2020-12-18 1952 瀏覽
🎄聖誕節將近, 大家係咪都煩惱緊去邊食餐好嘅呢? 今日我地就同大家介紹一間節日慶祝嘅好去處啦!不過而家無左晚市時段,大家可以去食午市/ save低之後再去🥲而且今次介紹呢間铁人旨花鐵板燒嘅質素真係好似去左日本咁,大家咁耐無得去,黎呢到一解鄉愁都唔錯架😂😂今次黎到我地叫左個「龍蝦鐵板燒二人套餐」,前菜係➡️黑芝麻醬凍豆腐,平時麻醬就食得多,今次黑芝麻醬味道非常濃郁,豆腐都夠哂滑,食完已經好期待啦😋😋沙津係甜甜酸酸非常開胃,上面仲加左奇亞子夠哂健康!到左第一道鐵板燒➡️”汁煮白鱈魚”,睇住師父係面前將肥美嘅白鱈魚煎到成塊都金黃,連魚皮都用左類似日式拓餅嘅手法整成脆塊,除左賞心悅目之外,食落仲有多重口感,白鱈魚嫩滑得黎仲充滿魚獨特嘅油脂味,加上用左清酒同醬油煮成嘅醬汁帶出魚嘅鮮味,真係差d汁都想飲哂😆之後就到左➡️”龍蝦配海膽汁”,材料拎黎成隻龍蝦都夠哂霸氣,師父係鐵板上原隻起肉,加上龍蝦膏同海膽整成醬汁,真係未食都覺得正😍一淡咬落去,明顯食得出龍蝦好新鮮,肉質好嫩仲好多汁,加埋醬汁,龍蝦味就更突出,而且餘味仲有淡淡嘅海膽味,真係一流水準。師父仲推薦我地用裝飾嘅紫蘇花配埋龍蝦肉,為鮮味加上一陣清香

沙津係甜甜酸酸非常開胃,上面仲加左奇亞子夠哂健康!
黑芝麻醬凍豆腐

汁煮白鱈魚

之後就到左➡️”龍蝦配海膽汁”,材料拎黎成隻龍蝦都夠哂霸氣,師父係鐵板上原隻起肉,加上龍蝦膏同海膽整成醬汁,真係未食都覺得正😍一淡咬落去,明顯食得出龍蝦好新鮮,肉質好嫩仲好多汁,加埋醬汁,龍蝦味就更突出,而且餘味仲有淡淡嘅海膽味,真係一流水準。師父仲推薦我地用裝飾嘅紫蘇花配埋龍蝦肉,為鮮味加上一陣清香,夠哂特別👍🏻👍🏻
龍蝦配海膽汁

再黎就到➡️”季節料理”,椰菜花蓉配蓮藕,蓮藕清香脆口,椰菜花蓉都夠哂滑,係套餐中間有一個清爽體驗準備迎接下一個主角
季節料理

食鐵板燒又點少得和牛呢? 今次套餐就包左➡️”熊本縣產A5和王牛”,和王牛油脂分佈真係好靚。我地叫左5成熟,岩岩好帶出左和牛嘅油香,師父配左岩鹽,炸蒜片,芥末,柚子醬同一款甜甜地嘅特製醬汁,令口味更多變化,不過和牛我地都係覺得同岩鹽最夾,鹽份更能帶出和牛嘅香味,真係食唔停口XDD😝😝
熊本縣產A5和王牛

