2022-02-12 343 瀏覽
今日下午2點至去灣仔開餐,不過成間鋪計埋我應該係第四個客, 希望開餐撐住啦!講番食物, 睇勻成個餐牌都冇下午茶, 冇緊要啦 ,我叫咗粟米帶子魚柳飯+ 熱奶茶,盛惠$55無加一帶子當然係細細粒,魚柳都好味,我覺得飯餸嘅份量都算多, 就算係男士都夠飽,有幾條生菜算係咁啦,$55灣仔區你仲想要求乜嘢?杯熱奶茶都幾好飲, 不過唔係咁夠熱,食物同飲品都算係正常味道,可以回頭

2022-02-12
依排凍冰冰又咁多大節日最啱夜晚同一班朋友/屋企人食吓宵夜糖水☃️❄️大推薦依間超多餡嘅黃店!仲有主食㗎🤤但就唔係間間分店都有糖水食🙈.① 桂花四弄🌼 ($48)// 配料總共有6款,分別有芋圓、桂花烏龍茶凍、蜜紅豆、仙草、白玉同埋黑糖珍珠。芋圓大概有8-10粒,黑糖珍珠粒粒裹住黑糖香🖤,每粒都帶有咬勁。茶凍桂花香頗濃郁,惟略欠茶味🙈不過份量同埋質素都高。//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗② 黑碧白玉🤍 ($45)// 配料總共有5款,分別有芋圓、黑糖奶凍、仙草、白玉同埋黑糖珍珠🖤。黑糖奶凍都係每啖充斥住黑糖香,同時好𝙌彈真係幾好食🤏🏼//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑.💛開餐 (灣仔)灣仔天樂里3-5A號僑康大廈地下C號舖
① 桂花四弄🌼 ($48)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
桂花四弄

② 黑碧白玉🤍 ($45)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
黑碧白玉

💛開餐 (灣仔)
灣仔天樂里3-5A號僑康大廈地下C號舖
黑碧白玉
2021-12-13 172 瀏覽
今天獨自一人去了開餐吃午餐,叫了一個咖喱雞扒飯及熱奶茶。食物味道挺不錯,而且價錢性價比高,在灣仔也比較少數。但可惜的是有職員態度不太友善,其實大部分職員尚算正常有禮,主要是有位女侍應,當食物到達時她卻大力放在我枱面,感到有點無禮!亦見到她收拾餐具都很大聲,真無奈!不過這餐廳我光顧了不少次,因為欣賞老闆的態度,加上食物也尚算不錯,所以也不會停止光顧,只是希望部分職員往後能改善態度!始終對餐廳也有幫助!

2021-12-13
2021-11-30 167 瀏覽
入到去比較少人,可能因為係太早嘅時間一坐低就見到個環境好靚🤤🤤❤️大愛果然係良心小店😚😚真心推介個menu都好多野食 我叫左個牛肉飯🤤🤤價錢係50-60左右 但個味道完全係呢個價錢之上 ❤️😃
入到去比較少人,可能因為係太早嘅時間
一坐低就見到個環境好靚🤤🤤❤️大愛
果然係良心小店😚😚真心推介
2021-11-18 211 瀏覽
今日去咗銅鑼灣附近上堂, 去咗間充滿香港特色嘅餐廳食晏晝。餐廳以香港人做主題, 主打香港情懷。餐廳佈置十分有特色, 餐廳午餐時間都算幾多人我哋一行三個人等咗大概五分鐘就入到位。 我叫咗個牛肉壽喜燒配熱奶茶。 牛肉嘅份量都算好多, 而且配埋佢特製嘅牛汁送飯一絕,米飯亦都軟硬適中相當容易入口。而係價錢方面, 連熱飲盛惠57蚊, 對於位處銅鑼灣、灣仔港島核心商業區來說算係可以接受。 如果下次我會再嚟銅鑼灣灣仔附近,我一定會再次幫襯呢間餐廳嘅😃
2021-11-16 94 瀏覽
減緊肥又想食好d, 走入開餐食個午餐叫左個酸菜魚片河粉,不過我轉左米粉。佢係用真魚片,唔係用雪魚柳,魚片好爽口,仲有酸菜好開胃配埋米粉同一杯熱檸檬茶,都係幾佰卡路里
減緊肥又想食好d, 走入開餐食個午餐

