2024-01-23 118 瀏覽
大家好!我剛從一家叫金銘記的食店食完返嚟,個心情仲係好興奮。試咗佢哋嘅牛筋崩沙腩河同牛雜魚蛋麵。🍜 牛筋真係咁腍咁滑,一啖咬落去,頓時覺得「又香又淋」啊~ 崩沙腩亦都唔錯,好有嚼勁,肉質香濃,好入味。牛雜部分就算普普,舊諗,啲魚蛋驚喜到我,係嗰種一啖一彈跳,鮮美得嚟唔鬆散,真係正宗好貨!轉個彎,又食到嗰淨膀同淨肺。想講嘛,淨膀真係有夠曬量!差啲食唔哂,肺又新鮮得嚟,塊塊都肥美得滯。😋 最後個紫菜墨丸河,都係嗰句,「正」!河粉梗係要滑溜溜,湯底清爽得嚟風味足夠,蔥花、冬菜嘅配搭起嚟就係「完美」兩個字。食嘢啫,要舒服、要開心,今次嘅體驗正正就係咁。唔洗太復雜,簡單嘅食物同大熱心嘅環境(除咗廁所外啦 😂),已經夠晒吸引人,令我想再嚟過呢!👍🏻

2023-11-07 215 瀏覽
呢間金銘食咗多年,上年已轉人,轉人後都係好難食,有色無味,後來一個月後食,先回覆正常,到今次,佢加左價,收銀同大部分樓面又唔同咗,我無留意個師傅,原來又轉左人。叫咗紫菜三寶粉,一食個菜,頂,水嘅味,落辣椒油,無香味,只有辣嘅味,但個粉、魚旦、魚皮餃、生菜、紫菜全部都係水嘅味道,真係難食到爆 每次關明幾天後開返,都似乎係轉手,真係要留意吓有冇轉手先好去食,2個月前仲要排隊,等好耐,今次lunch店內無乜人,等外賣都少,原來有原因
2023-07-21 343 瀏覽
牛雜粗麵($36)凍檸茶(+$8)4舊腸(有適中嘅肥膏,少少牛脂香,腸皮尚算有𡁻口)、4片草肚(比較淋,冇乜𡁻口)、1舊肺(少少彈牙)、1片膀(唔粉);粗麵麵底有口感,夠咬口,鹼水味唔重;湯底夠清唔肥膩。
牛雜粗麵($36)凍檸茶(+$8)
牛雜粗麵
2023-05-06 413 瀏覽
金銘並不如潮興般出名, 但它的分店比後者多, 而且在港九新界也有, 真正的連鎖潮州粉麵店呢! 點了牛腩牛雜牛筋河, 雖然牛腩不是特別部位, 但肉質也算嫩滑, 而且中間的脂層也不少, 半肥瘦味道口感剛好. 這裡的湯頭不是清湯, 而是傳統滷汁味道, 如果單純牛腩, 以它質素清湯相當不錯, 但加上牛雜還是滷汁好一點.牛筋炆得夠腍, 也夠膠質, 如果可以粗一點, 口感就更好, 因為切得相對細塊. 牛雜沒有羶臭味, 而且質素相當不錯, 像是草肚的細緻和牛腸的順滑, 最Singature的當然是牛肚內裏的脂肪, 又要保留它又要做好清潔, 比起直接剷走脂肪更花心思和時間. 如此一碗乜都有的筋雜腩河, 不用其他小菜, 已夠滿足.The beef organs from Kamming is great because of the clean texture and the fresh taste. The fat inside the intestines is so smooth and nice. Although it is fatty, I don’t care much about the

The beef organs from Kamming is great because of the clean texture and the fresh taste. The fat inside the intestines is so smooth and nice. Although it is fatty, I don’t care much about the consquence. The beef brisket and tendon are not special part but it is tasted great as well.

#金銘潮州粉麵 一路都想試依間,次次行過都見爆棚,質素應該唔錯,價錢只係$34一碗,如果質素高就超值。去到原來已經中午一點,擔心唔知有冇位,照行入去見到有位就坐低,正所謂自助服務,即係所有野自己來包括搵位😅雖然人多但碗麵都好快到,照舊 #牛雜麵 多蔥,可能剛打完大風,碗麵好似打風咁🤔 牛雜質素真係幾好,難怪深受歡迎。湯就偏咸,食完都幾口渴。單計食物質素完全冇問題,但如果計埋服務就扣晒分😓 原來阿姐幫我落咗走青,所以我碗麵一粒蔥都冇。可能阿姐係忙中聽錯,但另邊廂阿姐隔離枱送餐話個客唔應佢又係咩玩法呢?可能阿姐講錯,又或者係個客聽錯(但我聽到係阿姐講錯),無論誰對誰錯作為店員係咪應該話個客呢?裕泰都好忙,人地阿姐唔會喝狗咁對客。再好食都冇用,我唔會推介。金銘潮州粉麵餐廳油麻地新填地街143-151號俊逸豪園地下@foodiehck2022#港飲港食平靚正 #牛什 #油麻地
#金銘潮州粉麵

