2023-12-01 104 瀏覽
長洲東源小食店地址:長洲新興街好耐未入過長洲😂,見到呢間好多人排隊所以就幫襯咗個沙嗲醬小辣魚蛋🍡$12,魚蛋有濃郁魚味好彈牙,而且唔會太粉,再加上沙嗲醬鮮香十足😍,正😚。#nicefoodie長洲----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover   #hk  #香港 #香港美食 #美食 #長洲美食 #打卡  #長洲 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #糯米糍 #魚蛋
長洲東源小食店
地址:長洲新興街

#nicefoodie長洲

----------------
2022-12-15 417 瀏覽
長洲真係一個奇怪嘅地方,耐唔耐就會想入去行下,但入到去又會覺得悶😂🤣今日係掃街既一日每次入黎都一定會食呢間既魚旦,所以味都食過晒,沙嗲味係我每次都必食既味道之一,少少辣又唔會太辣又夠味( ´ ▽ ` )ノ今次就買左沙嗲味,小辣咖喱同唔辣既梅汁

今次就買左沙嗲味,小辣咖喱同唔辣既梅汁
2022-11-25 199 瀏覽
🍽: 東源小食店 (長洲)========================‼️: 有時竹籤末端會揩到少少汁~所以建議帶定濕紙巾去😂😂‼️: 另外多人排隊嘅時候服務可能有少少差,會有啲唔耐煩嘅感覺🥲🥲上次我前面個老人家攞慢少少都俾人催佢「快啲攞啦」👵🏻(所以建議冇單身20年嘅手速就要由今日開始練習定喇✋🏻✋🏻=========================⬇️⬇️⬇️食評⬇️⬇️⬇️講起長洲大魚蛋相信大家都耳熟能詳🤩🤩 有大半個拳頭咁大粒做賣點$12嚟講唔算貴💰💰魚蛋係屬於少彈牙嗰隻~🦷再加上Juice嘅感覺真係值得一試👍🏻👍🏻今次我哋就叫咗不辣燒汁同小辣沙嗲嚟試🫕🍢👇🏻👇🏻👇🏻—————————【不辣燒汁大魚蛋🍢】($12)🐹: 🌕🌕🌕🌕🌗🐼: 🌕🌕🌕🌕🌑整體嚟講個人覺得燒汁最好食💖💖 可能因為唔辣嘅關係,魚蛋嘅味會出少少~🍢再加上酸酸甜甜咁幾開胃🍬 好適合唔食得辣嘅朋友仔同小朋友食👧🏻🧒🏻 除咗同個魚蛋幾夾之外,我覺得入味過沙嗲(?)😂 所以絕對值得一試‼️—————————【小辣沙嗲大魚蛋 🌶🍢】($12)🐹: 🌕🌕🌕🌗🌑🐼: 🌕🌕🌕🌗🌑另外沙嗲辣味唔算重🌶唔食得辣嘅朋友仔都可以一試~ 但係美中不
🍽: 東源小食店 (長洲)
========================

‼️: 有時竹籤末端會揩到少少汁~所以建議帶定濕紙巾去😂😂

=========================
⬇️⬇️⬇️食評⬇️⬇️⬇️

今次我哋就叫咗不辣燒汁同小辣沙嗲嚟試🫕🍢

👇🏻👇🏻👇🏻

—————————
【不辣燒汁大魚蛋🍢】($12)

🐹: 🌕🌕🌕🌕🌗
🐼: 🌕🌕🌕🌕🌑

—————————
【小辣沙嗲大魚蛋 🌶🍢】($12)

🐹: 🌕🌕🌕🌗🌑
🐼: 🌕🌕🌕🌗🌑

另外沙嗲辣味唔算重🌶唔食得辣嘅朋友仔都可以一試~ 但係美中不足嘅係沙嗲醬配魚蛋的話味道唔太出🥲🥲隱隱約約淨係食得出花生醬味🥜同燒汁比較的話就可能會遜色少少喇🤏🏻🤏🏻

=========================
🌟性價比:8.5/10
💖回頭指數:9/10

加1️⃣服務費:❌
—————————
👩🏻‍🍳餐廳 : 東源小食店 (長洲)
📍地址 : 長洲新興街
2022-10-10 180 瀏覽
長洲魚蛋篇:長洲東源小食店對上一次嚟長洲好似5年前啦,今日同媽咪、媽咪朋友加工人姐姐一齊入長洲玩,嚟長洲唔搵魚蛋食唔好話嚟過長洲!勁辣咖哩魚蛋$12兩粒(9/10)中辣黑椒魚蛋$12兩粒(9/10)原味$12兩粒(6/10)個人口味總評分:8/10呢度魚蛋好入味,辣得好過癮,魚蛋彈牙爽口,超級正呀!記得唔好揀原味食!地址:長洲海傍街30號後座地下
長洲魚蛋篇:

