2020-06-30 7722 瀏覽
朋友圈裡都是蟹Post所以 今天 在下決定吃全蟹宴來滿足一下自己的慾望哇哈哈 我也有蟹吃 🦀然後就可以自我感覺良好地榮耀一下 🤣先點支洒啊啊 沒見過這支耶就他吧果香味很重 幸好不甜不然就不知道該怎麼辦了720話雖細支但當遇上不合口味時或許也應該有點難度然後師傅很識做地送了一客鱈魚乾給我們送洒香香脆脆的好讓我們多喝幾杯在被燒之前為他們拍一張遺照親愛的帝王蟹你很快會跟在下溶為一體了 😋開胃沙律就先別說吃大大塊蟹肉看見就已覺得興奮感觀大加分然後來一顆燒帆立貝厚厚大大粒還有口中爆汁的三文魚籽仔仔然後就是我們要求師傅燒的幾片蒜片那麼大片不吃怎對得起自己再來把蟹蟹的腳一隻一隻吃掉 😆鐵板完"四肢“就吃燒身體香味不一樣的耶開心一蟹多食 😍也沒想到只吃蟹肉也是滿飽的。。坐了一下 中場休息然後就是在下最期待的炒飯好飽。。。。😅🤣🤣最後必須要一碗熱辣辣的湯才能舒服又是蟹。。。看到這個月都不想吃蟹了 😂滿足滿足帶著大大的肚子離去。。。
朋友圈裡都是蟹Post

鐵板完"四肢“就吃燒身體
香味不一樣的耶
開心
一蟹多食 😍
也沒想到只吃蟹肉也是滿飽的。。

坐了一下 中場休息
然後就是在下最期待的炒飯
好飽。。。。😅🤣🤣

最後必須要一碗熱辣辣的湯才能舒服
又是蟹。。。
看到這個月都不想吃蟹了 😂

滿足滿足
帶著大大的肚子離去。。。
2020-06-28
2020-09-06 836 瀏覽
放寬夜~ 全晚餐廳得4枱,但亦代表唔洗同其他客人share師傅我地叫咗個鮑魚set🤤前菜,好refreshing 洛神花雪莉梳打煎爐魚,好好食啊。但皮好夠脆每人有2隻鮑魚,有少少偏un。側面個醬好食🤤🤤 忌廉雜菜絕不馬虎,有Brüssel sprouts& asparagus 熊本牛,要咗5成熟,但偏肥。食2夠就覺得夠了。牛肉炒飯,正 帶子雞湯,好有日本嘅味道啊整體:🤤🤤🤤🤤 海鮮類比較出色,個牛有進步空間。
我地叫咗個鮑魚set🤤

前菜,好refreshing

洛神花雪莉梳打

煎爐魚,好好食啊。但皮好夠脆

每人有2隻鮑魚,有少少偏un。
側面個醬好食🤤🤤

熊本牛,要咗5成熟,但偏肥。食2夠就覺得夠了。

牛肉炒飯,正

帶子雞湯,好有日本嘅味道啊

整體:🤤🤤🤤🤤
海鮮類比較出色,個牛有進步空間。
2020-09-05 182 瀏覽
序: 平時對食物,環境冇要求既人 今次竟然會寫食評?話說想同朋友食翻次omakase 咁就打開openrice 搵間高分既餐廳黎試試 9月3 下就就打去book位19:30,第1次侍應問我地想坐鐵板位定壽司位,咁當下我唔firm坐邊邊位,當下就是但答左2個位,但為左免誤會,即時再打一次去講要食omakase。到9月4 1930 我朋友到左先,操內地口音既女店員(A女)就問我朋友要坐鐵板定壽司位,就答omakase,然而對方話鐵板/壽司都有omakase。當我到達果陣A男同樣問我地想坐鐵板/壽司位, 我地猶疑左一下,心諗未食過鐵板omakase ,就試下啦,想提醒廚師朋友唔食鵝肝,點知A女俾menu我地叫我地叫套餐,一輪痛苦溝通,先知個店員根本亂答我地,鐵板燒係無omakase,最後坐番壽司個邊,但已經full咁濟,多謝店員,扔左我地坐bar台冷位對住堆酒樽。說好的對住師傅呢...?千幾蚊位仲要係廚房隔離無冷氣吹既位。算!冇曬位都冇辦法啦!坐低後A男都好熱心同我地講 因為人多所以食物會出得比較慢. 咁我都覺得冇問題, 食得omakase 就要花時間。係我認知下食omakase 師傅都會同
序: 平時對食物,環境冇要求既人 今次竟然會寫食評?

