餐廳: 銀龍粉麵茶餐廳
資訊:

餐廳: 銀龍粉麵茶餐廳
資訊:

2024-07-17 21 瀏覽
Lunch 時間又到🍽️今日試下銀龍午市套餐魚角牛丸河配魚皮🐟凍 OT 🍹冇期望就冇失望🤭夠快,落單5分鐘已齊曬🏃🏃眼見都幾多游客幫觀樓面姐姐都好勤快唯一可以讚下嘅係冷氣足夠😅
Lunch 時間又到🍽️

樓面姐姐都好勤快
唯一可以讚下嘅係冷氣足夠😅
2024-07-17
2024-02-10 163 瀏覽
從來冇食過咁難食嘅意粉⋯真係好難食好難食,成$70幾一個意粉,竟然半碟水,味道極淡,意粉極硬好似冇熟咁🤢因為嗌俾小朋友,於是有禮詢問店員可唔可以幫手焗熟啲。店員完全唔理,話呢個就係正宗口味🙏🏻另外嗌咗一個雲吞雞,啲湯係濃湯寶嘅味道,雞肉全部都係雞胸,皮厚肉柴,而且冇咩味,大半兜都食唔落去最重要係舖頭店員態度極差😡同老闆講要點單直程唔理我哋(佢企喺隔離一定聽到我哋講嘢)⋯問店員落杯嘢飲都要等5分鐘
從來冇食過咁難食嘅意粉⋯

肉醬意粉
2023-11-25 179 瀏覽
嗌海南雞飯嚟到發現根本係白切雞,雞肉又鞋又老又多骨一啲味都冇,見到都唔開胃,70幾我去食個切雞飯仲好食過佢,最好笑係比甜辣醬我點佢個白切雞,銀龍咁大間連鎖餐廳都整埋啲咁伏嘅野?
2023-09-21 249 瀏覽
一間正宗垃圾茶餐廳,超級極度差服務,垃圾級數食物,永遠永遠唔會再幫襯,就咁睇現場人士個個都想快啲走,趕客嘅服務加上價錢唔平,特別係當你正在進食嘅時間,那位戴眼鏡唔知係唔係經理嘅男人用毛毛清潔客人頭頂嘅冷氣槽,另外那位唔知係唔係經理嘅男人不停在現場用粗魯嘅語氣同員工和客人溝通,問呢一位大哥想攞杯水好似去乞食咁。再講食物質素,選擇又唔係多,來來去去都係嗰啲㗎啦,都可以做得咁差。仲有個環境清潔衛生,真係好似喺垃圾房食嘢咁。唔怪之得我朋友話有冇第二間選擇?我終於發現點解佢咁抗拒。銀龍茶餐廳開頭嘅時候真係幾好,而家發現原來一間店舖沒落係有跡可尋,再見推介俾大家,千祈唔好去,你會後悔
推介俾大家,千祈唔好去,你會後悔
  • 乜嘢都係垃圾
2023-08-24 194 瀏覽
1⃣️餐廳裡面係有位嘎,但係非要人在門口等一輪才放進去,喂你唔想做生意直接關門大吉算啦,學咩人飢餓營銷啊2⃣️套餐明明是有送飲料或者例湯,並不告知,寫單及其不耐煩,猶豫一陣就說快一點。3⃣️我們同行一個小夥伴仍在吃,服務員就收走餐盤。4⃣️哩間店遊客居多,但是那個服務員(平頭,165cm)態度極差,對講普通話的遊客極不耐煩,香港的影響就係俾你哩種人整差5⃣️落坐後座位一股味道,衛生很一般。6⃣️味道更是一般,吃過最難吃的茶餐廳了,豬扒包包皮超硬,豬扒更是硬。點的豬扒套餐和咖哩也很一般,可以說是難吃
3⃣️我們同行一個小夥伴仍在吃,服務員就收走餐盤。
5⃣️落坐後座位一股味道,衛生很一般。

