2025-04-08 1262 瀏覽
銀芽融合了時尚的設計風格,讓人可以悠閒自在品嚐新穎的、傳統的茶餐廳美食,銀芽的牆壁上畫上有趣的英文漫畫,亦設置沙發、卡位座椅,大大提升了用餐氛圍,而且銀芽下午茶價格相宜,所以是中環食客之選。美味的中環孖狗上桌,中環孖狗港式醬料更勝美式的蕃茄醬及芥末,甜滋滋的銀芽秘製熱狗醬,配上熱呼呼,外微微焦香、內彈牙的廚師腸,麵包蓬鬆,中環孖狗吃上來好不過癮,是簡單的下午茶不二之選。茶記紅豆冰喝來無敵沁涼,一口中環孖狗,一口茶記紅豆冰也不錯,紅豆和淡奶比例剛剛好,淡奶不會搶走紅豆的甜味,紅豆綿密,拌著淡奶一起喝,茶記紅豆冰毫不死甜,順口好喝。蘭王蛋芝士肉醬煲仔焗意粉有別於一般的肉醬意粉,這道肉醬意粉以煲仔烤焗,有著濃郁的芝士肉香風味,並加入蘭王蛋,邪惡感倍增,焗意粉挺能吸附醬汁,帶點嚼勁,包覆芝士肉醬的麵條香醇涮嘴,酸香肉鮮一口盡收。想定時補充蔬果纖維及營養,輕食乾果冷燕麥杯絕對是最好的選擇,乾果冷燕麥杯提供多款乾果、燕麥配搭,看起來就超健康,燕麥含有大量纖維質可以幫助增加飽腹感,幫助減少卡路里攝取量,裡頭的乾果更是營養滿分,整杯乾果冷燕麥杯吃完不無聊。蜜糖芥末雞扒漢堡配德國薯仔沙律賣相蠻搶眼,德國

蜜糖芥末雞扒漢堡配德國薯仔沙律賣相蠻搶眼,德國薯仔沙律軟綿中帶薯仔、洋蔥顆粒,還有蟹子的點綴,德國薯仔沙律口感豐富。蜜糖芥末雞扒漢堡生菜、蕃茄給得多,雞扒有先使用蜜糖芥末醃漬過,後下去油炸,金黃皮脆,雞肉細嫩不過老。

銀芽自家製Unar水果茶選用青檸、橙、蘋果等水果,再倒入紅茶,調製成Unar水果茶,喝前記得均勻攪拌再飲用。Unar水果茶可謂是顏值擔當,入口有著細膩自然的果甜味,尾韻清新回甘,消暑解渴。

2025-04-04 2174 瀏覽
最近中環開咗一間新嘅茶餐廳,有別於一般嘅茶餐廳,餐廳裝修比較新穎,坐得舒服又光猛。叫左個餐廳嘅招牌菜 - 拔道腩水門雞飯這是一道簡單卻無比美味的經典菜式。雞肉的鮮嫩和醬汁的香氣完美融合,每一口都能感受到雞肉的汁液流出,香氣四溢。米飯吸收了雞肉的精華,顯得格外松軟Q彈,滿足的口感讓人久久回味。我特別喜歡搭配的青瓜片,增添了爽脆的口感,讓整道菜更加清新可口。另一道係考驗廚師功架的一道菜 - 菜遠沙嗲牛肉炒河這道菜的味道十分出眾,鑊氣十足。河粉煮得恰到好處,柔韌的口感配上香嫩的牛肉,令人垂涎欲滴。沙嗲醬的濃郁香氣更是為這道菜增添了層次,讓人一口接一口,欲罷不能。搭配的青菜與豆芽,更增添了色澤與口感的豐富度,每一口都帶來清新的感受朋友就叫左個檸檬可樂。這是一個地道的港式配搭。檸檬的酸味與可樂的甜味巧妙結合,讓人感受到一股清新涼爽的感覺。而我就點左奶茶紅豆冰。濃郁的奶茶底,加上香甜的紅豆,為這杯飲品增添了更多的層次感。