裕泰都好忙,人地阿姐唔會喝狗咁對客。

再好食都冇用,我唔會推介。

金銘潮州粉麵餐廳
油麻地新填地街143-151號俊逸豪園地下

@foodiehck2022
#港飲港食平靚正 #牛什 #油麻地
牛雜麵
牛雜麵
2022-08-11 731 瀏覽
食左幾年,喜歡佢地即牛坑腩,半肥瘦,牛味濃,口感佳。但原來只限堂食先有咁高質既牛坑腩。話說木蘭到訪,八號波就未見但雨就係咁落。所以買外賣返屋企同家人一齊食算。點知出事,我嬲到另晒啲外賣返去。我要米線冇米線,變左米粉~》算數!我當落單聽錯!我喜愛既牛肮腩,睇見好失望,黑人問點解九成係肥膏黎既???同之前堂食既質素非常大出入,發生乜事?~》算!我當我黑仔,食左碗米粉醫肚算數。點知屋企人突然大叫,望下佢碗魚蛋魚片米粉。㖇!乜加左料既??成碗粉得佢粒黑色外來物,一眼就睇到佢啦!仲有腳呀喎!!!喂呀,呢個外賣真係唔得羅!落住大雨我都要令返去比店家睇。出街揾過第二啲野食算數。店家最後退返錢比我,不過道歉同解釋都冇。咁唯有同你講拜拜👋👋👋

我要米線冇米線,變左米粉~》算數!我當落單聽錯!

2022-08-10
外賣自取
中午係油麻地搵食😂行行下行咗去佐敦有人曾經推介我食金銘,今日經過就一於試下🔸手打魚蛋粉(外賣加一)$31魚蛋絕對有驚喜到叫出聲😂咬一啖好自然嘩咗一聲好彈牙同香魚味真係魚蛋有魚味😂😂飲品另加錢$8+1😂
中午係油麻地搵食😂行行下行咗去佐敦
有人曾經推介我食金銘,今日經過就一於試下
🔸手打魚蛋粉(外賣加一)$31
魚蛋絕對有驚喜到叫出聲😂
咬一啖好自然嘩咗一聲
好彈牙同香魚味
真係魚蛋有魚味😂😂
飲品另加錢$8+1😂
外賣自取
2022-03-11 412 瀏覽
之前經常見到有谷友推介,今日專程過嚟一會⋯可能各花入各眼,但一定唔係我杯茶,我感覺湯頭過淡,而且有口渴感覺⋯牛什亦無乜味道,每款都只係小小,味道淡而無味⋯牙簽重要配給,真係失望而回⋯
之前經常見到有谷友推介,今日專程過嚟一會⋯
牛什亦無乜味道,每款都只係小小,味道淡而無味⋯
牙簽重要配給,真係失望而回⋯
2022-02-10 397 瀏覽
最近因為疫情變得猖獗,政府要求的強檢次數由1次變成4-7次😷所以不時也去到油麻地檢測,因為既有檢測中心亦有流動採樣站。檢測後也要找個地方解決午餐,來到就近的金銘粉麵店😝 金銘以前是以牛腩出名,現在變成了連鎖粉麵店後也算保持了一貫水準🥳儘管是常見的粉麵店,但裝修也毫不馬虎,掛滿了不少老香港的寫真,就連壁紙也是有舊影像在上,炫耀著香港的奮鬥歷史💛 餐牌上主要是湯粉麵為主,另外亦有湯飯和茶記碟頭飯,既飽肚又快捷的好選擇🍜 下單後5分鐘道送上鹼水麵配順德魚腐和鮮蝦雲吞🦐還有兩塊生菜增加吸收纖維,粗長的一件件,咬下去是綿綿的,入口即化、​柔軟鮮甜的金黃魚腐。鮮蝦雲吞皮薄餡靚,蝦肉有爽彈口感。麵條入口有煙韌度,味道順喉不嗆🍜

順德魚腐

鮮蝦雲吞
順德魚腐
鮮蝦雲吞
2021-11-15 442 瀏覽
下午茶時間路過,一於搵個位坐低祭祭五臟廟。睇餐牌見到有五星級推介嘅蘿蔔崩沙牛腩”粉麵”賣$55蚊碗,二話不說馬上安排落單整番碗試吓。~ 五星級推介蘿蔔崩沙牛腩河上菜速度快,5 分鐘左右就可以正式起筷開餐。賣相不錯,要讚讚啊姐把蔥花香菜用匙羹分開上夠細心。先呷一口湯,這𥚃是傳統鹵湯做法,入口夠熱,不過個人嫌”師傅”重手咗啲。。。牛腩係雪藏貨,入口有點柴且欠油脂香,靈魂嘅籮白未夠火喉(如果可以炆多30 分鐘左右會更加好)。為有下次有機會再試吓啲牛雜啦。老實講,今時今日一碗蘿蔔崩沙牛腩河賣$55 蚊有咁嘅出品俾你唔係貴。綜合嚟講係一間連鎖中式粉麵餐廳,起碼食得飽無投訴,有機會路過試吓無妨。