2023-08-23
2023-07-19 249 瀏覽
今日嚟到尖沙咀食茶記就係屋企樓下總有一間嘅茶餐廳——銀龍我今次就叫左 豆腐火腩飯同韮黃叉燒炒蛋飯豆腐火腩飯有4舊火腩3舊豆腐唔算好熱氣韮黃叉燒炒蛋飯幾好食炒蛋唔算炒得太乾身,叉燒份量都唔少宵夜餐牌同下午茶餐牌一樣,算冇咁貴開到11點,地點時間都方便夜歸人士平民指數:🌟🌟🌟好食指數:🌟🌟🌟一一--一營業時間:星期一至日 11:00-23:00地址:屋企樓下總有一間
今日嚟到尖沙咀食茶記
就係屋企樓下總有一間嘅茶餐廳——銀龍
我今次就叫左 豆腐火腩飯同韮黃叉燒炒蛋飯
豆腐火腩飯有4舊火腩3舊豆腐唔算好熱氣
韮黃叉燒炒蛋飯幾好食
炒蛋唔算炒得太乾身,叉燒份量都唔少
宵夜餐牌同下午茶餐牌一樣,算冇咁貴
開到11點,地點時間都方便夜歸人士
平民指數:🌟🌟🌟
好食指數:🌟🌟🌟
一一--一
營業時間:星期一至日 11:00-23:00
地址:屋企樓下總有一間
$60 (宵夜)
坐低3秒俾男經理即問食乜,之後我地叫佢等等。一分鐘想落單,男經理覆:岩岩你叫等等,而家你等返我5分鐘先幫你落單。 我地打算叫第個waiter 落單,個個都話要等等。唔知話佢小器好還是佢覺得香港人慢吞吞,做遊客生意仲好。 前幾個月食,態度都可以接受,可以講得都算殷勤。但可能呢幾個月有遊客生意支持下,已經唔擾做,所以又變返「澳牛」態度。但澳牛態度係人地特質,銀龍用呢個態度就變得離譜。 野食又唔係特別好食,態度又差,只可以係迫不得已嘅情況之下先揀佢。

2023-06-22
$50 (早餐)
  • 沒有
2023-06-07 189 瀏覽
🍽銀龍魚蛋米線魚蛋有d 腥,魚片同魚角味道正常,炸魚皮脆口🍽鮮蝦雲吞麵冇期望下,不過不失😜湯底冇乜特別,鹹鹹地!餐飲:茶走~味道正常,唔會苦澀,口感唔鞋。凍檸茶~味道正常,檸檬🍋份量夠。勝在出餐快,但餐廳在地庫,手機信號麻麻地
🍽銀龍魚蛋米線
魚蛋有d 腥
,魚片同魚角味道正常,炸魚皮脆口

🍽鮮蝦雲吞麵
冇期望下,不過不失😜

湯底冇乜特別,鹹鹹地!

餐飲:
茶走~味道正常,唔會苦澀,口感唔鞋。
凍檸茶~味道正常,檸檬🍋份量夠。
勝在出餐快,但餐廳在地庫,手機信號麻麻地

2023-04-12 238 瀏覽
豬扒🐷經過烤焗之後,表面煎熟嘅部分呈現金黃色,口感酥脆,但裡面嘅肉質非常嫩滑多汁,好juicy,口感十分豐富鮮茄味道濃郁🍅面層蓋上芝士🧀經過烤焗後,散發出濃郁嘅香氣🤤令味道更多層。另外,鮮茄令豬扒的肉質更加嫩滑,無咁乾身除左豬扒同鮮茄外,焗豬扒飯最重要就係個炒飯底😝蛋炒飯炒得恰到好處,再焗到金黃,口感鬆軟細緻加上有少少焦香,同豬扒鮮茄嘅味道相得益彰🍅🐷🍅🐷🍅🐷🍅🐷🍅🐷🍅🐷

