2024-04-04 514 瀏覽
我一直好想去食鉄人旨花嘅鐵板燒,今次難得去到點知鐵板燒full哂,所以決定改食Omakase 旨花 Shika $1580一開始會先奉上餐前小食鱈魚乾 - 燒魚乾🐟非常香脆,帶有魚香味😋。先付鮟鱇魚肝 - 魚肝🐟口感非常滑,味道濃郁,好豆腐咁嫩滑,入口即化🥰。甘露栗子 - 栗子🌰味道清甜甘香,口感粉糯🥰。合桃小女子 - 即係玉筋魚拌上新鮮合桃及白芝麻調製而成,甜中帶鹹唔膩口😍。生蠔配海膽選用了最當造係長崎縣華漣生蠔🦪,雖然唔算大隻,但非常鮮甜,上面放了口感幼滑,味道甘甜嘅紫海膽😋,口感豐富😍。刺身北海道象拔蚌 - 厚肉彈牙,配上梅醃車厘茄🍒和沖繩縣水雲,整體感覺非常清新又醒胃😋。針魚 - 口感軟滑,配埋魚籽、蔥花、芝麻,再蘸上酸汁一齊食🥰,味道非常融合,鮮甜可口😍。蘋果木煙燻中拖羅 - 配鬆脆的天婦羅紫蘇葉☘️,甜甜的西京柚子汁🍊及wasabi,味道及口感非常豐富😋。網燒煙燻鰤魚🐟,鰤魚魚肉肥美嫩滑,放在網上輕輕炙過🔥,逼出油份,更覺油脂豐腴,配上炸至香口的京蔥絲,淡雪鹽❄️和wasabi,入口即融,每一口都充滿煙燻及焦香味🥰,令人回味無窮。一品料理即炸鹿兒島沢蟹🦀,非常香脆,香箱蟹

旨花 Shika $1580

一開始會先奉上餐前小食
鱈魚乾 - 燒魚乾🐟非常香脆,帶有魚香味😋。

先付
甘露栗子 - 栗子🌰味道清甜甘香,口感粉糯🥰。

生蠔配海膽

刺身

一品料理
即炸鹿兒島沢蟹🦀,非常香脆,香箱蟹肉🦀混合蟹膏,味道鮮香,大根煮得十分鬆化,加入同樣鮮香的鰹魚🐟芡汁,真係鮮味加倍,味道滿分💯。

壽司
北寄貝 - 脆度恰到好處🥰,鮮甜的貝類味道又不會太濃,美味可口🥰。
深海池魚 - 鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口、火炙逼出油份後,入口更覺魚油甘香細膩😋。
鮫鰈魚 - 肉質卻鮮甜爽彈、豐潤嫩滑🥰,上面有炙燒🔥逼出魚油嘅鮫鰈魚群邊,層次感豐富😍。
大拖羅 - 將熟成一個星期嘅大拖羅再用和歌山備長炭在面上輕輕一炙🔥,這樣炭炙,比直接烤還香。
紫海膽撈飯 - 上面放了無經加工,味道最接近新鮮海膽原味嘅鹽水海膽,一次過試哂2️⃣種唔同口味嘅海膽,超滿足🤤。
穴子 - 肉質纖細,清甜味鮮😋。
螢光魷魚 - 師傅烹調螢光魷魚🦑有別於一般,微熱🔥口感軟嫩滑溜,有陣陣魷魚香味😍。
磯煮鮑魚 - 嚟自北海道蝦夷嘅鮑魚肉質緊實而鮮嫩,口感層次豐富🥰,記得蘸埋肝醬,滋味倍增😋。

