2019-11-15 6441 瀏覽
近曰看到日本美食節目,不禁令我想吃鐵板燒。這家店位於銅鑼灣的謝斐道。店子空間感十足,迎面是壽司吧檯,而另一邊是半圓形的鐵板燒座位。今日我和honey 選擇了鐵板燒午餐。鐵板燒的午餐有四款,分別有和牛、美國牛肉和海鮮等選擇,價格由$178-$538。今次選擇了-梅。$198這個餐包括了美國牛肉、鵝肝、沙律、茶碗蒸、炒飯、麵鼓湯和甜品。前菜很清爽,是沙律菜配Wasabi 酸汁。沙律菜冰冰的、口感爽脆,加上酸酸地又帶少少辛口的芥茉酸汁,醒胃又輕盈。茶碗蒸很滑溜,而且旦味濃郁,又帶一點海鮮的鮮甜味,不錯。雖然這個餐只是百多元,但鵝肝份量十足,又有厚度。鵝肝表面煎到焦香,一放入口油花四淺,豐腴的鵝脂在口中迴蕩,正呀!牛柳是美國牛柳。牛柳煎至五成熟,肉質軟腍,肉味突出,而且不帶筋部。雖然沒有和牛的入口即溶,但這樣的定價,質量可算不錯了。接下來的炒飯也美味。師傅用了鵝肝、帶子和雞旦炒飯。炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,而且啖啖鵝肝的甘香味道,神奇的是入口惹味但又唔油膩。麵鼓湯味道正常,沒有太淡,也沒有過份的鹹。甜品是豆腐布丁。布丁滑滑的,豆腐味淡淡然,味道輕甜。以百多元吃到有鵝肝和美國牛肉的鐵板燒,是超值