🍅🐷🍅🐷🍅🐷🍅🐷🍅🐷🍅🐷
2023-03-13 231 瀏覽
員工好有禮貌👍🏼👍🏼👍🏼味道正常 有時貪方便會係呢間野叫外賣有一次經歷令我感覺非常「良好」等得耐唔緊要 我趕住返工都冇催過佢見到有個外賣佬拎幾份外賣上黎見到佢擺左其中一份落地下我就係咁睇係咪我嗰份佢係咁問我幾多號外賣我太專心睇所以冇答佢佢見到我張飛就搶左張飛 叫我自己拎仲好大聲話:「啞架?唔識答人」我即刻問返佢:「洗唔洗咁串」佢繼續鬧🤬🤬我轉身走人冇理佢 聽唔到佢鬧乜都知間野係多人幫襯 但都唔洗咁樣鬧客下嘛?其實見佢地做到燥燥地 我之前試過企左係收銀未落單已經嫌我煩 叫我等等經歷埋今次之後 真係餓死都唔會再幫襯呢間野🤬🤬🤬
員工好有禮貌👍🏼👍🏼👍🏼
味道正常 有時貪方便會係呢間野叫外賣
有一次經歷令我感覺非常「良好」
等得耐唔緊要 我趕住返工都冇催過佢
見到有個外賣佬拎幾份外賣上黎
見到佢擺左其中一份落地下
我就係咁睇係咪我嗰份
佢係咁問我幾多號外賣
我太專心睇所以冇答佢
佢見到我張飛就搶左張飛 叫我自己拎
仲好大聲話:「啞架?唔識答人」
我即刻問返佢:「洗唔洗咁串」
佢繼續鬧🤬🤬
我轉身走人冇理佢 聽唔到佢鬧乜
都知間野係多人幫襯 但都唔洗咁樣鬧客下嘛?
其實見佢地做到燥燥地
我之前試過企左係收銀未落單已經嫌我煩 叫我等等
經歷埋今次之後 真係餓死都唔會再幫襯呢間野🤬🤬🤬
外賣自取
2022-10-29 506 瀏覽
朝早9點幾既尖東真係冇咩好食想搵間茶餐廳食個早餐都有啲難🥺行左幾條街終於搵到銀龍(好彩預早左出門口 仲有時間搵下).呢間門口好細 因為要落一層既望落都算大 而且人唔算多唔會話好逼 坐落都算ok舒服一條友坐2人卡位 爽啊🤣🤭.早餐menu都算多選擇除左常餐 有啲粉麵 仲有輕食都岩唔同需要既食客.我就晨早流流食個雲吞河🙈飽肚得黎又清清地湯正常 係魚湯雲吞雖然有5粒 不過偏細粒蝦肉得1/3 味道ok河粉唔算彈牙 有啲林食個快早黎講算係咁
朝早9點幾既尖東真係冇咩好食
想搵間茶餐廳食個早餐都有啲難🥺
行左幾條街終於搵到銀龍
(好彩預早左出門口 仲有時間搵下)
呢間門口好細 因為要落一層既

食個快早黎講算係咁
2022-10-09
早餐
2022-08-07 440 瀏覽
尖沙咀周圍都係人!買外賣都要排隊!見到依間唔洗排隊就去試下!星洲炒米很乾身不錯,但重點是沒有味….只有顏色..蝦仁沒有蝦味,只有很大的雪味,普普通通的炒米!熱菜蜜,正正常常而已!

熱菜蜜,正正常常而已!
外賣自取
2021-11-18 849 瀏覽
冇幫襯過銀龍好多年咁啱經過諗住快趣食啲嘢趕返工行入去食lunch嗌咗個葡國雞諗住實穩陣上枱一刻.... 雞肉還雞肉 啲汁係淋上去完全癲覆我對葡國雞嘅認知雞肉係多 但係完全冇味 鹹味都冇 腌都冇腌過呢碟嘢除咗葡汁 雞肉飯同一粒西蘭花就冇乜都冇由於好肚餓但係咁樣真係食唔落 食幾啖就算望落其他枱啲即炒小菜乾炒牛河賣相可以可能我嗌錯嘢啦....
冇幫襯過銀龍好多年

