講起香港地道嘅西餐廳🍴,金鳳大餐廳絕對係唔少人心目中嘅老字號☺️!今次嚟到將軍澳寶林分店🚇,裝修完全擺脱咗老店嘅嗰種老土感覺💫,入邊光猛乾淨💡感覺幾時尚✨,加上價錢合理💰質素唔錯👌所以係區內嘅人氣餐廳🔥,經常都坐無虛席!佢哋有四款特色「牛」飲品🐮,跟餐加錢就可以飲到🍹,我哋就揀咗「紅牛」🍓,係士多啤梨雪糕🍨加利賓納梳打,甜甜哋又帶點汽水🥤嘅清爽,係港式西餐嘅經典口味👏!牛油餐包🍞熱辣辣🔥,外脆內軟,搽埋牛油🧈真係好香。忌廉湯🥣味道濃郁,口感creamy😋,暖胃又開胃👍,係食鐵板餐嘅最佳拍檔。主菜方面🍽️,我哋叫咗兩款經典鐵板餐🔥。首先係「50週年紀念出品:貴族牛扒餐」👑,呢個牛扒真係好有份量💪,美國牛肩頸肉質鮮嫩🐄,煎到外層微焦🔥,裡面仲保持住粉嫩嘅色澤💖,肉汁豐富🥩。我仲加咗$2要咗生蒜蓉🧄,呢個「牛扒伴侶」真係冇得輸👏!蒜蓉嘅香辣味🌶️同牛扒嘅肉味完美結合🤝,再配埋香濃嘅蒜蓉汁🧄,真係滋味到爆💥!另一款係「招牌牛柳餐」✨,牛柳肉質更加細嫩,切開之後🔪,粉紅色嘅肉質令人食指大動🤤。配上經典嘅黑椒汁⚫,微辛帶甜🌶️,將牛柳嘅鮮味提升到另一個層次🥩。兩款鐵板餐都係熱辣辣咁上枱🔥,滋滋聲響,香氣撲

牛油餐包🍞熱辣辣🔥,外脆內軟,搽埋牛油🧈真係好香。

另一款係「招牌牛柳餐」✨,牛柳肉質更加細嫩,切開之後🔪,粉紅色嘅肉質令人食指大動🤤。配上經典嘅黑椒汁⚫,微辛帶甜🌶️,將牛柳嘅鮮味提升到另一個層次🥩。兩款鐵板餐都係熱辣辣咁上枱🔥,滋滋聲響,香氣撲鼻😍,真係視覺同味覺嘅雙重享受🎉!

總括嚟講📝,金鳳大餐廳作為香港嘅老字號🇭🇰,真係名不虛傳👍。大大份又高質嘅鐵板餐🥩,令人回味無窮👏!
2025-07-22 630 瀏覽
餐廳係50年老字號,全港多間分店 ,門口長期有人等位就知人氣旺盛。今日黎左將軍澳寶琳分店 ,裝修新淨、坐得舒服。🌟套餐包括餐湯 + 麵包 + 飲品 🥣招牌羅宋湯番茄基底,真材實料,每勺必舀到清甜蔬菜。 🔥 50週年限定「貴族牛扒餐」部位選用肩胛部,筋肉發達,肉味超濃。廚師處理得好好,粉嫩肉理肉質軟腍。🏆 銷量冠軍「招牌牛柳餐」肉質柔軟、近乎入口即溶 ,廚師火候精準,選用高品質部位 。🌟揀左鐵板上桌,儀式感滿分,職員淋醬視聽享受,激發食慾 。而且鐵板持續加熱令牛扒在食用全程保持完美溫度,外層微脆內里鎖汁。🍧懷舊特飲🌟紅牛:利賓納+梳打+士多啤梨雪糕🌟黑牛:朱古力雪糕+可樂回憶翻晒黎,係香港的味道!🌟餐廳價錢平民,味道出色。必試限定貴族牛扒或直接點擊招牌牛柳!懷舊飲品更是必點彩蛋,體驗地道港式風味~

🌟套餐包括餐湯 + 麵包 + 飲品

🥣招牌羅宋湯
番茄基底,真材實料,每勺必舀到清甜蔬菜。

🔥 50週年限定「貴族牛扒餐」

🏆 銷量冠軍「招牌牛柳餐」
肉質柔軟、近乎入口即溶 ,廚師火候精準,選用高品質部位 。

🌟揀左鐵板上桌,儀式感滿分,職員淋醬[喳喳聲]視聽享受,激發食慾 。而且鐵板持續加熱令牛扒在食用全程保持完美溫度,外層微脆內里鎖汁。

🍧懷舊特飲
🌟紅牛:利賓納+梳打+士多啤梨雪糕
🌟黑牛:朱古力雪糕+可樂
回憶翻晒黎,係香港的味道!