而另一邊是半圓形的鐵板燒座位。
今日我和honey 選擇了鐵板燒午餐。

前菜很清爽,是沙律菜配Wasabi 酸汁。

茶碗蒸很滑溜,
而且旦味濃郁,又帶一點海鮮的鮮甜味,不錯。

雖然這個餐只是百多元,但鵝肝份量十足,

牛柳是美國牛柳。
牛柳煎至五成熟,肉質軟腍,肉味突出,而且不帶筋部。
雖然沒有和牛的入口即溶,但這樣的定價,質量可算不錯了。

接下來的炒飯也美味。

麵鼓湯味道正常,沒有太淡,
也沒有過份的鹹。

甜品是豆腐布丁。
布丁滑滑的,豆腐味淡淡然,味道輕甜。

以百多元吃到有鵝肝和美國牛肉的鐵板燒,是超值的。加上味道唔錯,又無乜油煙味,可以encore.
2019-11-09
2019-11-12 3829 瀏覽
在大約一個月多前,我跟好姊妹走到屹立於銅鑼灣區,開業至今5年的日式餐廳 <鉄人旨花>,加上位於商業大廈樓上,可見店子實力所在!這裡佔地1 層,驟眼看地方不算大,細心看清楚,其實還有好幾間貴賓房呢!我們被安排到可容納 9人的桌子,師傅即席在我們面前烹調美食更互動,我們發覺這裡有很多師傅,壽司吧的師傅較後生! 亦適合情侶前來撐枱腳呢!我們兩個女生的組合,當晚似是外族呢! 我們選擇了鱈場蟹二人套餐 $2,288沙律加入酸醋及 wasabi,入口清酸開胃,輕滲 wasabi 味,卻一點也不攻鼻!混合了纖維豐富的藜麥,整體清新健康!汁煮白鱈魚師傅每一工序也一絲不苟!就連魚皮也花上心機煎至薄脆!白鱈魚魚身鮮滑肥美!清酒焗鱈場蟹以清酒焗鱈場蟹腳,配上 wasabi 忌廉汁,可提升鮮味!季節料理椰菜 BB及白露筍,口味清新!卻不失口感及本身的甜美!熊本縣產 A5 和牛7成熟的 A5 和牛,油脂分佈平均,就算切成肉粒,依然肉汁洋溢!入口即溶!另可蘸上醬汁及岩鹽,讓味蕾感受不同口味!炒飯 (配蟹膏、和牛、鵝肝...等)炒飯粒粒分明乾身,加入蟹膏及鵝肝,帶出甘香豐腴又不膩口!醃漬令人更開胃!
師傅即席在我們面前烹調美食更互動
 我們選擇了鱈場蟹二人套餐 $2,288
汁煮白鱈魚
師傅每一工序也一絲不苟!
就連魚皮也花上心機煎至薄脆!白鱈魚魚身鮮滑肥美!
清酒焗鱈場蟹
以清酒焗鱈場蟹腳,配上 wasabi 忌廉汁,可提升鮮味!
季節料理
椰菜 BB及白露筍,口味清新!卻不失口感及本身的甜美!
熊本縣產 A5 和牛
炒飯 (配蟹膏、和牛、鵝肝...等)
炒飯粒粒分明乾身,加入蟹膏及鵝肝,帶出甘香豐腴又不膩口!
醃漬令人更開胃!
炒飯 (配蟹膏、和牛、鵝肝...等)
炒飯 (配蟹膏、和牛、鵝肝)
清酒雞湯
清澈的清酒雞湯,配上新鮮帶子,鮮甜與清甜融和,況且少油,美味健康!
甜品
甜品是來自日本的天然水果,多汁的蜜柑、清爽的哈密瓜及紅蕃石榴,橙紅鮮艷甜美!
2019-09-23
$1258.5 (晚餐)
熊本縣產 A5 和牛
炒飯 (配蟹膏、和牛、鵝肝)
2019-11-11 3087 瀏覽
如果喜歡食omakase 嘅朋友,今次又多個選擇了,這裡除了出色嘅鐵板燒外,還有今次嘅選擇,都係一個超值嘅套餐,貴少少還有龍蝦刺身,嘅然要食當然要食得好!先來前菜賣相精緻,有鮮甜多汁嘅蕃茄,爽口赤貝配埋水母片十分開心,加埋鮮甜嘅活帶子粒,十分醒神!接住就係用了肉質非常滑溜右口魚薄切上面放了鮮甜海膽,配埋個海苔醬,入口感覺超正,滑溜細味之餘還有濃郁香甜嘅海膽味道!跟住就係刺身五點,伊佐木肉色白裹透紅,味道清爽甜美,肉質細膩,口感新鮮鰤魚;鮟鱇魚肝口感綿密幼細,味道不腥,如此將珍品入口感覺真好!師傅將梭子魚連魚皮火炙,將它的油脂帶出,梭子魚入口更香;螺肉質纖細幼嫩帶咬口,㗎道爽口清甜!接住就係今晚嘅主角澳洲青龍蝦刺身,師傅先手持一隻新鮮澳洲青龍蝦到食客面前,澳洲青龍蝦真的手舞足蹈,轉頭師傅即時施展純屬嘅手勢將龍蝦生劏,並取出龍蝦肉作為刺身,刀法利落純熟,兩三下手勢就將龍蝦刺身切成一份整齊嘅刺身,龍蝦肉肉質爽口鮮味,十分新鮮超正!配埋塊岩鹽版,食用時味道更新味!食完新鮮龍蝦刺身後,鹽燒藍雪魚,雪魚燒得十分之香,入口十分嫩滑軟熟,口感十足!再來就係用雪魚乾上放滿了燒熟嘅A5肥美嘅和牛,再在上面

食完新鮮龍蝦刺身後,鹽燒藍雪魚
,雪魚燒得十分之香,入口十分嫩滑軟熟,口感十足!

再來就係用雪魚乾上放滿了燒熟嘅A5肥美嘅和牛,再在上面撒了少少嘅香蔥同芝麻,入口有雙重口感,脆口嘅雪魚乾同肥美軟熟嘅和牛!一啖入口十分完美!

按住就係師傅即時握製壽司有深海池魚、秋刀魚、北海道牡丹蝦蝦籽、馬糞海膽、金目調、右口魚邊
、燒拖羅等七款超新鮮即時手握壽司,食材都十分新鮮!加上口感一流!最愛就係火炙拖來用上秘製醬油加埋入去啲飯內,個陣油脂同埋啲醬油一齊入口真係十分好味!

