2024-05-27 0 瀏覽
買過幾次牛肉壽司卷,必食推介!蟹柳壽司卷味道一般,不會再叫炸紫菜粉𢇁卷好味,$15有4小條今日試新:炸芝士條,$15有3條早幾星期買外賣開party,試過佢啲炸雞手卷泡菜牛肉飯,都非常好味😋尤其是啲炸雞真係好出色,好過Kxx多多聲,會繼續支持用心經營的小店👍🏻👍🏻👍🏻下次有朋友探訪,會選擇呢一間韓國小食店。
買過幾次牛肉壽司卷,必食推介!
蟹柳壽司卷味道一般,不會再叫
炸紫菜粉𢇁卷好味,$15有4小條
今日試新:炸芝士條,$15有3條
下次有朋友探訪,會選擇呢一間韓國小食店。

牛肉壽司卷
外賣自取
牛肉壽司卷
2024-01-16 558 瀏覽
走進這家店嘅時候,心諗今晚又可以飽餐一頓啦!會飛唔食雞?當然即刻挑咗蜜糖芥末雞來試吓。先講講啲紫菜卷,烤牛肉夾落其中,賣相晒筋又吸引,咬落去肉香四溢,脆哋哋嘅紫菜加上嫩滑嘅牛肉,真係絕配!😋跟住講返主角,蜜糖芥末雞。有冇搞錯?頂級嘅脆皮🍗,喺蜜糖芥末嘅滋味下,層次豐富到爆燈,每啖都係香脆嘅快感!雞肉嘅彈牙程度,完全就係符合韓式料理嘅高標準,啖啖肉汁多到流晒出嚟~🌟再者,部隊鍋嘅熱辣感,湯底入味之嘛,伴上那滑Q嘅魚片同爽口嘅豆芽,吃完暖笠笠,風寒都走晒!若唔係若唔係数嗰啲口味獨特嘅小菜,每一款都開胃到唔得咗,俾你一次過滿足到所有對韓國料理嘅渴望!總之,食落由頭到尾都舒舒服服!這家店嘅嘢食質素又正,真係一試難忘。下次再嚟,話咁易,我一定連個紫菜卷都唔會放過!👍😄

2023-12-13 484 瀏覽
睩下睩下,📱看下看下電話,最後就決定外賣炸雞作午餐🕜。點選了四人餐:🍗韓式小食拼盤韓式泡菜:泡菜清爽,唔會太酸,味道唔錯。韓式鮮魷魚:賣相唔錯,可惜太咸了。甜酸蘿蔔:蘿蔔粒爽口,開胃,好味。🍗餃子🥟餃子皮唔韌,餡料足。🍗辣炒年糕雜錦味道惹味,年糕入味。🍗炸雞套餐(4人份量)炸雞皮脆肉質嫩滑,啖啖肉,點上韓式蜜糖芥末醬,美味昇華,其餘韓式甜辣醬&韓式蒜味醬就一般。🍗韓式紫菜飯卷飯同餡料比例適中,飯唔會太濕。🍗韓式牛肉炒粉絲粉絲入味,牛肉都好腍。🍗韓式拌飯伴飯不過不失。好豐富同好多種類食物,我與同事食得好愉快。
睩下睩下,📱看下看下電話,最後就決定外賣炸雞作午餐🕜。

點選了四人餐:

🍗韓式小食拼盤
韓式泡菜:泡菜清爽,唔會太酸,味道唔錯。

韓式鮮魷魚:賣相唔錯,
可惜太咸了。
甜酸蘿蔔:蘿蔔粒爽口
,開胃,好味。

🍗餃子🥟
餃子皮唔韌,餡料足。

🍗辣炒年糕雜錦
味道惹味,年糕入味。

🍗炸雞套餐(4人份量)
炸雞皮脆肉質嫩滑,
啖啖肉,點上韓式蜜糖芥末醬,
美味昇華,其餘韓式甜辣醬&韓式蒜味醬就一般。

🍗韓式紫菜飯卷
飯同餡料比例適中,飯唔會太濕。

🍗韓式牛肉炒粉絲
粉絲入味,牛肉都好腍。

🍗韓式拌飯
伴飯不過不失。

好豐富同好多種類食物,我與同事食得好愉快。

2023-12-03
25 分鐘 (外賣送餐)
👩🏻‍🍳 閒日小屋🧑🏻‍🍳Little Hana 久違嘅外賣系列終於又嚟啦😂今次殺入新蒲崗,一個明明好多好嘢食,但好少會踏足嘅地方(其實明明好近返工地點🙈)👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🍽️ 牛肉壽司卷🍽️ 韓式辣豚肉炒粉絲🍽️ 香芋蕃薯波波(6粒)🍽️ 炸雞粒(6粒)食物全部即叫即整,熱辣辣到手,返到屋企都仲好熱,味道十分不錯,料都足,見佢有個韓式炸雞餐,等我下次再試埋先😛📍地點:新蒲崗康強街32-34號康強洋樓地下4A號舖#hkfoodies #yummy #閒日小屋 #littlehana #壽司卷 #炸雞 #蕃薯波波 #韓式炒粉絲
👩🏻‍🍳 閒日小屋🧑🏻‍🍳
Little Hana

久違嘅外賣系列終於又嚟啦😂
今次殺入新蒲崗,一個明明好多好嘢食,
但好少會踏足嘅地方(其實明明好近返工地點🙈)

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️

🍽️ 牛肉壽司

🍽️ 韓式辣豚肉炒粉絲

🍽️ 香芋蕃薯波波(6粒)

🍽️ 炸雞粒(6粒)

📍地點:新蒲崗康強街32-34號康強洋樓地下4A號舖

2023-06-09 795 瀏覽
上堂前去了新蒲崗一家氣韓式小店「閒日小屋」食炸雞!間店門面不算太大但菜式選擇多 價錢也不算太貴當日下單了一份炸雞套餐🍗和韓式飯卷✨~炸雞二人餐有炸雞6-7件, 小食 1份, 2罐汽水,醬汁雞炸得很脆口 外賣拿走近15分鐘左右吃 也很鬆脆!’配還配上蜂蜜芥末醬,滋味十足😋👍小食可選韓式泡菜、韓式蘿蔔乾、涼伴大豆芽、韓式蘿蔔乾爽脆等等雞炸當然少不了配甜酸蘿蔔 爽脆多汁 開胃!!~🔹韓式飯卷 - A3燒牛肉韓式飯卷是即叫即製燒牛肉肉質嫩滑,搭配青瓜、蘿蔔及蛋絲 經典搭配❣️材料豐富份量十足
上堂前去了新蒲崗一家氣韓式小店「閒日小屋」食炸雞!
間店門面不算太大
但菜式選擇多 價錢也不算太貴
當日下單了一份炸雞套餐🍗和韓式飯卷✨

炸雞二人餐
炸雞6-7件, 小食 1份, 2罐汽水,醬汁
雞炸得很脆口 外賣拿走近15分鐘左右吃 也很鬆脆!’
配還配上蜂蜜芥末醬,滋味十足😋👍
雞炸當然少不了配甜酸蘿蔔 爽脆多汁 開胃!!

🔹韓式飯卷 - A3燒牛肉
韓式飯卷是即叫即製
燒牛肉肉質嫩滑,搭配青瓜、蘿蔔及蛋絲 經典搭配❣️
材料豐富份量十足

2023-06-09 558 瀏覽
平時間中會經過新蒲崗,今日發現左一間食韓國菜嘅隱世小店。小店雖然座位不多,但食物質量唔錯。今日朋友仔口感想食炸雞,我地order 左韓式炸雞2人套餐包括6-7件炸雞、韓式小食、汽水x2。炸雞一啖咬落去有驚喜,皮脆肉嫩,好juicy,炸粉好薄,近乎酥脆口感。醬汁可選韓式甜辣醬/ 韓式蔥雞醬/ 韓式蜂蜜芥末醬/ 韓式蒜味醬/ 泰式辣醬另外order 左炸物併盤:可揀4款,我地揀咗芝士條、香芋番薯波波、粉絲菜卷、韓式餃子。整體所有炸物都好出色,我最欣賞嘅係香芋番薯波波,甜甜地,外脆內軟,大滿足。🔎閒日小屋 (新蒲崗)📍新蒲崗康強街32-34號康強洋樓地下4A號舖