2025-07-18
2025-05-30 1556 瀏覽
【西貢區】【金鳳大餐廳】同美女朋友喺寶林嗰邊買啲嘢,之後就去食嘢。諗極都諗唔掂,揀極都揀唔到之下,就嚟咗食金鳳。食扒都好嘅,同枱食飯又可以各自修行。佢就食「每月精選晚餐」,應該都穩陣嘅,有「牛油餐包」、「是日忌廉湯」同「胡麻醬田園沙律菜」做前菜。主食佢揀 $178 嘅「帶子西冷牛扒」,要鐵板上、五成熟同蒜蓉汁,我有食啲,牛味冇乜,其實加蒜蓉會開心啲。個餐仲有甜品「意大利配方雪糕」,都可以嘅。餐飲佢加 $18 飲「紅牛」,唔係提神嗰隻,係士多啤梨雪糕加利賓納,我冇飲,佢話 okay 就得啦。我食 $206 嘅「美國牛小排餐」,主菜都係鐵板上、五成熟、蒜蓉汁,我就有加 $2 加蒜茸,彌補到牛味嘅濃度不足,純粹食個爽皮。牛油餐包不變,餐湯我就加 $25 升級海皇焗酥皮湯,可以啦。嘢飲就加 $18 飲「白牛」,即係雲呢拿雪糕加雪碧,埋單 $488。。。(地址:將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20號舖)呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:深水埗區分店:1am1564油尖旺區分店:1am1739#1amfoodie

深水埗區分店:1am1564
油尖旺區分店:1am1739

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am西貢區 #將軍澳 #寶琳 #金鳳大餐廳 #每月精選晚餐 #牛油餐包 #是日忌廉湯 #胡麻醬田園沙律菜 #帶子西冷牛扒 #蒜蓉汁 #意大利配方雪糕 #紅牛 #美國牛小排餐 #海皇焗酥皮湯 #白牛 #1am1753 #1ambackup
1978 瀏覽
2025-04-15
For over three decades, Golden Phoenix Restaurant in Tseung Kwan O has been a bastion of old-school Hong Kong-style Western cuisine, serving nostalgia on sizzling iron plates. This retro-styled steakhouse, with its checkered tablecloths, vintage neon signage, and walls plastered with 1980s memorabilia, feels like a culinary time warp—and its legendary Top Sirloin Steak is the crown jewel of its throwback menu.The star dish arrives with theatrical flair: a thick-cut sirloin, seared to char-grille

The star dish arrives with theatrical flair: a thick-cut sirloin, seared to char-grilled perfection, lands on a blistering hot plate with a dramatic hiss. The steak, sourced from grain-fed Australian beef, boasts a robust, meaty flavor amplified by its smoky crust. Cooked medium-rare by default (per Hong Kong tradition), it remains gloriously juicy, with marbling that melts into buttery richness. The magic lies in its simplicity—seasoned only with salt, pepper, and a golden pool of house-made black pepper sauce that adds a peppery punch without overpowering the beef.

Accompaniments lean into retro charm: crispy fries, a token salad drenched in Thousand Island dressing, and a buttery garlic toast that’s pure 1980s indulgence. Regulars swear by pairing the steak with Kam Fung’s iced yuenyeung, a sweet, creamy counterpoint to the savory feast.

Service here is brisk and no-nonsense, delivered by waiters who’ve honed their craft over decades. The clatter of plates and boisterous chatter from multi-generational families create a lively, unpretentious vibe.

