2020-10-01 288 瀏覽
係AEON 行下街見到好耐無食既鐵板燒,就想試下,果然唔好太有期望⋯⋯同男友叫左個$499二人餐,算係menu 上價錢比較高既套餐,菜式包括:1)前菜+粟米湯2)炒雜菜- 正常,略油3)燒三文魚+ 帆立貝 (三文魚表面灑上黑胡椒,魚肉滑及juicy,可是三文魚味淡;帆立貝先拆殼再係鐵板煎,然後移於殼上淋上各種醬汁及蒜蓉燒,可是太多水了,欠鮮味)4)澳洲和牛粒(和牛粒有筋,偏熟略韌)5)煎赤蝦(蝦肉少少霉,唔新鮮,扣左好多分)6)櫻花蝦鰻魚粒炒飯(雖然外貌幾好,有好多材料,但味淡,鰻魚雖大舊但肉唔實,櫻花蝦偏大,男友竟然覺得白飯更好🤭)總結:套餐菜式豐富, 可飽肚,可惜唔太值,主要對食材太失望

1)前菜+粟米湯
前菜

2)炒雜菜- 正常,略油
雜菜

3)燒三文魚+ 帆立貝
三文魚+帆立貝

4)澳洲和牛粒
(和牛粒有筋,偏熟略韌)
和牛粒

5)煎赤蝦
(蝦肉少少霉,唔新鮮,扣左好多分)
赤蝦

6)櫻花蝦鰻魚粒炒飯
櫻花蝦鰻魚炒飯

總結:
套餐菜式豐富, 可飽肚,可惜唔太值,主要對食材太失望
2020-09-30
2020-04-26 536 瀏覽
諗極都唔知食乜好最後直接搭地鐵去到太古城嘅美食廣場鐵板燒試一試。見到啲客人食鐵板燒:牛扒、龍蝦、炒飯、 燒魚,好好味,而且嗰個味道好香, 排隊需要等咗45分鐘,因為座位有限,加上1.5米嘅距離,等到肚餓終於有得食,其實排隊嗰陣時,已經睇到想食乜啦咁我哋嗌咗個海陸空單人餐,咁就有兩隻赤蝦、 一隻燒元貝,燒魚,安格斯牛扒, 有湯有飯。之後就因為龍蝦做緊promotion嘅關係109蚊試下,另外見到蛋花蔥煎蛋好似好好味,跟住就再加單。當然要有可樂her -her 吓!滿足的-餐。
諗極都唔知食乜好
2020-04-25
  • 龍蝦
2020-01-05 873 瀏覽
其實一直都經過,但一直無食過😂真係完全唔知食乜,見都算快有枱,睇落價錢和質素都可以接受,所以就唔多講。。。因為推住一車東西,所以服務員就按排放到購物車位置,真貼💕點了一個豪華海陸空雙人餐首先有個蕃茄蛋花湯,蕃茄濃湯酸酸地,幾開胃,還有一碟附味螺肉唔知係肚餓吖,還是真係太好食😂本人真對蔬菜麻麻地,嚟左碟蒜蓉炒油麥菜,心想這菜更是我最討厭食,但意想不到超級好食。不苦,好香蒜味,所以本人都爭住食😂跟住就到鵝肝喇,鵝肝都煎得很好,唔會一口油,而且軟綿綿,所以真睇技巧因為食過一啲一咬油到阿媽都唔認得羊架4成熟剛好,還保留很多肉汁,不會太騷赤蝦,個蝦頭超多汁,所以小心脫開,否則就錯過蝦頭啲汁喇這蝦煎得不會過柴,硬落還嫩口,多肉汁銀雪魚也是,剛熟就上,肉質嫩口黑椒雞扒平平,但醬汁都好食因為之前落單套餐,還加了一個蒜香牛油雜菌,証明眼寬肚窄😫其實食到雞扒已經好飽😂,不過人總是貪食蒜香牛油雜菌,啲菇菌吸晒牛油蒜蓉味,正這間店鋪上菜不會超快一次過嚟晒,當你食到差不多先上另一款因為啲食物一凍左,幾好食都無用最遺憾就是,唔可以親眼睇到食物點煮,因為店舖3邊bar枱,可能會另一面煮緊自己食物,煮好再攞過嚟這間鐵
其實一直都經過,但一直無食過😂

