餐廳: 金記冰室 (黃大仙中心)
資訊:

2020-06-23 1035 瀏覽
今天在黃大仙那邊放工, 順道約朋友簡單晚飯再上佢屋企探望下 老人家。唔需要太拘謹帶咗我去『金記冰室』, 太好喇想食咩都有~馳名嘅海南雞套餐, 一於要半隻先~半隻分量好足, 件件都啖啖肉, 雞皮夠爽,肉質嫩滑 雞味算唔錯。 薑蓉加咗少少沙薑粉提味, 甜豉油很有風味, 鹹酸菜也讓胃口大開。例湯 :老黃瓜黃豆湯, 清甜滋潤,好下火。如果白飯轉為油飯更good ~雪山菠蘿冰除咗紅豆冰,菠蘿冰都係茶餐廳好經典嘅特飲! 透心涼正呀。杯型係靚但杯底頗窄, 匙羹都擠不進有点難搞。沙嗲牛肉麵 配火腿奄列油多濃香嘅沙爹牛肉,令一個普通嘅即食麵生色不少。 煑得啱啱好麵質好爽。芒果凍頂烏龍冷泡茶 $28凍頂烏龍泡茶加上芒果味,有点台式feel, 茶味甘,係茶餐廳來說囗味新奇🍹金粒西多配雪糕$28西多粒炸起夠乾身,配雪糕頗滋味。但比較喜歡傳統內夾花生醬的厚厚西多士配糖漿牛油~😍茶餐廳也有充電位 ?

唔需要太拘謹帶咗我去『金記冰室』, 太好喇想食咩都有~

海南雞套餐(半隻)

馳名嘅海南雞套餐, 一於要半隻先~

例湯 :老黃瓜黃豆湯, 清甜滋潤,好下火。
如果白飯轉為油飯更good ~

雪山菠蘿冰
除咗紅豆冰,菠蘿冰都係茶餐廳好經典嘅特飲! 透心涼正呀
。杯型係靚但杯底頗窄, 匙羹都擠不進有点難搞。

芒果凍頂烏龍冷泡茶 $28

金粒西多配雪糕$28
西多粒炸起夠乾身,配雪糕頗滋味
。但比較喜歡傳統內夾花生醬的厚厚西多士配糖漿牛油~😍

茶餐廳也有充電位 ?

海南雞套餐(半隻)
  • 沙嗲牛肉麵配火腿奄列油多
2020-09-20 227 瀏覽
今晚走入金記,見到餐牌上招牌肉絲炒麵造形吸引,所以就叫了,加多一碗麻辣雞肉米缐。全程用app.落單,卡座亦有膠幕遮敝,十分安全。先來炒麵,賣相跟相片一樣,十分興奮,但開始啟動時,就發現問題,碗麵太硬了,完全唔知點砌開佢,唯有加上醬汁及醋試吓溶化,再用筷子插開,先可以慢慢分開小件入口,成碟麵就好似食緊小學時候小賣部的福字乾麵一樣,份量很多,可惜醬汁唔多夠。重有係太油膩,畢竟係兩個權頭加埋嘅炸麵。另一碗麻辣米線份量偏小,要了中辣,都做到效果,湯比相像中清,雞肉冇雞味。可能係$38一碗嘅關係,價錢跟出品成正比!

