3天前 0 瀏覽
📍喜歡食台灣麵嗎❓最近上網見到呢度碗台灣麵好有人氣💯我都終於忍唔住要去試吓喇🥳🐮蕃茄紅燒牛肉麵 $69🌈呢碗充滿台灣風味嘅蕃茄紅燒牛肉麵真係好正👍上枱時先呷一啖湯♨️湯底味道濃郁✅牛肉軟件嫩又入味💯肉質炆得相當之腍❤️超推介呀🥳🍲鐵花滷肉飯 $48🌈食台灣嘢除咗食牛肉麵之外😍另一樣我哋一定會食嘅就滷肉飯喇✅呢碗香黏甘鹹既滷肉真係相當之誘人喔👍肉質肥而不膩✅甜鹹適中😋仲香濃四溢添💯🍡炸花枝丸 $39🌈呢個炸花枝丸令我再一次食到墾丁夜市回憶嘅味道👅勁彈牙✅嚼勁十足❤️大愛呀🥳🌮鮪魚玉米蛋餅 $36🌈台灣蛋餅係我哋食台灣嘢必食嘅小食🔥見餐牌上面呢個係新品🆕所以我哋就叫黎試吓🆗即叫即做嘅鮪魚玉米蛋餅材料非常之豐富🫔成個蛋餅都飽飽滿滿♨️熱辣辣超正🥳🧋熱紅豆奶茶 $28🌈呢杯熱紅豆奶茶味道都唔錯👍因為紅豆本身已經有甜味🫘所以我哋呢杯奶茶就揀咗走甜✅走左甜嘅熱紅豆奶茶味道我哋就覺得啱啱好喇❤️超推介㖿🥳🧋凍胚芽珍珠奶茶 $29🌈成杯凍胚芽珍珠奶茶都充滿着驚喜❤️杯奶茶裏面有好多胚芽同埋珍珠✅啖啖奶茶都好有口感💯冇得彈👍

🐮蕃茄紅燒牛肉麵 $69

🍲鐵花滷肉飯 $48

🍡炸花枝丸 $39

🌮鮪魚玉米蛋餅 $36

🧋熱紅豆奶茶 $28

🧋凍胚芽珍珠奶茶 $29

幾正宗好食嘅台東菜,細細份多人share啱晒😙!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐔 鐵花鹵肉飯 HK$48・味道:肥瘦肉比例係本波最愛嘅7瘦3肥,之前去台北食過啲全肥肉嘅我麻麻地,但台北人好似幾like會吹奏haha,個人口味啦。鹵得幾好食,鹹鹹甜甜咁唔會好渴,加埋肉鬆比想像中更好食,掂!・口感:飯都幾似珍珠米,粒粒分明又脹卜卜咁,好食。唔使加鹵水汁淨係用鹵肉送飯已經好夠味,讚欸!🐔 蕃茄紅燒牛肉面 HK$69・味道:新鮮香甜微辣蕃茄配入味牛腩,想像到嘅好味!・口感:個麵條好似刀削麵?好彈口喎有驚喜👍🏻🐔 鐵花蒜泥白肉 HK$40 ・味道:係甜甜地嘅蒜泥汁喎,有冇食過台東菜嘅波友分享係喎唔係正宗XD?不過本波就覺得幾好食,唔係平時三哥咁得個鹹字成口MSG咁😂・口感:少少汁醬吊起個味咁,不錯~🐔 綜合煎(蚵仔、蝦仁) HK$48・味道:燶邊蛋就是好吃!蚵仔肥美蝦仁爽脆,兩款toppings都多料幾好食!・口感:真係台灣夜市食嗰種蚵仔煎!有拉扯感,同埋唔知咩粉整嘅鼻涕茨,夜市都有嗰啲XD🐔 鹽酥雞起司蛋餅 HK$39・味道:鹽酥雞脆口juicy,起司拉絲重芝士味,蛋餅都煙韌有麥香。
幾正宗好食嘅台東菜,細細份多人share啱晒😙!