因為推住一車東西,所以服務員就按排放到購物車位置,真貼💕

點了一個豪華海陸空雙人餐

唔知係肚餓吖,還是真係太好食😂

因為食過一啲一咬油到阿媽都唔認得

羊架4成熟剛好,還保留很多肉汁,不會太騷

赤蝦,個蝦頭超多汁,所以小心脫開,否則就錯過蝦頭啲汁喇
這蝦煎得不會過柴,硬落還嫩口,多肉汁

銀雪魚也是,剛熟就上,肉質嫩口

黑椒雞扒平平,但醬汁都好食

因為之前落單套餐,還加了一個蒜香牛油雜菌,証明眼寬肚窄😫

其實食到雞扒已經好飽😂,不過人總是貪食

蒜香牛油雜菌,啲菇菌吸晒牛油蒜蓉味,正

這間店鋪上菜不會超快一次過嚟晒,當你食到差不多先上另一款
因為啲食物一凍左,幾好食都無用

這間鐵板炒👍👍👍,服務態度好,食物質素好,價錢中等
  • 蒜香牛油雜菌
  • 豪華海陸空雙人餐
2019-12-07 533 瀏覽
真係求其到再冇得求其,行完aeon見到有間鐵板燒,晚飯時間仲要有位咪去試吓囉,坐底阿姐推介有個海陸空餐就試佢,上菜快到你唔信,一叫完就上咗個炒菜,其實我望住佢幾個order一齊做,做多咗一個等人點餐,但係都唔洗咁快,到前菜同湯都食埋都仲要等成10分鐘先有頭盤上,個炒菜都凍哂,頭盤有阿根廷紅蝦同鵝肝,真心要講句阿根廷紅蝦除咗做刺,攞去熟食真係難食到一個點又霉又肉酸,個肝食落粉粉地,應該唔係鴨黎,跟住再黎個洋蔥雞扒,一咬落去真係大開眼界,原來呢個世界真係天外有天 人外有人,記得之前睇地獄廚神,有個參賽者用雞胸做主菜,主題係將件雞胸煮到好似雞脾咁滑,呢度竟然做到呢個效果,將雞脾煮到雞胸咁鞋,當我覺得呢個世界灰到冇得救既時候,師傅遞個牛扒埋黎,可能佢地就係要將你心態搞到谷底既時候,先俾的正常野你食,牛肉眼還可以不過多筋多膏,呢個時候已經冇乜要求食飽就算。
2019-12-07
  • 雞扒用脾肉整到胸咁鞋,必試
2019-11-06 434 瀏覽
上星期日放假 本先諗住去太古城食飯點知去到先知太古城封左冇辦法之下 就唯有去康怡廣場搵嘢食啦喺超市附近行咗幾間最終揀咗呢間鐵板燒可能嗰日咁啱有事啦所以唔太多人等左大約10分鐘就有位 不過啲位比較迫我哋揀咗個二人餐 ...佢有前菜,雜菜湯 貼一碟炒菜之後有一個魚貼雞扒 雞扒比較淡味同有炒炒雪味..魚都ok..龍脷柳自選我揀左蠔。同埋炒牛肉 牛肉炒得好香蠔都好好味 唔腥份量都幾多 因為每人仲跟左個飯 我哋另外仲加咗個鐵板豆腐..豆腐外脆內軟 推介整體嚟講 平日當晚餐都唔錯
上星期日放假 本先諗住去太古城食飯
點知去到先知太古城封左
冇辦法之下 就唯有去康怡廣場搵嘢食啦
喺超市附近行咗幾間最終揀咗呢間鐵板燒
可能嗰日咁啱有事啦所以唔太多人
等左大約10分鐘就有位 不過啲位比較迫
我哋揀咗個二人餐 ...
佢有前菜,雜菜湯 貼一碟炒菜