2020-09-18
2020-09-14 197 瀏覽
今日去開黃大仙 見到呢間有少少懷舊feel嘅茶餐廳 我就入去試吓 見到Menu勁多選擇 基本上一間茶餐廳有嘅嘢佢都有 仲有好多特色野 兩個人食真係冇辦法 肚嘅空間有限 咁我哋揀咗下面幾款食物鐵板美式什扒薯菜-份量超級超級大 一上枱嘅時候我同朋友都即刻嘩一聲 有牛扒豬扒雞扒火腿腸仔仲有薯條雜菜 基本上嗰度爭少少就高到林落嚟咁 黑椒汁另上 林落去嘅時候渣渣聲 雖然價錢唔貴 但意想不到食物質素好高 豬扒牛扒雞扒全部好淋身 吸收埋黑椒汁食完一啖又一啖 啱晒食肉獸生炸雞脾即食麵-個雞髀炸得好香脆 薯仔沙律份量好夠酸酸甜甜好好食 仲有配出前一丁份量一啲都唔小 女仔食完全飽到夜晚果餐飯都唔使食凍奶茶-茶餐廳嘅奶茶真係特別好飲 唔會太甜 奶味茶味都好足
凍奶茶-茶餐廳嘅奶茶真係特別好飲 唔會太甜 奶味茶味都好足
2020-09-06 237 瀏覽
今晚得我同爸爸兩個人~經過黃大仙中心南館見到金記茶餐廳!我一直都好鍾意食茶餐廳因為夠多選擇大家有5同口味都可以照顧到!所以我地就入去食晚餐啦!!果然有好多款式!!我都揀咗好耐🤣樣樣都想食!🌟金牌乾炒牛河($58)超快黎到!好似落左5夠10分鐘就有!😂趕時間食一流!但超級夠穫氣!熱辣辣!河粉5會癡埋一patpat!條條分明!牛肉份量適中~5會太「張口」代表「崩砂」落得剛剛好!洋蔥都甜!值得食!!🌟鐵板美式雜扒配意粉黑椒汁($92)爸爸要左lee個~分別有腸仔/煙肉/牛扒/雞扒同豬扒!塊塊都好大塊啊!!!我爸仲要叫配意粉!飽到上心口!d肉都幾okkkk可惜黑椒汁太鹹啦!我爸要不停落茄汁去中和啲鹹味😂🌟熱檸水(加配半價$11)🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟都非常抵食!份量夠!一定飽!質素又okk坐得都舒服!怪得知咁多街坊黎食啦!

今晚得我同爸爸兩個人~
經過黃大仙中心南館
見到金記茶餐廳!

我一直都好鍾意食茶餐廳
因為夠多選擇
大家有5同口味都可以照顧到!
所以我地就入去食晚餐啦!!
果然有好多款式!!
我都揀咗好耐🤣

樣樣都想食!

🌟金牌乾炒牛河($58)
超快黎到!
好似落左5夠10分鐘就有!😂
趕時間食一流!
但超級夠穫氣!
熱辣辣!
河粉5會癡埋一patpat!
條條分明!
牛肉份量適中~
5會太「張口」代表「崩砂」落得剛剛好!
洋蔥都甜!
值得食!!

🌟鐵板美式雜扒配意粉黑椒汁($92)
爸爸要左lee個~
分別有腸仔/煙肉/牛扒/雞扒同豬扒!
塊塊都好大塊啊!!!
我爸仲要叫配意粉!

飽到上心口!
d肉都幾okkkk
可惜黑椒汁太鹹啦!
我爸要不停落茄汁去中和啲鹹味😂

🌟熱檸水(加配半價$11)
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
都非常抵食!
份量夠!一定飽!
質素又okk坐得都舒服!
怪得知咁多街坊黎食啦!
2020-08-16 202 瀏覽
因為covid-19,好耐無出街食飯,放工經過黃大仙中心,去咗金記冰室,買咗兩個小菜返屋企慢慢食。餐廳裝修好有特色,同一般茶餐廳好唔同,好有中國傳統風味,等疫情過咗,一定要黎堂食。餐牌有好多選擇,最後揀咗一個晚餐黑椒牛仔骨餐,同一個菠蘿生炒骨。黑椒牛仔骨晚餐都幾抵,有小菜,飯,湯同餐飲。牛仔骨好大塊,好入味,好香,又夠軟,D配菜青椒同紅椒都好有味個餐湯我地揀咗紅湯,好足料。熱華田菠蘿生炒骨個汁酸酸甜甜好好味,餸飯真係一流,而且食落去仲係好香口。

個餐湯我地揀咗紅湯,好足料。

熱華田

外賣自取
2020-07-22 137 瀏覽
疫情下禁止夜晚堂食約了朋友便選擇了買外賣去她家吃剛好經過這一間 — 金記冰室簡單方便 選擇又多 便決定買這裡的外賣精選晚餐欖菜肉崧四季豆鮮嫩四季豆配肉崧炒味道鮮香再加上欖菜 吃下去更香開胃之選 整碗飯都能吃下梅菜扣肉扣肉肥而不膩 帶著梅菜的清甜 入口軟香梅菜色澤金黃 散發陣陣香氣撲 更吸收了五花肉的油和湯汁 味道豐富兩者十分夾 也是配飯一流呀加$15轉套餐則配有白飯、湯和飲品南瓜雞腳湯加了南瓜、雞腳、眉豆和紅蘿蔔夠足料 清甜滋潤熱檸檬利賓納另加$5 酸酸甜甜 解膩又好喝
疫情下禁止夜晚堂食