立魚湯魚味非常香濃,口感比較濃稠、黏口,熟辣辣🔥非常好飲😍。

甜品
甜品係抹茶🍵雪糕🍦和時令水果,今日係高知縣赤玉蜜瓜🍈,非常香甜多汁🤤。

鐵人自家梅酒 90ml $98
梅酒係4月尾6月頭自家製,梅香味十足😍,易入口味道香甜。

總括而言,好多人話鉄人旨花嘅鐵板燒,CP值好高,我未試過,答唔倒大家。但我肯定嘅係,佢地嘅Omakase係屬於高水準,絕對可以列入我心目中前5️⃣名。

後記:大家可能奇怪,明明個餐得6件壽司,點解我好似食咗咁多件嘅?係呀,因為師傅好好人咁整多幾件俾我地食。

2024-03-27
1K
2024-03-06 683 瀏覽
朋友話想食鐵板燒,我一定會推介位於銅鑼灣嘅「鉄人旨花Shika Teppan-Yaki」,已經幫襯過幾次,一直很喜歡師傅的手藝,最重要係食材質素和環境,最近仲要推出一個好優惠嘅套餐,之前要成$3000先食到,而家二人前只需要 $ 1880就可以食到,優惠期有限,快啲去訂位啦👍🏻🌟迎春接福鉄板燒 二人前原價 $3080 起優惠價 $1880 ▪️時令手作前菜龍蝦福袋、用腐皮包住龍蝦肉和蝦膠製作的餡料,腐皮吸進醬汁的鮮味,龍蝦肉蝦膠非常難飲,再加上清甜嘅蘿蔔,味蕾瞬間打開▪️野菜 ~合桃、藜麥配上新鮮蔬菜沙律和酸醋汁,清新美味又健康▪️時令刺身三點刺身不得了,大拖羅、帶子配海膽、間八,款款高質素,肥美又鮮味▪️旬の魚料理洋蔥汁煮深海白鱈魚,魚皮煎得超級香脆,充滿鹽香,像食薯片一樣,魚肉外層焦香肉質細緻,伴上日式的洋蔥汁,令魚肉更鮮甜▪️鉄板海鮮五款選兩款活龍蝦1隻 / 加拿大象拔蚌85g/ 南非鮑魚2隻/日本大扇貝2隻/蘇格蘭蟶子皇4隻🦞西澳龍蝦配海膽龍蝦汁,睇住師傅將好生猛即龍蝦即時拆肉再烹調,大開眼界,龍蝦肥大肉厚,肉質彈牙,非常新鮮,伴上味道濃郁的龍蝦膏汁,好惹味🌟牛油蘇格蘭蟶子王蟶子王好大隻
朋友話想食鐵板燒,我一定會推介位於銅鑼灣嘅

🌟迎春接福鉄板燒 二人前
原價 $3080 起
優惠價 $1880

▪️時令手作前菜

▪️時令刺身三點

▪️旬の魚料理

▪️鉄板海鮮五款選兩款

🌟牛油蘇格蘭蟶子王
蟶子王好大隻,師傅非常好功架,炒至剛剛熟之後再快速用牛油爆炒,就是鮮甜和彈牙,味道充滿牛油和鹽香

▪️季節時蔬
牛油煮日本北海道花菇,入口超厚肉和Juicy ,牛油和香菇味道超突出,加上香蔥和脆蒜,超美味

▪️日本北海道產A5和牛厚燒 +$100
厚燒和牛配蒜片、柚子酸汁、羽衣甘藍、日本番薯,我們點了五成熟,濃郁肉香,有著和牛牛脂專有的甜香與風味,入口油花即化,另外再配上黑醋醬,玫瑰鹽,山葵和特大蒜片,酸醋汁,每款不同風味,難分高下

▪️鉄板鵝肝炒飯
蒜片鵝肝炒飯,用上日本珍珠米,配合好多唔同材料,鵝肝粒,蒜片、紅蘿蔔粒,洋蔥粒,日本雞蛋,醬油,師傅炒得非常乾身,米飯和其他材料粒粒分明,充滿鵝油油香,幾飽都覺得好好味

▪️自家豆乳鮮鷄湯
熱辣辣濃濃豆乳香,配合蔬菜好鮮甜,食完炒飯再飲碗湯,溫暖又飽肚

▪️雪糕或水果
豆腐雪糕好滑帶濃濃豆香又唔甜,配合脆脆米和提子乾,好有口感,美味
日本產的蜜瓜就是清新鮮甜又多汁,作為餐後甜品最適合不過

🌟另外多款套餐,依家仲做緊七折優惠
🌟好久不見嘅Omakase終於都返嚟喇
  • 日本北海道產A5和牛厚燒
  • 西澳龍蝦配海膽龍蝦汁
2024-04-20 72 瀏覽
Shika has been a favorite among locals for years, known for its impeccable quality and exceptional service. And guess what? They’re currently celebrating their 9th anniversary with a fantastic offer: half-price on selected set menus and complimentary lobster! Talk about perfect timing! 🥳🦞We ordered the Canadian Geoduck and Wagyu set for two, which was absolutely divine! 😍 Here’s a glimpse of our incredible feast:🔹 Handcrafted Appetizer: Lobster PouchesIndividually wrapped in delicate bean curd s

Individually wrapped in delicate bean curd skin and seasoned with a delightful Japanese touch, these lobster pouches were a true culinary masterpiece. A perfect start to our meal!

