2023-07-06 352 瀏覽
這間餐廳最少食左十年,是一個朋友帶我去食之後就上隱😂😂位置偏僻係橫巷,價錢非常之實惠,份量大,好多老街坊附近上班族早午餐之選,宜家每隔幾個月都要過去食一次希望小店一直生存落去👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

希望小店一直生存落去
2023-03-30 328 瀏覽
一間價格親民,還是沿用舊式設置的港式快餐店,扒餐連飲品也只是$35 左右,不禁令我駐足觀看,一開首以為只有室外的座位,但是後來看見侍應姐姐走進旁邊士多送餐,才知道原來有暗藏室內座位, 侍應姐姐看見我駐足良久更熱情地邀請我進入坐下,慢慢看餐牌點餐,過程完全沒有催趕,更耐心介紹餐具及熱水放的位侍應姐姐解釋因為正值下午茶時段所以我所點的牛扒米粉可減$1即是只需$23 ,但我有另外加餸, +$2 煎蛋所以一碗滿滿的牛扒煎蛋米$25蛋的煮法可自選, 而我選了太陽蛋牛扒蛋米一上桌, 令我嚇一跳因為份量實在不少湯底是家的味道,有點調味但不會很鹹,也不味精米粉沒有很粉, 也沒有煮得太淋牛扒量雖多,但醃製得太過淋爛而且很肥也很多筋,也有頗重雪味不過煎蛋則有蛋香,有點焦脆且不會太老桌上有一樽不明牌子的辣椒醬,很鹹,不辣,可略在等待餐點上桌時,聽到侍應和食客們對話,就知道這些客人應該也是老顧客,進內坐下後, 都自然地自助倒水拿餐具, 跟待應姐姐閒話家常,像相識十多年的老朋友,感覺很溫馨很有人情味雖然食物不怎麼樣, 但那份人情味卻令人回味雖然食物質素留不住食客我的胃, 但人情味卻留下我的心又一個不專業食評,如
一間價格親民,還是沿用舊式設置的港式快餐店,
扒餐連飲品也只是$35 左右,不禁令我駐足觀看,
才知道原來有暗藏室內座位, 侍應姐姐看見我駐足良久
更熱情地邀請我進入坐下,慢慢看餐牌點餐,
過程完全沒有催趕,更耐心介紹餐具及熱水放的位
侍應姐姐解釋因為正值下午茶時段
所以我所點的牛扒米粉可減$1
即是只需$23 ,但我有另外加餸, +$2 煎蛋
所以一碗滿滿的牛扒煎蛋米$25
牛扒米加煎太陽蛋
蛋的煮法可自選, 而我選了太陽蛋
牛扒蛋米一上桌, 令我嚇一跳
因為份量實在不少
湯底是家的味道,有點調味但不會很鹹,也不味精
米粉沒有很粉, 也沒有煮得太淋
牛扒量雖多,但醃製得太過淋爛
而且很肥也很多筋,也有頗重雪味
不過煎蛋則有蛋香,有點焦脆且不會太老
桌上有一樽不明牌子的辣椒醬,很鹹,不辣,可略
進內坐下後, 都自然地自助倒水拿餐具,
雖然食物不怎麼樣, 但那份人情味卻令人回味
雖然食物質素留不住食客我的胃, 但人情味卻留下我的心

又一個不專業食評,如果你是想吃好吃的,不應到此店
如果你但求飽肚並且便宜,她在荃灣區可說是不二之選
價錢便宜,選擇也多,還有堂食。
2023-03-26
2022-11-07 436 瀏覽
什扒飯😎$40響FB關注組見到人介紹過😂Mark底咗好耐🤣咁啱經開,就走去試吓😬去到以為要響炎熱嘅室外食😅好彩之後有店員帶我入去有冷氣嘅地方☺️睇完餐牌,叫咗什扒飯配黑椒汁🙃跟餐有熱飲,俾埋錢就等食😆好快就有得食,又估唔到真係咁大份😁雞扒、豬扒加牛扒,三款都好大塊🌝整體不過不失,但呢一碟的確食得我好飽😌開心美食 (荃灣)荃灣三坡坊28號地下
什扒飯😎$40