長洲東源小食店

勁辣咖哩魚蛋$12兩粒(9/10)

中辣黑椒魚蛋$12兩粒(9/10)

原味$12兩粒(6/10)

個人口味總評分:8/10

地址:長洲海傍街30號後座地下
2022-06-27 188 瀏覽
去到長洲,每個人必食嘅就係大魚蛋。落船第一件事就係去搵呢間大魚蛋,食返串先開始行程🤣🤣位置係碼頭附近,好近非常易搵。長洲有好多間都賣魚蛋,但我地每次都揀呢間,因為佢有好多款味道:四川麻辣,勁辣咖哩,中辣青咖哩,中辣黑椒,沙爹,燒汁,梅汁同原味。我一開始就揀左沙爹同燒汁,夠入味魚蛋依然keep住彈牙爽口。臨走之前都忍唔住再買🤣今次買外賣,要3串先可以有個盒,揀左四川麻辣,沙爹同咖哩。四川麻辣好辣!超辣!但好過癮,想繼續再食🤣🤣
位置係碼頭附近,好近非常易搵。

2022-04-17 130 瀏覽
呢間啲大魚蛋好出色,不單止彈牙,最重要係汁都好正食咗沙嗲小辣、青咖喱、四川麻辣。。。全都好入味好好食!同其他店比較,佢係更多味選同相對好食😋個位仲好近碼頭,like🤣
呢間啲大魚蛋好出色,不單止彈牙,最重要係汁都好正
2021-09-07 291 瀏覽
好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑難得放假同一班好朋友去長洲渡個靚假,嚟到長洲梗係食食食,遠近馳名嘅長洲魚蛋點可以唔試呢?而呢間店嘅地理位置都好方便,就喺碼頭附近轉角入少少嘅地方,唔使驚搵唔到,因為間店出面企滿晒人拎住大大粒嘅魚蛋大魚蛋:有好多口味可以選擇,例如四川麻辣、勁辣、黑椒、沙嗲,我試咗小辣沙嗲同原味,真係又大粒又彈牙仲好有魚味~沙嗲小辣特別香,而且辣到啱啱好,就算我食唔到辣都唔會覺得佢太辣,而且仲係$10 2粒!
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

大魚蛋:

2021-05-30 258 瀏覽
嚟到長洲一落船第一時間 一定係去食大魚蛋☝🏻就算食幾多次都唔會厭😎長洲有兩間大魚蛋都出名 今次就特登試晒兩間比較吓🙌🏻.📌原味大魚蛋 $10/2時來食坊同東源揀 前者係好食啲😋兩間魚蛋嘅size同提供嘅味道都差唔多🧐就咁買番嚟真係分唔到🤣不過兩間嘅口感就差好遠‼️呢間係偏煙韌有咬口 真係似新鮮手打魚肉整出嚟😍就咁食原味已經好正💯.📌沙嗲黑椒大魚蛋 $10/2東源就揀咗重口味啲 沙嗲同黑椒味 係真係幾惹味🤎不過呢間個口感個人就認為冇咁掂🤭佢似係平時四海魚蛋咁爽口🤔我都係prefer時來食坊煙韌啲😝
📌原味大魚蛋 $10/2
原味大魚蛋

📌沙嗲黑椒大魚蛋 $10/2
沙嗲黑椒大魚蛋

原味大魚蛋
沙嗲黑椒大魚蛋
2021-04-06 221 瀏覽
講到長洲大魚蛋 基本上香港人去到長洲都一定會食既食物 我就推介呢一間 碼頭行過去大概五至10分鐘 去到前面都好多人排隊 比起其他既 我覺得呢間嘅選擇都幾特別 吸引到我去買 青咖喱同梅汁我哋揀咗梅汁 同 小辣沙嗲 鍾意食辣同好鍾意食辣嘅朋友都一定要嚟呢間因為你可以選擇好多唔同嘅味首先形容下粒魚蛋先 真係好大粒 係平時普通魚蛋嘅四或者五倍 口感彈牙 魚肉味好香 唔會完全冇味 原本已經會有少少咖喱魚蛋味 另外再加上少少酸酸甜甜嘅梅汁 係超夾!!!!!!!完全唔會覺得中伏嘅感覺 另外沙嗲魚蛋都好香 不過就比較普通既