最後送上龍蝦清湯,用上龍蝦刺身嘅龍蝦頭煮成嘅龍蝦湯,味道鮮甜

還有柚子雪葩作為今晚嘅結尾,將今晚嘅油膩清新一下!
亦令人覺得今晚十分完美!如果以哩個價錢可以食到如此多功夫及高質素食材,同埋師傅嘅用心製作,個人都覺得十分滿足!
2019-11-01 2493 瀏覽
今晚全城哈囉喂 竟然取消? 萬聖節正日不去海洋公園,那不如選擇吃一頓 高質素的 omakase ,跟老公有quality Time 好好相處享受一下美食。鉄人旨花 是老公御用慶祝紀念日的鐵板燒店,位於銅鑼灣的樓上店,位置不算顯眼,但就吸引到一班識貨之人前來,最喜愛日本高級燒牛扒、燒海鮮和廚師發辦,還有大廚表演神乎其技的刀法。這裡無論是環境或食材都好有質素。之前來都是吃鐵板燒的,今次為着表示對師傅們的信任,就隨心的 決定吃 Omakase,菜單全交由廚師發辦,讓味蕾享受一番。旨花 🌸 發辦不只有壽司,海鮮都由日本每日直送到港,高級食材配合經驗的壽司師傅,品嚐過程和體驗拍得住酒店高級質素。今晚師傅好忙碌,先為我們奉上漂亮前菜三點:蕃茄、赤貝 水母 青瓜酸汁、活帶子黑松露汁,加起來就起了化學作用,令人胃口大增。右口魚薄切,配上海苔醬,面層鋪滿海膽,鮮甜味濃,味道突出。擺盤精美的五点拼,排名不分先後次序有伊佐木魚、鰤魚 、梳子魚;肉質雪白通透而且脂肪豐盈,入口肥美甘香,柔軟口感。鮟鱇魚肝 鮮美口感,細膩潤滑。粒貝肉質幼嫩而帶咬口,味道爽口清甜,淡淡海水味口腔內口甘。澳洲青龍蝦 刺身師傅把原隻澳

右口魚薄切,配上海苔醬,面層鋪滿海膽,鮮甜味濃,味道突出。

鮟鱇魚肝 鮮美口感,細膩潤滑。

粒貝肉質幼嫩而帶咬口,味道爽口清甜,淡淡海水味口腔內口甘。

澳洲青龍蝦 刺身

師傅把原隻澳洲青龍蝦給我們拍個照,然後即席在面前展示刀功,青龍蝦色彩呈青色,體形不大但肉質嫩滑,作為刺身入口鮮美有彈性,擺盆賣相非常吸引。吃他的原汁原味已經很足夠,喜歡的話可以在岩鹽板上面輕輕一拖,鮮味頓時提升了不少。

鹽燒鱈魚,我不知自己有沒有聽錯師傅的介紹,來自南極的鱈魚?!魚皮燒得非常香脆,脂肪比較肥美,火炙迫出魚油香,口感結實挺有咬口的。

A5 和牛 燒鱈魚乾 他他,可以一整塊用手拿起來吃,食落更加滋味!A5 和牛 他他入口即溶,非常柔軟,燒鱈魚乾薄脆得像薯片,兩者加起來口感十分有趣。

手握壽司更加令人期待:深海池魚、當造肥美的秋刀魚、金目鯛、右口魚邊,同樣是新鮮又有魚香。

北海道牡丹蝦刺身,鮮甜之外還有蝦肉爽脆,配上翠綠色的蝦子的甜味,味道配搭夠新鮮!

海膽簡直是甜入心,北海道馬糞海膽就是大不同,伴上壽司米和紫菜品嚐果真一流。

燒拖羅丼飯,燒炙表面有助溢出香濃魚油,入口即融,油香在口腔中四溢,縈繞不散。接着喝一碗龍蝦清湯,回味無窮!

