難得來到東涌,如果要找餐廳吃晚飯的話會想找一間這裡獨有的 !於是看到這間吃日式壽喜燒/涮涮鍋的 - 鍋處 便有興趣囉晚市在5:30開始,所以要吃下一輪就要等90分鐘~拿了票後可周圍逛逛再預時間回來入座前先選好想吃套餐還是90分鐘的放題~建議食量比較少的選套餐就好。因為跟朋友都滿肚餓的關係,所以選了放題有6款牛肉~最貴是$508的日本黑毛和牛,配的肉類共8款~除了和牛還有豚肉是一人一鍋的涮涮鍋,湯底分別點了 - 九州豬骨湯 & 龍蝦湯湯底聞起來頗香,不過味道不是很濃郁,但調味幸好也不是太淡或太鹹肉的話是選了 - 上選美國牛肉 配 美國豚肉 ($188/位) 牛肉的肉味頗濃,但口感一般~反倒是豚肉軟嫩得多火鍋醬料和配料則是自助形式,款式來說中規中矩~基本的丸類、菜也有要特別提到的話就是芋絲不是常吃那種的爽脆口感還有烏冬是分成了半個(?) 吃一整個會太飽吧~這樣子就不用怕浪費!放題還包括了雪糕、甜品和飲品都是自己去拿的 有MÖVENPICK、韓國牌子雪條等等,菓子和什果涼粉相對沒有那麼吸引囉飲品當然有汽水,也有一些韓式罐裝飲品、鴻福堂細支的瓶裝飲品若是都不喜歡亦有玄米茶等的茶包可以自己沖茶
於是看到這間吃日式壽喜燒/涮涮鍋的 - 鍋處 便有興趣囉

入座前先選好想吃套餐還是90分鐘的放題

牛肉的肉味頗濃,但口感一般~反倒是豚肉軟嫩得多
上選美國牛肉
美國豚肉

要特別提到的話就是芋絲不是常吃那種的爽脆口感

放題還包括了雪糕、甜品和飲品都是自己去拿的
飲品當然有汽水,也有一些韓式罐裝飲品、鴻福堂細支的瓶裝飲品
若是都不喜歡亦有玄米茶等的茶包可以自己沖茶
題外話/補充資料: 可能我點的牛肉是最便宜那款,所以整體來說沒什麼驚喜。 如果還會再來吃的話,應該是因為今次沒吃到壽喜燒吧 ... 畢竟這個較少機會吃
2020-10-02
$206.8 (晚餐)
6天前 0 瀏覽
今晚二人17:10入場,二位M4和牛,一sabusabu一sukiyaki,頭輪兩牛一豬正常,七盤打後牛質下降,sukiyaki 汁偏淡,取食處食物一般,服務可以,尾聲雪糕雪條任食慷慨!但⋯sukiyaki 沒牛脂開鑊!沒生日本蛋!那不見得說是no 1壽喜燒? <不陰不陽>服務員說:有客人不喜歡生蛋,所以就沒有蛋提供,要?加錢主題: 有客人食煲仔飯不喜歡落豉油,所以就沒有提供豉油,要?加錢合理嗎?希望貴店集團可更正。不是價錢問題!是食物本質文化問題。完