While newer steakhouses chase trends, Kam Fung doubles down on tradition. At HKD $90–150 per person, it’s a wallet-friendly portal to Hong Kong’s culinary past. The Top Sirloin Steak isn’t just a meal—it’s a love letter to the city’s cha chaan teng heritage, sizzling with history and heart.
2025-05-13
10 分鐘 (堂食)
去開尖沙咀覓食嘅你一定聽過呢間嘢,超厚切招牌嘅鐵板扒餐港式風格份量多又有質素,上枱快手俐索,依家連入將軍澳都食到, 仲要平過其他分店,人均$146 (未計加一),點都要約埋fd睇下keep 唔keep 到水準‼️新店環境唔錯,啲位夠哂闊落,見都幾多一家大細嚟食!我哋兩丁友咗個⭐️招牌牛柳餐⭐️同⭐️西冷扒餐⭐️各配餐包 + 紅/白湯+嘢飲,就係懷舊扒房路線^ ^ 個人覺得鍾意牛味嘅Fd子話唔可以錯過牛柳,呢個部位係牛隻嘅腰脊內側,最少郁動,所以肉質極出名嫩,幾乎冇筋,加上油脂含量極低,口感精瘦,風味清淡肉感滿滿,5成熟配經典黑椒汁一流;邪惡啲仲有油花分佈均勻嘅西冷扒,仲大過我塊面,7成熟火候啱啱好,肉質實在又有咬口,都係有黑椒/蒜蓉汁揀,朋友㨂咗蒜蓉汁,點埋生蒜,超惹味呀PS 呢間晚市7點前仲有88折優惠(以離座時間計算) ;凍飲竟然唔加錢,推介凍朱同 加$18轉金牛 (即係芒果雪糕加忌廉), 經過不妨支持下 👋📌金鳳大餐廳 將軍澳寶琳新都城中心三期地下G19-20號舖

各配餐包 + 紅/白湯+嘢飲,就係懷舊扒房路線^ ^

📌金鳳大餐廳
將軍澳寶琳新都城中心三期地下G19-20號舖
下午茶時段過嚟,雖然唔使排隊,但都坐滿人,果然人氣爆棚!今次試咗兩個牛扒餐,全部叫七成熟配蒜蓉汁,真心抵讚~🥩 T骨牛扒餐T骨份量夠大,七成熟火候控制得幾好,外層微焦,內裡保持到肉汁。蒜蓉汁香濃惹味,同牛肉好夾,仲帶出咗肉香。骨邊帶少少肥,咬落甘香,值得一試!🐮 牛柳餐牛柳肉質軟淋,七成熟剛剛好,切開仲係粉嫩色,唔會過韌。蒜蓉汁一樣出色,掛汁力強,每一啖都好滿足。相比T骨,牛柳更重肉味,口感更細膩。🍲 是日餐湯 + 牛油餐包羅宋湯料足味濃,酸甜開胃;忌廉湯順滑香濃,兩款都唔錯。餐包熱辣辣,搽上牛油之後更加香軟,經典配搭!☕ 餐飲普通茶記水準,凍飲利賓納夠冰爽,完美解膩。整體來說,午市及下午茶時段性價比高,唔使排隊仲可以即入座。牛扒水準保持到金鳳一貫質素,蒜蓉汁係靈魂所在!如果想喺將軍澳食個傳統港式鐵板餐,呢度絕對係不錯選擇~📍 金鳳大餐廳 (將軍澳)將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20號舖

🥩 T骨牛扒餐

🐮 牛柳餐

🍲 是日餐湯 + 牛油餐包

☕ 餐飲
普通茶記水準,凍飲利賓納夠冰爽,完美解膩。

📍 金鳳大餐廳 (將軍澳)
2025-08-17 0 瀏覽
小時候每逢生日,媽媽總會大手筆地帶我們幾兄妹去太子總店鋸扒,閃爍的燈飾、紅白格仔枱布、厚重的實木椅,還有那標誌性的、會「叮叮」響的點餐鈴(現在較少見了),就是童年最豪華的慶典場地。媽媽總說:「生日大個仔/女,要食好啲!」一份鐵板餐,是平凡日子裡最閃亮的禮物。今晚近近地去左將軍澳分店懷緬一番,與朋友重溫舊夢。環境比記憶中的總店新淨光猛,少了點歲月沉澱的「江湖味」,但那份港式老牌扒房的格局還在:卡位、水晶燈、牆上的油畫🖼️還有最重要的是扒餐上枱時那震撼的「滋滋」聲!滾燙的鐵板承載著大塊厚切牛扒,淋上濃郁的黑椒汁(或蒜蓉汁),煙霧伴隨著悅耳的聲響升騰,是視覺、聽覺與嗅覺的三重享受。味道依舊「穩陣」,牛扒醃得入味,雖不是頂級和牛,但那份實在的肉感和懷舊的調味,就是金鳳的靈魂。配餐的羅宋湯夠濃郁,有牛肉碎和蔬菜,是經典港式風味;餐包也保持水準,熱辣辣、軟熟,蘸湯一流。當日我地點了✨招牌牛柳餐鍾意食腍身一定要叫,肉質相對軟嫩多汁,零筋位,適合喜歡啖啖肉又怕韌的朋友。配菜的炸薯條夠粗身、香脆,是令人滿足的澱粉擔當。✨貴族牛扒餐肉味特別濃郁,用上牛肩肉部份,所以特別有肉味及咬口。不得不提那杯「雪糕紅豆冰