響FB關注組見到人介紹過😂
Mark底咗好耐🤣
咁啱經開,就走去試吓😬
去到以為要響炎熱嘅室外食😅
好彩之後有店員帶我入去有冷氣嘅地方☺️
睇完餐牌,叫咗什扒飯配黑椒汁🙃

跟餐有熱飲,俾埋錢就等食😆
好快就有得食,又估唔到真係咁大份😁
雞扒、豬扒加牛扒,三款都好大塊🌝
整體不過不失,但呢一碟的確食得我好飽😌

開心美食 (荃灣)
荃灣三坡坊28號地下
2022-06-20 563 瀏覽
【#港式扒餐 】#開心美食之前有網友介紹依間係荃灣既小店好抵食, 仲有我最鐘意既港式扒餐燴意粉,今日就想去試吓。知道荃灣有好多好野食,不過之前除咗工作原因,都好少去。搵咗一陣,係一間典型既港式小店,座位就係三陂坊條巷度,可以話係「麻甩之選」😇叫咗 #牛扒燴意粉 蒜蓉汁➕凍檸茶,$35+2。阿姐好好提我洗唔洗多汁😎 我話要!坐街邊食野,環境同食物賣相就唔洗講架啦,🍝味道一食落就係我一直掛住既好味道👍 份量都比得多,燴意粉淋少少冇問題,當然唔會過淋,汁一定要夠,寧濫勿缺🤣牛扒係薄牛扒,份量都比得多,有兩塊幾😄 #凍檸茶 就正正常常啦。由於係露天,即係有可能搭檯既果位會對住你食🚬💔論懷舊味道及抵食程度,係值得推介👍推介指數:7/10@foodiehck2022 #港飲港食 #燴意粉 #荃灣 #荃灣美食 #三陂坊 #薄牛扒 #平靚正 #懷舊 #小店
【#港式扒餐 】#開心美食