雞肉係多 但係完全冇味 鹹味都冇 腌都冇腌過
呢碟嘢除咗葡汁 雞肉飯同一粒西蘭花就冇乜都冇
由於好肚餓但係咁樣真係食唔落 食幾啖就算
望落其他枱啲即炒小菜乾炒牛河賣相可以
可能我嗌錯嘢啦....
2021-11-18
2020-11-08 1207 瀏覽
香港搵有水準的茶餐廳不容易, 而我最愛就系去茶記食下午茶, 一來少人無咁迫, 二來我食量唔算太多, 一個下午茶就可以成為我假日既早午餐, 當然都試過好肚餓要2個人叫三個下午茶餐,大型快型店都有較經濟既下午茶, 不過相比茶餐廳真系即叫即做, 熱辣辣放落囗真系正好多. 叫左最愛既雪山西多士, 厚厚既麵包夾住花生醬, 加埋一塊牛油, 香軟無比厚方包混醬加油,真系我最愛既西多士,自己向屋企真系做唔到呢種味道. 仲叫左雞比薯條, 雞比都系即炸, 香脆唔多油, 不過如果大隻就更完美. 下午茶三十幾至四十幾蚊仲包杯熱飲都算經濟

下午茶三十幾至四十幾蚊仲包杯熱飲都算經濟
2020-11-01
2019-10-29 1445 瀏覽
跟兩日前的情況一樣,「港鐵」都是在選擇性的情況下,關閉了大部分的港鐵站和停駛。所以我今日在金鐘就忽然發現,想從金鐘、中環乘搭交通工具返回西貢,過程原來絕不容易,很浪費時間。當我被迫從金鐘一路徒步,走到位中環海傍的「天星碼頭」,坐渡海小輪橫渡「維多利亞港」,去到尖沙咀之後才發現,竟然沒有交通工具可以乘搭,需要徒步返回旺角的時候,我的肚子立刻感到很餓。但是我放眼整個「尖沙咀」,街道因為遊行活動和警方的關係而變成死寂一片,大部分食店都紛紛關門躲避。偏偏時間已經去到七點半,我急需要食晚飯,解決肚餓和疲累的問題。所以我在「加拿芬道」發現原來還有「銀龍粉麵茶餐廳」在營業的時候,我都顧不得什麼立場、紛爭,立刻進入食店裡面,找座位坐下食晚飯。「銀龍」的晚飯套餐價錢,相對我在西貢墟幫襯餐廳晚飯價錢昂貴大約十元左右,而且「銀龍」晚餐套餐,原來不是同時包括餐湯和飲品,也不能在套餐裡面同時選擇餐湯加飲品。結果我選擇了另外加港幣三元,將晚餐裡面的飲品,變成我平日晚餐飲的「凍檸水」飲品,配「銀龍」晚餐裡面的主菜食品「燒汁雞扒飯」。「銀龍」的「凍檸水」飲品,份量只是一般茶餐廳貨色的透明玻璃杯而已,加上冰塊佔據了「凍

「銀龍」的「凍檸水」飲品,份量只是一般茶餐廳貨色的透明玻璃杯而已,加上冰塊佔據了「凍檸水」不少的空間,所以「凍檸水」實際上飲到的其實不多。

不過「凍檸水」有點最好的好處,就是食客就算及後再倒食店免費提供的飲用水進入杯裡面,「凍檸水」實際上喝到的檸檬酸味,都不會有太大褪色的問題。

唯獨是「銀龍」「凍檸水」飲品裡面的糖漿甜味,會因為之前已經喝過「凍檸水」飲料,而會令「凍檸水」飲品裡面的甜味不斷流失減退,這些是一般茶餐廳飲品無可避免的地方。

至於我在「銀龍」晚餐裡面食的主菜「燒汁雞扒飯」,「燒汁雞扒飯」裡面的雞扒有兩大塊,只是一般港式茶餐廳食店晚餐裡面常見自份量而已。
凍檸水

但是因為「銀龍」晚餐「燒汁雞扒飯」收費的價錢,比坊間大部分餐廳裡面的晚餐差不多,賣港幣六十元一碟,所以論「銀龍」「燒汁雞扒飯」晚餐的性價比,其實只是一般程度而已。

