2024-03-30 899 瀏覽
灣仔酒店地庫主打精緻高級馬拉菜😍價錢合理🥳每款小菜賣相好吸引同好吃😌而且好有質素香茅煙燻脆皮乳鴿(必點👍)⭐️⭐️⭐️⭐️侍應上菜時會打開透明蓋後會散發出香茅煙燻的味道😚使得乳鴿皮脆肉嫩😍香脆可口馬來黑豚肉叉燒⭐️⭐️⭐️⭐️擺設很整齊~經過調味和燒烤😋外層呈現焦香的外皮😇保持肉質口感😍南洋傳統肉骨茶⭐️⭐️⭐️⭐️湯很濃味😇肉質嫩滑🙂有助於增強體力和滋養身體😍櫻花蝦啫啫雙花⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️櫻花蝦本身帶有一種獨特的香氣撲鼻,西蘭花和椰菜花炒熟後更加濃郁~吃下去非常可口爽脆😋馬拉盞海鮮炒飯⭐️⭐️⭐️⭐️份量好大碟🥰香氣撲鼻😋辣度適中🥳炒得好有海鮮味道👅令人食慾大增🥰鴛鴦斑斕椰絲糕點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️很有濃郁椰香斑斕味🤪糕點質地比較軟糯同好煙靭~甜度適中😂餐廳環境較高質優雅🥳精緻的華麗裝飾😇而服務員好細心為我們服務😛食物使用優質食材供客人食用🥰好香濃菊花茶😂可以舒緩放鬆心情😍清熱解毒😍味道芳香🥰

香茅煙燻脆皮乳鴿(必點👍)⭐️⭐️⭐️⭐️

鴛鴦斑斕椰絲糕點
  • 香茅煙燻脆皮鴿
  • 鴛鴦斑斕椰絲拼
2024-03-25 535 瀏覽
識我都知我依家越嚟越鍾意食中菜,朋友話好想食呢間因為佢喺旺角開咗,點知我就帶佢嚟舊嘅舖頭喺灣仔酒店地牢嘅呢間,帶你去酒店你就將就吓😂入到去地底見到個門面已經覺得好華麗,坐低梗係由大佬發板食啲咩,佢永遠嘅點菜都唔會令我失望,而我又唔會俾佢鬧頂級龍井坐低先點茶,有唔同既茶簡,而我地簡左龍井佢仲送咗餐前蝦片,份量好多,而且好香脆好好食☺️馬來黑豚肉叉燒可以話係我食過以嚟我最滿意嘅叉燒,佢有別於我平時食嘅自家製叉燒,睇落去個樣顏色已經好靚,食落唔會好肥又唔會好瘦,佢嘅豚肉位置好靚好滿意👍👍無論係色水定係味道都好滿意香茅煙燻脆皮鴿呢個係我見人哋好多人都叫所以叫香茅鋪喺脆皮鴨嘅底,嚟到嘅時候有煙燻食落有別於平時炸嘅感覺,呢個整法冇咁油膩,又可以外脆內嫩,幾香口有一點煙熏味,又幾香鴿味炭烤黑毛豬肋骨 半份半份已經有七舊骨,嚟到幾時候會先俾我哋睇然後再幫我哋切開,服務幾周到仲配咗青檸汁同埋泰式醬,店員話可以食完骨之後飲青檸汁或者喺個骨度配泰式醬,消除佢嘅油膩感個人比較鍾意配搭佢嘅泰式醬一齊食,味道好惹味鐵飯碗 釀豆腐開頭喺枱面已經見到鐵板碗,我已經傻更更咁問人哋係咩嚟,佢話係一個傳統,以前嘅人每一個都會