係我認知下食omakase 師傅都會同你吹幾句介紹下食物, 我地對住個「酒庫」都預左冇,除左一開頭問我地唔食D乜, 咁唔緊要啦, 食物好食就得。過程中仲嗌左枝柚子酒 乾乾佢。飲飲下見到隻碟上有擺張紙巾, 紙巾上有濕紙巾, 而最上面有隻蚊定蟲好可憐咁死左係上面, 咁我唯有叫A男幫我換一換, 而佢換完之後 仲加左句新架唔係掃走佢, 但我一睇, 換係換左, 但"好似"只係換左上面張濕紙巾. 如果我冤枉左佢 咁就要講聲唔好意思。

開頭D蕃茄仔, 龍蝦刺身, 煎魚都唔錯, 由於唔係師傅對住我地,就靠A男上餐同介紹,咁A男都做得唔錯。

去到食壽司果陣,對住師傅位既客係整完一件就上一件保持佢既新鮮掛?
但我地就每3件上一次... 係佢地角度諗, 唔想咁麻煩1件上1次掛? I have no comment.
但係到上我地既壽司果陣,香港女侍應(B女)送到上黎果陣,介紹完第1件之後就細細聲講: 呀..唔記得左TIM... 之後就走左。當堂躁左!
我食譚仔, 呀姐都會話我知食緊 勿演懶肉生屎辣, 而且我食緊既係omakase 更加唔知唔知自己食緊乜....

咁我細個做parttime果陣都怕俾客為難, 咁我當下就同佢講唔緊要啦... 我係估唔到食omakase唔知餐牌之餘 連自己放緊咩入肚都唔會知...
到第2轉壽司 A男上果陣我問佢咩黎佢都有答我 果D係由邊度邊到黎既魚蝦蟹咁, 到第3轉,我地無問佢就放低就算..

究竟點解我有D咁既用餐體驗, 食物除左日本瀨尿蝦我覺得鞋口以外其他都OK, 最後有個日本哈蜜瓜 都好好食好甜。

我地食既位近廚房又熱, 對住一堆酒, 唔知食緊乜, 連我想食既野都要搞十分鐘先解決到, 最後一個對住師傅既位都冇埋, 事後朋友仲同我講個侍應話book台本簿冇寫我地係食omakase, 我第2次打去果陣同佢講番我要食omakase佢仲認得我係岩岩book台果個.

人頭2k 有d咁既體驗 夠我地兩個去食三次自助山 睇風景好過對住枝超吟 廚房既熱氣 食緊d唔知乜.
重申一次 食物係ok
2020-09-04
2020-08-21 517 瀏覽
當日男朋友生日,所以早一日就book了呢間餐廳,原本想食Omakase,但最尾見到🦀的二人鐵板套餐,所以就決定了。但坐在廚師面前食的座位剛好給人坐哂,所以要等大約10分鐘,期間侍應有禮的態度希望我們能再等多一會,因為正有一枱埋單中。終於到我地啦!一坐下來,等一會兒就已經有頭盤,幾新鮮,芥末汁帶出鮮味,食落幾fresh。到第二道菜,之前有去過其他餐廳食呢一道菜,魚皮應該要煎得卜卜脆,但呢間我食落『脆』『淋』中間,所以有點失望,洋蔥湯不錯,不算太咸。第三道菜主角出場啦,肉汁夠多,但我認為略帶熟,未點汁之前,肉未夠鮮甜,但再點汁汁帶芥末香味,才能夠帶出蟹肉的鮮味。第四道菜沒有什麼特別,菜一碟😂第五道菜A5和牛我要求三成熟,入口即熔,但未有太多牛的香味。第六道菜,蟹膏炒飯,當時我已經飽得7788,所以對這個飯未有太大期望,似普通一個炒飯,吾夠鑊氣。第七道菜,最尾一道菜,柚子雪葩,味道幾fresh,食晒好解胃口。總括而言,$1200一個人我認為每都道菜也有更大的進步空間。