「銀龍」「燒汁雞扒飯」裡面的燒汁味道偏向比較甜,但是燒汁實際上的份量比較少,淋在雞扒表面上,感覺有點杯水車薪,令雞扒實際上的味道變得不夠燒汁甜味,雞扒口感也因為不夠醬汁,而欠缺了濕潤感覺。
燒汁雞扒飯

至於「燒汁雞扒飯」裡面的雞扒,雞扒雖然只有兩塊,但是雞扒不是以薄切的方式切出來,雞扒本身的厚度也不少,所以兩大塊雞扒的實際份量,勉強可以當三塊薄切版本雞扒計算。

至於雞扒本身的口感,由於「銀龍」廚房將雞扒不切不割,以近乎原塊雞扒的大小煮熟上碟,所以雞扒都總算有彈牙的口感,問題只是雞扒實際上其實只得兩塊份量,這是無法改變的事實。

即使「銀龍」廚房有把雞扒的表面完全煎香,把雞皮煎至脆皮,但是白飯口感偏硬,還是無法改變「銀龍」港幣六十元一客的晚餐「燒汁雞扒飯」,雞扒份量不夠多,以及性價比不高的問題。

至於「燒汁雞扒飯」伴碟的配菜,「銀龍」原來沒有選擇使用一般青菜,而改用了使用切絲的瓜果,例如節瓜、青瓜、紅蘿蔔等等去代替。

那些瓜果在沒有醬汁的情況下,只有使用少許鹽去調味,所以那些切絲瓜果的味道,比我預計來得淡口了一點點,只有少許的鹽鹹味而已。

不過,「銀龍」廚房以這樣的方法去處理瓜果,換來瓜果的實際口感,口感變得不會太腍,又不會變得太過爽脆,當配菜享用的話尚可接受。

至於尖沙咀「銀龍」的位置,在地庫的舖位裡面,所以在香港當時非常的環境之下,顯得非常之寧靜,只有少許來自食客聊天時的聲浪比較嘈雜而已。

至於「銀龍」樓面裡面播放的電視機,正在同時播放,至少兩個不同的頻道,我不喜歡看新聞臺,至少還能觀看播放其他電視臺頻道的電視機。

還有一個對我來說更加重要的事情,就是我在當時非常肚餓的情況之下,已經再沒有其他的晚餐選擇。我又不會在平日晚餐時間食漢堡包,所以當時在尖沙咀,「加拿芬道」「銀龍」已經成為我唯一可選的食店選擇。

即使「銀龍」晚餐實際上的價錢,稱不上算是便宜,我食完一碟沒有餐湯,凍飲飲品要加港幣三元的晚餐「燒汁雞扒飯」,勉強算是飽肚,之後就要立刻埋單結賬,動身上路步行返回旺角。

我要跟其他人一樣,一路徒步步行上到旺角,才能找到有點坐地起價,但是價錢已經不算是非常昂貴的「紅Van」公共小巴,才能勉強返回「黃大仙」。

之後我還需要在「黃大仙」裡面不斷找尋道路和方向,徒步很久才能返回「新蒲崗」,然後才能步行返回熟悉的「采頤花園」,坐上專綫小巴返回西貢墟。

「銀龍」晚餐價錢不算便宜,味道也沒有非常過人之處,但是晚餐的份量,勉強能夠解決我一時的飢餓難題,足夠我支撐着疲累身體返回旺角,再坐小巴到彩虹,最後才能坐小巴返回西貢墟。

至於「銀龍」在尖沙咀裡面,不及其他食店那麼吸引,如果不是別無選擇的話,我下次應該不會再幫襯了。
2019-10-01