收尾仲有➡️炒飯同雞湯,不過之前幾道菜真係太令人回味,炒飯就略為失色。
炒飯

但係大鄉里表示,鐵上面直接用清湯同高湯煮雞湯都真係第一次見🤣
飲落濃濃嘅酒香同清甜嘅雞味都好好飲,呢排天氣凍,驅寒就岩哂啦!
雞湯

最後仲有雪糕作為甜品,成餐都好滿足🥰🥰

龍蝦鐵板燒二人套餐 ($2380 +10%)
🔸 前菜
🔹 熊本縣產A5和王牛
🔸 炒飯
🔹 雞湯
🔸 甜品

總括黎講價值的確唔平,不過服務同野食都係一流,我地就覺得物超所值啦,生日或者節日慶祝都係一個唔錯嘅選擇,會再黎一試👍🏻👍🏻

2020-12-02
黑芝麻醬凍豆腐
龍蝦配海膽汁
2020-12-11 1509 瀏覽
今年老公生日,特意選擇到鉄人旨花替他慶生,因為平日中菜、日本菜、西餐等都吃膩了,那不如生日當天就吃日式鉄板燒吧!由他發板,點選了《龍蝦鉄鐵板燒 二人前 $2380+10%服務費》。由於疫情關係,扇形鐵板吧台上每兩個座位就用膠板分隔,做好防疫措施。先付前菜兩款:虾芝麻豆腐 - 配搭新鮮,蝦爽口而黑芝麻味香。沙律 - 沙律菜新鮮清爽,配上藜麥、芥末柚子醋夠開胃。師傅準備好今餐的材料,眼見有大大隻新鮮龍蝦、脂紋漂亮的熊本縣產A5和王牛、肉質亮澤的白鱈魚放於面前,令人垂涎。首先有《汁煮白鱈魚》- 擺盤精緻,魚肉厚身但肉嫩,魚肉連魚汁夠鮮味,而魚皮煎香了成薄片夠脆口。主角《龍蝦配海膽汁》- 龍蝦肉厚彈牙,味道鮮甜,只簡單用上白酒煮煮製已跳夠。另外配上鮮甜的海膽汁,更能帶出龍蝦的鮮味,很棒。季節料理《椰菜茶蓉 日本蓮藕》- 口感像薯蓉,但是比薯蓉清甜和黏滑,好吃又簡單有營養。《熊本縣產A5和王牛》配車厘子紅酒汁熊本縣產A5和王牛可說是十分高質,因為代表無急凍過,新鮮又油脂豐富。我們選擇了喜愛的五成熟。建議第一塊牛肉先直接食用,然後第二塊可點胡椒岩鹽,輕輕提味,最後可加上wasabi和蒜片令口感和味

先付前菜兩款:
虾芝麻豆腐 - 配搭新鮮,蝦爽口而黑芝麻味香。

沙律 - 沙律菜新鮮清爽,配上藜麥、芥末柚子醋夠開胃。

首先有《汁煮白鱈魚》-

主角《龍蝦配海膽汁》-

《熊本縣產A5和王牛》配車厘子紅酒汁

我們選擇了喜愛的五成熟。
建議第一塊牛肉先直接食用,然後第二塊可點胡椒岩鹽,輕輕提味,最後可加上wasabi和蒜片令口感和味道再提升。

《鵝肝炒飯(日本產米)》
用上四大隻日本雞蛋,很吸睛。
飯炒得剛好夠乾身但不油膩,米飯粒粒分明,還有一粒粒濃郁鵝肝粒,令飯味更濃,再加上蛋香和葱香,很豐富的一碗飯。

《清雞湯》- 雞湯清甜,配上帶子,配搭不錯。

《柚子雪葩》- 滯
《夕張蜜瓜》- 多汁又清甜!

很滿意的一頓生日飯。
2020-12-03
2020-12-08 941 瀏覽
We visited Shika Teppan-yaki on a nice Monday night, and the place was rather packed, and rightfully so because it serves up very delicious food! The best thing about Teppan-yaki is that you can watch the chef prepare the food right in front of you and you can smell it before savouring it. Lobster Teppanyaki Set for 2 ($2380) The first beautifully plated dish is lobster with sea urchin sauce, decorated with colourful flowers. The meat is tender and juicy.The second photo features lotus root, whi

The second photo features lotus root, which was another artfully plated dish.

Next we have the toothfish with sweet soy sauce. Originating from the Antarctic Ocean, it’s on the richer, fattier side. It’s garnished with crispy fish skin on top. I loved the sauce as it really brought out the fresh flavour in the fish.

Then we have the Kumamoto’s A5 Wagyu, placed on top of healthy kale and served with wasabi.

And near the end there’s some fried rice, also fried in front of you, for comfort food.