到第二道菜,

第三道菜

第四道菜
沒有什麼特別,菜一碟😂

第五道菜
A5和牛我要求三成熟,入口即熔,但未有太多牛的香味。

第六道菜,

第七道菜,
最尾一道菜,柚子雪葩,味道幾fresh,食晒好解胃口。

2020-08-17
2020-07-15 281 瀏覽
朋友六月生日,我選定了這家鐵板燒去慶祝一下😋食物質素相當不錯,服務更是大加分👍🏻侍應態度相當友善、服務細心!👉🏻食物: 4.8/5點了龍蝦鐵板燒套餐,接下來會逐一介紹每道菜式😋▪️汁煮白鱈魚師傅先將魚皮切岀煎香,煎得非常香脆🤤入口像薯片般!魚肉外層亦煎得香脆,中間肉質嫩滑,魚肉新鮮沒腥味👍🏻 唯一要挑剔是魚肉如多加少許鹽,會更惹味👍🏻底層洋蔥汁比較淡,洋蔥煮得香甜軟腍😋配合魚肉剛好,不會喧賓奪主。這道作為第一道主菜非常合適👍🏻▪️龍蝦配海膽汁龍蝦就當然新鮮,上鐵板時還活生生🙈師傅在我們眼前慢慢先連殼煎、再拆肉、切粒炒香。龍蝦肉新鮮彈牙👍🏻不過最驚艷是伴碟的海膽汁,非常鮮味,沾上後龍蝦更為惹味🤤個人更偏好另一間鐵板燒餐廳和三昧的煮法,直接將龍蝦肉和海膽汁一併炒,會更入味、香口😋▪️熊本縣產A5和王牛一入口牛香、油香、嫩滑度都已滿分🤤 是我今年吃過最美味、最滿意的牛肉👍🏻不愧是和牛🥰 可沾芥末、鹽或配蒜片吃,個人最推介鹽,高質牛肉就要嚐到其原味。蒜片是大加分位,超高質素😋。蒜片做得不好會容易太薄太軟,或過焦有苦味,這裡的蒜片完全沒有上述問題👍🏻入口口感、厚度、脆度均如