因為你可以選擇好多唔同嘅味

紀念日
  • 梅汁
  • 魚蛋
2021-02-16 193 瀏覽
落左船我地即刻去左食「大魚蛋」🤣間中都想有其他口味,所以今次揀左東源。佢地有好多醬汁可以選擇,麻辣、咖哩、青咖哩、黑椒、沙嗲、燒汁、梅汁同原味。大魚蛋爽口彈牙
落左船我地即刻去左食「大魚蛋」🤣
間中都想有其他口味,所以今次揀左東源。
大魚蛋爽口彈牙

2021-01-13 180 瀏覽
講到長州大家一定聯想到嘅一定係馳名大魚蛋😍呢間係碼頭附近嘅舖頭相信好多人都食過😁適逢疫情發現已經無人排隊,叫咗一串沙爹味過下口癮🥰十蚊兩粒大魚蛋我自己感覺還好,不過今次食落就幾失望🙍‍♂️點落沙爹汁之後就聞到好重嘅味道,咬落去第一下都覺得幾好食😍有童年嘅味道😋沙爹汁幾濃,魚蛋幾咬口,雖然無食到咩魚香🐟味,不過咬口大粒配埋濃味嘅醬汁已經滿足到我香港嘅食慾👍不過咬到中間⋯粒魚蛋竟然係凍嘅🧊🥶第二粒嘅狀態都係咁😢下次可能會食返其他檔口嘅魚蛋希望唔會再有呢個情況發生🙈

沙爹大魚蛋
2020-05-05 487 瀏覽
前兩日大食妹同朋友仔去咗長洲day trip好耐冇去長洲, 好掛住長洲嘅特產 - 拳頭咁大嘅大魚蛋大食妹因為個to eat list有太多嘢食, 為免食太飽, 所以同朋友仔嗌左串少辣沙嗲魚蛋share東源嘅大魚蛋有好多唔同嘅口味, 有辣有唔辣, 而且魚味十足, 口感彈牙, 10蚊2粒都幾親民, 推介
前兩日大食妹同朋友仔去咗長洲day trip
好耐冇去長洲, 好掛住長洲嘅特產 - 拳頭咁大嘅大魚蛋
  • 少辣沙嗲
2020-02-22 392 瀏覽
大魚蛋是長洲名物,到長洲不能不試。在長洲,你會發現大街小巷的小食店都在賣長洲大魚蛋,那麼在哪一間吃好呢?我們選了東源,因為這兒的大魚旦有很多不同口味的醬汁可供選擇,除了較常見的沙嗲和咖喱口味,還有麻辣、青咖喱、黑椒、燒汁和梅汁等口味。這兒的長洲大魚旦質感Q彈,配上不同的醬汁更加惹味,很好吃,$10一串兩粒,值得一試。
大魚蛋是長洲名物,到長洲不能不試。
個個入黎長洲都話要食大魚蛋,但幾乎檔檔小食店都有大魚蛋買,都唔知揀邊間好🤔最後揀呢間位於碼頭附近,好似多人幫襯、網上好評亦比較多😉扮做咁多research,其實兩粒大魚蛋都係$10🤣佢可以揀兩粒唔同味,包括四川麻辣、勁辣咖喱、中辣青咖喱、中辣黑椒、小辣沙嗲、小辣咖喱、不辣燒汁、不辣梅汁同原味。試左小辣咖喱同黑椒味,兩款汁都好惹味。魚蛋彈牙得黎係爽口果種,唔似陳皮魚蛋彈牙得黎較實在,我自己本身就較鍾意陳皮魚蛋嘅口感喇😅但爽口都好味嘅,難得入黎試下影張相都唔錯丫👍🏻😉

咖喱味+黑椒味魚蛋
咖喱味+黑椒味魚蛋
2019-08-19 449 瀏覽
來到長洲,必吃的是長洲特有的大魚蛋。逛過很多家店,最終還是決定來吃這家東源大魚蛋就是因為它口味非常繁多。叫了好幾串魚蛋,有不辣的燒汁,小辣的沙嗲,和小辣的咖哩,因為不太能吃辣。全都挺不錯,配上醬汁很贊!