2018-12-30 348 瀏覽
等咗好耐終於有網上外賣平台送鐵一燒話大約45分鐘就送到但係我等咗成一個半鐘都未到最後直接打去餐廳先同我講佢地由頭到尾都冇接到單係到講唔關佢地事 唔係佢地問題叫我自己問網上外賣平台中叫我不如去佢地舖頭攞D野食我黎到就唔洗叫外賣啦
等咗好耐終於有網上外賣平台送鐵一燒
話大約45分鐘就送到
但係我等咗成一個半鐘都未到
最後直接打去餐廳先同我講佢地由頭到尾都冇接到單
係到講唔關佢地事 唔係佢地問題
叫我自己問網上外賣平台
中叫我不如去佢地舖頭攞D野食
我黎到就唔洗叫外賣啦
90 分鐘 (外賣送餐)
2018-11-28 318 瀏覽
今晚入上水搵我契仔食飯,小鬼話想食拉麵,我們兩個就在新成路附近四處找找,見到這家「鐵一燒」個妹妹好客氣招呼我們,就進去試試喇!豬軟骨飯 $48豬軟骨二件醬汁入味軟骨淋滑,白飯普通,整身食物無靈魂。燒雞扒拉麵 $48雞扒份量都有五大件可惜有點乾身同鞋口,湯底一般般。燒明太子雞翼 $38微辣大人食算惹味,小孩食會比較辣,最好在餐牌上寫明好一點。晚市餐牌室內裝修雜物多了點,座位是舒適的有足夠空間。補充一句這個價錢都無什麼要求喇!

豬軟骨飯 $48
豬軟骨二件醬汁入味軟骨淋滑,白飯普通,整身食物無靈魂。

燒雞扒拉麵 $48
雞扒份量都有五大件可惜有點乾身同鞋口,湯底一般般。

燒明太子雞翼 $38
微辣大人食算惹味,小孩食會比較辣,最好在餐牌上寫明好一點。

晚市餐牌

室內裝修雜物多了點,座位是舒適的有足夠空間。

補充一句這個價錢都無什麼要求喇!

2018-11-28
2018-09-29 348 瀏覽
好耐冇食壽司 上水難得有間好味 雖然價錢貴少少不過食物同老闆態度質素不錯嘅關係 都令到我會經常幫襯。點知今日去到 門口同內籠都裝修咗 差啲認唔到 入到去餐牌都轉埋 冇埋點餐紙 諗住單件散叫 然後價錢由8蚊一件升到20蚊一客 賺錢就無可口非 不過總括曬所有野 埋單6XX 以前嘅6XX可以食到好多野 起埋有加埋20件三文魚饅魚吞拿魚炙燒燒物etc 幾碗烏冬 3,4碟前菜 加幾份小食 不過宜家只能食到呢到一半不過同樣價錢 只能夠講唔係唔好食 不過只係冇以前咁好熟客仔無妨一試 就明白我嘅說法 未食過都唔阻止你黎 只係想話你知 你品嚐唔到以前嘅好味
牛油炒菠菜
2018-09-25 207 瀏覽
上水都幾多日本餐廳選擇,個人都幾中意去鐵一燒,因為下面呢支酒好好飲!聽聞呢支舩坂酒造店柚子酒在日本拎獎拎到手軟,的確真係幾甜好易入口!而且在呢度點都係$230,我見網上買仲貴過呢個價錢~至於食物選擇,就同附近既日本餐廳差不多啦~有lunch set,亦都可以加錢加小食~我就點左壽司定食,但因為我唔食蟹子,所以廚師就幫手轉左玉子壽司(我最愛)。壽司質素都唔錯啦~仲有另外一碗細牛肉烏冬,食到好飽!朋友就點左生姜豚肉飯,不過不失啦~加左個雞翼,好juicy好好味!整體來說,食物質素不錯,店員服務幾好,值得再來~

仲有另外一碗細牛肉烏冬,食到好飽!

朋友就點左生姜豚肉飯,不過不失啦~

加左個雞翼,好juicy好好味!

