2021-03-13 685 瀏覽
預料會去吃的一餐,只是一直未確定時間。知道店會暫別,未定重開時間。因為是星期六沒有午餐了,只有跟餐單的單點美食。1)炸軟殼蟹手卷足有一隻軟殼蟹,將蟹對半切開的。2)豬軟骨石鍋飯此飯要上菜後決定要唔要飯焦,要就等一陣才拌勻,唔要的話就即時拌勻。注意鐵匙羹不要放石鍋內,因為會傳熱。<--都是服務員告知的。3)牡蠣天婦羅4)燒菠蘿照片內為2份的份量。飲品:靜岡綠茶可樂,蜂蜜青檸熱柑桔食後飽到整個下午都回味緊石鍋飯的味道!(純個人口味)
預料會去吃的一餐,只是一直未確定時間。
知道店會暫別,未定重開時間。

因為是星期六沒有午餐了,只有跟餐單的單點美食。
1)炸軟殼蟹手卷
炸軟殼蟹手卷

足有一隻軟殼蟹,將蟹對半切開的。
2)豬軟骨石鍋飯

豬軟骨石鍋飯

3)牡蠣天婦羅
牡蠣天婦羅

4)燒菠蘿
燒菠蘿 x 2

照片內為2份的份量。
飲品:
靜岡綠茶可樂
靜岡綠茶可樂

,蜂蜜青檸熱柑桔

食後飽到整個下午都回味緊石鍋飯的味道!(純個人口味)
2021-03-13
炸軟殼蟹手卷
豬軟骨石鍋飯
牡蠣天婦羅
燒菠蘿 x 2
2021-03-11 454 瀏覽
排唔到壽司郎就搵到附近有間壽司店見到大家評論都話性價比高 就決定左!.剛開始坐低 見到menu 價錢係偏貴壽司都係每一件件計算餐廳地點係近地鐵站 但係係小巷中的樓上鋪不過招牌都明顯 所以算容易搵到.前菜就叫左三文魚特長壽司同芥辣八爪魚軍艦芥辣八爪魚入口仲係新鮮雪櫃拎出嚟咁配搭碎青瓜粒 仲仍然爽口包住軍艦的紫菜仲係噿特長三文魚十分之抵食就好似上YouTube 見到人食三文魚麵.下一道就係三文魚軟殼蟹卷炸軟殼蟹一啲油膩感都無卷物 仲包得好實.角切丼有三文魚、吞拿魚、右口魚邊、玉子、油金魚等都一樣新鮮 同大份魚生仲有同拌醬油另外仲有牛舌因為等待時間都好耐到咗掛住食就忘記左影相不過係最推薦!係好難燒到冧身 入味但黎間就做到!
排唔到壽司
就搵到附近有間壽司
見到大家評論都話性價比高 就決定左!
剛開始坐低 見到menu 價錢係偏貴
就好似上YouTube 見到人食三文魚麵

下一道就係三文魚軟殼蟹卷
炸軟殼蟹一啲油膩感都無
卷物 仲包得好實

角切丼有三文魚、吞拿魚、右口魚邊、玉子、油金魚等
都一樣新鮮 同大份

係好難燒到冧身 入味
但黎間就做到!
  • 燒牛舌
  • 角切魚生丼
臨別秋波,總要嚟一嚟 #錦壽築地。叫咗芒果牛油果山藥壽司、右口魚群邊壽司同照燒豬扒拉麵 (粗麵),話咁快嘢食就逐一送到。靚仔侍應好細心咁提我要食咗左口魚先,因為塊紫菜放耐咗會腍。我小心翼翼咁用紫菜包好成件壽司,然後一口將成件壽司放入口。哇!入口即溶!嗰種嘅魚油香味不停喺嗰口度下,久久不散,好好食呀!食完左口魚,侍郎隨即收起隻碟,跟住幫我將碟芒果壽司放喺我面前,示意進食嘅次序。果然,一啖咬入口即時成個口清新哂!芒果嘅酸味,青瓜同山藥嘅爽脆,配合牛油果嘅油脂感,,完全唔使點任何嘢,成件壽司就算無肉都仿彿有肉咁,唔食過係唔知有幾好食!剛好,將之前左口魚嘅油膩味道清除哂,正可以為下一道菜色作好味蕾嘅準備。最後輪到照燒豬扒拉麵。豬扒煎到脆卜卜,仲有陣炭燒味,而且好滑嫩。粗拉麵彈牙,配合筍條同爽口木耳,再加埋濃郁嘅湯底,好滿足!舖頭做到今個月尾就暫休喇,想食就要快手卜枱了!
臨別秋波,總要嚟一嚟 #錦壽築地。

