2017-01-10 2907 瀏覽
昨晚約九時入座,九點半才齊人,火鍋價錢OK,但服務實在太差 😤😤10時左右侍應叫我哋落最後一個order,仲話先埋單可以坐到12點,所以我哋就放心點左食物。但10:45分時突然全場熄燈,舉手叫人,所有人都唔理會..我行去叫他們開返一支燈俾我地繼續食埋一枱既食物但遭拒絕,態度極差話屋邨係咁早收工,D燈係開唔番架啦⋯⋯當時還有另一枱客人坐在電視機前,所以佢地可以繼續,但我地真係睇唔到食緊乜嘢。最後搵到另一個職員先開返一支燈,其實唔係開到12點 點解又會咁話俾客人聽?
2017-01-09
$138 (宵夜)
本來都只係抱住貪近方便, 沒有什麼期望, 但實在係太差, 一定要寫出來發洩一下.$148 全包實在抵食, (但也不算好平), 但D 肥牛真係差到食每一塊都覺得難為緊自己, 未食過甘難食, 好似柴皮甘, 食一塊都咬到牙軟, 好離譜, 食兩塊已收手, 我驚胃痛.無了最愛的肥牛, 只好食第2D, 激氣, 自己寫住唔好浪費食物, 什麼食剩每兩計$5, 我地2大小童(4 歲), 我唔想浪費所以樣樣寫半碟, 好似豬潤我一個人食, 只寫3 件, 卻來了13件, 水餃個D 我叫了兩款寫明每款兩粒, 卻來了每款6 粒.   鮮手打牛丸寫半碟來了6 大粒, (重要係平時山竹牛肉個D) 吹脹.  要D 魚片魚腩就幾次都唔黎..  D 蝦好細仔重唔多新鮮.. 一來唔好食, 重要樣樣好大份量.. 食得小款又唔好食.. 一定唔會再去食.

一定唔會再去食.
2016-12-29
  • 無.
2016-09-11 1601 瀏覽
滑蛋炒蝦仁,蝦同蛋等如分開上;菠蘿京都焗肉排,罐頭菠蘿未經烹煮,再將肉排放上面就算完成。同經理講,佢話:“菠蘿京都焗肉排,即係菠蘿+京都焗肉排”。(即係,菠蘿,京都焗肉排)好在佢冇將個瑤柱蛋香炒飯分開炒!
好在佢冇將個瑤柱蛋香炒飯分開炒!
  • 菠蘿,京都焗肉排
2016-08-26 1299 瀏覽
諗住同屋企人黎飲茶,享受家庭樂,服務超差。企出面嗰個人話入面有枱,自己搵好喇,到我地搵到,又叫我地坐出面,心諗又係你地叫我地自己搵,搵到又唔俾坐,咩意思之後寫好張紙諗住俾佢地,個個扮睇唔到,一係就同其他人傾計。一定唔會再幫襯
諗住同屋企人黎飲茶,享受家庭樂,服務超差。
企出面嗰個人話入面有枱,自己搵

之後寫好張紙諗住俾佢地,個個扮睇唔到,一係就同其他人傾計。
一定唔會再幫襯
2016-06-14 1737 瀏覽
星期五,屋企人唔想煮飯,其中一位成員想打邊爐,決定去長發酒樓,其實講左十年話去長發打邊爐,今日終於試到。去到人唔算多,大部份枱都係打邊爐既,坐位都算舒適,唔算太迫。$158任飲任食罐裝飲品有 藍冰、獅威、jolly shandy、百事、七喜、橙汁食物方面,款式唔算多,都係一d大路野,以呢個價錢黎講算ok架喇,而且都算新鮮!我推介炸魚皮,呢個最好食!!而同行者話芋頭好食!!哈哈,下次唔想煮飯都會再黎!
$158任飲任食
我推介炸魚皮,呢個最好食!!
而同行者話芋頭好食!!

