2020-11-02 473 瀏覽
住左北區咁多年,呢間酒樓真係好有心做所以都忍唔住想比個好評佢,希望大家都支持一下小店啦!呢度靜靜地,環境亦清潔慶祝或家人飯聚都好合適,所以每次屋企有人生日或有事慶祝都會揀係呢度食飯招呼好之餘,野食亦都好新鮮性價比高,而家秋冬季,加左燉湯好足料同埋好濃,老闆堅持只供應即日做既湯,所以數量唔會太多每天都會轉款式如果想試既朋友要早啲訂呀因為好多時都賣晒的,除左晚飯亦可以選擇打邊爐,手切牛肉都好正!慢慢食,慢慢傾都好舒服的!!
住左北區咁多年,呢間酒樓真係好有心做
所以都忍唔住想比個好評佢,希望大家都支持一下小店啦!

呢度靜靜地,環境亦清潔
招呼好之餘,野食亦都好新鮮
性價比高,而家秋冬季,加左燉湯
好足料同埋好濃,老闆堅持只供應即日做既湯,所以數量唔會太多
每天都會轉款式
如果想試既朋友要早啲訂呀
因為好多時都賣晒的,

除左晚飯亦可以選擇打邊爐,
手切牛肉都好正!
慢慢食,慢慢傾都好舒服的!!

蒜蓉粉絲蒸扇貝
蒜蓉開邊海蝦
蒜蓉粉絲蒸蟶子
清蒸大閘蟹
蒜蓉粉絲蒸扇貝
蒜蓉開邊海蝦
蒜蓉粉絲蒸蟶子
清蒸大閘蟹
始終落單前,講到明老虎斑,鼓油另上,可惜條魚夾夾吓,有啲鮮血,唔知係咪真係熟㗎,除咗無奈之外,都冇乜感覺,反正食咗一碗飯,魚嘅大部份,加上涼瓜肉片,都落咗鼓油。加上蒜蓉菜芯都係勉勉強強食咗多條啦。
2019-03-10 1032 瀏覽
今晚陪老人家食飯,老人家當家作主粉嶺祥華村 「金閣海鮮火鍋」,新場新裝修座位舒適地方整潔算不錯。雖然是酒樓菜式不會傳統,這味台灣風就好新穎喇!🥢 台式燒茄子🍆 $68此道菜命名為台式燒茄子,但明顯是油炸作品,賣相一流,就是肉燥中的黑醋過多有點酸。賣相一流可惜茄子太吸油,長期減肥子的我一件已足夠了!🥢鹹豬骨胡椒芥菜煲 $78惹味胡椒湯底配芥菜是一絕,既暖胃又可填補芥菜本身寒性,豬粉腸及豬骨帶點鹹香味道不錯👍。菜牌$18 碗白飯對在粉嶺屋村來說都算貴 在寫文時發現了一個錯處,餐牌上所寫的咸豬骨胡椒芥菜煲定價是 $78,😲結帳單竟是 $88,真係圖片只供參考連價錢都是只供參考!😔
雖然是酒樓菜式不會傳統,這味台灣風就好新穎喇!
🥢 台式燒茄子🍆 $68

賣相一流可惜茄子太吸油,長期減肥子的我一件已足夠了!

🥢鹹豬骨胡椒芥菜煲 $78

菜牌

$18 碗白飯對在粉嶺屋村來說都算貴
2019-03-07
2018-11-12 879 瀏覽
飲茶之三人行。雖然款式唔多,勝在夠精美。鵝肝芋絲又得意又好味,紫薯咸水角正,蝦餃皮同餡都好味。飲完茶,奶奶夜晚仲去試埋晚飯,晚飯都唔錯,今次上菜快,野食都抵食既。雖然係同明星係同一集團,但比明星好食好多。蟹雞煲都唔錯既,酒樓比較少見既菜式真心唔差
飲茶之三人行。
雖然款式唔多,勝在夠精美。
鵝肝芋絲又得意又好味,紫薯咸水角正,
蝦餃皮同餡都好味。
飲完茶,奶奶夜晚仲去試埋晚飯,
晚飯都唔錯,今次上菜快,野食都抵食既。
真心唔差
2018-11-12
每逄星期日,為左可以叫到特價點心,我都要好早起身去搵位飲茶。😪附近茶樓既特價點心只做到9:30,雖然唔係平好多,但用返正價叫返一樣既食物始終覺得唔抵咁嘛,而且重點係我不嬲都麻麻地飲茶….😣今次又一個星期日,但遲左起身,無特價點心之餘,仲要等位…就係我放棄打算打道回府唔飲茶之際,比我發現附近開左一間新既茶樓😯同職員了解完得知,佢地既營業時間由早上10:00開始,所以無特價同唔特價既分別呢度D點心比較特別,另外仲有小菜、自家新鮮整既滷水食物見唔駛等位,價錢同附近又差唔多,所以決定同屋企人試一試🤓3個人叫左5個點心同一個蒸飯,總共食左$230紫薯流沙包(中點)呢個我好期待,因為紫薯同流沙都係我中意既野,所以一上枱我就即刻夾黎試,流沙就梗係要趁熱食架啦😜紫薯味就一定無架啦,因為流沙餡味濃嘛,一定蓋過紫薯味。但我無諗過佢地口中既流沙居然係實心餡….😫仲衰過無紫薯既流沙包😑葡汁焗燒餅(大點)第一眼見到以為係西式叉燒包之類既野,點知咬開食到葡汁味先知係葡汁焗燒餅😮。外貎同想像雖然有大分別,但都唔影響佢既味道~燒餅熱辣辣、辣手又辣口,外層係非常酥脆既酥皮面,內餡由雜豆同雞肉粒整成,味道正常巧製叉燒包(

今次又一個星期日,但遲左起身,無特價點心之餘,仲要等位…

呢度D點心比較特別,另外仲有小菜、自家新鮮整既滷水食物
見唔駛等位,價錢同附近又差唔多,所以決定同屋企人試一試🤓

3個人叫左5個點心同一個蒸飯,總共食左$230
紫薯流沙包(中點)
紫薯流沙包

紫薯流沙包

仲衰過無紫薯既流沙包😑

巧製叉燒包(小點)

叉燒包既樣子同平時見開既有少少唔同,但味道無分別。入面既叉燒係偏瘦無乜肥,不過我中意😁
巧製叉燒包(小點)

窩貼蝦米腸(中點)
窩貼蝦米腸(中點)

見到寫窩貼以為係特別野,所以先點佢,但實際上味道、樣子同普通炒蝦米腸一樣。不過就真係煎得比炒脆身既😅

手刮蔥花雞蛋腸(大點)

腸粉十分滑,滑到夾幾次先夾到😂。不過略嫌蛋味唔夠濃,豉油味蓋過左蛋香
手刮蔥花雞蛋腸(大點)

木盆臘腸滑雞蒸飯($78)
木盆臘腸滑雞蒸飯

個木盆真係好大盆,仲大過我隻手😯~飯量估計有兩碗滿
木盆臘腸滑雞蒸飯

呢個木盆飯係全場最好食!! 😋佢好食在D飯粒粒分明之餘,又吸左臘腸既油香,滑雞嫩口唔鞋,真係食唔停口!!😍
木盆臘腸滑雞蒸飯

如果下次又過左特價點心時間,其實都可以黎呢間飲茶,因為仲有其他野想試,加上服務唔錯😃

提外話,呢間金閣海鮮火鍋同樓下明星皇宮係同一個集團,不過呢度茶價就比較平,而且專做小菜午晚市
2017-12-17
$77 (早餐)