2022-11-28 214 瀏覽
一心諗住食炒野,茶記無死。叫瑞士汁乾炒牛河,黎到濕笠笠,一pat屎甘,牛肉得幾塊,一大碟都無意思啦…賣相已經唔得,睇落已經無鑊氣,食落係無味,真係未食過差成甘,收$59,知得食番紅茶好過。。。。。叫佢比枝辣椒醬,得番甘少,叫佢比話無貨番,真心覺得唔係做生意,甘大枝唔係今日先無啦,過去隔離雜貨舖買都唔識。食食下勁大隻烏英飛埋黎,真心勁污糟,佢個本餐簿仲要有陣臭味,千其唔好貪有位入黎,難食到死,真係抵自己死我夾左幾舊肉食完就唔食,佢地個廚煮野真係浪費食材
一心諗住食炒野,茶記無死。

我夾左幾舊肉食完就唔食,佢地個廚煮野真係浪費食材
乾炒牛河
食淨
2022-11-28
2022-10-03 160 瀏覽
一入門見到沙發爆晒皮,枱腳椅腳生晒銹已經有不良預感叫左兩份早餐,拎兩個碗仔兩個碗油淋淋,油嘅程度就好似掉晒碗碟去桶水(一桶成日無換過嘅水)就咁拎返上來當洗左!同佢哋講,兩個阿姐話抹一抹!仲拎櫃桶嘅碗出來話抹下先好俾人!大姐,系咪要正正經經用洗潔精洗乾淨呢?最尾拎過兩個碗過來都系見到有層油光,我就唔敢用啦跟餐多士+$5轉奶油豬,食落陣味好怪,有啲油溢味,再食真啲,酸嘅!阿姐大大聲話奶油豬今朝先送貨來。我叫佢自己試下,佢就話整過份;無晒胃口,叫佢唔洗整!佢又同廚房講整過份奶油豬,拎份「新鮮」嘅來整?!成份早餐基本上無食過,奶茶都無胃口飲!坐多陣都想反胃!再送份奶油豬上來,梗係無食!
一入門見到沙發爆晒皮,枱腳椅腳生晒銹已經有不良預感

叫左兩份早餐,拎兩個碗仔

成份早餐基本上無食過,奶茶都無胃口飲!坐多陣都想反胃!
再送份奶油豬上來,梗係無食!

2021-11-04 592 瀏覽
帶子冇咩味 不過炸得幾好個汁酸酸地都幾送飯啲汁都偏多 食到尾都仲有好多汁豬扒鞋左啲 但係意粉嘅份量都幾多不過整體味道普通凍奶茶都OK茶走正常 冇乜特別 整體都普通 唔太差 不過又唔係特別好食

帶子冇咩味 不過炸得幾好

茶走正常 冇乜特別

整體都普通 唔太差 不過又唔係特別好食
2021-10-15
2021-04-04 725 瀏覽
今日11點28分叫嘢食,我坐喺一張12 F號嘅枱叫咗一個早餐嘅包片火腿通粉配餐肉炒蛋跟多士,另外再叫一個榨菜肉絲米粉配腸仔炒蛋多士,然後我見到有卡位所以就帶住小朋友搬咗過去卡位,並且同員工講我調咗位,坐咗一陣兩個面已經到齊亦都食咗個面15分鐘,兩個餐嘅多士炒蛋同腸仔餐肉都仲未到,已經問職員可唔可以幫我問一問廚房究竟仲要等幾耐,職員會問都冇問就答我廚房已經整緊,但係隔離枱個伯伯遲黎先上岸,遲過我入嚟嘅啲嘢食都到齊,係咪因為熟客就所以快啲普通食客就需要等成幾個字先至出齊?最後仲要唔小心將我杯咖啡整跌,搞到我成身都係咖啡!兩個餐加埋一個80一蚊但係我叫嘅食物並冇黎齊!
2021-03-20 471 瀏覽
來食個普通早餐,火腿通粉、煎蛋、多士及奶茶。食物質素是一般茶餐廳水準,不過不失,份量合理。但我最欣賞既係杯奶茶,有濃濃茶葉味,不苦澀,又不會整係得奶,簡直有驚喜👍🏻。餐廳坐位不擠,枱與枱之間有膠板,衛生ok,侍應有用消毒水清潔枱面,食得放心。侍應有禮,工作效率高。
侍應有禮,工作效率高。
  • 奶茶
2020-10-05 896 瀏覽
是晚嚟到大圍區搵食。一向都知大圍區出名食肆林立,所以行咗一陣,離遠望到有間天藍色裝潢嘅冰室,感覺幾雅緻,於是就行咗入去。~~~🐨甫坐下,店員都即時奉上熱水兩杯,仲同我地介紹鐵板餐。但由於我地唔係太肚餓,所以諗住食個常餐就算。~~~🐨當時夜晚七點左右,常餐喺特定時間索價$45,但係其餘時間要額外加$10。我地都冇所謂,就加咗$10啦!一嚟就熱檸水同熱杏霜,都係用黑白淡奶厚身杯裝住,似乎可以保持溫度。跟手嚟咗兩碗米粉,由於瑞士汁雞翼同吉列豬扒係分開上,感覺兜米粉唔太吸引,而且米粉湯完全冇味。可能餐廳想你自己倒啲瑞士汁落去碗米粉度啦!~~~🐨最後嚟埋聲稱用咗「3.6北海道牛乳」嚟製作嘅炒蛋同奶醬厚多士,但係炒蛋唔覺有牛奶香味,甚至連蛋味都唔覺有。。。至於奶醬多,煉奶同花生醬都偏少,好乾身,完全不符合我對茶記常餐嘅期望。