自選我揀左蠔。同埋炒牛肉 牛肉炒得好香
蠔都好好味 唔腥

整體嚟講 平日當晚餐都唔錯
2019-11-02
  • 汁燒豆腐
2019-10-26 320 瀏覽
超市內有鐵板燒比較少見研究左佢一陣餐牌 食材總類都幾豐富而價錢都合理於是又試一試相比同類食品餐廳 佢又真係平價啲環境方面情調氣氛一般 因為周圍都係途人但坐底既時候都都係望住個鐵板同師傅整野食都另有一番風味 可以接受 而且可以同左右身邊朋友傾下計都唔錯 食材方面 材料新鮮 最好味我覺得係 牛肉同鵝肝因為即整即食 熱騰騰 由於掛住食 唔係道道菜影晒另外我地有叫到一條魚 我地食食下發現條魚未熟透咁佢地都好好即刻幫我地換另一條待應服務態度良好可以翻食
超市內有鐵板燒比較少見

咁佢地都好好即刻幫我地換另一條

待應服務態度良好

可以翻食
2019-10-14 294 瀏覽
是日去左太古睇戲,順便食個好午餐~💜💜💜💜💜💜💜💜簡左呢間係AEON入面既台式鐵板燒叫左個單人海陸超值B餐 有帆立貝配燒蝦 靖魚 肉眼扒(套餐配1份菜及飯)☆另外單點了金菇肥牛·蒜蓉牛油帆立貝首先師傅炒左油麥菜填住肚先食落都幾新鮮唔梅之後:📍蒜蓉牛油帆立貝 裙邊燒得脆口 蒜味重啲無咁出牛油味 但夠大隻乾淨 連汁配飯食正正📍靖魚 無咩太腥味 少骨刺 燒得脆皮📍 蝦蝦 大隻 無蝦腸臭腥味 肉質彈牙~ 落啲鹽應該會更加好食📍肉眼扒 簡左7成 都燒足7成比你 肉質嫩口 都重牛味鎖汁 唔會太有味精味道 📍金菇肥牛 唔咸 好欣賞再將卷牛切半 一口一舊整體味道都ok 食物都衛生 價錢都唔算太貴 平民價位坐得都算舒服
是日去左太古睇戲,順便食個好午餐~
💜💜💜💜💜💜💜💜
但夠大隻乾淨 連汁配飯食正正

📍靖魚
無咩太腥味 少骨刺 燒得脆皮

📍 蝦蝦
大隻 無蝦腸臭腥味 肉質彈牙~
落啲鹽應該會更加好食

唔咸 好欣賞再將卷牛切半 一口一舊

整體味道都ok 食物都衛生
價錢都唔算太貴 平民價位
坐得都算舒服
康怡Aeon內有幾間熟食店, 為太古呢度多添價錢抵少少的選擇. lunch時間都會同同事過來試試, 而呢間台式鐵板燒也是較多人會選擇, 所以有時也要排隊等候呢.這天剛好只等了幾分鐘就入座. 午餐選擇也不少, 也價錢亦尚算可接受. 最平的套餐只是$69, 已包括例湯, 時菜及白飯. 台式鐵板燒特色就係抵食, 在台中吃過一次, 而且份量十足, 炒菜更是任添啊. 而香港這間雖沒有任添炒菜, 但食過這個套餐, 也甚豐富夠飽了.黑胡椒炒牛肉: 鐵板燒的特色係師傅會係現場示範即炒即送上給客人食. 親眼看到師傅的手藝, 三幾下再加調味, 很吸晴, 當是看表演. 沒有太大油煙味, 而食物本身也不太油膩, 是可接受的. 炒牛肉, 肉質不硬剛好, 洋蔥黑椒汁非常惹味但不會搶喉, 配飯吃一流. 香煎龍俐魚柳: 而煎魚柳, 龍俐魚魚肉軟腍, 煎至香脆肉還是很嫩, 魚油很香,不會腥.我想果黑椒汁也是其獨到之一. 炒時菜會比較覺得油, 但我想是水份也很充足, 快炒後令吃時會覺得特別香口及脆爽. 偶爾也有想起台灣的鐵板燒, 所以我已在這翻吃過兩次, 除一解思愁 , 另外原因亦貪佢算抵食夾大件的

這天剛好只等了幾分鐘就入座.

沒有太大油煙味, 而食物本身也不太油膩, 是可接受的.