叫左個餐廳嘅招牌菜 - 拔道腩水門雞飯

另一道係考驗廚師功架的一道菜 - 菜遠沙嗲牛肉炒河

午餐
2025-04-04 1539 瀏覽
最近去咗中環一間別具特色嘅餐廳,樓底極高。背景牆用色彩鮮艷嘅卡通漫畫裝飾,充滿趣味性🍽 *家常六品料理推介* : - *雪梨玉竹無花果燉排骨* :燉湯清甜滋潤,排骨軟嫩,吸收咗雪梨同玉竹嘅自然香氣,再加上無花果嘅微甜,飲一口暖胃又養生。 - *茶碗蒸* :茶碗蒸細滑軟嫩,帶有鮮甜嘅蛋香,搭配少許高湯,入口即化,非常滿足。 - *八珍甜醋雲耳拍青瓜* :雲耳爽滑,青瓜清脆,搭配甜醋嘅酸甜味,非常開胃,簡單而不失層次感。 - *蜜椒金薯安格斯牛柳粒* :牛柳粒煎至外焦內嫩,肉質細膩,配搭金薯嘅自然甜味同蜜椒醬嘅微辣鹹香,口感層次豐富。 - *XO醬西蘭花炒蝦球* :蝦球彈牙鮮甜,XO醬嘅濃郁香味同西蘭花嘅爽口完美結合,每口都充滿鮮味。 - *讚歧手打烏冬* :烏冬爽滑彈牙,吸滿高湯精華,簡單但令人回味無窮。 🍵 *養生茶推介* : - *洛神花山楂紅棗茶* :茶香酸甜,帶有洛神花嘅清新香氣,山楂嘅微酸同紅棗嘅回甘,飲落溫暖舒適,非常適合作為結尾。

🍽 *家常六品料理推介* :

🍵 *養生茶推介* :
2025-07-19 0 瀏覽
多次幫襯呢間新潮茶餐廳,竟然有大量梳化高級酒樓的半月枱。早,午,晚都幫襯過,每次都有驚喜,平靚正! 又超舒服。各項小炒有驚喜,例如: 水門雞,咕嚕肉比酒樓更加好食。用料如虾球大大隻,雞蛋應該係用日本蛋,仲有非一般小食,韓式,日式,四川等等,非常好味。晚上仲有燉湯,養生茶。有時午餐,仲有龍蝦食先至收你七十幾蚊,中環去邊度搵呀!正正正! 服務態度又唔錯,就算人山人海都唔會俾面色你睇,香港而家好難搵到一間咁有heart嘅茶餐廳!
2025-07-18
  • 水門雞,咕嚕肉,瑞士汁炒河
餐廳環境乾淨企理,空間感十足…用咗新派嘅裝修風格,加入唔同嘅漫畫同quotes引起共鳴,感覺比起中環好多茶餐廳,更具舒適感,雖然價錢比一般茶餐廳高點,但環境、服務同食物質素都算物超所值💕.家常六品料理🍛燉湯、前菜、茶碗蒸、煮食、飯、養生茶每日都有6款唔同嘅前菜同煮食選擇,去足一個星期都唔會重複,我揀咗瑞士雞翼同香嫩雞,看似普通,但味道很好👍🏻燉湯非常清甜,我絕對會為咗個湯再去‼️‼️‼️
餐廳環境乾淨企理,空間感十足…
用咗新派嘅裝修風格,
加入唔同嘅漫畫同quotes引起共鳴,
感覺比起中環好多茶餐廳,更具舒適感,
雖然價錢比一般茶餐廳高點,
但環境、服務同食物質素都算物超所值💕
家常六品料理🍛
燉湯、前菜、茶碗蒸、煮食、飯、養生茶
每日都有6款唔同嘅前菜同煮食選擇,
去足一個星期都唔會重複,
我揀咗瑞士雞翼同香嫩雞,
看似普通,但味道很好👍🏻
燉湯非常清甜,
我絕對會為咗個湯再去‼️‼️‼️

2025-06-25 371 瀏覽
發現中環有間新開既港式茶餐廳,位於皇后大道中,今朝就專程去試一試。店舖光猛大間座位闊落,環境十分舒適,找了個卡位坐下,睇睇個餐牌,有好多野都好啱食。手機落單,點了個薑酒濃湯芫荽牛肉通粉,一d都冇失望,因為個通粉太好食,個湯底有好濃郁既薑酒味,同個通粉好夾,牛肉係小d但嫰滑,個奶油豬熱辣辣仲甜甜地幾好味的。整體十分滿意。口味:🥚🥚🥚🥚🥚环境:🥚🥚🥚🥚🥚服务:🥚🥚🥚🥚性价比:🥚🥚🥚