The night ended with a selection of desserts. I got yuzu gelato and matcha gelato, which tasted light and refreshing after a filling meal.
2020-11-23
2020-12-02 1205 瀏覽
呢間餐廳主打Omakase同鐵板燒,所有食材由日本嚴選再直送到港,確保處於最新鮮狀態🇯🇵今日就試下💲2️⃣6️⃣8️⃣0️⃣嘅象拔蚌鐵板燒(二人前)。💗前菜豆腐嫩滑重豆香,淋上香濃黑芝麻醬,非常開胃。面頭嘅鮮蝦爽口彈牙,以青檸柑橘漬吊起鮮味🦐💗沙律由沙律菜、車厘茄、櫻桃蘿蔔、青瓜同藜麥製成,以芥末汁調味,入口酸甜微辛,爽脆清新🥗💗汁煮白鱈魚鱈魚煎至兩面金黃,肉質雪白厚身且片片分明,食落細嫩結實,魚鮮十足,完全唔腥,魚皮另外煎至香酥脆口🐟配上濃味嘅味醂醬油汁,墊底嘅洋蔥仲吸滿醬汁嘅甜味同酒香🧅💗象拔蚌鮮甜嘅象拔蚌加入牛油、日本醬油同清酒爆炒,口感爽脆鮮嫩,完全唔韌🧈點埋碟邊嘅芥末忌廉醬,只有Wasabi 香味唔會攻鼻,再帶Creamy嘅奶香🐚💗季節料理今期係香煎蓮藕配忌廉椰菜花蓉。蓮藕簡單以鹽同黑椒調味,食落爽脆拉出藕絲。底下墊有綿密軟滑嘅椰菜花蓉,既有蔬菜嘅清甜又有奶香🥦💗熊本縣產A5和王牛和王牛嘅油脂分佈達最高級12++,5成熟可保留其粉嫩色澤,肉質軟腍鬆化,油脂豐盈,肉汁豐富,入口即化🥩蘸點玫瑰岩鹽或黑椒可突顯肉味🌹;塗抹Wasabi 或柚子酸汁有助解膩🍊;夾住香脆嘅獨子蒜片食好惹味🧄;櫻桃紅酒

💗前菜

💗象拔蚌

💗季節料理
香煎蓮藕配忌廉椰菜花蓉

💗熊本縣產A5和王牛
和王牛嘅油脂分佈達最高級12++,5成熟可保留其粉嫩色澤,肉質軟腍鬆化,油脂豐盈,肉汁豐富,入口即化🥩蘸點玫瑰岩鹽或黑椒可突顯肉味🌹;塗抹Wasabi 或柚子酸汁有助解膩🍊;夾住香脆嘅獨子蒜片食好惹味🧄;櫻桃紅酒汁比較濃郁獨特🍒。配菜方面有炒羽衣甘藍同甜蕃薯🍠

💗炒飯
選用日本珍珠米,配上洋蔥粒🧅、雪菜🥬、蔥花、紅蘿蔔粒🥕同雞蛋🥚,炒至粒粒分明,乾爽唔油膩,整體焦香惹味,另外附上額外嘅櫻花蝦同雪菜🍚

💗雞湯
雞湯味道樸素清淡,帶一絲絲嘅酒香,以爽口嘅杏鮑菇片作襯托🍄有助緩和以上菜式嘅負擔感🍲

💗甜品
夕張哈蜜瓜係季節限定,果肉赤紅熟透,糖度特別高,食落香甜多汁🍈;柚子雪葩冰涼清新,柚子味酸甜自然,帶甘澀嘅柚子肉🍨
2020-11-30
前菜
沙律
香煎蓮藕配忌廉椰菜花蓉
甜品
今次係我第一次食廚師發辦,超滿意好滿足‼️食物質素固然重要,但亦唔可以忽略食物嘅配搭同次序,應欣賞廚師精心嘅鋪排💁🏽‍♀️ 個人覺得用餐體驗亦取決於客人同廚師嘅chemistry,廚師都係香港人就更加容易溝通啦✌🏽Omakase有兩個價位,分別係$1480同$2080🍣 我地試咗貴啲嘅,有六個主題包括:和牛、鱈場蟹、拖羅、海膽、鮑魚、龍蝦,好豐富呀✨ 以下介紹嘅只係大部分😛🌸旨花 $2080▫️白子冬天食嘅omakase會濃味啲,所以第一道菜就係比較「重口味」嘅鱈魚白子,配以蘿蔔汁同燒汁,口感好似豆腐,滑捋捋且creamy,鮮味十足,好食仲好補添架🤣▪️令和怪物生蠔(岩手縣)怪物在於佢手掌咁大🤩 大隻飽滿,爽身鮮甜,唔似平時食嘅creamy順滑,另一番風味▫️秋刀魚食嘅時係11月尾,抓緊到食秋刀魚嘅最佳時機🥰 刺身充滿油香而且好鮮甜,肉質細膩仲有彈性▪️燒帶子外面乾爽,入面嘅水份冇流失,燒嘅過程帶出咗鮮甜味,用紫菜包住食好爽🤪▫️鰤魚鰤魚層皮經過炙燒,油脂滲出,魚肉更顯細嫩鮮甜😚 最後食粒去皮車尼茄refresh下,勁清甜🍅▪️九州海參配三文魚子三文魚子飽滿極鮮甜,而海參爽口彈牙似八爪魚😆 與醋漬海草