香煎龍俐魚柳:

我想果黑椒汁也是其獨到之一.

偶爾也有想起台灣的鐵板燒, 所以我已在這翻吃過兩次, 除一解思愁 , 另外原因亦貪佢算抵食夾大件的午餐之選啦.
 快餐式鐵板燒認真有趣係台灣快餐式鐵板係好平民既餐廳AEON 太古,也有一間名為鐵板燒 紗舞縭來自台灣既集團聲稱廚師都係由台灣運過來有5個師傅,26個位置平常晚上要排隊的人氣店最平既套餐$149最豪華既係龍蝦和牛餐 $559總數有6種套餐可選,另外也有單點菜式 最大賣點係可以即場欣賞到師傅在席前示範包主菜,飯,湯,麵包,小菜 海鮮套餐有牛油大蝦帆立貝又或者香煎龍利魚扒另外再由4款小炒選2款煎得速度好快,所以都食得幾急幾趕 單點菜式有燒龍蝦尾,西冷,三文魚扒,煎雞翼,炒蛋炒飯其實價錢不算貴,而且份量也多食到中段已經好飽呢! 魚肉煎得脆香,肉嫩,有胡椒鹽調味,食起來更香呢原來餐另有午餐套餐與下午茶餐最便宜一款只要$49起總評價位合理,選擇豐富,有魚有肉,即席料理有看頭鐵板燒紗舞縭
 快餐式鐵板燒
認真有趣
係台灣快餐式鐵板係好平民既餐廳
AEON 太古,也有一間
名為鐵板燒 紗舞縭
最平既套餐$149
最豪華既係龍蝦和牛餐 $559
總數有6種套餐可選,另外也有單點菜式

最大賣點係可以即場欣賞到師傅在席前示範
包主菜,飯,湯,麵包,小菜

海鮮套餐有牛油大蝦帆立貝
又或者香煎龍利魚扒
另外再由4款小炒選2款
煎得速度好快,所以都食得幾急幾趕

單點菜式有燒龍蝦尾,西冷,三文魚扒,煎雞翼,炒蛋炒飯
其實價錢不算貴,而且份量也多
食到中段已經好飽呢!

魚肉煎得脆香,肉嫩,有胡椒鹽調味,食起來更香呢

原來餐另有午餐套餐與下午茶餐
最便宜一款只要$49起
總評
價位合理,選擇豐富,有魚有肉,即席料理有看頭

鐵板燒紗舞縭
2019-03-17 591 瀏覽
夜晚約左男友去太古康怡睇戲,見放工後仲有時間,我地就係康怡行左陣街,到八點先落康怡food court 搵食。見鐵板燒好吸引,又得十個人排隊,唔算好長龍,所以就去排埋一份。入座都算快,我地等左十五分鐘已經有位,但今次坐正個鐵板前面對到正,個爐既抽氣又做得唔係太好,令到啲衫同頭髮好大陣油煙味😔。我地叫左一份單人海陸套餐,再加跟餐優惠價$168一份澳洲和牛,裡面有兩隻大蝦配蒜香牛油帆立貝,香煎龍鯏魚扒,肉眼豬扒,澳洲和牛,前菜係螺肉,餐湯係羅宋湯,仲有炒油麥菜同白飯。和牛雖然係澳洲來源,但我地叫左五成熟,軟硬岩岩好,又夠牛味,$168 好抵食。但肉眼豬扒就唔夠豬味,食落鞋左啲,佢跟左個汁點豬扒架,但個汁好咸,唔建議點個汁,我地寧願點和牛旁邊既鹽同黑椒好過。香煎龍鯏魚唔錯,夠厚身又夠滑,有魚味又唔腥,餐廳餣得唔錯,味道岩岩好。帆立貝直徑都有4cm ,唔算太細隻,但兩隻大蝦連殼,所以食果陣要用手去殼,整污漕隻手,如果餐廳師傅可以煎果陣去埋殼會更加好。三百幾蚊既鐵板燒夠晒兩個人食飽飽又味道唔錯,價錢合理,衣間鐵板燒又平又靚又正,可以再encore。
2019-03-15
2019-03-10 381 瀏覽
一行2人,男友人的功力實太恐怖唯有順著他意去食鐵板燒分別散叫了2個單點主食~然後加$19蚊升級變了套餐有湯+前菜+白飯湯係羅宋湯,但味道偏酸前菜是螺肉,好吃的1.)黑椒牛柳粒望著師傅在鐵板上烹煮,心情舒暢食慾亦很好~牛柳粒叫了7成的熟,但仍然有幾粒大約得5成熟不過都很好味,有肉汁及內質鬆軟易入口,個汁用來配飯吃一流2.) 照燒雞扒望住師傅用了2塊雞扒來烹煮雞肉的肉身都屬於唔(嚡)口晚普通烹調沒什麼特別一提的但叫雞扒若有叫牛柳粒的時候,可用雞扒配上牛柳粒的汁,味道可口3.) 炒雜菌菇好香牛油味,帶出了本身菇的味道~一碟配上一個飯來送飯,絕對可以用牛油去烹煮能帶出金針菇那種口感炒菜很好吃😋 煮多多都能送飯吃的
一行2人,男友人的功力實太恐怖
唯有順著他意去食鐵板燒
分別散叫了2個單點主食~
然後加$19蚊升級變了套餐
有湯+前菜+白飯