🔹 Garden Salad: Quinoa, Walnut, and Cucumber Salad
A refreshing medley of flavors, combining the nuttiness of quinoa, the crunch of walnuts, and the freshness of cucumber in a tangy dressing.

🔹 Complimentary Lobster Sashimi
Savoring the ultimate freshness of Lobster Sashimi, so fresh that it was still dancing on the plate!

🔹 Hungarian Foie Gras
Delighting in the exquisite flavors of Hungarian Foie Gras, a true culinary luxury.

🔹 Deep-Sea Fish in Onion Sauce
The chef skillfully prepared the cod fish, separating the crispy fish skin, which tasted like heavenly potato chips, from the tender and succulent flesh. The addition of sweet onion sauce enhanced the flavors even further.

🔹 Grilled Canadian Geoduck with Wasabi Cream Sauce
The geoduck was cooked to perfection, maintaining its firm yet tender texture and natural sweetness. The chef’s special wasabi cream sauce complemented the seafood beautifully.

🔹 Seasonal Vegetables:

🔹 A5 Wagyu Beef Steak from Hokkaido
The marbling on the wagyu beef was exquisite, and the chef expertly grilled it to perfection.

🔹 Teppanyaki Fried Rice

🔹 Homemade Chicken Soup

🔹 Matcha Ice Cream
2024-04-05 140 瀏覽
睇住師傅燒肉炒飯係一流享受!仲要樣樣都咁好食😋有好多款前菜比你開開胃。主菜尤其係龍蝦好鮮味,啲肉好彈牙🤤燒牛肉都燒得恰到好處,有入口即溶既感覺。雖然食到好飽,但個甜品見佢即席花左好多心機去燒麵包同整焦糖,果然女人有兩個胃!一下子就食哂。為成道菜畫上完美句號。不過都剩左少少炒飯😂但餐廳會幫你包到靚靚咁拎走🤭係一間會推介既鐵板燒!
睇住師傅燒肉炒飯係一流享受!
仲要樣樣都咁好食😋
有好多款前菜比你開開胃。
主菜尤其係龍蝦好鮮味,啲肉好彈牙🤤
燒牛肉都燒得恰到好處,有入口即溶既感覺。
不過都剩左少少炒飯😂
但餐廳會幫你包到靚靚咁拎走🤭
係一間會推介既鐵板燒!
2024-03-21 256 瀏覽
有朋友去左食鐵板燒,純粹因為未試過既關係,所以就上openrice 搵下高評分既鐵板燒,Show出黎既係📍銅鑼灣的鉄人旨花第一位,咁就即時打去問下有無位,因為當時都已經係晚上7:30啦,有位WO,仲話可以坐係師傳睇精湛廚藝,不單止帶來美味佳餚,仲為我帶來鐵板燒初體驗。🔖蝦鐵板燒 二人前🥗沙律青瓜絲拌藜麥,估唔到好食開胃汁煮白鱈魚魚皮同魚肉分開煮,師傅將魚皮煎成脆片(好香好脆),另一邊用蒜蓉洋蔥汁煮魚肉。先吃魚皮脆片,再吃魚肉,這樣就可以吃出兩種不同口感🍤龍蝦配海膽汁龍蝦正常SIZE大小,師傅手起刀落將龍蝦肉起出,淋上龍蝦羔海膽汁調味 忌廉汁蓮藕嘩~我好喜歡好喜歡好喜歡,要講三次🥩日本產A5黑毛和牛A5和牛油花分明,煎5成熟,有入口即溶感覺,簡單直接吃出和牛味道,不用加wasabi or炸蒜片都好好食,不得不說蒜片好香口。🍚炒飯用了日本米,粒粒分明,乾身不油膩。🍧甜品有靜岡蜜瓜和日本來的抹茶雪芭選擇,🍨抹茶雪芭好好味