舖頭做到今個月尾就暫休喇,想食就要快手卜枱了!
2021-03-07
  • 芒果牛油果山藥壽司
  • 左口魚群邊壽司
2021-03-01 497 瀏覽
在OpenRice預約訂枱逢星期一至四及星期日有九折優惠,由於我去當日已經沒有得訂座座位,所以直接Walk in,6:00剛剛好到達,好彩職員俾我入座,不過要7:15離開,職員安排了我坐門口的位置,一路不斷有人客進來,訂咗位嘅當然可以進入啦,但冇訂位嘅職員已經向客人說沒有毁了要8:30後才有,所以我很幸運👍🏻下次一定要預早在OpenRice book枱👍🏻每一位職員都非常十分有禮貌這一點真係值得一讚👏🏻👏🏻1)海膽三文魚壽司- 非常新鮮2)挪威三文魚壽司- 非常新鮮3)玉子壽司- 簡單嘅都做得好好4) 咖喱吉列豬扒飯- 豬扒夠入味,爽口,係咖喱汁比較少5)叉燒拉麵 - 叉燒不算太肥,拉麵十分有口感6)燒茄子🍆- 燒得不錯,不會太熟👍🏻清清淡淡由於今天不是太肚餓,一行四人只是叫咗這些食物,下次一定會再來試多些不同種類食物
每一位職員都非常十分有禮貌這一點真係值得一讚👏🏻👏🏻
6)燒茄子🍆- 燒得不錯,不會太熟👍🏻清清淡淡
2021-02-28
  • 三文魚海膽卷
2021-02-18 388 瀏覽
辣辣壽司邊個食(出賣年齡系列)真人勁後生,全店員工勁nice, 襯未返工而又放寬咗小小限聚所以見下啲舊朋友。午餐都多人,上菜好快,仲提我哋刺身盡快食,坐得舒服,收碟快。如果呢類套餐喺我返工附近食肯定過百蚊,希望店舖能撐住,沒有下不完的雨。本身已經喺Openrice app度打定星以備回復正常生活時老闆宴客之選加油
辣辣壽司邊個食(出賣年齡系列
加油
2021-02-18
  • 什錦刺身
2021-01-31 501 瀏覽
餐廳位置十分方便,由地鐵站行上去十分鐘都唔洗。一入到餐廳。已經感受到侍應非常友善。食物方面非常之有水準。壽司擺盤非常之吸引,而且食得出係新鮮嘅,不枉我特登由大埔過嚟食你。除咗壽司之外我地都叫咗個刺身拼盤,食得出佢嘅拼盤入面嘅刺身非常新鮮。而且口感好好。其實佢價錢以呢個質素嚟講一啲都唔貴。相信其他舖頭都做唔到。呢間餐廳我會推介比大家,食材新鮮,侍應嘅友善態度同性價比。間直就滿足晒呢三方面嘅需要,大家真心值得一試。
2020-12-06 508 瀏覽
第一次食由朋友介紹嘅《錦壽築地》。 店舖入口唔起眼, 隱身喺舊式大廈裏面, 冇華麗嘅裝潢,但係食物好有驚喜👍👍👍刺身好新鮮,仲有好多特別食品係出面連鎖店冇嘅🤤 店員又會推介o下是日精選,服務態度非常好👍👍👍