🐔 鐵花鹵肉飯 HK$48
鐵花鹵肉飯

🐔 蕃茄紅燒牛肉面 HK$69
・味道:新鮮香甜微辣蕃茄配入味牛腩,想像到嘅好味!
・口感:個麵條好似刀削麵?好彈口喎有驚喜👍🏻
蕃茄紅燒牛肉面

🐔 鐵花蒜泥白肉 HK$40
・口感:少少汁醬吊起個味咁,不錯~
鐵花蒜泥白肉

🐔 綜合煎(蚵仔、蝦仁) HK$48
綜合煎(蚵仔、蝦仁)

🐔 鹽酥雞起司蛋餅 HK$39
・味道:鹽酥雞脆口juicy,起司拉絲重芝士味,蛋餅都煙韌有麥香。但鹽酥雞同蛋餅就係唔多夾XD,分開食更好!
・口感:分開係好食,係配搭上我麻麻地😂😂😂

🐔 關山炸臭豆腐 HK$40
・味道:好脆好臭,應該係食個臭味~配酸菜係不錯的,但食完個口真心臭唔敢開口講嘢😛
・口感:硬脆嗰種但唔刮口的。
關山炸臭豆腐

🐔 烏龍珍珠奶茶 走甜 HK$28
・味道:烏龍香不過茶太多,冇乜奶香。比例要調調欸~
・口感:珍珠煙韌desu
烏龍珍珠奶茶

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:北角內街嘅溫馨小店,比想像中好食有驚喜欸🫶🏻

2024-02-02
鐵花鹵肉飯
蕃茄紅燒牛肉面
鐵花蒜泥白肉
綜合煎(蚵仔、蝦仁)
2024-02-09 443 瀏覽
昨日同一個移左民在英國回來既朋友一齊gathering 🙂難得一聚😃位於北角一間台灣菜度食下午茶蕃茄紅燒牛肉麵牛肉經過紅燒的烹調,肉質鮮嫩多汁,入口即化蕃茄的酸度平衡了牛肉的濃郁,並為湯底帶來了一種清新的感覺麵條煮得剛好彈牙,完美地吸收了湯汁的味道😚肉鬆起司蛋餅蛋餅本身鬆軟彈牙,完美地包裹了內餡。它具有蛋的香氣和口感,與餡料相互融合。蛋餅的外層微微酥脆,內部則保持了柔軟的口感😍炸花枝丸帶來了一種美味的嚼勁和獨特的海鮮風味😜裹上酥脆的外層炸至金黃色九份芋圓一道令人垂涎欲滴的甜點。首先,芋圓本身有著柔軟而彈牙的質地,糯米粉的口感使其特別有嚼勁。每一口融化在口中,散發出濃郁的芋頭香氣,讓人回味無窮百香果烏龍帶來了花香和淡淡的微甜🤪而百香果則帶來了明亮的酸度和豐富的果香😌荔枝烏龍口感非常順滑而清爽。烏龍茶的滑順質感與荔枝味道的清涼口感相結合,令人愉悅😁餐廳的裝飾天花上佈滿了天燈🫢不僅是為了美觀,更重要的是給顧客帶來一種身處在台灣的感覺。美國當你享用著美味的台灣美食時,身邊的牆壁景點也讓你感受到台灣的文化和傳統😌

蕃茄紅燒牛肉麵
牛肉經過紅燒的烹調,肉質鮮嫩多汁,入口即化
蕃茄的酸度平衡了牛肉的濃郁,並為湯底帶來了一種清新的感覺
麵條煮得剛好彈牙,完美地吸收了湯汁的味道😚

百香果烏龍

荔枝烏龍

2024-02-07
  • 番茄紅燒牛肉麵
人均$100起|北角|台灣菜|鐵花村這家鐵花村應該是北角人私心收藏的店吧,這麼好吃都不告訴我!💢今天認識了好久的朋友約我到這一家鐵花村,本來還不知道這裡的!他介紹我一定要點鐵花滷肉飯、綜合麵線。我自己在額外點了鹽酥雞、特濃起司蛋餅、蚵仔煎還有九份芋圓~這個鐵花滷肉飯也太佛心了吧,這麼多的肉也只是$48,上面還有魯雞蛋,真香:》綜合麵線的量是滿滿的,感覺老闆可能會虧本😭,太好吃的關係就不知不覺間就把它吃光了~那個特濃起司蛋餅一定要點!一定要點!一定要點!起司量很多,每口都可以有拉絲的感覺!我自己對這裡的甜品很滿意啦,九份芋圓的芋圓很Q彈,冰的感覺減少了甜膩感我更喜歡這裡的人情味,老闆娘經常會找我們談天,說著當年在台灣的點點滴滴,你也快來感受這裡的正港台灣味吧!——————為食分界線——————📍鐵花村北角丹拿道18號地下六號舖人均消費: $100#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #
人均$100起|北角|台灣菜|鐵花村
他介紹我一定要點鐵花滷肉飯、綜合麵線。
我自己在額外點了鹽酥雞、特濃起司蛋餅、蚵仔煎還有九份芋圓~
那個特濃起司蛋餅一定要點!一定要點!一定要點!
起司量很多,每口都可以有拉絲的感覺!