頂級龍井
坐低先點茶,有唔同既茶簡,而我地簡左龍井
佢仲送咗餐前蝦片,份量好多,而且好香脆好好食☺️

無論係色水定係味道都好滿意

呢個係我見人哋好多人都叫所以叫
香茅鋪喺脆皮鴨嘅底,嚟到嘅時候有煙燻

炭烤黑毛豬肋骨 半份
個人比較鍾意配搭佢嘅泰式醬一齊食,味道好惹味

鐵飯碗 釀豆腐
開頭喺枱面已經見到鐵板碗,我已經傻更更咁問人哋係咩嚟,佢話係一個傳統,以前嘅人每一個都會拎住個鐵飯碗拎住啲飯返工返學食,而呢個鐵飯碗就好保溫
佢呢個釀豆腐有三味送,一個係紅燒將啲魚膠讓咗喺茄子同埋紅椒,另一個係豆豉讓咗魚膠嘅豆腐同埋苦瓜,仲有一味就係脆炸咗嘅腐皮
賣相嚟到已經吸引住我,而且味道都唔錯,如果配搭埋白飯食就更加滿足

月光蟹肉扒菠菜
蟹肉份量超多,菜嘅份量都好多
記得攪勻隻蛋一齊食係,唔好淨係食肉肉要食多啲菜,咁先可以有健康嘅身體㗎

馬拉脆皮曼煎糕
超特別,第一次食
入面包咗花生椰絲同埋粟米
雖然我唔知呢個係咩配搭,但係外面好脆,入面就又鹹又甜係幾特別嘅

• 香茅煙燻脆皮鴿
  • 炭烤黑毛豬肋骨
  • 馬來脆皮曼煎糕
  • “鐵飯碗”釀豆腐
  • 叉燒
2024-03-07 725 瀏覽
這次介紹這間餐廳位於港島皇悅酒店地下二層,是一間星馬餐廳,餐廳選用藍色作為主調,裝潢華麗典雅,坐位之間很闊落,空間感大,坐得舒適☕️香片茶這裡的香片茶特別香,充滿花香和茶香味,比起一般酒樓品嚐到的香片味道更提升✨蝦片每枱都會送上一碟蝦片,每塊蝦片都大大塊又香脆✨肉骨茶 $128 來到星馬餐廳,當然要試試當地的肉骨茶,肉骨茶湯底濃郁,但藥膳味道沒那麼重反而更適合香港人的口味,肉骨肉質軟腍,再配上油條蘸湯,每吃一口都掛滿湯汁,可依個人喜好添加紅辣椒或蒜泥,更可提升味道✨香茅煙燻脆皮鴿 $88 乳鴿外皮好脆,肉質嫩滑多汁,會吃一口都有煙燻的香味,都算是我近年吃到最出色的乳鴿✨肥仔芽菜海南雞(半隻) $238 下層有爽脆肥仔芽菜鋪底,海南雞雞肉嫩滑,更可依個人喜好蘸上不同的醬汁更添惹味✨炭烤黑毛豬肋骨(半份) $164 店員會提供手套,方便大家用手去品嚐,更會附送青檸mocktail ,建議大家每吃完一件喝一小杯Mocktail refresh 味蕾,豬肋骨炭烤味很香,再蘸青檸辣汁更惹味✨檳城福建蝦湯麵 $138 有蝦肉、腩肉、雞蛋、芽菜和通菜等配料,麵係滲滲,即米粉和油麵,蝦湯味好香濃但不會鹹

☕️香片茶

✨蝦片
每枱都會送上一碟蝦片,每塊蝦片都大大塊又香脆
蝦片

✨肉骨茶 $128

✨香茅煙燻脆皮鴿 $88

✨肥仔芽菜海南雞(半隻) $238
肥仔芽菜海南雞(半隻)

✨炭烤黑毛豬肋骨(半份) $164
炭烤黑毛豬肋骨(半份)

✨檳城福建蝦湯麵 $138
有蝦肉、腩肉、雞蛋、芽菜和通菜等配料,麵係滲滲,即米粉和油麵,蝦湯味好香濃但不會鹹,整體份量都很多,足夠可以2人Share
檳城福建蝦湯麵

