餐廳: 長洲角酪
資訊:

2021-11-07 71 瀏覽
你都長洲一定要去呢間打卡勝地淨係見到門口好似有長洲港鐵站嘅呢一埲牆已經非常過癮 當然遲啲長洲真係有個地鐵站都唔難想像的東西嚟到呢度真係要買番一杯有關乳酪嘅嘢飲口感又滑非常濃郁顏色鮮艷打卡非常好另外一杯梳打飲完之後再繼續喺熱辣辣嘅長洲行街嗌咗呢一件蛋糕睇咗顏色嘅配搭唔知點解立即會聯想到多啦A夢 但係這裏的飲品同埋食物不靜止外觀吸引而且有非凡嘅實力因為真係非常之好飲非常之好食難怪呢度真係排晒長龍嗰個入嚟打卡個個入嚟幫襯
你都長洲一定要去呢間打卡勝地

嚟到呢度真係要買番一杯有關乳酪嘅嘢飲
口感又滑非常濃郁顏色鮮艷打卡非常好

另外一杯梳打飲完之後再繼續喺熱辣辣嘅長洲行街

難怪呢度真係排晒長龍嗰個入嚟打卡個個入嚟幫襯

到訪長洲角酪 似乎已經成為去長洲遊玩之「金科玉律」是為到訪該地的重要憑證🎟️除咗有標誌性嘅地鐵打卡牆之外 佢嘅自家製港式乳酪杯杯都咁特別💕每款口味都有獨特圖案刻印喺杯上 極具代表性之餘又可食用🤤 我就飲咗秋季限定🍁嘅甘露角酪 ($42)此角酪英文名為Autumn 可想而知其有多秋意盎然🍂乳酪混合芒果🥭、紅西柚同鮮柚子 盡顯秋色 味道清新酸甜 杯中仲有楓葉圖案🍁  叫人點捨得飲呢?朋友仲叫咗👉🏻莓莓角酪🍓 ($38) 👉🏻花雪角酪❄️ ($45) 本身想試埋大馬士革卷 可惜售罄 幸好仲有角酪卷 ($38) 以蝶豆花製成的蛋糕卷呈現奪目嘅粉藍色 令人目不暇給💙中間嘅乳酪土多啤梨cream甜又不膩 share嚟食真係唔夠喉🤣
到訪長洲角酪 似乎已經成為去長洲遊玩之「金科玉律」
是為到訪該地的重要憑證🎟️

每款口味都有獨特圖案刻印喺杯上 極具代表性之餘又可食用🤤

我就飲咗秋季限定🍁嘅甘露角酪 ($42)
此角酪英文名為Autumn 可想而知其有多秋意盎然🍂
乳酪混合芒果🥭、紅西柚同鮮柚子 盡顯秋色 味道清新酸甜
杯中仲有楓葉圖案🍁  叫人點捨得飲呢?

朋友仲叫咗
👉🏻莓莓角酪🍓 ($38)
👉🏻花雪角酪❄️ ($45)

本身想試埋大馬士革卷 可惜售罄 幸好仲有角酪卷 ($38)