——————為食分界線——————
📍鐵花村
北角丹拿道18號地下六號舖

人均消費: $100
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-12-22 991 瀏覽
今日北角地頭朋友帶了我去一家吃台灣菜的小店餐廳名以台東的地方「鐵花村」命名,主打原味健康的台式料理;店面不大,木系裝修充滿台灣味,牆上滿佈台東特色圖片,天花掛滿了天燈,恍如到了台灣般;店員十分熱情和細心,詳細介紹餐廳的拿手小菜番茄紅燒牛肉麵 $79牛肉麵是台灣直送的刀削麵,麵質煙韌彈牙牛肉有六大塊,肉質軟腍多汁,煮得入味蕃茄湯底非常濃郁,用新鮮蔬菜熬成,十分鮮甜 配上微微辣的配菜,十分惹味綜合麵線 $56份量十足,麵線質感幼軟且有彈性,有台灣味道大腸相當嫩滑軟綿,蚵仔又十分新鮮配上芫茜,每一口都香濃美味,層次感豐富關山炸臭豆腐 $40豆腐由台灣入口,炸得香脆可口又夠入味點上酸酸的醃製菜及醬汁,味道特別,提升層次感肉鬆起司蛋餅 $36 餅外皮微微脆口,帶點煙韌,蛋味香濃餡料很多,份量很夠,肉鬆及芝士非常夾配,酸酸甜甜,十分香口胚芽珍珠奶茶 $29(跟餐價)份量超多,可調冰度和甜度奶茶味濃郁,除咗煙韌的珍珠外,還充滿胚芽顆粒,穀麥香味十足,非常好喝泡沫紅茶 $0(跟餐價)同上,且茶底香淳可解食物的油膩感-總體評分-環境:7/10 食物:8/10 服務:8/10 抵食:8.5/10-鐵花村(
今日北角地頭朋友帶了我去一家吃台灣菜的小店

店員十分熱情和細心,詳細介紹餐廳的拿手小菜

番茄紅燒牛肉麵 $79
牛肉麵是台灣直送的刀削麵,麵質煙韌彈牙
牛肉有六大塊,肉質軟腍多汁,煮得入味
蕃茄湯底非常濃郁,用新鮮蔬菜熬成,十分鮮甜
配上微微辣的配菜,十分惹味

綜合麵線 $56
份量十足,麵線質感幼軟且有彈性,有台灣味道
大腸相當嫩滑軟綿,蚵仔又十分新鮮
配上芫茜,每一口都香濃美味,層次感豐富

關山炸臭豆腐 $40
豆腐由台灣入口,炸得香脆可口又夠入味
點上酸酸的醃製菜及醬汁,味道特別,提升層次感

肉鬆起司蛋餅 $36
餅外皮微微脆口,帶點煙韌,蛋味香濃
餡料很多,份量很夠,肉鬆及芝士非常夾配,酸酸甜甜,十分香口

胚芽珍珠奶茶 $29(跟餐價)
份量超多,可調冰度和甜度

泡沫紅茶 $0(跟餐價)
同上,且茶底香淳可解食物的油膩感

-總體評分-
環境:7/10
食物:8/10
服務:8/10
抵食:8.5/10
鐵花村(愛群商業中心)
📍北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舗
2024-03-22 66 瀏覽
今天往北角找到間台東美食,已過午餐時間,直接入座,環境較細,全是木系組合,佈置很有台東特色,數盞天燈不規則地掛在頂上,牆壁貼上台東特色明信片和路牌,像是在台東小店內用餐😁而老闆娘也很親切地介紹地道食物。台湾美食我必吃鹵肉或肉燥飯+蛋餅😋💥鹵肉飯(小)$32👉👉鹵肉調味剛好,飯則濕軟😂💥南瓜起司蛋餅$36👉👉南瓜蓉是涼,與暖暖的起司蛋餅併上又差少少協調,但南瓜蓉充塞整件起司蛋餅內,又無礙其豐富口感👍🏻😋小店並沒收服務費🤩👍