🌸旨花 $2080
▫️白子

▪️令和怪物生蠔(岩手縣)

▫️秋刀魚

▪️燒帶子

▫️鰤魚

▪️九州海參配三文魚子
三文魚子飽滿極鮮甜,而海參爽口彈牙似八爪魚😆 與醋漬海草、柚子皮撈埋食能夠中和魚子嘅濃味

Omakase通常都係由淡至濃咁食,但係今次師傅安排濃淡相間,咁先食得輕鬆唔heavy❗️🤤

▫️伊勢海老龍蝦刺身
龍蝦刺身味道偏淡,爽甜彈牙,配時令生果、海草、土佐醋啫喱,好清新,準備食下一道主題😍

▪️ 拖羅
中拖大拖都好正🤩 紫蘇葉夾住中拖羅夠鮮甜,略嫌山葵太嗆啦,蓋過魚嘅鮮味🙈
大拖羅超肥美‼️使用魚鮫部位,油脂滿溢好和味,再以法國魚子醬代替醬油,更鮮甜😋

▫️熊本和牛sukiyaki
採用連續5年攞獎嘅熊本和牛,以壽喜燒 嘅方式烹調🥰 牛味濃油脂豐富得黎又唔會成口油啱啱好

當中亦有壽司同手卷,選用時令食材😉 當晚有活北寄貝、日本石班、海膽等,相當新鮮👍🏽 飯後甜品亦有日本蜜瓜同自家製嘅柚子雪葩🍧

成個用餐體驗好適合同摯愛慶祝,夠晒難忘呀❤️ 價格較高,但食物質素對得起價錢,仲有唔好睇佢啲菜式細細碟咁呀,最後食到好飽好飽極滿足架!🥰
  • 熊本縣產A5和王牛
2020-12-09 278 瀏覽
食Omakase,就當然要搵一間有質素嘅餐廳試試啦!🤤話說我朋友一聽到我想食,就介紹咗呢間俾我。我亦都即刻book咗位去試試。上到去一坐低,就有侍應即刻招呼,仲好細心搵個袋套我件外套。一開始冇幾耐,就有一隻特大生蠔奉上。佢唔單止大隻,味道清新,絕對適合唔鍾意生蠔太重礦物味給人士享用。拖羅壽司當然唔少得啦,包住新鮮脆口嘅紫菜,配上鮮磨製嘅芥辣,未到完美地起口中溶化。😍之後呢一道,廚師起刺身,加上魚子醬,用佢嘅鹹味帶出刺身嘅魚味。廚師除咗同客人傾偈,令我哋更加了解食材既特質之外,仲會嘗試唔同嘅配搭,令食材嘅味道更加突出,同時亦會物盡其用。好似呢一道,廚師戲鮮蝦上加上濃厚嘅蝦膏,再加上蝦子,最後配上白松露,令到整件壽司味道昇華。一個令我難忘嘅海膽壽司,多到好似幸福一樣滿瀉😍成個餐最後以海鹽雪糕作為終結,味道清香,容易入口,適合男女老幼!埋單都只係$858/位 (已包加一)💰總括而言,廚師同事應態度非常友善,耐心分析每個食材同每一道食物嘅特點。食物又新鮮,廚師安排又豐富,絕對可以一試再試!👍🏼👍🏼
食Omakase,就當然要搵一間有質素嘅餐廳試試啦!🤤