2020-12-02
2020-12-02 384 瀏覽
在德興街有一家日本餐廳 ,位置很隱蔽, 在樓下招牌很细少, 我多次行過都找不到門口。我参考一下其他同文寫這店的食評, 其中有一位強調這是一家藍店 ,但他說他覺得這店的食物沒有水準所以他不會到來。 我個人覺得寫食評 主要是用個人觀點去評論餐廳的裝修,服務和食物水準 ,主要是給其他食客參考 ,我不會把個人政治取向別有用心的放入文中,影响了食評的原意。 回歸主题,入到餐廳,侍应問我們是誰介紹來的,我說是路過,他引領我們進入座位,领我们去的位置,旁边及前後都已有客, 當時時間尚早客人不多 ,我要求去其他較隔離的檯。 這裏比較特色是入門口有一個落地大酒櫃 ,櫃檯掛了一些支持警察的裝飾 ,也有用店長的相做了一些漫畫, 店内裝修算是一般。 一看餐牌, 是一般香港版的居酒屋佈局,這裏主打是日式魚生,寿司和串燒類。 我們點了兩份魚生, 一個燒三文魚頭和串燒雞翼, 魚生份量一般, 魚肉的新鮮程度感覺是批發交來貨 ,燒三文魚頭 ,味道不錯, 串燒雞翼味道也適中,証明師傅也用心去做,這裏賣的酒種類不少,价格一般。 跟著很多食客都陸續到來, 好像大部分都是熟客 ,氣氛開始熱鬧 ,証明食品是有一定水準,否则很難有回頭客。
2020-11-04
2020-11-29 378 瀏覽
想黎《錦壽築地》食晚餐,就要睇下有無運氣,呢度實在太難訂位,想食都未必食到,次次都係早幾日打去訂位,但係要等到當日先通知有無位,《錦壽築地》實在太受歡迎了。當晚見到錦師傅好忙,咩都親力親為,有時仲會主動同客人傾計,好親切。當晚食左幾款人氣壽司,特長三文魚壽司,好抵食,只係$19 件。軟殼蟹天婦羅$88,大大件,而且仲有好多蟹膏😋,好好味。餃子雞翼$58燒得好香,好食。火龍卷$108 (八件),賣相好靚好吸引,蝦夠大隻。蟹子沙律$68,d蟹子多到差乎滿瀉,好誇張。全部都好高質素,服務態度好好,而且細心,經常會主動添茶。2020年10月29日

2020年10月29日
蟹子沙律
2020-10-29
蟹子沙律
  • 火龍卷
  • 餃子雞翼
2020-11-28 204 瀏覽
錦壽築地餐廳雖小,五臟俱全 :)地點位於恆豐商場後面,就在佐敦地鐵站上面,非常方便。步進餐廳,面帶笑容的職員非常友善,令人舒服。點了魚生盤、壽司、燒物、拉麵,味道很好,食材新鮮,份量適中 下一次要早點到餐廳,因為太晚,好幾樣食物已售完了。。。會再去的 :)
錦壽築地餐廳雖小,五臟俱全 :)

地點位於恆豐商場後面,就在佐敦地鐵站上面,非常方便。

步進餐廳,面帶笑容的職員非常友善,令人舒服。

點了魚生盤、壽司、燒物、拉麵,味道很好,食材新鮮,份量適中

下一次要早點到餐廳,因為太晚,好幾樣食物已售完了。。。

會再去的 :)
2020-11-19 284 瀏覽
是日過來佐敦搞啲野,整完緊係要揾個地方醫下肚,上來揾下搵下,就揾到呢間,見啲食評不錯,所以就來踩下場😌😌兩個人,叫左個拉麵set 同壽司set,另加一客燒牛🐮👅拉麵set $78揀左個牛肋拉麵,牛肋入味,唔會太淋,仲有隻糖心蛋,麵質都不錯, set仲有兩件反卷+飲品(揀熱青檸柑桔,飲完好舒服,不是一般的平價貨)壽司set由於我地唔食三文魚,就問侍應可否轉其他魚,侍應話可以,隨師傅揀轉咩魚生,我地當然冇所謂啦,因為唔係間間肯,貼心服務抵賺👏🏻👏🏻8件壽司+兩件反卷+一件手卷+兩舊蛋蛋魚生全部都好新鮮,甜蝦真係好鮮甜,貨真價實套餐仲加埋麵豉湯添$88做到呢個水準,真心超值燒🐮👅 $38一串4舊,燒得剛剛好,好香🐮味(不是so味),有口感,不痴牙,又是水準之作食完呢餐好滿足,又要繼續下午的日程了PS. 午餐免收加一總結:一定再來