最後的甜品是清新甜美的水果杯。

晚市 旨花 🌸 發辦 $1,580 一人前,其中一個賣點在於澳洲青龍蝦刺身,再加上多款菜式有前菜、刺身、手握壽司、燒物、甜品等,而且菜單上的時令海鮮會定期更新,食到最當造的菜餚之餘又有新鮮感,性價比超高,值得一試!
紀念日
  • Omakase
2019-10-24 2392 瀏覽
朋友轉新工,當然要聚下食返餐好既。呢間餐廳已經去過幾次,無一次令我失望💋今次我地揀左伊勢海老鉄板燒餐,介紹返伊勢海老其實就係龍蝦😛沙律好喜歡食呢個沙律,用上醋汁好fresh, 沙律菜好鮮甜,而且有十分健康既藜麥🤩汁煮白鱈魚大廚廚藝超好,魚肉滑啫啫😍而另一重點係塊魚皮!望住廚師反來反去,睇住佢變平變脆。果然,一咬落去,成塊薯片咁,香脆無比,想encore多塊添呀🤣海膽汁煮龍蝦龍蝦肉質夠鮮兼爽口,個汁除左有海膽,店員亦介紹有龍蝦膏,所以真係好濃好惹味🥰熊本県產A5和牛王和牛就係唔同啲,就算咁厚亦一點都唔靭😋 配上岩鹽、wasabi等等不同既配料,做到每一啖和牛都有新鮮感👍🏻奶油白露筍個露筍好甜呀😻有種fresh既感覺,所以即使係奶油都唔會太膩和牛炒飯雖然已經好飽😂但個飯用上和牛炒,太香太惹味,結果都清左😀清酒雞湯係好清甜既酒味,有種解膩既感覺,好飲🤗水果杯有幾款甜品揀,我就揀水果杯,清清味蕾😁

今次我地揀左伊勢海老鉄板燒餐,介紹返伊勢海老其實就係龍蝦😛

熊本県產A5和牛王

奶油白露筍

和牛炒飯
雖然已經好飽😂但個飯用上和牛炒,太香太惹味,結果都清左😀

清酒雞湯
係好清甜既酒味,有種解膩既感覺,好飲🤗

水果杯
有幾款甜品揀,我就揀水果杯,清清味蕾😁
  • 清酒雞湯
  • 熊本縣產A5和王牛
  • 汁煮白鱈魚
  • 沙律
  • 海膽汁煮龍蝦
  • 和牛炒飯
2020-01-13 52 瀏覽
鉄人旨花2020年1月午餐後食評今日慕名去試左個鐵板燒午餐,叫左"旨花"($5xx) 和"梅"(成$2xx), 埋單成$8xx, 依個價錢食個午餐我係有啲期待的,但真係強差人意,可以話係好差黎形容,食材唔係咩靚野,鐵板燒既師傅無功架,食鐵板燒我係當表演去欣賞,而唔係只係望住個人整熟啲食材囉,無功架不特止,手藝仲要唔合格,所有野煮過晒籠,燶晒,沙律本來都無咩,個汁味道幾特別,但wasabi味太重手,日式蒸蛋味道略為過濃,但已經係成個set最好的一道菜,魚生唔新鮮,一上台已經覺得佢毫無光澤,無鮮甜味不特止仲要有啲腥味,師傅調味太早,令到啲牛肉味道變酸,啡菇連基本菇味都無,我真係唔知依啲係咩貨,最令人無法接受係個炒飯,唔香得黎仲要無味,我依個師奶仔係屋企炒飯都好食過佢多多聲,個甜品完全係hea, 豆腐布甸毫無質感,又係無味既,感覺好似係叫你快快趣趣食埋個甜品好走啦,唔好阻住晒,佢可以加廿幾蚊升級個甜品,但所謂升級都只係轉為紅豆/芝麻雪糕/柚子雪芭,唔覺有幾高級,依間野真係得一次......
鉄人旨花2020年1月午餐後食評
2020-01-04 83 瀏覽
懶人大多數都delay,今次都唔例外,actually... 上年既仲有幾餐未寫XD呢餐係要多謝老細既~但上個月真係忙到一個點,忙到今日agent出email提我先記得我冇 send timesheet Anyway, 呢個係“旨花”餐,每位538加一沙律茶碗蒸刺身三點車海老北海道貝柱A5熊本和牛薄燒味噌汁炒飯甜品(柚子雪芭/豆腐布甸)小食是送的燒鱈魚枝豆飲品都係送既(coke/coke zero/sprite/熱咖啡)沙律 - 正常茶碗蒸 - 都滑既,又係正常囉刺身三點 - 每日不同,要睇下個日有咩靚貨,個日個三件都好鮮甜,而係底仲有我最愛既海藻~車海老 - 好大隻,又因為師父已切開個頭,平時俾男人食既我,今次係第一次ko蝦頭貝柱 - 個兩舊放底既紫色怪物(即茄子),好唔靚... 但大隻同鮮甜既A5熊本和牛薄燒 - 我的是rare, 油花都唔少,都香牛味,但我都係鍾意佢有少少厚度味噌汁 - 湯品人小妹至愛,但比較普通炒飯 - 其他有蔥有洋蔥,是我自己要走既!甜品 - 無食,讓一俾人,但聽聞豆腐布甸唔好食,柚子雪芭好食好多,因為有味,但隻色好奇怪,瑩光魷魚咁色...小食都好好食,可能我