✨馬來脆皮曼煎糕 $68
第一次吃曼煎糕覺得很特別,內裡包著粒粒栗米和花生粒,口感幾特別,但略嫌餅皮不夠脆
馬來脆皮曼煎糕
馬來脆皮曼煎糕

✨椰汁芋圓紫米露 $68
紫米軟糯,配上香濃椰汁和煙韌QQ的芋圓,食落香甜又美味

餐後感覺:
店員有禮貌,更會不斷幫食客斟茶和換碟,服務態度非常好,食物質素高,坐得舒適,值得回訪
2024-03-05
蝦片
香茅煙燻脆皮鴿
肥仔芽菜海南雞(半隻)
炭烤黑毛豬肋骨(半份)
檳城福建蝦湯麵
2024-03-01 646 瀏覽
海外同事來港工幹, 相約放工一齊食餐飯聚下, 為就佢方便, 選址佢住嘅灣仔皇悅酒店, 地庫其中有間主打星馬菜餐廳。餐廳以藍白色做主調, 裝潢格局新派典雅, 座位闊落舒適。午市同晚市茶芥統一, 選擇茶種而定價, 選擇了龍井 $32/位 點菜後送上小食蝦片, 香脆可口。【香茅煙燻脆皮鴿】HK$88乳鴿被煙霧濃罩著, 上檯開蓋, 散發濃烈煙燻味; 乳鴿皮微脆, 肉嫩超多汁, 還滲出陣陣煙燻香, 清香滋味, 推介!【肥仔芽菜海南雞-半隻】HK$238海南雞已被去骨, 雞皮呈天然淡黃, 皮爽肉超嫩滑, 配上三款傳統海南雞醬汁, 味道更提升! 墊底仲有爽脆芽菜。【江南香煎大頭蝦】HK$188原來大頭蝦超大隻, 而且厚肉, 開邊泡油, 鎖住了鮮味肉汁; 蝦肉爽口, 鹹甜汁醬平均包住了整隻大頭蝦, 夾集香蔥入口, 很惹味。【金絲麥片軟殼蝦】HK$188軟殼蝦微爽, 蝦殼薄, 口感有如平時食軟殼蟹般似的, 直接入口唔會過油, 麥片口感有如炸皮碎, 整體特色美味。【椰汁芋圓紫米露】HK$68椰汁味濃郁, 紫米同埋芋圓各有不同煙韌口感, 口感有層次, 整體甜度剛好, 滿足。

餐廳以藍白色做主調, 裝潢格局新派典雅, 座位闊落舒適。

點菜後送上小食蝦片, 香脆可口。

【香茅煙燻脆皮鴿】HK$88

2024-02-29
肥仔芽菜海南雞-半隻
  • 肥仔芽菜海南雞
2024-02-22 647 瀏覽
.灣仔· 新派精緻星馬菜.鐵飯碗📍灣仔軒尼詩道33號灣仔皇悅酒店LG2樓.➰最近與朋友到訪了位於灣仔皇悅酒店一間主打星馬菜的餐廳,餐廳裝潢格局新派典雅燈光柔和,座位空間亦都非常寬敞,氣氛舒適。就座後,侍應非常熱情好客,開菜後亦為我們介紹了餐廳的招牌特色菜。.➰𖥕馬來黑豚肉叉燒 💲188 ⭐️4.1/5⭐️ 原來星馬菜系亦有叉燒,立即點了一份品嚐,叉燒份量多且肉質偏瘦,外表焦香,入口啖啖肉,蜜汁亦足夠,性價比高。.𖥕馬蹄手打墨魚餅 💲118 ⭐️4.2/5⭐️ 手打墨魚餅亦是份量豐富,一碟8件,煎至金黃香脆,入口更是非常有驚喜,粒粒墨魚粒增添口感,加上秘製酸辣醬,倍添惹味。.✥螺頭花膠燉雞湯 💲168(每位) ⭐️4/5⭐️ 燉湯真材實料,花膠螺頭等配料佔了半碗,湯頭濃而不膩,入口順喉。.❀南洋傳統肉骨茶 💲128(每位) ⭐️4.1/5⭐️ 星馬菜不得不試非肉骨菜莫屬,各地亦有不同的口味偏好,今日這碗的藥材味濃香,入口順喉,豬骨燉至軟稔,配上油炸鬼,黑醬油蒜粒等配料可以自助添加,配搭出一碗適合自己味道的肉骨菜。.𖥕申江海鮮豆腐煲 💲94 (半份) ⭐️4.1/5⭐️ 雖然是半份,但份量仍是非常豐富,上枱冒
灣仔· 新派精緻星馬菜

