2024-04-04 174 瀏覽
鼓勵銀髮族就業嘅餐廳。原本以為佢地節奏會比較慢,點知同普通餐廳差唔多。有個員工入座嗰陣問我地「你好嗎」,好新穎嘅打招呼方式但又幾warm。兩個人叫咗雞扒飯(黑椒汁)同滑雞飯。所有午餐都會跟沙律吧,餐湯同飲品。沙律吧有生菜,扁豆同車厘茄,生菜寫明係有機菜,因為啲生菜係常溫嘅所以會差咁啲清新嘅感覺。湯都係自助,係羅漢果湯。雞扒飯黑椒汁就比想像中辣,雞扒就不過不失。滑雞飯就相當唔錯,啲雞好滑又有雞味,啲油飯就唔會好油,但個飯就無咩味。招呼真係好好,店員會問下我地啲嘢啱唔啱食,幫佢上餐佢地講哂唔該,唔會應份咁。因為人唔多,佢地會熱心加水,所以都係聊天好去處嚟,某啲日數仲要有人駐唱。
鼓勵銀髮族就業嘅餐廳。
原本以為佢地節奏會比較慢,點知同普通餐廳差唔多。
兩個人叫咗雞扒飯(黑椒汁)同滑雞飯。
所有午餐都會跟沙律吧,餐湯同飲品。
雞扒飯

2024-03-24 236 瀏覽
聽說呢間餐廳都是老年人再就業餐廳,今日行去太古就去試吓,餐廳位置唔錯,都近地鐵站,的確好多長者,所以唔好嫌棄佢哋慢,大家俾啲耐心,環境都寬敞,同茶餐廳比較,下午茶選擇唔算多,有三文治、牛肉漢堡和幾款粉面,我食咗三文治,不過不失,餐廳有加一服務費
2024-03-05 376 瀏覽
麵包糠羊鞍非常好吃,嫩滑多汁。經理服務也不錯,這裏晚上七點有live band,雖然是唱情歌,但聲音非常大,想在同枱傾計也聽不到,噪到有點火,非常喜歡聽歌的人才適合來。
2024-02-10 550 瀏覽
約相識超過30年的好朋友,在農曆新年前,聚一聚。我給朋友兩個選擇,她選擇了這一間,原因她知道有素食🥒選擇。我們點了兩個午市套餐,有湯、有沙律🥗吧,有餐飲。個人覺得餐廳的服務態度非常好,告訴長者店員,我的咖啡☕️唔夠熱,只是想表達一下個人感受,並不是要求更換,他們主動願意再添一杯俾我嘗試,很窩心!點選的主菜份量較少,而且味道有點怪怪的🤨,期待改善😋不過,我都會再約朋友到這間餐廳,因為我支持社企及長者店員👍🏻
約相識超過30年的好朋友,在農曆新年前,聚一聚。

我給朋友兩個選擇,她選擇了這一間,原因她知道有素食🥒選擇。

我們點了兩個午市套餐,有湯、有沙律🥗吧,有餐飲。

點選的主菜份量較少,而且味道有點怪怪的🤨,期待改善😋

2024-01-17 746 瀏覽
本身以為呢間淨係食齋,但係原來都有肉食。估唔到有現場live Band,係有番咁上下資歷既人唱,英文舊歌,我聽既呢一晚係Solo,好好聽!現場氣氛好好。但係我發現一個共通點,有live Band嘅餐廳,價錢都收到好貴。三文魚扒:$268 ,幾好食,但細舊既,呢個價拍得住銅鑼灣好既西餐價(無餐跟的)最唔抵係個咖喱角:$70得三粒,細細粒casaer salad: $90 正常野以上所有野加一總括:因為價錢關係,只會嚟一次
最唔抵係個咖喱角:$70得三粒,細細粒
casaer salad: $90 正常野
以上所有野加一