哈哈,下次唔想煮飯都會再黎!
2016-06-10
2015-11-04 1332 瀏覽
今天去了青衣飲茶, 第一次嚟呢間酒樓飲茶. 原來都好大的, 我們叫左一些點心, 煎釀青椒, 叉燒腸粉, 叉燒包, 炒米粉, 叉燒包好味又多叉燒, 炒米粉多料的, 好味呀.蘿白糕都好大件, 及香口, 多料, 唔係只有粉, 都OK呀, 煎腸粉好味, 好多蝦米及蔥花的, 煎到少少金黃色. GOOD.仲有燒賣, 牛肉球, 賣相都好吸引, 燒賣仲要有大大隻蝦係面架, 牛肉大小適中, 都有些蔥花的, 好味喎.這間酒樓的地毯唔知係咪好耐冇洗, 所以食食下有種臭味.
這間酒樓的地毯唔知係咪好耐冇洗, 所以食食下有種臭味.
2015-10-17
午餐
2015-08-03 1170 瀏覽
終於起心機打父親節的食評了...因為最近都有點忙,希望能清哂食評~好好的再分享!題外話不說,是次又是去胖蕉家附迎的長發大酒樓為他爸爸慶祝父親節!價錢一般,不算太貴,幾個人夾還可以的。其實我們會散點多於叫餐,叫餐會係真係好好好多人的時候先會,得幾個人食飯,就散點會比較迎合各人需要。雖然我們得7個人,但係張枱都有呢個玻璃盤,都算方便夾菜既,枱又夠大張。散點了一些乳鴿,味道偏咸,表面不夠脆,如果再脆D會更好吃,不過都比屯門的酒樓來的好吃。我不懂吃頭,所以只有吃其他部分,肉質都夠,有肉地,都抵食既。普遍食物都算咸,味道偏重,反而他們又喜歡重口味的。服務也OK,真的會安排坐枱。

2015-06-05
父親節
2015-04-23 1024 瀏覽
補祝胖蕉媽媽生日,我們一起去他家附近酒樓吃飯,點左8樣菜,當中龍蝦伊麵和燒鵝都幾抵食,味道不錯。龍蝦係開邊上,仲俾埋剪刀我們剪碎,真係好貼心。因為原隻開邊令龍蝦感覺份量變大份左,可是伊麵就偏少,但幾入味,鮮甜不太咸。燒鵝一上枱比預期的大碟,肉汁幾濃,但比較瘦,肉比較少。
燒鵝一上枱比預期的大碟,肉汁幾濃,但比較瘦,肉比較少。
2015-04-16
生日
2015-03-26 770 瀏覽
上星期食完今日再來食,見上次條特價清蒸沙巴躉都唔錯,幾滑$48好抵食,所以今日都叫左2條。一來到2條魚大小相差頗大 ,一條正常、一條明顯比平時細,短一個頭位。叫左個穿西裝疑似部長的先生來詢問一下,何解兩條魚差距這麼多?能否把小的換條正常大?他說不能換只能2碟都取消。這位先生自稱「當場話事經理」 ,身上沒名牌,問到貴姓他回答:「唔係。幫你取消哂全部」 ,然後再問我們:「你地講完未」 語氣和動作都充滿火氣,講到一半走左去,轉過頭返來竟然影我地相,我們一望他又扮忙碌走左去。 其實野食都還可以,燒腩仔是我每次必食,但時咸時淡。飯菜味道不差就是服務態度真的有待改善,尤其經理部長…
,身上沒名牌,問到貴姓他回答:「唔係。幫你取消哂全部」
,然後再問我們:「你地講完未」
「當場話事經理」
清蒸沙巴躉
  • 燒腩仔
我很喜歡跟媽媽去飲早茶吃點心的。青衣區的酒樓不算多,但質素普通,尤其是青衣城裡三間的大牌子酒樓,早點更是令人非常失望!而長發大酒樓的點心很少令媽咪和我失望,抵食大件,味道更比很多名牌酒家出色,今早我們又去飲茶。上次我一口氣幹掉三個雪山叉燒包,因為它是新鮮焗起。麵包表面有油,焗起來有微炸過的感覺,麵包上蓋著很薄的墨西哥包皮。這皮非常脆弱,用筷子的夾起便散開了,吃起來有點可惜。叉燒餡不多,但粒粒都是叉燒,沒有用甜醬草草混過去。但深得我心是麵包的厚身程度,當熱騰騰的新鮮出爐鬆軟有質量的麵包送到口中,咬下白麵包和甜叉燒時那種燙口感覺,爽。多吃兩個也願意。腸粉也是到飲茶的必叫點心。這樣的羅漢齋料蠻多,而且馬蹄的味很爽很特出。腸粉厚身而且飽滿,但米漿似乎稀了一點,夾起來容易斷,沒有彈性。鵪鶉蛋燒賣不是每間酒樓都找得到的。這裡的鵪鶉蛋燒賣做得不錯,而且燒賣裡有很多彈牙的蝦,不是一味的肥肉和油,亦蒸得剛剛好!紅棗糕是小妹的心頭好,這裡的紅棗糕蠻像橡膠的,棗味和甜味都平衡得幾好,但質感真的膠了一點,後生女才能咬到。軟一點會好得多。雖然不是每樣點心都表現很特出,茶葉永遠都是碎片,來飲茶十次十次都要搭枱,員
我很喜歡跟媽媽去飲早茶吃點心的。