上到去一坐低,就有侍應即刻招呼,仲好細心搵個袋套我件外套。

之後呢一道,廚師刺身,加上魚子醬,用佢嘅鹹味帶出刺身嘅魚味。

一個令我難忘嘅海膽壽司,多到好似幸福一樣滿瀉😍

埋單都只係$858/位 (已包加一)💰

2020-12-06
  • 牡丹蝦壽司
2020-12-09 158 瀏覽
活在口罩下的一年過得好快 眨下眼就黎到年尾原來都好耐無食#Omakase新措施公佈 無得食晚市趕上尾班車 對自己好啲 食餐好(可能係2020最後一餐外食晚餐)襯朋友生日 食豪啲 黎到#鉄人旨花 食Omakase梗係食最貴的「旨花」($2080)19道菜 包你抬住個大肚腩返屋企* 深海池魚* 白子* 怪物蠔* 醋酢海參配三文魚籽🤤* 磯燒帆立貝* 鰤魚 帆立貝海膽卷🤤* 伊勢丹龍蝦刺身配蘋果醋啫喱 金奇異果* 中拖羅配紫蘇葉🤤* 魚骹大拖羅🤤* 北海道鱈長蟹* 熊本和牛壽喜燒配溫泉蛋🤤🤤🤤* 北寄貝* 剝皮魚🤤* 赤貝尾* 赤鱸魚🤤* 北海道赤牡丹蝦🤤* 海膽 兩隻🤤🤤🤤🤤🤤* 鮑魚 配鮑魚肝醬* 龍蝦麵豉湯* 北海道夕張蜜瓜* 柚子雪皅整體係超高水準值回票價嘅Omakase😊
活在口罩下的一年過得好快 眨下眼就黎到年尾
原來都好耐無食#Omakase
新措施公佈 無得食晚市
襯朋友生日 食豪啲 黎到#鉄人旨花 食Omakase
梗係食最貴的「旨花」($2080)
19道菜 包你抬住個大肚腩返屋企

整體係超高水準值回票價嘅Omakase😊
2020-12-08
  • 旨花OMAKASE
2020-11-29 288 瀏覽
Great for: dates, nice meal, couplesOrdered: Fresh lobster set for two!Plus: food (especially the quality of ingredients) and serviceRe-visit: yes, but only on special occasions given the price ;)Remark: could have a nice long talk over the course of nice dishes!
2020-11-10 1783 瀏覽
很早已約了朋友食龍蝦刺身,因疫情關係一直未有機會,到今日終於可以一試。.這間餐廳之前已經光顧過幾次,鐵板燒、壽司和刺身都覺得不錯,所以對今次的龍蝦刺身和omakase 都有一定期望。.先上前菜,攞盤很吸引。有帶咸味的翡翠螺,軟硬適中。牛雖然細細一顆,但入口即溶,成口都係牛的味道。而蕃茄非常爽,整個前菜十分好味!食完前菜令人很期待之後的菜式。.跟住到刺身,亦非常鮮甜!其中一片包住超級甜的海膽,好味到不能形容。.再黎一客日本生蠔。蠔是creamy 類型,味道亦可,只是我自己比較鍾意爽脆類型的生蠔。上面有一隻炸得脆卜卜的蟹仔,第一次連殼食蟹,感覺新奇。.然後再來一道菜,睇到有魚子和海膽,眼即時發光。魚子帶小小咸、超級香的魚油味,一點腥味都沒有。海膽如之前的鮮甜。白色的腐竹亦有濃濃的豆漿味,整道菜可說是perfect!.到主角龍蝦刺身,我其實是第一次食。先什麼調料都不點,放入口,質地不是魚類刺身的腍滑,又不是貝類刺身的脆,味道亦稍淡。再點點岩鹽,可提高了龍蝦味道,但亦不是很鮮香的海鮮味道。雖然它都好味,但對我來說,龍蝦刺身的質感和味道不算是我杯茶,總算人生都食過了。..食完龍蝦刺身,就到燒鱈魚
這間餐廳之前已經光顧過幾次,鐵板燒、壽司刺身都覺得不錯,所以對今次的龍蝦刺身和omakase 都有一定期望。

食完龍蝦刺身,就到燒鱈魚出場。魚味重,燒得有焦香而魚肉仍然很嫩滑,好味!

接住是壽司,各款壽司都好新鮮,超合口味,特別一提的是鮟鱇魚肝,連同類似餅的一齊吃,滿口都是魚肝的油香而又不覺得肥膩,很欣賞!

再來是一個迷你海膽飯,每口飯都配上滿滿鮮甜的海膽,超級滿足!