更吸收了五花肉的油和湯汁 味道豐富
兩者十分夾 也是配飯一流呀

加$15轉套餐則配有白飯、湯和飲品

南瓜雞腳湯
加了南瓜、雞腳、眉豆和紅蘿蔔
夠足料 清甜滋潤

熱檸檬利賓納
另加$5 酸酸甜甜 解膩又好喝
2020-07-11 106 瀏覽
「金記冰室」近年擴展迅速, 之前主要集中於港島區發展, 而家九龍區都有好多分店啦! 九龍人有口福啦! 「金記冰室」屹立於香港🇭🇰已經有50多年, 餐廳貫徹懷舊冰室嘅裝潢, 保留着七十年代舊香港嘅味道~ 連食物款式都「港式港味」, 「荷蘭唂咕」、「保衞爾牛肉汁」、「滾水蛋」等。 而家茶餐廳仲可以用scan code落單,真係好先進, 仲有好多custom嘅選擇, 麵淋麵硬冇難道! 食健康啲少鹽少油都得!👍🏻 唔想煮飯或出街食? 而家晚市外賣自取仲有88折優惠~ 🌟推薦❗️招牌鮮豬潤通粉 配香滑炒蛋、牛油多士($52) 要求左爽啲通粉真係爽啲!😂👍🏻 湯底出乎意料之外地好!😯 完全唔係普通嘅清湯或雞湯, 而係有杞子、薑絲嘅補身湯,可以飲埋都冇問題! 鮮豬潤雖然唔係話真係好鮮嫩個種, 不過都叫做鮮香味美, 炒蛋炒得幾香滑,不錯吃! 跟餐加$13可以試埋懷舊特飲—綿滑蛋白杏仁茶 真係有一整個蛋白係裏面! 杏仁茶杏仁香十足!媽咪好滿意lol😂 好少茶餐廳咁好可以少鹽少油! 梗係要試下健康版金牌干炒牛河($58)「金記
「金記冰室」近年擴展迅速,
之前主要集中於港島區發展,
而家九龍區都有好多分店啦!
九龍人有口福啦!

「金記冰室」屹立於香港🇭🇰已經有50多年,
餐廳貫徹懷舊冰室嘅裝潢,
保留着七十年代舊香港嘅味道~
連食物款式都「港式港味」,
「荷蘭唂咕」、「保衞爾牛肉汁」、「滾水蛋」等。

而家茶餐廳仲可以用scan code落單,真係好先進,
仲有好多custom嘅選擇,
麵淋麵硬冇難道!
食健康啲少鹽少油都得!👍🏻
唔想煮飯或出街食?
而家晚市外賣自取仲有88折優惠~
🌟推薦❗️招牌鮮豬潤通粉
配香滑炒蛋、牛油多士($52)
要求左爽啲通粉真係爽啲!😂👍🏻
湯底出乎意料之外地好!😯
完全唔係普通嘅清湯或雞湯,
而係有杞子、薑絲嘅補身湯,可以飲埋都冇問題!
鮮豬潤雖然唔係話真係好鮮嫩個種,
不過都叫做鮮香味美,
炒蛋炒得幾香滑,不錯吃!
跟餐加$13可以試埋懷舊特飲—綿滑蛋白杏仁茶
真係有一整個蛋白係裏面!
杏仁茶杏仁香十足!媽咪好滿意lol😂
杏仁茶
好少茶餐廳咁好可以少鹽少油!
梗係要試下健康版金牌干炒牛河($58)

「金記冰室」就做得到啦!
河粉炒得都算幾均勻幾乾身,
牛肉大大塊,夠晒足料!
整體炒得幾有鑊氣🌟推薦❗️
金牌干炒牛河
🌟推薦❗️金磚風沙炸豆腐($65)
外皮超薄又炸脆,
一咬落去,超軟滑嘅豆腐就要滑出嚟!
真係要讚一讚師傅嘅功架!