台湾美食我必吃鹵肉或肉燥飯+蛋餅😋

💥鹵肉飯(小)$32
👉👉鹵肉調味剛好,飯則濕軟😂

💥南瓜起司蛋餅$36

小店並沒收服務費🤩👍
2024-03-22
2024-02-18 86 瀏覽
今次朋友話呢間係北角既台灣餐廳好正就特登同朋友過黎試下,呢到地方仲寬敞,岩哂係呢到可以同d老死朋友傾吓偈暢所欲言,收穫滿滿,呢間餐廳係老闆娘親手煮嘅台式味道,老闆娘做出嚟同我哋傾吓喺台灣開餐廳嘅事蹟,朋友仲介紹呢到最馳名既鹽酥雞滷肉飯,蕃茄紅燒牛肉麵我就額外點左柯仔煎、關山炸嗅豆腐、肉鬆起司蛋餅,仲叫左呢到期間限定既五寶冰鹽酥雞滷肉飯:鹽酥雞仲要好大粒,炸得好脆口,雞肉仲啖啖肉,滷肉仲好多好大份,份量好滿足撈飯非常好蕃茄紅燒牛肉麵:蕃茄都好新鮮,牛肉仲好鮮嫩唔會煮到好老,麵線仲好多,麵質彈牙、呢個非常之開胃好味柯仔煎:粟米粉做嘅餅皮比較煙靭,柯仔都好大隻,蛋皮都非常濃郁脆口,整體都好味關山炸嗅豆腐:豆腐由台灣進口,離遠已經聞到臭豆腐嘅香味,配上酸酸辣辣嘅配菜,入口特別,豆腐仲炸得鬆脆,食落好味肉鬆起司蛋餅:肉鬆餅皮脆脆地,一夾起裡面既肉鬆爆哂出黎,非常足料,外脆內煙靭,蛋味夾芝士味道好夾五寶冰:有珍珠、紅豆、三色芋圓、仙草、芋頭等既配料,非常正,碎冰都非常多賣相都好靚,碎片仲好夠凍食落配料都好味😋📍地址:鐵花村 (愛群商業中心) (北角)北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖

鹽酥雞滷肉飯:

蕃茄紅燒牛肉麵:

柯仔煎:

關山炸嗅豆腐:

肉鬆起司蛋餅:

五寶冰:

📍地址:鐵花村 (愛群商業中心) (北角)
北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
2024-02-17 52 瀏覽
朋友在北角上班私心推介一家平價台灣餐廳食物款式多樣價錢親民下班後7:30來到發現已經有長龍排隊了餐廳內部裝修用心天花掛滿了色彩繽紛的天燈牆上也有不少壁畫和報章介紹台東美食原來老闆是台灣人呢✩‧₊蕃茄紅燒牛肉麵(可選幼麵)($69)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶湯麵本來是配刀削麵但麵條可以換成幼麵或米粉牛肉麵有四塊牛腩湯底帶有蕃茄和蔬菜的鮮甜味道較健康不算很濃烈✩‧₊南瓜起司蛋餅($36)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶第一次嘗試這個組合很好吃南瓜蓉的自然甜味和芝士、雞蛋夾在一起餡料很足而且芝士還微微拉絲✩‧₊椒鹽鹽酥雞($39)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶鹽酥雞炸得香脆雞皮上還有一些蒜蓉一定要趁熱吃我和朋友很快就把它吃光了✩‧₊魚丸湯($30)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶本以為是普通的魚蛋沒想到是墨魚丸而且裡面還有一些肉餡墨魚丸口感彈牙喝完湯後感覺很溫暖✩‧₊百香果紅茶($22)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶✩‧₊烏龍奶茶($24)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶飲品都可以選擇少甜、少冰或去冰百香果紅茶酸酸甜甜喝完很涼爽烏龍奶茶略嫌淡味了一點茶味更濃會更好喝ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶
朋友在北角上班私心推介一家平價台灣餐廳食物款式多樣
價錢親民
下班後7:30來到
發現已經有長龍排隊了
餐廳內部裝修用心
天花掛滿了色彩繽紛的天燈
牆上也有不少壁畫和報章介紹台東美食
原來老闆是台灣人呢