👉🏻食物: 4.8/5
點了龍蝦鐵板燒套餐,接下來會逐一介紹每道菜式😋

▪️汁煮白鱈魚

▪️龍蝦配海膽汁

▪️熊本縣產A5和王牛

蒜片是大加分位,超高質素😋。蒜片做得不好會容易太薄太軟,或過焦有苦味,這裡的蒜片完全沒有上述問題👍🏻入口口感、厚度、脆度均如薯片🤤

2020-07-07 328 瀏覽
好耐之前已經聽過「鐵人旨花」終於有緣一試,今次沒有作太多選擇,已經定了龍蝦和牛二人餐,初初以為咁嘅價錢,應該唔會太多食客,但原來好多人都鍾意食,所以店內都已經Full Booking。第一道菜係沙律,之後係等待期間送上鱈魚條,香口美味,廚師開始做汁煮鱈魚,細心又快手,保留魚肉嘅嫩滑,魚皮嘅香脆,汁煮的洋蔥充滿濃濃牛油香味,好食。到了主角龍蝦出場,放上火熱嘅鐵板,顏色漸漸轉紅,香味漸漸傳出來,大廚好快起肉上碟,配上海膽汁,再加上小玫瑰花伴碟,色香味俱全。一浪接一浪,之後期待已久嘅和牛,見到雪花紋,已經知道肉質上乘,再經過大廚的烹調,少少海鹽已經鮮味無窮,我不喜歡入口即溶的肉,沒有了食肉的感覺,反而這裡的和牛有口感,肉味香濃,無得輸。接著和牛炒飯和甜品雪糕都沒有令人失望。但最失望是,剛剛食完甜品,服務員已經遞上收據要埋單,我們沒有叫埋單,感覺很不舒服,記得他們沒有說限時,為何迫客人埋單離開?這一餐是$2600的2位套餐,不是連鎖快餐店,可以給客人一點點空間嗎?
但最失望是,剛剛食完甜品服務員已經遞上收據要埋單,我們沒有叫埋單,感覺很不舒服,記得他們沒有說限時,為何迫客人埋單離開?這一餐是$2600的2位套餐,不是連鎖快餐店,可以給客人一點點空間嗎?
  • 海膽汁煮龍蝦
  • 熊本縣產A5和王牛
2020-07-02 386 瀏覽
本身諗住慶祝女朋友生日揀間貴少少既餐廳就去鐵人旨花啦因為搜尋廚師發板 第一間就係佢有成千個好評 十幾個負評咁對呢餐好有期望Book 左8:30 去到要等成三個字比成3千蚊食餐飯都要等入到去點左南非鮑魚鐵板燒頭盤沙津正常雪魚 入口少少腥和牛正常和牛炒飯淡而無味 落唔夠鹽個帶子湯 清酒未煮夠 唔好飲正常炒飯有得揀和牛 鵝肝但廚師無問同埋廚師 期間係咁將d用具擲黎擲去用完d碗一野飛走佢 勁大聲又同侍應講粗口顧客聽到都覺得你唔專業最後去到甜品本來話會送一個生日甜品點知係將個餐既二人甜品升級做一個蛋糕仔個蛋糕極難食完全相信呢間野係買like又坐得迫一張鐵板台坐8個人一定唔會再黎
本身諗住慶祝女朋友生日揀間貴少少既餐廳

一張鐵板台坐8個人
一定唔會再黎

2020-06-19
2020-06-15 497 瀏覽
啱啱同事升職約咗嚟呢間食鐵板燒,好彩book到位,佢晏晝有唔同嘅set我哋揀咗個有和牛🤣因為食老細餐廳環境都舒服,帶子好厚身,刺身都好新鮮。黃牛博燒仲係要用熊本A5和牛🤤最後我哋食咗個半鐘先走