[米饭]口味:🥚🥚🥚🥚🥚
[薄荷]环境:🥚🥚🥚🥚🥚
[服务铃]服务:🥚🥚🥚🥚
[糖果]性价比:🥚🥚🥚
薑酒濃湯芫荽牛肉通粉
2025-06-25
$47 (早餐)
薑酒濃湯芫荽牛肉通粉
2025-06-17 440 瀏覽
同同事去咗公司附近呢間新開餐廳試下裝修靚 地方夠大 坐得舒適叫咗個皇牌餐 英倫車打芝士蝦球撈讚岐烏冬套餐入面仲有 配西煎雙蛋+煙燻芝士腸+奶油脆豬芝士烏冬好食 芝士腸亦唔錯 份量多 足夠飽
同同事去咗公司附近呢間新開餐廳試下
裝修靚 地方夠大 坐得舒適
叫咗個皇牌餐 英倫車打芝士蝦球撈讚岐烏冬
套餐入面仲有 配西煎雙蛋+煙燻芝士腸+奶油脆豬
芝士烏冬好食 芝士腸亦唔錯 份量多 足夠飽
2025-06-14
10 分鐘 (堂食)
2025-06-10 701 瀏覽
同friend聚會懶得自己煮 醒起之前嚟過呢間餐廳食晏 同事對佢個又惹味又彈牙嘅黑椒豬手念念不忘 我又好鍾意佢個好惹味嘅咖喱 (唔會辣 只有一點點惹味嘅辣)所以今次五人外賣就嗌佢 (唔好意思食咗先記得影相)今次嗌咗咖喱牛脷 非常好送飯 (張相影到好似好乾其實唔係)一份海南雞 幾滑又有雞味 超好味薯格,小心個醬食到停唔到口 !本身想減肥,但最終食晒成碟炸薯 (唔記得影佢個令人食上癮嘅醬)叉燒炒飯配鹹蛋黃醬 加多個炒青菜平衡下佢哋四個都食到舔舔脷話好好食 話連菜都好食 真係誇張。埋單好抵 連埋4個足料靚湯都係四百幾蚊聚會嚟講,非常多元化、好味、唔使自己搞好方便 除開一人$100都唔使真係超抵十分推介
同friend聚會懶得自己煮
醒起之前嚟過呢間餐廳食晏
同事對佢個又惹味又彈牙嘅黑椒豬手念念不忘
惹味彈滑黑椒豬手
我又好鍾意佢個好惹味嘅咖喱 (唔會辣 只有一點點惹味嘅辣)
所以今次五人外賣就嗌佢 (唔好意思食咗先記得影相)

今次嗌咗咖喱牛脷 非常好送飯 (張相影到好似好乾其實唔係)
食到停唔到口咖喱牛脷

一份海南雞 幾滑又有雞味
滑溜有雞味海南雞

薯角  小心個汁食上癮

叉燒炒飯配鹹蛋黃醬 加多個炒青菜平衡下
炒飯配鹹蛋黃醬

佢哋四個都食到舔舔脷話好好食 話連菜都好食 真係誇張。
埋單好抵 連埋4個足料靚湯都係四百幾蚊
足料靚湯

聚會嚟講,非常多元化、好味、唔使自己搞好方便
除開一人$100都唔使真係超抵
  • 咖喱牛脷
  • 黑椒豬手
  • 食上癮炸薯角
2025-05-28 1100 瀏覽
呢間茶記啲食物嘅性價比好高啊~短時間內我哋嚟咗三次,每次都滿足。色香味有齊,有細節有誠意。環境亦都好舒適,服務又貼心,係一個值得再三嚟食嘅地方!希望繼續保持呢份水準,期待下次再嚟舒舒服服食一餐。唯一係上次啲梳化有少少污糟,唯有轉坐位。今日叫試咗鐵板同菜心,蒜蓉炒菜心夠曬新鮮,湯足料(但太多肥膏),鐵板煎得剛好,鎖住肉汁又大塊,幾條菜都唔馬虎。環境方面,上兩次都冇留意,今次先見到啲充滿哲理嘅壁畫,有意思。
呢間茶記啲食物嘅性價比好高啊~