以蝶豆花製成的蛋糕卷呈現奪目嘅粉藍色 令人目不暇給💙
2021-10-23
  • 甘露角酪
2021-11-06 28 瀏覽
長洲必到💛~~~~~~~~~~~~~~應該每個嚟到長洲嘅人,都一定會嚟到,因為呢度有個好靚嘅長洲站打卡,而且乳酪仲好好飲,依家尖沙咀都有佢嘅分店💛因為好受歡迎,所以平日去到都好多人,不過店員都整得好快,所以唔使等好耐已經有得飲。但係因為四點先去到,所以想食嘅角酪卷都賣晒,唯有下次先試啦😢-莓莓角酪($38)乳酪唔會好甜,底層有啲紫米,好足料,好好飲👍🏻而且個樣真係好靚,打卡一流,不過就比較飽肚。
長洲必到💛
~~~~~~~~~~~~~~

莓莓角酪($38)
2021-10-28 179 瀏覽
呢間係長洲嘅打卡勝地📸,好多人都慕名而來架😆店內有一幅模仿地鐵站🚉牆,打卡一流📸👉 經典角酪🥛($28)經典只得酸奶🥛同紫米,簡單的兩種材料出奇地match👍🏻煙煙韌韌嘅紫米正到爆😋(不過它就唔似內地食到嗰隻紫米酸奶咁rich🤔)👉 莓莓角酪🍓($38)士多啤梨🍓酸酸甜甜,味道偏甜🤫,三杯中最甜🤯裏面同樣會有超級多紫米,非常好足料😍BTW小編俾佢印係杯🧋上的士多啤梨🍓fake左,仲搵咗好耐粒士多啤梨🍓係邊呢🤣🤣🤣👉 芒芒角酪($38)芒果🥭味真係好突出,鐘意食芒果的你就唔好錯過啦💁🏻‍♀️P.S: ▪️下午來到真係超級多人,不過等左20分鐘🕦就有得飲,都比想像中快✌🏻▪️營業時間⏰:平日及周六(1230~2200)周日(1100~2000)

👉 經典角酪🥛($28)

👉 莓莓角酪🍓($38)

👉 芒芒角酪($38)
芒果🥭味真係好突出,鐘意食芒果的你就唔好錯過啦💁🏻‍♀️

P.S:
▪️營業時間⏰:
平日及周六(1230~2200)
周日(1100~2000)
2021-10-28 93 瀏覽
#長洲角酪 #可能係全香港最好飲嘅乳酪真係冇誇張真心覺得可能係全香港最好飲嘅乳酪未嚟之前已經見過好多人POST相估唔到一試.. 好好飲😵😵😳 好驚喜(*´∀`)~♥我揀咗藍莓角酪𝐵𝑙𝑢𝑒𝑏𝑢𝑟𝑟𝑦 𝑌𝑜𝑔𝑢𝑟𝑡($36)口感比想像中豐富好多竟然仲有紫米🤩🤩朋友話桃桃角酪𝑃𝑒𝑎𝑐ℎ 𝑌𝑜𝑔𝑢𝑟𝑡係有好多一粒粒切碎咗嘅桃桃💓嚟長洲一定要試🅡🅔🅒🅞🅜🅜🅔🅝🅓#甜度 真心甜。講緊你#甜度 好似你咁甜✿大馬士革卷𝐷𝑎𝑚𝑎𝑠𝑐𝑢𝑠 𝑇𝑒𝑎 𝑅𝑜𝑙𝑙($42)茶味香到不得了每一啖都好𝙚𝙣𝙟𝙤𝙮𝘿 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢好好食口感豐富得來好夾✿角酪卷𝑌𝑜𝑔𝑢𝑟𝑡 𝑅𝑜𝑙𝑙($38)顏色好特別🤤唔止打卡一流咁簡單士多啤梨𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢好香🤤用心製作💖
#長洲角酪

朋友話桃桃角酪𝑃𝑒𝑎𝑐ℎ 𝑌𝑜𝑔𝑢𝑟𝑡
係有好多一粒粒切碎咗嘅桃桃💓

嚟長洲一定要試
🅡🅔🅒🅞🅜🅜🅔🅝🅓

#甜度 真心甜。講緊你
#甜度 好似你咁甜

✿大馬士革卷𝐷𝑎𝑚𝑎𝑠𝑐𝑢𝑠 𝑇𝑒𝑎 𝑅𝑜𝑙𝑙
($42)

茶味香到不得了
每一啖都好𝙚𝙣𝙟𝙤𝙮
𝘿 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢好好食
口感豐富得來好夾

✿角酪卷𝑌𝑜𝑔𝑢𝑟𝑡 𝑅𝑜𝑙𝑙($38)

顏色好特別🤤
唔止打卡一流咁簡單
士多啤梨𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢好香🤤