最後我哋食咗個半鐘先走
2020-06-12
2020-06-14 388 瀏覽
鐵板燒向來係我心頭好,不但食物質素高,廚師係面前好有功架地處理食材亦好賞心悅目。之前通常食銅鑼灣的和三昧,今次嘗試另一間老牌鐵板燒店,都係位於銅鑼灣的「鉄人旨花」。店鋪分開兩部分,入門口第一眼見到的就係食omakase的廚師發辦區,再入就有三個呈半圓形的鐵板燒區。地方樓底唔高,而且始終有點歴史,環境有點古舊焗促,同有開揚景觀的和三昧係冇得比。所以還是將重點放回食物質素上。晚市基本上有三種set㨂(全部二人分量計),餐點大致9成相同,只係主菜有分別,可以選伊勢海老(龍蝦)、鱈場蟹或者象拔蚌,我的首選當然係龍蝦。正式煮之前,廚師會畀食材你先過目同影相。先上的係沙律,蔬菜好清新爽口,配上醋非常醒胃。之後就端上汁煮白鱈魚,魚肉好厚身,但煎得剛剛好,肉質軟滑唔老,魚皮另外處理,煎得好似薯片咁脆。始終鱈魚味淡,廚師將佢配上濃味的味醂醬油汁就係絕配,墊底的洋蔥吸滿醬汁更係精華所在。然後就處理龍蝦,廚師快速地將龍蝦起肉煎焗,一隻龍蝦每人可以分到三至四件。一咬之下,佢唔似中式酒樓食到果種厚實質感,而係嫩滑彈牙,一問之下竟然係本地龍蝦,非常高質。龍蝦本身已有鹽同胡椒調味,淨食已經好味,配埋海膽醬汁更提升鮮
然後就處理龍蝦,廚師快速地將龍蝦起肉煎焗,一隻龍蝦每人可以分到三至四件。一咬之下,佢唔似中式酒樓食到果種厚實質感,而係嫩滑彈牙,一問之下竟然係本地龍蝦,非常高質。龍蝦本身已有鹽同胡椒調味,淨食已經好味,配埋海膽醬汁更提升鮮味。
季節料理係奶油煮蔬菜,有椰菜仔同蘆筍,爽脆清甜,同時為味蕾清新一下。
再來就係我期待的熊本A5和牛,㨂左5成熟,每人大約有4件。外面煎得微脆,裡面好軟腍,有牛肉味得來又有油脂甘香,所以簡單配碟上少少鹽同胡椒粉已經足夠。想口感豐富點,夾埋脆蒜片一齊食就完美。碟邊的配菜不論係茄子、南瓜或蘑菇都好好食,不可錯過。
跟住就係我最欣賞的表演環節:炒飯。可以選鵝肝、和牛或者蔬菜,我最喜歡鵝肝當然㨂佢。鵝肝本身味濃,但切碎左混埋落飯裡面又出奇地唔搶味,加埋蛋、蔬菜粒、蔥粒,簡單美味。
之後再上清酒雞湯的時候,我已經有十成飽,但都頂埋佢。雖然話係雞湯,但完全飲唔出,只感覺似水加左酒落去,而三片白灼帶子質感亦怪怪的,係咪因爲我太飽的關係呢?
最後的甜品可以選雪糕或者日本直送蜜瓜,我選的係芝麻雪糕,芝麻味道濃香,頗不俗。
來個小總結,如果同和三昧相比,和三昧烹煮方式較簡單,通常用鹽、胡椒調味,呢度鍾意玩醬汁,各有千秋啦,不過我就會覺得只要食材質素高,就越簡單越好,但呢度普遍都滿意嘅,除左最後的雞湯之外。
呢間日式餐廳喺銅鑼灣開業都好一段日子,以廚師發版👨🏼‍🍳嘅鐵板燒🍢聞名,不過由於一餐價錢都唔平,所以阿叔👨🏾一直以嚟都未試過。不過原來除咗鐵板燒外,呢度嘅壽司🍣、魚生飯一樣咁出色,而且下晝嚟食,價錢都只不過係由$98至$218,非常超值!今次阿叔家姐相約,終於可以嚟試下喇!.呢度一邊大枱食鐵板燒🔥,一邊sushi bar食壽司🍣、魚生飯,坐位唔算好多,嚟之前最好要訂位。家姐同我都係魚生控,所以今次嚟先食魚生飯。#三色丼 ($118),一碗有齊三文魚籽、吞拿魚蓉同海膽,魚籽粒粒非常飽滿,晶瑩剔透,咸香又帶少少甜😋;吞拿魚蓉就口感軟嫩,味道鮮甜;至於橙黃色嘅海膽,入口即溶,新鮮甘甜,實屬阿叔至愛😍。.呢個丼飯餐亦包括沙律🥗、茶豌蒸🥚、味噌湯🥣同甜品🍨,呢個價錢就算加埋一,都真係超值!