湯係羅宋湯,但味道偏酸
前菜是螺肉,好吃的

1.)黑椒牛柳粒
望著師傅在鐵板上烹煮,
心情舒暢食慾亦很好~
牛柳粒叫了7成的熟,
但仍然有幾粒大約得5成熟
不過都很好味,有肉汁及內質鬆軟
易入口,個汁用來配飯吃一流

2.) 照燒雞扒
望住師傅用了2塊雞扒來烹煮
雞肉的肉身都屬於唔(嚡)口晚
普通烹調沒什麼特別一提的
但叫雞扒若有叫牛柳粒的時候,
可用雞扒配上牛柳粒的汁,味道可口

3.) 炒雜菌菇
好香牛油味,帶出了本身菇的味道~
一碟配上一個飯來送飯,絕對可以
用牛油去烹煮能帶出金針菇那種口感
炒菜很好吃😋 煮多多都能送飯吃的
2019-03-10
  • 黑椒牛柳粒
  • 牛油炒雜菌
2019-03-05 300 瀏覽
啱啱星期六去左Aeon感謝日,血拼前就去左醫下個肚先。之前幾次都係食附近一間嘅煎魚日本料理餐廳,今日經過呢間鐵板燒鋪頭見午市唔算多人有位坐,於是就揀左呢間黎試下。餐牌上有二人至四人套餐,亦有一人前套餐,仲有一啲散叫嘅鐵板燒食材可以揀。我地為左快啲去血拼,就揀左個唔駛諗嘅海陸空二人套餐。首先黎左個湯同埋一碟冷盤前菜,今日嘅前菜係味附螺肉,湯就好餙,當係濕下個口就算,螺肉就得幾舊,又係當係小食算啦!跟住師傅會喺你面前開始整你點左嘅菜式,第一樣黎嘅係炒菜,炒得好好,唔會太咸太淋,係油左啲啫,鐵板燒通常都係咁。🤦🏻‍♂️再黎就係蒜香薄荷燒蠔,蠔唔會係啖啖肉嗰隻,不過入口唔會有血腥味就算啦。跟住黎埋個黑椒炒牛肉片,普普通通咁,又係同個炒蠔差唔多,搵啲洋蔥炒埋一碟咁,不過不失啦。最後黎埋個主菜,香煎龍脷魚扒拼香煎脆皮雞脾扒,兩樣都煎得香脆,不過味道就單調左啲。總括黎講,味道算係咁,午市套餐黎講不過不失,想填飽肚子係冇問題嘅。
啱啱星期六去左Aeon感謝日,血拼前就去左醫下個肚先。
炒油麥菜