🔖蝦鐵板燒 二人前

🥗沙律
青瓜絲拌藜麥,估唔到好食開胃

汁煮白鱈魚

🍤龍蝦配海膽汁

忌廉汁蓮藕
嘩~我好喜歡好喜歡好喜歡,要講三次

🥩日本產A5黑毛和牛

🍚炒飯用了日本米,粒粒分明,乾身不油膩。

🍧甜品
有靜岡蜜瓜和日本來的抹茶雪芭選擇,🍨抹茶雪芭好好味
2024-03-11 215 瀏覽
位於銅鑼灣~方便同朋友慶祝的鐵板燒我哋早咗兩個星期訂枱同平時的鐵板燒一樣 都係坐喺枱邊望住師傅全程將新鮮嘅食材 一步步變成美食ヾ(´︶`*)ノ師傅好好人 同食客有不少溝通互動不過整體餐廳裝修 略為不夠精緻🤏🏻整體風格比較港式貼地 ,並非日式高級感〃🍽️活龍蝦刺身 (送)價值$880其實今次係我第一次食刺身龍蝦(如果唔想亦都可以揀熟食版本)一食落發覺超愛!完全冇任何腥味 好容易入口 口感好好雖然冇熟食嗰種咁香濃嘅龍蝦味但係成擺盤加埋啖啖新鮮嘅肉質 我會推薦大家都試一試用刺身形式食!〃🍽️北海道產A5和牛薄燒唔需要多講A5和牛本身已經好香加埋佢嘅醬汁同埋少少配菜 perfect match!〃🍽️原隻南非鮑魚原隻新鮮鮑魚喺我哋面前炮製短短時間唔知點解可以咁入味🥹〃🍽️ 洋蔥煮深海魚 |鐵板炒飯 | 沙律蟹鉗前菜呢三樣稍為不是主角所以集合一齊講將魚皮整成脆乾身 好似食緊好香的炸魚皮 呢個真係超級有驚喜!!!依家講返都好想食😂😂炒飯前菜不過不失~ 成個用餐體驗好好絕對夠飽〃最後兩個人埋單$1340另加一有自備蛋糕但沒有被收切餅費~
位於銅鑼灣~方便同朋友慶祝的鐵板燒
我哋早咗兩個星期訂枱
師傅好好人 同食客有不少溝通互動
不過整體餐廳裝修 略為不夠精緻🤏🏻
整體風格比較港式貼地 ,並非日式高級感

🍽️活龍蝦刺身 (送)價值$880
其實今次係我第一次食刺身龍蝦(如果唔想亦都可以揀熟食版本)
一食落發覺超愛!
完全冇任何腥味 好容易入口 口感好好
雖然冇熟食嗰種咁香濃嘅龍蝦味

🍽️北海道產A5和牛薄燒
唔需要多講
A5和牛本身已經好香
加埋佢嘅醬汁同埋少少配菜 perfect match!

🍽️原隻南非鮑魚
原隻新鮮鮑魚喺我哋面前炮製
短短時間唔知點解可以咁入味🥹

🍽️ 洋蔥煮深海魚 |鐵板炒飯 | 沙律蟹鉗前菜
呢三樣稍為不是主角
所以集合一齊講
炒飯前菜不過不失~
成個用餐體驗好好絕對夠飽

最後兩個人埋單$1340另加一
有自備蛋糕但沒有被收切餅費~
2023-08-31
生日
2024-01-23 400 瀏覽
今晚嘅鐵板燒大滿足🔥!首先啲和風沙律夠曬清新,青瓜絲爽口,加咗柚子酸汁,食到我呼吸都清新晒。跟住出場嘅龍蝦福袋真係讓我驚喜,手打龍蝦滑彈牙得嚟唔腥,好過癮!然後,洋蔥汁白鱈魚肉質嫩韌得黎唔膩,洋蔥汁嗰啖啖甜,真係吞咗雲吞咁滑溜嘅感覺。重頭戲到!原隻龍蝦配咗海膽汁,呢個呵!龍蝦肉厚實,啖啖肉香,海膽汁就再提升咗鮮味,正!日本A5黑毛和牛簡直軟得可以用鼻嗅都斷嘅,芥末同紅酒山揸汁等調味仲帶出佢嘅層次感~真心唔係蓋嘅。而且啲蒜蓉炒日本天白菇食落滑溜,咬落去有蒜香,夠曬味!當然少不了嘅和牛炒飯,炒得好有技巧,食落去口感正宗,每一啖都似在對味蕾喊加油。最後清靜嘅柚子雪葩同靜岡蜜瓜,完美咁平衡咗成晚嘅重口味,食完之後真係覺得自己食咗場鐵板上嘅藝術展覽。滋味滿分,過癮滿分,今晚真係夠晒痛快!👍🎉🥢