✩‧₊蕃茄紅燒牛肉麵(可選幼麵)($69)

湯麵本來是配刀削麵
但麵條可以換成幼麵或米粉
牛肉麵有四塊牛腩
湯底帶有蕃茄和蔬菜的鮮甜
味道較健康不算很濃烈

✩‧₊南瓜起司蛋餅($36)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

第一次嘗試這個組合很好吃
南瓜蓉的自然甜味和芝士、雞蛋夾在一起
餡料很足
而且芝士還微微拉絲

✩‧₊椒鹽鹽酥雞($39)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶

鹽酥雞炸得香脆
雞皮上還有一些蒜蓉
一定要趁熱吃
我和朋友很快就把它吃光了

✩‧₊魚丸湯($30)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶

本以為是普通的魚蛋
沒想到是墨魚丸
而且裡面還有一些肉餡
墨魚丸口感彈牙
喝完湯後感覺很溫暖

✩‧₊百香果紅茶($22)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶
✩‧₊烏龍奶茶($24)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶

飲品都可以選擇少甜、少冰或去冰
百香果紅茶酸酸甜甜喝完很涼爽
烏龍奶茶略嫌淡味了一點
茶味更濃會更好喝

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶
2024-02-07 58 瀏覽
呢間餐廳係台灣菜好多人排隊,店鋪雖小但服務唔錯,我地叫左一份煎既蚵仔煎入面有薯粉同埋都幾大粒既蚵仔,面就用左雞蛋去煎成餅形,呢度推介既係紅燒牛肉麵,牛肉好厚好軟熟,麵條彈牙,入面既裝飾好特別有好多畫左畫既天燈同埋台灣既特別資訊甘,入到店入面真係好似去左台灣甘,刨冰係季節限定每次黎都會唔同既,而且好平好抵食,呢個價錢甘大碗真係好抵,今次係士多啤梨限定,士多啤梨肉既酸甜好滿足,仲有叫左鹽酥雞,雞粒大大粒d肉都幾juicy。
2024-02-05 68 瀏覽
原來台東真係有鐵花村,老闆搞笑咁話呢度同台東嘅鐵花村一樣咁偏僻,佢話北角人都唔知呢度有台灣野食😅。餐廳掛左好多小型熱氣球,又有張台東景點地圖,好台灣feel~食台灣野當然小食為主啦,但都叫個主食好,猶豫咗好耐要飯定要麵。因為老闆話好多食材都係台灣進口,尤其係台東米,好出名。但唔想食炸,最後叫左牛肉麵。🍽️是晚餐點🥢牛肉麵 $69望落比平時個碗細啲,更似台灣當地人用嘅大小,不過食落份量正常。麵好煙韌,牛肉好淋好入味,蕃茄湯偏清。🥢南瓜起司蛋餅 $36南瓜蓉芝士蛋餅冇得輸,呢個組合超好食,一咬會爆餡,小心😆。🥢台東咸豬肉 $40好奇所以叫嚟試,又唔係好咸,反而係沾完個蒜汁咸左。五花腩,豬肉較乾身,食落唔肥,送飯下酒都唔錯。🥢關山臭豆腐 $40勁鐘意食臭豆腐,老闆話豆腐係台灣直送,確實係台灣味,唔係得表面脆,係脆到入心,配上酸菜食,正。🥢綜合煎 $48蛋煎得好香,底部嘅地瓜粉漿好黏口,芽菜爽。如果想食蚵仔多啲都係叫番蚵仔煎,蝦好大隻,不過有冇味。面頭個醬味道唔錯,鮮得嚟唔太甜,食蚵仔煎亮點係個醬。🍹芝士奶蓋台東藍(乳酸飲品) $30唔好珍珠奶茶,見個名好特別,原來係乳酸。奶蓋加乳酸幾得意,半糖

🍽️是晚餐點
蕃茄牛肉麵

🥢牛肉麵 $69

南瓜起司蛋餅

🥢南瓜起司蛋餅 $36
南瓜蓉芝士蛋餅冇得輸,呢個組合超好食,一咬會爆餡,小心😆。

台東咸豬肉

🥢台東咸豬肉 $40

🥢關山臭豆腐 $40

🥢綜合煎 $48

芝士奶蓋台東藍(乳酸飲品)

