2024-02-04 97 瀏覽
叫左個午餐B 宮保雞丁平時宮寶雞丁都係乾身的,一打開就知唔對路呢個係乜野整法?濕炒/濕焗/濕X 見到乜食慾都無晒,咬左一啖雞,明顯鬆肉粉係落勁多,完全食唔到雞味,難食到一個點最好食係個白飯,又夠熱,又有米香!咁都可以出到餐,利害利害!行返去退都廢事曬我時間,垃圾!另外叫左個D 餐,咖哩同牛腩都算過得去但係意粉煮到淋到不得了,一d 都唔爽口,都係食左幾啖就掉左,連最簡單個杯熱檸水,都可以係苦澀嘅,真利害。金龍不了⋯不了
叫左個午餐B 宮保雞丁

平時宮寶雞丁都係乾身的,一打開就知唔對路

呢個係乜野整法?濕炒/濕焗/濕X
最好食係個白飯,又夠熱,又有米香!
咁都可以出到餐,利害利害!
行返去退都廢事曬我時間,垃圾!

另外叫左個D 餐,咖哩同牛腩都算過得去
但係意粉煮到淋到不得了,一d 都唔爽口,

金龍不了⋯不了

2024-02-04
20 分鐘 (外賣自取)
2023-09-19 206 瀏覽
剛剛今日放假逗留左大埔墟耐左時間,諗住好耐之前來金龍食過lunch,尚算ok, 地點方便响大路燈位,所以去番幫襯但今次真係令人反感,諗住坐低食件奶酱多士飲杯凍奶茶hea吓,咁就出事,出事在杯凍奶茶,多士算ok合格,杯凍奶茶苦澀味,飲左一啖即左攪吾掂,茶底差到一個點,飲吾落,我知道宜家茶餐廳成本好高,但若果一杯凍奶茶都做唔倒,真係好難留住客人會再返嚟幫襯😓😓😓公道說話服務吾錯,但食品質素差,只會越來越少人黎幫襯希望餐廳留意一吓
希望餐廳留意一吓
2023-04-13 430 瀏覽
平時叫開水煮魚外賣😂呢日堂食啦我鐘意佢地夠魚多用既都無骨嫩滑可惜我麻麻加粉其實寧願佢加多啲菜補補膳食纖維多啲味道保持水準 麻麻辣辣又唔會太重手 但希望走酸辣味🤣

平時叫開水煮魚外賣😂
味道保持水準 麻麻辣辣
又唔會太重手 但希望走酸辣味🤣

• 水煮魚
2022-11-27 505 瀏覽
Tasty food with good quality, 3 people spend $394 in total, including soup and rice. The decoration is bright. And the location is convinient near Kwong Fuk Road. For Sichuan food, the spicy level is normal. Besides Sichuan Food, it has a variety of choices.
2022-11-21 243 瀏覽
晚上喺大埔墟諗住食埋飯先返去行經見到呢間金龍冰室都唔少人食緊就入去試下啦-睇過餐牌,見到川辣風味有啲吸引想要味覺來一點刺激🔥於是就揀咗C5 麻辣肥牛雞煲晚市餐係跟白飯同老火湯今日老火湯係苦瓜湯,味道清香不苦及後回甘雞煲終於到~一上菜就香味四溢鐵鍋上保持熱辣辣撈底一睇,雞肉好足料,相比肥牛只得幾片食落香辣入味,辣椒乾、花椒同蒜都勁香仲有洋蔥﹑青紅椒,真係非常惹味😋辣度對我嚟講就辣咗啲整體食物不錯,而且呢度一個人都食到雞煲
晚上喺大埔墟諗住食埋飯先返去
行經見到呢間金龍冰室都唔少人食緊
就入去試下啦
睇過餐牌,見到川辣風味有啲吸引
想要味覺來一點刺激🔥

於是就揀咗C5 麻辣肥牛雞煲
晚市餐係跟白飯同老火湯
今日老火湯係苦瓜湯,味道清香不苦及後回甘

雞煲終於到~一上菜就香味四溢
鐵鍋上保持熱辣辣
撈底一睇,雞肉好足料,相比肥牛只得幾片
食落香辣入味,辣椒乾、花椒同蒜都勁香
仲有洋蔥﹑青紅椒,真係非常惹味😋
辣度對我嚟講就辣咗啲

整體食物不錯,而且呢度一個人都食到雞煲
2022-09-06 320 瀏覽
每次經過都想試下呢間既酸菜魚。不過今次係早餐,因為大埔實在太多人。好多間都要等位。呢間咁岩唔洗等,就食個早餐先。姨姨好好,見我一個人,俾咗個單人位我。唔洗對住其他人印象中岩嘅選擇唔多,結果揀了沙爹牛肉蛋米粉。這裡的米粉是幼身透明的。沙爹味夠,不過份量好似少左啲另外就係要試下杯奶茶。茶色夠。不過飲落有點點澀口,唔夠滑,唔太岩我口味。不過不失啦。環境係一般茶餐廳環境。整體來說,普普通通的早餐。早餐選擇,可以試其他。
每次經過都想試下呢間既酸菜魚。
姨姨好好,見我一個人,俾咗個單人位我。唔洗對住其他人