雪山叉燒包
雪山叉燒包
鵪鶉蛋燒賣
紅棗糕

雖然不是每樣點心都表現很特出,茶葉永遠都是碎片,來飲茶十次十次都要搭枱,員工笑容忙得失奉,但我仍很喜歡這裡。因為這裡價錢平但食物在沒有期望下又顯得幾好食又足料,街坊們都不是什麼食家,平日公公婆婆來這裡飲特價茶吃盅飯來打發時間,假日就一家大細來飲茶,或晚上和朋友打邊爐,長發大酒樓是一個很好的落腳點。
2014-01-18
$38 (早餐)
鵪鶉蛋燒賣
2013-08-11 1212 瀏覽
花膠海味浸菜苗$64 (八點半後特價$49 星期六,日加$6)花膠煮得火喉夠,既香且稔,難得還有瑤柱絲,白菜苗的份量比一般多,非常抵食涼瓜枝竹牛仔骨$68 (八點半後特價$49 星期六,日加$6)以木架配黑色瓦煲上菜。能保存食物的熱度,牛仔骨入味鬆化,與涼瓜相配合。白雪海皇豆腐$66 (八點半後特價$49 星期六,日加$6)五件經煎香的豆腐浸在蛋白,蟹柳,翠玉瓜中,尤如在湖中一般,豆腐非常香滑,賣相不俗,味道得宜。

以木架配黑色瓦煲上菜。
能保存食物的熱度,牛仔骨入味鬆化,與涼瓜相配合。

2013-08-11
2013-01-17 1028 瀏覽
5-1-2013(六)是日上午要 OT,下午放工後,便和媽媽來到「長發大酒樓」飲下午茶。這是我的至愛! 廉價酒樓之一,整體點心都不錯。 是次最好吃的是叉燒餐包,香噴噴的,吃時有咬感,鬆軟的包子配上香甜的叉燒餡,組成完美的配搭; 其次是蓮茸包及咸魚雞肉飯,前者外皮鬆軟,內裡的蓮茸甜度適中,吃到有蓮子香味;後者的咸魚帶來梅香,而肉質富彈性及嫩滑。
5-1-2013(六)

這是我的至愛!
廉價酒樓之一,整體點心都不錯。

2013-01-05
2013-01-15 823 瀏覽
27-12-2012 (四)盡快清埋 OT 假,所以今天又要 take 下午假... 放工後,陪媽媽飲下午茶!我們點了一碗切雞米粉、一碟菜心、三款點心及一碗南瓜露。 點心即叫即蒸,夠熱夠新鮮,味道尚可,職員服務佳。 切雞米粉雖則不脾位,但肉質尚算嫩滑,香味、火侯的。 濃郁的南瓜露透出淡淡椰子的清香,感覺令人舒服。 埋單也只需七十多元,很抵食。
27-12-2012 (四)