🍹芝士奶蓋台東藍(乳酸飲品) $30
唔好珍珠奶茶,見個名好特別,原來係乳酸。奶蓋加乳酸幾得意,半糖少冰啱晒我。

📝人手落單,不收加一。

💬溫情小店,食材直送,呢份就係台灣味。可能大家都好奇我無叫珍珠奶茶,鹽酥雞炸雞扒呢啲名物,因為呢度有更多選擇,梗係食特別啲啦~

2024-02-01
蕃茄牛肉麵
南瓜起司蛋餅
台東咸豬肉
綜合煎
芝士奶蓋台東藍(乳酸飲品)
  • 蚵仔煎
  • 關山炸臭豆腐
2024-01-23 51 瀏覽
走進這間散發著台灣風味的餐廳,一門入手就係撲鼻的美味香氣,令我唔禁興奮咗起來😍。一於,撲頭盤點咗蚵仔麵線,嗰扎鮮嫩蚵仔真係入口即化,麵線緊緻得嚟又夠滑,加埋醋同胡椒粉,即刻轉化做啱啱好既酸香好滋味!跟住,我就挑戰咗鹽酥雞飯,啲鹽酥雞香脆過癮,啖啖肉質感好Juicy,夾埋嗰滷肉飯,香醇得嚟又不膩口,真係perfect match!貢丸湯既貢丸彈牙得黎湯底清甜,配上清脆芹菜,簡直係潤喉佳品。肉鬆起司蛋餅真係層次分明,啲肉鬆鹹香好味,搭配綿滑蛋香同融化嘅起司,每一口都係幸福滿點🤤。而嗰關山臭豆腐,出奇地正!外層香脆,內裏嘅豆腐似雲般輕盈,同台式泡菜一齊嚟嗰酸辣配搭,簡直好過癮!甜品我就揀咗芒果冰,真係果香四溢,啲芒果甜而不膩,同冰涼嘅刨冰一齊食,絕對係消暑聖品!至於芝士奶蓋冬瓜,啲奶蓋smooth到不得了,飲落去喺夏日裡最正!總括來講,呢間餐廳給咗我一個台味十足嘅美食之旅,正宗嘅台灣小食,服務又親切,絕對令人滿意回味無窮。👍🌟🍽️

2024-01-19 72 瀏覽
尋晚約左個靚姐姐食飯,接佢收工後去左呢間鐵花村食台式野#鐵花滷肉飯-呢個算係招牌菜,有半隻滷蛋、滷肉、肉鬆、椰菜同酸菜,簡簡單單撈個飯已經好好味,而且配菜種類多,口感同味道豐富,不愧為招牌#大腸麵線-上個月去台北無食到大腸麵線,一直都想食,今次見到有就當然要點啦,佢呢個麵線同阿宗麵線唔太一樣,呢個係比較有咬口,大腸亦比較大塊,而且係滷得比較入味,整體算唔錯#關山炸臭豆腐-臭豆腐外脆內軟,好多汁,不過識食既一定食臭豆腐上面既酸菜,夾住臭豆腐好正#蚵仔煎-店員介紹話呢個係比較特別,用粟米粉做,的確係比較煙軔,蚵仔煎面就比較酥脆,底有蚵仔同生菜,鍾意食蚵仔既朋友幾值得一試
尋晚約左個靚姐姐食飯,接佢收工後去左呢間鐵花村食台式野

來自台灣的店家非常有善好客,會主動與客人溝通及推薦菜式,所以我地都點咗所有推薦的菜式,確實有驚喜!而且食到在台灣地道的味道(因為食材來源都是台灣的)重點價錢相宜,CP值頗高!文末附上餐牌參考!非常推薦小食的台東鹹豬肉($40)店家説在台灣的話會用地道的山豬,當然在香港亦會把關豬肉的質量,而且在烹調方法上也嘗試過好幾次才製作出乾爽不油膩且非常入味的台東鹹豬肉!大腸麵線(套餐連飲品$53)也是我嘅最愛!是原汁原味嘅台灣口味,配烏梅醋真心Perfect!而且鹵大腸清理得乾淨,唔怕有任何味道~蕃茄牛肉麵(套餐連飲品$79)湯底唔錯!牛肉夠軟腍入味,刀削麵非常煙韌!南瓜起司蛋餅($36)爆多南瓜肉,南瓜新鮮清甜,唔需要其他醬汁已經好好味!草莓棉花冰($59)大推棉花冰系列,非常足料又好味!而且佢嘅刨冰唔係就咁淋醬汁上去,而係用已經雪好有味嘅冰去製作,所以淡淡都有味,對比坊間嘅刨冰店呢個價錢真係良心價!泡沫紅茶 & 鳳梨紅茶,跟餐送嘅飲品,凍飲的話可以選擇加奶蓋👍🏻而且凍飲也不用加錢哦~📝餐牌參考:⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8.5/10服務: 9/10環境: 8/10CP值: 9/1