用心製作💖
  • 角酪卷
  • 藍莓角酪
  • 大馬士革卷
2021-10-24 121 瀏覽
周末入長洲逛,入來一定不能錯過角酪,打卡必到之處。店內有仿地鐵站的"長洲"站牆壁,打卡真的一流。今次點了個桃桃角酪,飲品少少酸甜滋味,甜度適中,有碎碎果肉,配搭其他食店小食一流。可能早入去,排隊人流不算多。我大概兩點幾入到去。店內還兩個梳化位雅座,女士們坐着一邊歎飲品,一邊聊閨蜜事宜,感覺有點置身在台灣南部地區的輕食台式飲品店,都幾愜意。值得再次回味,下次有機會會再試下其他飲品,趁人少的時候,試下坐底歎一歎,暫時把城市趕急步伐和心情放慢,享受一個輕鬆下午。
桃桃角酪
2021-10-23
桃桃角酪
2021-10-21 127 瀏覽
嚟到長洲除咗食大魚旦,芒果糯米糍,我誠意推薦大家嚟呢間長洲角落買野飲入到黎呢間野已經覺得係一定要黎打卡,入面有好多小擺設,同埋有啲特色野可以俾我哋打卡用,最啱就係一對情侶咁樣嚟打卡咁我同女朋友就叫咗一杯芒果角落同埋我最鍾意嘅藍莓角落我覺得都真係幾好飲,如果下次會再嚟嘅話我都會encore,好似我杯藍妹角落來講,除咗有好重嘅藍莓味同Yogurt味之外,個底仲有一啲類似紫米嘅嘢,好有咬口我覺得咁樣幾得意,好過淨係好似一杯藍妹乳酪咁樣一野就飲晒,有種畫龍點睛嘅感覺😆😆😆😆
咁我同女朋友就叫咗一杯芒果角落同埋我最鍾意嘅藍莓角落
百香果角酪 $36攪拌了才發現未拍照😂本來底層是鮮黃色的百香果醬我不太好甜的飲品,這個甜度可以接受,百香果本身帶酸,中和了乳酪的甜味。百香果很有咬口,男朋友平時不吃百香果都覺得幾好味。這裏的乳酪不是很稀的「乳酪味」飲品,飲得出真的有乳酪!夏天飲幾消暑!本來覺得價錢有少少貴,不過偶爾到長洲一次又大熱天時,可以一試的。

百香果角酪 $36
攪拌了才發現未拍照😂本來底層是鮮黃色的百香果醬

這裏的乳酪不是很稀的「乳酪味」飲品,飲得出真的有乳酪!
夏天飲幾消暑!
2021-09-22
2021-10-11 90 瀏覽
呢間可以話係去長洲必到嘅打卡飲品店,間店整咗個必到打卡牆磚,就係長洲站啦✨❤️❤️(*≧ω≦)草莓乳酪好香草莓🍓味,好正✨✨行到攰攰地飲返杯好嘆❤️✨間鋪都好多人,如果想影相打卡都唔容易😅🤣

草莓乳酪好香草莓🍓味,好正✨✨行到攰攰地飲返杯好嘆❤️✨

間鋪都好多人,如果想影相打卡都唔容易😅🤣

2021-10-10 119 瀏覽
今日去到長洲到處食下,見到呢間角酪,有好多人排隊所以我地都排黎試下。買左兩個卷黎試下,一個係角酪卷一個係大馬革土卷因為實在太多人啦,所以我地叫外賣,買左之後去第二到食。我覺得食落個蛋糕體係有少少乾,個忌廉就酸酸may may禁,唔算利,都唔錯,不過都幾貴細細個都要$38(角酪卷),另一個就$42(大馬土革卷)。係排隊的時候,見到鋪面的設計都幾靚,所以都吸引到好多人黎拍照和食野,好有網紅店的feel。

2021-10-10 117 瀏覽
見個個入長洲都會po呢間,所以我都決定試吓,星期六去好多人,裏面可以坐嘅位置唔多,我哋一個坐低一個去買,揀咗百香果角酪同埋角酪卷。百香果味濃郁,甜酸到啱啱好,角酪卷就好吸睛,蛋糕面係用蝶豆花上色🎨天然色素,中間嗰層係士多啤梨🍓乳酪cream,一啖食落去口感豐富,而且唔會太甜。呢度仲有個靚靚打卡位,就係我第一次見嘅時候,以為長洲真係有個地鐵站🤣🤣不過實在太多人啦,行唔到過去影相😅不過淨係食同飲都滿足嘅👍🏻

2021-10-05 58 瀏覽