2020-10-04
2020-08-22 571 瀏覽
今日懶煮飯,途經大圍又見到外賣有9折,於是乎就試下啦。疫情期間,日日煮飯都好攰,又唔來食黎食去都嗰幾間,咪發掘下啲未試過嘅餐廳試下囉。諗住叫得冰室,應該都唔會差得去邊掛...我地分別叫左個肉醬意粉+菜遠牛河。呢兩樣餸要難食極都有個譜,但意想不到,兩樣都超乎想像之外嘅難食。河粉明顯無炒過,一啲都唔香口,啲汁擺明只係落左豉油溝出嚟,理應落蠔油先帶到啲味出來,牛肉還可以,不會太韌。而肉醬意粉,一食就食得出用罐頭,啲味都唔係新鮮食材嘅味。食完誓要留返個劣評自己煮得仲好食懶飛佢地

自己煮得仲好食懶飛佢地
2020-08-17 355 瀏覽
經openrice訂下午茶有優惠麻訂囉,明明套餐寫住有吉列豬、蛋、多士、薯格,焗豆、飲品,拎返列屋企,發現只得吉列豬、蛋同飲品?咁樣$42蚊囉!咁少我唔叫啦!個app訂係有誤道定餐廳比少?!絕對不會再光顧!
2020-07-23 316 瀏覽
幾個朋友行完山去食下午茶,經過金龍冰室,看到下午茶餐牌有很多選擇,所以就入去試下,侍應姐姐介紹我食炸雞肶配紅豆西多士,我幾個朋友每人就叫左一份,雞肶好好味,配紅豆西多幾有特色,另外侍應及收錢員工服務很好,非常有禮貌,有時間一定會再幫襯!
2020-07-16
  • 炸雞肶,雞翼,紅豆西多士
2020-07-07 282 瀏覽
早餐食個沙牛通,但食落啲咪道怪怪的。大家食過酸嘅沙牛未?嚟呢間一定食到。因為我已經食過三次,三次有兩次都係酸嘅,當然,廚房入面話冇事啦。😤牛肉又俾晒啲筋我,跟本都唔係牛肉片,同埋明顯俾神奇粉醃過囉。我叫多士走油,嚟到嘅多士就充滿牛油,35蚊。又貴又唔好食。難再幫襯。
早餐食個沙牛通,但食落啲咪道怪怪的。
35蚊。又貴又唔好食。難再幫襯。

2019-11-05 1233 瀏覽
星期日行完街,想食個早D既晚飯,但又冇咩胃口,五點五十五分黎到呢間冰室,岩岩好趕得切叫下午茶,揀左卡邦尼意粉配炸魚,另外叫左雞絲撈丁,再加一個咸牛肉炒蛋~個卡邦尼意粉正常,夠汁,唔會好乾。炸魚都唔錯,個皮唔會好厚粉,又唔會覺得好油,(之前食吉列豬扒就好唔得)。撈丁就乾左少少,XO醬太少,唔夠味。反而有驚喜既係咸牛肉炒蛋,好香好好味,畫龍點睛有番個下午茶既感覺。呢間冰室由佢新開食到而家,清潔度覺得愈黎愈差,服務都係時好時壞,有D失望。食得順唔順心都係要睇緣份。