整體來說,食物質素不錯,店員服務幾好,值得再來~

2018-08-01 313 瀏覽
明明做街坊生意, 如果好食 性價比合理 顧客一定返轉頭之前町牛舌 份量都ok 有口感 又有牛油味 所以我成日都返轉頭食 就算四十二蚊我覺得價錢都ok當唔知 做乜嘢係咪轉咗老細定佢哋轉左標準同樣嗌42蚊牛舌, 就得4塊紙咁薄 食咗等於冇食 先唔好講size係完全冇口感老實講為咗少少成本上嘅得益, 如去偷工減料係好唔明智嘅選擇顧客係會識分 你有冇誠意做啲嘢出嚟 如果你係求其畀啲嘢出嚟 長遠嚟講顧客都唔會返轉頭我唔明點解會咁蠢去做衰佢自己
明明做街坊生意, 如果好食 性價比合理 顧客一定返轉頭
當唔知 做乜嘢係咪轉咗老細定佢哋轉左標準
老實講為咗少少成本上嘅得益, 如去偷工減料係好唔明智嘅選擇
我唔明點解會咁蠢去做衰佢自己
2018-07-24 220 瀏覽
本來係去食果間經常好多人等位既日本餐廳,但要等廿張枱,所以試下新野,見呢間吾洗等位,就衝入去叫左十幾樣野,啲野黎得超慢,但其實舖面已經無乜人,直頭食完一碟等左一陣先上一碟,有時真係以為漏單,其實係慢到顛個牛油炒菠菜都炒好耐,而且好咸燒魷魚吾香,豚肉似肥牛,壽司飯硬沒有下次。

個牛油炒菠菜都炒好耐,而且好咸

燒魷魚吾香,豚肉似肥牛,壽司飯硬

沒有下次。
2018-04-13 674 瀏覽
個fd之前話呢間幾抵食,今次兩兄弟加個fd同佢女友一齊食。佢地一開始就狂點,叫到成枱都係食物,叫左店的第一名推介一口和牛粒、幾多不同種類的壽司如帆立貝壽司、帶子壽司等,仲叫左劍魚腩手卷及黃金魷魚手卷,小卷同三文魚炒飯。真係勁多野食勁飽。各式的味道都不錯,而且食材感覺都十分新鮮。我個人認為賣相不錯,而且製作十分認真。但等食物的時間相對較長,不過都值得等的。我覺得燒三文魚頭特別出色,另外火龍卷的味道也很不錯。不過今次叫得有點過份,所以真的很飽。
2018-04-13
2017-10-29 977 瀏覽
店舖在上水舊墟橫巷,不顯眼,所以冇大街咁多人,環境都幾舒服,因為見到食物多選擇,又免收加一就入去試下,今天是星期日,估唔到都好易搵位!我試左豬軟骨拉麵$38蚊,湯底是豬骨濃湯,味道頗為濃厚,拉麵爽口彈牙,份量適中,豬軟骨整得真係好好食,非常入味,入口即融,真係唔錯,但係散叫冇嘢飲送~但係咁嘅價錢黎講算超值嘅!店員服務態度也很好,上菜速度快,去開上水嘅朋友可以去試下~比起好多連鎖經營餐廳,呢間真係唔錯嘅選擇啊!

2016-07-22 2865 瀏覽
都唔知食咩好,上網見到上水有鐵板燒,即刻探個究竟先!晚飯只得小貓三四隻呢,而且主要客路為街坊家庭,眼見都係選定食套餐居多。提供刺生、壽司、拉麵、鐵板燒既食材都屬普通大路,沒什麼新奇、獨家或另類食物。Facebook 打咭送小食?送炸三文魚皮乍?有點失望喎!依餐鐵板燒好抵食,質數滿意,刺生有質數,價錢實惠,兩個人都只係 HKD700, 讚!最衰活赤貝、活蜆都賣晒!鮑魚、花蟹、龍蝦全部都要預訂,想洗錢都無機會。吞拿魚刺生,居然會係淺粉紅色既魚腩,真係受寵若驚呢 ﹗師傅咁客氣呀,勁甜勁滑,魚油豐富澎湃,雖然有少許筋,但超高質呢,非常美味可口 ﹗三文魚刺生,溫柔不霸道的甜美,軟軟棉棉滑滑,滿足。深海石爪刺生,係 menu 發現奇特名字,即刻叫黎試試啦 ﹗唓,原來係八爪魚囉,我一向都厭太普通,所以唔會 order 黎食。誰知原來好好味喎,爽脆彈牙,咸香濃郁吸引,咸中散發著鮮甜,使到越食越想食呢,停不了 ﹗何解如此平價刺生會那麼好味架?三文魚腩刺生,跟普通三文魚刺生既味道不分上下,同樣甜美可口,不過腩位油脂就更豐富泛濫,厚切質地軟棉中帶結實,正啊 ﹗甜蝦刺生,黏黏滑滑新鮮既證明,天然蝦甜味啜到唔停