🔎閒日小屋 (新蒲崗)
📍新蒲崗康強街32-34號康強洋樓地下4A號舖

食連鎖店都高質好食過佢,嘥我quota,不了-3-🥲・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・家肥屋潤 - 3人炸雞套餐 (13件雞) - HK$286.2 (熊貓app外賣價)套餐包括:韓式炸雞13件、韓式壽司卷、韓式年糕、韓式小食(魷魚醬、大豆芽)、甜酸蘿蔔、飲品3罐・味道:炸雞冇醃到,炸皮都冇乜味⋯⋯呢啲急凍雞唔可能有雞味㗎啦,由內到外都冇乜味,係靠甜酸醬同蜜糖芥末醬~年糕又係kick嘅,個醬溝到好浠得薄薄甜味,冇辣味。其他配菜就正常啦,來貨咁嘅味。・口感:炸雞冇乜肉汁但唔算鞋,因為炸皮都厚。年糕煙韌但煮唔透,個芯仲係硬硬地omg-.-・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:低~🤰9衝度:不了~🤰結論:價錢都冇特別出眾,食物質素同味道低,sorry next👎・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
食連鎖店都高質好食過佢,嘥我quota,不了-3-🥲

🤰性價比:低~
🤰9衝度:不了~

2023-05-04
30 分鐘 (外賣送餐)
2023-05-17 308 瀏覽
大力推薦!抵食又高質的隱世韓式小店💖 提供多款韓國菜式,即叫即製,質素好有驚喜,點了三款主食都好好味,很滿意,絕對值得一試!☺️ 價格好親民,性價比高,店員服務態度好👍🏻 附近街坊必收藏! 晚市二人消費:$126 🫧不設加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖韓式牛肉粉絲 ($46)✨推薦!好好味😋 份量多,香口惹味,配上豐富配菜 有牛肉絲、紅蘿蔔絲、雞蛋絲、青椒等等,啖啖滋味😋 口感味道一流,好飽肚🤤👍🏻 和風牛肉飯 ($42)✨好味又飽肚之選😚 簡單的牛肉片及洋蔥配上醬汁已經好惹味~ 味道不會鹹,牛肉特別軟腍有咬口😍韓式壽司卷(原味蟹柳) ($38)✨有驚喜!口感好軟糯 飯粒軟硬適中,好有水準😋 配料有青瓜、蘿蔔及蛋絲,份量多好飽肚,好抵食

晚市二人消費:$126 🫧不設加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖

韓式牛肉粉絲 ($46)✨

和風牛肉飯 ($42)✨

韓式壽司卷(原味蟹柳) ($38)✨
2023-05-09 197 瀏覽
今晚在新蒲崗上課,晚餐就在附近買點吃的,吃完便上課。但上課不宜吃太飽,韓式食物就最適合了。燒牛肉韓式飯卷+大豆芽麻油味很香,燒牛肉醃得夠味,加上青瓜絲,紅蘿蔔絲和蛋絲,口感豐富,飯卷確實是方便、簡單又滋味呢。買主食加$9 可以換配菜,選了大豆芽。大豆芽以麻油及少許辣粉涼拌,頗香頗惹味,不消一會我便吃光了,早知多換一份😋香芋番薯波波+粉絲紫菜卷叫了些炸物和同學開心share。香芋番薯波波炸得香脆卻不會油淋淋,內裡有番薯泥和香芋泥,漲卜卜微微甜的,吃完也很飽肚。最初以為粉絲紫菜卷像飯卷一樣,只是粉絲變成飯,沒想過原來是炸物,但又出奇的好吃,粉絲的調味不錯,有麻油香又帶一點微辣,不錯不錯。