位於銅鑼灣的這家鐵板燒餐廳口碑極好,嚴格選用新鮮食材,不論服務或食物,都令人十分滿意,師傅廚藝精湛,為食客帶來多重感觀享受,適逢鉄人旨花九週年週年慶第二彈,餐牌半價X 再送活龍蝦活動,大滿足!🤍🧡🤍🧡🤍🧡🤍🧡🤍🧡🤍🥗手作前菜 蔬菜沙律-🦢匈牙利鵝肝質地外脆內軟,仲有麵包同埋藍莓醬解膩,鵝肝大件,鮮味十足, 10分邪惡!🐟日式洋蒽汁煮白鱈魚鐵板煎魚肉至外層金黃酥脆,再以洋蔥汁烹煮,落足心思,煮得啱啱好,魚肉嫩滑至極,真係唔捨得一啖食晒,洋蔥汁為呢道菜嘅味道同口感再進一步昇華!🇨🇦燒加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬味道鮮甜!口感彈牙不韌!以山葵忌廉醬調味 更有層次感!🥬季節時疏🐮日本北海道產A5 和牛 厚燒我地叫左五成熟!不得不讚-A5和牛果然具有濃郁的肉香,有豐富油脂感! 🍚鉄板炒飯配料有蛋、瑤柱、洋蔥粒同紅蘿蔔,好豐富!🍗自家鮮雞湯鮮甜至極,落足心機熬製而成!🍦抹茶雪糕

🤍🧡🤍🧡🤍🧡🤍🧡🤍🧡🤍

🥗手作前菜 蔬菜沙律-

🦢匈牙利鵝肝

🐟日式洋蒽汁煮白鱈魚

🇨🇦燒加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬
味道鮮甜!口感彈牙不韌!
以山葵忌廉醬調味 更有層次感!

🥬季節時疏

🐮日本北海道產A5 和牛 厚燒

🍚鉄板炒飯
配料有蛋、瑤柱、洋蔥粒同紅蘿蔔,好豐富!

🍗自家鮮雞湯
鮮甜至極,落足心機熬製而成!

🍦抹茶雪糕

2024-01-16 325 瀏覽
九周年大優惠,二人前半價!仲送活龍蝦刺段!立即gogogo!我地今日食既係南非鮑魚和牛二人前先黎一個龍蝦刺身,刺身鮮甜爽口,因為我地3個人,所以師傅拎左食大d既龍蝦比我地,上枱時d腳仲識旭架前菜有沙律(有青瓜的),我無影到之後有得選刺身或者鵝肝。刺身係三款刺身,每樣兩片。而我選左鵝肝鵝肝👍🏻深海魚,魚皮煎得好脆鮑魚好彈牙,加上生海苔忌廉汁,好夾香菇蒜香蔥花和牛薄燒,牛肪夠香食完,飽到死左P.S. 佢地個洗手間有漱口水比客人用完餐漱口😂

我地今日食既係南非鮑魚和牛二人前

先黎一個龍蝦刺身刺身鮮甜爽口,因為我地3個人,所以師傅拎左食大d既龍蝦比我地,上枱時d腳仲識旭架

前菜有沙律(有青瓜的),我無影到

鵝肝👍🏻

深海魚,魚皮煎得好脆

鮑魚好彈牙,加上生海苔忌廉汁,好夾

香菇

蒜香蔥花和牛薄燒,牛肪夠香

豆腐雪糕

食完,飽到死左

P.S. 佢地個洗手間有漱口水比客人用完餐漱口😂
💁🏻‍♀️ 鐵人旨花本身已經是香港很出名的鐵板燒,今年他們九周年活動,好抵食!大家千祈唔好錯過。除了加拿大象拔蚌和牛二人前外,還有其他很多的鐵板燒套餐可以選擇。食材好新鮮,分量豐富多樣,相當有水準👍🏻 📋 加拿大象拔蚌和牛 二人前 五折$1690(原價$3380)◼️ 手作前菜▫️ 龍蝦福袋 -腐皮裏配上手打的龍蝦蝦滑,龍蝦尾肉味清甜,肉質結實彈牙。◼️ 蔬菜沙律▫️ 藜麥合桃和風沙律◼️ 時今刺身或匈牙利鵝肝▫️我就選擇了匈牙利鵝肝。匈牙利鵝肝西多士配上意大利黑醋蜜糖醬。鵝肝兩面煎香再配多士,外脆內軟入口即溶。◼️ 洋蔥汁煮深海魚▫️ 用了南極深海鱈魚煎到表面金黃色,肉質厚身結實,食落啖啖肉又有鮮味👍🏻魚皮兩面煎香,口感酥脆不油膩,令外配埋日式洋蔥魚汁。◼️ 燒加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬▫️火喉控制得恰宜,象拔蚌口感保持爽嫩鮮甜。◼️ 季節時疏▫️ 蒜蓉炒花菇-菇味濃郁,再配以淡淡的蒜蓉香。◼️ 日本北海道產 A5 和牛 厚燒或 薄燒▫️選擇了厚燒及五成熟, 和牛油花分佈均勻,入口即溶,充滿油脂甘香。配了粉紅岩鹽、蒜片、酸酸甜甜的醬汁或是Wasabi,另外配菜還有羽衣甘藍跟日本甜番薯。◼️鉄板炒飯▫️ 使用日本香米炒,