當日我地點了

✨招牌牛柳餐

✨貴族牛扒餐
肉味特別濃郁,用上牛肩肉部份,所以特別有肉味及咬口。

不得不提那杯「雪糕紅豆冰」,這絕對是金鳳的「非扒類」招牌。碩大的高腳杯,底層是煮得綿密起沙的甜紅豆,中間是滿滿的碎冰和淡奶,頂層再豪放地放上一大球雲呢拿雪糕。

今天再嘗,味道如昔,每一口都是甜蜜的回憶。
2025-08-13 0 瀏覽
金鳳真係由細食到大嘅餐廳,一間好老字號扒房,講真食扒一定要食鐵板先好食,儀式感唔再講,熱辣辣食先叫正,最開心係前面落汁個下,仲要彈到周圍都係先興奮😂😂😂今晚叫左雜扒餐,兒時我次次都叫,因為佢樣樣都有,貪心嘅我樣樣都想食,有牛柳、豬扒大大塊、雞翼、火腿、腸仔,其實最鍾意墊底d薯條😂😂😂今次選擇左蒜蓉汁,超級正。另一個餐叫左牛柳餐,選擇左黑椒汁,仲加埋生蒜,聞到已經好香,真係大大滿足。其實佢地紅、白湯都好經典,飲左好多年都覺得好好飲,加埋餐包、牛油🧈簡直絕配。我仲叫左經典飲品,登登登…就係黑牛,而家仲有金牛,芒果雪糕加忌廉,你話唔正呀…

金鳳大餐廳 (將軍澳).今日心血來潮好想食扒,將軍澳依家都有金鳯食!.▪️貴族牛扒🥩加生蒜▪️.其實就係用牛近肩頸嘅部份去做扒,打邊爐大家都識食牛頸脊,咁食扒就緊係要食番高質部位肥瘦脂肪比例適中,有肉香另外鍾意食蒜嘅朋友,一定要加佢哋呢度嘅生蒜,即刻香好多!貴族牛扒🥩嘅配菜仲會係薯格.▪️ 牛柳餐 ▪️.牛柳嘅價錢大概百零蚊一份,好腍身本身呢啲比較平嘅餐嘅薯菜就會跟薯條.▪️ 黑牛•白牛▪️.我個人其實勁鍾意飲黑牛,雪糕再加汽水真係好邪惡嘅配搭第一次飲白牛,係雲呢拿雪糕再配埋雪碧.📌 金鳳大餐廳 (將軍澳)將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
金鳳大餐廳 (將軍澳)

今日心血來潮好想食扒,將軍澳依家都有金鳯食!