燒牛肉韓式飯卷+大豆芽

香芋番薯波波+粉絲紫菜卷
【韓國🇰🇷癮起|炸雞、飯卷】韓國嘅炸雞店一點就超大份,係香港想食韓式炸雞時反而有很多細份選擇,今次呢份幾好,6-7件,食完炸雞仲可以食紫菜包飯,一次過滿足兩個願望。食咗咩🐔炸雞二人餐有骨雞,我最鍾意佢無撈啲醬落去,因我和朋友口味唔同,佢唔想食醬,我又勁想食醬,現在醬另上正合我意!雞炸得脆口,外賣拎走後都隔咗20分鐘先食,都仲好新鮮!🐔紫菜包飯牛肉味排得好有心思,賣相好得,味道都唔錯呀!🐔汽水兩罐有韓國汽水揀🐔泡菜小食揀咗泡菜,足夠過吓口癮🐔細心手套仲送埋手套,貼心方便。
【韓國🇰🇷癮起|炸雞、飯卷】

食咗咩
🐔炸雞二人餐
雞炸得脆口,外賣拎走後都隔咗20分鐘先食,都仲好新鮮!

🐔紫菜包飯牛肉味
排得好有心思,賣相好得,味道都唔錯呀!

🐔汽水兩罐
有韓國汽水揀

🐔泡菜
小食揀咗泡菜,足夠過吓口癮

🐔細心手套
仲送埋手套,貼心方便。
2023-04-11
外賣自取
🌟餐廳:閒日小屋📍地址:新蒲崗康強街32-34號康強洋樓地下4A號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日 11:00 - 21:00📱電話:9764 2548平日返工時間,新蒲崗人流眾多,附近亦進駐各式風味既小店~今日中午係呢邊完job,一於就試下呢間區內人氣韓式小店「閒日小屋」~———————————————————🔹韓式泡菜、韓式蘿蔔乾及涼伴大豆芽食韓國野我就最鍾意就係佢地既涼菜~呢度既涼菜自家醃制,好鍾意呢度既韓式蘿蔔乾及涼伴大豆芽~韓式蘿蔔乾爽脆多汁,涼伴大豆芽入口脆卜卜,加埋自家調配韓式辣醬,酸酸辣辣好開胃~———————————————————🔹韓式飯卷 - A3燒牛肉韓式飯卷係小店主打菜式,店員即叫即制,新鮮熱辣辣~燒牛肉肉質嫩滑,搭配青瓜、蘿蔔及蛋絲,材料豐富份量十足,夠哂飽肚~———————————————————🔹韓式辣炒年糕雜錦另一款韓國經典菜式~辣炒年糕口感煙韌,加入泡菜及腐皮炒制,醬汁甜甜辣辣,食得好滋味~———————————————————🔹柚子梳打特飲套餐加配埋柚子梳打特飲,夠哂解渴,冰凍梳打水原罐提供,大大啖好滿足~——————————
🌟餐廳:閒日小屋
📍地址:新蒲崗康強街32-34號康強洋樓地下4A號舖
💰價位:~$50 - $100
⏰營業時間:星期一至日 11:00 - 21:00
📱電話:9764 2548

———————————————————
🔹韓式泡菜、韓式蘿蔔乾及涼伴大豆芽

🔹韓式飯卷 - A3燒牛肉

💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢間「閒日小屋」深受附近街坊及上班一族歡迎~今日午飯時間過黎全場爆滿,價錢又親民,無論堂食外賣都係一個唔錯既選擇~食物方面,韓式飯卷、拌飯及小食即叫即制,制作認真夠哂誠意~另外仲提供大熱既韓式炸雞,下次一於約埋朋友仔黎大刷一餐先~
2023-04-12
2023-04-13 191 瀏覽
今日下班後就約了好友在公司附近吃好西,今次便嘗試吃韓國菜小店,看到這間店不算太大,但Menu菜式選擇多,價錢也不算太貴,所以便值得一試👍我和好友便點了一款韓式蟹柳壽司、韓式牛肉粉絲和韓式炸雞🍗✨這款韓式壽司是必點之選,表面鋪上香香的麻油味,飯軟餡料,容易好入口,裡面有很多材料,蟹柳、蛋皮、菜、蘿蔔等等的經典搭配❣️韓式牛肉粉絲的粉絲呈現出半透的色澤,亮晶晶,吃下煙韌彈牙,還有很多豐富又健康的配菜:紅蘿蔔絲、雞蛋絲、青椒等,色彩鮮艷,滋味豐富😝✨韓式炸雞的炸雞外皮很厚,非常香脆,肉質鮮嫩,每一口都充滿了油脂香味與鮮嫰的雞汁,還配上蜂蜜芥末醬,滋味十足😋👍📍閒日小屋 (新蒲崗)新蒲崗康強街32-34號康強洋樓地下4A號舖