✥螺頭花膠燉雞湯 💲168(每位) ⭐️4/5⭐️
螺頭花膠燉雞湯

❀南洋傳統肉骨茶 💲128(每位) ⭐️4.1/5⭐️

𖥕申江海鮮豆腐煲 💲94 (半份) ⭐️4.1/5⭐️
雖然是半份,但份量仍是非常豐富,上枱冒著絲絲熱氣,非常誘人,材料亦有大蝦及帶子等海鮮,鮮味十足,豆腐更是嫩滑,推薦。
申江海鮮豆腐煲

❀大頭蝦·黑椒粉絲煲 💲188 ⭐️4.1/5⭐️
上枱仍是吱吱作響,黑椒香氣四溢,大頭蝦肉質爽彈,比之龍蝦亦有過之而無不及,非常新鮮,粉絲方面正常水準發揮。

➰總結
餐廳主打星馬菜式,各樣菜式性價比都很高,份量豐富,我們吃至尾段已經棒腹投降,連甜品也放棄了。肉骨茶的濃郁湯頭以及新鮮的大頭蝦更是令人一試難忘,下次有機會必定再品嚐其他美食。

➿➿➿
#鐵飯碗
#灣仔美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#馬蹄手打墨魚餅
#南洋傳統肉骨茶 #申江海鮮豆腐煲
#大頭蝦黑椒粉絲煲

馬蹄手打墨魚餅
螺頭花膠燉雞湯
申江海鮮豆腐煲
2024-04-30 18 瀏覽
Weekend 中午唔係太多人,可以好寧靜咁享受午餐。點菜後送上蝦片及醬料。檳城醬超級惹味,有少少微辣。點蝦片食好絕配。燕麥軟殼蝦好脆口,連蝦殼一啖食,好香口。平時抗拒食蝦頭,今次由蝦頭食到蝦尾。就算過左半個鐘,啲燕麥仲係脆口。胡椒燒鴨有啲似黑椒汁,胡椒味反而食唔到。雖然係燒鴨,但係鴨肉又唔會鞋。食落好似有少少煙燻味。半隻分量兩個人係食唔晒。非常欣賞餐廳服務,侍應們會不停會換碟加水斟茶。係點菜時,主動提醒個set lunch 已經包左兩碗白碗,再加一個麵會太多。係灣仔區值得去既酒店餐廳。
Weekend 中午唔係太多人,可以好寧靜咁享受午餐。

就算過左半個鐘,啲燕麥仲係脆口。

胡椒燒鴨
有啲似黑椒汁,胡椒味反而食唔到。
雖然係燒鴨,但係鴨肉又唔會鞋。食落好似有少少煙燻味。
半隻分量兩個人係食唔晒。

非常欣賞餐廳服務,侍應們會不停會換碟加水斟茶。
係灣仔區值得去既酒店餐廳。
2024-04-14
食物🤤🤤🤤整體冇乜伏 五個人食 有少少淨蝦片好食 整體偏淡 點埋中間個醬就幾balance 只不過擺到食飯中途就已經淋淋地 冇食曬takeaway咗 氣炸番仲好食過一開始叉燒好食 舊肉夠林 肥而不膩 表面焦香 兩客肉骨茶可以分到五人 一人一小碗 幾足料炸蝦意想不到好食 蝦頭蝦身蝦尾都炸到超脆 食曬 蝦肉唔腥唔梅 啲炸物碎碎都好脆 抵食海南雞熟咗少少 啲肉唔滑 啲醬正正常常 半隻雞 份量都幾足乳鴿好重煙燻味 不過塊皮唔夠脆 都唔差嘅 評論好多都高度讚揚 所以少少失望肉餅香口味道正常幾好食菜好惹味 馬拉盞炒幾好食炒貴刁夠乾身 甜品 不合個人口味 椰絲卷暖暖地不過甜到爆炸 糯米糍個皮粉感好明顯 冇任何煙煙靭靭嘅感覺 服務👍好到有壓力因為比較早食 個場冇乜客 最少十個waiter一字排開望住我哋坐低負責我哋枱嘅waiter見到個杯冇水即刻沖過嚟斟茶見到隻碟有骨即刻換新碟環境幾靚坐得舒服💜💜係灣仔咁嘅服務咁嘅食物質素cp值算高值得再去
食物🤤🤤🤤整體冇乜伏 五個人食 有少少淨