兩個人,叫左個拉麵set 同壽司set,另加一客燒牛🐮👅

拉麵set $78

壽司set
8件壽司+兩件反卷+一件手卷+兩舊蛋蛋
魚生全部都好新鮮,甜蝦真係好鮮甜,貨真價實
套餐仲加埋麵豉湯添
$88做到呢個水準,真心超值

燒🐮👅 $38

食完呢餐好滿足,又要繼續下午的日程了

PS. 午餐免收加一

總結:一定再來
2020-11-16
  • 燒牛舌
2020-11-16 265 瀏覽
今日lunch 去咗位於佐敦嘅錦壽築地老闆錦師傅曾經係無線電視辣辣椒壽司邊個食負責整辣辣壽司嘅主廚食物方面當然非常有水準壽司方面大小啱啱好 一口份量食日本餐當然唔少得三文魚 必食長型三文魚食材方面非常新鮮刺身方面taro 入口即溶三文魚刺身非常厚身 正燒牛肉壽司牛肉夠入味牛舌串燒夠juicy 唔會太諗同鹹手羽(雞翼)串燒皮黃金香脆 肉非常juicy唔會太諗同鮮嬾除咗食物方面有水準 員工服務態度亦非常好員工有禮貌有笑容 服務細心周到 如果大家想食高水凖日本餐 可以考慮一價錢方面亦都非常抵
今日lunch 去咗位於佐敦嘅錦壽築地

員工有禮貌有笑容 服務細心周到

如果大家想食高水凖日本餐 可以考慮一

價錢方面亦都非常抵

2020-11-16
之前聽Save HK谷友介紹,見SaveHK藍絲會員有優惠,所以就幫趁啦!一入到去,的確見到好多藍營文宣!值得一讚!不過野食唔太好,三文魚真係非常普通,同爭鮮差唔多,咁既價錢唔太值。壽司魚生好凍,飯就熱,奇怪!唔知壽司係唔係應該係這樣,不過食落真係唔太鍾意!擺落口的時候奇怪,因為又凍又熱。飲品都好一般,價錢偏貴,如果來的話,建議不叫額外飲品。總結來說,我只係因為藍店所以先來,不過食物真係唔得,應該唔會再來!

一入到去,的確見到好多藍營文宣!值得一讚!

2020-11-07 390 瀏覽
朋友介紹左呢間日本餐廳俾我,而佢都上過TVB,開頭會諗都會覺得係貴野,睇menu都係啲大路野黎。不過冇諗過會有驚喜同大滿足囉!舖頭位置其實係隱瞞架,不過好彩冇行錯路同埋都易揾。我比較早到,12點上去都有好多吉位。職員帶完位會問你係咪第一次黎,話你知點樣落單,可以自己剔紙仔或者掃QR Code。我地就用左手機落,上菜都快。睇埋Menu同價錢,真心平!因為100蚊樓下食咁豐富嘅午飯基本係冇可能架。我地實在選擇困難,所以索性叫兩個壽司定食再+冷烏冬定食跟刺身。壽司定食要讚餐廳毫不吝嗇食材。三文魚剌身係薄刺,但唔係薄到係紙咁,同埋真係超長。另外隻蝦真係原隻上,都鮮甜嘅。最後係手卷,個紫菜係好脆,唔係放左好耐淋哂嗰隻。凍烏冬有驚喜,竟然係跟剌身仲平過跟壽司,而且烏冬非常彈牙,好好食。如果用呢個價錢食呢堆野,相信第二間一定唔得!仲要100蚊樓下喎,免加一呢~或者係舖頭租比較平掛,因為我真心覺得佢地係平,仲要喺佐敦,其他地方一定做唔到。呢間我真心推介,如果你要求唔係非常高,唔食好刁鑽嘅野,呢間絕對啱。下次我都會試試其他野。

壽司定食要讚餐廳毫不吝嗇食材。

2020-10-06
2020-11-05 352 瀏覽
老闆的漫畫圖像午餐時段由12:00~3:00pm,星期一至五免收加一餐牌選擇非常多,而且價錢超值。午市套餐均送餐飲。若沒有食客等位,餐廳絕不趕客。而且侍應非常勤快,也自動幫客人添茶,非常细心 什錦天婦羅飯定食~$88叉燒拉麵定食~$68/送是日小食和卷物餐送是日小食~厚切肥美三文魚壽司定食~$88長三文魚,油甘魚,海膽,章紅魚,白玉豚,甘蝦,蟹籽,墨魚,玉子卷物,手捲,是日小食, 麵豉湯 。差啲以為自己眼花,壽司上枱, 新鮮,大件,豐富。非常超值抵食新鮮的海膽壽司牛脷~$78
老闆的漫畫圖像

午餐時段由12:00~3:00pm,
星期一至五免收加一
餐牌選擇非常多,而且價錢超值。
午市套餐均送餐飲。
若沒有食客等位,餐廳絕不趕客。
而且侍應非常勤快,也自動幫客人添茶,
非常细心

什錦天婦羅飯定食~$88