~ 五星級推介蘿蔔崩沙牛腩河

五星級推介蘿蔔崩沙牛腩

2021-06-18
2021-10-21 380 瀏覽
五香牛腩湯河 $32價錢上無得輸而且揀得食粉麵,最緊要係快上菜上得好快,晏晝要食個快飯不二之選牛腩唔會太肥又唔會柴皮,好有肉味湯底好濃,食完個河粉都忍唔住飲左兩啖👍🏻P.S.如果想飲杯水濕下口,記得自己黎啦😆#香港 #旺角 #油麻地 #油尖旺 #旺角美食 #油麻地美食 #窮食 #香港美食 #粉麵 #港式 #foodie #foodiehk #hkfoodie #mk #mongkok #mongkokfood #yaumatei #yaumateifood #hkrestaurant
五香牛腩湯河 $32
價錢上無得輸
而且揀得食粉麵,最緊要係快
上菜上得好快,晏晝要食個快飯不二之選
牛腩唔會太肥又唔會柴皮,好有肉味
湯底好濃,食完個河粉都忍唔住飲左兩啖👍🏻

P.S.如果想飲杯水濕下口,記得自己黎啦😆

无意中路过的一家店,早上去的,店里没有几个人,考虑到早上想吃得清淡些,就点了一份云吞粉,店员说可以选米粉面条河粉,我想了想选了以前没吃过的米粉,个人觉得味道有点,,,过于清淡了,虽然挺适合早上吃,但是感觉没什么特别浓郁的味道,吃完喝了口汤,证明我的感觉没错,从汤底就感觉到没那么入味,店里环境就是老香港风,服务可以等同于没有服务。
2021-10-12
呢間舖響電影中心後面街,睇戲前搵快食入左呢間潮州粉麵店,本來諗住叫碗崩沙腩食,但見到牆上貼住張推介「牛脆骨」,係一樣我從來未食過既野,於是就叫左牛脆骨河 $30試下。上枱後見到呢碗河粉啲牛脆骨望落似氣管位,件數都幾多,咬落口感幾爽脆,係正既!呢個價錢絕對抵食!有無人都鍾意食內臟?幾年前響西環返工,響西營盤食過間潮州人粉麵店,有好多唔同豬同牛既部位食(力推!)不過有啲遠,宜家發現呢間金銘都唔錯!可以Encore
牛脆骨河

有無人都鍾意食內臟?
牛脆骨河
2020-09-08 1424 瀏覽
難得可以買外賣,一去就去幾間買下,食唔同嘢。呢度係油麻地駿發花園附近,之前成日有經過,只係唔會買外賣,所以無特別去食。油麻地食店真心唔算多,要搵啱都唔容易。星期六下午6點未到,都有啲人,主要外賣客先。選擇夠多啦吧,由於太有目標地為家人買,所以見到啱就買啦,無特別再睇有咩食。等候期間睇下師傅整嘢(寫嘅呢刻突然想食牛腩)呢個有驚喜喎,南乳豬手飯,49元。驚喜位係佢餸同飯係分開放,蘿蔔如果浸耐啲會更好,豬手煮得夠淋同入味,食到家人話正。
難得可以買外賣,一去就去幾間買下,食唔同嘢。

星期六下午6點未到,都有啲人,主要外賣客先。

等候期間睇下師傅整嘢(寫嘅呢刻突然想食牛腩)

2020-06-29 925 瀏覽
放工去油麻地辦啲事,攪掂後搵食嚟咗呢間。都唔係第一次幫襯,不過記憶唔多,今日突然想食牛雜就再嚟嘗一嘗。晚上7點幾,客人唔多,所以座位充足,同其他食客都可以有啲距離。我就叫咗碗牛雜河。當中有牛膀、牛肺、牛大腸、牛小腸同草肚。好可惜一件金錢肚都冇,失望。牛膀薄而冇質感,其他都尚算入味,不過不失。大佬就食牛腩飯,牛腩食落都好有牛味,件件都有肥膏,甘香得嚟好邪惡。肉質都屬於軟冧至少唔黏牙。仲有大大嚿蘿蔔入晒味,腩汁濃得嚟都唔算太咸,送飯一流。食物份量適中,價錢中等,服務一般,所以CP值成正比。

牛雜河

牛腩飯

食物份量適中,價錢中等,服務一般,所以CP值成正比。
2020-06-26