三文魚腩刺生,跟普通三文魚刺生既味道不分上下,同樣甜美可口,不過腩位油脂就更豐富泛濫,厚切質地軟棉中帶結實,正啊 ﹗甜蝦刺生,黏黏滑滑新鮮既證明,天然蝦甜味啜到唔停得口。

帶子壽司壽司飯煮得非常出色,驚喜萬分!大部份壽司店飯米都水平以下,鐵一燒居然可以脫穎而出 ﹗乾爽嚥韌既一粒粒米飯,唔會濕淋淋、唔會黐埋一舊、唔會腍劈劈,只係甜醋味不足啫。依架都算滿意,可以更好!帶子軟棉滑滑,天然帶子濃厚甜味,餘香久久不散,使人十分淘醉。

鐵板厚燒安格斯肉眼配炒野菜,美國安格斯肉眼一向質數有保證,牛味出眾而天然牛脂肪香味濃厚,煎得 juicy 又軟棉,撈上新鮮煎蒜片同吃,份外香口惹味,不同凡響。似乎野菜既定議實在太含糊喇,山菜?野菜?蔬菜?只不過是椰菜炒芽菜,味道非常清淡,食其原味吧。

鐵板燒鵝肝,不是肥鵝肝,是次等的瘦鵝肝。質感較為實淨,脂肪亦比較窮脊,鬆脆、幼滑、軟棉、羶香都欠棒,一般。

鐵板燒牛油香草龍脷柳,真係原條煎喎,外層金黃微脆好香口,牛油滲入魚肉之中,咸香出眾而散發少許香草味,肉質水潤帶滑,夠晒熱辣辣減低魚腥味,滿意。麵豉湯即沖型,大路穩陣無投訴。

日式炒烏冬,唔多掂喎 ﹗非常淡口,依款醬油不香不甜,加埋充滿水份既椰菜芽菜就更淡,普通平價即食烏冬已經沒什麼味道,淡上加淡再加淡,失望。突然腦海中閃過泰國士拉差辣椒醬呢 ﹗

炸三文魚皮,facebook 打咭贈品,油溢味重,無其他味道,放棄。一聽到係炸三文魚皮本來滿心歡喜,誰知係如此質數 ﹗我從來未食過依款炸三文魚皮囉,正常應該有肉有皮又鬆化香口架。西瓜,無意見。

吞拿魚刺生、三文魚刺生
三文魚腩刺生、甜蝦刺生
帶子壽司
  • 鐵板厚燒安格斯肉眼
2016-07-10 1918 瀏覽
好鍾意食日本嘢,全上水嘅日本料理餐廳,我都試勻曬 。呢間係好抵食, 級數唔係最高 ,適合一家大細 。 好鍾意食佢嘅青魚飯, 細妹就最鍾意食天婦羅! 啊妹話係同其他鋪頭唔同! 出邊嗰啲唔係麵包糠, 係好似玉米咁脆脆地嘅, 一粒粒。 幾有口感舖頭裝修得好有特色 ,令人哋好舒服 。 上菜好快而且服務員好有禮貌。但有一個缺點就係,三文魚刺身實在太細塊 ,差唔多係我係上水,日本餐廳見過最細塊嘅三文魚刺身