服務員說:有客人不喜歡生蛋,所以就沒有蛋提供,要?加錢

2020-10-18
$333.3 (晚餐)
  • Movenpick  任食
  • 澳洲M4和牛
2020-08-30 1247 瀏覽
這間已經吃過很多次 次次都覺得感覺良好 雖然地方小小 自助蔬菜區款式不算多 但我覺得夠我吃了 職員又好 又唔會嫌棄我吃限量餐 對於我不太吃肉及大食黎講 1小時15分鐘 有任食咖喱飯及熱茶 包2碟肉1雪糕及1汽水 剛好
限量午餐
限量午餐
2020-07-27 1310 瀏覽
六月中和朋友到東涌逛街, 晚上便決定在附近吃晚飯. 看見很多人在這間店排隊, 於是便想試試. 佢吸引嘅地方係有任食日本黑毛和牛. 價錢在價目表最貴,但張相個賣相吸引,所以想試. 等了近個半小時, 我們便再繼續逛街等. 輪到我們三人可以吃的時候很興奮,但其實惡夢才開始. 第一碟上的已經不是日本黑毛和牛, 最多似澳洲M5-6 和牛。 原來waiter搞錯咗,話以為我地選了澳洲M9😒。所以送上第二種比較平價牛肉當作日本和牛。我們要求換,他們才說弄錯了. 之後可能我們三人吃得很多,他們在尾段又再上一些疑似安格斯牛(圖中顯示),完全不是日本和牛,更別說是日本黑毛級數!!我們和職員理論,他們堅持說是同等牛,更訛稱只是在不同一塊 日本黑毛和牛切出,我們跟拍下照片作比較,又嘗試味道肉質是否相近。最後完全是兩回事,跟本就是安格斯牛肉,日本和牛收費,我們非常不滿這店對客人有欺詐成份. 他們宣稱提供任點任食日本黑毛和牛火鍋,便應該要用真材實料,如果擔心當中有太多客人會吃多,他們可以選擇收更貴嘅費用,或者事先在點食物前對客人解釋會有限制地給予客人的分量,這樣做生意很不老實. 極之失望的一間餐廳。未試過的朋友不建議到此. 我其中一朋友更第二天不停肚屙,真的問你敢唔敢試?
2020-07-18 1041 瀏覽
煮飯煮到有D悶,今日lunch一定要出去轉個圈,已經係第3️⃣次食的「鍋處」仍然保持水準👍比較其他火鍋放題的牛肉薄到幾乎可以睇到對面個人,呢度火鍋牛肉堅厚兼夠咬口,原來鍋處係Mr Steak旗下,所以牛肉品質都有一定保證👍👍一人一鍋可以揀自己喜歡湯底又夠晒衛生。我地揀左$1️⃣5️⃣8️⃣的嚴選美國牛放題食9️⃣0️⃣分鐘都夠!雖然有兩款甜品+幾樣雪糕,但沒有名牌雪糕坐鎮始終有D弱🧐今日兩公婆只食左7️⃣盤肉,戰鬥力稍遜呢🤨
2020-07-17
  • 自家製竹蔗茅根水
  • 火鍋牛肉
係東薈城二期睇完港產片電影🎬,就係商場食呢間成日排長龍既放題火鍋店🍲90分鐘火鍋放題,入座起計算🧮,包指定肉類無限添、自助火鍋配料、無限飲品和甜品🍮同雪糕🍦。今次點左上選美國🇺🇸牛肉放題,包無限添美國牛肉同美國豚肉,牛肉脂肪分布平均,肥瘦適中,肉色偏鮮紅,好似好新鮮咁🔖,滾一滾十秒,食落牛肉味不重,可說夠薄帶點嫩滑,不過真心有點失色。豚肉比較好有咬口, 略嫌不夠豬肉香。整體肉質一般。壽喜燒湯底偏甜,不過誠意可加,放上洋蔥🧅、豆腐、皇帝菜等。建議可加上自助區拎既金針菇,芋絲吸曬湯底既味,不俗,而且可自行添加秘製壽喜燒汁而非水。火鍋配料寫明是野菜直送區,有蔬菜🥬類、菇類、丸子🍡類,都算乾淨新鮮。甜品🍮是涼粉,蜜瓜味大福等,比較伏可不食直接食MOVINPICK雪糕🍦。總結:價錢合宜食物質素一般一分錢一分貨

總結:
價錢合宜
食物質素一般
一分錢一分貨

2020-06-27 873 瀏覽
在逛街的過程當中看到這一間火鍋店,他套餐定食,也有90分鐘的放題。這次我點了澳洲和牛套餐,他有兩盤和牛肉,蔬菜和菇類都是任吃的。牛肉上來時,脂肪分布均勻,肉色鮮紅,看似很新鮮。我點的是喜壽鍋,湯汁偏甜,鍋底有洋蔥、豆腐、皇帝菜等材料。我把鮮紅的牛肉放在過中,不夠幾秒,牛肉變熟了。放入口中,牛肉嫩滑,但牛肉味不夠濃,有點兒失色。但其他的蔬菜、菇類、豆腐、芝士丸、都好吃,材料也新鮮。最後還可以吃一杯雪糕,味道還可以。
2020-05-16 1197 瀏覽
去完大澳出返東涌搵嘢食,無意中發現呢間有壽喜燒食,係香港做任食而又有壽喜燒嘅心諗都唔方好,本來仲心大心細,但睇完啲評論又覺得唔差,最後決定試下佢,好在都無令我失望有六個唔同價位嘅級數,而我就叫咗$208嚴選美國肥牛,呢到係一人一鍋,有壽喜燒同五款涮涮鍋湯底選擇,我地就揀咗自家制麻辣鍋同壽喜燒,所有配料蔬菜都好新鮮-自家制麻辣鍋都算不錯喔-壽喜燒個汁比較稀,如果濃多小小就very good🔝牛肉質素都唔差㗎,食落都重牛味,感覺新鮮🔝美國豚肉(右)🔝除咗壽喜燒個汁稀咗小小之外,其他都好好🔝食壽喜燒點可以無生雞蛋另+$10 日本雞蛋🔝所有配料蔬菜都好新鮮🔝🔝飲品唔係太多選擇,而啤酒、清酒要另外加錢喔🔝雪糕有Movenpick任食