另外就係要試下杯奶茶。

茶色夠。不過飲落有點點澀口,唔夠滑,唔太岩我口味。
不過不失啦。
環境係一般茶餐廳環境。
整體來說,普普通通的早餐。
早餐選擇,可以試其他。
2022-08-20
$36 (早餐)
2022-07-18 426 瀏覽
天氣爆熱到冇胃口,想試呢間茶餐廳好耐,熱到諗唔到野,入去坐底涼吓冷氣先……見有秘制水煮魚片、同埋秘制酸菜魚片餐(跟配白飯),熱到冇胃口想食啲濃味D嘅嘢,水煮魚唔知會唔會太油膩,揀咗酸菜魚。例湯好淡,唔知自己飲緊啲乜🧐,酸菜魚上枱分量唔少✨,除咗魚片(侍應話係黑魚),配搭有金菇同埋水晶粉,魚嘅質感好嫩滑👍🏻,冇骨我鐘意😍,但係啲湯汁就得個勁酸,覺得係純粹白醋嘅單一酸味,同鹹,冇川菜獨有嘅香,唔係話唔好食,不過冇令我有追住食嘅感覺。下次再去呢間餐廳的話,我會試埋佢哋嘅水煮魚,希望會比酸菜魚做得好。後記:去洗手間途中,地下好多積水同埋地下有啲下欄菜渣,衛生情況欠奉,有待改善。

2022-07-14
外賣送餐
2021-12-23 501 瀏覽
下午茶時段啦!有空檔時間乘東鐵入大埔墟走一趟,經過一間金龍冰室有很多人等外買,好奇心驅使看吓餐牌,餐牌的美食和配對都很多選擇,而且價錢都合理。選擇流心芝腿西多配炸雞脾,流心芝腿西多熱騰騰,芝士真的流出來😋炸雞脾~皮脆又有肉汁,外脆內軟👍之後再來多客黑椒牛肉炒意粉味道不錯,但是Q板咗D

之後再來多客黑椒牛肉炒意粉味道不錯,但是Q板咗D

大埔一間不錯的冰室 - 金龍冰室今天放假,自己在下午茶的時候去金龍。我光顧了數次了,全因為這兒環境舒適,而且又整潔明亮。服務態度也很好,很快就有人來幫你下單了。我今天點了個下午茶餐薯蓉炸雞脾,跟凍檸茶。薯蓉焗得夠熱,心也是熱的。整體口感厚實,薯味香濃。而且焗薯蓉之上有芝士,芝士味香,為薯蓉的味道添上層次。至於炸雞脾,喜愛香口的人一定要嘗。整隻脾都炸得香脆,卻又不會太乾,肉汁能保留在內。當然最重要的是炸脾的皮。香脆可口,滋味非常。凍檸茶用鋼標杯上。十分保冷。
大埔一間不錯的冰室 - 金龍冰室

我今天點了個下午茶餐薯蓉炸雞脾,跟凍檸茶。

凍檸茶用鋼標杯上。十分保冷。
炸雞脾配薯蓉
凍檸檬茶
2021-07-11
炸雞脾配薯蓉
凍檸檬茶
  • 炸雞脾
2021-03-28 548 瀏覽
食過幾次呢間冰室,早餐午餐都試過,比我嘅印象不過不失啦😌早餐試過沙嗲牛肉公仔麵,沙嗲味都濃,牛肉唔硬唔韌,適中👍🏼但我最鍾意嘅係有煎蛋白,自從大埔一間餐廳執咗之後真係比較少有🥲Surprised🤩午餐食咗黑松露焗魚柳飯,印象中呢個配搭喺其他餐廳比較少見,黑松露嘅味道好濃,配埋落塊魚柳到真係幾夾🙀而且個奶茶個奶味同茶味都算均衡,簡單嚟講食完都可以有下次嘅🙌🏻不過想順便彈一點,同行朋友叫咗個雪菜肉絲米,成碗野啲肉絲得兩三條,而且味道真係好淡,好似食緊病人餐咁😢呢個真係扣咗少少分🤭
食過幾次呢間冰室,早餐午餐都試過,比我嘅印象不過不失啦😌

黑松露焗魚柳飯

黑松露焗魚柳飯
2021-03-11 396 瀏覽
今日想去食個早餐,金龍位置十分好,於位大街,又巴士站傍,所以唔少人幫趁。今日揀左我最鍾意沙爹牛麵加腸仔多士及凍奶茶。沙爹牛肉好林,完全唔覺有沙爹味,好失望,麵質亦好淋,腸仔反而扎實,唔係林patpat果款腸仔,但可惜奶茶真心係難飲,淡茂茂,同附近另一間萬芳比較真係差好遠,下次都係走多兩步。
今日揀左我最鍾意沙爹牛麵加腸仔多士及凍奶茶。
2021-03-11
$38 (早餐)
2021-03-05 319 瀏覽
點了早餐A6 泰式肉碎米粉,上餐時見到只有一匙仔的肉碎係米粉上面,其餘都係三色雜豆....... 乜泰式用雜豆架咩?食落味道ok, 但肉碎矜貴到3.6炒蛋,又乾,又無蛋味,又無奶味,似蛋皮。奶醬多烘底唔夠,食落冧芝芝。唯一可取的係杯奶茶,正常有茶味。伏左,謹入。..............................
食落味道ok, 但肉碎矜貴
到3.6炒蛋,又乾,又無蛋味,又無奶味,似蛋皮。
奶醬多烘底唔夠,食落冧芝芝。