金磚風沙炸豆腐
梅菜扣肉($68)
梅菜夠多,吸晒扣肉汁嘅精華,鹹香味美,拌飯一流!
唯扣肉偏瘦,小編略嫌唔夠肥唔夠軟熟,
不過就夠健康!所以兩睇啦~睇你追求咩?
梅菜扣肉
最後仲要左個金粒西多配雪糕($38)
🌟推薦❗️
一口西多,遵循傳統,裏面有一層花生醬,
仲要配埋朱古力雪糕,會唔會係太邪惡?
金牌干炒牛河
2020-07-02 109 瀏覽
晏就去黃大仙中心南館勁多人,是但搵間無咁多人嘅餐廳。食得茶記已經唔要求太多。但食物真係好一般,朋友食雞脾沙津,話隻雞脾勁鹹 ,自己食午餐梅菜蒸肉餅飯,個肉餅好似白烚豬肉咁無味。重點係幾時先維修D冷氣?!壞咁耐都唔願整。去旁邊食大排檔仲好。
重點係幾時先維修D冷氣?!壞咁耐都唔願整。
去旁邊食大排檔仲好。
2020-07-02
2020-06-24 97 瀏覽
放工後不想周圍走便在 家附近的餐廳醫肚, 已經很久沒來過金記冰室, 老公話茶記快靚正,二話不說就衝了進去。門口收銀姨姨很熱情,招呼我們入座後便主動遞上兩杯熱水。我們點了兩份晚餐,湯連飲品,另外一份金磚風沙豆腐。 是日靚湯 西洋菜湯,西洋菜清心潤肺,能提高免疫力,而且味道不錯,我們倆都大口大口喝下去 黑松露炒蛋配秋葵我點了一個素晚餐,黑松露炒蛋加秋葵,我覺得秋葵和絲瓜味道相似, 口感爽脆,油膩膩的,略帶一點苦味, 但黑松露就剛好蓋過了那種苦澀味, 加上炒蛋口感軟嫩,黑松露炒蛋加秋葵的配搭,非常不錯。蜜椒薯仔牛柳粒蜜椒汁惹味香濃,既香又甜,開胃美味。而且薯仔外脆,內鬆化,炸得剛好。牛柳粒醃得入味,口感軟腍,幾片三色椒,增添顏色美感, 色香味俱全。金磚風沙炸豆腐賣相不錯, 整整齊齊的排列著。豆腐炸得外酥內嫩,顏色金黃脆薄而不鬆散,豆腐口感細膩,滑溜溜的,美味可口,令人一口接一口。 趁熱食,味道和口感更佳。蛋白杏仁茶值得一讚這杯杏仁茶,杏仁茶香濃美味,蛋白 白滑細緻,是一道不錯的滋潤甜品。最後我們外賣了六隻炸雞翼給家人,一打開餐盒,已經香味撲鼻,依然熱辣辣,雞肉炸得外脆肉嫩,香口惹味,堂食應該