2019-09-23 614 瀏覽
猴子通常早餐唔會食太多,不過今日去到金龍冰室,睇見佢個歐陸滋味餐又真係好似好吸引,於是忍唔住叫咗嚟食。個早餐一擺上檯,成個碟裝到滿滿,心諗,好彩今日唔趕時間,否則要短時間之內食晒都幾係嘢。先講吓塊雞扒,炸到好香,雖然係油膩咗啲,不過偶然一餐半餐冇乜所謂喇。而薯格都同樣炸到好香好脆。好彩嘅係炒蛋同火腿冇咁多油,算係平衡返啲個油膩程度。至於茄汁焗豆就係一般嘅罐頭貨色,唔使多介紹喇呱。件奶油多都算係厚嗰隻,不過就硬咗少少,由於唔想做大嘥鬼,所以都盡量食晒,至多晏晝食少啲。

2019-09-23
$42 (早餐)
2019-09-15 454 瀏覽
啲意大利飯好硬,又無味,唔知自己食緊乜個黑椒牛肉飯,唔知搞乜,黑椒味勁齋,無乜味。叫兩個中湯,黎得碗唔滿我地叫外賣,結果要另開罐頭先食得落己經係以茶記心態食,佢衰過其他茶記
啲意大利飯好硬,又無味,唔知自己食緊乜
個黑椒牛肉飯,唔知搞乜,黑椒味勁齋,無乜味。
叫兩個中湯,黎得碗唔滿
我地叫外賣,結果要另開罐頭先食得落
己經係以茶記心態食,佢衰過其他茶記
2019-08-31 478 瀏覽
行經大圍"金龍冰室", 鋪面光鮮, 入去食過午餐醫肚, 叫了一個常餐A6, $40, 包括有豬頸肉米線 + 奶醬厚多士 + 漢堡扒 + 熱奶茶, 另外一個午餐H, 炸豬扒芝士火腿奄列芝士汁撈丁 + 冰咖啡, 原本都正正常常的一間冰室午餐。但食到尾聲時, 我食梗碗豬頸肉米線, 無啦啦見到隻黑色物體, 打撈起發現有腳!疑似小強的蟲呀!!!超驚, 頓時胃口全失, 好想嘔!我仲要食左大半碗, 隻黑色蟲沉了底, 要撈碗米線多幾次先打撈它條爬蟲的屍上來。同碗米線影了相後, 隨即叫侍應過來, 侍應懶懶閒, 仲要話隻蟲係飛入碗米線內, 我隨即反駁 :<個隻似小強的野沉左底架, 我仲要食到尾, 打撈左幾次先發現到它條屍, 它點飛落碗米線到呀?>, 侍應之後hea收走碗麵, 話比多麵你食, 我答:<我仲點夠膽食呢間鋪的食物呀?>, 重覆問了幾次侍應點處理, 侍應勉為其難地拿起我們張單, 話這個常餐不用比錢, 並只void了一個常餐, 照計杯熱奶茶錢。錢其實不是問題, 只是幾廿蚊, 我食得起。 但個心理陰影好大, 我好驚, 簡單地食個常餐麵都竟然發現裡面有蟲, 我都不知會否食

錢其實不是問題, 只是幾廿蚊, 我食得起。 但個心理陰影好大, 我好驚, 簡單地食個常餐麵都竟然發現裡面有蟲, 我都不知會否食了其他蟲落肚, 間鋪好不衞生, 侍應又hea又不理, 仲要屈隻疑似小強的蟲自己飛入去, 但其實是一早已經浸泡在米線內, 侍應最後勉為其難void了一個餐就算, 但奶茶錢照計, 十分之有誠意呢!

我當然不會再食這間有蟲冰室, 但都要記錄冰室的衞生情況, 以及侍應的處事方法及態度!
  • 有蟲常餐湯麵
2019-08-11 477 瀏覽
3:15下午茶時間、此間有四分店,我順便來大圍轉車那就順便食野,人都多,要等位,不過一人好容易有位。我就簡簡單單叫左炸脾加火腿流心西多士。茶走—奶味都不錯,不過我坐冷氣位,好快凍左炸脾—算是有味,可再多點咸味,我不連皮食,都夠juicy 不過賣相很好👍🏻整整齊齊西多士—用練奶代替糖漿,我覺得好好食,芝士火腿剛剛味道,都是甜甜的整個餐35元來講算抵食又值得食。好彩冇入錯地方我覺得好ok下次試下晚市先

我就簡簡單單叫左炸脾加火腿流心西多士。

茶走—奶味都不錯,不過我坐冷氣位,好快凍左

整個餐35元來講算抵食又值得食。

好彩冇入錯地方
我覺得好ok下次試下晚市先