呢餐係要多謝老細既~

Anyway, 呢個係“旨花”餐,每位538加一

茶碗蒸
刺身三點
車海老
北海道貝柱
A5熊本和牛薄燒
味噌汁
炒飯
甜品(柚子雪芭/豆腐布甸)

小食是送的
燒鱈魚
枝豆

沙律 - 正常
茶碗蒸 - 都滑既,又係正常囉
味噌汁 - 湯品人小妹至愛,但比較普通
炒飯 - 其他有蔥有洋蔥,是我自己要走既!

小食都好好食,可能我鍾意食口立濕啦XD

我和我其中一位要好的同事坐,但佢唔食得生野,當廚師問大家要幾成熟,我個枱唯一要rare,佢就唯一要well done, 呢個對比真係大囉... 但就算welldone都應該唔柴的,因為油花夠

另有一個感覺就係師父好趕,但其實我地兩枱叫同一個set,但可能執碼個位鄧執唔岩啦,我覺得師父燥燥地底,我覺得佢呢方面會令食客減分... 不過部長係好好既,由我去問,訂枱正當日,都好用心!

份量是夠的,其實我食完main,唔食飯都無問題!

(唔夠放相,所以group埋)
2019-12-30
2019-12-30 68 瀏覽
Shika Teppan-Yaki is always ranked the top in Openrice. The price is a little bit expensive but its worth it. We ordered the Lobster set and all the dishes were served in large portions The first course is Toothfish with Sweet Soy Sauce. The fish is tender and flavorful, and the fish skin was cooked separately, the chef made it very crispy.Next is Lobster with Sea Urchin Sauce. The Lobster is fresh and it matched with the Urchin Sauce very well.The highlight of the evening was the A5 Japanese Be
Tooth fish  with  sweet  soy  sauce
Lobster  with  Sea  Urchin  sauce
A5  Japanese  Beef
The highlight of the evening was the A5 Japanese Beef. The Beef is very soft and the fat distributed evenly.
Finally, the course also included fried rice, soup and dessert, they are awesome but I was already full after the Wagyu Beef.
A5  Japanese  Beef
2019-12-14 190 瀏覽
上次同朋友慶祝生日,就諗住食餐好嘅啦,機緣巧合之下就見到呢間鐵板燒啦,既然都係要慶祝就不如食餐好嘅啦呢間餐廳位於銅鑼灣嘅心臟地帶,上到去已經見到有幾張枱坐滿左客人,同埋見到師傅已經喺度整緊嘢食我哋坐低左之後就喺Menu度揀想食嘅套餐,佢嘅套餐都已經包括沙律前菜海鮮和牛同甜品等等,只係分別在於唔同嘅海鮮,我哋就揀咗有龍蝦嘅set首先就有個好開胃嘅沙律,一粒粒嘅藜麥非常之開胃跟住就見到師傅開始準備頭盤白汁銀雪魚,真係睇到師傅嘅煮食手法已經嘆為觀止個食物嘅擺盤都好有心思,食落去當然好好食啦,銀雪魚再加埋嗰塊燒到脆脆嘅皮好好食呀跟住就到主角龍蝦喇睇住原隻好大嘅龍蝦係鐵板到燒到渣渣聲,真係急不及待要放佢落口呀食落味道當然正啦,師傅煮到個肉非常之嫩,timing啱啱好仲有梗係唔少得個A5和牛啦雖然份量唔係好大但睇到個啲雪花分布得非常之靚食落就當然係入口即溶啦食完唔使驚唔夠飽,因為最後仲有個好正嘅炒飯同埋一個好清嘅雞湯做結尾食飽飽嘅時候仲有甜品,有水果或者雪糕揀,真係好正呀,有機想食餐好嘅一定要黎呢度試吓

