餐廳: 銖記海鮮飯店
資訊:

2024-04-02 72 瀏覽
時價一定要問清楚價錢!避風塘炒炒蟹三人用,埋單才知此隻蟹要過$600🥲⋯⋯如此價錢應知會一聲!大家街坊!其他食物都好!最好是不收開瓶費!招牌風沙雞冇失望😃隻蟹價錢當上了一課!多數有外國朋友來港都上去食的!高級大牌搪風味
多數有外國朋友來港都上去食的!高級大牌搪風味

2024-04-02
2023-05-03 1803 瀏覽
坐低冇耐,聽到隔籬枱買單,有小爭執,個食客問做咩無啦啦收多咗錢,我都不以為然。🫣🫣🫣跟住我叫咗個午餐,想加個白灼菜心,係我衰,冇問清楚價錢,埋單嘅時候$120,即係碟菜要成$60,佢話係一個餐嘅價錢😵‍💫 我係有啲嚇親嘅,因為碟菜芯係好細碟(係出面食碗麵加碟油菜嗰個size),點睇都唔係一個餐啦,仲要係切到好碎嘅菜芯,$30都畀多佢,唔好話$60。咁係我衰嘅,點會諗到天下間會有咁細碟菜要成$60先得㗎,點諗到原來白灼菜芯可以係一個餐😨真係大開眼界🫠🫠🫠下次都係自己睇路,吖唔係,無下次啦🙏🏽

下次都係自己睇路,吖唔係,無下次啦🙏🏽
2022-12-28 2102 瀏覽
本身都有周不時去開銖記食飯,個翅係幾抵食。不過今次雞燉翅湯啖左,算啦都ok收貨,戲肉嚟喇,叫咗個砵酒鮮魷同炒牛柳粒,砵酒鮮魷上一枱都感覺瀨嘢,係上哂粉漿炸完攤凍咗再焗,食落口係一pat焗淋哂嘅粉漿魷,我真係孤陋寡聞,唔知呢個係咩創新煮法。炒牛柳粒仲大鑊,我真係估唔到呢個都會出事。一咬落去,淋哂,係嗱到d肉淋哂個隻,唔好講牛味,連肉味都冇埋,完全唔知自己食緊咩肉,都唔知佢嗱左舊肉幾多日2碟餸最正常係伴碟嘅西蘭花。連正常嘅水平都冇,真係差到不堪入目,煮到咁我真係寧願食杯麵。
本身都有周不時去開銖記食飯,個翅係幾抵食。

2碟餸最正常係伴碟嘅西蘭花。

2022-10-15 1857 瀏覽
下午行山沿路由灣仔至跑馬地,三小後已經入夜六點半,見到熟食中心居然仲營業,入去一看,因太疲倦就坐低,叫咗蒜香骨,胡椒豬肚湯,蝦乾粉絲雜菜煲,砵酒煮桶蠔。味道方面算合格,蒜香骨即煮熱辣辣但肉偏瘦,砵酒煮桶蠔可以一試,冇蠔腥臭味,至於胡椒豬肚湯及蝦乾粉絲雜菜煲味道尚可。環境空曠,夠冷氣,坐得算舒服。
2022-10-15
2022-06-17 2165 瀏覽
簡單小菜有鑊氣,今次特登過嚟食過鮑魚,老實講味道不及罐頭鮑魚,每款菜式細細碟,可以叫多幾個餸,廚房出菜都好快,如果經過開可以試吓,但唔使特登過去了😂,平均分我比70
2022-06-16
2022-01-25 2009 瀏覽
路過隨意吃個快午餐,店員熱情拉客招待入座,入座後才知道是銖記《豉汁蒸鯇魚》周圍望望,眼見很多食客都點了蒸魚套飯,我也趁高興點了蒸魚配是日例湯。蒸鯇魚份量不少很抵食。而且質素不錯,鯇魚鮮味,豉汁咸淡適中,難怪很多食客都點蒸魚。《叉燒炒蛋》熱辣辣上枱,蛋炒得夠滑,但蛋香不濃,叉燒普普通通,整體是可想像的味道。重點是大大份,絕對是飽肚之選。