◼️ 手作前菜

◼️ 蔬菜沙律
▫️ 藜麥合桃和風沙律

◼️ 時今刺身或匈牙利鵝肝

◼️ 洋蔥汁煮深海魚

◼️ 燒加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬

▫️火喉控制得恰宜,象拔蚌口感保持爽嫩鮮甜。

◼️ 季節時疏
▫️ 蒜蓉炒花菇-菇味濃郁,再配以淡淡的蒜蓉香。

◼️ 日本北海道產 A5 和牛 厚燒或 薄燒

◼️鉄板炒飯

▫️ 使用日本香米炒,再加入蛋、牛肉、洋蔥粒同紅蘿蔔粒,食落乾身,炒飯粒粒分明,蛋味香濃👍🏻

◼️ 自家鮮鷄湯

◼️ 甜品

▫️ 抹茶雪糕

🎁 送活澳洲龍蝦刺身或鐵板

▫️ 澳洲龍蝦刺身-龍蝦味道較為清淡,但口感嫩滑、鮮味十足。

💘記得提早預約

🏘設有四張大型鐵板燒,一間包廂。

🤵🏻🤵🏻‍♀️服務員很細心,會用心講解每一道菜的做法和食法。

📍 地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓

#香港美食 #平民美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港 #美食 #hkfood #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #foodshare #hkrestaurant #foodie #hkfoodblog #食評 #美食推介 #foodhk #日本菜 #omakase #鉄人旨花 #香港omakase關注組 #壽司 #刺身 #鐵板燒 #廚師發板 #龍蝦 #紀念日#慶祝必食 #生日慶祝 #期間限定 #送龍蝦 #優惠 #生日必食#情侶 #約會餐廳 #紀念日
2024-01-05 138 瀏覽
今次為咗慶祝朋友生日,想食得豐富的,又見呢度買一送一咁抵,所以決定試吓呢一間食鐵板燒。價錢:$1500 兩位環境:位置坐得比較迫,有啲位置喺正走廊側邊,但係走廊比較窄,不過都可以接受。食物:刺身新鮮,不過不失深海魚,質感嫩滑,配合埋個汁,有驚喜👍佢送一份龍蝦🦞,可以揀刺身上或者鐵板燒,我哋揀咗鐵板,我覺得呢個係咁多樣入面最好食,龍蝦鮮嫩,多汁,同埋彈牙,食得出係新鮮嘅,配合埋個汁,回味無窮。南非鮑魚炒飯,炒飯粒粒分明,炒得夠乾身,平時麻麻地中意食飯既我,都全碗食哂。整體嚟講我覺得以鐵板燒黎講,都算抵食。

價錢:$1500 兩位

食物:刺身新鮮,不過不失

深海魚,質感嫩滑,配合埋個汁,有驚喜👍

南非鮑魚

整體嚟講我覺得以鐵板燒黎講,都算抵食。
2023-12-01 325 瀏覽
踏入12月特別多朋友生日同聚會今次慶祝朋友生日,專登揀左間香港人氣嘅鐵板燒係香港屹立多年,一直以水準質素見稱嘅鐵人旨花邊望住師傅烹調邊享用美食,係另一種高級享受而家仲係九周年祭,推出半價優惠之餘,叫套餐會送龍蝦,真係要適時識食!加拿大象拔蚌 和牛 二人前($1690)手作前菜|龍蝦福袋用腐皮包裹住龍蝦肉,配以日式調味,連前菜都誠意十足蔬菜沙律:藜麥合桃青瓜沙津時令刺身:三文魚、帆立貝、蟹鉗洋蔥汁煮深海魚師傅將鱈魚肉同魚皮分開處理,魚皮好有驚喜,煎到香脆好似薯片,而魚肉嫩滑多汁,加入香甜洋蔥汁,令魚肉更鮮燒加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬象拔蚌火喉控制得恰宜,口感保持爽嫩鮮甜,而醬汁係師傅特調,同海鮮類好夾鐵板龍蝦(免費贈送)套餐贈送的新鮮活龍蝦,一點也不馬虎,蝦肉鮮嫩彈牙,配以龍蝦膏海膽汁蝦香味超濃,醬汁超高質季節時蔬|蒜香花菇充滿蒜香的厚花菇,非常厚身,菇香濃郁日本北海道產A5 和牛薄燒和牛油花分明,師傅輕輕香煎再包裹香蔥同蒜片,入口油香豐富,蔥香蔥香令層次豐富鐵板炒飯每次看師傅製作炒飯都是享受,粒粒金黃分明,忍唔住食哂自家鮮鷄湯抹茶雪糕
踏入12月特別多朋友生日同聚會
今次慶祝朋友生日,專登揀左間香港人氣嘅鐵板燒
係香港屹立多年,一直以水準質素見稱嘅
鐵人旨花
邊望住師傅烹調邊享用美食,係另一種高級享受