首先就有個好開胃嘅沙律,一粒粒嘅藜麥非常之開胃

跟住就到主角龍蝦喇
食落味道當然正啦,師傅煮到個肉非常之嫩,timing啱啱好

食落就當然係入口即溶啦
食完唔使驚唔夠飽,因為最後仲有個好正嘅炒飯
同埋一個好清嘅雞湯做結尾
2019-10-16
2019-12-11 148 瀏覽
好友生日揾個地方食好d,大家鐘意食海鮮,又鐘意食和牛就點一份「次伊勢海老鉄板燒$2,288二人前」柯打後師傅已為我們準備好部份食材沙律-黎麥芥辣沙律,口感清新,加配芥辣夠醒晨汁煮白鱈魚-南極深海犬牙魚配以洋蔥汁,師傅很用心處理犬牙魚的魚皮,煎得脆卜卜海膽汁煮龍蝦-煎香龍蝦,海膽加上龍蝦膏調較岀來的汁將龍蝦配以龍蝦兩款上等食材一起烹調,得香濃季節料理-奶油汁煮白露筍熊本縣產A5和王牛,附上蔬菜及蒜片還有芥末七成熟剛入口即溶炒飯有和牛、鵝肝、高菜配以日本產米很濃郁的清酒雞湯,帶子夠彈牙完美你一餐以甜品作結束

柯打後師傅已為我們準備好部份食材

沙律
-黎麥芥辣沙律,口感清新,加配芥辣夠醒晨

海膽汁煮龍蝦
-煎香龍蝦,海膽加上龍蝦膏調較岀來的汁

將龍蝦配以龍蝦兩款上等食材一起烹調,得香濃

-奶油汁煮白露筍

熊本縣產A5和王牛,附上蔬菜及蒜片還有芥末

七成熟剛入口即溶

炒飯有和牛、鵝肝、高菜配以日本產米

很濃郁的清酒雞湯,帶子夠彈牙

完美你一餐以甜品作結束

2019-10-23
外賣自取
  • 熊本縣產A5和王牛
  • 和牛炒飯
  • 甜品
  • 海膽汁煮龍蝦
2019-11-22 235 瀏覽
朋友在港未吃過鐵板燒,我即時想起銅鑼灣的「鉄人旨花」。事隔一年,餐廳的格局沒有改變,唯一變化就是食客變多了。今次同樣選擇坐在靠邊的扇形鐵板吧台欣賞師傅的功夫。今天我們食這個《伊勢海老鉄板燒 二人前 $2288》- 《沙律》沙律菜新鮮清爽,配上藜麥、芥末柚子醋,開胃。《汁煮白鱈魚》白鱈魚中插著一片厚脆魚皮,賣相吸引之餘味道亦不錯。白鱈魚脂香味濃肉又嫩滑,伴碟還有食用溫室玫瑰和日本板本菊。《海膽汁煮龍蝦》龍蝦簡單的用上白酒煮製,肉厚彈牙,配上鮮甜的海膽汁,帶出龍蝦的鮮甜,另外龍蝦膏配蝦肉再加上海膽汁,香濃美味。《白露荀、溫室椰菜仔配忌廉汁》白露荀輕脆爽口,還有椰菜仔,忌廉汁不會膩,整體不錯。《熊本縣產A5和王牛》熊本縣產A5超和牛,代表無急凍過,十分高質,牛味較濃,入口即化,油脂香極豐富。第一塊直接食用,之後可點胡椒岩鹽,輕輕帶出甜味;再一種食法是加上wasabi,wasabi一點不辣,會有意想不到的化學作用,我最喜歡;最後一種是加岩鹽,當然是最重口味了;而蒜片建議放到最後單獨食用。和牛炒飯(日本產米)炒飯好干身,米飯粒粒分明,一點不油膩,蛋香葱香,還有一粒粒濃郁牛味的和牛還帶點筋,一碗也