-自家制麻辣鍋都算不錯喔

-壽喜燒個汁比較稀,如果濃多小小就very good

🔝牛肉質素都唔差㗎,食落都重牛味,感覺新鮮

🔝美國豚肉(右)

🔝除咗壽喜燒個汁稀咗小小之外,其他都好好

🔝食壽喜燒點可以無生雞蛋
另+$10 日本雞蛋

🔝所有配料蔬菜都好新鮮🔝

🔝飲品唔係太多選擇,而啤酒、清酒要另外加錢喔

🔝雪糕有Movenpick任食

2020-05-10
2020-03-17 975 瀏覽
行完山想食飽啲,呢間係成個商場最多人排隊,任食邊爐,岩哂我呢啲餓鬼拎完飛都等左成個鐘先有得食,啲位好近,郁下就掂到格離,不過好在有個籃比你放袋,起碼唔洗攬住食。一人一鍋,湯底就揀左壽喜燒同龍蝦湯。龍蝦湯味好淡,壽喜燒就ok,不過隻蛋就催左2次都無比到。餸既選擇就同牛一差唔多,啲菜都幾新鮮,丸就得兩三種,而豬同美國牛既質數都不過不失,雪糕就有驚喜!有韓國雪條仲有movenpick!!!淨係食雪糕都食到飽

一人一鍋,湯底就揀左壽喜燒同龍蝦湯。
龍蝦湯味好淡,壽喜燒就ok,不過隻蛋就催左2次都無比到。
2020-02-02 707 瀏覽
Hana is new Japanese shabu shabu shop in citygate Tung chung. The shop is really small. And there are not many choices of food. But they have small individual pot for 1 person. And their beef quality was very good.The staff were very kind so it was good lunch($158) for me.

2020-01-27 677 瀏覽
女兒踏入11歲生日,愛火鍋和牛的她,我選擇了鍋處和她慶祝,先選擇了兩份上選和嚴選牛定食給公公婆婆,我們一家三口分別叫了澳洲M4和牛放題,有🍅湯底和龍蝦湯底,加上新鮮蔬菜、菌茹、丸類源源不絕供應,真係食到捧住肚皮,還有放題的飲品和甜品都是隨意任選。特別一提,甜品供應的雪糕也是有品牌的靚嘢,絕非本地一般雪糕。而定食甜品~北海道牛乳布甸,香滑濃郁,深得兩老直豎拇指👍惟因堂食有時間限制,每圍入座起計90分鐘,若與良朋共聚,想促膝詳談,便要另覓別處了。
直豎拇指👍
2020-01-20 575 瀏覽
都知道東涌無咩好食,估唔到放題都咁垃圾.揀左最平果個餐,d牛老到好似紙皮,幾秒都係老,早d出聲啦,咁難食又唔建議揀和牛upgrade,但真係食過 牛陣牛氣牛刷鍋,都未試過如此提驗,平餐都唔係難食到咁,最後配菜區,乜都無,來來去去都係幾條菜.最後揀曬食豬,豬還出色過牛.太垃圾,唔會有二次,亦無期待你d和牛有幾出色,第二碟又咪係老牛,下次都係咪以身試伏,得雪糕係可以,用movenpick. 其他真的不值得一提.
都知道東涌無咩好食,估唔到放題都咁垃圾.
最後揀曬食豬,豬還出色過牛.
其他真的不值得一提.
2020-01-17 328 瀏覽
今次揀左極品和牛任食$258/位 另收+1服務費星期日6:30嚟到竟然唔需要等埋就有得入座揀咗主打嘅壽喜燒同麻辣湯之前食過豬骨湯同埋蕃茄湯同埋龍蝦湯首選壽喜燒(可以加$10 雞蛋 一齊食更美味)次選豬骨湯第三麻辣湯(很微辣)一樣主攻和牛油脂更加均勻和牛食落唔硬出面任食通常啲肉好多時都未解得晒凍非常影響食物既味道呢間就唔會唔會因為任食就hea 出而且每次叫肉 都好快就會到雖然佢限每次叫兩盒但完全唔洗擔心冇肉食自助蔬菜吧方面今次有冰菜 非常少見食左2大盆甜品有 movenpick 士多啤梨 朱古力 咖啡 雲呢拿 其他牌子 海鹽 玄米茶味雪條有 榴連 芒果推介movenpick 朱古力 有粒粒朱古力係入面 非常香濃 有口感榴連雪條 濃濃既榴連香 榴連迷必食!
今次揀左極品和牛任食$258/位
另收+1服務費