唯一係上次啲梳化有少少污糟,唯有轉坐位。

2025-05-15 986 瀏覽
好似未寫過食評,但呢間新開既係公司附近,午餐食過三次,今晚第一次晚餐,真係樣樣都好味而且睇得出食物有心機製作。今晚個羅宋湯係我係香港飲過數一數二好味,鐵板牛柳五成熟都真係五成剛剛好。係附近的話值得試試
2025-05-15
2025-05-11 881 瀏覽
係frites對面個商場地下好似新開 經過咁岩下午茶睇menu有d比平時茶記唔同嘅嘢例如漢堡包、熱狗、炸魚薯條等$30-70 唔係好貴 豐儉由人😎蜜糖芥末雞扒包 ($48)配德國薯仔沙律 另外包飲品叫左凍檸茶 (+$3) 都幾大杯勁大份 個包好大好鬆軟應該係brioche bun 好圓潤😂雞扒煎得好香脆 另外有番茄生菜成個食落好fresh 而且好飽沙律都好食 凍凍地 又唔會好多沙律醬上面仲有d蟹籽幾特別最後夾埋落個包一齊食好滿足😋咸牛肉玉子熱狗 ($45)呢個都可以配薯角或沙律都係揀左沙律 個熱狗又係勁足料玉子即係炒蛋😂 再加條腸熱狗腸好大條 夾埋好食個包又鬆軟 好快KO左🤤整體出品唔錯 環境又幾舒服👍🏻

係frites對面個商場地下
好似新開 經過咁岩下午茶

睇menu有d比平時茶記唔同嘅嘢
例如漢堡包、熱狗、炸魚薯條等
$30-70 唔係好貴 豐儉由人😎

蜜糖芥末雞扒包 ($48)
配德國薯仔沙律 另外包飲品
成個食落好fresh 而且好飽
沙律都好食 凍凍地 又唔會好多沙律醬
上面仲有d蟹籽幾特別
最後夾埋落個包一齊食好滿足😋

咸牛肉玉子熱狗 ($45)
呢個都可以配薯角或沙律
都係揀左沙律 個熱狗又係勁足料
玉子即係炒蛋😂 再加條腸
熱狗腸好大條 夾埋好食
個包又鬆軟 好快KO左🤤

整體出品唔錯 環境又幾舒服👍🏻
2025-04-29 560 瀏覽
中環又多一個堂食嘅選擇~ ✅ 餐廳地點方便✅ 食物種類繁多,份量充足✅ lunch time 等待時間短✅ 收費合理,冇加一服務費😕 略嫌偏鹹、白飯太多😟 冷氣吹風太大,啲嘢食好快就凍晒~
中環又多一個堂食嘅選擇~
✅ 餐廳地點方便
✅ 食物種類繁多,份量充足
✅ lunch time 等待時間短
✅ 收費合理,冇加一服務費
😕 略嫌偏鹹、白飯太多
😟 冷氣吹風太大,啲嘢食好快就凍晒~
新式既新派茶餐廳,有別於傳統裝潢,帶點小清新cafe既感覺,座位寬闊,仲有圓形梳化位幾chill😆 而且野食性價比高,我特別中意佢既「家常六品料理」,好似日式料理咁,一個套餐包6款食物飲料,一人餐但樣樣都可以食下,相當豐富🥰家常六品料理▫️蘋果蓮子百合燉排骨養生湯湯底清甜,滋補又唔膩,料多夠晒足料!▫️茶碗蒸 蛋滑又有香濃既蛋味😆日式既感覺!▫️韓式醬煮蓮藕片冷盤辣辣地幾開胃又脆口~▫️XO醬四季豆炒黑毛豬 調味好好食😋岩晒送飯!▫️韓式紫菜飯 巨量紫菜不吝嗇😙紫菜仲脆嫁~▫️雪梨無花果紅棗茶 又有養生湯又有養生茶,岩晒養生女生們食💛鐵板西冷牛扒(黑椒汁)配西式餐湯麵包同餐湯都係$118!麵包仲係要烘底,牛油脆皮!黑椒汁加埋一粒粒蒜蓉勁焦香!牛扒係鐵板上煎至外焦內嫩,肉質鮮嫩多汁,每一口都散發著勁吸引既牛香氣🤤個牛扒好入味,好有港式扒房既味道~水果茶 |茶記紅豆冰 好少茶餐廳有水果茶😋 佢都有好多水果係入面,紅豆冰就唔會好甜,夠晒清爽🤓

家常六品料理
▫️蘋果蓮子百合燉排骨養生湯
湯底清甜,滋補又唔膩,料多夠晒足料!