舖頭裝修得好有特色 ,令人哋好舒服 。
上菜好快而且服務員好有禮貌。
2015-08-22 1882 瀏覽
以前食開既茶餐廳執左,午餐唔個點算,响附近試一試搵下其他野食下,見到依度門口餐牌有滑蛋鰻魚飯,咁就入左去嗱。可能依個鐘數唔係午餐時間,所以完全唔駛等位。講番個滑蛋鰻魚飯,蛋既質地較老,跟平常日式滑蛋完全不同,至於重點的鰻魚完全不值一提,只係一d用少量鰻魚汁煮成既鯇魚,簡直令人極度失望。侍應服務都算快,都唔錯。依度既食物真係唔會令我有再幫襯既機會。
可能依個鐘數唔係午餐時間,所以完全唔駛等位。
侍應服務都算快,都唔錯。
依度既食物真係唔會令我有再幫襯既機會。
2015-05-10 1362 瀏覽
係附近諗緊lunch食咩好 行過見到D set好似幾抵食咁就入去試下好有日本D居酒屋feeld位嘅闊落 坐得好舒服order咗個『火炙三文魚飯』$42免加一,連前菜朋友就order咗燒雞扒番茄烏冬鍋 $44免加一三文魚飯黎先 極有驚喜 睇到個樣都流晒口水有成5,6塊燒得好靚嘅三文魚 上面仲有少少蒜蓉加埋個甜甜地嘅汁真係冇得輸!!朋友個個都好驚喜 燒雞扒個皮係脆架 仲有半隻溏心蛋  番茄湯底茄味道幾濃 個味幾特別 唔係平時食開嘅茄湯味埋單2個人$100都唔洗 真係好抵!!
好有日本D居酒屋feel
d位嘅闊落 坐得好舒服

order咗個『火炙三文魚飯』$42免加一,連前菜
朋友就order咗燒雞扒番茄烏冬鍋 $44免加一

三文魚飯黎先 極有驚喜 睇到個樣都流晒口水
有成5,6塊燒得好靚嘅三文魚 上面仲有少少蒜蓉
加埋個甜甜地嘅汁真係冇得輸!!
火炙三文魚飯
朋友個個都好驚喜 燒雞扒個皮係脆架 仲有半隻溏心蛋

番茄湯底茄味道幾濃 個味幾特別 唔係平時食開嘅茄湯味

埋單2個人$100都唔洗 真係好抵!!
火炙三文魚飯
2015-01-25 1234 瀏覽
之前試過隔離間青森,今次試新野,咁就中左伏先黎個前菜,餸汁浸芽菜,真係見到都唔開胃,又咸  (之後黎啲客食螺肉,勁badluck)點左兩set角切魚生飯,其實都本住食刺身啲頭頭尾尾,已經唔大期望,都仲係要失望!!!得個幾粒魚生又腥腥地,蟹籽都無粒,啲飯又好似隔夜飯咁硬 未食過咁難食既魚生飯,仲要等咁耐  間舖頭仲話係facebook like佢個page就有小食送,但真係like唔落
之前試過隔離間青森,今次試新野,咁就中左伏

先黎個前菜,餸汁浸芽菜,真係見到都唔開胃,又咸
 (之後黎啲客食螺肉,勁badluck)

得個幾粒魚生又腥腥地,蟹籽都無粒,啲飯又好似隔夜飯咁硬
未食過咁難食既魚生飯,仲要等咁耐

2015-01-24
2015-01-25 699 瀏覽
去前曾睇過評價,結果中了伏,午餐時間人客不多,等餐時間過仍然長,頭盤只有芽菜數條,味道過鹹,賣相不佳,魚生飯刺身少,希靈魚比例過多,飯感覺像格夜飯,間中有幾粒又乾又硬,總結質素價格比例低
2015-01-24
2014-10-06 999 瀏覽
簡直離譜!未食過日本餐廳油到咁。特別是肉脆卷,夾起一舊見到碟底d油成尺厚,以為自己睇錯...一咬落舊卷更是可怕,d油即刻湧出黎,多到好似汁咁囉野食仲要貴價,冇質素之餘,waiter 對油浸肉卷既解釋仲要蠍係'炸過係咁'有冇搞錯!個廚識唔識煮野食嫁?去由基本班從頭學啦!
簡直離譜!未食過日本餐廳油到咁。
一咬落舊卷更是可怕,d油即刻湧出黎,多到好似汁咁囉

有冇搞錯!個廚識唔識煮野食嫁?去由基本班從頭學啦!

2014-10-06