黑松露炒蛋配秋葵

蜜椒薯仔牛柳粒

蛋白杏仁茶

最後我們外賣了六隻炸雞翼給家人,一打開餐盒,已經香味撲鼻,依然熱辣辣,雞肉炸得外脆肉嫩,香口惹味,堂食應該更滋味。

2020-06-24 56 瀏覽
呢排返工都OT收左工去左黃大仙中心買外賣,見到有間金記冰室就去買外賣返屋企食。呢間餐廳食物種類又多,又有晚餐餐牌價錢又大眾化,食物質素又好。點了一個E餐甜麵牆蒸海鱸魚,另外散點了XO醬蝦球炒西蘭花和新鮮菠蘿生炒骨,有一個加$15轉套餐。甜麵醬蒸海鱸魚,魚火喉蒸到剛剛好,魚肉好嫩滑又肥美又鮮甜。XO醬蝦球炒西蘭花,蝦球大大隻又爽口彈牙,西蘭花又夠入味,加埋XO醬炒更加香又美味。新鮮菠蘿生炒骨,生炒骨肉是瘦肉酸酸甜甜好開胃,又非常之入味超正。老火湯魚肉嫩滑又肥美。蝦大大隻又彈牙。
甜麵醬蒸海鱸魚
甜麵醬蒸海鱸魚,魚火喉蒸到剛剛好,魚肉好嫩滑又肥美又鮮甜。
XO醬蝦球炒西蘭花
新鮮菠蘿生炒骨
例湯
老火湯
魚肉嫩滑又肥美。
蝦大大隻又彈牙。
白飯
2020-06-10
甜麵醬蒸海鱸魚
XO醬蝦球炒西蘭花
新鮮菠蘿生炒骨
例湯
2020-06-17 77 瀏覽
呢一晚想返媽咪屋企探下兩隻貓咪,既然阿媽又唔想煮我哋又因為疫情唔係好想出街食嘢就一於揀外賣啦,喺黃大仙轉車就順路喺嗰度搵吓有啲咩好嘅餐廳可以外賣,見到呢一間禁忌冰室門口裝修得幾有味道,見餐牌價錢有幾抵食就一於試吓囉,我哋叫咗三個小菜,有叉燒炒蛋,菜心炒牛肉,仲叫咗隻霸王雞,雞嘅肉質都幾滑份量有幾多,媽媽爸爸都話幾好味,叉燒炒蛋啱晒我食我細佬食啦送飯一流,至於菜心炒牛肉唔知點解我自己永遠都差唔到出邊咁有鑊氣,整體來講都係一間推介嘅餐廳呀!
2020-06-16 64 瀏覽
今晚同媽咪去黃大仙嘅金記冰室食晚餐,雖然係茶餐廳,但係裝修設計別緻,冠冕堂皇得來又融合咗香港嘅特色。而且,金記冰室係用手提電話落單,真係非一般嘅茶餐廳。今晚媽咪就叫咗一個無骨海南雞飯套餐,海南雞非常之嫩滑, 再配埋老火湯,又開胃,又健康。 我今晚就放縱少少,叫咗個鐵板西冷扒餐,配意粉同埋蒜蓉汁。西冷扒七成熟,口感適中,份量充足,我最鍾意西冷扒嘅筋,最入味,入口即溶。我哋嗌左兩杯水果茶,芒果凍頂烏龍冷泡茶, 同埋檸檬四季春冷泡茶,水果味清新,加上淡淡泡茶香,啱晒夏天。
2020-06-10 84 瀏覽
早兩日好肚餓,一早上網search定,決定食金記,滿心期待。見到大家話啲炒野好夠鑊氣,所以放棄左set lunch,叫左個干炒牛河。雖則叫得牛河都預左會偏油,但用app落單見到可揀少鹽、少油,咁就緊係想唔健康得來都健康番少少,叫左「少油」。點知,碟牛河來到嚇親我,我以為自己唔小心禁左「多油」😂睇真啲張單明明無禁錯🤔啲油好似唔洗錢咁,浸住啲河粉。仲話係金牌😡好失望⋯⋯唔會想食第二次。最後,油浸果啲真係食唔落。盛惠$58但食左唔飽

最後,油浸果啲真係食唔落。盛惠$58但食左唔飽

2020-06-06 75 瀏覽
金記是老牌冰室,但現經營者,已不是老東主,所以只是老招牌,但嶄新管理,所以環境整齊,乾淨衞生。在香港近年,非常流行冰室,所以不同名字的冰室,如雨後春筍般,總有一家在附近。金記冰室,在云云眾多冰室,屬於中上品質,所以不乏棒場客支持。今天到黃大仙工作,順道在這裡享用早餐,特色懷舊裝修,多年不見的紅色塑膠蛋罩及瓦仔瓷磚,在此也能見到。雞蛋奄列,時間剛好,有蛋汁,不會太老多士,已經軟了,失之交臂奶茶,奶味香濃豬潤通粉,在坊間冰室,已經少見,因此今天見到,立即點餐。煮豬潤講究時間的配合,他們掌握不錯,如果厚身一點,更為滿意,但湯底及通粉則很一般。

雞蛋奄列,時間剛好,有蛋汁,不會太老

多士,已經軟了,失之交臂

奶茶,奶味香濃