• 軟殼蝦
  • 南洋傳統肉骨茶
  • 馬拉盞四大天王
2024-04-09 68 瀏覽
朋友係外國返黎, 今日去佢住咗間酒店去搵下佢, 咁耐冇見, 順便一齊食下飯傾計.近近地揀咗酒店既星馬餐廳, 以藍色為主調, 裝修華麗, 座位寛闊, 感覺舒服, 又唔會太嘈, 方便傾計.咖喱魚配飛餅: 魚好滑, 同埋好入味, -d 都唔鞋口, 飛餅即叫即煎, 熱辣辣, 香脆可口,沾咖喱汁食好惹味檳城福建蝦湯麵:蝦大隻彈牙, 蝦湯味道香濃, 但不太咸, 麵係滲滲, 分別有米粉和油麵, 配料十足貓山王楊枝甘露: 好少見楊枝甘露配貓山王, 一見到個menu 已經諗定飯後甜品選d 樣, 果然冇令我失望, 好多貓山王榴連肉, 味道香濃, 再配埋個楊枝甘露一齊食, 配搭特別又好味

2024-03-28
2024-03-28 93 瀏覽
今天去灣仔皇悅酒店地下二層鐵飯碗食晚飯,感覺良好,價錢合理,地方舒服,食物水準高。馬蹄手打墨魚餅$118真材實料,墨魚餅結實有咬口,中間食到好多墨魚和馬蹄。鳳凰脆柱桂花翅$164金黃的蛋黃炒得乾身,伴以芽菜、瑤柱、紅蘿蔔絲一起,用生菜包住嚟食,味道好,賣相佳。炭烤黑毛豬肋骨$164伴微辣黃醬和青檸cocktail。豬肋骨肥瘦適中,骨肉微微烤得焦香,少鹽有肉味,伴酸酸嘅黃醬一齊食,另有一番風味。吃一條骨就飲一杯青檸Cocktail把口裏嘅肉味都沖去很解肥膩。鮑魚雞肉粒燴飯$168有四隻彈牙嘅鮑魚,飯粒粒分明,飯粒粒都被鮮甜嘅汁包住,和雞肉、胡蘿蔔、菜粒一起燴,味道好香。夏果田園八寶蔬$168有夏威夷果仁、蓮藕、白果、鮮百合、雲耳、西芹、馬蹄一起清炒,鮮甜有益,清淡不肥膩。鐵飯碗嘅服務十分周到,菊花茶好清香,係一間值得再光顧嘅飯店。

馬蹄手打墨魚餅$118
真材實料,墨魚餅結實有咬口,中間食到好多墨魚和馬蹄。

鳳凰脆柱桂花翅$164

炭烤黑毛豬肋骨$164

鮑魚雞肉粒燴飯$168

夏果田園八寶蔬$168

2024-03-27 62 瀏覽
位於灣仔皇悅酒店的地下,原來有一家中菜+星馬菜的餐廳。藍白色主調、高雅風的裝潢,座位寬敞舒適私隱度十足。【海蜇花涼拌萵筍】非常清新開胃的一道涼菜,酸酸甜甜,口感爽脆。【南洋傳統肉骨茶】食材煮得夠軟腍非常入味,湯色清澈,味道甘甜不會有藥材的苦澀味,很順口。【香煎帶子酸辣湯】巨型帶子鮮甜甘美,但還是上海菜的酸辣湯更勝一籌。【江南香煎大頭蝦】有半隻手掌之長度,饞人開胃的色澤與香氣,肉質飽滿札實,吃過之後教人吮指難忘。【鐵飯碗釀豆腐】蝦膠與魚膠混合後再釀入豆腐、茄子、苦瓜、辣椒中,口感非常豐富。這樣的配搭不禁令人聯想起煎釀三寶。另外炸腐皮亦相當出色。【馬拉盞四大天王】以馬拉盞醬配搭4種蔬菜炒製而成,營養價值十分豐富。另外,餐廳的服務亦很有水準,侍應會不時為客人添茶。離開時熱情歡送,會主動幫忙按下升降機的按鍵,非常好客。