我們點了一碗切雞米粉、一碟菜心、三款點心及一碗南瓜露。
點心即叫即蒸,夠熱夠新鮮,味道尚可,職員服務佳。
切雞米粉雖則不脾位,但肉質尚算嫩滑,香味、火侯的。
濃郁的南瓜露透出淡淡椰子的清香,感覺令人舒服。
埋單也只需七十多元,很抵食。

2012-12-27
2012-10-19 641 瀏覽
同事生日,我地一行十三人去左呢度飲茶我地叫左好多點心及兩個飯麵,點心好有水準的,我覺得蝦餃好好味,入面好多隻蝦的又爽口,仲有鳯爪好入味,辣辣地好惹味,燒賣都唔會好多肥豬肉,好味,牛展又香又薄身,正,薄撐係足料及香口的,牛肚都係好入味及爽口,蝦角,腐皮卷,咸水角全都好味又香口,豬腩仔較肥.我們叫左一個福健炒飯及一個蟹肉伊麵,福健炒飯好多料好味道,好快食晒,可能多料又濕濕地既關係,所以都好鍾意食呢個飯,但係蟹肉伊麵味道好淡,唔係好多蟹肉炸喎,一般喎.加少少醋就可以帶出D鮮味,所以都唔係好多人食呀.這裏的點心都ok的,價錢平,所以好多人服務好ok 啦,好容易就有仕應招呼到你.
同事生日,我地一行十三人去左呢度飲茶

這裏的點心都ok的,價錢平,所以好多人

服務好ok 啦,好容易就有仕應招呼到你.

2012-10-18
2012-06-21 581 瀏覽
平時屋企人都間中黎打邊爐因為百零蚊真係幾抵~今次我婆婆生日,全個大家庭選擇左係呢到擺三圍飯宴!本來都係抱住普普通通既心態,覺得應該都係ok味道啦,嘩!接住見到d食物黎,再食埋之後...回味到呢~~~上湯波士頓龍蝦伊麵底唔洗講,睇到都知勁正,底下d伊麵都好好味!木盆原隻鲍魚伴冬菇好味,不過好似汁多左d!至尊燒鹅拼燒肉爸爸同媽媽都話燒鹅好食,我就覺得燒肉正d,皮是脆的!西蘭花珊瑚蚌帶子西蘭花岩岩好,唔太硬又未林晒,入味喎!西芹炒龍躉球正!枝竹生炆龍躉頭腩我唔鍾意食骨既都去咬下,好入味!壽包呢個最尾送上來...新鮮出爐,熱熱的.仲有些食物冇影到放上黎,好似紅豆沙,蛋白瑤柱炒飯,生果--橙不過幫你切開左既...就咁一圍大約三千幾蚊!!除返12個人.其實都係三百幾蚊一個人已經食到個個笑哈哈!!!見到咁有質數,下次有機會要再黎試下小菜先!!
平時屋企人都間中黎打邊爐
因為百零蚊真係幾抵~
今次我婆婆生日,全個大家庭選擇左係呢到擺三圍飯宴!

本來都係抱住普普通通既心態,覺得應該都係ok味道啦,

嘩!接住見到d食物黎,再食埋之後...回味到呢~~~

上湯波士頓龍蝦伊麵底
唔洗講,睇到都知勁正,底下d伊麵都好好味!

木盆原隻鲍魚伴冬菇
好味,不過好似汁多左d!

至尊燒鹅拼燒肉
爸爸同媽媽都話燒鹅好食,我就覺得燒肉正d,皮是脆的!

西蘭花珊瑚蚌帶子
西蘭花岩岩好,唔太硬又未林晒,入味喎!

西芹炒龍躉球
正!

枝竹生炆龍躉頭腩
我唔鍾意食骨既都去咬下,好入味!

壽包
呢個最尾送上來...新鮮出爐,熱熱的.
不過幫你切開左既...
已經食到個個笑哈哈!!!

見到咁有質數,下次有機會要再黎試下小菜先!!
2012-06-19
生日