好耐冇去過長洲啦,基本上一年可能淨係抽倒時間去一次~既然咁難得入到黎,我一定會做足功課提早搵定入面有啲乜嘢好嘢食🤩🤩一打長洲必食,網上面就會彈咗呢一間長洲角酪出嚟😏咁就梗係唔可以放過,一定要入嚟試吓啦❤️-果然去到門口人山人海,我就叫咗一杯草莓乳酪~賣相真係好少女心呀~而且仲有新鮮嘅士多啤梨😍😍飲落去乳酪味好濃,飲得出係用新鮮嘅士多啤梨撈埋乳酪一齊打嘅🥰重點係唔會好甜,如果減肥嘅朋友可以飲一杯當食咗午餐添啊~
果然去到門口人山人海,我就叫咗一杯草莓乳酪~
2021-10-03 73 瀏覽
疫情下,去長洲都算係一個小旅行🧳已經第二次黎長洲角酪啦😋確實係一間打卡小店。我是一位乳酪愛好者😍叫咗一杯甘露角酪$42,入面有芒果、紅西柚和鮮柚子。三種水果很甜,爽口,配上自家研發乳酪簡直是絕配!但價錢略貴!另一杯是水果大馬士革$42,配搭上不同的水果有香橙、紅西柚、火龍果。喝了一口有淡淡的水果茶味道,夏天喝它一流。甜品一定要叫!!!大馬士革卷$42,即是抹茶芝士奶蓋蛋糕😋甜度適中,蛋糕鬆軟。
疫情下,去長洲都算係一個小旅行🧳
已經第二次黎長洲角酪啦😋
確實係一間打卡小店。

我是一位乳酪愛好者😍

甜品一定要叫!!!
2021-10-02 65 瀏覽
位於長洲的乳酪飲品店,自家製作乳酪配搭新鮮水果,裝修以碧藍色為主調,更設「長洲港鐵站」紙皮石牆給客人打卡。芒芒角酪💰38🔸芒果味突出🔸有紫米口感更豐富🔸乳酪味也非常濃郁🔸如飲品再凍d會更好🙂星期日竟然人流較少,不用排隊等候購買🙂店舖只有2-3張台🙂餐廳都有好多打卡位

芒芒角酪💰38
🔸芒果味突出
🔸有紫米口感更豐富
🔸乳酪味也非常濃郁
🔸如飲品再凍d會更好

🙂星期日竟然人流較少,不用排隊等候購買
🙂店舖只有2-3張台
🙂餐廳都有好多打卡位
2021-09-26
2021-09-30 53 瀏覽
入得長洲,又點會唔去飲角酪呢,雖然佢尖沙嘴開左分店,但係長洲食返長洲角酪又唔同feel D嘅~ (好似係,除非唔係)😈假日嘅角酪去親都人山人海,有一次經過仲聽到要排兩個鍾,大家真係好有心💛而我就揀左星期日嘅朝早去,仲企定係佢門口等佢開門😂果然比我霸到梳化靚位😂隨後已經有差唔多10個人入黎啦~長洲角酪最signature一定係個藍色馬賽克紙皮石加上 "長洲" 兩個字嘅牆身,就好似月台果d標誌咁.但除左牆身外,係櫻花樹下嘅梳化位,同埋其他寄賣嘅特色產品都好靚架~ 😍今次同男朋友分別叫左兩杯野飲同一件cake~男朋友鍾意飲番石榴,所以佢揀左 "森夏角酪 $42" ,佢係由新鮮番石榴+荔枝果肉調教出黎嘅,一飲落口就充滿番石榴味,繼而係食到粒粒嘅荔枝果肉,清新定黎仲好fresh 🤤我自己就揀左"小英角酪 $42 " 佢係由台灣金鑽新鮮鳳梨+酸奶調教出黎嘅.飲落口有啖啖嘅鳳梨肉,不過我自己覺得酸奶搶左鳳梨嘅味道,如果鳳梨再甜少少就咁就perfect池喇~~~~至於Cake~ 梗係佢最出名人氣No.1嘅角酪卷啦 $38吸晴度十足嘅Tiffany blue 用蝶豆花 製成 , 中間係士多啤梨同埋乳酪,

今次同男朋友分別叫左兩杯野飲同一件cake~

至於Cake~ 梗係佢最出名人氣No.1嘅角酪卷啦 $38
吸晴度十足嘅Tiffany blue 用蝶豆花 製成 , 中間係士多啤梨同埋乳酪,卷蛋好soft,忌廉好Creamy,入口絕對有驚喜,成件事真係好match~而且不含防腐劑同添加劑,係一款絕對會再食嘅cake~但留意返,因為確保新鮮,所以每日會限量生產,賣哂就冇架啦~ 想試嘅朋友仔記得要趁早去食啊~

至於蛋糕上面個插牌係唔包㗎,但喺店入邊有得賣嘅,都幾靚㗎,又可以循環再用😚幾好架
外賣自取