總括:因為價錢關係,只會嚟一次
2023-12-31 670 瀏覽
約了朋友午餐,見有自助沙律吧幾吸引,叫了午餐正餐即可免費享用,午餐menu多選擇,上菜速度很快,自己去盛湯和沙律後,主菜和飲品已經奉上,之後坐低慢慢食。這裡是社企餐廳,侍應們是銀髮一族,他們的服務一流,餐廳環境又舒適,午餐不限時可盡情傾計到晚市前也可以。
  • 自助沙律吧
2023-11-16 1341 瀏覽
之前介紹過俾多個朋友,環境好食物好有歌聽,價錢適中也想支持長者有所為,有一段時間沒來,發現換了菜單不再包湯和沙律,所有食物都要單點價錢變小貴了,一個湯加一後就差不多90-100。現在加了手機點餐,這感覺有點怪,人手減少了那跟促進長者就業的目的是否有抵觸?食物水準依然很好,能保住,不過可能是價錢不親民了,食客也少很多,好處是可以跟朋友在音樂陪襯下慢慢聊天,空間很充足,可是沒有了之前的高朋滿座大家一齊唱一齊開P feel的歡樂氣氛。這是之前銀杏館吸引我和帶給我的獨特賣點,不知道是否也是這個原因令食客減少,希望店主會看到及再權衡一下。
2023-10-11 1313 瀏覽
下午茶時間🫖整返個番茄熱狗配薯角新鮮番茄加生菜個熱狗整體上都整得幾好味🌭加埋邪惡薯角嘆埋杯咖啡☕️開心就係咁簡單♥️加埋餐廳環境都好舒服 適合談天說地一個下午店員介紹佢地既摩天輪餐都好吸引 下次試下先🫶🏻
下午茶時間🫖

適合談天說地一個下午

店員介紹佢地既摩天輪餐都好吸引
下次試下先🫶🏻

2023-10-09 836 瀏覽
銀杏館食過油麻地越老、油塘銀杏婆婆都好高質,嚟到太古感覺好似弱化咗。。。。香茅蔥油豬扒飯香茅味淡,蔥油少,豬扒激薄,而且鬆肉粉重手到入口即溶嘅感覺😅 碟邊果下燒焦嘅唔知咩畫碟直頭無必要!咖喱雞扒配印度薄餅咖啡汁超少,雞扒還好,薄薄兩塊1/4Size,非印度嘅Naan,類似彼得包嘅嘢。。。。雖然話好平嘅價錢包埋沙律吧,但係食物質素要降到咁我接受唔到,寧願你做好個主菜,將沙律吧轉為一碟沙律頭盤更好
香茅蔥油豬扒飯

咖喱雞扒配印度薄餅

2023-09-26
2023-10-08 697 瀏覽
參加老友的生日宴,派對有肉食,又有素。我與幾位食素的素友,同時間享受了一頓高質素的晚餐。珍菌釀香梨: 切開香梨,看到香噴噴的薯仔甘筍及豆腐等,味道清新,香梨消滯,與其他食材出奇地夾!白玉藏珍:將秋葵、金針菇等釀在冬瓜環,用金湯浸蓋,清新可口。反沙芋: 這是功夫菜色,現很少人肯做了!芋頭最粉,亦是最軟熟,亦吃得出廚師有預先炸芋頭,更能帶出芋頭香,外脆內軟!小青桔:用了品銀杏蓮子香草釀,清甜清新!鳳梨咕嚕素排骨:素肉酥是用了油炸鬼做排骨,脆中帶軟軟中帶香,聞說大廚8分鐘便要上到這個菜,酸甜可口,百吃不厭。這頓素食,無味精無仿肉,賣相相當美麗,未食已賞心,到吃下,滿足樂事!我們一致評為高質素,是fine dining的作品!

小青桔:用了品銀杏蓮子香草釀,清甜清新!

白玉藏珍
珍菌釀香梨
反沙芋
鳳梨咕嚕素排骨
題外話/補充資料: 這裡工作的老人家,服務態度一流,敬業樂業,讚!
2023-10-07
  • 白玉藏珍、
  • 珍菌釀香梨、
  • 小青桔
2023-09-25 738 瀏覽
我同老公及友人一行5人,到來位於太古的銀杏時光慶祝生日。來過一次這間店,上次體驗很溫馨,因為邊享用美酒佳餚時,一邊聽著一些懷舊經典金曲,還有那個沙律吧任食。今次帶了三位同樣喜歡聽歌的老友一起到來。我們點了慢溫紅酒安格斯牛骨,原切肉眼扒、海龍皇盛宴、帶子意粉。我自已點的是慢溫紅酒安格斯牛骨,我是蒜頭控,蒜頭烤得香口軟糯,甘甜微焦,吃的是原汁原味的香蒜,真的太好吃了,好久都未試過這個入味濃香的牛肋骨,肉質滑嫩,牛味十足,推薦!老公叫了一客海龍皇盛宴同我分食,擺碟很好看,那個三文魚柳,脆香肉嫩、creamy的龍蝦,不知汁醬名稱,總之有點似千島又加了些香草味,好開胃,還有原隻帆立貝是清甜可口,鰻魚烤得微焦,上的汁好好味不是街邊貨,我問侍應有無得獨立外賣鰻魚,可惜無。還有原汁原味的青口及老虎大蝦,烤得不過熟恰到好處!慶生的老友點的海陸烤盤,用的龍蝦尾鮮甜香嫩,老自法國,烤的功夫要記一功。厚切安格斯肉眼扒,朋友點6成熟,煎得恰到好處。北海道帶子,是海上鮮的清甜,廚師只灑上少許鹽,已十分美味。今時今日還可吃到這個水準的烤盤功夫,實在難得!要挑戰廚師的手藝,一碟簡單的意粉已見真功夫。這道蒜香牛油帶子意
我自已點的是慢溫紅酒安格斯牛骨,我是蒜頭控