星期日6:30嚟到竟然唔需要等埋就有得入座

揀咗主打嘅壽喜燒同麻辣湯
之前食過豬骨湯同埋蕃茄湯同埋龍蝦湯
首選壽喜燒(可以加$10 雞蛋 一齊食更美味)
次選豬骨湯
第三麻辣湯(很微辣)

一樣主攻和牛

有 movenpick 士多啤梨 朱古力 咖啡 雲呢拿
其他牌子 海鹽 玄米茶味
雪條有 榴連 芒果
推介

榴連雪條 濃濃既榴連香 榴連迷必食!
2020-01-13 472 瀏覽
平時呢間嘢十二點幾就好多人,所以今日早啲去食,大約十一點半就入座了,人流明顯較少。點了「嚴選美國牛肉定食」($108),揀左壽喜燒湯底,幾濃味!定食包兩盤牛肉,每盤大約有3塊牛肉,幾大塊同有肉味;而配料任攞,有丸類、菜類、豆類食品等(個人比較鐘意皇帝菜),包一罐飲品(只有百事無可口可樂)同一客甜品(可以揀雪條或者雪糕)基本上定食牛肉既份量都幾夠、幾飽肚!總括嚟講:性價比高既涮涮鍋!下次都會繼續再幫襯!

基本上定食牛肉既份量都幾夠、幾飽肚!

總括嚟講:性價比高既涮涮鍋!下次都會繼續再幫襯!
壽喜燒湯底
嚴選美國牛肉
火鍋配料
海鹽味雪糕
壽喜燒湯底
嚴選美國牛肉
2020-01-07 292 瀏覽
放題用肉質種類定價錢, 一人一鍋。好彩早到,平日六點半後已經有人龍。麻辣湯底~ 只有微辣級數龍蝦湯底~很香的龍蝦湯味 , 但湯底味淡調味區乾淨衛生飲品區雪糕專櫃~ 貴價牌子 Monvenpick,朱古力, 雲呢拿 ,士多啤梨味任選任食蔬菜區~ 種類繁多 除了蔬菜,還有菇類,燒豆腐, 豆腐卜,龍蝦丸,芝士丸,墨魚丸,腸仔,獅子狗魚蛋……非常衛生乾淨,賣相吸引,食慾大增選了$198放題有三款肉類~ 嚴選牛肉/ 上選牛肉/ 豚肉肉質都非常新鮮豚肉上選美國牛肉/嚴選美國牛肉上枱後,外觀,肉質也差不多,也分不清是上選定還是嚴選牛肉牛肉食後感:餐廳乾淨衛生 ,光線充足, 食物賣相吸引, 肉質新鮮, 難怪大排長龍。
放題用肉質種類定價錢, 一人一鍋。
好彩早到,平日六點半後已經有人龍。

麻辣湯底~
只有微辣級數

龍蝦湯底~
很香的龍蝦湯味 , 但湯底味淡

調味區乾淨衛生

飲品區

雪糕專櫃~

蔬菜區~ 種類繁多
除了蔬菜,還有菇類,燒豆腐, 豆腐卜,
龍蝦丸,芝士丸,墨魚丸,腸仔,獅子狗魚蛋……
非常衛生乾淨,賣相吸引,食慾大增

選了$198放題
有三款肉類~ 嚴選牛肉/ 上選牛肉/ 豚肉
肉質都非常新鮮

豚肉

上選美國牛肉/嚴選美國牛肉
上枱後,外觀,肉質也差不多,也分不清是上選定還是嚴選

牛肉

牛肉