位於灣仔皇悅酒店的地下,
原來有一家中菜+星馬菜的餐廳。
藍白色主調、高雅風的裝潢,座位寬敞舒適私隱度十足。

【海蜇花涼拌萵筍】

非常清新開胃的一道涼菜,酸酸甜甜,口感爽脆。

【南洋傳統肉骨茶】

食材煮得夠軟腍非常入味,
湯色清澈,味道甘甜不會有藥材的苦澀味,很順口。

【香煎帶子酸辣湯】

巨型帶子鮮甜甘美,
但還是上海菜的酸辣湯更勝一籌。

【江南香煎大頭蝦】

有半隻手掌之長度,
饞人開胃的色澤與香氣,肉質飽滿札實,
吃過之後教人吮指難忘。

【鐵飯碗釀豆腐】

蝦膠與魚膠混合後再釀入豆腐、茄子、苦瓜、辣椒中,
口感非常豐富。這樣的配搭不禁令人聯想起煎釀三寶。
另外炸腐皮亦相當出色。

【馬拉盞四大天王】

以馬拉盞醬配搭4種蔬菜炒製而成,營養價值十分豐富。

2024-03-24 53 瀏覽
今日黎到灣仔皇悅酒店入面嘅「鐵飯碗」食晏,餐廳以藍白色作主調,環境雅致,充滿復古風格,仲有幾間包廂房,岩晒傾生意~ᨎᨎᨎᨎᨎᨎ★二人行政午市套餐 $338★🌟炸蝦片蝦味香濃,香脆可口,炸得不油不膩😍🌟娘惹小金杯小金杯係馬來西亞獨有傳統小食,外皮酥脆,內面有豆、蘿蔔、沙角、魷魚及蝦米等食材,鬆脆及口感豐富🤤.🌟蛋黃醬脆鴨絲夾酥脆嘅脆皮夾住滿滿嘅鴨絲及芋頭絲,芋頭嘅甜帶出鴨絲嘅香味,加埋蛋黃醬食作為前菜都幾醒胃🤩🌟甘香醬爆炒鮮魷鮮魷新鮮,口感爽彈,帶點嚼勁。醬汁帶點甜,配埋青紅椒炒,成碟都好有鑊氣👏🌟枝竹豆腐炆班球班球嘅魚皮仍然保持爽脆,肉質爽彈。枝竹及豆腐仍煮得恰到好處,配埋白飯食就仲正🥰🌟正宗檳城炒貴刁呢味炒貴刁果然正宗,有芽菜、韭菜、臘腸及蝦仁,蝦仁亦好爽口。河粉炒得乾身而唔油膩,頗為彈牙,非常香濃惹味😛🌟紅豆沙欣賞呢碗紅豆沙唔會好甜,有起沙之餘亦食到陳皮嘅果香味👍ᨎᨎᨎᨎᨎᨎ