加拿大象拔蚌 和牛 二人前($1690)

手作前菜|龍蝦福袋
用腐皮包裹住龍蝦肉,配以日式調味,連前菜都誠意十足

蔬菜沙律:藜麥合桃青瓜沙津

時令刺身:三文魚、帆立貝、蟹鉗

洋蔥汁煮深海魚

燒加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬

鐵板龍蝦(免費贈送)
蝦香味超濃,醬汁超高質

季節時蔬|蒜香花菇
充滿蒜香的厚花菇,非常厚身,菇香濃郁

日本北海道產A5 和牛薄燒

鐵板炒飯
每次看師傅製作炒飯都是享受,粒粒金黃分明,忍唔住食哂

自家鮮鷄湯

抹茶雪糕
知道鉄人旨花九周年祭大割引 提前預訂加拿大象拔蚌和牛二人前可享半價優惠 震撼價$1690🤩仲送澳洲龍蝦刺身或者鐵板燒 真係聽到都興奮🥳✨手作前菜前菜龍蝦福袋 選用手打龍蝦滑 鮮味十足✨蔬菜沙律合桃藜麥沙律🥗 配上醋汁 非常開胃✨時令刺身 刺身由帆立貝 油甘魚 松葉蟹腳組成 肥美鮮甜✨洋蔥汁煮深海魚南極白鱈魚🐟香甜嫩滑 用上大量洋蔥🧅煮成醬汁 味道更添甜美👍🏿龍蝦鐵板燒🦞龍蝦上枱一刻不停躍動 超級生猛😲用上蝦膏去炒 龍蝦肉沾滿醬汁 每一口令人垂涎欲滴🤤✨燒加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬輕輕燒過的象拔蚌爽甜彈牙 配上山葵忌廉醬估唔到甘夾💓✨季節時蔬花菇用上2-3日時間去浸 口感軟腍 簡單用上蒜蓉炒 香氣四溢😮‍💨✨日本北海道產A5 和牛 厚燒或薄燒選了和牛薄燒 五成熟時間剛好 和牛飽滿肉汁 包裹著蔥花 放入口感覺滿滿幸福🥰覺得膩可以蘸上 紀州梅山楂醬或者醋酸汁 中和油膩感🫰🏻✨鉄板炒飯炒飯粒粒分明 鑊氣十足🔥✨自家鮮鷄湯鷄湯鮮甜美味 好滋補✨甜品抹茶雪糕 抹茶味香濃幼滑好好彩得到貓師傅大顯廚藝 品嚐到一頓稱心滿意鐵板燒☺️

✨手作前菜

甜品
抹茶雪糕 抹茶味香濃幼滑

好好彩得到貓師傅大顯廚藝 品嚐到一頓稱心滿意鐵板燒☺️

2023-11-30 156 瀏覽
趁「鉄人旨花」做緊九周年期間限定半價套餐優惠即刻要訂定枱🤩藜麥沙律&龍蝦福袋作為前菜特別開胃 沙律幾精緻 💯龍蝦福袋頗有水準 好開胃嘅前菜〰️匈牙利鵝肝賣相美美的 鵝肝外脆內軟煮得啱啱好🧑🏻‍🍳粉嫩美味 加埋法包 超正😝洋蔥汁煮深海魚魚嘅油脂感好正 食落肉質好嫩滑🥳 鱈魚煎到表面金黃色 好香脆🥰加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬象拔蚌味道好鮮甜 口感保持到好彈牙🤩 配埋山葵忌廉醬 口感再進一步昇華!!日本北海道 A5 和牛厚燒啱啱好做到五成熟 肉味香濃入口即溶 油脂感滿滿 最愛配搭埋蒜片🧄龍蝦龍蝦龍蝦十分生猛 食落啖啖肉 🫶🏻火候掌握得非常好 一試難忘鉄板炒飯米飯炒到粒粒分明 材料有蛋、瑤柱、洋蔥粒同紅蘿蔔粒粒粒都係精華!自家鮮雞湯🐥飲落好鮮又帶香濃魚味 係用時間慢慢熬製出黎的心機之作
趁「鉄人旨花」做緊九周年期間限定半價套餐優惠即刻要訂定枱🤩