▪️貴族牛扒🥩加生蒜▪️
肥瘦脂肪比例適中,有肉香

▪️ 牛柳餐 ▪️
牛柳嘅價錢大概百零蚊一份,好腍身
本身呢啲比較平嘅餐嘅薯菜就會跟薯條

▪️ 黑牛•白牛▪️
我個人其實勁鍾意飲黑牛,雪糕再加汽水真係好邪惡嘅配搭
第一次飲白牛,係雲呢拿雪糕再配埋雪碧
📌 金鳳大餐廳 (將軍澳)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
-港式牛扒的特點是肉質爽滑、肉香濃郁,搭配熱騰騰的鐵板,再淋上香濃的黑椒汁或蒜蓉汁,令人垂涎欲滴。- 「招牌牛柳套餐」→ 刀未切先顫動❗️ 六成熟 「粉紅雪糕質地」→ 鐵板持續加熱神技:外脆內溏心由頭暖到尾🌡️ -**🍴 味覺暴擊** ➊ 刀尖輕鋸開粉紅肌理✨ 焦脆外皮「咔嚓」裂開,肉汁混蒜油噴泉式湧出 ➋ 三油黃金比例蒜汁:牛油×豬油×花生油 熱鐵板逼出堅果香,掛肉唔油膩(仲有粒粒脆蒜!) -金鳳大餐廳將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20號舖-想知道香港近期影相打卡好去處就記得follow 我啦🥰-
[將軍澳好去處•港式平民扒房•金鳳大餐廳]
「招牌牛柳套餐」
→ 刀未切先顫動❗️ 六成熟 「粉紅雪糕質地」
→ 鐵板持續加熱神技:外脆內溏心由頭暖到尾🌡️
**🍴 味覺暴擊**
➊ 刀尖輕鋸開粉紅肌理✨
焦脆外皮「咔嚓」裂開,肉汁混蒜油噴泉式湧出
➋ 三油黃金比例蒜汁:牛油×豬油×花生油
熱鐵板逼出堅果香,掛肉唔油膩(仲有粒粒脆蒜!)
金鳳大餐廳
將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20
號舖
想知道香港近期影相打卡好去處就記得follow 我啦🥰
2025-08-05 134 瀏覽
📍金鳳大餐廳將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20號舖果然係老字號超人氣半世紀港式扒房!今日試咗兩個套餐,相當唔錯呀👍~貴族牛扒(四成熟,蒜蓉汁)一上枱勁香,仲發住煙,牛扒有兩件好大塊,夠哂足料,切開有粉嫩色,啱啱好四成熟,肉質嫩滑有肉味,唔會鞋口,啖啖都有肉汁。蒜蓉汁好濃郁,撈埋薯條一齊食超夾🥩🧄~什扒餐真係超豐富!塊豬扒煎到金黃香脆,咬落啖啖肉汁,黑椒汁夠香又少少辣,好開胃。配埋腸仔、火腿、雞翼、牛扒,全部都熱辣辣,份量足得嚟又唔會太「漏」,一餐滿足晒!🔥😋另外不得不提一提黑牛,真係童年回憶飲品,朱古力雪糕溶喺冰凍可樂度,飲落又甜又有朱古力香,仲有啲綿綿泡沫好過癮,成杯滋味層次感爆棚!飲完透心涼又開心,夏天一流!🥤🍫
📍金鳳大餐廳
將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20號舖

~貴族牛扒(四成熟,蒜蓉汁)

~什扒餐

2025-08-05 127 瀏覽
金鳳大餐廳將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心三期地下G19-20號舖餐廳以紅色主調裝修,給人一種溫暖和熱情的感覺,十分吸引,能有效提升顧客的食慾。今日我和妹妹選擇了鐵板餐,點了貴族牛扒餐及雜扒餐。每份扒餐都配有牛油餐包、餐湯及飲品,指定的凍飲更是不另收費,性價比頗高。餐湯提供羅宋湯或忌廉湯的選擇,我們選擇了酸酸甜甜的羅宋湯,湯裡有豐富的雜菜,非常美味。當店員將醬汁淋在鐵板上時,發出滋滋聲,濃郁的香味立刻充盈整個空間,這瞬間勾起了我美好的回憶,想起了爸媽帶我們來吃扒的情景,與父母和兄弟姐妹一起渡過的快樂時光。牛扒份量十足,有兩大塊,肉質厚實,烹調火候恰到好處,切開後內裡帶有胭脂紅,肉質嫩滑且味道鮮美。雜扒的份量也非常豐富,包括豬扒、牛扒、腸仔、火腿和雞翼,套餐還配有翠肉瓜和薯條,搭配上香濃的蒜蓉汁或黑椒汁,色香味俱全。如果你想享用美味的鐵板餐,這裡絕對是首選。這家老字號餐廳有多個分店,性價比高,味道絕佳,因此門口經常排著長隊等候就座。無論是與家人還是朋友聚餐,這裡都能帶來難忘的用餐體驗,讓每一位顧客都能感受到美食的魅力。期待下次再來這裡,享受更多美味的回憶!@金鳳大餐廳 #將軍澳美食 #港
金鳳大餐廳
@金鳳大餐廳 #將軍澳美食 #港式扒房
2025-08-02 122 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗將軍澳調查呢間港式懷舊扒房,餐廳係本地老字號品牌,喺香港超過50年歷史,店內裝修走新派設計,光線明亮有別於一般扒房,主打港式鐵板餐,平民價錢就可以鋸到扒,扒餐以熱騰騰嘅鐵板奉上,店員會幫忙淋上醬汁,發出咋咋聲,感覺超治癒,仲有多款懷舊特飲,充滿港式情懷🥩貴族牛扒餐🙋🏻‍♂️表示呢個扒餐係餐廳50周年紀念限定推出,選用牛肩胛部位,牛扒厚切超大塊,肉質粉嫩,油脂均勻,口感細嫩又有嚼勁,牛味濃郁,加配生蒜蓉,濃烈蒜香激發出牛肉鮮味,絕妙嘅牛扒伴侶🍖美式雜扒餐🙋🏻‍♂️表示雜扒餐啱晒咩都想食嘅吃貨,豬扒肉質軟嫩,食落爽口脂香,牛扒口感鬆軟,肉味香濃,仲有雞翼,火腿同香腿,一個餐有多重滋味,非常豐盛‼️套餐配牛油餐包,餐湯同餐飲,餐湯可選紅湯或白湯,紅湯係番茄湯,味道鮮甜濃郁,白湯係忌廉湯,口感香滑🟡金牛|⚪️白牛 (餐飲轉配)🙋🏻‍♂️表示餐飲可轉配特飲,最驚喜有懷舊港式特飲四牛,香滑雪糕加上香甜汽水製成,金牛係芒果雪糕加忌廉,白牛係雲呢拿雪糕加雪碧,冰涼暢快啱晒夏天📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度 9/10