ᨎᨎᨎᨎᨎᨎ

★二人行政午市套餐 $338★

🌟炸蝦片
蝦味香濃,香脆可口,炸得不油不膩😍

🌟娘惹小金杯
🌟蛋黃醬脆鴨絲夾

🌟甘香醬爆炒鮮魷

🌟枝竹豆腐炆班球

🌟正宗檳城炒貴刁

🌟紅豆沙
欣賞呢碗紅豆沙唔會好甜,有起沙之餘亦食到陳皮嘅果香味👍

ᨎᨎᨎᨎᨎᨎ
2024-03-19
  • 蛋黃醬脆鴨絲夾
2024-03-23 53 瀏覽
慶祝好友生日,特地找個好餐廳慶祝一番。鐵飯碗環境高雅,裝潢優美,啡藍的用色,低調中見特色👍👍每個角落都優雅華麗,連枱布都熨得筆直,一絲不苟。給人五星級的感覺。入座即送上炸蝦片,滿有異國風情的餐前小食;每枱均有艷麗的鐵飯壺,甚為應景!點了二人行政午市套餐 $338,性價比高 👍先來馬拉著名小食娘惹小金杯,脆炸的金杯盛戴著雜錦蔬菜粒粒,小巧精緻好味道!同時奉上的還有蛋黃醬脆鴨絲夾,脆片夾著鴨肉絲,夾片乾脆鴨絲軟潤,雙重味覺享受。主菜甘香醬爆炒鮮魷,秋葵夾脆無潺滑,鮮魷軟腍,加上特式醬料的爆炒,惹味非常。另一主菜是枝竹豆腐炆斑球,不單斑塊美味出色,連配菜豆腐支竹亦毫不遜色,配合保温的小煲,很不錯。斑塊炸香再炆,有厚度的魚皮,加上肉質一梳梳的魚肉,大斑無疑,正!主食是正宗檳城炒貴刁,貴刁軟滑,調味稱心,就是沒其他餸菜,都可以快速清碟👍最後甜品是香芋西米露,芋頭鬆化,甜湯清潤,比一貫的紅豆沙更勝一籌!非常滿意的一頓高質午餐!
慶祝好友生日,特地找個好餐廳慶祝一番。

鐵飯碗環境高雅,裝潢優美,啡藍的用色,低調中見特色👍👍

點了二人行政午市套餐 $338,性價比高 👍

非常滿意的一頓高質午餐!
他們的服務真的有夠強!!超級迅速的說!!而且每份好吃😋環境寬敞又光猛這$$很可以😌二人行政午市套餐 HKD338 +10%娘惹小金杯 拼蛋黃醬脆鴨絲夾小金杯超脆!! 裡面的料都是小小顆碎碎的 鹹香野味蛋黃醬脆鴨絲夾非常有趣~酥脆的外表 再來是芋頭??和鴨真的好搭想到用蛋黃醬 超有才~ 要不然一切都單調了 好吃😋甘香醬爆炒鮮魷魷魚好新鮮!!又不會炒得太老 咬超來Q彈 但又不會傷胃的那種另外最喜歡💕 的是他們的洋蔥🧅甜甜的 真的讓人意外~枝竹豆腐炆斑球是最近吃過最好吃的炆斑球😆魚肉好吃 重點是他的皮還QQ的枝竹豆腐們 全部都熱騰騰最讚還入味 這份配飯一流 呼呼🥰正宗檳城炒貴刁這個一定要加辣醬!!慢慢加上去 然後就知道愈吃愈爽~即便裡面料不多 但所有份量 加起來兩人就已經很足夠了(一臉滿足~是日甜品 - 陳皮紅豆湯每次看到是日甜品🍮 就會讓人無限想像 會上什麼🤔然後一來 就是一碗咖啡色的湯 一兜一喝才嚇到 陳皮味香又不讓人抗拒再來是紅豆 🫘 香甜 只有簡單兩項味道就已經後足夠~~這家真的令人嚇到 難怪大家都說這是家高級、精緻馬拉菜他們還有四人午市套餐 地理位置方便 又好吃😋下次會議在這裡開好
他們的服務真的有夠強!!超級迅速的說!!
而且每份好吃😋環境寬敞又光猛這$$很可以😌

二人行政午市套餐 HKD338 +10%
小金杯超脆!! 裡面的料都是小小顆碎碎的 鹹香野味
想到用蛋黃醬 超有才~ 要不然一切都單調了 好吃😋
甘香醬爆炒鮮魷
另外最喜歡💕 的是他們的洋蔥🧅甜甜的 真的讓人意外~
是最近吃過最好吃的炆斑球😆魚肉好吃 重點是他的皮還QQ的
枝竹豆腐們 全部都熱騰騰最讚還入味 這份配飯一流 呼呼🥰
正宗檳城炒貴刁
這個一定要加辣醬!!慢慢加上去 然後就知道愈吃愈爽~