《豉汁蒸鯇魚》
豉汁蒸鯇魚

《叉燒炒蛋》
叉燒炒蛋
2022-01-20
2021-10-01 2026 瀏覽
我地一行10人,分開兩張枱,每枱5人,一坐低已經係落單個人(應該係老細)面前討論每碟餸分兩碟上,咁就大家可以叫多d唔同種類既餸。到正式落單我地都講到明話係每個餸分開兩隻碟上,問佢做唔做到,佢話做到冇問題。點知到最尾埋單佢每個餸x2,我地問返佢,佢就一好惡咁話我地做唔到嫁,就走開左,留返我地係埋餐個dee到俾錢。我地總共10個人,當中有一個係細路,有8個後生,得其中3個係後生仔。每枱得5個人,有咩可能每枱會叫9個餸加一隻風沙雞?最尾埋單收錢個deedee話係溝通出左問題,我地同個落單個人確認哂,分兩個碟上做唔做到,佢話冇問題幫我地一碟餸分開兩隻碟上。最尾我地俾左雙陪價錢。錢唔係好大問題,係處理手法令顧客體驗感覺好差!
最尾我地俾左雙陪價錢。
錢唔係好大問題,係處理手法令顧客體驗感覺好差!
位於跑馬地這個黃金地段,有一個熟食中心,當中有一間隱世食店,真心推介👍🏻實在好有驚喜💖這晚係平日嘅晚上,都坐無虛席,就知道有好多捧場客🎊先來小食,黃金涼瓜🫑配搭新穎,有創意,連平日唔食涼瓜嘅我,都覺得好好味👍🏻椒鹽鮮魷🦑好邪惡,但越邪惡越好味🤣魚翅🍲真材實料😍😍😍牛油煎鮑魚🦪很欣賞咁樣嘅烹調方法,原來係太子爺嘅作品,鮑魚香脆肉厚,很有口感😋子母蝦🦐蝦內混合了魚肉/帶子,有豐富層次感,驚喜之作🦐豉椒炒蜆🧆大大碟,好入味,無沙⬅️好重要😊風沙雞🐓招牌菜👍🏻雞肉好嫩滑,香脆,必食推介燒汁一口牛🐮一口一啖牛肉,牛肉固然係好味,連配菜都炒得好香口。小炒皇都好有特色✅香煎胡椒餅🧂胡椒味重,啱晒鍾意食辣嘅朋友今天晚餐真係好豐富😋好滿足💖令人回味

這晚係平日嘅晚上,都坐無虛席,就知道有好多捧場客🎊

先來小食,黃金涼瓜🫑
配搭新穎,有創意,連平日唔食涼瓜嘅我,都覺得好好味👍🏻

椒鹽鮮魷🦑
好邪惡,但越邪惡越好味🤣

魚翅🍲真材實料😍😍😍

牛油煎鮑魚🦪

子母蝦🦐

蝦內混合了魚肉/帶子,有豐富層次感,驚喜之作🦐

豉椒炒蜆🧆
大大碟,好入味,無沙⬅️好重要😊

風沙雞🐓
招牌菜👍🏻雞肉好嫩滑,香脆,必食推介

燒汁一口牛🐮
一口一啖牛肉,牛肉固然係好味,連配菜都炒得好香口。

小炒皇
都好有特色✅

香煎胡椒餅🧂
胡椒味重,啱晒鍾意食辣嘅朋友

今天晚餐真係好豐富😋好滿足💖令人回味
2021-08-26
  • 牛油煎鮑魚
  • 風沙雞
2021-08-10 1380 瀏覽
和朋友一起係到吃晚餐,叫左幾個餸,個質素全部都勁高質。最鐘意的是風沙雞。中式炸雞往往好難做好在皮脆加肉嫩,而在平價代表中,我認為第一。吃得出它唔是直接生炸,但它完全無overcook,反而在兩者間取得完全平衡,無阻它美味。全餐飯的主角。牛油煎鮑魚和黃金苦瓜都是上乘之作,鮑魚的軟乘托牛迪和蛋黃的罪惡,齒頰留香。黃金苦瓜也是一流的下酒菜。食物質素高,價格合理。家庭聚會和與朋友把酒言觀佳地。離屋頗遠,但會吃過返尋味。
和朋友一起係到吃晚餐,叫左幾個餸,個質素全部都勁高質。

食物質素高,價格合理。家庭聚會和與朋友把酒言觀佳地。
離屋頗遠,但會吃過返尋味。
2021-08-06 897 瀏覽
廢話唔多講,首先要讚一讚呢度嘅金沙雞,暫時係我食過最好食嘅雞!🤤唔似普通嘅炸子雞,雖然雞皮都係好趣,但係佢仲用咗啲蒜醃製,而且上面會有啲蒜粉,成隻雞都好入味,又唔會好鹹。而且,就算雞胸嘅部位都好滑,唔會好鞋,完全係高水準嘅雞黎。👍🏼👍🏼再者,個牛油焗鮑魚亦都係另一個我覺得好驚豔嘅菜。首先鮑魚唔會老,好彈牙,而且好大牛油味,而且會有少少調味去提升鮮味。好味程度絕對唔輸得過金沙雞!😍😍而且,仲有一樣較為創意嘅菜係鹹蛋黃苦瓜。其實佢就係苦瓜,但係用鹹蛋黃當天婦羅皮。唔好睇佢好似唔係幾夾,又或者好簡單,其實食落去好有層次感。首先就係鬆脆嘅鹹蛋黃外皮,入邊就係琳琳地嘅苦瓜,呢仲口感真係第一次試!總結來講,呢間絕對係一間CP值超級高嘅食肆!😍🔥🤪