📝餐牌參考:

味道: 8.5/10
服務: 9/10
環境: 8/10
CP值: 9/10
推介值:9/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

$133.5 (晚餐)
  • 台東鹹豬肉
  • 大腸麵線
  • 蕃茄紅燒牛肉麵
  • 雪花冰
2024-01-15 51 瀏覽
很多年前去過台東看熱氣球,亦對台東綿綿不絕的太平洋海岸線念念不忘😌但確實,香港人對台東的認識還不算很深,也對當地獨有的美食了解不多。真沒想到在北角找到這一間名為「鐵花村」的台東美食小店,食物以至裝潢還很有台東特色,讓這次到訪有種小旅行的感覺。我們試的第一款小食是台東米苔目。米苔目其實就是香港的銀針粉,他們家的吃法是放湯,湯頭是用柴魚、豬瘦肉去熬煮,煮好後淋上肉醬、蘿蔔、滷蛋與一點醬汁,應該就是當地的古早味了👍🏻另一推介的古早味美食就是滷排骨便當。超大塊的排骨豬排,經過了醃、炸、滷重重步驟,變得香腍入味,配上淡淡油香的肉燥飯,真的是台味十足😍店員說飯內加入了禮物,減少油膩感。必點的肉鬆蛋餅沒有讓我們失望,即叫即製餡料很多。珍珠奶茶也很絲滑,不比專門店的有差。吃到一半的時候,和店員聊天聊到自己曾經去過台東看熱氣球。店員立即很興奮,還介紹來自台灣的老闆認識😆他們開業兩年,除了提供美食外,最近還和台灣旅遊局合作,為客人提供旅遊資訊。他們說現在很多客人,會特意走來小店和他們討論行程,他們亦有機會提供租車、酒店等的相關協助。最後我們已猶未盡,再加點了一個五寶冰,大大一碗鋪滿了芋頭、芋圓、紅豆、仙草

吃到一半的時候,和店員聊天聊到自己曾經去過台東看熱氣球。店員立即很興奮,還介紹來自台灣的老闆認識😆他們開業兩年,除了提供美食外,最近還和台灣旅遊局合作,為客人提供旅遊資訊。他們說現在很多客人,會特意走來小店和他們討論行程,他們亦有機會提供租車、酒店等的相關協助。最後我們已猶未盡,再加點了一個五寶冰,大大一碗鋪滿了芋頭、芋圓、紅豆、仙草、珍珠和桂花,很正宗也很好打卡📸為這趟小旅行畫上了圓滿的句號。

2024-01-10 69 瀏覽
係北角站行幾分鐘就到 丹拿花園附近 食物用左好多健康元素 關山臭豆腐未上枱已經聞到 同 #台灣 #夜市基本上一樣味炸得好脆勁多酸菜同醬汁 好好味#蚵仔煎有小小似 #蛋餅 如果唔鍾意太煙韌一pat pat個種 會好鍾意呢個佢加左好多芽菜 令個蚵仔煎清爽啲同爽口D#牛肉麵牛肉嘅份量多到我估唔到出面D牛肉麵多數得面頭幾件 呢度連個底都放埋我諗有7-8嚿 仲要幾大嚿老闆話佢地唔係用乾麵條 而係高成本D用左空運冷凍麵條 去確保口感小滷肉飯#台灣米 係真係唔錯 佢D滷肉半肥半瘦 唔算重味 但幾香口仲用左藜麥加落飯度#芒果紅茶幾清甜#芝士奶蓋奶味重 但唔係咸香個種 #奶蓋五寳冰幾大份 D冰好綿 淺啡色應該係加左 #黑糖 配料好多 煙煙韌韌咁
係北角站行幾分鐘就到 丹拿花園附近 食物用左好多健康元素

未上枱已經聞到 同 #台灣 #夜市基本上一樣味