是日甜品 - 陳皮紅豆湯
每次看到是日甜品🍮 就會讓人無限想像 會上什麼🤔
再來是紅豆 🫘 香甜 只有簡單兩項味道就已經後足夠~~

這家真的令人嚇到 難怪大家都說這是家高級、精緻馬拉菜
他們還有四人午市套餐 地理位置方便 又好吃😋下次會議在這裡開好了😆
2024-03-12
  • 陳皮紅豆湯
講到鐵飯碗你會諗到咩呢 係灣仔皇悅酒店就有間叫鐵飯碗嘅餐廳🏨 服務超級好 每一位員工都好有禮貌 上菜都好有程序 令人印象深刻☺️🍀白胡椒豬肚雞湯聞落已經覺得好香 湯底好清吾多油👍🏼 豬肚有好幾塊 一人份量黎講吾少😉 飲落有少少胡椒味 但又吾會太濃 恰到好處🤓🍀軟殼蝦必叫菜式之一 軟殼蝦好新鮮彈牙 每一隻都大大隻 啖啖肉🦐 岩晒吾唔鍾意剝蝦殼嘅朋友仔😜 🍀肥仔芽菜海南雞海南雞嘅雞皮比較淺色 見到好明顯嘅啫喱位 雞肉軟嫩又滑 冇咩脂肪 食多啲都唔怕🤩🍀蟹肉叉燒芙蓉蛋開頭仲以為會好多油 點知上枱嘅時候發現芙蓉蛋並唔會好油 而且蛋味幾香濃 仲可以咬到少少蟹肉同叉燒 幾好食😋🍀馬拉盞海鮮炒飯炒飯乾身粒粒分明 每一啖都咬到吾同嘅材料 帶子粒 八爪魚🐙 蔥粒 辣椒粒🌶️ 好惹味🤤

🍀白胡椒豬肚雞湯

🍀軟殼蝦

🍀肥仔芽菜海南雞

🍀蟹肉叉燒芙蓉蛋

🍀馬拉盞海鮮炒飯
👦🏻:如果不是朋友推薦,我還不知道灣仔皇悅酒店下面藏著一間寶藏馬來西亞餐廳💎🐎餐廳整體風格有點接近 Tiffany 的青藍色🩵和青花瓷之間,環境非常典雅私密,服務員舉止禮貌大方,非常適合請客人一起😌關鍵是菜品從特色菜式到名貴食材應有盡有😋絕對滿足到了我的胃(。´∀`)ノ🍴·🌟宮廷普洱 $34入口略微苦澀回甘,很適合吃完一道菜之後用來清口(๑•̀ㅂ•́)و✧·🌟炭烤黑毛豬肋骨🍖 $164他們家豬肋骨經過炭烤,肉質緊實焦香。搭配店家特製的果味燒烤醬(酸酸甜甜,應該是橙🍊來作為主要的風味來源)讓味蕾感受到豐富的層次和獨特的風味。·🌟香茅煙燻脆皮鴿🍗 $88這道香茅煙燻脆皮鴿絕對是一個必點的菜品。外皮酥脆,伴隨著玻璃罩打開,淡淡的香茅煙熏味飄散出來😋內部肉質鮮嫩多汁。一口咬下😁讓人停不了口!·🌟鳳凰脆柱桂花翅🍲 $164鳳凰脆柱桂花翅是一道炒得夠乾身的美味佳餚💛金黃的內餡用精選的優質生菜包住,不會有油膩感。魚池的香氣讓人垂涎欲滴。🥺·🌟鐵飯碗釀豆腐🥰 $188這道菜裝在了他們家特製的鐵飯盒裡(我想也就是鐵飯碗的名稱由來),像是過往老一輩的人帶的餐盒🍱以豆腐、茄子和涼瓜為主體,巧妙地釀入魚膠和蝦膠🦐
🌟宮廷普洱 $34

🌟炭烤黑毛豬肋骨🍖 $164

🌟香茅煙燻脆皮鴿🍗 $88

🌟鳳凰脆柱桂花翅🍲 $164

🌟鐵飯碗釀豆腐🥰 $188
這道菜裝在了他們家特製的鐵飯盒裡(我想也就是鐵飯碗的名稱由來),像是過往老一輩的人帶的餐盒🍱以豆腐、茄子和涼瓜為主體,巧妙地釀入魚膠和蝦膠🦐配的醬汁有甜豉油和辣椒醬,各有不同的風味,但是都足夠優秀✌️

🌟鮑魚雞肉粒燴飯🍛 $168
鮑魚雞肉粒燴飯是一道豐富的主食。鮑魚和雞肉粒與飯一同在煲仔中燴煮,十分優惠😌😍雞肉和鮑魚一樣滑嫩,甚至融合了鮑魚的香氣後口感更勝鮑魚👍🏻

人均:$450+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