蒜香薄荷燒蠔

黑胡椒炒牛肉片

香煎脆皮雞脾扒拼香煎龍脷扒

2019-03-02
2019-02-18 326 瀏覽
新年期間 行下Aeon 比浸香味吸引到😍平時見呢間店都好多人排隊,難得今日即有位 就試下啦🥰今日同埋朋友同埋佢兩位大食小朋友,加埋4個人👨‍👩‍👧‍👦所以店員推介食$669個個餐 話夠我地4個人食!就信佢一次啦!食物黎得幾快 基本上唔洗點等 👍🏻牛夠香 鵝肝好香口 帶子正龍蝦整到細細粒 小朋友食都冇難道少人就坐得舒舒服服價錢唔算貴,最緊要兩個小朋友食得開心大人細路食左個滿足午餐就去行街街🥰🥰🥰🥰
新年期間 行下Aeon 比浸香味吸引到😍

食物黎得幾快 基本上唔洗點等 👍🏻

牛夠香 鵝肝好香口 帶子正
龍蝦整到細細粒 小朋友食都冇難道
少人就坐得舒舒服服
價錢唔算貴,最緊要兩個小朋友食得開心
大人細路食左個滿足午餐就去行街街🥰🥰🥰🥰
2018-12-28 309 瀏覽
叫咗個三文魚扒, 同一個羊架跟set. 總共213元正.單係個三文魚扒, 一塊, 吾係大塊, 就已經100幾. 價值略貴. 但味道都算ok. 個羊價算係好食, 有3塊.跟set加$19. 會有飯, 有湯, 有炒菜, 同埋小菜. 都會幾飽.不過服務都幾好. 啲阿姐好有善. 好幫手. 同埋, 個廚師係你面前到燒, 完全感覺到佢係一個好企理, 好整齊既人.有一個小小既問題, 係我其中一隻碟裂得都幾嚴重. 應該都會有幾多污糟野收咗係啲裂縫到. 希望餐廳可以留意一下, 換咗啲碟去.我會話,唔值個價。
叫咗個三文魚扒, 同一個羊架跟set. 總共213元正.
單係個三文魚扒, 一塊, 吾係大塊, 就已經100幾.

價值略貴. 但味道都算ok. 個羊價算係好食, 有3塊.

我會話,唔值個價。
2018-10-16 368 瀏覽
兩口子星期六睇晚上七點的電影, 於是選了這間鐵板燒試試看. 到達時差少許才六時, 所以不用等位直接就坐.雖然我在附近工作, 不過未曾吃過這店, 不知食品及準如何.很快便選好了二人餐, 是最經濟的那個, $289包括主食香煎龍脷扒及香煎脆皮雞脾扒, 還有4選2的黑胡椒牛肉片及蒜香薄荷燒蠔, 跟餐加$6便可追加汽水.  點餐後店員隨即送上了日式前菜及粟米湯. 兩樣食物的水準屬普通, 沒什麼特別.約3分鐘後蒜蓉炒時菜便在我們面前了.炒得很夠鑊氣又不會油膩.椒牛肉片, 蒜香薄荷燒蠔全都野味非常.大愛微辣的黑椒牛肉,洋蔥都幾乎被我掃光. 蠔的質感亦不錯, 吃到帶點酒味, 亦為下飯佳品.講到飯, 那碗飯有少許黑白芝麻放在上面, 值得增添些微分數! 單是以上3餸已很豐富, 吃到一半主食出場.龍脷扒完全無雪味,外脆內嫩, 非常驚喜! 雞脾扒便相對較失色....雖然亦夠脆, 不過沒夠鮮味了.差不多吃飽的時間在我們坐位前開爐, 算是欣賞了一會師傅的鐵板燒功夫^^整體來說所有食物都夠野味, 合胃口亦不油膩. 每樣食物的份量也算多, 餸都吃光了但飯則不能完成, 相信多帶一位幼童同吃應該亦夠飽. 埋單原來不用收

雖然我在附近工作, 不過未曾吃過這店, 不知食品及準如何.

兩樣食物的水準屬普通, 沒什麼特別.

整體來說所有食物都夠野味, 合胃口亦不油膩. 每樣食物的份量也算多, 餸都吃光了但飯則不能完成, 相信多帶一位幼童同吃應該亦夠飽. 埋單原來不用收加一, 翻食率很高!
題外話/補充資料: 當天是星期六, 下午6時半開始已經要等位了. 而且煮的時間相信會長一點.
2018-10-13