🥩貴族牛扒餐
美式雜扒餐

🍖美式雜扒餐
牛油餐包|餐湯
番茄雜菜湯
忌廉湯

金牛|白牛
白牛
🟡金牛|⚪️白牛 (餐飲轉配)

📈吃貨指數
忌廉湯
金牛|白牛
白牛
2025-07-26 225 瀏覽
呢晚突然想食「大件夾抵食」的鐵板牛扒,於是一家人去金鳳「鋸扒」!一間充滿懷舊風味的港式鐵板扒房,最正係環境,昏黃燈光、懷舊卡位、鐵板滋滋響的聲效,加上伙計姐姐中氣十足的落單聲,一切都充滿舊香港的烟火氣。🥩鐵板牛柳(蒜蓉汁)超大塊牛柳,好抵食👍,七成熟剛剛好,肉質軟嫩,中心微粉紅,咬落有肉汁,搭配熱騰騰嘅鐵板,再淋上蒜蓉汁,香而不膩。🥩西冷牛扒(黑椒汁)西冷比牛柳有咬口,外層煎得微脆,肉質非常軟嫩,肉香濃郁,搭配熱騰騰嘅鐵板,再淋上黑椒汁,惹味度爆燈!😋配菜驚喜:鐵板上的雜菜、薯條吸滿牛油同肉汁,尤其薯條煎到脆邊,邪惡但停唔到口!😋

🥩鐵板牛柳(蒜蓉汁)

🥩西冷牛扒(黑椒汁)

2025-07-24 178 瀏覽
金鳳大餐廳老字號 係一家被譽為「平民扒房」😗西餐烹飪技巧結合中國人既口味🤭,係「人人都吃得起」既港式西餐🔥見到☄️熱騰騰既鐵板,再淋上香濃既黑椒汁或燒汁,實在令人垂涎欲滴!🤭🤭先叫左一個貴族牛扒 熱辣辣咁樣上菜 再喺你面前淋上湯汁🥩我叫左五成熟,再喺鐵板上燒 就岩岩好👏👏黑椒汁少少辣 好香🖤牛扒嫩滑,偏瘦無筋好厚身多汁,且能食到牛味😄😄另一個叫左❤️牛柳餐,牛柳因油脂較少 所以叫五成熟係岩岩好 🥩份量好大,切開啲顏色都好靚我選蒜蓉汁 再埋成個蒜茸山,真係好惹味呀!💛一個檸檬茶🍋另一杯叫懷舊紅豆冰 啲紅豆好淋好甜 同埋椰汁 岩哂熱辣辣既天氣🫘仲飲左兩碗🥦羅宋湯同熱辣辣既餐包🍞
金鳳大餐廳老字號 係一家被譽為「平民扒房」😗
西餐烹飪技巧結合中國人既口味🤭
,係「人人都吃得起」既港式西餐🔥

先叫左一個貴族牛扒 熱辣辣咁樣上菜 再喺你面前淋上湯汁🥩
我叫左五成熟,再喺鐵板上燒 就岩岩好👏👏
黑椒汁少少辣 好香🖤
牛扒嫩滑,偏瘦無筋好厚身多汁,且能食到牛味😄😄

份量好大,切開啲顏色都好靚
我選蒜蓉汁 再埋成個蒜茸山,真係好惹味呀!💛

一個檸檬茶🍋

仲飲左兩碗🥦羅宋湯同熱辣辣既餐包🍞