2020-05-30 506 瀏覽
🔻特上壽司盛 ($218)呢個壽司盛一共有12件壽司 即叫即切同整 件件都好新鮮.🔻黑松露火灸魚生丼 ($198)黑松露好香 配上燒得金黃的魚生刺身 好香口好好食 推介👍🏻.全部lunch menu都配有沙律+茶碗蒸+面鼓湯+甜品 一直想試呢間餐廳好耐 果然無令我失望😊
🔻特上壽司盛 ($218)
呢個壽司盛一共有12件壽司 即叫即切同整 件件都好新鮮
🔻黑松露火灸魚生丼 ($198)
黑松露好香 配上燒得金黃的魚生刺身 好香口好好食 推介👍🏻
2020-05-07 618 瀏覽
一個愉快的晚上,同好朋友食生日飯我最錫我的好姊妹,於是簡左呢間出名的鐵板燒,入到去,簡左一個$2千幾兩人食的鮑魚套餐手掌咁大隻鮑魚,師傅話係南非鮑魚前菜沙律🥗牛舌係我地額外加的呢個就係鮑魚整出黎的效果配上隔離白色的沙律汁好好味燒蝦好正師傅整緊鵝肝師傅做緊帶子湯好好飲呀!即製又鮮甜和牛粒粒食到呢個部分我己經好飽了本身仲有炒飯,我同師傅講,唔好炒啦我直接食左甜品就算啦其實我地三人食,就叫左二人餐再加左蝦,牛舌,埋單$3600 如果你想同另一半食返餐好既呢一間係最好選擇
一個愉快的晚上,同好朋友食生日飯
手掌咁大隻鮑魚,師傅話係南非鮑魚
前菜沙律🥗
師傅做緊帶子湯
好好飲呀!即製又鮮甜
和牛粒粒
食到呢個部分我己經好飽了
本身仲有炒飯,我同師傅講,唔好炒啦
我直接食左甜品就算啦
其實我地三人食,就叫左二人餐再加左蝦,牛舌,埋單$3600
如果你想同另一半食返餐好既
呢一間係最好選擇
  • 熊本縣A5和王牛
  • 紅酒煎鵝肝
  • 南非大鮑魚
2020-04-26 675 瀏覽
人生第一次試嘅omakase,果然冇令我失望!一早唸好左男朋友生日,帶佢嚟試呢間omakase~😆因為疫情嘅關係,每隔2個位先有客人坐。當日都唔係太多人,環境好舒服~加上服務態度非常好👍🏼👍🏼我地叫左$1580/one 嗰個set😬只係前菜就已經好吸引🤩師傅會簡單介紹一下,每樣菜式嘅名、食嘅先後次序、味道大概係較鮮/濃等等。叫左杯梅酒🥃,味道甜甜酸酸,好易入口。海膽簡直喺無敵🤩🥰 非常鮮味👍🏼之後就喺重頭戲 — 龍蝦刺身🦞刺身本身已經好鮮味,個人認為唔需要落青檸都可以~之後就到壽司部分🍣拖羅依然都係我同男朋友嘅最愛😌當然唔少得用啱先嘅龍蝦整嘅湯,味道剛剛好👌🏼仲有超甜蜜瓜🍈同場加映:即製生日甜品🍡唔好睇個樣平平無奇~~入面係芝麻湯圓,外面輕輕炸一炸,口感非常好,有驚喜得嚟,最緊要男朋友非常滿意。😹
人生第一次試嘅omakase,果然冇令我失望!
一早唸好左男朋友生日,帶佢嚟試呢間omakase~😆