食完飯,便到龍蝦其他部分煮成龍蝦湯。平時飲開西式濃味龍蝦湯,相比之下,這個湯很清雅,每口都滲透著淡淡旳龍蝦味。

最後,以日本香甜的哈密瓜作結。

已經到這間餐廳數次,每次的食物都唔錯,希望能一直保持水準。
2020-09-22
花心思精彩晚餐,超過四小時,廚師發辦😋。評分:1-5分☺️ 6-8分😋 9-10分🥰 特別推介🤩創意🥳 新菜色👩🏻‍🍳 1.醋漬海參2.北海道生蠔青檸汁3.紫蘇左口魚配烏魚子4.柚子胡椒燒北海道燒帶子紫菜 burger5.秋刀魚配薑蔥豉油 (🥰好睇外,入口即溶,味道一流!)6.柚子檸檬北海道響螺7.紫蘇花鰹魚8.紫蘇芥末鹽中拖羅9.菊花紫蘇芥末大拖羅 (🥰 入口即溶化)10.北海道蟹肉南瓜汁三文魚子 (🥰 特別南瓜汁和魚子好配搭)  11.鮑魚片配鮑魚肝醬 (🥰🤩 特別是鮑魚肝醬融入飯好好味!)12.菠菜紫洋蔥高湯四季花13.深海池魚14.拍拍北寄貝青檸汁15.炙燒金目鯛魚芽蔥梅醬16.赤鯥魚17.白板昆布蘿蔔青瓜鯖魚卷 (🥳 又睇得又食得)18.炙燒北海道銀鱈魚19.北海道牡丹蝦蝦膏蝦子 (🥰 好大隻蝦,蝦肉蝦膏蝦子一同入口,好豐富口感!)20. 鮮甜海膽🥰21. 哈密瓜Ray師傅Eddie 師傅
花心思精彩晚餐,超過四小時,廚師發辦😋。
評分:1-5分☺️ 6-8分😋 9-10分🥰 特別推介🤩
創意🥳 新菜色👩🏻‍🍳

1.醋漬海參
2.北海道生蠔青檸汁
3.紫蘇左口魚配烏魚子
4.柚子胡椒燒北海道燒帶子紫菜 burger
5.秋刀魚配薑蔥豉油 (🥰好睇外,入口即溶,味道一流!)
6.柚子檸檬北海道響螺
7.紫蘇花鰹魚
8.紫蘇芥末鹽中拖羅
9.菊花紫蘇芥末大拖羅 (🥰 入口即溶化)
12.菠菜紫洋蔥高湯四季花
13.深海池魚
14.拍拍北寄貝青檸汁
15.炙燒金目鯛魚芽蔥梅醬
16.赤鯥魚
17.白板昆布蘿蔔青瓜鯖魚卷 (🥳 又睇得又食得)
18.炙燒北海道銀鱈魚

• 拖羅壽司
  • 金目鯛壽司
  • 深海池魚
2020-10-24 2505 瀏覽
心血來潮想食鐵板燒,朋友就推薦呢間餐廳😎所以來試一試午市套餐,食物質素相當不錯,服務也很細心😍👉 葵♠️◾️北海道貝柱鮮味彈牙,而且都算大粒,份量足😁◾️鮑魚鮑魚新鮮,彈牙爽口,味道鮮甜😋◾️A5熊本和牛薄燒師博炒香蔥粒然後再將和牛🐂薄片先輕輕燒一燒🔥捲起再輕輕放到客人的碟上😍 第一口油香十足,和牛入口即融🤭 第二口開始蔥粒就剛剛平衡返滿口的油膩感,不得不讚下師傅的心思💁🏻‍♀️👉 梅 ♣️◾️鵝肝鵝肝好香好滑,又外脆內軟咁,口感好好,無油膩感👍🏻是我當天最滿意的菜式😋 ◾️米國產厚燒牛肉厚燒牛肉肉質雖不及剛才的和牛,但係勝在厚切更加口感同肉汁🙆🏻‍♀️兩個套餐都會附送沙律、湯、炒飯和甜品,是足夠一般人食得飽嘅😂

