舖成日都好長人龍 可能要多啲時間排隊 但係呢間舖係值得架🤪🤪小編建議想食嘅朋友早少少去💕香煎蓮藕餅豬扒飯 $50💰(8.5/10)蓮藕餅好厚‼️煎得好香脆 仲要係金黃色✨係用蓮藕粒壓製成架😋😋肉質好軟好爽口🤤入面仲加佐馬蹄粒 令口感更加豐富 更上一層樓👅👅入口真係香噴噴 會有啲爆汁嘅感覺✨豬扒以果汁醃製 所以多佐香味💗 每塊都係人手整㗎 好淋好入味🥰🥰好薄 仲要好香👅👅仲配埋蔥油同雪菜🥬仲有醬汁撈飯食😍😍好快可以食晒成個飯🤤🤤日式鰻魚炒飯 $52💰 (8.5/10)好香好香鰻魚味🤤 份量仲要係超級多 女小編嚇親🤯🤯 鰻魚味好香 切成細細塊 攞去炒 😋突出左鰻魚嘅鮮甜💛 同埋每一啖都有鰻魚 😚😚 搭配埋粟米同菜去炒飯 可以增加口感 令到個口感更上一層樓✨✨ 應該係落咗少少鰻魚汁炒飯 個飯係甜甜地又鹹鹹地咁 我最想推介🤤🤤‼️‼️山藥南北杏煲豬展 $28💰 (8.5/10)其實每個套餐都會送一個細盅嘅湯🤤送上枱係滾嘅 仲要啲湯

#閨家 💛

香煎蓮藕餅豬扒飯 $50💰(8.5/10)

日式鰻魚炒飯 $52💰 (8.5/10)

山藥南北杏煲豬展 $28💰 (8.5/10)
其實每個套餐都會送一個細盅嘅湯🤤送上枱係滾嘅 仲要啲湯好鮮甜🤍好足料😋飲得出係完全冇落味精 係好新鮮嘅味道 同埋就算飲完都唔會好頸渴😋😋反而係會想繼續飲多碗 所以男女小編就嗌多咗碗大盅💗💗 佢相比起細盅係大好多😚😚 佢仲要係飲完Feel到嗰喉嚨好潤✨✨大大力推呢到嘅無味精湯 真係老火靚湯🤍睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8.5 / 10 🌟

閨•家 (西九龍中心) (深水埗)
⚜️深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號舖
⏱星期一至日 1130-2100

• 香煎蓮藕餅豬扒飯
2021-08-28 28 瀏覽
是日同honey又去左深水埗的閨家食麵了佢哋的湯同麵真係我好掛住的美食因為好多人,我地等左半個鐘先食到星期六老火湯紅蘿蔔同埋豬骨多到滿碗,都系keep住咁好味麻辣雞腎Honey百食不厭,都系keep住大大碟口水雞配甘旬麵麵底真係好多,口水雞入味夠滑,夏天食麵真係無得輸蓮藕肉餅配紫薯麵紫色的麵加上香脆的蓮藕餅,真係食極都唔討厭!凍檸茶平平無奇,食完野飲凍飲一流!真係要7點前到餐廳,因為麵類真係好快賣曬!
是日同honey又去左深水埗的閨家食麵了
佢哋的湯同麵真係我好掛住的美食
因為好多人,我地等左半個鐘先食到

星期六老火湯

紅蘿蔔同埋豬骨多到滿碗,都系keep住咁好味
麻辣雞腎

Honey百食不厭,都系keep住大大碟

口水雞配甘旬麵
麵底真係好多,口水雞入味夠滑,夏天食麵真係無得輸

蓮藕肉餅配紫薯麵

紫色的麵加上香脆的蓮藕餅,真係食極都唔討厭!

凍檸茶

平平無奇,食完野飲凍飲一流!
真係要7點前到餐廳,因為麵類真係好快賣曬!