因為疫情嘅關係,每隔2個位先有客人坐。
當日都唔係太多人,環境好舒服~
加上服務態度非常好👍🏼👍🏼

我地叫左$1580/one 嗰個set😬

只係前菜就已經好吸引🤩

叫左杯梅酒🥃,味道甜甜酸酸,好易入口。

海膽簡直喺無敵🤩🥰 非常鮮味👍🏼

之後就喺重頭戲 — 龍蝦刺身🦞
刺身本身已經好鮮味,個人認為唔需要落青檸都可以~

之後就到壽司部分🍣
拖羅依然都係我同男朋友嘅最愛😌

當然唔少得用啱先嘅龍蝦整嘅湯,味道剛剛好👌🏼

仲有超甜蜜瓜🍈

同場加映:即製生日甜品🍡
唔好睇個樣平平無奇~~
入面係芝麻湯圓,外面輕輕炸一炸,
口感非常好,有驚喜得嚟,最緊要男朋友非常滿意。😹
2020-04-23
  • 龍蝦刺身
2020-03-24 795 瀏覽
【🎂生日飯好味推介 - 鐵板燒專門店】🐷🌱💭大家好, 我叫草草! 2月14號正式成為豬仔家族嘅一分子! 為左慶祝我生日, 爸爸媽媽帶左我同我老公(農夫豬) 食鐵板燒!! 午餐時段會較平, 最平只需$178, 就有牛有魚有炒飯, 仲係套餐(沙律, 麵鼓湯,蒸蛋及甜品) 同晚市一樣照舊一廚負責一台客, 可以望住廚師即叫即整! 而一台隔開位坐, 最多兩pairs人一台, 而且係熱食, 尚算安全! 🐷🐷💬1⃣ 💚松: 白鱈魚+薄燒牛肉 +套餐(炒飯, 沙律, 麵鼓湯,蒸蛋及甜品) $178老豆叫左呢個超抵食套餐! 先嚟沙律同蒸蛋, 酸酸甜甜嘅沙律幾開胃, 仲有番茄仔! 蒸蛋夠熱! 少少咸咸地, 有肉粒, 菇仔同蟹柳,好足料! 一路食一路望住廚師整條魚同牛肉, 配埋兩粒翠肉瓜! 由於落左牛油同調味, 鱈魚同牛肉好夠味唔使再點汁, 而且充滿肉汁! 最正係薄燒牛肉咬得一啲都唔會難咬同鞋! 更唔會有喳! 牛肉仲卷住左好多蔥粒, 一啖啪入口非常香口好食! 而鱈魚塊魚皮又係冇得輸! 煎到脆卜卜連埋魚肉一齊食, 正! 最後食到咁上下望住師博炒埋個飯, 同時上埋個湯, 原先仲想講條魚唔係好多肉, 牛肉
【🎂生日飯好味推介 - 鐵板燒專門店】

老豆叫左呢個超抵食套餐! 先嚟沙律同蒸蛋, 酸酸甜甜嘅沙律幾開胃, 仲有番茄仔! 蒸蛋夠熱! 少少咸咸地, 有肉粒, 菇仔同蟹柳,好足料! 一路食一路望住廚師整條魚同牛肉, 配埋兩粒翠肉瓜! 由於落左牛油同調味, 鱈魚同牛肉好夠味唔使再點汁, 而且充滿肉汁! 最正係薄燒牛肉咬得一啲都唔會難咬同鞋! 更唔會有喳! 牛肉仲卷住左好多蔥粒, 一啖啪入口非常香口好食! 而鱈魚塊魚皮又係冇得輸! 煎到脆卜卜連埋魚肉一齊食, 正! 最後食到咁上下望住師博炒埋個飯, 同時上埋個湯, 原先仲想講條魚唔係好多肉, 牛肉就4粒點夠飽! 點知差啲食唔晒D飯! 份量其實好夠架!!