今次同樣選擇坐在靠邊的扇形鐵板吧台欣賞師傅的功夫。

今天我們食這個《伊勢海老鉄板燒 二人前 $2288》-

《沙律》
沙律菜新鮮清爽,配上藜麥、芥末柚子醋,開胃。

《汁煮白鱈魚》

《海膽汁煮龍蝦》

《白露荀、溫室椰菜仔配忌廉汁》
白露荀輕脆爽口,還有椰菜仔,忌廉汁不會膩,整體不錯。

《熊本縣產A5和王牛》

和牛炒飯(日本產米)
炒飯好干身,米飯粒粒分明,一點不油膩,蛋香葱香,還有一粒粒濃郁牛味的和牛還帶點筋,一碗也不夠。

清酒雞湯
雞湯清甜,配上帶子,配搭不錯。

柚子雪葩
2019-11-21
今晚約了友人齊齊來到這間豪一豪,稿賞一下平時努力工作努力生活的自己。聽過知道這間餐廳的大名頗久了,今晚終於來大快朵頤。選了伊勢海老鐵板燒,有海鮮又有和牛,期待著今晚的每一道美食。前菜沙律: 首先是salad,別小看這看似平平無奇,一入口就立即知道和平時吃到的分別。每一條蔬菜每一粒小蕃茄都新鮮無比,這不在話下,撒在沙津面的是藜麥,好食又健康,加上沙津汁帶點wasabi味,好食!汁煮白鱈魚🐟看著大廚就在你面前施展魔法一樣,把這塊魚上煎煎下推推,加加這撤撤那,兩下手勢就把這碟呈上在我們面前,不得不讚嘆師傅的功夫!👍🏻賣相一流!首先試試魚皮,煎得脆口,有厚度的口感,充滿魚香!魚肉鮮甜嫩滑,入口即化,無得嘆!連在魚肉中間的玫瑰花和在旁擺碟的花瓣也能入口,是日本玫瑰食用花,淡淡花香頗特別。海膽汁煮龍蝦看著眼前的一整隻龍蝦🦞被大廚熟手地煎熟去殼切細,看著大廚表演,賞心樂事!先試醬汁,是海膽汁加上龍蝦汁而成,有著海膽的甘甜和creamy,雙倍鮮味十足,在口腔一湧而上。正!龍蝦肉啖啖肉,鮮甜無比,正!下一道菜是忌廉野菜露荀🌳忌廉汁非常滋味,濃郁得來完全不膩,好食!特別愛那小野菜,脆嫩得很!期待的主菜到了

聽過知道這間餐廳的大名頗久了,今晚終於來大快朵頤。

前菜沙律:

汁煮白鱈魚🐟
賣相一流!首先試試魚皮,煎得脆口,有厚度的口感,充滿魚香!
汁煮白鱈魚🐟

海膽汁煮龍蝦🦞
海膽汁煮龍蝦🦞

下一道菜是忌廉野菜露荀🌳
忌廉汁非常滋味,濃郁得來完全不膩,好食!
特別愛那小野菜,脆嫩得很!
忌廉野菜露荀🌳

期待的主菜到了!😍熊本縣產A5和牛!🐮
牛未到香味已經傳來!令人不禁口水直流!
每一塊和牛都有厚度,咬下去驚喜滿滿眼睛不其然睜大!肉質軟腍鬆化,牛味香口濃郁,滿口油甘香,脂肪比例平均非常吸引。太有驚喜,好,好,食!必試!
點上鐵板燒汁夾上旁邊的配菜,口中濃郁的油香又帶來絲絲薄荷味,味蕾的衝擊!
吃完這道感受到何謂齒頰留香。
熊本縣產A5和牛🐮

🔥 炒飯
驚喜一波接一波!看著大廚用上雞蛋飯粒,再加上鵝肝和牛,不斷炒不斷炒,細心檢查較為大粒的飯粒,確保每一粒飯都受到理想的火力,才炒起這碗飯。一入口😍 想不到這炒飯驚喜不少。粒粒都滋味無窮,每一粒飯的軟硬度都恰到好處。材料豐富,太好吃我們明明已經很飽還是把這碗飯吃得清光!