我和好友便點了一款韓式蟹柳壽司、韓式牛肉粉絲和韓式炸雞🍗✨

韓式炸雞炸雞外皮很厚,非常香脆,肉質鮮嫩,每一口都充滿了油脂香味與鮮嫰的雞汁,還配上蜂蜜芥末醬,滋味十足😋👍

📍閒日小屋 (新蒲崗)
新蒲崗康強街32-34號康強洋樓地下4A號舖
2023-04-04 180 瀏覽
這家韓式小店有很多選擇!我被它的壽司卷吸引住,一口氣叫了三款壽司卷🤣🤣🤣😍😍韓式手卷吞拿魚是我最喜歡的一款,吞拿魚餡料好夠,搭配上酸甜的韓式泡菜和辣椒醬汁,口感非常豐富。😀😀😀牛肉壽司卷是另一款值得推薦的美食,牛肉肉質柔軟,搭配上海苔和韓式調味醬,😛😛😛味道非常獨特。除了上述推薦的韓式壽司卷,因為我還叫了原味蟹柳,好適合小朋友食💕💕💕壽司卷真的很棒!此外,這家店還提供外帶服務,還有很多選擇,例如人參雞湯,咖喱飯,韓式拌飯,韓式炒粉絲,還有去炸雞和炸物,種類繁多,下次一定要試吓其他!總體來說,這家韓式小店是一個非常值得光顧的地方,買咗三份壽司卷都係$130😙😙

壽司卷真的很棒!

Unexpectedly good fried chicken with good value for money🍗🐷overall: 8/10🍗Fried Chicken 2-3ppl setThe set meal that only costs $88 but comes together with two drinks and a side dish which I’ve chosen kimchi. Thought its gonna be a really small portion but turns out to have 6 big pieces. We ordered takeout but it’s still soo crispy even after almost 30mins ride to home. Not sure about the parts of chicken that they use but all the pieces are so tender and juicy. This is surprisingly much beyond ou

🐷overall: 8/10

🍗Fried Chicken 2-3ppl set
The set meal that only costs $88 but comes together with two drinks and a side dish which I’ve chosen kimchi. Thought its gonna be a really small portion but turns out to have 6 big pieces. We ordered takeout but it’s still soo crispy even after almost 30mins ride to home. Not sure about the parts of chicken that they use but all the pieces are so tender and juicy. This is surprisingly much beyond our expectation from a small Korean (though looks like operated by hk people) restaurant in sun po kong. It does deserves a compliment here👏

🍜Fried bulgoki japchae
I’d say japchae is not a difficult dish and it’s hard to fail. It does tastes good and worths the price. The meat portion is not too small i guess at least 10 slices. Overall quite good.

#閒日小居
#koreanfood
#sunpokongfood
#koreanfriedchicken
2023-02-12 373 瀏覽
今日和友人在新蒲崗上堂,附近勁多食肆,我選了食韓國菜,友人平時原來在家叫外賣都會叫,性價比高,好容易就會食多了。人均:$69.5.韓式紫菜飯卷(吞拿魚)有蘿蔔絲、蛋絲、青瓜條、吞拿魚,口味適中不會過濃,可以一口放入口,有好香麻油味,方便易食!.韓式紫菜飯卷(牛肉)配料和吞拿魚飯卷一樣,主角是牛肉,牛肉有烹調過,醬汁和味道恰到好處,和朋友分享最容易。.韓式辣豚肉炒粉絲用三色椒配豚肉辣炒,辣度不會過辣,炒得剛剛好,粉絲夠乾身,不可錯過記得叫。.飲品韓國熱蜂蜜柚子蜜.

人均:$69.5
韓式紫菜飯卷(吞拿魚)
韓式紫菜飯卷(牛肉)
韓式辣豚肉炒粉絲
飲品