總結來講,呢間絕對係一間CP值超級高嘅食肆!😍🔥🤪
金沙雞
牛油焗鮑魚
鹹蛋黃苦瓜
金沙雞
牛油焗鮑魚
鹹蛋黃苦瓜
2021-08-05 842 瀏覽
難得一見的美味粵菜昨日和朋友到此聚餐 菜式一如既往般好吃風沙雞 蒜香而不搶鮮味 皮脆而不膩 雞肉鮮嫩牛油煎飽魚 牛油味令到本應無味的鮑魚變得充滿風味 酥脆的外皮配合軟軟的鮑魚 口感非常豐富黃金涼瓜 鹹蛋黃中和了涼瓜的苦味突顯其回味 令到小孩也容易入口魚翅非常足料 湯汁鮮甜 酥炸白飯魚及鮮魷 香口而脆口 又不會滿盤子也是油豉椒炒蜆 蜆肉新鮮鮮甜 醬汁不會搶過蜆肉的鮮味 反而突顯蜆肉的質素餐廳食物質素頗高 在我以往吃過的粵菜餐廳裡可以排進前五名 相信會再去多幾次
難得一見的美味粵菜
  • 黃金涼瓜
  • 牛油煎鮑魚
  • 金牌風沙雞
2021-05-15 1122 瀏覽
今日同家人去完石澳游完水,難得過海就搵下港島區有咩好食,聽聞依間銖記D野好得,就試下佢。見到係熟食市場,本身諗住中伏,但上到去上面又幾多人食喎。我地人唔多得三個大人,一個小朋友,叫左4款小菜(風沙雞,椒鹽鮮尤,椒鹽牛仔骨同豉椒鵝腸)隻雞D肉好滑又入味,重點係D皮同薯片一樣甘脆。鮮尤新鮮,炸漿唔厚。鵝腸無肥皂炒得夠鍋氣。牛仔骨炒得唔老好食。一句講曬(全部都好食)最後埋單仲有驚喜,全部加埋唔駛400蚊
隻雞D肉好滑又入味,重點係D皮同薯片一樣甘脆。
鮮尤新鮮,炸漿唔厚。
鵝腸無肥皂炒得夠鍋氣。
牛仔骨炒得唔老好食。
一句講曬(全部都好食

最後埋單仲有驚喜,全部加埋唔駛400蚊
2021-05-03
  • 風沙雞
2021-03-28 882 瀏覽
今次來這裏不是吃它的風沙雞, 也不是吃它的海鮮, 而是簡單吃它的午飯, 在跑馬地工作完後, 要選擇一家五六十元定價的, 並不容易, 除了那家要排很久隊但不不太好吃, 只是靠着其裝橫及歷史的茶餐廳外, 市政大廈是唯一選擇. 銖記的小菜午餐一飯一菜及一餐飲, 五十五元就算是港島區也算是經濟. 最重要是, 小菜也是即叫即炒, 夠鑊氣.咕嚕肉炸得外脆內稔, 啖啖肉而沒有油膉味, 汁料在梅頭肉上上得甚為均勻, 紅醋醬汁甜而不微酸, 在這炎熱的四月天相當開胃, 如此的價錢沒有什麼可以投訴. 椒鹽豬扒的椒鹽味濃重但不死咸, 用以送飯同樣一流, 無論是前者的梅頭還是後者的豬扒, 肉質同樣嫩滑, 只是後者有點失色的地方, 就是表面有點過濕, 有點軟融而不夠脆呢! 還是咕嚕肉略勝一籌.

2021-02-26 812 瀏覽
因為近來調往此區工作,午飯時段,搵食比較困難,在此富貴區價錢比較昂貴,所以,前往此熟食中心午餐,場地不算太,勝在開揚,光線充足,有四間店舖開門...當然,揀選名店铢記...午飯時段,有粉、麵、飯...多選擇⋯⋯送例湯及樽裝或罐裝可樂...蒸水蛋,夠大份,蛋幾滑溜,畧嫌豉油落得多左。依然,好送飯...星州炒米...香味四溢,每條米粉都甘係入味,洋葱丶紅椒...都有炒過,熟的,容易入口,其他材料...叉燒、旦丶火腿丶雞絲,很豐盛..唔太油,唔太咸,不過,米粉似乎炒得乾咗少少...比較硬身...椒鹽豬扒,份量不少,豬扒夠鬆,肉汁豐富,椒鹽味濃,不錯埋單每人$55,算係抵食

午飯時段,有粉、麵、飯...多選擇⋯⋯

送例湯及樽裝或罐裝可樂...

椒鹽豬扒,份量不少,豬扒夠鬆,肉汁豐富,椒鹽味濃,不錯

埋單每人$55,算係抵食

2021-02-25 616 瀏覽
喺跑馬地街市,已經出咗名好耐,但係仍然有少少呢埋嘅銖記,一向水準唔錯仍然係我哋家中常會返食嘅一間餐廳。例湯或其他堂平時都非常有火氣。除咗牛腩食過兩次都係一般之外,其他在餐牌中見到嘅大多數都係好菜。尤其是係佢馳名嘅羊腩煲,或者炸子雞兩樣都係小朋友同大人喜歡既一碟菜。講到服務就不嬲非常周到,對老人家有貼心,對小朋友有愛心。Highly recommend, especially if you are in the area.

講到服務就不嬲非常周到,對老人家有貼心,對小朋友有愛心。