🐷🐷💬2⃣🧡鐵: 車海老+北海道貝柱+厚燒牛肉+套餐(炒飯, 沙律, 麵鼓湯,蒸蛋及甜品) $328
媽媽就叫左海鮮餐, 前菜蒸蛋同其他套餐一樣, 分別就係主菜有大蝦, 帶子同厚燒牛肉!!大蝦雖然得一隻, 但會開邊拆殼,同埋都幾大隻, 煎得好香口! 連蝦頭啲膏都唔放過!! 而帶子都好大粒, 有3粒, 每粒都擺得好靚, 有翠肉瓜墊底, 食落唔痴牙,! 當然淨係食海鮮係食唔飽啦, 塊厚燒牛肉一塊切開6粒上, 一口牛咁, 相對薄燒牛肉當然更有口感同肉汁更豐富, 加埋蒜片一齊食仲正!! 但個人都係鍾意薄燒連埋啲蔥食多啲!🤪 你地又會鍾意邊款牛呢?

🐷🐷💭而甜品原本就係一個餐跟一個雪糕仔, 就我哋預先講定草草🐷🌱生日, 就上左呢個特別嘅生日甜品! 雪糕泡芺! 食落似係燒過嘅湯丸🤪打卡都幾靚架, 拍得住生日蛋糕, 味道都正常啦!! 份量4粒, 如果有多幾粒就更好啦!😚
2020-02-23
2020-03-23 14565 瀏覽
位於銅鑼灣的鉄人旨花,是本港日式鐵板燒界很出名的餐廳。我曾光顧過數次,每次都吃鐵板燒,這次決定試試壽司刺身廚師發辨吧!廚師發辨有兩個套餐可選,分別為 旨花$1580/位 和 花 $1280,價格相差不太遠,我們就試試貴的套餐囉!旨花 $1580/位旨花廚師發辨,包括: 前菜丶五款刺身丶燒物丶七款壽司丶湯丶甜品。賣相超漂亮的前菜,令我們更加相當期待今晚的晚餐。前菜有: 鮟鱇魚肝丶富山縣螢光魷魚。魚肝味濃幼滑,搭配鬆脆最中,很特別哦。赤貝丶鰤魚丶平靜魚刺身。刺身擺盤高雅,配上食用花後,更能特顯餐廳 - 鐵人旨花的風格。赤貝放在檸檬上,更為清新。鰤魚油份豐盈,油香重而香,我很喜歡呀。右口魚刺身。右口魚有兩種食法,薄切後放上海苔醬,帶出原有鮮味。右口魚包裏著海膽,鮮美爆發。來自南極的白鱈魚,烹調得非常美味,果然是鐵板燒專門店呢! 白鱈魚比銀鱈魚更高檔,魚肉潔白如雪,肉質相對下較結實細膩, 油份豐富,很好吃哦。是晚主角,非這個 龍蝦刺身 莫屬啦! 生猛龍蝦即檔即食,看到它死後仍然在郁動,其實有點慘呀。半透明的龍蝦肉,爽口彈牙,由於味道偏淡,吱上檸檬丶抹一下岩鹽或沾醬油芥末會較好哦。深海池魚壽司,
位於銅鑼灣的鉄人旨花
,是本港日式鐵板燒界很出名的餐廳。

旨花 $1580/位

赤貝丶鰤魚丶平靜魚刺身刺身擺盤高雅,配上食用花後,更能特顯餐廳 - 鐵人旨花的風格。赤貝放在檸檬上,更為清新。鰤魚油份豐盈,油香重而香,我很喜歡呀。

深海池魚壽司,粉銀色彩,食慾大增,配上紅心蘿蔔,帶出魚肉鮮美。

針魚壽司,針魚味淡,配上薄荷葉,刺激味蕾。

櫻鯛壽司,粉嫩色的魚肉,超級漂亮,而且肥美可口。

炙燒沙甸魚壽司,沙甸魚油份極重,燒後油香爆發,很重口味哦。

大拖羅壽司,向來是我的最愛,入口即化,很幸福呀。

炙燒右口魚壽司,燒後的右口魚,魚油完全逼出,香到不行,超喜歡呀。

最後更有迷你海膽壽司,一人一杯好可愛哦。
2020-03-18