配埋米粉同一杯熱檸檬茶,都係幾佰卡路里
酸菜魚米粉
酸菜魚米粉
2021-11-07 106 瀏覽
灣仔開飯lunchtime放鬆一下五大素球值得一試 有甜酸苦辣 還有一味需大家各自領略set lunch $50$32 五大素球$16勿忘初心$50甜酸汁豬扒飯 +餐飲$36台式豬扒
灣仔開飯

$16勿忘初心
$50甜酸汁豬扒飯 +餐飲
$36台式豬扒

2021-10-29 142 瀏覽
不斷捐窿捐罅發掘好味嘅甜品呢間空姐芋圓係朋友誠意介紹黑糖鮮奶凍配芋圓白玉黑糖珍珠仙草 ($45)港式奶茶凍配芋圓白玉黑糖珍珠仙草 ($48)鮮奶凍滑奶味好醇奶茶凍好濃茶味芋圓正常發揮白玉珍珠都好煙韌仙草滑嘟嘟黑糖都炒得香唯一係珍珠嘅黑糖味略嫌唔夠入味整體嚟講每一樣配料都中上質素美中不足係配搭已經定好左無得自選配料見到生意好似唔多大家可以去多多支持
不斷捐窿捐罅發掘好味嘅甜品
呢間空姐芋圓係朋友誠意介紹
黑糖鮮奶凍配芋圓白玉黑糖珍珠仙草 ($45)
港式奶茶凍配芋圓白玉黑糖珍珠仙草 ($48)
鮮奶凍滑奶味好醇

美中不足係配搭已經定好左
無得自選配料
見到生意好似唔多
大家可以去多多支持
上課之前要快速吃飯,看到餐牌食物很多元化,重點是價錢相當便宜,便入去試試。這裡有點似食物多元化的快餐店,還有一些特飲,更有自己組合餐,真的可以來幾次。🔹火車頭雜錦牛肉湯米 $58這碗湯米的食材多到快要滿出來,濃郁的湯底有金錢腱、生牛肉、牛肚、扎肉還有我最愛的貢丸!其實吃完這些配菜已經夠飽🤣金錢腱滷得入味又有咬口,生牛肉放在湯上慢慢受熱變色,保持到牛肉鮮味的同時口感亦慢慢推進,唯獨貢丸太淋不夠彈牙,但整體看似隨便的湯米其實「交到功課」。🔹蝦多士 $25如果是第一次來的話一定要點這個!蝦多士炸得很透徹,把裡面多餘的油份逼出來,蝦很彈牙也充滿鮮味,外面的多士很酥脆,放久了依然很有口感,點上少少沙律醬豐富多士味道及減膩,這份脆脆的口感沒想過會在這裡感受到。🔹菠蘿啤酒 $15作為菠蘿控的我看見這款特飲真的不能不點,重點它還是零酒精的啤酒!整個配搭實在太有趣,還有這個好看的樽😍 啤酒的特色麥味和粒粒菠蘿混合在一起,雖然菠蘿的部分有點太甜,但有啤酒的麥味中和了一下,甜度再調整一下會更好喝,個人覺得值得一試。