唯一可取的係杯奶茶,正常有茶味。

伏左,謹入。

2021-03-05
$35 (早餐)
  • 泰式肉碎湯米 連三色豆(早餐)
2021-01-11 704 瀏覽
所謂福至心靈,有一個禮拜,想極都想不到買外賣可以去邊度,這天走着走着,又走到大埔墟,發現這麼久都未試過金龍,就試試它的下午茶,看到餐牌上原來有百搭下午茶。又有西多士、雞脾、雞翼、就連焗飯焗意粉都有得百搭選擇,靈活應變,任食客自由選擇。友人那個炸雞脾,皮夠脆,絕對不會因為它是百搭下午茶而偷工減料變得非常細隻弱小的雞髀,味道又香,有些香草,也帶輕微甜味,裏面也不乏肉汁。我的瑞士雞翼,雖然三隻數量不多,體積亦都看似細細隻,但瑞士汁都算調校得不錯,微甜,不算太過誇張。點了個焗卡邦尼意粉,份量偏少,有點煙肉、芝士,焗得都夠熱,芝士放面頭拿來焗意粉就相當好。熱飲以茶餐廳質素來說都算不錯,我的鴛鴦,都有奶茶以及咖啡味道,各擅勝場,不會被其中一邊搶個風頭。看到金龍這個下午茶餐牌,的確吸引,因為吃完這次,還有不少選擇可以下次再吃,例如是紅豆朱古力西多士。碰巧有次去寶湖的冰室又截了單,於是就行多幾步都來金龍現場吃一次。居民據聞下午茶的多士已經沒有了,因為生意很好,麵包都已經賣晒,幸好這天我沒有太大興趣吃西多士。點了個香茅豬扒麻醬凍烏冬,吃了第一箸烏冬,感覺以後都不用在金龍吃冷烏冬了,因為它使用的是本地不太

友人那個
味道又香,有些香草,也帶輕微甜味,裏面也不乏肉汁。

我的
瑞士雞翼,雖然三隻數量不多,體積亦都看似細細隻,
但瑞士汁都算調校得不錯,微甜,
不算太過誇張。

點了個

居民據聞下午茶的

點了個
香茅豬扒麻醬凍烏冬,吃了第一箸
烏冬,感覺以後都不用在金龍吃冷烏冬了,因為它使用的是本地不太煙韌那種烏冬,雖然質地都不算太差,
麻醬其實都夠多,
不會令到你空口吃沒味的白烏冬,但質地不夠彈牙,那就比較沒癮

香茅豬扒都醃得很香,容易切開,但也不乏質感,香茅味道夠香
大塊得來夠厚切,
肉汁不少,味道相當好。

下午茶
2019-10-02 955 瀏覽
放假冇野做去樹記買 腐皮補倉買完路過就入左黎食個tea先又係超多選擇又選擇困難症發作價錢35蚊,有成十幾款自由配搭選擇性高,唔錯原本諗住食鹵水雞脾,點知售罄唯有轉食 炸雞脾Size雖然唔算大但勝在炸得香脆🤭,本身調味得入味👍中間仲好貼心微微切開方便進食焗卡邦尼意粉一般因為焗關係所以變更乾身👎熱檸茶茶膽實在太濃太苦 👎結果頂唔順,拿杯水自制 熱檸水總括而言 ,算夠分量,價錢都算抵選擇偏多,自由配搭彈性十足
放假冇野做去樹記買 腐皮補倉
買完路過就入左黎食個tea先

又係超多選擇
又選擇困難症發作

價錢35蚊,有成十幾款自由配搭
選擇性高,唔錯

原本諗住食鹵水雞脾,點知售罄
唯有轉食 炸雞

Size雖然唔算大
但勝在炸得香脆🤭,本身調味得入味👍
中間仲好貼心微微切開方便進食

焗卡邦尼意粉
一般
因為焗關係所以變更乾身👎

熱檸茶
茶膽實在太濃太苦 👎
結果頂唔順,拿杯水自制 熱檸水

總括而言 ,算夠分量,價錢都算抵
選擇偏多,自由配搭彈性十足
2019-08-07 511 瀏覽
午餐時間約1點鐘到達,入面已差不多座滿人,點了常餐A5-蕃茄濃湯通粉$32。約等了10分鐘上餐,蕃茄湯好濃,通粉軟硬適中。餸方面點了3.6牛乳炒蛋同午餐肉,和一般茶餐廳一樣普通。之後餐飲點了凍檸茶,凍飲需加$3。
2019-08-04