一碟簡單的意粉已見真功夫。這道蒜香牛油帶子意粉味道一流,配上牛油香煎更是絕配,清新鮮甜不膩口,意粉QQ彈牙,好見得人!

今晚還有驚喜,銀髮歌手首首懷舊金曲悅耳動聽之餘,特別為友人唱生日歌,今晚真的很快樂。想不到社企餐廳都可以有這麼高水準的食物質素及服務,而現場唱歌,就當是bonus!
慢溫紅酒安格斯牛骨伴原粒蒜頭
重量級海陸燒盤
帶子意粉
海龍皇盛宴
題外話/補充資料: 這些餐館是如何維持營運呢?只看到有些員工真係幾年紀大,為何還要出來工作呢?一定有很多原因。無論如何,是食得開心的一晚!
2023-09-22
生日
慢溫紅酒安格斯牛骨伴原粒蒜頭
重量級海陸燒盤
帶子意粉
海龍皇盛宴
  • 慢溫紅酒安格斯牛骨,原切肉眼扒、海龍皇盛宴、帶子意粉
2023-09-14 507 瀏覽
早餐係11點前,我10:50落食落單叫早餐,次次客人未食完就叫客人埋單,根本好騷擾個客人,11:30就同我講話佢哋要close, 好似叫人走咁,根本11點後就係午餐時間,所以俾客人感覺很不良好
2023-09-11 475 瀏覽
第一次幫襯 ,見有Live Show 幾特別 。環境 服務 音樂 都很好,可惜重要既食物 完全不行 ,晚餐時段 食物價錢唔平 但質數很差,叫了一客$288的牛柳 肉質是柴的 微爛的 ,非常失望。同行友人 叫了廚師推介的鱈魚面額肉,但那根本是普通魚柳部位 但收300蚊! 作位一間社企 已經有資助 食材都仍用次等貨色 真的很離譜。絕不會再幫襯 晚市真的不值 ,可惜了一班員工 他們很盡力的服務,還有註場歌手 唱歌很好聽。希望店家正視食品問題 好好改善!
第一次幫襯 ,見有Live Show 幾特別 。
2023-07-05 1280 瀏覽
上錯三次菜,已過69分鐘都未上菜先同我地講未落單,落單後45先上菜,飲品又漏,又系等,食餐飯真難,催等催等無限循環,真心無奈,依度系挑戰你的耐性,趕時間千萬不要過來。
2023-07-05
  • 自助沙律吧
2023-06-13 1416 瀏覽
疫情過後,終於可以外出用膳了,這次是為了慶祝阿媽的生日。阿媽曾經表示想要在生日當天享受一頓美食,還能夠一邊聆聽現場音樂,但我卻不太知道在哪裡可以找到這樣的餐廳。幸運的是,我的同事向我介紹了銀杏館。這晚的晚餐菜單非常豐富,我們選擇了豬肋骨、牛扒和魚作為主菜,而沙律和湯則是自助形式,可以按照自己的口味進行增添。此外,我們還點了一瓶白酒和一瓶紅酒,讓整個晚宴更加完美。食物的品質非常不錯,而現場的live Band更是為這頓生日晚餐帶來了非常好的氣氛。整個晚上的服務也非常出色,讓我們感到非常滿意。作為一間專門聘請長者的社會企業,銀杏館在各方面都做得非常好,包括服務、現場氣氛和食物,真的是一家值得再來支持的餐廳。我們度過了一個非常愉快的夜晚,阿媽也非常滿足,這是一個非常難忘的生日。