知道荃灣有好多好野食,不過之前除咗工作原因,都好少去。

牛扒係薄牛扒,份量都比得多,有兩塊幾😄

#凍檸茶 就正正常常啦。

由於係露天,即係有可能搭檯既果位會對住你食🚬💔

論懷舊味道及抵食程度,係值得推介👍

推介指數:7/10

2022-06-20
  • 扒餐燴意粉
2018-12-03 1113 瀏覽
今日工作原因經過荃灣上網搵下有咩食,見到有間好似好平既,搵左一輪在荃灣三坡坊既鋪頭入到去望左一陣問下落單既阿姐,原來叫個飯係可以加一種扒再加多兩種野在牛扒,豬扒,雞扒我選左黑椒雞扒餐肉蛋意粉岩岩講另外兩樣野就包括左火腿,午餐肉,蛋,腸仔貨到收錢,碟野都算幾大碟我唔飲野就29蚊,飲熱飲就33蚊大碟就大碟,食落如何?其實都正常既,一般茶記質素,其實29蚊咁大碟都真係好抵雞扒都OK既,同埋都真係好大塊太陽蛋就正常既午餐肉都煎過底面既,所以都係香口既
在牛扒,豬扒,雞扒我選左黑椒雞扒餐肉蛋意粉
岩岩講另外兩樣野就包括左火腿,午餐肉,蛋,腸仔
貨到收錢,碟野都算幾大碟
我唔飲野就29蚊,飲熱飲就33蚊
大碟就大碟,食落如何?
其實都正常既,一般茶記質素,其實29蚊咁大碟都真係好抵
雞扒都OK既,同埋都真係好大塊
太陽蛋就正常既
午餐肉都煎過底面既,所以都係香口既
2018-11-23
2018-05-21 707 瀏覽
今日同同事們在荃灣工作,有同事話有間在巷仔既鋪頭大件夾抵食所以我地今日就去食扒喇搵左位坐之後就點餐可以點扒+飯/意粉就會有2塊扒唔飲野會29蚊都可以扒+蛋/腸/餐肉/火腿+意粉/飯都係29蚊加埋飲野就33蚊,如果係凍飲就35蚊普通扒加公仔都就24蚊意粉軟硬度適中份量都好大份,係幾抵食既.扒就正常野飲品都無咩特別價錢就好抵喇
今日同同事們在荃灣工作,有同事話有間在巷仔既鋪頭大件夾抵食
所以我地今日就去食扒喇
搵左位坐之後就點餐
可以點扒+飯/意粉就會有2塊扒唔飲野會29蚊
都可以扒+蛋/腸/餐肉/火腿+意粉/飯都係29蚊
加埋飲野就33蚊,如果係凍飲就35蚊
普通扒加公仔都就24蚊
意粉軟硬度適中
份量都好大份,係幾抵食既.
扒就正常野
飲品都無咩特別
價錢就好抵喇
2018-05-17
2017-07-11 751 瀏覽
一個午餐要幾錢,我諗常餐依家都超過30蚊,一個包一個面都唔止30今日工作完,有朋友話想食個平價又大件夠飽既午餐...跟住由佢帶路下經過一個球場見到間叫開心既店望一望個餐牌仲以為時光倒流10年咁既價錢一個午餐又有飯又扒食仲有杯野飲都只係31蚊咁就要試下喇我就叫左一個黑椒豬扒餐肉蛋飯加一杯熱檸茶碟飯都算好好好多,我諗有成2碗飯以上兩大塊豬扒,塊午餐肉都算厚,加埋隻太陽蛋多汁撈飯,慢慢食兩大塊扒加午餐肉同蛋真係夠晒飽而我朋友就叫左個豬扒蛋公仔麵加杯奶茶佢盛惠27蚊,真係30蚊都唔使黎到同平時出面食常餐一樣咁多麵,不過塊扒就真係大過塊面奶茶就正常野,都濃茶味這裡係個餐一到就會收錢,食完自己走就得因為在巷入面,冇人帶路既話應該都唔識路搵平野食
今日工作完,有朋友話想食個平價又大件夠飽既午餐...
跟住由佢帶路下經過一個球場見到間叫開心既店
望一望個餐牌仲以為時光倒流10年咁既價錢
一個午餐又有飯又扒食仲有杯野飲都只係31蚊
咁就要試下喇
我就叫左一個黑椒豬扒餐肉蛋飯加一杯熱檸茶
碟飯都算好好好多,我諗有成2碗飯以上
兩大塊豬扒,塊午餐肉都算厚,加埋隻太陽蛋
多汁撈飯,慢慢食兩大塊扒加午餐肉同蛋真係夠晒飽
而我朋友就叫左個豬扒蛋公仔麵加杯奶茶
佢盛惠27蚊,真係30蚊都唔使
黎到同平時出面食常餐一樣咁多麵,不過塊扒就真係大過塊面
奶茶就正常野,都濃茶味
這裡係個餐一到就會收錢,食完自己走就得
因為在巷入面,冇人帶路既話應該都唔識路搵平野食
2017-07-05
2014-01-07 687 瀏覽
晨早起來,指定動作,早餐早餐,這店在荃灣已經出名抵食,至於好味與否,則見人見至。今天點了回鍋肉腸蛋麵,回鍋肉份量很多,腸及煎蛋則正常質素,好難說好好食或好難食,反而麵的質地軟硬適中,吸收一點回鍋肉汁非常好味。而加埋涷飲只踓24蚊,非常抵食。
而加埋涷飲只踓24蚊,非常抵食。
2012-03-31 399 瀏覽
去左呢間暗街裏的開心美食,見佢街邊開枱,好似唔多乾淨,點知坐落啲枱同餐具都無‘’臘癡癡‘’,又ok喎,感覺良好。叫左吉列豬扒飯配咖喱汁,熱檸檬茶,加埋都係二十五蚊。吉列豬有兩大塊,新鮮炸起熱乎乎,正!而且好juicy,比好多茶餐廳做得好食。多汁同有沙律醬,好味。好多飯,食完之後好飽,不過阿姐送來糖水menu,每款都係十幾蚊,平,睇完之後好想食。叫左涼粉西米露,十蚊!好味又大碗,抵呀。西米無煮到爛哂,仲好有椰汁味,不過真係太飽,有啲浪費……熱檸檬茶無乜特別,ok啦。環境差啲,如果唔係坐街就好了。