👉 葵♠️

◾️北海道貝柱
鮮味彈牙,而且都算大粒,份量足😁

◾️鮑魚
鮑魚新鮮,彈牙爽口,味道鮮甜😋

◾️A5熊本和牛薄燒

👉 梅 ♣️

◾️鵝肝

◾️米國產厚燒牛肉

• 紅酒煎鵝肝
2020-10-22 1989 瀏覽
今日 我哋Dinner去咗食鐵板燒我哋揀咗鮑魚Set店員告知「今日有兩隻大蝦🍤送比我哋,因今日供應的鮑魚比較細」 (平時鮑魚Set喺唔包大蝦)🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽沙律:非常開胃鵝肝:超有驚喜,超好味,我覺得食了鵝肝就已經食回票價的感覺大蝦:超大隻,彈牙爽口鮑魚: 鮑魚比我們預期的大,軟硬剛剛好,好味A5日本產和牛:入口即熔.我自己食得比較慢,凍咗就無咁好味,要盡快食喔清酒帆立貝湯:非常清甜炒飯:正甜品:芒果蛋糕🥭🍰 好味梅酒🥃:好飲🌟CP值(90%)
今日 我哋Dinner去咗食鐵板燒
我哋揀咗鮑魚Set
(平時鮑魚Set喺唔包大蝦)

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
沙律:非常開胃

鵝肝:超有驚喜,超好味,我覺得食了鵝肝就已經食回票價的感覺

大蝦:超大隻,彈牙爽口

鮑魚: 鮑魚比我們預期的大,軟硬剛剛好,好味

清酒帆立貝湯:非常清甜

炒飯:正

甜品:芒果蛋糕🥭🍰 好味

梅酒🥃:好飲

🌟CP值(90%)

2020-10-21
  • 紅酒煎鵝肝
  • A5和牛
2020-10-17 1459 瀏覽
食物品質不錯,廚師亦願意為你詳盡介紹,食乜嘢,有咩醬汁,都可以面對面對一齊研究前菜擺盤不錯,食物主要以清新感覺為主。很開胃。配合酒水,確實不錯。主菜選擇了鮑魚,看到一隻活的鮑魚,在你面前成佳餚。 食感:質地軟滑,咬落柔軟帶點爽脆,鮮味是有的,而且醬汁特別,應該是經過一番條配,我覺得可以一試除了套餐,亦有散叫點了刺身拼盤。食感:刀法還可,比平時的細件,啱啱好係一啖嘅份量。老實說,鮮味不明顯,但係如果你為咗食下刺身過吓癮,都叫做一種選擇。

主菜選擇了鮑魚,看到一隻活的鮑魚,在你面前成佳餚。

除了套餐,亦有散叫
2020-09-22
2020-10-15 1339 瀏覽
知道女朋友鍾意食蟹,一心Book檯嚟呢度食帝王蟹鐵板燒,當然有期待啦,結果係覺得不過不失,或者係嘴刁,有幾樣都覺得係失望囉!先講服務,侍應非常貼心,見我拎住一袋二袋,馬上提供籐籃畀我放袋,仲幫我放落櫈底,呢樣嘢我係覺得係加分嘅,通常啲餐廳就算有呢個服務,都係畀個籃你自己搞,而且每度菜送上嚟都非常有耐心同禮貌咁介紹,同埋不停巡檯睇睇客人要唔要添茶,提醒客人出入洗手間必須要戴口罩等等,但最窩心嘅係,知道宜家食飯都係手機食先,侍應非常醒目問我哋需唔需要同食物一齊影相,仲問需唔需要美顏或者開人像模式影有景深效果,真係抵讚嘅!講番食物,一開始會成隻帝王蟹攞出嚟畀客人睇睇,影完相,就話畀客人聽,會攞去劏好,分件出嚟,第一度前菜,海蝦芝麻醬豆腐,由於女朋友對蝦敏感,最後都係益咗我五臟廟,我就覺得呢味前菜一般,第一,隻蝦本身冇鮮味,似係冰鮮貨,個芝麻醬豆腐又唔太滑,啲芝麻醬就咁淋上豆腐度,我就覺得麻麻哋,跟住上蟹肉沙律,蟹肉係可以,沙律菜加咗啲醬汁都ok,整體不過不失啦,做到應有嘅水準嘅!跟住嚟個蟹上髀天婦羅,我認為天婦羅冇問題,但個醬汁出事,因為個蛋黃醬加咗忌廉同果肉打成,我認為太creamy同過甜