🔹火車頭雜錦牛肉湯米 $58
火車頭雜錦牛肉湯米

火車頭雜錦牛肉湯米

🔹蝦多士 $25

🔹菠蘿啤酒 $15
2021-10-15 194 瀏覽
🍚開餐🐟呢間位於佐敦嘅開餐真係止咗我想食酸菜魚個癮事關川菜呢家嘢真係藍店天下黄仲要唔貴真係少之又少開餐可以話係經濟實惠之選(⊃。•́‿•̀。)⊃酸菜魚河粉個魚夠滑又無骨仲要勁大碗2個人食都有剩不過個人認為酸菜唔夠多可以再酸同香辣少少啫同埋下次一定要記得唔好叫河粉太吸湯啦食食下變咗勁大碗粉另外豬油渣撈飯配五花腩真係勁邪惡豬油渣飯呢樣嘢唔係我年代但成日聽阿爸阿媽講係童年快樂回憶嚟搞到我成日心思思想試估唔到開餐都有得食配埋五花腩送飯真係一流༼ つ ̥◕͙_̙◕͖ ͓༽つ炸饅頭都炸得剛剛好外脆內軟好難得唔會食到成口油另外叫咗杞子桂圓茶同菊花蜜飲唔會偷工減料好夠味可以一清食完咁多肥膩嘢嘅邪惡感最後試埋Handmade手足甜品焦糖布甸好重奶味之餘夠滑溜又唔太甜食完即刻買多杯返去孝敬兩老呀✽-(ˆ▽ˆ)/✽ ✽\(ˆ▽ˆ)-✽
🍚開餐🐟

呢間位於佐敦嘅開餐真係止咗我想食酸菜魚個癮
事關川菜呢家嘢真係藍店天下
黄仲要唔貴真係少之又少
開餐可以話係經濟實惠之選(⊃。•́‿•̀。)⊃
酸菜魚河粉個魚夠滑又無骨
夠滑溜又唔太甜
食完即刻買多杯返去孝敬兩老呀
✽-(ˆ▽ˆ)/✽ ✽\(ˆ▽ˆ)-✽
2021-10-08 168 瀏覽
打風下去附近買嘢, 黎個快晚餐. 睇個門面好似好細, 原來裏面都幾大. 今晚打風真係少人, 啲檯嘅距離茶餐廳黎講真係屬於闊落. 啲嘢仲好乾淨. 叫咗個粟米帶子龍脷柳白飯少飯(可揀咸蛋蔥油飯) + $10 轉圓肉杞子蜜.黎到見佢分開上已經加咗分, 仲有兩條綠色嘅菜直情感動。個人其實真係唔鐘意食玻璃獻, 成日覺得好似食緊鼻涕咁, 所以個粟米汁我就其實麻麻哋. 我都係鐘意濃粟米汁. 不過佢個炸魚真係炸得好, 炸漿薄, 仲炸得剛剛好, 完全唔會覺得油. 個魚仲好滑. 嗰兩條菜新鮮唔老. 帶子就細粒嘅, 但勝在都有唔少同埋完全唔韌/鞋. 叫前諗咗陣好唔好叫支圓肉杞子蜜,因為好驚呢啲會好甜,點知唔會太甜,仲真係好多料. 如果唔係攞住袋重嘢,真係會叫多幾支攞走聽日飲. 總結:估唔到好味. 會encore.
打風下去附近買嘢, 黎個快晚餐.

總結:估唔到好味. 會encore.

粟米帶子龍脷柳白飯之少飯
圓肉杞子蜜
粟米帶子龍脷柳白飯之少飯
圓肉杞子蜜
2021-09-24 268 瀏覽
🥳開餐🇭🇰其實我真係冇咩貨啦🤦🏻‍♀️呢排開左學 但我唔會因為而比自己懶 😤希望我可以keep 到隔日出post 🙏🏻呢間係黃店黎 所以想推介比大家😉我地被佢地嘅裝修吸引左😍睇得出佢地花左好心思去做 👍🏻.🇭🇰香港人雜扒飯🍚呢個雜扒飯雖然有豬扒 但係有邪惡嘅午餐肉😈雞扒肥瘦適中 唔會太鞋 其他就正常發揮 🙌男仔食哂都應該會飽 😏回頭率💫: 🌕🌕🌕🌑🌑💰$57.🚂火車頭雜綿牛肉湯河 🍜呢個比到驚喜我 因為佢真係咩都有啲 🤪而且個湯都清清地 幾鮮甜🥳回頭率💫: 🌕🌕🌕🌖🌑💰$58.#yms_灣仔#yms_港式.
🥳開餐🇭🇰