熱檸檬茶無乜特別,ok啦。

環境差啲,如果唔係坐街就好了。
2012-03-25
2012-02-12 185 瀏覽
至前寫過一杯好奶茶.....今次再寫第二杯.......奶同茶..兩者.比例平均...夠濃.夠味.夠香...有口感../....搵到荃灣區第二杯好奶茶....不過外買的話.佢會幫你落埋糖...對我來說.少甜會更好...睇相都知,,e份腿蛋治.入面隻蛋.仲有d蛋黃流緊出嚟..有d人驚唔衛生.但我話正到陣起..即叫即做..外買返到公司仲熱辣辣..之前都試過e到既.意粉..我選擇佐.雞扒.大大件.要黑椒汁..都好食..二十多元.唔係貴...
至前寫過一杯好奶茶.....今次再寫第二杯..

2012-02-10
4 分鐘 (外賣自取)
2011-08-10 162 瀏覽
之前聽fd讀話e度 Lunch d 野 都ok抵食~~ 入到去叫個個洋蔥雞扒旦飯外賣 拎番去home 食個人覺得水準比茶餐廳個d 下午茶抵食 仲大大件又好味~~~~~~ 極度推薦比上班一族丫!!!!!!!!!!!!!!!!因為e間店係3-4點就會關門:要食的的朋友就怏la~~~~~
之前聽fd讀話e度 Lunch d 野 都ok抵食~~

入到去叫個個洋蔥雞扒旦飯外賣 拎番去home 食

個人覺得水準比茶餐廳個d 下午茶抵食 仲大大件

又好味~
~~~~~

極度推薦比上班一族丫!!!!!!!!!!!!!!!!

因為e間店係3-4點就會關門:

要食的的朋友就怏la~~~~~

• 洋蔥雞扒旦飯
2011-08-06 118 瀏覽
荃灣這個暗巷跟這食店的關係真可以說成禾稈蓋珍珠~雖然在這裡用膳要在行人路上,或在暗巷裡,既沒有空調,又沒有室內餐廳的那麼衞生,但這裡的食物價錢同質素真的非常大眾化,是室內餐廳找不到的。省卻了租金空調成本,把資金全都放在食物的份量上,所以才二十多元就可以享受到室內餐廳三四十元才吃到的東西。之前在這裡點了個咖喱牛扒腸仔蛋飯(多飯),滿滿一碟飯再加上大大的牛扒,才二十四元(連凍飲),那裡找哦?前一陣我特地過來,見這鋪圍了大板,以為倒閉了,怎知昨日來,原來老闆實在賺了,把門面從新裝潢過(不過結果都是要坐行人路上的摺枱)。今次還是點了我從一開始就很喜歡食的窩蛋免治牛肉飯,這個飯,好吃得未幾就食光光,雖然我也分不清楚到底用什麼醬汁來造免治牛肉汁才算是正宗,但這家好像有自己獨特的方法來調它獨特的茄膏牛肉碎比例,調出來的醬我自問覺得真的很棒~這家店,下午三四點就關門啦,我見中午烈日當空的時候也有很多來自不同職層的人來吃:辦公室文員,地盆工人,經紀我都見過~總之,唔怕坐街邊的話,來這家店真的很值得喔~
荃灣這個暗巷跟這食店的關係真可以說成禾稈蓋珍珠~
免治牛肉飯
總之,唔怕坐街邊的話,來這家店真的很值得喔~

2011-08-05
免治牛肉飯
2011-08-06 134 瀏覽
不知道這間開心美食開了多久, 我在這裡買外賣已超過一年了, 近日見它重新裝修, 才想起到Open Rice找找, upload張新相!本人不是食家, 這篇報告的目的其實是告訴大家這家食店的$23超抵食Lunch套餐, 比附近茶餐廳的下午茶餐更平!講味道我個人覺得OK, 起碼豬扒食唔到鬆肉粉的怪味, 份量都夠大! 奶茶就普普通通, 但可以接受, 只是員工們會幫你先加糖(外賣時, 堂食唔知), 而且多數是較甜的!講環境, 大家看到相便知道, "露天CAFE", 所以我是買外賣的!

蒜蓉豬扒飯 + 奶茶
洋蔥雞扒旦飯 + 奶茶