魚嘅油脂感好正 食落肉質好嫩滑🥳
鱈魚煎到表面金黃色 好香脆🥰

加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬
象拔蚌味道好鮮甜 口感保持到好彈牙🤩
配埋山葵忌廉醬 口感再進一步昇華!!

啱啱好做到五成熟 肉味香濃入口即溶
油脂感滿滿 最愛配搭埋蒜片🧄

龍蝦
龍蝦龍蝦十分生猛 食落啖啖肉 🫶🏻
火候掌握得非常好 一試難忘

鉄板炒飯
米飯炒到粒粒分明 材料有蛋、瑤柱、洋蔥粒同紅蘿蔔粒
粒粒都係精華!

自家鮮雞湯🐥
飲落好鮮又帶香濃魚味 係用時間慢慢熬製出黎的心機之作
今日在銅鑼灣血拼🛍️,再去了一早頂訂好的「鉄人旨花」食好野😏,因為我收到風「鉄人旨花」做緊九周年期間限定🤩半價套餐優惠加拿大象拔蚌和牛🐮二人前(原價 $3380)依家只需 $1690🤓,超級抵食只要whatsapp訂位,指定預訂夜晚鐵板燒二人套餐,都可以享用呢個優惠😎最正係依家仲送價值$880 活龍蝦🦞,可以選要刺身或鐵板燒店內環境舒適,還設有包廂,店員服務很好,每一道菜都會細心介紹,食材全是每日新鮮運到👍🔶 前菜時令前菜是龍蝦福袋,用腐皮包著蘿蔔和龍蝦膠做成福袋形狀,口感爽彈鮮味🔶 沙律青瓜🥒絲沙律🥗,配上藜麥和合桃,再伴上柚子醋,十分清新🔶 匈牙利鹅肝🪿師傅煎得剛好,鵝油香氣四溢,外皮微焦香脆,中心呈半溶狀態,入口即化,輕盈柔軟,滋味美妙絕倫🔶 洋蔥汁煮海魚🐟魚皮在鐵板上煎得異常香脆,鱈魚肉質鮮甜嫩滑,魚脂豐富,再配上師傅自己調配的洋蔥醬汁,洋蔥甜味更提升了魚的鮮味🔶 澳洲活龍蝦🦞師傅先拆龍蝦頭膏,做成膏醬包住龍蝦肉球,將龍蝦板燒做9成熟,肉質鮮甜爽口,鮮味濃郁🔶 燒加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬🐚象拔蚌在鐵板上輕輕炒過後,鮮甜爽口,配上山葵忌廉醬來吃,十分惹味 🔶 日式時蔬🍄蒜蓉浸花菇,

最正係依家仲送價值$880 活龍蝦🦞,可以選要刺身或鐵板燒

🔶 前菜

🔶 沙律
青瓜🥒絲沙律🥗,配上藜麥和合桃,再伴上柚子醋,十分清新

🔶 匈牙利鹅肝🪿

🔶 洋蔥汁煮海魚🐟

🔶 澳洲活龍蝦🦞

🔶 燒加拿大象拔蚌配山葵忌廉醬🐚

🔶 日式時蔬🍄
蒜蓉浸花菇,師傅用上 2-3 日去浸泡花菇,再用醬汁煮至入味,花菇口感好軟淋,好入味👍

🔶 自家鮮雞湯
用新鮮活雞熬製而成,十分清甜,飲完一碗想再來多碗

🔶 日式鐵板炒飯🍚
用鐵板炒飯真是無敵,炒飯不會油油的,炒到粒粒分明,師傅用了瑤柱、洋蔥、紅蘿蔔、蒜蓉和蛋來炒,蛋香味十足

🔶 甜品🍨
抹茶雪糕,味道香濃,今餐真係完美😍
加拿大象拔蚌和牛二人前

日式時蔬