2021-08-28
  • 麻辣雞腎
2021-08-24 1005 瀏覽
平日來到深水埗的西九龍中心,除了光顧連鎖餐廳,便是到美食廣場,而當天和媽媽經過三樓發現這家新開張的茶餐廳,被她們標榜無味精所吸引,便決定一試位置(9/10):位於西九龍中心商場內,距離港鐵深水埗站C1及南昌站D1出口步行約3及5分鐘,樓下亦設有巴士總站,位置算是很方便環境(8/10):用上粉色裝修,並有兩幅吸睛的小學生畫作。餐廳面積不大,座位卻頗多,不過以茶餐廳來說座位算是舒適服務(8/10):當日未到十二時到達,但碰巧餐廳晚了送貨還沒開張,侍應有禮貌地解釋及道歉;另外侍應下單及上菜都算快食物(8/10):餐廳標榜無味精,確實不論是主菜或老火湯均沒有味精,食完飯沒有一點口乾的感覺,以茶餐廳來說非常難得,值得一讚招牌豬扒菠菜麵 ~ $42看餐牌最吸引我媽媽的是色彩繽紛的麵,因此她便選了招牌豬扒菠菜麵,菠菜麵香軟幼滑,有淡淡蔬菜香,而豬插扒煎得很香很腍,味道不錯鐵板雞翼炒出前一丁 ~ $48雞翼同樣煎到很脆,而且肉質軟滑易入口,一丁炒得夠乾夠香,味道適中不會太鹹,難得是食完炒一丁也沒感覺口乾是日老火湯(大盅) ~ $28餐廳每天有指定的優惠老火湯,而星期六的是降火潤肺的蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排

招牌豬扒菠菜麵 ~ $42

鐵板雞翼炒出前一丁 ~ $48

蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨
是日老火湯(大盅) ~ $28
餐廳每天有指定的優惠老火湯,而星期六的是降火潤肺的蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨。不像一般例湯,味道鮮甜濃郁,蘋果味出而沒有藥材味,份量多,好喝而潤喉

凍阿華田(跟餐)
凍阿華田(跟餐) ~ $7
點麵食可加$7配凍飲,華田味夠濃夠甜

茶走(跟餐)
茶走(跟餐) ~ $5
而加$5則可配熱飲,茶走茶味香而煉奶夠多夠滑

總括來說,這間茶餐廳果然如其標榜般沒加味精,食物質素亦夠高,非常適合男女老少,特別是長者,加上地點算方便,如想食得較健康真的可以考慮

🌺閨·家
🌺地址:深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號舖
2021-08-21
蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨
凍阿華田(跟餐)
茶走(跟餐)
2021-08-19 87 瀏覽
其實呢間舖頭都幾特別,佢嗰客路都幾廣😂 有老人家👵🏻 有兩個女仔👭🏻 有兩個男仔🧍🏼‍♂️🧍🏼‍♂️有麻甩佬😂 經過見到呢堆客吸引咗我入去,同埋標榜無味精茶餐廳😂 我就叫咗好多人推介嘅涼拌海蜇手撕雞($38),係麻醬加手撕雞加海蜇,無乜特別,但好抵食,好大份,完全唔係hea你😛再係日式鰻魚炒飯($52)同嗰西多($32)之間掙扎,因為太肚餓嘅關係,最後叫咗炒飯,不過有啲後悔😂 炸飯唔係唔好食,炒完出嚟仲要好香!但鰻魚粒就比較少,同啲粟米🌽太淋不過不過,如果唔係叫飯都無嗰湯飲!老實講我自己通常去茶餐廳都唔會飲佢嗰所謂例湯,但呢嗰真係好高質,個湯要加$15我都肯加,佢應該再推多啲嗰湯,無飲品仲好,鼓勵大家食得健康😛呢到必飲湯,下次試埋嗰脆脆西多先😛

呢到必飲湯,下次試埋嗰脆脆西多先😛