講番食物,一開始會成隻帝王蟹攞出嚟畀客人睇睇,影完相,就話畀客人聽,會攞去劏好,分件出嚟,第一度前菜,海蝦芝麻醬豆腐,由於女朋友對蝦敏感,最後都係益咗我五臟廟,我就覺得呢味前菜一般,第一,隻蝦本身冇鮮味,似係冰鮮貨,個芝麻醬豆腐又唔太滑,啲芝麻醬就咁淋上豆腐度,我就覺得麻麻哋,跟住上蟹肉沙律,蟹肉係可以,沙律菜加咗啲醬汁都ok,整體不過不失啦,做到應有嘅水準嘅!跟住嚟個蟹上髀天婦羅,我認為天婦羅冇問題,但個醬汁出事,因為個蛋黃醬加咗忌廉同果肉打成,我認為太creamy同過甜,搶咗個天婦羅嘅香味,我個人認為就咁食已經係上等佳餚,所以食第二啖已經冇再點個醬汁!

好啦,終於到戲肉,蟹腳出場,師傅喺鐵板燒好,分好兩碟奉上,真係好鮮味,我同女朋友都食到舔舔脷,好快三爬兩撥清哂!跟住到爐端燒蟹身同蟹鉗,唔知係咪掛住傾偈同埋冷氣大關係,個蟹身同蟹鉗食嗰陣已經凍咗啲,我覺得就有些少腥味,不過都唔理,全部鯨吞落肚,但覺得冇咁好食囉,同埋都係嗰句,嫌個味道淡咗啲同唔夠鮮味!第四味係季節料理,原來係露筍苗加醬汁,我哋兩個都嫌佢苦,食咗一舊就投降,之後師傅開始炒蟹膏炒飯,仲好貼心要唔要加蔥,女朋友要走蔥,我就要加蔥,所以師傅分兩次炒,飯香就係香,不過淡囉,我認為加多些少鹽會更好食,之後個蟹肉雞湯就唔好飲,似乎滾水烚蟹肉咁,冇嚟味道,最後好貼心問我哋食咩甜品,有柚子雪葩、海鹽雪糕、芝麻雪糕,女友揀咗海鹽雪糕,我就揀咗柚子雪葩,個雪葩好fresh,但食到最後又嫌佢太甜,好矛盾!

總體評價,服務非常好,隻蟹冇問題嘅,但食物質素勉勉強強啦,可能我哋要求高,或者係烹調方法未夠好,可以再進步,呢個價錢可以大把選擇,我同女友都認為,可一不可再,或者要過一段長時間再嚟幫襯睇吓有冇進步先再算!
2020-10-14 929 瀏覽
今天我與男朋友相約共聚晚餐,一向是美食達人的他,說要帶我到一間高級的日本鐵板燒店品嚐一番,聽著他的描述評價甚高,我也迫不及待想一嚐究竟。從朋友口中得知,餐廳主要一半是廚師發板,一半則是鐵板燒,而且名氣頗大。餐廳內裏裝潢高端貴氣,寬闊舒適,分別有壽司吧枱和呈現半圓的鐵板燒座位提供給顧客,配上各種植物、櫻花作擺設,整體富有日本風味。我們點選了伊勢海老鐵板燒套餐,職員會先把所有原材料擺放於枱面供客人拍照打卡,愛拍照的人士絕對不可錯過。中島屋 • 無濾過吟釀其色澤透明清澈,飲用口感濃厚強烈,清爽辛口,米香濃郁,同時帶有微微的水果香甜,味道清新,配搭海鮮飲用最適合不過。沙律沙律分別由沙律菜、蕃茄、藜麥等製作而成,入口鮮嫩清甜,爽脆可口,淋上柚子醋進食,味道甜甜酸酸的,感覺清新開胃。汁煮白鱈魚師傅把鱈魚魚皮和魚肉分開擺碟,賣相精美吸引,兩者均煎至色澤金黃,魚皮入口香酥脆口,魚肉內層雪白且片片分明,口感細嫩甜滑,入口即化,在口腔中緩緩散發著魚香。海膽汁煮龍蝦龍蝦肉口感肥美緊實,爽口彈牙,味道甘甜滑嫩,鮮味十足,配搭上海膽汁作調味,獨特濃郁的味道使菜式增添一份豐腴鮮美。季節料理季節料理是香煎帆立貝,其