▫️茶碗蒸
蛋滑又有香濃既蛋味😆日式既感覺!

▫️韓式醬煮蓮藕片
冷盤辣辣地幾開胃又脆口~

▫️XO醬四季豆炒黑毛豬
調味好好食😋岩晒送飯!

▫️韓式紫菜飯
巨量紫菜不吝嗇😙紫菜仲脆嫁~

▫️雪梨無花果紅棗茶
又有養生湯又有養生茶,岩晒養生女生們食💛

鐵板西冷牛扒(黑椒汁)
配西式餐湯麵包同餐湯都係$118!
麵包仲係要烘底,牛油脆皮!

水果茶 |茶記紅豆冰

2025-04-27 643 瀏覽
中上環新開地道茶餐廳- 銀芽,裝修高級有特色,環境好光猛,坐位舒服,沒有一般茶餐廳擠迫。剛好安排坐孔雀綠圓形𢇁絨梳化卡位,坐得特別舒適!餐廳是用QR CODE下單,等緊上菜時可以打卡,牆身塗上西方漫畫和佳句餐廳,打卡一流。拔道腩水門雞飯 配胡椒冬瓜湯水門雞飯的雞肉滑嫩多汁,油香不膩,雞皮爽口而富彈性,配上拔道腩,肉質軟腍而不失嚼勁,味道濃郁。飯粒吸收了雞油的香氣,粒粒分明。胡椒冬瓜湯清甜解膩,胡椒味適中,冬瓜煮得入口即化,帶來一種清新的感覺,為整道菜增添了層次感。芝士蕃茄豬扒焗飯芝士焗飯的香氣撲鼻,芝士拉絲效果一流,份量十足,蕃茄醬酸甜開胃,與豬扒完美結合。豬扒煎得剛好,外層微焦,內裡嫩滑,豬肉的鮮味與芝士的濃郁恰到好處,焗飯底部略帶焦香,為整體口感加分。炸脾•薯仔沙律炸脾酥脆香口,外層炸得金黃,內裡的脾香濃郁,沒有過多油膩感,份量也剛剛好。搭配的薯仔沙律味道清新,薯仔綿密細膩,沙律醬的酸甜平衡得宜,與炸脾形成爽口對比,整體非常和諧。花生醬西多士花生醬西多士絕對是這餐的亮點!外層煎得金黃酥脆,帶著淡淡的奶香,內裡花生醬香濃幼滑,甜而不膩。配上適量的糖漿和牛油,味道更上一層樓,口感豐富,

拔道腩水門雞飯 配胡椒冬瓜湯

芝士蕃茄豬扒焗飯

炸脾•薯仔沙律

花生醬西多士
花生醬西多士絕對是這餐的亮點!外層煎得金黃酥脆,帶著淡淡的奶香,內裡花生醬香濃幼滑,甜而不膩。配上適量的糖漿和牛油,味道更上一層樓,口感豐富,令人一試難忘。

銀芽不僅環境舒適,菜式的質素也非常出色,每道菜都有用心製作的感覺。無論是主菜還是下午茶,都充滿驚喜,值得一試!
2025-04-26 644 瀏覽
今日和朋友諗住去中環街市逛街影相,途經附近見到有間新開嘅新式茶餐廳,牆上佈滿了特色漫畫設計,以和尚做主題,十分有趣。法式煎鵝肝爆蔥蘭王蛋壽喜燒汁牛肉丼雖然是茶餐廳但是日午餐絕不馬虎,竟然有鵝肝南蘭王蛋牛肉飯,朋友一見到即刻心思思想試,香煎鵝肝很Juicy,拌埋蛋汁很惹味,壽喜燒汁不會過濃,十分推薦。芝士蕃茄豬扒焗飯另外我們點了店家招牌煲仔焗飯,第一次見到焗豬扒飯以煲仔呈上,一定要打個卡先,煲仔上更有一個好處就係底層有飯焦,正啊!呢個焗豬扒飯用上新鮮蕃茄製成,豬扒好腍,面層鋪滿芝士,整體非常好吃。飲品方面點了熱奶茶和凍檸7。大推平日中環上班一族可以來嘆個靚午,有眾多款式可以選擇,而且價錢在中環區也很相宜。

法式煎鵝肝爆蔥蘭王蛋壽喜燒汁牛肉丼

芝士蕃茄豬扒焗飯

飲品方面點了熱奶茶和凍檸7。