回頭率💫: 🌕🌕🌕🌖🌑
💰$58

#yms_灣仔#yms_港式
2021-09-17 521 瀏覽
門口已經超多文宣大家去幫襯記得填紙仔或者用安心唔好累咗自己友🤜🏻🤛🏻好好彩唔使等位✌🏻好唔好彩佢嘅餐牌真係好多選擇令到選擇困難症嘅我陷入苦惱😂好彩無人催我咋😂😂另外見到啲員工打打鬧鬧都幾開心同埋貌似好熱愛工作明明揹晒袋都幫我落埋單 抹埋枱先走🤣🤣🤣招牌溫泉蛋鮮茄牛肉湯通粉 配凍檸茶 $56 + $3 🙆🏿‍♀️佢嘅蕃茄湯係比較稠身上枱嘅時候湯都夠熱而調味個人覺得剛剛好 係我鍾意嗰款唔會太甜唔會太酸 好味😋溫泉蛋浸咗一陣先食 所以有少少熟咗🥲個心少少流 但都仲幾好味嘅而佢哋用嘅係鮮牛肉份量都唔算少 (喺晒個底度) 加分👍🏿原條鰻魚牛肉飯 配凍檸茶 $78 + $3 🙆🏿‍♀️鰻魚係薄同細條嗰款 咁呢個價我又覺得ok佢味道係偏重少少可能因為落鰻魚汁毫不手軟😂以為有鰻魚 牛肉會比少啲結果唔係 成個鰻魚個底都係牛肉😍唯一美中不足係食落太多汁 有啲over咗😅😅❎ 加一服務費
門口已經超多文宣

招牌溫泉蛋鮮茄牛肉湯通粉
原條鰻魚牛肉飯
TEA
2021-09-14 137 瀏覽
一個人簡單快餐 食返個香煎豬扒公仔麵呢度叫開餐 有得食茶餐仲有空姐開既甜品,下次試埋佢既甜品一大片煎到非常脆口既醃豬扒 帶骨邊食落特別香口肉質鬆打過咬開鬆化香口 帶點香茅味幾特別 公仔麵係一丁但改用雞湯上食落無咁濃味公仔麵無煮到淋,口感仍係少少彈性 又平又快又好食的確唔錯檸水走甜做結尾,服務態度良好又夠快手灣仔天樂里3-5A號僑康大廈地下C號舖消費$40評分8/10
一個人簡單快餐
食返個香煎豬扒公仔麵
呢度叫開餐 有得食茶餐仲有空姐開既甜品,下次試埋佢既甜品
一大片煎到非常脆口既醃豬扒 帶骨邊食落特別香口
公仔麵無煮到淋,口感仍係少少彈性 又平又快又好食的確唔錯
檸水走甜做結尾,服務態度良好又夠快手

灣仔天樂里3-5A號僑康大廈地下C號舖
消費$40
評分8/10
2021-09-11 152 瀏覽
💛開餐·呢間既佐敦分店晚市比人暫停左14日 咁岩係銅鑼灣見到就決定幫襯下🥺🥺·甜酸汁豬扒飯$50 l 即炸墨魚丸$26佢menu選擇唔算話太多 但係野食都ok既 佢個豬扒有3大塊 份量超多 而且佢肉質都仲嫩既 唔會話柴曬 幾有驚喜😈佢個汁就係茄汁味重D既 唔係好酸甜 但係都好味既 之後個墨魚丸都真係熱辣辣 雖然唔係超彈牙 但係都有咬口既😎😎·#rbyeat#rby港式#rby💛#rby銅鑼灣 #rby灣仔 #rby旺角 #rby佐敦·📍灣仔天樂里3-5A號僑康大廈地下C號舖📍佐敦白加士街19號地舖📍旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖
💛開餐
甜酸汁豬扒飯$50 l 即炸墨魚丸$26